Téma: Eredet

akicsmi 2010 dec. 31. - 11:33:37 Előzmény könnycseppek
(1446/2206)
De ha jól megfigyeled, nincs happy end a végén, mivel kiderül, hogy az csak álom, hogy hazajutott, amit abból lehet észrevenni, hogy mikor hazaér, s megpörgeti a csigát, hogy tesztelje, hogy leáll-e, de akkor odarohan a gyerekekhez, s a csiga folyamatosan pörgött... Tehát az nem a valóság volt, valószínûleg lent maradt a váróban. :( Remélem lesz folytatása :)
franszoá81 2010 dec. 31. - 10:33:20
(1445/2206)
SPOILER


én igazából csak egy dolgot nem értek. minek kellett a nõjének a fejében elültetni azt a gondolatot hogy a világa csak álom, kvázi rákészítve az öngyilkosságra? ennek mi értelme volt?
könnycseppek 2010 dec. 31. - 00:20:45 Előzmény LaciG
(1444/2206)
***SPOILER***

"Van egy építész az álomban, aki megtervezi a terepet, ez eddig oké.
Van egy alany, aki megtölti tudatalattival, ez is rendben van.
De ha kettõnél többen vannak ott, akkor van egy építész, és a többi alany?"
--> Azt nevezik alanynak, akinek az álmában járnak, a többieknek nincs nevük. Ja de: aki "lopni" akar, az az extraktor, aki pedig támadja az extraktort (vagyis védi az alanyt), az a projekció.:-)

"Tehát a film azt mondja, hogy ha benyugtatózva alszunk, és megölnek az álomban, akkor addig fogunk aludni, hogy elfelejtjük, kik vagyunk. Jó, nem fogjuk elfelejteni, mert nem azzal a hiperspéci nyugtatóval alszunk el, de akkor is."
--> A film igazából azt mondja, hogy ha benyugtatózva halsz meg álmodban, akkor nem felébredsz, hanem a váróba kerülsz, ahol addig vagy, amíg elmúlik a nyugtató hatása, amit nem lehet tudni mennyi idõ, és legrosszabb esetben nem emlékszel utána (felébredés után) semmire. És a "váróban azt találod, amit már otthagytak", vagyis ez afféle állandó hely, de te magad is alakíthatod, ha netán odakerülsz.

"Tehát, ha az elsõ álomrétegben Eames "beöltözik" az öreg Fischernek, és elmotyogja neki, hogy azt szeretné, hogy feldarabolja a cégét, akkor ezt is saját ötletnek, vagy esetleg egy isteni sugallatnak fogja venni... Nem?"
--> Azért nem, mert nem volt túl jó viszonya az apjával és emiatt nem lenne hiteles, ha "hirtelen" mást mondana, mint amit eddig hitt róla a fia (akivel egyébként nem is beszélt túl sokat). Ezért kell mélyebbre menni, sokkal mélyebbre és ezért nem elég a két szint. A harmadik szintet viszont már csak nyugtatóval tudják létrehozni, ill. viszonylag stabilan tartani.


Legalábbis szerintem.:-)
könnycseppek 2010 dec. 31. - 00:07:00 Előzmény olloczky
(1443/2206)
***SPOILER***

A végén szerintem Saitoval beszélt, aki azért volt annyira öreg, mert korábban került a várba, ahol még gyorsabban múlik az idõ.
könnycseppek 2010 dec. 31. - 00:05:05
(1442/2206)
Megnéztem most újra és ... nekem ugyanolyan volt, mint elsõre: azt hiszem értem, rágódok rajta kicsit és megmaradnak a kérdések, viszont a látvány és a részletek továbbra is fantasztikusak.:-)
Ennek ellenére, vagy éppen ezért... számomra egyértelmûen többször nézõs.

