guess.who 2019 máj. 15. - 09:45:43 Előzmény napraforgó
(3484/18024)
Nem tudom, ez nekem továbbra is olyan, hogy a boldog békeidőkben lehet, hogy előfordulhatott ilyen édes-bús romantikus történet, de hogy az ezredforduló előtt pár évvel nemigen, az elég valószínű. Értem én, hogy ez egy mese, meg azt is értem, hogy Anikó naiv tinike volt, de könyörgöm: a '70-es években (Anikó szüleinek gyerekkorában!) már bőven volt felvilágosítás, védekezési lehetőség stb.
Arról nem is szólva, hogy ha jól rémlik, akkoriban még nem a mai szabályozás volt érvényben, azaz a 18 év alattiakkal való szexuális kapcsolat SOKKAL komolyabban tiltott volt. Pláne egy 30+ éves házasembernek (aki ráadásul mindentudó pesti vagány) lehetett volna annyi esze, hogy nem megy bele ilyesmibe, vagy ha bele is megy, akkor védekezik.
Szóval akárhogy is forgatjuk vagy próbáljuk magyarázni, ez az egész Anikó-Tibi ügy egy a sorozatban sajnos szokásos zagyva, átgondolatlan, kidolgozatlan hülyeségek közül, amit igyekeztek pár mondatnyi "magyarázattal" letudni. De mivel ezekre a zagyvaságokra építik a sztori legfontosabb szálait, így ezek is egyre nagyobb zagyvaságokká nőnek lavinaként... Ahogy már többször is megbeszéltük: valószínűleg teljesen ad hoc a történetvezetés, nincsenek előre kitalált szálak vagy hosszabb távú történések, hanem mindig az adott részen gondolkodnak. És ez mindenképpen BGO sara, ha már egyszer vezető író. Bár az is igaz, hogy az Üvegtigrisben is ugyanezzel operált (egymástól független, nagyon rövid, szkeccsszerű epizódok, amelyeknek a sorrendje is felcserélhető), de ott a "történet" csak annyi volt, hogy van egy büfé és 6 dinka, nem haladt valamerre az egész, így nem volt zavaró. Ráadásul itt a vicces szkeccsek is elfogytak lassan, az évad végére már csak az emberrablós-szuperhősös és a totáldebil vonalak maradtak. :(



(A másikra: a hivatali hiba kiderülése után megtudta –kicsi a falu– a volt feleség is, hogy még a nevén van a fél ingatlan, amiből akár pénze is lehet, EZÉRT hirtelen "eszébe jutott" az állítólag elmaradt tartásdíj és tulajdon-megváltás, amiért érdemesnek tartotta pereskedni, hiszen bármi a vége, nem veszíthet rajta... A szomorú az, hogy kb. 5 év elnyújtott pereskedés után a bácsi meghalt anélkül, hogy érvényes bírósági végzése lett volna az ex tulajdonjogának törléséről, így végül az ingatlan öthatoda (1/2 az exfeleség és 1/3-1/3 a közös gyerekek után) az exé lett. Az új feleségnek csak haszonélvezeti joga volt, és egy évvel később ő is meghalt, a közös gyerekük pedig, akire a bácsi eredetileg az egész ingatlan íratni akarta –innen, a földhivatalból indult a történet–, a maradék 1/6 tulajdonrészt örökölte. Azaz semmit.)
4/10
luci87 2019 máj. 15. - 09:28:21 4/10 Előzmény napraforgó
(3483/18024)
Kiváncsi leszek,ki fogja alakítani Krisztiánt...? Meg ,hogy lesz e csavar az apaságban..? (mint tudjuk a D.Ö ben minden lehetséges, hiába a DNS teszt..)
4/10
napraforgó 2019 máj. 15. - 08:39:04 4/10
(3482/18024)
Ebben a részben hangzott el, hogy Zsóka 54. születésnapját ünnepelték. Később, valamikor meg majd szó lesz arról is, hogy ők egykorúak Misivel. Sőt, Tibivel is, mert Misi és Tibi osztálytársak voltak valamikor.
4/10
napraforgó 2019 máj. 15. - 04:49:33 4/10 Előzmény guess.who
(3481/18024)
"egy ilyen esetben (jóval idősebb, házas, gyermekes hapsi megrontja a naiv 17 éves lányt) biztosan nem hagyták volna annyiban, és ha nem is pereltek gyerektartást, az biztos, hogy jól elverték volna"

