Téma: Equus

9/10
zolimaci 2012 máj. 16. - 10:13:59 9/10
(10/10)
nagyszerû elõadás kiváló színészekkel. Csak gratulálni tudok.
Külön köszönet a a mellettem ülõ neveletlen 50 év körüli nõnek aki sms-ket küldözgetett és ezt a barátnõjével meg is beszélte!
equusiastic 2012 márc. 04. - 11:16:27
(9/10)
Sziasztok!
ha olvastátok és/vagy láttátok az Equust a Tháliában, és van egy kis idõtök meg kedvetek, akk légyszi töltsétek ki az Equus értelmezésével kapcsolatos kérdõívemet!! itt találjátok: www.kerdoivem.hu/kerdoiv/530525153/ köszi elõre is!
varvolgyi 2012 jan. 11. - 17:53:48 Előzmény wanmas
(8/10)
Kár olyannak színházra költeni és fõleg véleményt nyílvánítani akinek lövése nincs a színmûvészetrõl és rendezésrõl.
filmbubus 2011 nov. 18. - 14:38:35 Előzmény fresia
(7/10)
Én is tegnap néztem meg a darabot. A mai napig elevenen él bennem Gálffi László alakítása (aki azóta, hogy Alan Strang szerepében láttam, a kedvenc színészem), így kíváncsi voltam, hogy ma mit tudnak kihozni ebbõl a drámából.

Összességében tetszett, bár úgy éreztem, Szamosi Donáth játékából hiányzik az a szuggesztív erõ, ami anno annyira megfogott Gálffi alakításában. Nem játszott rosszul, de nem okozott maradandó élményt az alakítása.
Aki viszont nagyon tetszett, az Alföldi Róbert volt - szerintem õ vitte az egész elõadást (az egyik jelenetben még nyílt színi tapsot is kiérdemelt a közönségtõl): erõteljesen, õszintén játszott, csak gratulálni tudok neki.
A többiek becsületesen megoldották a feladatukat, nem voltak sem rosszak, sem jók - bár hiányoltam Kútvölgyi Erzsébetet, szerintem õ jobb lett volna az anya szerepében.
Hogy megismételjem: összességében nagyon jó elõadás volt és csak ajánlani tudom mindenkinek, aki tartalmas, igazi színházi élményre vágyik.
9/10
fresia 2011 nov. 18. - 09:11:49 9/10 Előzmény FElepHánt
(6/10)
Tegnap volt szerencsém látni az elõadást.
Az elõzõ véleményhez nem sok hozzáfûzni való van - engem is magával ragadott a darab, a színészi játék, csakúgy, mint sok - sok évvel ezelõtt, Darvas Iván és Gállfi László fõszereplésével. Bevallom, tartottam attól kissé, hogy nem tudom "befogadni" a mostani szereplõkkel... Nem így történt, hála a kitûnõ rendezésnek és valamennyi szereplõnek, azzal együtt, hogy Alföldi Róbertet itt-ott kicsit erõtlennek éreztem - bár a megírt jellemvonásai szerint is az... Valóban manírok nélkül, "õszintén" játszott, szinte önmagát adta.
Ami Szamosi Donáthot illeti: játéka nem is volt "játék", érzésem szerint... Teljes átéléssel létezett a színpadon, bevallom, fõleg a végén szinte féltettem - sikerül-e visszatérnie önmagához... Kellett hozzá jó néhány perc, mire a többszörös és jól kiérdemelt vastapsok után kezdett látszani az arcán egy kis mosoly, addig még Alan figurájában "élt", amit feldúlt, kiporosodott arca, tekintete is mutatott...
Egri Márta anyája jó volt - bár szívesebben láttam volna Kútvölgyi Erzsébettel, ahogy ki is volt írva...
Csak ajánlani tudom az elõadást - aki komolyabb, katartikus élményre vágyik, feltétlenül nézze meg, nem éri/érheti csalódás. :)
7/10
sonka 2011 nov. 18. - 00:13:58 7/10
(5/10)
Én a bemutatót láttam. Szerintem a darab közepes. Vontatott. Unalmas. Nincs benne igazi feszültség. Ebbõl sokkal jobbat már nehéz rendezni. A színészek egy része azonban valóban szinte amatõr szinten játszott. Alföldi hozta magát, a fiút játszó Szamosi szerintem az elõttem szólókkal ellentétben nem volt rossz.
10/10
joeydarko 2011 nov. 17. - 22:29:40 10/10
(4/10)
Az alattam szólót cáfolnám én is és a ma esti kb 6-7szeres visszataps is. Rég volt ebben a kategóriában ilyen jó elõadás. Féltem, hisz a Dicsõ Dánielnek és Szamosi Donáth-nak is a második munkája volt, de utóbbit a profizmus, elõbbit a reményteljesség jellemezte. Apróbb hibák voltak csak, pl mi a negyedik sorból gyakran nem láttuk ami a zenekari árokban történik. Mindenesetre csak gratulálni tudok. A két fõszereplõn kívül még külön Kõszegi Ákosnak a nagyon hiteles alakításért. Örülök, hogy láthattam ezt a darabot. És ajánlom mindenkinek!
3/10
wanmas 2011 nov. 17. - 01:12:22 3/10
(3/10)
Nagy csalódás volt az elõadás. A rendezés kifejezetten gyenge, a fõszereplõ srác kínosan amatõr, és az egyébként remek színészek is csak téblábolnak a színpadon. Érthetetlen, és szomorú... 10/3
8/10
FElepHánt 2011 nov. 16. - 13:45:35 8/10
(2/10)
FeHér ElepHÁnt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

