Téma: Eredet

10/10
Liaram 2011 szept. 26. - 21:22:41 10/10
(1726/2206)
Megnéztem még egyszer a filmet,és rájöttem, hogy nem egészen úgy van a vége, ahogy elõször hittem és leírtam.És újfent csak erõsödött a pozitív véleményem, nevezetesen, hogy egy zseniálisan megszerkesztett filmet ismerhettem meg az Eredetben, egy fantasztikus science-fictiont, akciódús cselekményt, egy komoly lélektani szállal kombinálva- egy ember személyiségfejlõdésével, érzelmeinek gyökeres megváltozásával.

***SPOILERT tartalmaz!!! Aki nem látta még a filmet, ugorja át ezt a részt!!***

Alaposan megfigyelve a film végét, rájöttem végül, hogy a totem sosem fog eldõlni. Cobb ugyanis nem a valóságban van, hanem a saját maga által felépített álomban. Ha jól megfigyelitek a jelenetet amikor hazautazik, a repülõtéren a személyzet tagjai nem mások, mint a saját extraktor csapatának a tagjai, vagyis egyértelmû, hogy amikor a családjához utazik, álmodik, mégpedig õ van a középpontban (a többiek csak "mellékszereplõk"), tehát õ maga építi az álmot.A felesége elvesztésekor átélt trauma hatására képtelen volt õt lélekben elengedni (ezért nem épített többé soha álmot, ezért volt szüksége építészre,mert a saját tudatalattijában a feleségéhez kötõdõ érzelmei olyan erõs hatással voltak rá, ami kihatott minden projektjének/akciójának a sikerére, nem tudott objektív maradni és kizárólag a küldetésre koncentrálni).Ez így is volt egészen a film utolsó szakaszáig,ahol végül megtette,amire addig képtelen volt:elengedte a feleségét, belátta,hogy õ már halott,és többé nem zárhatja õt "elméje börtönébe",csak, hogy ne veszítse újra el.Ezáltal,és azáltal,hogy rádöbbent: pozitív módon sikerült végrehajtania a rá bízott incepciót,ráadásul betartotta az ígéretét is,és visszament Mr. Saitoért,hogy visszaküldje õt a valóságba, mintegy "felszabadult a lelke", többé nem érzett bûntudatot, és mert újra álmodni, a családjáról és egy boldog életrõl.Azt hiszem, Cobb lent maradt a víz alatt a kocsiban az elsõ szinten, és örökre elment...Így tulajdonképpen õ is bekerült a váróba, a tudatalatti határára, csak más értelemben, mint az,aki egyszerûen csak álmodik.Ezért van az, hogy Mr.Saito megöregedett,mialatt várt rá, míg õ fiatal maradt (ahogy a felesége is fiatal maradt odalent a váróban, miután meghalt, hiszen a filmben õ mindvégig halott volt,mégis fiatal).

**SPOILER VÉGE***

Annyira komplex ez a film, és annyira tökéletes komple! Egyszerre dolgoztatja meg az elmét, élvezetes, és lebilincselõ! Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla, és még inkább ajánlom mindenkinek!!Azoknak is,akik nem szeretik a mûfajt: mint említettem, nekem sem a kedvencem, de ez a film az erõs kivételek közé tartozik!10/10!!
10/10
szacsisturn 2011 szept. 21. - 14:16:15 10/10
(1725/2206)
Iszonyat jó film! Leonardo Dicaprio lenyûgözõ! Fantasztikus film és színész. Nem gondoltam volna hogy ilyen kellemes meglepetés tud érni a viharsziget után. 10/10
10/10
Liaram 2011 szept. 17. - 22:45:40 10/10
(1724/2206)
Heuréka!!! Azt hiszem nagyjából értem!!

***SPOILER-t tartalmaz!!***

Az elején Arthur ezt mondja Ariadne-nak: "Amikor ránézel a totemedre,tudhatod,hogy nem valaki másnak az álmában vagy". Mialatt ezt mondja,Cobb elõtt eldõl a totem az asztalon,tehát a saját világában van, ébren,nem másnak az álmában.

Aztán késõbb Cobb ezt mondja Ariadne-nak,amikor meglátja nála a frissen készített sakkfigura totemét, és erre õ megmutatja neki a saját kis "búgócsigáját": "Ezt Mal találta ki.Ha az álomban megpörgette, sosem dõlt el."Vagyis ha a totem folyamatosan egy helyben pörög, akkor alszik Cobb, és valaki másnak az álmában van.Ez logikus, mert már az elején elmondták,hogy õ már nem alkot álmokat, tehát a saját álmában sosem lehet,mindig csak másokéban.

