budaiesperes 2023 aug. 20. - 23:56:10
(8/9)
😍
E-gon 2023 aug. 20. - 20:51:29 Előzmény budaiesperes
(7/9)
😄
budaiesperes 2023 aug. 20. - 13:32:04
(6/9)
Kedves "ezt az oldalt szerkesztő" !
Csak ezt Wikipedia szócikket kellett volna elolvasnod !
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hunyadi_L%C3%A1szl%C3%B3_(opera)

Ebből számodra is kiderült volna, hogy az operát Erkel még életében írta meg , azaz 1844-ben ! (:D)
Miután Erkelnek nem volt kottakiadója - mint pl. Verdinek - ezért minden műve csak kéziratban maradt fenn a halála után. Ezeket a kéziratokat a mai napig is ládákban ( !!) őrzi a Széchenyi Könyvtár.
Az általad emlitett időpontban nyomtatták ki először a kéziratokból "kimazsolázott" változatot.
Ezt ismerhette meg a magyar közönség évtizedeken át !
Most egy ujabb "összemazsolázott" változatot mutatott be az opera !
(ez lényegében ugyanaz, mint az előző, de beletették az eddigi hiányzó és megtalált részleteket is !)

És még egy !!!
Miért nem fontos számodra a szereplő énekesek kiléte !
Hidd el, mind világszinvonalú énekes !
nemethneerzsi 2023 jan. 22. - 21:49:55
(5/9)
Talán a Hunyadi László nem "1941-43 folyamán íródott" !!!
napraforgó 2022 nov. 07. - 06:12:09
(4/9)
Gara Máriát Miklósa Erika alakitotta, akit én személy szerint nagyon szeretek és tisztelek, de valahogy nekem az ifjú szűz Gara Mária szerepére már kissé öreg volt. Nem sok közeli felvétel volt róla, de ami igen, jól látszott a szeme sarkában, a szája mellett és a nyakán a sok ránc. Hiába no, elmúlt már 50 éves. Neki már jobban illene Szilágyi Erzsébet, az anya szerepe, az is elég szép operai szerep.
Kicsit fura volt, hogy az apját játszó Gara nádor szemmel láthatóan fiatalabb volt nála.

A kis Mátyást alakitó fiúcska idővel belenő a szerepbe, hisz Hunyadi Mátyás akkoriban a valóságban már 14 - 15 éves volt, vagyis kamasz, nem kisfiú. (Mátyás 1440-ben született, a bátyja László 1431-ben és 1457-benvégezték ki, 26 évesen)

(Gulyás Dénes operaénekes, aki rendez is, azt mondta, hogy az énekeseknek úgy is kell kinézniük, ahogy ezt a szerep megkivánja. Ellenpéldaként megemlitette Pavarottit, aki minimum 150 kg volt és Monserrat Cabbalét a 130 kilójával, akik csodásan énekelték a Bohémélet Rodolphját és Mimijét, csak hát meglehetősen hiteltelenek voltak az éhező művészek szerepében). És ő magával szemben is kritikus, mivel ő sem tudja tartani a súlyát, hiába csodás tenor, már rég nem énekel fiatal hősszerelmeseket.

Hát igen, a kamera mindent lát.
napraforgó 2022 nov. 07. - 05:49:22
(3/9)
Sikerült végnéznem az éjszakai alvás rovására.
Alapvetően tetszett a rendezés, a művészek munkája is.

Ami nem igazán tetszett az volt, hogy a palotást az elején a kis balettnövendékek török fiúcskának öltözve, buggyos nadrágban és turbánban táncolták. 1456 után egy évvel? amikor Hunyadi János a törökverő megállitotta a török hadakat?? Hogy kerültek ide a török fiúcskák magyar táncot járva?
Aztán a palotás a nagyobb balettnövendékek táncával folytatódott, akik sajnos teljesen egyforma piros "egyenruhában" voltak és szintén sajnos mindegyiken egyforma szőke(!) vállig érő paróka volt. Én inkább azt hittem, hogy a magyar ifjak sötét hajúak voltak, barnák, feketék, esetleg kis bajusszal, de nem szőkék, mint a németek.
napraforgó 2022 nov. 06. - 22:49:20
(2/9)
Hol láthatjuk a szereplők, az operaénekesek nevét?

Régen sokat jártam operába, bérletem volt és minden énekest ismertem. Sajnos ezeket a maiakat már nem, pedig sok jó van köztük.

Nagyon tetszik, hogy ezt a történelmi korban játszódó operát nem próbálták megerőszakolni mai modern ruhákkal, sematikus diszletekkel. A ruhákon sem spóroltak, László király talpig hermelinben érkezett, kócsagtollas kalapban, a kis Mátyás bársonyban, a katonák vértje is valódinak látszott, stb. Szóval minden korhűnek tűnt a XV. század közepének megfelelően.
Nekem úgy rémlik, hogy korábban az opera leröviditett változatát játszották, én is azt láttam az Erkel Szinház felújitásán. Most egy teljesebb előadást láthatunk.

Hunyadi Mátyás eddig nadrágszerep volt, operaénekesnő alakitotta fiúnak beöltözvén. Most egy kb. 10 éves kisfiú játszotta és a szinfalak mögött énekelt egy énekesnő. Az ének alatt a gyerek mindig háttal állt a szinpadnak, igy megvolt az illúzió. Az első felvonás végén ki is jött a Mátyást alakitó kisfiúval.

De borzasztó hosszú, miért nem lehet korábbi időben adni?
Földházi István 2022 nov. 06. - 15:31:42
(1/9)
De kik a szólisták?