Ha ehhez a módszerhez folyamodnak Anikó szülei, akkor a falu biztos a szájára vette volna a lányukat, ő lett volna a démon, a vamp, aki elcsábított egy rendes embert a családjától, na de rajtavesztett, stb.
Lehetett volna pereskedni, apaság megállapítása iránt keresetet benyújtani, aztán meg gyerektartásdíjat követelni, stb. Tibi házassága valószínűleg gallyra ment volna, mert Vali nem maradt volna vele. Ha elválnak, akkor Tibi oda is fizethette volna a gyerektartást, ráadásul a lakást is az anyának ítélik meg a gyerekkel.
A lényeg, hogy lehet, hogy Anikó megnyeri az apasági pert, meg kapja a gyerektartást, de soha semmi nem mosta volna le róla, hogy leányanya, és hogy feldúlt egy házasságot. Azért faluhelyen még most is pletykálnak a lányfejjel szülő nőkről, és nem nagy dicsőség egyedül, férj nélkül szülni, majd nevelni egy gyereket.
Lehet, hogy Anikó szüleinek döntése nagyon ódivatú, de végül is célravezető volt.
Anikónak így módja lett volna újrakezdeni az életét és akár férjhez menni. Sajnos a sors közbeszólt, mert Stefi csak 3 éves volt, amikor a szülők meghaltak autóbalesetben, és így Anikó mégis az anyja lett a lányának, habár hivatalosan csak nagykorú nővéreként nevelte a kiskorú húgát.
4/10
offtopic
napraforgó 2019 máj. 15. - 04:33:31 4/10 Előzmény guess.who
(3480/18024)
Világos, de itt akkor az volt a helyzet, hogy a bürokrácia hibázott, a hivatalok tévedtek, nem vezették át a valós helyzetet, és nem az, hogy a volt feleség most, utólag követelné a korábban megítélt tartásdíjakat.
Hát ez a bácsi egyéni pechje, és a hivatalok tehetetlenségét mutatja, hogy magától az adóstól próbáltak beszerezni olyan okmányokat, bizonyítékokat, hogy ő igenis fizetett 30 évvel ezelőtt. Ez olyan próba-szerencse. Némely ember eltesz minden iratot, amit fontosnak gondol, még évtizedek múlva is megvan minden, mások meg mindent kidobálnak, amikor úgy gondolják, hogy lezárult az ügy.
4/10
napraforgó 2019 máj. 15. - 04:27:25 4/10 Előzmény guess.who
(3479/18024)
Az ismétésben majd láthatod, egyszer, amikor majd nemsokára Anikó hosszas köntörfalazás mellett elmondja Marosinak a Tibivel való afférját, akkor beszél a szigorú anyjáról, meg a gimis szerelméről, Krisztiánról. Beszél arról is, hogy valamin összekaptak, mosolyszünet lett, na és akkor jött Tibi - akit Vali szerint kirúgtak az akkori munkahelyéről. Tibi akkor egy nyárra lement az apjához, hogy segítsen a ház felújításában. Gyakran megfordult a kocsmában, ahol a remek humorával, stb. hódítgatta a buta kis kocsmároslányt. A külseje is hódító volt, a szép nagy szőke göndör fürtjei (hahaha), egyszóval Anikó rögtön belepistult. És amikor még biciklitúrára is hívta, na az volt a csúcs. És elég volt egy-két üveg sör, hogy Tibi karjaiba omoljon. DeTibi hamarosan hazament a családjához, Anikó meg döbbenten észlelte, hogy állapotos lett.
És a szülei ekkor azt a régi, jól bevált receptet követték, elvitték a lányukat messzire és már úgy jöttek haza, hogy Anikónak kishúga született.
guess.who 2019 máj. 14. - 22:14:44 Előzmény napraforgó
(3478/18024)
Pillanat, azt honnan tudjuk, hogy Krisztián Anikóval egykorú? Lehet, hogy nem figyeltem, de nem csak annyi történt, hogy kapott Anikó egy levelet, amit nem akart Sándor előtt felbontani, majd elolvasva kiderült, hogy létezik egy titokzatos Krisztián, akivel valószínűleg volt valami afférja Anikónak, és aki most szeretné őt újra látni?
offtopic
guess.who 2019 máj. 14. - 22:11:43 Előzmény napraforgó
(3477/18024)
Félreérthetően és hiányosan fogalmaztam, mentségemre csak az offtopic szolgál. :) Nem, nem volt tartozása, mindent az utolsó fillérig levontak tőle harmincakárhány évvel ezelőtt, a bíróság hozott is akkor egy határozatot, ami szerint nincs semmilyen tartozása, majd elvileg el is küldte a földhivatalnak a tulajdonjog törlésére vonatkozó határozatát, ott azonban nem került iktatásra/törlésre. Ez utóbbi két lépés már harminc év távlatából nem volt egyértelműsíthető (feltételezem, hogy a bíróság és a földhivatal is inkább arra hivatkozott, hogy nincsenek meg a papírok, mintsem kiderült volna, hogy ők hibáztak). Ezért kellett volna a bácsinak bizonyítania, hogy az akkori munkahelyén levonogatták a fizetéséből a tartásdíjat és az ingatlan megváltására vonatkozó összeget. Csakhogy ezt 30 év után (közben volt egy rendszerváltás is) elég nehéz, főleg mert vagy megszűntek/átalakultak a cégek, vagy senki nincs, aki akkor ott dolgozott volna és bizonyítani tudta volna a dolgot. De mint mindketten írtuk: eleve értelmetlen ez a bizonyítás, hiszen egyrészt automatikusan levonták már előzetesen a fizetésből a szükséges összegeket, másrészt ha nem is vonták volna le, az akkor sem 35 év után derül ki, hanem nyilván a volt asszony évtizedekkel korábban perelt volna...
Igen: telek + ház, ahonnan a válás után az asszony kiköltözött, a bácsi kifizette részletekben (=levonta a munkahely) a fél tulajdonjog értékét – a többit lásd fentebb. Az elbirtoklás tehát megvalósulhatott és meg is kellett valósulnia, mivel nemhogy 15 év, de jóval több telt el.

