10/10
1aniko 2011 febr. 15. - 22:07:26 10/10
(101/601)
Döbbenetesen jó ez a film. 10/10
10/10
e.sh 2011 febr. 14. - 14:42:47 10/10
(100/601)
10/10
ahogy olvasom a véleményeket, egyszerûen bámulatos mennyire sokféleképpen értelmezhetõ egy film (és nem csak ez)

***spoiler***
szerintem nem eldöntött ki stresszel kit. az anyától lett ilyen, vagy a pszichiátriai betegségtõl féltette túlságosan az anya? (a film elején kiderül, már korábban is voltak skizofrén tünetei a lánynak) közben a lány fejlõdése a mûvészi alkotás, az önkifejezésben való teljes megsemmisülés felé: aki alkotómûvész, pontosan tudja milyen megmártózni lelkünk sötét bugyraiban... és a végén a "tökéletes volt" mondat, hát az tényleg tökéletes volt. újra visszacsatolt a "jógyerek" szerepre, és a fekete hattyú csak annyira volt fekete, mint a fehér trikóra fölvett fekete csipke trikó a bulin.
***spoiler vége***

szóval szerintem ez a tavalyi év legjobb filmje (persze azok közül, amit láttam)
10/10
Pástétom 2011 febr. 13. - 16:20:22 10/10 Előzmény Catharin
(99/601)
Meglátásom szerint pont, hogy az anyja miatt lett ilyen. Ránõtt a saját lánya fejére.
10/10
csaysee 2011 febr. 13. - 12:08:17 10/10
(98/601)
*lekötött :D
Spoiler
Én be kell valljam, sose láttam balett elõadást, ez az elsõ film talán amiben balettet latok, szóval nem vagyok jártas benne, annak ellenére imádtam a filmet, észre se vettem, hogy sok a tánc jelenet benne, mert azok segítségével teljesedett ki a történet.
Lehet, hogy a balett egy nagyon negatív oldalat mutattak be és igazábol nem ilyen a balett, de azt tudom mennyire nagy nyomás nehezedik az emberre akkor ha a tökéletességre törekszik, pláne ha attól tart, hogy valaki ki akarja õt túrni.
A szülõk elvárásainak való megfelelés, na meg a saját elvárásainknak. A szülõ gyerek kapcsolatokban valami mindig félresiklik. Mindenki felnéz valakire és mindenki lenéz valakit, van akinek érdekel a véleménye és van akinek nem.
Van akinek bizonyítani szeretnél, vannak dolgok amiket nagyon akarsz és küzdesz értük, de van amiért a kisujjod se mozdítod, mert nem fontos neked.

Meglátásom szerint az egész a belsõ küzdelmekrõl szólt, arról, hogy engedd el azt aki vagy és válj olyanná aki teljesen az ellenkezõje annak aki vagy.
10/10
csaysee 2011 febr. 13. - 10:50:27 10/10
(97/601)
Ez a film, valami elkepesztoen jo!!!!
Reg nem lattam ilyen jo filmet, ammi ennyire lokotott volna.
A zeneje csodalatos, a film vege pedig nagyon dramai es tele van meglepetesekkel.
Natalie Portman fantsztikus benne, nagyon jol jatszik!!!
Nem is ertem mit esznek a The Social Networkon, en nem adtam volna neki Golden Globe-ot az biztos, semmi extra nincs benne csak egy egyszeru film ami igaztortenet alapjan keszult...
A 10 Oscarra jelolt filmbol eddig csak kettot lattam, de a trailerek alapjan nalam ez a nyero!!!
De azon vagyok, hogy a tobbit is megnezzem, hatha meg ennel is jobb filmet latok.
10/10
Titok01 2011 febr. 12. - 18:48:05 10/10
(96/601)
Tökéletes.
10/10
Hannibal Lecter 2011 febr. 09. - 08:53:09 10/10 Előzmény ladykiller
(95/601)
A moderátorok nem azért vannak, hogy önhatalmúlag azt a véleményt, világlátást vagy a demokratikus jogon járó, másokat emberi méltóságukban nem sértõ, pont az emberi sokszínûséget bizonyító véleményeke, ideológiai nézõpontokat kitöröljék, hanem arra, hogy a teljesen érthetõ trágár, súlyosan sértõ (mivel a kritika és a vita természetesen provokatív, de ennek megállapításához, mérlegeléséhez õk kevesek) + olyan dolgok törlésére vannak, melyek olyan oldalakra juttathatják el az idelátogatót, melyek jogi stb aggályokat vetnek fel. A moderátoroknak is megvan az ideológiai véleményük, de nekik nem az dolguk, hogy az ezzel ellenkezõket kitöröljék. Ezek ilyen kisemberek, akik végre hatalmat kaptak mint a Stanfordi börtönkísérletben és elszaladt velük a ló. Hosszú, ennek az oldalnak a szintjén messze meghaladó, magasrendû kritikai vélemények tucatjait törölték ki, ezért sokat már én se írok ide. Nem küldenek egy üzenetet, hogy kb miben vétettél, mert akkor egyértelmûvé válna, hogy a világlátásod nem tetszik nekik. Ezt is kár volt leírni, mert kitörlik.
10/10
Romola999 2011 febr. 08. - 19:54:43 10/10
(94/601)
Még a múlthéten láttam a filmet, de azóta emésztgetem. Szinte minden nap van olyan momentum, amin elgondolkozom. Azt hiszem meg kell néznem újra (akár többször) is, hogy a valódi lényeget értsem meg, és ne a felületes mondanivalót.
Ami viszont biztos, hogy Natalie Portman borzasztóan hiteles alakítást nyújt.
streep6 2011 febr. 06. - 13:34:13
(93/601)
Egy film megfelelni vágyásról, önmagunknak, a családnak, a világnak és ennek következményeirõl. Jó film, végig leköti a figyelmet és nagyon jó a színészi játék.
tzatza 2011 febr. 06. - 00:56:02
(92/601)
Köszi de már idõközben sikerült is letöltenem
10/10
lipgloss 2011 febr. 04. - 15:44:50 10/10
(91/601)
Nekem nagyon tetszett... 10/9

