10/10
A piszmogó 2013 febr. 18. - 16:25:17 10/10
(287/767)
A westernnek korát még talán sosem láttuk ilyen kendõzetlen bemutatva.

A mindenségedet, Tarantino mester, melyik bolygóról jöttél közénk, mondd?
A rendezõi székbe ülepét helyezõ egyén nagyon tud - ezt meg tudom állapítani. Valamit nagyon. A pali egy zseni - ezt is meg tudom állapítani, és nem kell hozzá túl sok sütnivalóval rendelkeznem. Egy igazi mûvész, akinél kevesek megosztóbbak: ugyanis QT munkásságát, jellemét, a fazon egészét lehet szeretni vagy utálni, de elmenni mellette, nem hiszem, el lehet. Filmográfiájában vannak megkerülhetetlen mûvek: elég a Ponyvaregényt említeni, mi - mondjuk így: - mûfajt teremtett. Minden munkájából világít ránk - és majd' kiégeti retinánk ennek egyértelmûsége - a filmek iránti szeretete, a filmek iránti fanatizmusa és precizitása. Gondoljunk csak a Becstelen brigantykra, mi tíz évig érlelõdött, míg nem a nagyközönség elé került...
Jelen filmjérõl már 2007-ben megpedzette, tervezi elkészíteni. Ej, de késõn ért ide, Mester... Azonban - és ezt kéretik komolyan venni! -, ha ilyen kiforrott és szórakoztatásban hiányt maga után nem hagyó mestermûveket tesz le azon bizonyos asztalra, azt mondom, akár 15 évet is tudunk várni újabb mûveinek megtekintésével.
Na de hát: Django Unchained.
Ugyebár, volt egy bizonyos Franco Nero által egyazon nevet viselõ karakternek eljátszása még az õsidõkben... (Ha van rá lehetõséged, nézd meg; remek darab!!) Nagyjából a két film közötti egyezés pont ki is merül a fõszereplõ nevének azonosságában - na meg a theme songban és egyes betétdalokban. De a franc bánja, ha a "remake" ilyen fasza.
A Django Elszabadul esetében egy piszok jó westernrõl vagyon ugyanis szó! A movie 2 órát és 45 percet ölel fel, de az idõ úgy repül, akár Usain Bolt szárnyak nélkül. A film minden egyes mozzanata, jelenete zseniálisan megkomponált és zseniálisan zseniális karakterformálásokban tobzódó. Köszönhetõ ez a tökéletesen megválogatott szereplõgárdának.
És itt meg is állnék: Christoph Waltz, Jamie Foxx, Leo DiCaprio, Samuel L. Jackson meg még Don Johnson, Jonah Hill és Kerry Washington, Zoe Bell - QT kedvenc kaszkadõrhölgye - is feltûnik két jelenet erejéig. Micsoda nevek, vazzeg'. QT-nél, mondjuk, mindig is alap volt a casting fontossága és remekül történõ levezénylése.
Christoph Waltz Hans Landa után kapott egy teljességgel más jellemû karaktert Dr. King Schiltz személyében; és hogy játszotta el...: nem egy alkalommal a YouTube segítségével visszanéztem jeleneteit, mert a hideg kiráz a fazon színészi tehetségétõl. Kedvenc momentumom tõle, mikor Beethoven szól éppen, arcára közelít a kamera, és látjuk, amint éppen elég kellemetlen lelkiállapotba kerül D'Artagnan halálesetére visszagondolván... Minden az arcán, és erre csak a legnagyobbak képesek. A másik meg - amit, ha kihagynék, lelövetném magam -, mikor annyit mond: "Nos, ha így szokás..." Ezt a szcénát hányszor néztem meg......
Waltz zseniális, de most nem viszi el a showt: hiszen van itt egy, korosztályában egyik legjobb, DiCapriónk, akinek alakítása ugyancsak Oscar-jelölést érõ - LENNE -(és a színészet iránti elkötelezettségét és elhivatottságát jelezendõ: az egyik jelenetben rávág az asztalra, és valami elvágja tenyerét, de olyannyira, hogy az felnyílik, akár egy könyv, ám õ szerepébõl nem kiesve folytatja tovább a jelenetet...); aztán egy, a szerepében feketén tündöklõ Samuel L. Jacksonunk: õ sem akármilyen performansszal ajándékozza meg a nagyérdemût. Jamie Foxx ugyan egy cseppet háttérbe szorul, de színészi kvalitásait õ is megcsillogtathatja egy-egy jelenetben.
