mulao 2013 máj. 21. - 14:00:49
(497/737)
Nekem az idén a kedvenc dalaim (sorrend nélkül): Svédország, Magyarország, Hollandia, Görögország, Málta, Belgium, Ausztria, Izland, Észtország, Dánia, Ukrajna, Moldova, Ciprus, San Marino, Azerb., Izrael, Norvégia, Fehéroroszország. Kb ezek jönnek leginkább be az idei dalok közül.
vondermonarchi 2013 máj. 21. - 13:16:09
(496/737)
Köszönöm kedves szavadat ! :)

Annyira magas labda volt ez az idézet itt byalex kapcsán, hogy csodálkozom azon én voltam az elsõ aki leütötte :))
Dnulror 2013 máj. 21. - 12:24:44
(495/737)
Igen-igen... de pl. Tamás Gáspár Miklós semmire se tudja rávenni a gyerekemet, pedig filozófus.... szóval így, hogy Alex belement a tv-be és elnyomta a Kedvesemet (ami olyan, amilyen...) a világ mégis eggyel beljebb került. És bizony, ehhez kellett a sapka is, meg az egyéb külsõségek, a visszaszólós stílus, stb.

Tudom, hogy ennek közvetlenül nincs köze a dal, meg a szereplés megítéléséhez, de annyit mindenképp jelent, hogy magával a fickóval nincs komoly baj, sõt...

A zenei, meg a szöveg eszközökrõl meg azért nincs értelme beszélgetni, mert amikor konkrétumok megvitatására kerülne sor, akkor az éppen vitatkozó elhallgat.. csak ilyeneket puffogtatnak, hogy "sivár harmóniavilág", meg "egyszerû dallamvezetés"... de amikor felmerül, hogy a refrén harmóniamenet egy az egyben ugyanaz, mint Sting Every breath you take-je (C Am F C, csak a Sting G dúrban van), akkor az a válasz, hogy "nade a Sting az Sting", amit nem értek, hogy hogy jön egy "harmóniavilág sivárságának" a megítéléséhez...

A szövegrõl meg ilyenek, pl.hogy "nincs értelme".... mert a Quimby Most múlik pontosannak talán van.... ellenben az általában jónak ítéltetik. (Szerintem jó is!:))
gladiolus 2013 máj. 21. - 12:09:55
(494/737)
Mivel ez az egész nem ByeAlex fesztivál, hanem Euroviziós, így én szeretnék pár szót szólni a többiekkel kapcsolatos érzéseimrõl is. Összességében én csak azokkal vagyok hajlandó foglalkozni, akik valamilyen módon ki tudtak szakadni a globalizált zenei áramlatból, mind énekhangjuk, mind pedig harmónia világuk tekintetében. Sajnos a szövegek is lényegesek lennének, de mivel pont a zömében nem angol szövegû dalokat emelem ki, így a mondanivalót csak a harmóniavilágból próbálom kikövetkeztetni, ami persze nem lehet teljes értékû, de hát Európa összes nyelvét nem beszélem, sajna. Akiket nem említek, azok számomra vagy nem értékelhetõek, vagy túlságosan uniformizáltak.

Megnéztem egy rövidített kivonatot, amiben 39-en szerepeltek. Ezeket én beraktam egy 10-es skálába, anélkül, hogy ismerném a valós értékelést, azt szándékosan nem néztem meg, mert nem akarom, hogy befolyásoljon.

Nálam a babérkoszorút a Holland Anouk Birds viszi, s hogy miért? Mert ez volt az a dal, amire az elsõ pár másodperc után rámozdult a lelkem. A nõ hangszíne nem tetszik annyira, de mivel nem szokványos, és elég profi is, ezért nyert. Van ebben a dalban egy megfoghatatlan, emelkedett drámaiság, egy balladisztikus, kiegyensúlyozott szomorúság, ami gyönyörû zenei harmóniavilággal párosul. Ha egy zene az elsõ másodpercben megtöri a monotón szürkeséget, akkor az valóban zene. Ez a szám megmutatja, mi a mûvészet úgy igazából.Mindig erre szoktam hagyatkozni. 10/10.

A bolgárok száma iszonyúan tetszett, zúzós volt, tökéletes hang, visszafogott , kultúrált megjelenés, tökéletesen tükrözték a bolgár hagyományokat mind öltözékben, mind pedig hangzásvilágukban. Ez egy tökéletes produkció volt. 9/10.