EQUUS Dicsõ Dániel Thália Színház

Sokszor eljátszották már, mostani színrevitelének indítéka az Álmodozók-ban feltûnt, kivételes egyéniségû Szamosi Donáth, kamaszfigurája meghatározó gyújtópontja az extrém pszichiátriai esetet feltáró, méltán híres Peter Shaffer-darabnak.
Cziegler Balázs színpadképe elegánsan nagyvonalú, négy karosszékben a végig jelenlévõ mellékszereplõk, középen a lovarda homok-négyszöge, háttérben a Thália rettenetes színpadi mélységét elõre-hátra mozogva kihasználó, áttetszõ forgóajtók. Dicsõ Dániel már a családi környezet felvázolásával megadja a különös viselkedésû fiú személyiségfejlõdésé-nek koordinátáit, Kútvölgyi Erzsébet átütõ deklamációval jeleníti meg a fanatikusan vallásos anyát, Kõszegi Ákos apája a jószándékú tudatlanság, a tehetetlen erõszak megtestesitõje: találó gesztusrendszerrel kimunkált, nagyszerû alakítás. Bírónõként Béres Ilona képes súlyt adni rezonõr-szerepének, Holecskó Orsolya egy hétköznapi jelentéktelenségû lányt tesz fontossá. A pontos ritmusban pergõ, egy helyszínen váltakozó jeleneteket Stadler Ferenc gondosan megtervezett fényváltásai tagolják, adekvátan tágítva, vagy fókuszálva a teret.
Régen láttuk Alföldi Róbert ennyire felszabadultan játszani, ráadásul egy igen összetett, embert próbáló szerepben. Laza, de lényegre törõ, objektív, de nem rejti együttérzését, fölényesen okos kívülálló, miközben hitelesen mutatja meg saját gyengeségeit. Most dikciója is sallangmentes, kifelé fordulásai könnyedén vonják be a nézõket, dinamikus lendülete energikusan vezérli az elõadást. Pszichológusának teljes eszköztárát felvonultatja, az óvatos alkalmazkodástól az erélyes keménységig, a talány megfejtésének pillanatában a szakmai gyõzelem érzékeltetése helyett végre az empatikus humánum szólal meg.
Egy éve debütált, szerény üstökösként robbant be a semmibõl, ritka adottságaival, született színészi intellektusával, magától értetõdõ természetességgel egyenrangú partner az apollói megjelenésû Szamosi Donáth. Óriási kihívás: nem elég a sugárzó ifjúság, egy konokul magába zárkózó, abszurd fantáziavilágában élõ, fanatikus eksztázis-vágy lelkivilágát kell
felrajzolni, kontrollálatlan kamasz-szélsõségeket, a katatónia és az autista éleslátás kontrasztját. Fojtott szavak, éles replikák, tétova gesztusok, õrjöngõ kitörések: az ifjú színész meglepõ magabiztossággal játszik minden regiszteren. Vágyainak állati tárgyát, a Vasgyúrót a Coincidance szólótáncosának, Patornay Norbert-nek imponáló termete állítja elénk,
dübögõ patái, rugózó mozgása lenyûgözõ erõvel telíti a veszett száguldást..
Reklámdalocskák dacos kántálásától, gyengéd átmenetekkel halad a megnyíló bizalom felé,végül már alig várja, hogy az igazat elmondja, a tajtékos vágtatást az éjszakában, a félszeg légyottot, a gyilkos õrület tragédiáját. A fõpróbát láttuk, technikai részleteiben bizonyára még árnyalódni fog, de az máris egyértelmû, hogy Szamosi Donáth nagyívû, egységes, eleven szuggesztivitású alakításával újra sikerrel bizonyítja tehetségét.
Dicsõ Dániel elsõ nagyszínpadi vállalkozása igen figyelemre méltó, érett rendezõi munka, amely, kitûnõ együttessel és két nagystílû fõszereplõvel, az izgalmas lélektani drámát újszerû megvilágításban láttatja.
9/10
fresia 2011 okt. 29. - 22:04:07 9/10
(1/10)
Várakozásteli izgalommal várom az elõadást - boldog jegytulajdonos vagyok! :) Anno Gálffi László és Darvas Iván fõszereplésével láttam a darabot, kíváncsi vagyok nagyon, a mostani milyen hatással lesz rám...