A másik alap QT-nél: a dialógusok. Azé' megint csak sikerült egy pazar dialógusokkal teli forgatókönyvet írni: a párbeszédek nagy részében a feszültség szinte tapintható már, oly magas színvonalon van megírva. Waltz cikornyás mondatai... Idõrõl idõre megemlítem a fazont, de nem tudok mit csinálni: az osztrák fickó színészóriássá nõtte ki magát.
És a soundtrack... Öregem, ez megint telitalálat. Olyan feelinget, atmoszférát teremt, hogy az valami füleket és más érzékeket is gyönyörködtetõ. Van itt Johnny Cash, az eredeti Django-nóta, 2Pac-féle rap - egy westernben, baszod!!! -, és még sok más jól összeválogatott zenemû, miket nap nap után meghallgatok. Sokak írják YouTube-on, szívesen megkaparintanák Tarantino iPodját... Érthetõ. Ehhez - és még rengeteg máshoz - nagyon van érzéke.
A vérrel a Django esetében sem spórolt: ha nem hektoliternyi a mérték, megeszem a cowboykalapom. De a kivitelezés és ennek felhasználása mûvészi, azt meg kell hagyni.
2012 egyik, ha nem a legjobb alkotása tehát azonnal a szívemhez nõtt, és csak szuperlatívuszokban tudok róla beszél, írni. Abban reménykedem, két díjat - forgatókönyv, legjobb mellékszereplõ - legalább elvisz, ezzel is növelve népszerûségét és felejthetetlenségét. Waltz...... Ez a csávó...

Egyedül azt sajnálom, a jegyfoglalásunk haverommal már nem volt érvényes késõi érkezésünk okán, így az elsõ sorba kényszerültünk ülni, a nyakam pedig ennek köszönhetõen úgy fájt két napig, mint annak a rendje.
Szóval...megnézésre ajánlott! Még akkor is, ha az elsõ sorba kell ülnöd, hiszen - nekem elhiheted - a mestermû fantasztikussága kompenzálja fájdalmad.
10/10
Edmond Dantes 2013 febr. 14. - 09:00:10 10/10
(286/767)
Mint látom, két hónap alatt több mint ezer hozzászólás, na az már valami! Azokhoz képest a Háború és béke biztosan egy se füle, se farka történet. Én ugyan az ellenkezõjét állítom, de elõbb el kellene olvasnom a te ezer hozzászólásodat, hogy összehasonlíthassam a Háború és békével. Nem ígérem..
Vagabundusz 2013 febr. 13. - 18:51:55
(285/767)
Nem! Azt várom el, hogy ne egyfajta figurát hozzon jól! A hozzászólásodból az derül ki, hogy nem láttad régi filmjeiben, ez felül az intelligens és behizelgõ modorú jó/rossz - megjegyezném tök mindegy - karakteren kívül nem nagyon láttad másfajta szerepben. Én sem! Nekem csak ennyi a bajom!
Szerintem meg nézek Tarantinot. Amelyik jó. Persze csak azután tudom miután megnéztem;)
Jó a profilod:)
10/10
Bigpapa 2013 febr. 13. - 07:25:12 10/10 Előzmény Vagabundusz
(284/767)
Na,latom most te osztod az eszt,meg a nepet. :)
Waltz jol jatssza a negativ,pozitiv figurakat,de ennyi. Egysiku. Most nem azert,de nem azt varjuk el egy szinesztol,hogy jol hozzon egy figurat? Amugy a brigantik naci tisztje es a zold darazs orosz maffiozojaban ket azonos dolog volt csak :mindketto intelligens es gatlastalanul gonosz,hogy a celjait elerje. Waltz pedig ezt az intelligens pozitiv negativ figurat remekul elkapja. Ha ez egysiku,akkor legyen.