***SPOILER***
Egyszerûen nem tudom úgy értelmezni, hogy végig Cobb álmában vagyunk. Szerintem igaz a sztori: Mal-t az incepciójával kergette végülis a halálba, ami miatt menekülnie kell, ami miatt bûntudata van és állandóan megjelenik az álmaiban, de Saito a megbízásával hazajuttathatja és hepiend. Dióhéjban:-)
DE
aztán jönnek a kérdések, amelyekre továbbra sem tudok válaszolni; ami el is bizonytalanít abban, hogy tényleg értem a sztorit, pontosabban nem ad új értelmezést, de megingat és egyszerûen nem tudom hova tenni az infót.
Egészen pontosan két dolog:
az egyik -ami elõször is feltûnt és itt is többektõl elhangzott- Mal miért az utca túloldalán lévõ ablakból ugrik ki...?... (illetve elég magyarázat az, hogy Cobb az álomban mesélve nem tudja valóságosan bemutatni a történéseket?)
a másik a váró, illetve hogy ha elfogadom, ill. jól értettem a magyarázatot, miszerint oda akkor jutnak, amikor a nyugtató hatásával erõsített álomban halnak meg, akkor Ariadne és Cobb hogy-hogy 'direkt' is Fischer után tud menni...?...

Mindez azért is érdekes, mert egy ilyen filmnél egyszerûen nem lehet hibázni a készítésnél. Itt nem lehet baki, vagy egy ottfelejtett gyûrû, mert dõlhet az egész logika.
Ennyi idõ után Nolan igazán elmondhatná, mire is gondolt valójában!;-D
10/10
ilyés 2010 dec. 30. - 20:45:03 10/10
(1441/2206)
Azt nem értem miért van ennyire lepontozva, vígan 9,5-nek kéne lennie! :)
EZ a film zseniális, és a sztori is olyan, amilyet még nem láttam ezelõtt, szal nem értem ezt az alacsony pontozást.
Az én pontom: 10/11 :)
Andibandi10 2010 dec. 30. - 16:23:00
(1440/2206)
Nem tudom eldönteni, hogy ez a rendezõ zseni, vagy õrült! :-D A filmbõl nem sokat értettem, nem is nézném meg még 1szer... de ettõl függetlenül nagyon tetszett. Tátott szájjal néztem, egy percet sem lehet unatkozni!
Dicaprio zseni az tuti!
8/10
ichtys-g 2010 dec. 29. - 16:50:11 8/10 Előzmény LaciG
(1439/2206)
***SPOILER***

Ezek szerint nem figyeltél eléggé. Az elsõ álomszinten bevetik "Mr.Charles-t". Ez egy karakter, amit Cobb már használt a múltban, csak felsült vele. Amikor ezen az álomszinten Fisherrel találkoznak és bent vannak a bárban, akkor Cobb Mr.Charles-ként bemutatkozik. Oda is súgja Fishernek, hogy: Önt kiképezték erre.

Ugyanis amikor megérkeznek erre az elsõ álomszintre, akkor fegyveresek támadják meg Cobb csapatát. Ekkor derül ki, hogy Fisher számított erre, tehát kiképezték.

Ezért kell második szintre menni és még azért is, hogy Fisher nagybácsija szerepét is átalakítsák az emlékeiben. Hogy a nagybácsi legyen az ellenség. És ezután kell a harmadik szintre menni, mert ott pedig már Fisherben az van, hogy a nagybácsi ellenség és az apjával kell kibékíteni, abban a páncéltermes jelenetben.

>>>Spoiler vége>>>

Remélem, hogy így már érted, hogy miért kellett több álomszint.
nimand 2010 dec. 28. - 23:26:43
(1438/2206)
nah, veletlen lemaradt a fele

*SPOILER*
szoval szinte mar vartam, hogy a vegen meg elsutik azt a poent is, hogy ez az egesz egy alom
*SPOILER*

Minden szempontbol tobbet vartam, meg ha a vodornyi klise felett megprobalok szemet hunyni is.

Nem csodalom, hogy a South Park-ot is megihlettek, ez a film onmaga parodiaja.

