igaz 2012 szept. 18. - 19:53:08
(11/151)
Bódy nagyon szerette és tisztelte Cserhalmit, ez igaz. Hogy jelentett-e róla, nem tudom. Jelentett másokról, ez több könyvben már olvasható, hiteles adat. Jó, nagyon jó rendezõ volt, szerintem. Szabónál fényévekkel tehetségesebb, ez ízlés kérdés persze. Nálam õ a magyar Oscar-díjas. Hogy likvidálták volna 1985-ben, ezt nem tudom elképzelni. Akik ismerték, tudják, súlyos hangulatingadozások és egyéb zavarok jellemezték mindig. Öngyilkos lett, hogy ebben milyen szerepet játszott ügynök volta, nem sok, gondolom.
vuvuvu 2012 szept. 18. - 18:34:12
(10/151)
Akkor felkapcsolon a villanyt...

Nem láttam a filmet még, de a rövid ismertetésbõl úgy tûnik, nagyon is személyes a történet. Cserhalmi nagyon jó barátja volt ugyanis Bódy Gábor filmrendezõ, akirõl késõbb kiderült, hogy beszervezték, és aki (ha jól tudom) Cserhalmiról is jelentett.

Bódy rejtélyes körülmények között halt meg 1985 õszén (öngyilkos lett, habár ezt családja, barátai a mai napig vitatják, nekem úgy tûnik, arra gyanakodnak, hogy Bódyt likvidálták). Bódy egy eszméletlenül tehetséges mûvész volt, aki ha elfogadjuk a hivatalos, öngyilkos verziót, valószínûleg egy idõ után nem bírta a ránehezedõ terhet elviselni, és ki akart szállni. A Mások élete c. filmben van egy hasonló sztori: a tehetséges színésznõt pályája elején beszervezik, évekig járnak a nyakára, nem tud kiszállni, csak egy módon: öngyilkos lesz.

Cserhalminak nem volt módja ezt az egész ügyet tisztázni Bódyval, hiszen Bódy a rendszerváltás elõtt 5 évvel meghalt. Nemrég láttam Cserhalmit egy mûsorban beszélni a barátságról, ott volt egy mondata/utalása Bódyra, a barátságukra. Nekem úgy tûnt, hogy Cserhalmi nem tudta teljes mértékben feldolgozni barátja árulását. Meglehet, hogy a film részben ezért is készült el, hogy legalább a fikció szintjén megtörténjen a találkozás és a dolgok tisztázása a besúgó és a besúgott között.

Remélem, Cserhalmi egyszer le tudja tenni ezt a terhet, és megbocsát barátjának (ha még nem tette), aki egy rendkívüli tehetség volt.

Még egy érdekesség, ami szerintem még jobban megerõsíti a fentieket: Derzsi János, a film másik fõszereplõje is közeli kapcsolatban volt Bódyval (2 nagyfilmjében játszott). Tehát Derzsi és Cserhalmi is részese lehetett annak, hogy besúgták õket. Nagyon is jól ismerhetik azt milyen lehet megélni, hogy valaki, aki a barátod, a bajtársad elárul...

