10/10
aa194545 2010 márc. 25. - 13:58:09 10/10 Előzmény thehangman
(2/2)
"Nem tudni hogy a kisebb gravitáció hosszabb távon milyen problémákat okoz." - Beindul az alkalmazkodás, ebben egész jók vagyunk mi emberek. Pigmeusok elõnyben ... :-)
Másrészt légkört tudnak varázsolni, de magnetoszférát nem. És ez sincs a Marson. Mi védi a napszéltõl az ott élõket, víz és Föld alá ... vagyis izé nnna Mars alá mennek? Vagy eleve ólmozott betonbunkereket terveznek számukra? Nagy élmény lehet majd...
thehangman 2010 márc. 24. - 20:30:03
(1/2)
Az emberi letelepedésnek a Marson van egy olyan problémája amelyre senki nem gondol. A Mars gravitációja kétharmada a föld gravitációjának. Nem tudni hogy a kisebb gravitáció hosszabb távon milyen problémákat okoz. Szervi elváltozások, a csontrendszer elváltozása, az izmok elsorvadása. Tehát ha letelepszünk a Marson és az emberek vissza szeretnének utazni a földre akkor gondoskodni kell a normál 1G gravitációról. Gondoljunk arra hogy a Marson egy normál 60 kilogrammos ember körülbelül negyven kilót nyom. Márpedig szerintem a szervezet gyorsan alkalmazkodna, a kisebb gravitációhoz a fent vázolt ártalmakkal. Nem vagyok orvos, és nem értek különösebben a biológiához sem, de magánvéleményem szerint egy plusz mínusz 0.1 G az ami nem okoz olyan szintû károsodást mint amilyet fent vázoltam. Persze az is egy megoldás, hogy a fenti 60 kilogrammos embert 20 kilogrammos ólomcsizmában járatjuk a Marson nehogy valamilyen károsodás érje. Vagy netán alkalmazzunk centrifugát amely pótolja a hiányzó nehézkedést. Nem részletezem, de néha amikor úgy érezzük hogy felkészültünk minden eshetõségre, akkor vagyunk a legfelkészületlenebbek. Itt még nem tértem ki hogy a jelentõsen kisebb gravitáció hogyan hathat a magzat fejlõdésére. A levegõ, víz, élelmiszer, energia problémájára. A közlekedés, városépítés és egyéb nyalánkságok. Az egy dolog hogy kutatóbázist létesítünk a Marson, az már egy másik dolog hogy a bolygót kolonizáljuk. Mert gyakorta megesik hogy ami mûködik a laboratóriumban, az halott dolog a gyakorlatban. A bolygó terraformálása pedig még nagyon távoli realitás, nem is beszélve a költségekrõl.