10/10
deddie70 2018 ápr. 22. - 02:27:42 10/10
(30/30)
A költészet napján megnéztem a Nagy Sándor-féle változatot. Gondoltam, adok neki még egy esélyt. Nem kellett volna. Ez a fiatalember valószínűleg tehetséges színész, sőt, talán nem titok, sokak kedvence.
De vajon miért vállal el olyan feladatot, ami meghaladja a képességeit. Ha egyszer nem tud énekelni, akkor miért erőlteti?
Volt egy ismerősöm, aki a falu legjóképűbb pasija akart lenni. Egy baj volt vele: úgy nézett ki, mint Quasimodo. Évekig hazudtunk neki, hogy Pista, te milyen sármos vagy. Aztán amikor a falu legcsúnyább menyecskéje is azt mondta neki, hogy téged egy kannibál is kitúrna a tányér szélére, akkor végre elhitte. Ez nem az ő pályája.
Sanyi....ez nem a te pályád.
frenchbullie 2016 ápr. 11. - 05:55:54
(29/30)
Üdv! Ma van József Attila születésnapja. Ezen apropóból - immár sokadjára - belenéztem, hallgattam a musical-be. Nagyon kedvelem a Nagy Sándor-féle verziót, mind a darab (sokszor) festõi látványvilága, mind a színész-énekesek remeklése miatt. Bizonyára nagyon jó a Posta Victor fõszereplésével készült változat is, de Posta Victorról - minden negatív kritikai szándék nélkül - nekem Willem Dafoe jut eszembe, nem pedig a magyar költõ...
gladiolus 2016 márc. 25. - 13:17:18
(28/30)
Most, hogy a másik verziót is meghallgattam, én is úgy látom, hogy Posta Viktor hangtechnikailag valóban kiemelkedõbb, és hát igen, egy vékony ember hitelesebb József Attila szerepében.
10/10
Noémi Kaszanyi 2016 márc. 20. - 02:27:14 10/10
(27/30)
Én március 19.-én láttam (azaz tegnap). Szüleimet rá kellett beszélni, de sikerült, és nem bántam meg, ahogy a szüleim se. Egy csodálatos elõadás volt, meg is könnyeztem. Posta Victor, Balla Eszter, Polyák Lilla, és a Többiek nagyon-nagyon jók voltak. Eddig a Madách Színház mûsoraiban nem csalódtam! Posta Victor valami zseniálisan adta József Attilát!! Szerencsés vagyok, hogy ezzel a szereposztással láthattam! Nagyon is érdemes jegyet rendelni rá! Garantáltan tetszeni fog! :)
10/10
deddie70 2015 márc. 22. - 03:24:49 10/10
(26/30)
Mikor hónapokkal ezelõtt hozzászóltam, azt hittem letámadnak Nagy Sándor rajongói...De mivel nincs "like" gomb itt....azt hiszem sok százan egyetértünk...ez Viktor szerepe. Mielõtt bárki azt hinné...nemnemnem...nem a barátom Viktor, ismerõsöm,etc.
10/10
deddie70 2015 jan. 08. - 02:13:11 10/10
(25/30)
Azt már korábban írtam, hogy a kedvenc darabjaim egyike... De óriási a különbség a két Attila között. Posta Victor zseniális, gyönyörû a hangja, elhiszem a külsõségek alapján is, hogy õ a költõzseni. Sajnos a váltótársa sok komoly kihívással küzd...A két legdurvább, a hangja illetve a mackós, jóllakott napközis alkata, amire bizony József Attilának nem nagyon volt esélye a szegénységben. Játszd újra Victor! :)
nagi 2014 dec. 20. - 00:26:00 Előzmény Orsi31000
(24/30)
Ja, és a darabról nem is mondtam semmit, csak kérdeztem. Illetve, h nem fogom +nézni. Eddig tartom is magam hozzá :). (Bár azt sem tudom, h játsszák-e még.)
nagi 2014 dec. 20. - 00:07:26 Előzmény Orsi31000
(23/30)
Haha, ez aranyos! Biztos nem tudom helyesen leírni a musical szót! Biztos ezért írtam a fonetikus mjuzikel után, h sic!
10/10
deddie70 2014 febr. 14. - 05:43:39 10/10
(22/30)
Az elõadás az elsõ perctõl az utolsóig csodálatos! Nagyszerûek a zenék, Posta Victor hihetetlenül jól játszott és csodaszép a hangja...De a többiek is mind kiválóak voltak. Aki egy igazi katartikus színházi élményre vágyik, az mielõbb nézze meg!
Gratulálok az alkotóknak és a színészeknek! Több száz darabot láttam eddig, de ez benne van a top 3-ban!
Orsi31000 2013 nov. 21. - 23:40:36 Előzmény nagi
(21/30)
Én meg akkor borzadtam el mikor elolvastam az elsõ mondatot amit írtál ,hogy helyesen írni se tudsz és úgy beszélsz egy musicalrõl ,hogy még csak nem is láttad. Posta Victornak hívják és nagyon tehetséges!
gladiolus 2013 szept. 04. - 11:30:25
(20/30)
Mint minden elõadás, ez is tartalmaz jót is, rosszat is, de József Attila iránti szeretetbõl és tiszteletbõl csak a jóval szeretnék foglalkozni. Véleményem szerint a darab méltó a megtekintésre, mert vannak benne kiemelkedõen szép színészi, rendezõi alakítások, és hát a szöveg, az eredeti és egész József Attila versek az a csodálatos, borzongató, erõs gerinc, amire mindez felépülhetett.Enélkül minden csak értelmetlen köd és élettelen füst lenne.

