Téma: Doc Martin

10/10
gombavizsla 2011 jún. 12. - 11:53:47 10/10
(1244/1404)
"Ez a sorozat erre eleinte tökéletesen jó volt, új volt a stílusa, megnevettetett."

Tökéletesen igazad van. Kíváncsi vagyok, hogy a rendezõ és az író az ötödik sorozatban (amit tudtommal idén forgatnak) rájön-e a hibára és javítanak-e rajta valamit.
10/10
gombavizsla 2011 jún. 12. - 11:48:58 10/10 Előzmény 3.14
(1243/1404)
Ezt írod:

"Nem arra gondoltam az attitûd kapcsán, hogy útmutatást adnak, hogyan nézzük és értelmezzük. Hanem arra pl, hogy milyen az életük, milyen a gondolkodásuk."

De ezt nem kell megmagyarázza a rendezõ, író, producer stb. Ez a filmbõl kell kiderüljön. És erre mondom, hogy erõltetetté vált, nem hiteles. Nem csak a doki hisztijeit tekintve, hanem abban is, hogy ennyi hülye és kontár, azért nincs egy helyen.
Szó volt korábban a mély tartalomról - legalábbis az emberi kapcsolatok terén, hát nehéz ezt a filmet besorolni valahová, mert ahhoz, hogy mély tartalma legyen, túl vidám és felszínes, ugyanakkor mégis egy (eléggé torz) tükröt tár elénk egy adott közösség életébõl. Talán az "angol szatíra" lenne a legmegfelelõbb szó rá, amiben lehet találni üzenetet és tartalmat, de kár lenne olyasmit kutatni benne mint egy lélektani drámában. Maradjunk abban, hogy ez egy szórakoztató szatirikus sorozat, amit mosolyogva megnéz az ember, utána pedig elgondolkodik egy-egy szereplõ viselkedésén, sokszor azzal az örömmel, hogy, "de jó, hogy én nem vagyok ilyen". :)

"Dominik Minghella pl - az író - azt nyilatkozta, hogy M az õ alteregoja. Hasonlítsd össze az Ellingham és a Minghella nevet."

Az egy dolog, hogy mit nyilatkozott, azt viszont kötve hiszem, hogy a doki az alteregója lenne. Lehet, hogy az író szeretne ilyen lenni, de - noha nem vagyok pszichológus - biztos vagyok benne, hogy nem ilyen. Mondom, ha valaki kileng negatív irányba, akkor kileng pozitív irányba is. Ha pedig hidegvérû, mosolytalan, megfontolt, magába zárkózott, akkor apróságokért sem ordítozik ennyit. Ez van.
Mesterha 2011 jún. 12. - 06:53:09
(1242/1404)
Azt írtam : „ jó történetet látni és szeretnének kellemesen szórakozni” .Had pontosítsak. Nem arról van szó, hogy az a szórakoztató film amin sokat lehet nevetni. Kicsit furán hangzik, de lehet egy jól megírt fordulatos történet, vagy akár egy dráma is szórakoztató. Tulajdonképpen a lényeg azon van, hogy segítsen kikapcsolni, segítsen feledni a mindennapi gondokat, bosszúságokat. Esetleg tudjam magam beleélni valamely szereplõ helyébe. Kössön le! Ez a sorozat erre eleinte tökéletesen jó volt, új volt a stílusa, megnevettetett. Mára kicsit uncsi lett. Ha nem érdekelne hogy milyen jövõt szánnak L.-nak és a picinek, talán már nem is nézném. De erre még várni kell. Amúgy minden jó és rossz tulajdonságaival együtt ez a film nem fog bekerülni a filmtörténet klasszikusai közé. Akkor sem ha fene nagy író és rendezõ készítette !
Alicante 2011 jún. 11. - 20:34:36
(1241/1404)
Ennek az orvosnak én se mondanám meg mi a betegségem oka!
Szerencsére én nem találkoztam ilyen tahó dokival, nem is szeretnék a francnak hiányzik az, hogy lekezeljen, mert óriási az arca! Elég baj az, ha valaki beteg!
Ráadásul õ sincs az orvosi pálya magaslatán (vérfóbia), akkor mitõl ilyen paraszt? Egyébként nem érdekel a gyerekkora. Ebben az országban nagyon hamar repülne valaki ha így állna a betegeihez, ezért az orvosok legtöbbje ehhez tartja magát.
Edithet is úgy vágnám képen a rossz formájával, mert elszakít egy leendõ családot, de nemcsak ezért, hanem a fellengzõs dumájáért. Kapaszkodjanak össze és maradjanak egymással, ámen!
Luisa ennél csak különb pasit kaphat.
10/10
Theine 2011 jún. 11. - 18:40:01 10/10
(1240/1404)
Kedves Mesterha!