Tarantino egy pillanatig nem titkolta, hogy regi filmeken nott fel (videotekaban melozott,egesz nap filmeket nezett) es ezekbol merit otleteket,vagy 1-1 korszakot felolelve, egy stilust kiemelve "tiszteleg " az adott filmek elott. Kill Bill - japo es kinai szamuraj es kung fu filmek, django - spagettiwesternek. Mindkettoben megtalalhato sok ismert jelenet a 60-70-80-as evek ezen filmjeibol. Vagy olyan bakik,amiket akkor tatott szajjal neztunk,ma megmosolyogjuk. En ennek jobban orulok,mint ami 2000 ota divat (hollywood otlettelensege bizonyiteka) az evenkenti 6-7 feldolgozas,amik kozul egyik borzalmasabb,mint a masik. Posseidon, Emlekmas,Dredd, Gengszterosztag (ez utobbi koppintja iszonyat szarul a Mullholland es Az aki legyozte Al Caponet filmeket) .
Tarantinot imadtam,aztan kijott a Halalbiztos filmjevel,amitol sokkot kaptam. Olyan szart meg eletembe nem lattam. Azt hittem,sose bocsajtom meg Tarantinonak. De aztan a Brigantikkal javitott kicsit,ezzel meg pozitivba ment at.
Szerintem ne nezz tarantinot :)
10/10
Noron 2013 febr. 13. - 03:06:02 10/10
(283/767)
Nem vagyok akkora Tarantino fan, de megkockáztatom, hogy eddig ez a filmje tetszett a legjobban. Elõször féltem, hogy nagyon arra lesz kihegyezve, hogy vannak a jó és ártatlan feketék és a gonosz, alávaló fehérek, de pozitívan csalódtam, mert nem sulykolták túlzottan ezt a nézetet. Másik pozitívuma, hogy a westernek szerény véleményem szerint általában kifejezetten unalmasak tudnak lenni, de ez végig lekötött. Aki azonban nem kedveli a brutalitást és a túlzottan naturalista ábrázolásmódot (gondolok itt nem egy pénisz felbukkanására a filmben), annak nem ajánlanám, mert vannak benne roppant véres és sokkoló jelenetek. Külön kiemelném még, hogy a szinkron is nagyon el lett találva és hatalmasakat lehetett nevetni rajta.
tigrisful 2013 febr. 12. - 18:15:04 Előzmény ger82
(282/767)
Na ne már, 1/10??? Akkor mennyit kapna nálad mondjuk egy Gyilkos cápa vs. óriáspolip???
Vagabundusz 2013 febr. 12. - 15:17:42
(281/767)
A Golden Globe és az Oscar már azt jelenti, hogy jó egy film!? Szerintem baromira nem!
Amennyiben az itt magukat különlegesen finom kritikai érzékkel megáldott rajongónak tekintik, ajánlom figyelmükbe, hogy keresgéljenek régi filmek között, ahonnan Tarantino bácsi az ötleteit "nyeri"!
Az baj, hogy az itt okoskodó "intellektuális" emberek legnagyobb része, életében nem látott 50-60-70-es évekbeli filmeket.
Vagabundusz 2013 febr. 12. - 15:09:00 Előzmény Bigpapa
(280/767)
Amikor majd sok filmben láttad Waltz-ot akkor beszélhetünk. Én elég sokban láttam (régi német filmekben is) és jó színész, de õ is egysíkú. Minden filmben jól hozza a pozitív és a negatív behízelgõ karaktert. Ennyi, szerintem nem több! Ajnározni persze lehet, majd elmúlik:)
Vagabundusz 2013 febr. 12. - 15:03:04 Előzmény spidermeeen001
(279/767)
Na itt a gond! Te úgy gondolod, hogy azok értékelik az idõ múlásával, akik értékelik a "ritkaságokat"! Ez valami kivételesen intellektuális réteg, vagy itt mire gondolsz? Lehet valami "ritka sz.r is":)) Az elõtted hozzászólónak részben sajnos igaza van...
A film nem rossz, de nem kellene piedesztálra emelni.
Ez olyan minthogy Picasso milliókért vásárolt képeirõl maga a festõ mondta, hogy ha ilyen vacakokért ennyit adnak miért ne csináljam....