Én a Nagy Sándor féle interpretációt láttam, tehát csak errõl tudok nyilatkozni. Ezeket a verseket már sokan vágytak megzenésíteni, nem véletlenül.
Mindezek ellenére úgy érzem, hogy József Attila személyiségének ábrázolására nem a musical a legmegfelelõbb mûfaj, mert ennek vidám színei távol állnak attól a tragikumtól, amit József Attila egész életén kersztül magában hordoz.
Ugyanakkor a versek egészben történõ tolmácsolására alkalmasabb mûfaj, mint egy filmdráma, tehát ezzel kapcsolatban kettõs érzelmeim vannak.

Számomra kiemelkedõen szépek voltak a Tiszta szívvel, az Áldalak búval, vigalommal, a Rejtelmek, a Klárisok c. versek megzenésített változatai, melyeket a darabban felsorakoztatnak.
Gyönyörû rendezõi fogás volt, hogy a költõ és Vágó Márta között folyó levelezést úgy oldották meg a színpadon, hogy kettejük közül mindig az állt szemben a közönséggel, aki éppen a saját levelét mondta el, a másik addig háttal állt.
Nagy Sándor játéka a második felvonásban kezdett magasabb szintre emelkedni, valószínûleg azért, mert az érettebb, és egyre önmarcangolóbb József Attila személyiségének megjelenítése már több színészi eszközt igényelt. Ezt õ véleményem szerint megfelelõ színvonalon tolmácsolta. Színészi alakításának csúcsa az volt, amikor a vége felé egy kisfiút átölelve, aki a költõ gyermeki mivoltát képviselte, elszavalta a Mamát, mélységesen szép, megrendült átéléssel.
A végsõ találkozást a vonattal is kellõen szép mûvészi eszközökkel ábrázolták, a peront elborította a mozdony füstje, õ belesétált a füstbe, és közben ez a szöveg volt hallható:

"Az a szerencsétlen, aki ezeket írta, mérhetetlenül áhítozik szeretetre. Hogy a szeretet visszatartsa õt oly dolgok elkövetésétõl, melyeket fél megtenni.
Õt olyasmiért verték, amit soha nem tett volna, ha szerették volna.
Õ az a gyermek, akit nem szerettek, s akit ezenkívül azért vertek, mert nem tudták elviselni azt, hogy nem szeretik.
Így kívánja õ a szeretetet azért, hogy ne bántsák."

Az pedig külön öröm volt számomra, hogy a sok borzongatóan szép és nemes vers közül nagy nehezen kiválasztott kedvenc versemet, az Áldalak búval, vigalommal címût kétszer is fontos helyen hozták elõ-szóval mindent összevetve örülök, hogy ezt a darabot láthattam, hallhattam.

"
Áldalak búval, vigalommal,
Féltelek szeretnivalómmal,
Õrizlek kérõ tenyerekkel,
Búzaföldekkel, fellegekkel.

Topogásod muzsikás romlás,
Falam ellened örök omlás,
Düledék árnyán ringatózom,
Lehelletedbe burkolózom.

Mindegy szeretsz e, nem szeretsz e,
Szívemhez szívvel keveredsz e,
Látlak, hallak, és énekellek,
Istennek téged felellek.

