Téma: Dűne

8/10
Hokunda 2021 okt. 24. - 00:31:37 8/10
(27/287)
Az előzetes és a kritikák alapján sokkal rosszabbra számítottam. A hibái ellenére ez egy jó film. A film legnagyobb erénye, hogy nem akar túl sokat. A legnagyobb hibája, hogy még így is többet akar, mint ami tisztességesen belefér a műsoridőbe. A könyvben nagyon erős a dialógus, a lelkizés, a narráció. A filmből ez mind kimaradt. A filmben megmaradt a történet mesélés és mindaz, amitől látványos lesz egy produkció. A 3D képi világ nem ad a filmhez túl sokat. Vagy úgy is mondhatom, hogy nincs eltúlozva. Szépen beleillik a produkcióba. Talán azért tűnik rövidebbnek a film, mert a látványvilága annyira magával ragadó, hogy észre sem venni az idő múlását. A színészeken is látszik, hogy a barna és a szürke árnyalatai előtt nehéz színeset alkotni. A fim épít arra, hogy a történet ismert, a szereplők ismertek. Aki nem tud semmit a történetről, az nagyon hamar elveszti a fonalat. Egy-egy karakter megismerésére néha egy másodperc sem jut. A rendező próbált kulcs jeleneteket belecsempészni a filmbe, ami sokszor értelmetlennek tűnik. A csendkúpos jelenet például nagyon rövid. Érződik, hogy nagyon fontos pillanat, de olyan rövid, mint egy mellékszál. Ha nem ismered a történetet, akkor nem fog a film végére sem kiderülni, hogy mi miért történik. A Jamis-os jelenetnél például a látomások a filmben inkább zavaróak, mint odaillők. A könyvben volt hely kifejteni az értelmüket. A filmben nem. Sokszor olyan érzésem volt, mintha egy videóklipet néznék. Önálló jelenetek egymás mögé dobálva látszólag összefüggéstelenül.
Örülök-e, hogy megnéztem? Igen.
Hogy megéri-e megnézni? Igen.
10/10
terestyenyim@gmail.com 2021 okt. 23. - 20:27:06 10/10
(26/287)
Nagyon jó film, elrepült a vetítési idő. Zene, színészek, történet, hibátlan. 10/10
8/10
antapeti 2021 okt. 23. - 11:59:31 8/10
(25/287)
Sokkal jobb lett mint amire számítottam. Nem akarták megváltani a világot inkább követték a könyvet és a kivitelezés majdnem hibátlan lett. Néha túlságosan érződik, hogy szinte az egész filmet zöld háttér előtt vették fel ami némileg rombolja az illúziót de ezt leszámítva szerintem eddig magasan ez a legjobb adaptáció. Aki szereteti a hosszú filmeket feltétlenül nézze meg. Aki egy pörgős akciófilmre vágyik fog találni ennél sokkal jobbakat is.
9/10
gyereamozibabe 2021 okt. 23. - 11:53:45 9/10
(24/287)
Nagyon jó film.A 84-es verziót végre kukázhatjuk.
10/10
P.Frusciante 2021 okt. 23. - 09:29:23 10/10 Előzmény Amadila
(23/287)
A könyv szerint vissza fog térni Idaho, de nem az első regényben, szóval a film második felében várhatóan nem. :)
6/10
vki69 2021 okt. 22. - 22:35:40 6/10
(22/287)
Kardról még egyszer, a személyi pajzs a golyót védi, csak lassan lehet átmenni rajta... ezért a szúró fegyver mizéria.
6/10
vki69 2021 okt. 22. - 22:31:27 6/10 Előzmény itsme1
(21/287)
Kardozásról:
Bocsesz ez az alap történet - a kardozás - ha nincs kard nincs Dűne ... Itt lényeges, hogy ismered-e a storyt

Na most a film szép cgi-s de nem csodálkoztam hogy kirakták webre is... meg moziba is. De pl a James Bondot egyértelmű hogy miért nem rakták ki a netre...
Szóval nézhető nem csalódsz, de nem nagy ütés sajnos, ill. én két részre szedtem volna szét.
5/10
itsme1 2021 okt. 22. - 22:13:44 5/10
(20/287)
Már a moziban éreztem, hogy ez egy nagyon megosztó film lesz. Jönnek majd az elmélyültek, akik már kétszer olvasták a regényt, és elélveznek egy-két ütősnek hangzó (ám de semmit nem jelentő) mondattól, és dobálják rá a tízest. És a másik tábor, aki ki lesz akadva, hogy egy órát kellett végig szenvedniük az első akciójelenetért és egyes osztályzattal büntetik, hogy két órát áldoztak erre a vontatmányra az életükből.
Nos, én az utóbbiakkal tudok inkább azonosulni.
(Ui.: Mikor szoknak már le végre a galaktikus sci-fi írók a kardozós jelenetekről?)
10/10
UncleSam 2021 okt. 22. - 19:52:31 10/10
(19/287)
Látványtervezője: Patrice Vermette (Érkezés, Sicario, stb.)
9/10
Amadila 2021 okt. 22. - 14:19:29 9/10
(18/287)
A könyvet nem olvastam, de igy a film után pótolni fogom. Nekem tetszett és értettem is hogy mi miért történt. Azoktól szeretném kérdezni akik olvasták a ,hogy mennyire hű a film a könyvhöz?
Spoiler
Ami erdekelne az hogy Duncen Idaho visszatér valamilyen modon vagy ennyi volt?
Csak mert annyira hirdették a filmet Momoával,nem jutott neji sok szerep. Vagy csak húzó névnek használták az alkotók?