10/3
offtopic
nimand 2010 dec. 28. - 23:21:57
(1437/2206)
Atyam uram, eletem egyik legnagyobb csalodasa. A trailer, a rendezo, caprio + nehany velemeny alapjan a kovetkezore szamitottam:
- kozepesen jo otlet
- korrekt vegigvezetes
- korrekt latvany
- jo szineszi jatek

A valosag pedig a kovetkezo, caprio nem volt rossz, de ez nem esemeny, o egy jo szinesz, jokat alakit, a tortenet, hat nagy joindulattal is csak a kozepesen szar kategoria, de az elejen meg csak-csak azt varnam, hogy nah sebaj, egy jo rendezes meg egy jo forgatokonyv kihozhat ebbol valami jot, de sajnos nem. Az elejen eleg gyorsan indul a dolog, azt gondoltam, hogy ebbol akkor valszeg egy jo hosszu tortenet kerekedik ki, de nem, csak a kozepeteol levettek a felere a sebesseget, hogy tovabb tartson a szenvedes szinte mar vartam

*SPOILER*

*SPOILER*
Shanks 2010 dec. 28. - 21:54:55
(1436/2206)
Én eddig értettem a filmet.

De most, hogy elolvastam a kommentedet én is belezavarodtam.

Hát mit mondjak... kösz szépen!


:D
10/10
LaciG 2010 dec. 28. - 21:52:41 10/10 Előzmény portponthinnye
(1435/2206)
Az a hotelszobás jelenet nekem is nagyon furcsa volt. hogy kerülhetett a szemközti ablakba Mal?
Amúgy mire huszadjára is megnéztem a filmet, egyre zavarosabb lesz számomra. Talán azért, mert egyre jobban meg akarom érteni. Érzõdik rajta, hogy nagyon ki van találva, csak én nem tudom felfogni. Úgyhogy valaki magyarázza el nekem mi folyik itt:
Van egy építész az álomban, aki megtervezi a terepet, ez eddig oké.
Van egy alany, aki megtölti tudatalattival, ez is rendben van.
De ha kettõnél többen vannak ott, akkor van egy építész, és a többi alany?
És én a váró fogalmával se vagyok teljesen tisztába. A definícióját tudom, de az értelmét nem. Ez egy álomsíkoktól független álomsík?
Meg a három álomszint: mért nyavalyognak rajta annyit, ha két álomréteget simán összehoztak a film elején. És akkor megint szóba jön a váró. Tehát a film azt mondja, hogy ha benyugtatózva alszunk, és megölnek az álomban, akkor addig fogunk aludni, hogy elfelejtjük, kik vagyunk. Jó, nem fogjuk elfelejteni, mert nem azzal a hiperspéci nyugtatóval alszunk el, de akkor is.
Ja, és egy ember bármilyen sokáig is volt egy álomban, miután felébred, tudni fogja, hogy a valóságban van. Mondjuk ez teljes mértékben megbocsájtható, mivel a nõt megincepciózták.
Ja, és mikor elsõnek néztem, akkor ötlött fel bennem a kérdés, hogy miért kerítenek ekkora feneket az egésznek. Ha a valóságba ültetnek be valakinek a fejébe egy gondolatot, azt persze, hogy vissza tudja követni, de egy álomban minden gondolatot a magáénak érez, nem? Tehát, ha az elsõ álomrétegben Eames "beöltözik" az öreg Fischernek, és elmotyogja neki, hogy azt szeretné, hogy feldarabolja a cégét, akkor ezt is saját ötletnek, vagy esetleg egy isteni sugallatnak fogja venni... Nem?

Na jó, ettõl még egy mestermûrõl beszélhetünk, ami nálam egyértelmûen az év filmje.
10/10
LaciG 2010 dec. 28. - 21:19:29 10/10 Előzmény Pluessm Aci
(1434/2206)
Nem valószínû, hogy lesz folytatása. Ez így jó, ahogy van. És Mr. Nolan nem az a fajta, aki a pénz miatt csinál folytatásokat egy filmnek.
Pluessm Aci 2010 dec. 27. - 23:36:57 Előzmény pillangókisasszony
(1433/2206)
--- SPOILER ELEJE ---
"A végén mi g*ci már hogy nem tudjuk meg most mivan.Bár ahogy lassult a pörgettyû merem feltételezni megáll."