Örülök a hozzászólásodnak, összefoglaltad tömören és velõsen legtöbbünk véleményét a sorozat 4. évadjával kapcsolatban. Jól látod a helyzetet mi nem akarunk egzaltált, semmi jóra nem kapható karaktereket boncolgatni, fõleg nem favorizálni, mert sokunknak megvan a maga baja és ha épp nem azzal törõdünk szórakozni szeretnénk! Azt is jól látod, hogy pár évvel ezelõtt még tudtunk nevetni az elesettségen, hülyeségen de mára ebbõl elég volt, fõleg a nagyfokú ordítozás és gonosz indulat nem hiányzik!

Pi írta, hogy náluk megy a rosszindulatú pletyka, ez rosszabb mint ami itt zajlik, mert a célszemélyek háta mögött zajlik az intrika. Elég szomorú!
Én ezt nem tapasztaltam, mert a mi lakhelyünkön majd mindenki bezárkózva él, nem foglalkozik másokkal, viszont a körzeti orvost tisztelik és becsülik mint ahogy én is!
Ha itt Martin lenne az orvos, senki nem járna hozzá, mert ezt a fajta lekezelést és rövid tájékozódó szó után való kidobást a betegek nem tûrnék el és ez így van rendjén...ugyanígy a satrafát is már rég menesztették volna a községbõl, de nõgyógyászként sem lenne itt jövõje.

Nincs erre energiája az embereknek, hogy az ilyen hibbant személyeket kielemezze, más világot élünk és elég a magunk bajait rendbe tenni. Mégegyszer örülök az észrevételeidnek nemcsak azért, mert találkozott az enyéimmel,... a hülyék, idegbetegek akik képtelenek változásra fõjenek a saját levükben!
Mesterha 2011 jún. 11. - 17:57:34
(1239/1404)
Bocs DI-A, Te még vagy, de már nem olyan aktív !
Mesterha 2011 jún. 11. - 17:40:37
(1238/1404)
Kedves Pi !
Tudom hogy nem örülsz neki, de semmi reményed arra hogy itt összejöjjön egy mélylélektant elemzõ csapat. Ez már nem az a társaság! Nincs DI-A, nincs coppelia, nincs pozsizsuzsi és nincs Kreková, stb. Itt senkit nem érdekel hogy M.-nak vagy L.-nak milyen volt a gyerekkora, iskolája, nagybácsi-nagynéni stb..stb..bla..bla..bla. Itt most olyan a csapat kik ma és most szeretnének jó történetet látni és szeretnének kellemesen szórakozni. Felerõsödtek a türelmetlen, bíráló hangok. Sajnos tökéletesen igazuk van! Ami egy darabig elment, meghökkentet, esetleg szórakoztató volt, az mostanra unalmas és zavaró lett. Akár blõd is. A 4. évadtól azért már többet várt mindenki. Hogy lehetne szeretni egy olyan embert, ki még a legmeghittebb pillanatokban is goromba (mint orvos nem is azért van ott), a legközelebbi társaságát is sértegeti, ki egyszer el nem mosolyodik, nem mond el egy viccet. A mellékszereplõk is egyre halványabbak. Hiába, ezt a sorozatot is utolérte a megszokott átok, nem lehet akárhány bõrt lehúzni egy témáról. Amúgy teljesen igaza van gombavizsla-nak, a kutyát érdekli az író, a rendezõ , a színész egyénisége, magánélete, ... a darab legyen jó ! No és az általad favorizált kisvõrõs (satrafa) ? Azt mint egyszer már írtam is, csak jól meg kéne verni. Az hogy egy karrierista, az hogy a tudást gorombasággal akarja pótolni, az hogy egy önfejû némber, az egy dolog, de hogy még a majdnem családot is szét akarja verni, az a számomra felháborító. Õ nem közelebb akarja õket hozni, inkább éket akar verni közéjük. Õ lenne az ék ! Sajnos ezt az évadot bebukták.