9/10
czsolt76 2021 okt. 22. - 12:55:07 9/10
(17/287)
Nekem nagyon tetszett. Aki nem olvasta a könyvet annak néhány dolog homályos lehet (Harkonnen-Atreides-Corrino házak viszonya, miért is kell az Atreidesek kezébe adni az Arrakist, miért nincsenek műholdak az Arrakis felett, stb... ), de szerintem úgy is élvezhető. A látványvilág kifejezetten szép, korrelál a könyvel és hozza jelenkorunk CGI képességeit. A zene fenomenális! Ami miatt nekem különösen bejött azok a színészi alakítások. Lady Jessica szerepében Rebecca Ferguson hihetetlenül bejövős, Timothée Chalamet is tök rendben van, Stilgart pedig kb. pont így képzeltem el a könyv alapján. Részemről engem simán megvettek a második részre, remélem nem kell annyit várnom a következőre mint erre kellett.
Wendigen 2021 okt. 22. - 11:56:48
(16/287)
Hát szerintem meg vacak,ha létezik az új szárnyas fejvadásznál üresebb alkotás akkor ez az és ezt T.C. romantikus mélabús tekintete sem tölti ki..A magasztos epikusság felszíne mögött valami halovány emléke az igazság-becsület-hatalmi eszmék,harcok mélységeinek..
Idétlen ködös vallási vagy bennszülött rituálék a valódi misztikus spiritualitást felváltva...a belső konfliktusok,érzelmi drámákból semmi,karakterek csupasz vázak jellemek és fejlődés nélkül..szerethetőség vagy bármelyikkel való azonosulás így kizárva..
Én pl. em olvastam a könyvet,de önálló moziként is meg lehetett volna tölteni akcióval,humorral,lényekkel vagy a gazdag képzelet egyéb elemivel a mindenről való letisztultság helyett..érdekes,hogy a fantasy trilógiákba mennyi minden belefér de a scifikben mindenki eltanyol...vagy szívvel csináljon valaki valamit vagy sehogy...
Csak annak lehet élmény akinek elég stresszes az életvitele..
10/10
steelprophet 2021 okt. 21. - 23:59:53 10/10
(15/287)
Csak szólok, ez a fele a történetnek. Ami nem is baj, mert maga a könyv sem rövid. Nagy látvány, nagy zene, korrekt alakítások(már mint ezen a szinten). De ez akkor sem filmvászonra való könyv. Szerintem. Várom a folytatást, aminek még nincs bemutatási dátuma.
sarkanyrichard 2021 okt. 18. - 21:01:43 Előzmény metalstorm
(14/287)
Hogy érted? Nekem épp az a nyűgöm, hogy *kizárólag* szinkronosan nézhetem meg, ha IMAX-ben szeretném.
metalstorm 2021 okt. 18. - 12:54:08
(13/287)
Kiváncsi vagyok mennyi idő amig szinkronosan is lesz... Manapság szinte semmi sem készül el magyar nyelven....
10/10
P.Frusciante 2021 szept. 23. - 09:47:06 10/10 Előzmény capt.nemo
(12/287)
Amúgy olvastad a könyvet? Abban a főszereplő Paul, egy érzékeny, művelt, arisztokrata fiatal gyerek. Szerintem Chalamet kiváló választás volt, beleillik ebbe a képbe. Te kit tudtál volna elképzelni helyette?
9/10
trev 2021 júl. 23. - 09:28:17 9/10 Előzmény Zachariah
(11/287)
"Innen kell eljutnia váratlanul pár év alatt egy felnőtt vezér szintjére. "

A cgi mai szintjén ez már nem probléma. :-D (oké, befejeztem, kíváncsi vagyok a filmre.)
9/10
trev 2021 júl. 23. - 09:22:26 9/10 Előzmény Zachariah
(10/287)
"Nyilván ez a mai korszellemnek köszönhető, a hollywoodi filmekben egyre több az erős női figura."

Lásd például erre a főszereplő Thimotée Chalamet-t. :-D (Na jó, hát ilyen világban élünk, ez is elmúlik egyszer. :-))
7/10
Zachariah 2021 ápr. 13. - 20:28:07 7/10 Előzmény capt.nemo
(9/287)
A "tinibálványnak" "max. annyi gondja volt még az életben, hogy mikor vegye meg a legújabb iPhone-t". A történet elején a főszereplő még csak tizenöt éves és hercegi családban nőtt fel, így anyagi gondjai ezért nem voltak. Innen kell eljutnia váratlanul pár év alatt egy felnőtt vezér szintjére. Ez a kihívás a karakter (és a színész) számára. Az pedig, hogy jó lesz a film vagy sem, majd akkor derül ki, ha bemutatják.
jean sol partre 2020 okt. 20. - 22:57:08
(8/287)
Ha valaki látta Alexandro Jodoworsky pszichedelikus álmát, hát szerintem a trailer alapján Villeneuve ezt próbálta megcsinálni, csak már korrekt CGI-al, de a hasonló lelkesedés és spiritualitás mellett.
Már vagy hússzor néztem meg a trailert