Azt hiszem ez, és Cobbnak a Mr. Saitoval folytatott beszélgetései megmagyarázzák, hogy mi is történt: szerintem a lényeg, hogy Cobb állta a szavát, és teljesítette Saito megbízását, majd visszament érte, hogy felébressze és elérje azt,amire vágyott: hazatérhessen a gyerekeihez (Saito mondata a legvégén Cobbnak:"Eljött,hogy számon kérje rajtam az ígéretemet").A film végén Cobb azt mondta Saitonak,hogy "visszajöttem, hogy emlékeztessem valamire amit tudott.Hogy ez a világ csak egy álom.Most Önnek kell kockáztatnia."Mivel a váróba került, ébredés után senkire és semmire nem emlékezne Saito, ezért még az álomban juttaja eszébe,hogy mi is történt.

Ekkor Saito megpörgeti a pörgettyût,ami nem dõl el, vagyis tényleg álomban vannak,amire ráébred.Az utolsó pillanatban Saito a pisztolyhoz nyúl-szerintem kockáztatott, és lelõtte magát, hogy kilépjen az álomból,és maga helyett Cobb-ot hagyta a saját álmában, amit elõre úgy alakított,hogy Cobb viszont láthassa a gyerekeit.Így õ is megkapta amit akart, és Cobb is, csak nem abban az értelemben, ahogy a nézõ számított rá. Cobb bent maradt a kocsiban a víz alatt,vagyis valószínûleg "örök álomba szenderült",és Saito ezt úgy alakította,hogy ebben az örök ideig tartó álomban visszatérhessen a gyerekeihez.Vagyis a film végén azért nem dõl el a pörgettyû,mert Cobb a Saito által az õ számára felépített álomban marad.

***SPOILER VÉGE.***

Szerintem valami ilyesmi lehet a mondanivaló -bár meg kell majd még párszor néznem, és lehet,hogy végül teljesen másképp fogom értelmezni,és az is lehet,hogy totál hülyeséget írtam..XD De ilyen egy jó film: ami elé nem csak leülsz és "tátod a szádat", hanem napokig, esetleg hetekig is foglalkoztatja az elmédet.Szóval ilyen egy igazi intellektuális film, egy remekmû!!
10/10
Liaram 2011 szept. 17. - 19:03:28 10/10
(1723/2206)
Amikor elõször hallottam az Eredetrõl az ismerõseimtõl,az "iszonyat jó film"-hez hozzátették azt is hogy Sci-Fi.Mivel nagyon nem szeretem a mai értelemben vett Sci-Fi-ket (mint például Star Wars, Gyûrûk ura, Avatar, stb.-én csak azokat a Sci-Fiket tudom élvezni,amelyeknek akár lehet,vagy kialakulhat a jövõben némi tudományos vagy valóságos alapja/pl. a Mag/),így elõítélet alakult ki bennem az Eredettel szemben, és úgy döntöttem, hogy nem nézem meg.Aztán a döntésem 180 fokos fordulatot vett, miután megnéztem a Viharszigetet.És mekkora szerencse!!

Bár a Viharsziget mindig is közelebb fog hozzám állni a realisztikus tartalma miatt,épp az elõbb néztem végig az Eredetet, és szó szerint beleborzongtam! Nagyon tetszett!! Nem gondoltam volna, hogy ennyire le fog kötni a cselekmény, és ennyire jónak találom majd, de az volt! A zenéje az elsõ perctõl kezdve feltûnt (sok filmnek annyira jelentéktelen a zenéje,hogy jóformán észre sem veszem), de hamar rájöttem, hogy miért: Hans Zimmer neve fémjelzi, innentõl kezdve nem is kérdéses,miért tetszett annyira:)

A történet hihetetlenül kreatív és alapos, minden részletre kiterjedõ átgondolást igényelt - mindig is csodáltam azokat az embereket,akik ilyen szövevényes, mégis logikusan felépített történeteket képesek kitalálni.És bizony a nézõtõl is elsõ perctõl az utolsóig terjedõ feszült figyelmet követel meg ez a film - én sokszor egy-egy jelenetet vissza is pörgettem, hogy újra végighallgassam.Nagyon jó érzés volt,ahogy a végére szép lassan összeállt bennem a kép, mégis maradtak olyan részletek, amelyek miatt többször is újra meg fogom még nézni az egészet.