Hajnalban nyújtózik az erdõ,
Ezer ölelõ karja megnõ,
Az égrõl a fényt leszakítja,
s szerelmes szívére borítja."
nagi 2012 dec. 05. - 13:44:47 Előzmény sablikh
(19/30)
Vahhh, isten bizony, csak az elõzõ hsz-em után olvastam el az általad ajánlott kritikát!!! De így legalább rájöttem, h hibásan írtam Freddie nevét ;)!
nagi 2012 dec. 05. - 12:50:34 Előzmény sablikh
(18/30)
Huh, én már akkor elborzadtam, mikor +tudtam, h mjuzikelt (sic!) csináltak JA életébõl. Természetesen (ezt is)kihagyom. (És ki a bánat a hosszú hajú Freddy Mercury? Bocs, h ilyen mûveletlen vagyok, nem ismerem a magyar mjuzikelszínészeket.)
offtopic
kõmacska 2012 máj. 22. - 20:37:52
(17/30)
végigszenvedtem ezt a két videót: http://www.hufestival.com/szinhaz/madach-szinhaz/en-jozsef-attila/ - és megdöbbentem, hogy ez milyen elmondhatatlanul undorító, ótvar, közönséges, vacak szar.
mondjuk fluoron és muri enikõn edzõdött entelektüeleknek nyilván még tetszik is. aki megnézi, meg is érdemli....
sablikh 2012 máj. 17. - 11:42:18
(16/30)
Ez egy borzalmas darab. Az elején sírtam, a közepén röhögtem, a végén elfogadtam a maga együgyû egyszerûségében... Amit a Születésnapomra címû versével tettek, minõsíthetetlen. Az arcom csapkodva tapsoltam. Csak azért nem mentünk haza a szünetben, mert mazochisták vagyunk... Az egyetlen értékelhetõ dolog benne a szándék, hogy eljusson a fiatalokhoz a kultúra, de "Az Én, József Attila kizárólag akkor tudná elérni a fiatalok ingerküszöbét, ha átgondolt remekmû lenne. De nem az, nyilvánvalóan nem az." (Fidelio)

A "táncokról" pedig annyit mondanék, hogy kábé olyan, mintha egy bekávézott, túlmozgásos, hiperaktív olasz rendezte volna.

Ez egy viszonylag értelmes kritka: http://7ora7.hu/programok/en-jozsef-attila/nezopont
10/10
lipgloss 2012 ápr. 19. - 08:30:51 10/10 Előzmény bababy
(15/30)
Ezzel egyetértek! Én elõször Posta Victor fõszereplésével láttam, utána Nagy Sándoréval. Valamelyik kritika szerint PV a dinamikus József Attila, NS pedig az érzelmes. Ez így is van, Nagy Sándor tényleg nagyon jól játszotta az "õrült, kétségbeesett" költõt - meg merem kockáztatni, hogy még jobban mint Victor bár nem olyan jelentõs a különbség mert mindkettõ zseniális - de az énekhang eléggé lehúzta Sándor elõadását. Posta Victor gyönyörû énekhangjához képest legalábbis csalódás volt nekem.
De a darab még ezt leszámítva is 10/10-es :)
10/10
bmv 2012 ápr. 16. - 19:07:16 10/10
(14/30)
Olyan elõadás,amire érdemes jegyet váltani: magas színvonalú,minden tekintetben élményt nyújtó darab.Aki teheti nézze meg!
Fantom 2 2012 ápr. 10. - 14:58:47
(13/30)
Nem találok szavakat erre a darabra.
Csak annyit tudok mondani,hogy FANTASZTIKUS volt!:-)
Csodás volt minden ami csak volt benne.
Ajánlom-e?A válasz:
IGEN!:-D
bababy 2012 ápr. 01. - 20:54:12
(12/30)
Nagy Sándor, Balla Eszter, Polyák Lilla szereposztással láttam a héten ezt a darabot. Szerintem Nagy Sándor túl vállalta magát ezzel a szereppel. Nem volt olyan dal ami tökéletes lett volna. A hangokat nem igazán találta és az egész olyan erõltetett volt. Az egész darabot Polyák Lilla mentette meg csak miatta maradtam a második felvonásra is.
9/10
szdittus 2012 márc. 31. - 07:51:31 9/10 Előzmény avemis
(11/30)
Én Nagy Sándor- Balla Eszter- Polyák Lilla szereposztásban láttam. Hozták a szokásos nagyszerû formájukat, Balla Eszter egyszerûen elvarázsolt. A zeneszámok fülbemászóak, a koreográfia összeszedett, látványos. Azoknak is érdemes megnézni akik nincsenek oda József Attila verseiért (köztük én is), mert egy nagyon jó élmény.