SPOILER
Érdekes volt.. én végig azt hittem,hogy az anyja zaklatja vagy ilyesmi és ki fog derülni valami "csúf sztori" az anyáról. De nagyon durvák voltak ezek a körmös balesetek... fõleg mikor leszaggatja az ujja közepéig..jéézus.
ladykiller 2011 febr. 03. - 11:28:11
(90/601)
Na ide se fogok többé írni!!! A moderátorok mindent kitörölnek, de egyesek beteg véleményét benntartják...felháborító!!!
offtopic
lilahagyma 2011 febr. 02. - 23:58:33
(89/601)
:) köszönöm
payahu 2011 febr. 02. - 21:41:30
(88/601)
@ lilahagyma

érdekesen fogalmazol ...

intuició és érzékelés nem egymást kizáró, sõt ...

de inkább egy másik történéssel foglalkoznék, a megértéssel

olyan értelemben, hogy látsz valamit, sötét és világos felszíneket, pontokat, vonalakat stb. - ezt "érzékeled" - közben mûködik az "intuiciód" - kicsit vibrálsz és az az érzésed, hogy történni fog vmi - és egyszerre csak "megérted" hogy a pontok és vonalak stb az egy katedrális (ez a külsõ megértés) és lehet, hogy további vajúdás után megértesz vmi mást is: hogy AZ benned van, végtelenül személyes, titkolnivalóan mélyen érint - és ez a "megértés 2.0" verzió, a belsõ katedrális ...

mert megérdemled ...
offtopic
lilahagyma 2011 febr. 02. - 20:29:57
(87/601)
Kedves paya,
még nem láttam a filmet. Egyébként sem aggódnék miatta :)
Amit bemásoltam, azt most épp érdekes elméletnek tartom. Feltételezem, ha tényleg igaz az, hogy az intuíció és érzékelés dichotóm módszerek a világ észleléséhez, akkor minden mûvész (azaz a film rendezõje is) érzi, hogy a minél teljesebb kreativitás eléréséhez bizonyos fokig ki kell zárnia a külvilág reális érzékelését, vagyis bizonyos fokig el kell szakadnia a realitástól. Ez pedig veszélyes lehet. Ebbõl nem következik, hogy a mûvészek õrültek. De az igen, hogy Aronofskyt foglalkoztatja ennek a veszélye.

Látszik, hogy ez a film igazán neked szól, és ez jó. De azért kérlek, fogadd el, hogy léteznek néhányan (sokan), akiknek nincs akkora fantáziájuk, mint neked; emiatt õk a filmrõl nem saját magukra, hanem elmebetegekre asszociálnak.