Ma pedig azt hiszem egész este a cselekményen fogok gondolkodni...:)maradt pár kérdésem önmagamhoz a filmmel kapcsolatban:)

Mind a látványért, mind a történetért és a színészi alakításért 10/10-re értékeltem.
1/10
adidasler 2011 szept. 03. - 23:20:39 1/10
(1722/2206)
Számomra nézhetetlen ez a film. Szándékosan nem olvastam utána, hogy mi az alapsztori mert annyit hallottam már, hogy milyen jó film. Na aztán akkorát csalódtam mint egy ház. Kb. fél óra után kikapcsoltam és nem néztem tovább. Alapból utáltam világéletemben az ilyen álomvilág-valóság keverék filmeket de ha tudom, hogy ez is ilyen hozzá sem fogok nézni. Egyszerûen nem tudom magam beleélni, nem köt le. 1/10
voodooqki 2011 aug. 30. - 12:44:40 Előzmény arcansas
(1721/2206)
ez egy ***** jó film.ennyi
10/10
arcansas 2011 aug. 29. - 18:31:14 10/10
(1720/2206)
Did You Know?
Inception
The first letter of each of the main character's first names - Dom, Robert, Eames, Arthur/Ariadne, Mal, Sato - spell the word DREAMS.
offtopic
lilahagyma 2011 aug. 14. - 22:59:53
(1719/2206)
Mind Mal, mind Ariadne ugyanúgy tervezõ, és ugyanúgy a mélybe vetik magukat.
Mindkettõvel ugyanaz a történet mesélõdik el, csak kétféle mozzanatban: Ariadné története, aki segít Thészeusznak kijutni a Minótaurusz barlangjából, és akit Thészeusz becsap. Az eredeti mítoszban ugyan nem Ariadné, hanem Thészeusz apja veti magát alá a szikláról Thészeusz hibájából (sõt maga Thészeusz is így hal meg); de úgy gondolom, hogy ebben a filmben a két nõ mélybe zuhanása erre a mondára utal.
10/10
horas 2011 júl. 21. - 12:00:49 10/10
(1718/2206)
(Egyébként ez a Marion Cotillard érdekes egy nõci. Filmeken keresztül észre sem vettem, azt hiszem a 'Kilenc' címû filmben láttam meg benne valamit, majd szépen apránként felfedeztem magamnak. Mostanában egyenes rajongók érte, van valami különleges bája, imádom.)
10/10
CsomiTheKing 2011 júl. 10. - 16:48:08 10/10 Előzmény szekfuandras
(1717/2206)
Eredet (Inception) - Magyar Szinkronos Elõzetes 1080p HD

http://www.youtube.com/watch?v=Ypu8DP2ci-M

Egy év után végre itt a magyar bemutató Csomitól.
9/10
szekfuandras 2011 júl. 02. - 20:40:04 9/10 Előzmény elleny
(1716/2206)
Én eddig kétszer láttam a filmet, egyszer moziban, egyszer pedig Blu-Rayen.

SPOILER

Azért nem voltak öregek, mert álmukban nem telik az idõ... De hallottad, hogy a lelkük azért megöregedett(ezért bolondult meg a felesége)...
Csak az álmában értek hozzá, ha jól emlékszem, és ott nem számít az, hogy megfogják, vagy nem(de az amúgy sem Cobbé volt, hanem eredetileg a feleségéé).

Michael Caine egy interjúban azt mondta, hogy amelyik jelenetben õ szerepelt, az valóság, így a legvégén eldõl a totem. De ezenfelül van rá esély, hogy nem mondott igazat :D
elleny 2011 jún. 29. - 14:43:34
(1715/2206)
ááu, ***SPOILER*** jelzés lemaradt elõzõbõl is, bocsi.
és még annyi ezenfelül, hogy cobbnak a jegygyûrû csak az álmokban volt rajta az ujján, ergo az utolsó kép valóség, de ha úgy nézzük, akkor annak is valóságnak kell lennie, ahogy a sikátoros résznél menekült, de akkor a szûkülõ sikátor az mióta valóságbeli elem?
az utolsó résznél szerintem viszont teljesen lényegtelen, hogy eldõl-e vagy sem, nem az fogja megmutatni, mert a totem nem az övé volt, 'MALNAK mindig eldõlt a valóságban' de ez nem bizonyítja, hogy neki is...
***SPOILER VÉGE***
elleny 2011 jún. 29. - 14:17:25
(1714/2206)
harmadik nézésre is vannak még benne számomra olyan részek, amik nem egészen világosak, és nem tudom, hogy ennek az oka az, hogy nem figyeltem kellõképpen, vagy szimplán én sem értem, vagy tényleg tele lenne plot hole-okkal a történet. valaki segítene összeszedni mik azok, amik ilyen téren hibának tekinthetõk?

