3/10
offtopic
ariskerase 2011 jan. 17. - 02:13:59 3/10
(51/611)
Bocs, de az ilyen okoskodásra nem vagyok kíváncsi. Megismétlem magam a film az olyan mint a zene. A zenéhez sem kell érteni a zenéléshez viszont igen, aki nem tud zongorázni az ne akarjon zongoramûvész lenni. Én nem vagyok sem hivatásos filmkritikus, sem mûvészettörténész, hanem egyszerû laikus, aki megnéz valamit és az vagy tetszik vagy nem. Ha egyszerûen nézhetetlen, akkor nézhetetlen a számomra és nagy ívben teszek "személyiség" meg "befogadóképesség" meg egyéb sületlenségekre nem érdekelnek ettõl még nem tetszik és nem fogom nézni. De viszont ha neked tetszik -vagy bárkinek- akkor nézd és jó szórakozást hozzá. Nekik esetleg bejön ez a felesleges ömlengés a nagy b"dös semmirõl.
10/10
Stranger666 2011 jan. 16. - 23:18:22 10/10
(50/611)
Ez esetben illik odaírni, hogy: SZERINTEM.
goldenvasorum 2011 jan. 16. - 22:10:03
(49/611)
Persze, de érteni is lehet hozzá, úgy is érdekes lehet filmet nézni..
pl. ha valaki úgy tekinti meg van Gogh képeit, ha még nem is hallott róla vs. mûvészettörténészként ez a kutatási témája, valamint a kettõ közti átmenetek. A mû a befogadó értelmezésétõl függ. A befogadó értelmezése a saját személyiségétõl függ. Személyiségünk tudásunktól függ. Egészen másképp vagy nagyon is hasonlóképpen reinkarnálódhat egy mû bármelyikünkben, de az a fonál amely vezeti az elmét, teljesen más pályákat fonhat át ismereteink függvényében. Szal a "szerintem mestermû és százcsillagos világlegjobbja" és az "ezegyszar" is egyenértékû kritikák, a közönség emésztõnedvei, mint mindig mindenkor is, majd úgyis megemésztik és helyére rendelik a mûalkotást.
3/10
ariskerase 2011 jan. 16. - 21:42:31 3/10 Előzmény Stranger666
(48/611)
A filmhez nem érteni kell, hanem megnézed és vagy tetszik vagy nem. Ez elég szubjektív dolog olyan mint a zene.
10/10
Stranger666 2011 jan. 16. - 16:35:33 10/10
(47/611)
Köszönjük a véleményed, remekül meg is indokoltál mindent, te valószínûleg nagyon értesz az ilyen filmekhez.

Titok01: Ugyanezt éreztem. Hatalmas.
3/10
ariskerase 2011 jan. 16. - 13:22:27 3/10
(46/611)
Elég gyenge film.
10/10
Titok01 2011 jan. 16. - 12:56:57 10/10
(45/611)
***Spoiler***
Eddig még csak 2x néztem meg a filmet, de még tuti hogy még legalább 10x megfogom, és mind a 2x az utolsó két mondatnál kirázott ki teljesen a hideg: "Úgy éreztem... tökéletes. Tökéletes volt."
***Spoiler vége***