Nekem nem tudom, ki jutna eszembe, mert még nem néztem meg.
De az fix, hogy általábaaa semmit se szoktam litalátni seprecz alatt :)
offtopic
lilahagyma 2011 febr. 02. - 15:33:00
(86/601)
Most olvastam:
"Jung felfogásában kétféle mentális funkció vagy más néven pszichés folyamat létezik. Az egyik az észlelés, a másik az észlelt információk szelekciója, döntéshozatal róluk. Az észlelést Jung irracionális funkciónak nevezte, mivel ez a válogatás nélküli adatgyûjtést valósítja meg. Az észlelésben megjelenõ preferencia-dichotómia az érzékelés és az intuíció.

Érzékelõ (S):
Az a személy, aki észlelése során az érzékelést részesíti elõnyben, jobbára a kézzelfogható tapasztalatokra törekszik. A reális, érzékszervileg megragadható létezõ a számára valóságos. Az érzékelõ azt tudatosítja elsõsorban, ami a múltban és a jelenben történt, történik. Élvezi a jelen pillanatot, realista, jó a részletek megfigyelésében, és azokra emlékezik is.

Intuitív (N):
Az a személy, aki észlelésében a lehetõségek, az összefüggések, a többértelmû jelentések megragadására törekszik. Jung szerint ez a típus észlelésében a „tudattalan” utat követi. Hirtelen jön, valami „bekattan”, vagy egy felfedezés, ráismerés formájában jelenik meg a jelentés. Az intuitív észlelõ világa a jelenben érzékelhetõn túlmutató világ, beleértve a lehetséges jövõ eseményeit, az elvont összefüggéseket. Míg az érzékelõ számára egy alma: kerek, zamatos, piros, illatos, addig az intuitív ugyanerrõl Ádám és Éva, egy sült malac vagy a nagymama almás pitéjének képét jeleníti meg."

Mindebbõl az következik, hogy minél intuitívabb valaki, annál kreatívabb - ugyanakkor annál kevésbé támaszkodik az érzékelésre (hiszen ezek egymáshoz képest dichotóm preferenciák). Vagyis annál kevésbé képes a realitásérzékét megõrizni, azaz annál inkább ki van téve az elmebetegség veszélyének.
A film tehát egy általános alkotói problémát jelenít meg.
7/10
offtopic
Thousand Lakes 2011 febr. 02. - 12:49:56 7/10
(85/601)
Nocsak, csillogtatod a tudásodat? Örülök neki, hogy voltál olyan kedves reagálni a bejegyzésemre. Végre egy mûvelt hozzáértõ - a francia nyelvû köz... megjegyzésbõl rögtön tudtam; hiába, nem lehet véka alá rejteni a mûveltséget -, egy a mûvészetekre érzékeny lélek is válaszra méltatott. Bevallom, nekem nagyon tetszenek az ilyen szofisztikált megnyilvánulások, amelyekben a kulturált fórumozók a tüneményes filmes szemléletükrõl vagy a kiváló szakértelmükrõl tesznek tanúbizonyságot. Nem úgy mint a faragatlan mezei fórumozók, õk soha át nem csúsznának holmi arrogáns, sértegetõ személyeskedésbe. Ez a mottójuk: "Tartsd tiszteletben más véleményét." Szerencsére nagyon következetesek, és nemcsak beírják ezt a fórumra másokat kioktatva, hanem õk is mindig ennek megfelelõen fórumoznak. Nincs is ennél szebb, hûnek lenni az elveinkhez!
Catharin 2011 febr. 02. - 12:47:19
(84/601)
És mi a magyarazat az elõzõ kérdésemre ?az anyja nm tudott róla?miért nm tett ellene?miért vakarta magát?
10/10
Pástétom 2011 febr. 02. - 09:30:01 10/10 Előzmény Catharin
(83/601)
Skizofrén volt. Nem feltétlen jár a skizofrénia az elme kettéhasadásával.

"A skizofrénia nem egységes kórkép, összefoglaló neve a pszichotikus állapotok közé sorolt agyi betegségeknek, melyeknek közös jellemzõje, hogy a beteg akarata, gondolatai és érzelmei szétesnek. A pszichotikus állapotok a realitásérzék elvesztésével, érzékcsalódásokkal, hallucinációkkal, az érzelmi élet zavaraival, téveszmékkel, tudatzavar jelentkezésével járó elmegyógyászati betegségek."
Catharin 2011 febr. 01. - 12:28:37
(82/601)
És miért vakarta a hátát folyton?és az anyja ha tudott róla h ennyire súlyos a lánya állapota akkor miért nm kezeltette ? Nekem nm úgy tûnt h ninán keresztül akarja beteljesiteni az õ fiatalkori vágyait mivel folyton mondta neki h tönkre tesz téged ez a szerep meg h maradj otthon inkább ...