pl. a gyerekek ruhája, testhelyzete, tevékenysége minden egyes visszatérõ emlékképen ugyanaz, tehát nem kizárt, hogy a zárókép sem a valóság

mikor a sínre feküdtek, a sok ott eltöltött év után, mégsem voltak öregek

hogyha senki sem érhet hozzá más totemjéhez, akkor cobb-éval miért tették ezt mégis az elején?

ezenfelül, hogyha mindenkinek magának kell elkészítenie, akkor õ miért a feleségéét használta, hova lett a sajátja?

mikor mal kiugrott az ablakon, akkor mégis hogy került a túloldalra, úgy lenne megoldva a szállodának az elhelyezkedése? de akkor miért mondta neki cobb, hogy 'mássz vissza'...?

mikor cobb meg az öreg saito beszélgetnek a váróban, nekem az sem tiszta, akkor hogy ébredtek fel a repülõn mégis, mikor jól láthatóan a kocsiból nem jöttek elõ.. és ha a váróban töltött idõ után az emlékeit mindenki elveszti, akkor hogy lehet, hogy fisher nem emlékszik rájuk, akik viszont még ott voltak a váróban, azok igen?

najó, ez kicsit zavaros, de valaki nem tudja ezekre a választ? vagy még hasonló ilyen érthetetlen és megmagyarázhatatlan dolgokat?
10/10
houshmandzadeh94 2011 jún. 28. - 20:25:50 10/10 Előzmény Mermaid.
(1713/2206)
Én ezt a filmet még csak most tudtam megnézni.
Nagy elvárásaim voltak a filmel kapcsolatba de nem csalódtam.
A Viharsziget se volt rossz film de ez túlszárnyalja.
Egyértelmûen 10/10
Mermaid. 2011 jún. 27. - 15:28:40 Előzmény kicsimag
(1712/2206)
Szerintem sok nagy szinész "tinibálvány"-ként kezdi, vagy legalábbis utána is megmarad nõi bálványnak. Ebben nincs semmi rossz szerintem, mert ez nem a szinészi képességeinek szól hanem inkább a külsejének. A Titanic-ban is jól játszott, mostanra meg még jobban és remélem nem nyirja ki magát mint a Ledger. Idõsebb korára is lenne olyan nagy szinész mint bármelyik mostani idõsebb hiresség. :)
9/10
Bogoj 2011 jún. 27. - 15:20:28 9/10 Előzmény B.E.S.S.
(1711/2206)
"amikor ránézel a totemedre, tudhatod, hogy nem valaki másnak az álmában vagy" ezt arthur mondja ariadnenak.
szóval a totemnek nem a valósághoz van köze...
10/10
B.E.S.S. 2011 jún. 26. - 13:28:41 10/10 Előzmény Keló Scofield
(1710/2206)
Az az izgalmas h pl lehet,h az egészet álmodja- pl. hogy került Mol a szomszédos épületre,amikor leugrik az évfordulójukon...
Ja és a totem nem is az övé,és még õ mondja Ariadnénak,hogy csak a saját totemét tudja jól használni,szóval,ha el is dõl a pörgettyû a végén,még az sem jelenti azt biztosan,hogy nem álmodik...
Ford Mustang 2011 jún. 22. - 00:05:37
(1709/2206)
Szerintem egyformán jó mindkét film, ez is és az is.
DiCaprio valóban jó színész, kezdve a Gilbert Grape-tõl a Titanicon, New York bandáin, Kapj el, ha tudsz!-on át egészen az Aviátor, a Véres gyémánt, A Tégla, Hazugságok hálója, A szabadság útjai, Viharsziget és Eredetig.
kicsimag 2011 jún. 21. - 23:50:17 Előzmény Ford Mustang
(1708/2206)
Nekem személy szerint az ERedet sokkal jobban tetszett, és sokkal jobban elgondolkodtatott, mint a Viharsziget. (abban a filmben az elején rájöttem mindenre, de az is jó film.)
Leonardonak nagyon jó filmjei vannak. És itt dõl meg egy tévhit: a tinibálványból is lehet egy korszak meghatározó színésze.
Ford Mustang 2011 jún. 21. - 14:59:04
(1707/2206)
Jaja.