A görög fiúk sramli rockja nekem valami miatt nagyon bejött, talán mert benne lüktetett a Macskajaj típusú napfényes-csóró életérzés, és azért felpörgették a hangulatot sikeresen a kis kockás gatyájukban. 9/10.

Nagyon jó volt a francia szám is, az egész dal tükörképe lehetne az erotikusan túlfûtött francia romlottságnak, tehát megintcsak benne voltak a népi hagyományok és színek. 9/10.

A kis fehér ruhás csaj Észtországból olyan fajta intelligens elegenciát és hangzásvilágot képviselt, ami egész Európának követendõ példa lehetne, 9/10.

A Dán csaj hangjához hasonlóval azért már találkozhattunk, tehát az annyira egyedi azért már nem volt, mert Sinead O’ Connor óta ezt a fajta elcsuklást már ismerjük, de azért a dal zúzós volt, és északi , tehát különleges hangzásvilágú, a csaj elég jól bele is élte magát, legyen 9/10.

A Montenegroi durva, Sodomát és Gomorrát idézõ zúzásának is adnék egy 8/10-et.

Az orosz csajnak volt némi eleganciája, és hangja, talán egy szintén 8/10-et megérdemel. Habár a dallamvilág már kicsit uniformizálóba hajlott.

Az ukrán csaj hangterjedelemben kimagasló volt, küllemre gondolom a pasiknak is bejön, a dal harmónia világa sem szokványos annyira, hogy belemerüljön az univerzumba. A lepke meg az egyszarvú mondjuk nem annyira hiányzott volna, ha nem kerül bele. 7/10.

Az olasz ürge fizimiskája szánalmasan röhejes, de az olaszok harmónia világban verhetetlenek, ezért adtam neki egy 7/10-et.

Ejthetnék még szót a román hatásvadászó ripacsról, de inkább nem ejtek. Ripacs volt. Kész.

Dióhéjban ennyi. Ez persze csak az én személyes véleményem, és az én ízlésem, ami megint csak nem uniformizálható, de vállalom.
mulao 2013 máj. 21. - 09:52:13
(493/737)
Szégyen, hogy a külföldiek jobban átjön a mondanivalója, mint nekünk. Persze az Alex túl filozófikusan rejtette el a tökéletes kedves megfogalmazását a dalban, de azért egy kis gondolkozással rájöhet az ember, hogy nem egy ostoba gyerekdalról van szó. Elsõre én se értettem, hogy mi akar lenni (a farkasok nevelték, táncolt egy délibábbal, stb), csak az fogott meg, hogy végre egy más, egy új, egy eredeti, egy egyedi, egy fülbemászó dalt hallok a sok Kállay-s meg Gigis, tucat, amcsis, sablonos popszemét között A Dal-ban.
10/10
idõjós1010 2013 máj. 21. - 09:29:29 10/10
(492/737)
Azért a dalszöveg elég korrekt szerintem. Nem tucatszámba menõ, és megvan az egésznek egy erõsen sajátos fülbemászó ritmikája is. Az tény hogy ez egy nagyon egyszerû kis produkció, de megvannak az értékei, és ez pont így volt optimális. Én se õt küldtem volna erre a versenyre, de hallhattuk mennyi ennél sokkal díszesebb, koreografáltabb produkció indult, szintén fülbemászó dalokkal, mégis rengetegen végeztek Alex mögött. Talán számunkra most õ volt a legjobb választás, hisz az eredmény jó.
gladiolus 2013 máj. 21. - 09:23:29
(491/737)
ByeAlex-tõl teljesen függetlenül akarok reagálni erre a hozzászólásra.
"Zene nélkül az élet tévedés volna." (Friedrich Nietzsche)-Ez a mondás csodálatos, és azt hiszem, életem minden pillanatában ezzel értek egyet. Igen, tévedés volna, sivár, élhetetlen, értelmetlen.

Amit pedig te erre írtál, az a poén hatalmas, mondhatni kolosszális, röhögtem, és még most is röhögök, egy kicsit. De nem azért, mert az illetékes személyt bántani akarom, ez a reakció teljesen az õ személyétõl függetlenül tetszik, és tetszene akkor is, ha bárki másnál sütötted volna el. A lényeg, hogy elsült.Szeretem, amikor egy poén ennyire a helyén ül. Ha ilyenekkel vagy tele, az egy kellemes, sikeres élet megalapozója lehet. :)
napraforgó 2013 máj. 21. - 09:22:35
(490/737)
Elõre bocsátom, hogy nekem furcsa az elõadómûvész megjelenése. Elég idétlennek tartom nyáron a meleg kötött sapkát, dehát 1-2 éve Brad Pitt is pont ilyet hordott (amúgy neki is hülyén állt...). Nekem a mai fiatal fiúk, sõt gyerekek homloknál felállított, "belõtt" sérója is furcsa. Dehát én öreg vagyok. Annyira azért nem, hogy pl. az ún. Karádí Katalin frizurát ismerjem, vagy az tetszen. De az édesanyám és a nagynéném ismerte és hordta is. Mit lehet erre mondani? Ez volt akkor a divat... A szél borzolta, meg a tépett frizura sem tetszik... De hát ízlések és pofonok...