Mindezt csak azért hoztam fel, mert ugyan elvileg, és szerintem jogilag is egy teljesen tiszta helyzet volt, mégis évekig ment a semmin a pereskedés. Én úgy láttam, hogy kizárólag azért, hogy ne kelljen egyik állami hivatalnak sem elismernie, hogy ő hibázott évtizedekkel ezelőtt: a bíróság nem akarta kimondani, hogy ő nem küldte el a végzést a földhivatalnak, de azt sem akarta kimondani, hogy a földhivatal nem vezette rá a tulajdonra a tulajdonjog megszűnését. Inkább fociztak az öreggel, küldözgették fölöslegesen mindenfelé.



Egyszóval ez a Stefi-Anikó-Tibi sztori valahogy nagyon sántítós, kidolgozatlan és nagyon nem reális, hogy az ezredfordulóhoz közel egy ilyen nem kívánt terhességet úgy kezeltek volna, mint 100 évvel ezelőtt. Ha jobban meggondolom: Anikó szülei akkoriban 40 alattiak lehettek, kicsi a valószínűsége, hogy az 1910-es évek szögletes erkölcseit és viselkedését hozták volna bárhonnan magukkal. :) Magyarul egy ilyen esetben (jóval idősebb, házas, gyermekes hapsi megrontja a naiv 17 éves lányt) biztosan nem hagyták volna annyiban, és ha nem is pereltek gyerektartást, az biztos, hogy jól elverték volna Tibit elköltözés helyett. :)
4/10
napraforgó 2019 máj. 14. - 20:04:33 4/10
(3476/18024)
10. rész
Tibi föl akarja kelteni a lányát, de Mónika közli, hogy Kata nem aludt otthon.
Tibi ideges lesz, hol alánya? Mónika a lovászfiút említi, talán nála van. Tibi, mint a dúvad, rátör Danira, aki nem érti, miért nála keresi a lányát. Tibi erre fölhívja Robit, hátha őnála van. De Robi sem tud semmit. Tibi leszúrja azért is, hogy elmondta neki, hogy ő fúrta ki az állásából. Ráparancsol, hogy az ő szerepéről mindenképp hallgasson.
Hajnalban Misi beleesik a hűtőszekrénybe, kihalász egy pár szárazkolbászt, meg vagy egy 30 dkg-os császárszalonnát. Már iszkolna is el vele, de Zsóka meglepi. Misi kínjában azt mondja, hogy neki akarta ágyba vinni a reggelit. Zsóka közli, ő csak zabkását eszik reggelire. Misi - nem találtam a zabot. Ettől függetlenül Zsóka meghatódik Mihály nagy igyekezetén, hogy a születésnapján meg akarta lepni a saját kedvenc kajáival... persze Misi megfeledkezett róla.... Mikor Zsóka elmegy dolgozni, rátelefonál a fiára, hogy ne feledkezzen meg az anyja szülinapjáról, majd Szlávenre, hogy titokban csomagoljon be egy könyvet ajándékba a feleségének.
Kristóf megy a kisboltba dolgozni, Attila beszerző körútra küldi a furgonnal. Józsi meglepődik, de Attila közli, Dia kérte meg, hogy alkalmazza.
Tibi végigrohan a falun, közben Kata nevét ordítozza. Attila és Sándor látják a monitoron a félőrült rohangászását, visszanézik a felvételeket és látják, hogy Szláven cipeli az élettelen lányt. Rögtön el is indulnak, hogy megkeressék Szlávent. Jolika nem engedi be őket. Tibi jön ordítozva, össze is verekszenek, mert Sanyiék nem szóltak neki, hogy látták a lányát Szlávennel. Sanyi szorult helyzetében elárulja, csak a kamerafelvételen látták az esetet. Az ordítozásra felébred Kata és kirohan leállítani az apját.