Ha visszagondolunk arra, hogy Mombasa-ban (42. perc), amikor Cobb kipróbálja a vegyész nyugtatóját és az igencsak "össze-vissza" emlékálmából mily' hirtelen vált vissza a film a valóságba, valamint hogy utána a mosdóban is bevillan neki az ablakos emlékkép a feleségével, de nem tudja leellenõrizni, hogy valóság-e vagy álom, mert a pörgettyû leforog a mosdókagylóról - amint bejön Saito - nos, akkor erõsen elképzelhetõ, hogy direkt hagyták elvarratlanul a film végét...
--- SPOILER VÉGE ---

Szerintem - ha még nincs ötlet és pénz - akkor amint kaszál valamit a február 27-i Oscar gálán, elképzelhetõ, hogy lesz második rész. Sablonos, de kézenfekvõ ötletként majd kiderül(het), hogy Cobb van az álmok tengerében elveszve és Mal küzd érte, hogy visszavigye. De lehet tévedek.

"...és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dzsuang Dszi álmodja a lepkét,
a lepke õt és mindhármunkat én."
/Szabó Lõrinc: Dzsuang-Dszi Álma/
10/10
cometzjeah 2010 dec. 27. - 17:18:00 10/10
(1432/2206)
életem legeslegjobb filmje ..
a gattaca után..:D
10/10*
8/10
Teszka 2010 dec. 27. - 00:17:09 8/10
(1431/2206)
Hát én kicsit másmilyen filmre számítottam.Kicsit bonyolult volt,néha elvesztettem a fonalat,de a végére összeállt a kép.Én jobbat vártam.Ettõl függetlenül érdekes,film érdemes megnézni.Caprio ebben a filmben is szuperül alakít :-)
olloczky 2010 dec. 26. - 19:03:46 Előzmény portponthinnye
(1430/2206)
SPOILER!!!!

"c.) A felesége úgy gondolja, az ébredés utáni világ nem a valóság, hanem az is álom, amibõl fel kell ébrednie."

Azt nem tudom, hogy most csak kihagytad, vagy nem tudod, de DiCaprio elmondta, hogy õ már incepciót hajtott végre a feleségén.. tehát amikor az álomban voltak, azért mondta neki, azt a vonatosat, hogy visszamenjen vele a valóságba, de ott nem tudott szabadulni a gondolattól, és azt hitte a valóságra, hogy az az álom.. nyakatekert, de ha jól tudom így van.. javítsatok ki ha tévedek!

A zavaró dolgoknál meg ott írod rosszul az egészet, hogy a film elején, és a végén, nem Saitoval beszél, hanem az idõs önmagával.. ott már picit kusza volt nekem a történet, de nem Saitoval beszélt.. ennyit találtam, ami szerintem helytelen.. én így láttam a filmet.
Shanks 2010 dec. 26. - 17:51:55
(1429/2206)
Nem rég olvastam valahol, hogy a végén az a pörgettyûs jelenet ilyen dramaturgiai húzás.. A pörgettyû megáll, csak a rendezõ levágta azt az utolsó pár másodpercet, hogy ezzel is nagyobb hatást gyakoroljon a nézõre..
pillangókisasszony 2010 dec. 26. - 04:55:32 Előzmény Shanks
(1428/2206)
Pont ezt beszéltük ma.Eredet,Tégla,Véres Gyémánt.Leokám kezd visszatérni régi önmagához A part meg A vasálarcos borzalmak után.
Többet vártam a filmtõl annyira nekem nem adta.
SPOILER:A végén mi g*ci már hogy nem tudjuk meg most mivan.Bár ahogy lassult a pörgettyû merem feltételezni megáll.Olvastam valahol,lehet itt,hogy megáll,csak a rendezõ kivágta.



Kicsit nekem zavaros volt a történet,meg túl misztikus is,nem annyira kötött le mink vártam.
10/ mondjuk 6-7
perry 2010 dec. 24. - 16:49:17
(1427/2206)
OFF Igazad van.