A dallal kapcsolatban is elgondolkodtam, hogy miért is támogatta ezt egy ország annyira? Megmondom: mert egyszerû, mert dallamos, mert dúdolható. Verdi úgy írta az operáit, hogy a suszterinasok is fütyülhessék. Ez volt akkor a siker záloga. Ha valami nagyon bonyolult, meg nehéz, akkor lesz 3 énekes, aki elõ tudja adni. Megtapsolják õket, de nyilván nem lesz sláger a dalból.
Mert az emberek azt szeretik, és mindig is azt fogják szeretni, amit õk is tudnak reprodukálni. Vagyis dúdolni, énekelni, fütyülni.
Ezért tetszik a többségnek Alex dala.

És akkor ott van még a szöveg. Hát az is elég egyedi... A kedvesét farkasok nevelték... Mi akar ez lenni? Vadóc? Kezelhetetlen?
Vagy, mint Kiplingnél Maugli tudja a "varázsszót" : aki minden "néppel" megérteti magát, ha elmondja: "egy vérbõl valók vagyunk, te és én" ...? Ami jó, mert ha egy lány/fiú mindenkivel szót ért, hát az nagyszerû. Az, hogy délibábbal táncol, meg felhõkön, hát istenem, költõi túlzás... a szerelem eufórikus kifejezése... a 7 kontinensen sem akadok ki. Ez is betudható az elõbb említett túlzásoknak.
És a végkifejlet: ez így jó nekem! Hát legyen is jó. Mindenkinek. Esetleg farkasok, meg délibábok nélkül, de legyen jó mindenkinek!
frenchbullie 2013 máj. 21. - 07:59:45
(489/737)
Üdv! Oké:-) Szép napot!
magicvoice 2013 máj. 21. - 07:48:26
(488/737)
Sokkal boldogabb lennék, ha mondjuk a holland csaj Madarak címû dalával utolsók lettünk volna, minthogy egy ilyen elõadóval és dallal a tizedikek. ByeAlex dala lázadás a zene szépsége ellen. Valószínû, hogy a magyar nyelv különlegessége is hozzájárult a sikerhez, de fõleg a kommersz professzionális zene elleni tiltakozást látom a sikerében. Talán nem véletlen, hogy elsõsorban a libsi agymosás által leginkább sújtott országokban volt népszerû. Komoly megtisztulásra lenne szükség az európai társadalmakban, hogy a valódi értékek a helyükre kerülhessenek. Ennek egyik módja a semmibõl való újrakezdés, amire kiváló példa ByeAlex "zenéje". Elég csak a németekre gondolni, ahonnan 12 pontot kapott. Hová tûnt az életükbõl Bach vagy Beethoven kultúrája?
mulao 2013 máj. 21. - 05:51:29
(487/737)
Ahogy egyre több külföldi kommentet olvasok, az jön le, hogy maga a magyar nyelv, ami miatt olyan aranyosnak hangzik a dal, emiatt is teszik a külföldieknek a dal. És mi még végig azzal jöttünk, hogy azért nincs esélyünk ESC-n, mert egyedi nyelvet beszélünk. :) Alex is azt mondta, hogy a skandinávok semmihez nem tudják hasonlítani a nyelvünket és, hogy tetszik nekik, hogy az anyanyelvünkön éneklejük.
Keló Scofield 2013 máj. 21. - 01:12:48
(486/737)
Nekem tetszett. (Ákos rajongó)
vondermonarchi 2013 máj. 20. - 23:14:26
(485/737)
Úgy tûnik byalex élete egy óriási tévedés.
4427 2013 máj. 20. - 22:03:04
(484/737)
Öröm ilyen (ritka!?) normális sorokat olvasni.
A sajtótájékoztatón pedig ezt idézte ByAlex:
"Zene nélkül az élet tévedés volna." (Friedrich Nietzsche)
offtopic
robicsek2 2013 máj. 20. - 21:14:22
(483/737)
A többes számért elnézést kérek. a 2. dolgot meg viccnek szántam, mármint a te viccedre reagáltam.
frenchbullie 2013 máj. 20. - 18:58:38
(482/737)
Üdv! Ha nem haragszol, én is csak egy mondatot ragadok ki, a sok közül. Tudod, fura számomra, a többes szám a válaszul írt hozzászólásodban. "Úgy, mint ahogy nekem mondtátok..." Ha akarod, olvasd végig az összes hsz.-t, de nem muszáj, ha simán hiszel nekem. Én ilyesmit sohasem írtam Neked. Soha nem éreztem magamban ugyanis akkora jóstehetséget, hogy bárkinek bármit megmondjak elõre, bármilyen témáról esik is szó:-) Egyébként ezt a nudista dolgot viccnek szántam, néhány hozzászólással korábban már leírtam azon véleményemet, hogy szerintem az egész élet arról szól, hogy mindenki "meg van csinálva", (munkahely stb.)ezért nem is érdemes ebben a témában pellengérre állítani egyetlen embertársunkat sem.