Akit bõvebben érdekel Bódy, nézze meg mindhárom nagyfilmjét, érdemes.
alex4427 2012 szept. 16. - 17:08:04
(9/151)
Nem rossz. Mindenesetre a magyar (amatõr) besúgó története sokkal hitelesebb, mint a K-német (hivatásos) besúgóé. Igaz, ez a film nem is fog kapni Oscart!
8/10
kalad 2012 szept. 15. - 00:27:58 8/10
(8/151)
Tényleg muszáj a kritikusoknak zsigerbõl lehúzni majdnem minden magyar filmet?
Meg olyan okosakat mondani, hogy üres klisé...
És mi van akkor, ha az élet produkál ennyire szimpla sztorikat?
Nem kell csavaros történet ahhoz, hogy egy árulás és annak utóélete élvezhetõ legyen a vásznon, már csak azért sem, mert nagy valószínûséggel tényleg ennyire egyszerûen mehettek a dolgok azokban az idõkben, semmi óriási kaland, semmi világrengetõ akció, csak egy kis besúgás itt, egy kis pitiáner jelentés ott. Semmi komoly. De ettõl függetlenül irgalmatlan mód elcseszhette egy ember egész életét. És ugye a világ megfordult, most lehet törleszteni, a kérdés az, hogy ki miképpen látja: megérdemli e a szerencsétlen nyomorult a bûnhõdést, vagy fátylat rá. A fene se tudja, valószínûleg több jó megoldás létezik, ezek közül mutat be egyet ez a film.
A film jó.
Lehet természetesen kötekedni, és lehet okos tanácsokat is adni, mindettõl függetlenül ezt a filmet nagyon érdemes megnézni annak, akit érdekel a nem is olyan távoli múlt, ami még bõven itt él velünk. Hogy egy kis képzavar is legyen:-)
Egy kis off-os megjegyzés: Cserhalmi Györgyöt néztem, mikor még egészen kis srác voltam (pl: Kísértet Lublón), amikor kamaszodtam ( pl: Dögkeselyû), és most, 40.-en túl is ezt teszem. Baromi jó dolog az ilyesmi, olyan, mintha kicsit állna az idõ. Egy baj van vele, hogy Cserhalmin ugyan nem látszik, de engem azért csúnyán elintézett. :-))
Cserhalmi: 10/10.
Film: 10/8.
kambekk 2012 szept. 15. - 00:21:54
(7/151)
Nekem tetszett. Bár utólag azért van bennem hiányérzet. Lehetett volna mélyebben is belemenni a tanár csalódottságába.
De a két fõszereplõ nagyon jó. Fõként Cserhalmi, Derzsi inkább az imprós részeknél. A tévéinterjús résznél viszont kimondottan tehetségtelenül darál. Nem hiszem, hogy rendezõi koncepció miatt.
Viszont nekem nem jött le, hogy Anna végülis kinek a kije volt?

És fura hogy egy ilyen témába humor is kerül, de nekem nagyon bejött Keres Emil népligeti fiús õrülete :)
adamnagysweetmovie 2012 szept. 14. - 09:43:47 Előzmény kayassine
(6/151)
Igen, hála a rákospalotai ORIGO Filmgroup s.o.s beugrós segítségének.
kayassine 2012 szept. 14. - 08:59:13 Előzmény adamnagysweetmovie
(5/151)
Mégiscsak vetítették Karlovy Varyban
czmarek97 2012 júl. 26. - 10:38:45
(4/151)
Ha nem tetszik ne nézd, de úgy, hogy nem is láttad ne adj rá pontot!!!
vénasszonyok_nyara 2012 jún. 15. - 18:53:02
(3/151)
Ezt a filmet Szabó Istvánnak kellett volna rendeznie. Ebben a témakörben õ van leginkább otthon, személyes tapasztalatai alapján.
adamnagysweetmovie 2012 jún. 15. - 18:12:53
(2/151)
Lemondták a DRÁGA BESÚGOTT BARÁTAIM világpremierjét Karlovy Varyban

Finanszírozási és technikai okok miatt az alkotók kénytelenek voltak lemondani Cserhalmi Sára író-rendezõ elsõ nagyjátékfilmjének a Karlovy Vary Nemzetközi Film Fesztivál East of the West elnevezésû hivatalos versenyprogramjában történõ részvételt. A fenti problémákat a Fesztivál készséges szakmai támogatása ellenére sem sikerült megoldani. Karel Och mûvészeti igazgató megrökönyödését fejezte ki, hogy a versenyprogram egyik központinak szánt darabja nem tud részt venni Karlovy Varyban, ahol elmondása alapján, kiemelt helyet szántak a "Drága besúgott barátaim"-nak, áll a film gyártója, a KMH Film sajtóközleményében.

No komment.
balaban 2012 ápr. 02. - 12:50:42
(1/151)
Off: hol és mikor játsszák. Rákattintottam a "Premier elõtti vetítésekre" - megjelent a film részletezése, - nem jelent meg akérdésemre a válasz. Ennyi. NEm nézem meg, reklamáljon a port.hunál a rendezõ: minusz 1 nézõ. Ennyi.