Dani bemegy a kórházba Lalihoz és visz neki kis gyümölcsöt, rágcsát. Közli, hogy a tegnapi produkcióját föltöltötték a netre, nagy siker lett. Rögtön ki is találja, hogy Lali a magyar rodeóbajnok, majd ilyen irányba fejlesztik a lovasközpontot.
Tibi közli Valival és Mónikával is., hogy az egyletiek kamerákon keresztül figyelik őket. Attila haragszik Sanyira, hogy elszólta magát a kamerákról.
Vali és Kata tyúkokat etet, de a tyúkok meg vannak zavarodva. Jolika jön, közli, érzik a közelgő vihart.
Kata döbbenten látja a feltűnő Róbertet. Bemenekül a szobájába. Robi utána megy, de Kata már meglógott az ablakon keresztül.
Stefi veszekszik Anikóval, majd idegesen közli, átköltözik Danihoz.
Dia évődik Kristóffal, Attila a háttérből borús arccal figyeli őket. majd figyelmezteti Kristófot, hogy tartsa távol magát a fia barátnőjétől.
Megjön Feri és egy öreg, de kipofozott autót hoz Tibinek a taxiért cserébe. Feri azt kéri Tibitől, hogy a taxiról írjon alá egy kárfelmérőt, különben nem veszik át a kocsit. Tibi eleinte tiltakozik, majd kényszerűségből enged.
Kata Tamás ablakán kopog és bemászik. Bújkál Robi elől.
Mónika könyörög Attilának, hogy vegye vissza a panzióba. Attila elutasítja, végül Mónika a női bájait veti be. Attila egy esti vacsorára invitálja.
Anikó Sanyit ápolja, Tibi jól összeverte a pofáját.
Robi beszélni próbál Katával, azzal magyarázza az árulását, hogy családot akart Katával, azért rúgatta ki. De arra nem tud magyarázatot adni, hogy a megyei kórházba miért nyúlt utána. Kata mérges, elmegy hazulról, Robit meg Kristóf keresi meg, nem tudna-e neki kölcsönadni.
Dani az apja házát díszitgeti, Szláven jön a becsomagolt könyvvel, Dani még elmegy kicsit. A kocsmába megy és Stefivel próbál jópofizni. Stefi ideges az Anikóval való veszekedés miatt. Dani említi az anyja szülinapját, neki is ott a helye. Tomi beesik a kocsmába, Stefi rögtön meghívja őt is. De Dani csúnyán néz, erre Tomi elutasítja meghívást.
Zsókát felköszönti a családja és a barátaik. Zsóka valóban meglepődik, mert a várt szakácskönyv helyett az Árpádházi királyok történetéről szóló könvvet kapja.
Mónika csinosan felöltözött, Attilát várja, de Tomi esik be helyette, zuhanyozni akar. Attila kissé sértetten elvonul.
Kata az erdőben rohangál, Robi utána, kéri, hogy hallgassa meg. Közben kitör a vihar. Azt sem tudják, hol vannak, de telefont egyik hülye sem hozott magával. Robi leül egy fa tövében, hiába mondja Kata, hogy az veszélyes. Rá is dől egy fa.
4/10
napraforgó 2019 máj. 14. - 12:59:38 4/10 Előzmény guess.who
(3475/18024)
Mólés = ittas, spicces, pityókás, stb. vagyis nem tajtrészeg, de "alkoholtól befolyásolt állapotban" van.
Ilyen állapotban az ember hajlamosabb könnyelműségeket elkövetni.
4/10
napraforgó 2019 máj. 14. - 12:49:33 4/10 Előzmény luci87
(3474/18024)
Jó, lehet, hogy ez hivatalosan nem pedofilia, de szerintem mindenképp elitélendő, vagy legalábbis nem helyeselhető, mert itt az egyik fél még tini volt, a másik meg jócskán felnőtt.
És igen, a mai fiatalok közül sokan már meglehetősen fiatalon elveszítik a szüzességüket, de vélhetően egy hasonló korú fiatallal, nem egy "bácsival".