Tényleg tökéletes volt!:) Ez lett az 1. számú kedvencem. Imádom!!! Ajánlom mindenkinek! Ezt nem lehet nem szeretni. :))
8/10
onepeople 2011 jan. 16. - 12:50:18 8/10
(44/611)
Egyébként valóban Natalie 13 éves koráig balettozott és Vincent is rendelkezik egy nagyon kifinomult mozgással.
Aronofsky nõvére pedig komolyan balettozott. Ennek a filmnek a megszületése közel 10 évre nyúlik vissza, tehát volt ideje a rendezõnek felkészülnie, ezért a hitelességet nem tudom megkérdõjelezni.
A film alapötletének megszületése elõtt, Aronofsky egy Dosztojevszkij-adaptációt tervezett, a Hasonmást.
Megnézett egy Hattyúk tava elõadást, ahol a fekete és fehér hattyút ugyanaz a táncos alakította, és rögtön rájött, hogy ez pontosan a Hasonmás története, csak balettben. Elkészítette a Hattyúk tava ötletét, amit a színházi világból átültetett a balettébe, és utána jött a filmes terv. Kíváncsi lennék arra, hogy ki az az 5 angliai balettmûvész aki megkritizálta.
borovnica: kíváncsi lennék, hogy honnan van az infód, mert én nem hallottam róla:)
bdorka16 2011 jan. 15. - 22:40:33
(43/611)
A legjobb film lélektani szempontból, amit ismerek! Én magam is táncos vagyok és tudom hányan öszesnek a nyomás alatt. Nekem még "csak" egy láb mûtétem volt. Az állandó futás, törtetés, próba és még mellette a tanulás. Kimeritõ. És nekem még barátom is van mellette. Nehéz. Ahogy végig néztem a filmet, csak azért nem bõgtem néha, mert ki voltam sminkelve. De néha magamat is láttam a hattyú mögött. Ijesztõ és csodálatos film is egyben.
10/10
csababp07 2011 jan. 15. - 21:31:27 10/10
(42/611)
Jól kiválasztott szereplõk... ( azt most hagyjuk, hogy a rendezõ és a fõszereplõ is zsidó, köze nincs az egészhez )
Natalie kislánykora óta táncol, de nyilván kellett "pár órát vennie" a hitelesség miatt, nem volt ugyanis dublõze.
Összességében remek film, lebilincselõ.
ucsendre 2011 jan. 15. - 00:51:45
(41/611)
a trailer alapján ez afféle balettos fight club cucc. biztos nagyon izgi, már alig várom, hogy felkerüljön.
borovnica 2011 jan. 14. - 22:46:17
(40/611)
Nekem úgy egészében tetszett a film, egy-egy részlete viszont kifejezetten nem, mert túlzásnak érzem. Persze, hogy rengeteg munka van a balettban, de ennyire azért mégse õrjítõ. (OFF: egyébként zártkörûen levetítették a filmet Anglia öt legjobb balettmûvészének, és õk igencsak felróják a rendezõnek, hogy a balett-klisékkel és a balettvilágról alkotott, olykor hamis elõítéletekkel operál, ráadásul eltúlozva) Natalie viszont zseniálisan alakított még a nekem nem tetszõ részletekben is, s a filmet már csak ezért is ajánlom. Még balettkedvelõknek is :-)
balazs0729 2011 jan. 13. - 21:19:18 Előzmény Hannibal Lecter
(39/611)
szerintem zseniális film. gyakorlatilag végig követhetjük a hattyúk tavát a sztoriban. nagyon tetszett, pedig szkeptikusan ültem le, mert még sosem láttam balettet. nagyon ott tartotta a figyelmem, a színészek mindent belenyomtak, a tetkós csajszi szerepét nem értettem az elején, de nagyon szépen lett beleépítve.

nagyon meglepett, mert a pankrátor annyira nem tetszett, mondjuk ott pont ellenkezõ volt a dolog, ott úgy ültem le, hogy sokat vártam tõle, hallottam róla ezt-azt, és csalódtam, itt viszont semmit nem vártam, és elájultam.
10/10
Hannibal Lecter 2011 jan. 13. - 02:47:48 10/10
(38/611)
spoileres húúú vigyázzzz: Sokan fognak itt még siránkozni, hogy egy balettos filmben balett van, de ez legyen az õ bajuk, ahogy Portman mondta, a balett nem mindenkinek való, ahogy a legnagyobb alakítások és a fõszerepek sem, vagyis: Az anya szeretete csak az egyik nézõpontból volt elnyomás és irigység, a másikból talán pontosan tudta, hogy mivel jár ez a szerep és pont, hogy féltette a lányát attól az áldozattól, amit ez a szerep megkíván.
Aronofsky megtalálta a pankrátor mellett azt a másik szakmát, ami totálisan szétõrli az embert, de ezért megéri, mert a táncos a szinpadon vesszen és ne a sikerért, hanem a tökéletességért. Bizonyos rendezõi dolgokba beleszólhatnék, de ettõl függetlenül mesterien ábrázolta a hattyúk tavában rejlõ mérhetetlen melót és emberi áldozatokat, amit talán még az is érez, aki csak a zenét hallja, de a témában annyira nem járatos. Egy ilyen darabban egy konkrét élet benne van és sokszor ott is kell veszni. Nagyon jó volt, remélem Portman most ezzel a filmjével az életben is szakít a fehér hattyúval, mielõtt az egyensúlytalanság felborítaná, akár balettezés közben, remek választás volt, akár Cassel.
10/10
nerine 2011 jan. 12. - 23:07:22 10/10
(37/611)
Én nem értem, hogy az, aki nem szereti a balettet vagy csak értékelni nem tudja, az miért ül le megnézni ezt a filmet? Teljesen egyértelmû volt, hogy tele lesz tánccal!
Engem nagyon idegesít az, amikor egy ember úgy áll neki egy filmnek, hogy annak vagy a mûfaját, vagy a történetét, vagy a benne szereplõ színészeket/színésznõket nem szereti és akkor utána össze-vissza oltja a filmet, hogy milyen rossz volt. Én ebben nem látok logikát, elmagyarázhatná valaki...