Vagabundusz 2013 febr. 12. - 14:55:51
(278/767)
A másik megközelítésbõl viszont, ugyanaz vagyis unalmas! Túlzottan ugyanaz a karakter. Rohadtul nem fog Oscart bezsebelni... szerintem! Amúgy meg az Oscar-díjas filmek és szereplõk közül elég soknál elvitatkozhatnánk, hogy megérdemelte -e?
9/10
lotto 2013 febr. 12. - 13:58:37 9/10
(277/767)
Hát ha valaki akkor Tarantino sosem törekedett a "hatásvadász-feeling"-re!
Neki van egy sajátos, EGYEDI stílusa ami egy rendezõhöz sem hasonlítható!
Az emberek többségének ez bejön, mint ahogy nekem is, mert zseniális. Ha neked nem tetszik ez, az a te dolgod, bár szerintem elég konzervatív aki nem csípi Tarantino mûveit..
Mermaid. 2013 febr. 12. - 10:48:36
(276/767)
Borzalmas film...Tele van erõszakkal és brutalitással. Sajnálom hogy Leonardo D. a nevét adta ehhez a filmhez, bár a szerepét jól játszotta. Mondjuk nem kellett hozzá nagy szinészi tehetség sem. Hatásvadász a film és az erõszakról szól. Nálam ez miatt 3/10.
Sz Peter 2013 febr. 12. - 07:35:58
(275/767)
"ha más rendezte volna"

Akkor nem ilyen a film. :)
Egyébként egyszerûen tudomásul kell venni, hogy megosztja az embereket, így még a Tarantino-rajongókat is. Ennyi.
SpencerBarnes 2013 febr. 12. - 03:02:31
(274/767)
Valaki tanácsolja itt annak akinek nem tetszett, hogy ne nézzen Tarantínó filmeket :)
De éppen ez az! Magamat beleértve rengeteg Q.T funnal beszéltem, és legalább a felének nem tetszett. Ennyi.
Most értem, hogy valakinek már az is extra, hogy a lovaskocsi tetején egy fog himbálózik.
Tényleg, ezt eddig egy western filmben nem láttuk. De ha én csinálok egy western filmet, és mondjuk egy
wc csészét teszek a lovaskocsira, de még azt is megmerem csinálni, hogy "csokis" akkor én leszek a nagy szám?
Bocs, tudom hogy széllel szemben p..lok, de nekem egy western film a Volt egyszer egy vadnyugatnál kezdõdik, nem ennél.
Más kérdés, hogy egyszer nézhetõ, de nagyon túl van hypeolva... ha más rendezte volna, fika hegyek lennének
De ugye a mesterrel szemben elnézõbb az ember
Sz Peter 2013 febr. 11. - 23:35:05 Előzmény Shiviatar
(273/767)
Nem csak a nagy western-ek elõtt tiszteleg.
Lásd, Mad Max!
meszedit 2013 febr. 11. - 20:57:03
(272/767)
Szerintem moziban kell megnézni (elõször), így tettem, nem bántam meg.
A remek színészeken, a szuper rendezésen és az izgalmat folyamatosan oldó nevetésen kívül a látvány is többet nyújt, mint képernyõn. Szerintem (is) nagyon jó volt.
10/10
katinka0207 2013 febr. 10. - 20:31:49 Előzmény Shiviatar
(271/767)
Nagyon nagy a film, jó színészek, jó rendezés, le sem tudtam venni szemem a képernyõröl.
raspoly88 2013 febr. 10. - 09:29:09
(270/767)
jó film, csak azt sajnálom, hogy a trailerben lévõ jelenetek sokkal jobb fordítást kaptak, mint magában a filmben
1/10
ger82 2013 febr. 10. - 08:18:00 1/10
(269/767)
Sokkal-de sokkal jobbra gondoltam Tarantino elõzõ filmjei után. A Django unalmas, vontatott, néha hihetetlen bravúros részekkel.
10/10
Shiviatar 2013 febr. 08. - 21:59:28 10/10
(268/767)
Fantasztikus rendezés, színszi alakítás, forgatókönyv, mind emellett egy remekbe szabott igazi "western-es léggkör - és végig tisztelgünk a nagy western filmek elõtt...."-érzés is megmarad, noha minden tarantino film külön kategóriát alkot. De ez a film megint oda.ott.:)