Anikó esetében normálisnak mondható a vele egykorú Krisztiánnal való kapcsolat, de a Tibi iránti vonzódása már nem. Az meg pláne, hogy a felnőtt, nős, családos férfi visszaélt a helyzettel, kihasználta ezt a többé-kevésbé gyerekes vonzalmat, és lefektette a lányt. És ez még akkor is visszaélés a helyzettel, ha Anikó történetesen már nem is volt szűz.
4/10
offtopic
napraforgó 2019 máj. 14. - 12:38:40 4/10 Előzmény guess.who
(3473/18024)
Az ismerős bácsinak két különböző ügye volt. Először is az ingatlant az előző feleségével vették közösen, az házassági közös tulajdon lett (50-50 %) A házasság felbontásakor valamiért egyik fél sem kérte, hogy a másik váltsa magához a másik tulajdonrészét, és nem akarták közösen eladni sem. Pedig akkor megszűnt volna az áldatlan jogi helyzet.

A másik ügy az, amikor a bíróság gyerektartásdíjat, vagy akár még asszonytartást is megítélt az elvált feleség javára. Ezt általában rögtön le is tiltatják a bírósággal (a bíróság fel is szokta ajánlani, mert az apukák önkéntes teljesítésére kevéssé lehet számítani...), és akkor a munkáltató automatikusan levonja és utalja a kedvezményezett javára. Hiába emlékszik most a volt feleség úgy, hogy ő soha nem kapott tartásdíjat, ez egy perben hivatalosan bizonyítható. (TB, NyUFIG, APEH? NAv útján)

Amit el tudok képzelni az az, hogy a férj, azért, hogy kibújjon a tartásdíj fizetési kötelezettség alól, kilépett a munkahelyéről és alkalmi munkákból élt, vagy feketén dolgozott, ahol zsebbe kapta a pénzt.
Ilyenkor a bíróság által fixen megállapított tartásdíjat megpróbálják behajtani, végső esetben ráterhelik az adós ingatlanára. Így lehet, hogy ennek az öregúrnak ezért van ilyen sok tartozása és pedig a tartásdíj nemfizetése miatt.
De kétlem, hogy mindezt hirtelen most akarná behajtani a volt feleség, mert a polgári jogi igények 5 év alatt elévülnek - márha nem szakítják meg az elévülést az időnkénti hivatalos felszólításokkal, behajtási kísérletekkel. Ezt minimum ügyvédi felszólításokkal, vagy folyamatos bírósági keresetekkel lehet elérni, hogy 40 év után még mindig nem évült el a követelés.

Az elbirtoklás megint más ügy. A Ptk. 121. § (1) bekezdése szerint „elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot sajátjaként ingatlan esetében tizenöt, más dolog esetében tíz éven át szakadatlanul birtokolja.” A korábbi szabályozás még a jóhiszeműséget is megkívánta és egységesen 15 év volt az elbirtoklás ideje.
Nem tudom, hogy ennek az úrnak az ingatlana miből áll, lakás, vagy ház, esetleg telek, vagy föld? Mert ha ő maga lakott a közösen vett házban és az asszony költözött ki onnan, akkor elbirtokolhatta. Hasonlóképpen, ha mondjuk egy földet folyamatosan használt, művelt.
De ha az asszony maradt a lakásban a gyerekekkel, akkor vajmi kevés esély van arra, hogy abból az úr valaha is pénzt lát, mert akkor az asszony elbirtoklását fogják megállapítani, pláne egy adósságokkal terhelt ingatlanrészre.