*** spoiler *** Valószínû hogy nem mindenki látta a 8. részt, hát az maga a csõd ! Enyíre blõd, erõltetett megoldást azért már nem vártam volna ettõl a "kitûnõ" csapattól *** spoiler vége ***
3.14 2011 jún. 11. - 12:12:02 Előzmény gombavizsla
(1237/1404)
Nem arra gondoltam az attitûd kapcsán, hogy útmutatást adnak, hogyan nézzük és értelmezzük. Hanem arra pl, hogy milyen az életük, milyen a gondolkodásuk. Dominik Minghella pl - az író - azt nyilatkozta, hogy M az õ alteregoja. Hasonlítsd össze az Ellingham és a Minghella nevet.
3.14 2011 jún. 11. - 12:06:10 Előzmény Alicante
(1236/1404)
Valójában az a probléma, hogy nem meri neki senki megmondani, hogy ha tudnák mi a betegségük oka, mi idézi elõ, hogyan elõzhetnék meg, akkor rá nem lenne szükség, s ezért felesleges leostobázni õket azért, mert nem jártak orvosira. Nem tudom ti hol laktok, de ha körülnézek a lakhelyemen talán még aljasabban teszik ugyanezt az emberek: aljasabban, mert nem a szemébe mondja, hanem a háta mögött. Majd valaki visszamondja, hogy ez meg ez ezt mondta rólad.
3.14 2011 jún. 11. - 12:00:11 Előzmény Theine
(1235/1404)
Szia!

Egyetértek veled, amit írtál. Ez valóban nem a szeretet kifejezése. Szeretõ szíved van és elõrelátó is vagy, és azt is látod, ki lesz ennek az áldozata, ha így folytatják. De ezt nekik kell meglátni, mint ahogy nekünk magyaroknak is meg kellene látnunk. Amikor 2009.ben megnéztem, rám is így hatott, pedig akkor még nem volt annyira rossz a közhangulat. Azonban ha javasolhatok valamit - tapasztalat és a saját jó érzésed érdekében - ne add fel, nézd végig mert így a rossz emlék marad meg benned. Ha végignézted, akkor inkább ne kezd el a következõt nézni, amit most forgatnak. Nem akarom elmondani, hogy mi lesz a vége, csak annyit, hogy jó értelemben katartikus.
10/10
Theine 2011 jún. 10. - 20:08:15 10/10
(1234/1404)
Az elsõ három évadban több volt a humor, mint a dráma...ha a szereplõk túlkomplikált életérõl beszélünk. A 4. évadban csak gyûlölködés, ordítozás megy. Hát ezt nem nevezném szórakoztatónak...hát persze néha becsúszik egy sajtszag, de már ezen sem tudok nevetni a sok negatívum mellett.

3,14 írja, hogy M doktor és L szeretik egymást, hát ezt sajátságos módon mutatják ki...de elfeledkezik Edith piszkafáról az is pedállozik a "drága" dokira! Szerencsétlen nõnek nevezett sápkóros még nem tudja kivel kezdett ki, de õ sem különb, így egymást támogatják elmebajban....de akkor mi lesz Luisával és a picurral? Szerintem a gyerek sem lesz százas ilyen szülõkkel és ilyen nevelésben.

Pauline sem normális, persze a gyógyszerésznõ is egzaltált, most is azt mondom még Joan néni a legnormálisabb, de õ már a sír széle felé halad. Én is azt mondom amiért érdemes nézni az a csodás táj, megszépült házak magyarul a környezet. Egyébként a magyar lakosság nagyrészének életkedve, életszínvonala a béka segge alatt van, ezért még fokozottabban hat rá a megcsúnyult doki halmozott gorombasága és nyers modora. Ma még megnézem az esti ismétlést és ha nem látok változást pozitív irányban végleg elfelejtem Doc Martint és idióta társaságát.

Szép estét!
Alicante 2011 jún. 10. - 18:47:37
(1233/1404)
Érdekes Luisa 6 hónapon keresztül távol volt, nem úgy tünt, mintha hiányoznának egymásnak!
Most meg állandóan megy az áskálódás egymás ellen mintha gyûlölnék egymást. Mindhárom évadban azért Martin mindig normális hangnemben beszélt Luisával most meg üvöltözik és sértegeti mint egy idegbeteg! Luisa meg védekezik és próbál önérzetes lenni.

Mondjuk az tényleg nevetséges, hogy egy Mickey mouse külsejû orvos hogy dühöng, csapkod, rohangászik mint a töketlen kutya, közben a normális halk hangnemben hozzászólóhoz is azt veti oda: "Pofa be!" Mondjuk itt már nem mosolygok.

Martin elhivatottságát sem tudom tisztelni az unintelligens, lópokróc viselkedése miatt...és ezt nem kérem tudományos módon megmagyarázni hisz nem vagyok pszichiáter!
10/10
gombavizsla 2011 jún. 10. - 18:28:59 10/10
(1232/1404)
Persze, hogy nem volt rá példa, nincs is rá szükség. De ennyi ordibálásra sincs szükség, mint a mostani sorozatban, ugyanis a doki korábban megismert viszonylag hidegvérû személyisége kezd átmenni hisztérikusba.
10/10
gombavizsla 2011 jún. 10. - 18:22:51 10/10
(1231/1404)
Félreértetted amit írtam. Az egyre gyakoribb dühkitörések nem illenek a doki korábban kialakított személyiségébe.