Ez a film csodálatos! Engem lenyûgöztek a táncos részek, egy percig sem untam. Mondjuk én szeretem a balettet így kicsit elfogult is vagyok. Bár örültem, hogy egy kicsit bepillanthattam a balettkulisszák mögé, egyben el is borzadtam attól, amit ott láttam. Tudtam, hogy egy balerinának kemény dolga van, de nem igazán gondoltam még bele, hogy mennyire. Azt, aki nézi és csodálja a balettet teljes mértékig meg tudom érteni, de azt, aki csinálja sehogy sem. Önkínzás az egész.
Natalie Portmannel szintén elfogult vagyok, mivel õ az egyik kedvenc színésznõm. Ebben a szerepben is brillírozott, gondolom nem kis munka volt megtanulni a balettkoreográfiákat.

SPOILER

Szerintem remekül alakította a dilis skizofrén tyúkot, csak úgy mint a szende bocs, hogy élek virágszálat.
Engem nagyon megérintett az anyjával való kapcsolata is. Ilyenkor kicsit azonosulni tudtam Nina karakterével, mivel sajnos van tapasztalatom ebben a "szeretetterror" dologban. Rendesen szét tudja kapni az ember lelkivilágát az ilyesmi, úgy hogy nem csodálom, hogy elpattant a csaj idegrendszere...

Véleményem szerint ez a film 10/10

Nem unalmas, igen is fordulatos, néhol ijesztõ (persze csak annak, aki ijedõs :P) és elénk tár egy olyan világot, amire sajnos nagyon kevesen kíváncsiak.
10/10
evetke11 2011 jan. 08. - 17:55:51 10/10
(36/611)
Nem kell balettkedvelõnek lenni senkinek, csak kellõképpen intelligensnek, megfelelõ szépérzékkel rendelékezõnek, és a lelki történésekre érzékenynek lenni, hogy tetsszen ez a film.
S akinek csak egy flash-élmény ez a film, talán túl sokat módosított már a tudatán! :)))
10/10
Stranger666 2011 jan. 05. - 20:59:42 10/10 Előzmény Sonicated
(35/611)
SOILER, CSAK AKI LÁTTA A FILMET AZ OLVASSA!!!

Jézusom az extasys rész az vagy 10 perc volt... semmi köze nem volt a paranoid skizofrén állapot elõjöveteléhez. Ez a film arról szólt, hogy van egy 28éves félénk lányka aki az anyjával él, a gyerekszobája mint 16 éve, nincs pasija csak a balett, mert tökéletes akar lenni. MEgkapja a legnagyobb szerepet és a nyomás összeroppantotja, paranoiás lesz részben skizós tünetekkel, teljesen begolyózik. De eléri amit akart. Tökéletes volt. Errõl szól a film nem másról. Nem tudom, hogy lehet ilyen filmre 3at adni. Valszeg nem éled bele magad.
7/10
Thousand Lakes 2011 jan. 04. - 22:44:13 7/10
(34/611)
Boncolgathatnád egy kicsit jobban is. A lekötött és a tetszett nem sokat mond.
9/10
Mr.T. 2011 jan. 04. - 22:40:52 9/10
(33/611)
Érdekes, hogy mennyien fikázzátok a balett jelenetek miatt :)
Én világ életemben rühelltem a balettet, de ez a film 9-essel végzett nálam, és fel sem tûnt, hogy mennyit táncolnak benne. Mármint az feltûnt, hogy sokat táncolnak, de ennek ellenére végig lekötött, és nekem nagyon tetszett.
Nálam bekerült a top 3 Aronofsky alkotásba, és én is megelõlegezném az Oscar jelölést Natalie Portmannek.
Sonicated 2011 jan. 04. - 21:38:45
(32/611)
Nagyjából biztos voltam benne hogy egy 9/10-es film elé fogok leülni, erre jóindulattal is egy olyan 3/10.
Amerikában hódít az ecstasy. Kb. ezt láthattuk a filmben, ami nagyjából olyan, mint egy rossz bad trip egy nagy tömegû partyban, ahol keresed a kiutat mielõtt összeesnél, de csak a nagy flash van.
Ez a film is 90%-ban paranoia és halu, pedig mennyivel lehetett volna jobbra. Sajnálom hogy nem tudok jót írni róla.