És még valami: sokszor a fél maga sem tudja, érti pontosan a bonyolult jogi procedúrát, máskor meg kicsit szépíti a valóságot, a saját hibáit és nem egészen pontosan vázolja a tényeket... Szóval tényleg legjobb egy ügyvédre bízni a dolgot.
4/10
luci87 2019 máj. 14. - 11:13:31 4/10
(3472/18024)
Egy 17 éves lány esetében pedofíliáról beszélni enyhe túlzás.Én se vagyok mai csirke, de már a 80 as években is 15-16 év körül veszítették el a szüzességüket a lányok..(plusz,mínusz pár év) Arról nem is beszélve, hogy sokan már terhesen érettségiztek, vagy mentek férjhez ebben a korban.Amikor meg Anikó volt fiatal, még inkább előretolódott ez a kor...a mairól ne is beszéljünk.
Szerintem mind a ketten sárosak, és tényleg elég életszerűtlen a köré írt történet...hááát, jobb nem akadt biztos..
guess.who 2019 máj. 14. - 10:37:41
(3471/18024)
Lehet. Nem tudom megítélni, hogy Reni/Romi mennyire jó színész, teljesen laikus nézőként csak egy érzés az, hogy nála valahogy a szerep és a színész nagyon megtalálták egymást, ő szerintem élvezi a dolgot (talán sok apróságot hozott a karakterhez a való életéből is, így jóval természetesebbnek tűnik, mint a nagyon riszálós, mindenét dobáló Sisa), és ez átjön a nézőknek is, akik díjazzák ezt.

Hajdú Sztív egyébként másutt is ezt a kényeskedő-üngyülibüngyüli figurát hozza, legalábbis szinkronhangként is azonnal felismerni a hanghordozását. Talán éppen ezért lenne jó valami másban-máshogy is látni, hallani. :)
Misi is az elején még jó volt, vicces volt látni, ahogy huzakodtak Zsókával a kaján – de most már ebből is csak annyi maradt, hogy teljesen poénok nélkül eszi sutyiban a kolbászt, Zsóka meg céklával etetné. Kifulladt a dolog, na.
guess.who 2019 máj. 14. - 10:21:46 Előzmény napraforgó
(3470/18024)
Mólés... Nem hallottam még ezt a szót. :)

Igen, ez az egész Tibi-Anikó affér nagyon életszerűtlen volt, és az is, hogy elköltöztek utána évekre, meg testvéreként nevelte a lányát. Az XVIII. században mondjuk romantikus lányregényekben megtörténhetett volna, a kétezres évek Magyarországában azért kicsit mókásnak tartom.

A tartásdíjakkal kapcsolatban: a szomszéd öreg bácsi hosszú évekig járt bíróságra, miután a második feleségével közös gyerekükre akarta hagyni a házát és ezért át akarta íratni a földhivatalban. Ekkor ugyanis kiderült, hogy a 40 éve elvált feleségével egykor felesben tulajdonolt ingatlanjukról nem törölte a földhivatal (a hivatalos bírósági végzés és az egykor a fizetésből az utolsó fillérig a munkáltató által automatikusan visszatartott tartásdíj/fájdalomdíj/akármi ellenére) az első feleség tulajdonjogát. El sem jutott addig az ügy, hogy ha 15 évig nem gyakorolja a tulajdonosi jogait az illető, akkor elévüléssel elveszíti a tulajdonát, hanem ott rekedt meg hosszú évekre, hogy a bácsinak kellett volna beszereznie igazolásokat arra vonatkozóan, hogy 20-30 éve megszűnt vagy átalakult cégek valóban levonták a fizetéséből ezeket az összegeket és átutalták a volt feleségnek (akinek persze 40 év után jutott eszébe, hogy úgy emlékezzen, hogy sosem kapott pénzt). A közös, az asszonynál maradt gyermekek is 40 felettiek egyébként, szóval a 6 hónapos tartásdíjas sztori már itt bukna.
Szóval értem, amit leírtál és el is fogadom, hogy jogilag így van, de az én tapasztalatom alapján a valóság nagyon mást mutat. Vagy csak nagyon jó/nagyon rossz ügyvédeket sikerült kifognia a bácsinak.
guess.who 2019 máj. 14. - 10:09:13 Előzmény napraforgó
(3469/18024)
Éppen erre írtam, hogy ez a túlaggódós vonal Jolikánál már nem a mindent jól tudó boszorkány, hanem a debilvírussal fertőzött vénasszony része. Sajnos. Mert bár idegesítő volt kicsit a "azt is tudom, ki kopog és miért jön", de ez az utolsó részekben levő bugyuta Jolika még inkább az.
4/10
napraforgó 2019 máj. 14. - 08:59:49 4/10 Előzmény guess.who
(3468/18024)
Bár az új PTK szabályozását nem ismerem a tartásdíjakra vonatkozóan, de nem hiszem, hogy sokat változott volna. Teljesen érthető, hogy a jog nem támogatja a hosszú ideig fennálló bizonytalan helyzeteket, ezért nem lehet hosszú évekre, évtizedekre visszamenőleg követelni a nem igényelt, vagy fel nem vett tartásdíjakat. (ilyesmi csak amerikai filmekben fordul elő néha).