Csak egy kattintás, és megvan a Zene.hu.

Igazad van, nem láttam azt a filmet. Feltételezem vígjáték, és újabban nem kedvelem az amerikai vígjátékokat, az alpári humoruk vagy gusztustalanságuk miatt. (kutyakakabonbon, sugárban hányt vér) Sõt amiatt sem, hogy olyasmibõl csinálnak viccet, amibõl nem kellene. (kerekekre "szerelt" boston terrier)
szonya1 2013 máj. 20. - 17:36:23
(481/737)
Végül is filozófusként diplomázott. Kevésbé csodálom, hogy a Sakknovellát ajánlja, mint azt, hogy az énekléssel próbálkozik :)
offtopic
robicsek2 2013 máj. 20. - 16:17:50
(480/737)
"Üdv! Jó. Juhééé:-) Rájöttem a megoldásra. Mindenki váljon nudistává. A saját teste mindenkinek kizárólag a magáé, egyedi, senki máséra nem hasonlító, ha így megy ki az utcára, nem mondhatják, hogy divatmajom, aki ugyanazt hordja, mint egy tucat másik ember."

Ezek szerint te nem láttad a Megint egy dilis amcsi film-et :) Amikor a meztelen csaj elvonul a kamera elõtt, a másik meztelen csaj meg megszólal, Volt pofája leutánozni . :)
Dnulror 2013 máj. 20. - 16:05:19
(479/737)
Ennyi. Szerintem is...:)

Amúgy én 45 éves vagyok, 25 éve mûködöm zenészként, az Alex féle mûfajt se nem mûvelem, se nem hallgatom. (A "társadalmi jelenség, ami mögötte van, viszont kétségtelenül érdekel!) A 16 éves gimnazista fiamnak viszont tetszik..... és természetesen elkezdte nézni ByeAlex facebook bejegyzéseit is. Aztán amikor egyik nap arra jövök haza, hogy a gyerek a Sakknovellát olvassa, és a kérdésre, hogy "ezt meg honnan..." az volt a válasz, hogy a ByeAlex írta a face-en, hogy ez jó.... akkor gondoltam, hogy olyan nagy baj azért nem lehet vele.

Jó nyilván kitalálták neki, hogy ilyeneket mondjon a fanoknak... mert ez annyira menõ és trendi:):) Esküszöm, ha a Radics Gigi ráveszi a gyerekemet, hogy Dosztojevszkijt olvasson, megveszem az összes cd-jét!!:):):)
offtopic
robicsek2 2013 máj. 20. - 16:00:04 Előzmény frenchbullie
(478/737)
Ezt a Eurovízió után írták ki ? Utána szavaztak ?

Mert akkor van egy kis szépség hiba. Vannak olyan emberek akinek erõsen változik az véleményük azután hogy Alex ilyen helyezést ért el. Tehát több jó szavazatot kap.( Úgy mint ahogy nekem mondtátok verseny elött hogy ha Alex nyer akkor majd biztos azt fogom írni hogy én mindig is hittem benne meg verem a mellem, hasonló dolgok.
Ugyanígy vannak tényleg ilyen emberek.

A Másik dolog meg hogy én nem is láttam ezt a kiírást, és szerintem még jó pár olyan ember sem aki nem tartja ennyire nagyra Alex-et. Nem szavaztunk ismét.

Azon felül az is ki volt írva hogy mennyi ember szavazott idáig ? Mert lehet hogy csak 30 vagy 50 és abból a legtöbb a fan :)