Amúgy rendben van amit írsz, azzal a megjegyzéssel, hogy nem kell ismernem a filmkészítõk atitúdjét. Egy mûvet megnézek és élvezem (vagy nem), de a készítõk ne magyarázzák el, hogy mirõl szól, mert azt nekem kell megértenem. (Ezért pölö zsigerbõl utálom azokat a festményeket, ahol a lilahajú mûvész elkezdi magyarázni, hogy mit is akart kifejezni a vásznon a két piros körrel és sárga négyszöggel stb.)
10/10
fredi60 2011 jún. 10. - 13:07:54 10/10
(1230/1404)
Nálam semmi probléma, a sorozat most is ugyanúgy tetszik (4. évad9), mint korábban!! :D
10/10
fredi60 2011 jún. 10. - 13:05:46 10/10
(1229/1404)
"de akkor a dühkitörések mellett egy-egy mosoly, nevetés, kedves szó stb. is helyet kell kapjon"

Ne essünk túlzásokba!! Ilyesmire az elõzõ három évadban sem volt példa!
3.14 2011 jún. 10. - 10:06:31
(1228/1404)
Suerintem másképp látod, ha ismered a filmkészítõk attitûdjét. Philippa Brightwait, aki mellesleg a fõszereplõ felesége és a produccer, valamint a filmkészítõ cég tulajdonosa, azt nyilatkozta, hogy ez 20% vígjáték, 80% dráma. a Bert-öt alakító szinész is errõl beszél egy alkalommal. Az író, Dominic Minghela is megér egy misét. Ha megnézzük az egyes sorozatokat, akkor midig az a trend, hogy lassan közelednek egymáshoz, és amikor már azt hihetjük, hogy végre egy párrá válnak, akkor mindig katartikus váltást, csavart tesznek belé. Ez három évadon keresztül bevált, most épp fordított a helyzet a folyamatban, egyre távolabb kerülnek egymástól. De az is lehet, hogy inkább önmagukat akarják távoltartani egymástól, vagy a szeretve lenni félelmetes érzésétõl, s mivel valójában nagyon erõsen kötõdnek, ezért ennek ellensúlyozására erõsebben használják korábbi eszközeiket. De a kapcsolatok dinamikája olyan, mint a világegyetem közeledés és távolodás oszcillációja.
3.14 2011 jún. 10. - 09:56:58 Előzmény DI-A
(1227/1404)
Szia kedves DIA!

volt idõ, mikor gondolatokat cseréltünk, e film kapcsán. ÉS jó volt, mert azt beszéltük, hogy a 4. évadot is kibeszéljük. Most itt van. ÉS örülök neked!
3.14 2011 jún. 10. - 09:54:07 Előzmény Theine
(1226/1404)
Szia!
Szándékom a gondolkodás és a gondolkodtatás, a másképp látáson keresztül.
10/10
gombavizsla 2011 jún. 10. - 00:05:42 10/10
(1225/1404)
Vakarom a fejem ezzel a 4-ik résszel kapcsolatban, szóval kicsit túleröltetik a doki negatív személyiségét.

Az elsõ és második sorozatban, a dokit egy viszonylag nyugodt, hidegfejû, logikusan gondolkodó, ám rendkívül flegma, távolságtartó és zárkózott embernek ismertük meg, aki egyáltalán nem mutatja ki az érzelmeit.
A probléma az, hogy a harmadik sorozattól kezdõdõen egyre többször látni tõle dühkitöréseket, ordítozásokat. Ez még nem baj, mert pl. az olaszokra is jellemzõ a temperamentumosság. Olyan viszont nincs, hogy akinek ilyen erõs negatív érzelmi reakciói vannak, annak ne lennének pozitív irányú érzelmi kimutatásai is. (Na ja, legfeljebb csak egy pohár bor után, amitõl el is alszik. :) )

Szóval, vagy nem mutatja ki valaki az érzelmeit és akkor lehet flegma, nagyképû, undok stb. dühkitörések nélkül, vagy pedig kimutatja az érzelmeit, de akkor a dühkitörések mellett egy-egy mosoly, nevetés, kedves szó stb. is helyet kell kapjon. A kettõ együtt nem megy, egyszerûen érzõdik rajta a túleröltetett rendezés és forgatókönyv írás.