Amennyire én tudom, a kereset benyújtását megelőző 6 hónapra (és nem többre) lehetne igényelni az elmaradt gyermektartásdíjat, de csak akkor, ha a - a 18 éven felüli gyermek - nappali tagozatos oktatási rendszerben vesz részt. De Stefi az érettségije óta kereső tevékenységet folytat az anyja kocsmájában, így ő nem jogosult erre.

A jogbizonytalanság elkerülése miatt nem lehetséges feltételt szabni az örökhagyó halálát követő időszakra sem, épp ezért irreális ennek a sorozatnak az alapötlete is.
4/10
napraforgó 2019 máj. 14. - 08:50:16 4/10 Előzmény guess.who
(3467/18024)
Lehet, hogy nem egészen nevezhető pedofiliának, mert a lány már nem volt gyermekkorú (14 év alatt - habár akkor símán nemi erőszaknak számít, még a lány beleegyezése esetén is!), de egy felnőtt és egy fiatalkorú kapcsolatánál azért jócskán fölmerülhet az, hogy a felnőtt kihasználta a fiatal lányt, esetleg manipulálta, vagy ilyesmi. És valóban, szó volt róla, hogy kettesben elmentek biciklizni, sört ittak, a lány kissé mólés lett, ezt használta ki Tibi. pár vicces megjegyzés, pár bók a lány friss szépségére és a csaj máris a karjaiba alélt.
Mondjuk azt nem értem, hogy a jajj, de szigorú anyuka hogy engedhette el a lányát egy felnőtt férfival biciklitúrára - ráadásul valahol meg is kellett aludniuk, ha egyéjszakás kalandnak mondták a dolgot.
Bár lehet, hogy nem is volt éjszaka csak egy kis délutáni etye-petye, aztán haza bicikliztek.
4/10
napraforgó 2019 máj. 14. - 08:43:25 4/10
(3466/18024)
Jolika ezt a Robi-dolgot többször is előhozta, én ezért haragszom, mert attól, hogy Robi egy orvos, most lett adjunktus egy kórházban még nem feltétlenül megfelelő férjjelölt Katának, aki jolika szerint egy gyenge virágszál... (na igen, akaratgyenge).

Amúgy Diáról ugyanezt fogja mondani és ugyanúgy Szlávennek, hogy vigyázzon rá, stb, stb. Mivel Dia is már - elmondása szerint 4 éve együtt van Józsival, felmerült az összeköltözés is kettejük között, így nem feltételezem róla, hogy harmatos szűz lenne, úgyhogy nem tudom, mire kéne Szlávennek vigyáznia? Jolika annyira már ismeri a fiatalembert, hogy ok nélkül nem bánt senkit, sőt, sokaknak segített már, tehát nem kell attól tartani, hogy beletapos Diácska lelkébe.
guess.who 2019 máj. 14. - 08:42:54 Előzmény napraforgó
(3465/18024)
Nem mondtam, hogy nem értek egyet azzal, amit helytelenítettél, csak azt, hogy a pedofília egészen más, itt ilyesmiről szó sem volt. :)

Ráadásul Tibi megúszta Anikó teherbeejtését és a felesége megcsalását is egy ejnyebejnyével és pár napnyi haragszomráddal. Plusz a 18 évnyi gyerektartást is kibekkelte, ami miatt viszont szerintem akár utólag is perelhető lenne, miután a DNS-vizsgálat egyértelműsítette, hogy ő az apa.
Ezek fényében viszont kicsit mókás, hogy pont ő igyekszik a (felnőtt) Kata erkölcseit őrizni és beleszólni a magánügyeibe.