Téma: Feledés

10/10
bubble 2013 ápr. 19. - 22:40:18 10/10
(108/428)
Nekem nagyon tetszett. Elsõre hiába tûnik lassúnak és vontatottnak az elsõ egy óra, mégsem unatkoztam egy percet sem. Jó volt a képi világ, a történet na meg a zene se utolsó. Szerintem nagyon jól rakták össze, jó kis film.
10/10
jmisi31 2013 ápr. 18. - 21:55:33 10/10 Előzmény Csonger
(107/428)
Amit írsz, nagyjából igaz is elfelejtve azt, hogy a Hold egy szimpla egyszemélyes sci-fi, míg az Oblivion egy több szerepõs lenyûgözõ zenével és képi világgal megáldott romantikus sci-fi akciófilm, ami nemcsak ebbõl az egy filmbõl "lopott". Önálló témájú filmet már jó régóta nem látott a nagyérdemû... mindenki a Mátrixot emeli ki, miközben az meg a Terminátorra hajaz! Mindenesetre a Holdnál nem jobb, de legalább izgalmasabb... és már ezért is megéri :)
10/10
jmisi31 2013 ápr. 18. - 21:31:03 10/10 Előzmény eIemes
(106/428)
Sajna igen... bár nekem ettõl még az egyik legjobb filmélményem volt és már alig várom, hogy újra megnézzem!

Ilyen se volt még :)
Kovács kolléga 2013 ápr. 18. - 21:05:19
(105/428)
Olvasgattam a lapokban a film kritikáit, és nagyjából megegyeznek a vélemények. A többség egyértelmûen pozitív jelzõket hozott fel, és nemcsak a látványvilág vagy a zene, hanem a kidolgozott karakterek, illetve forgatókönyv miatt is (színészileg egyébként Andrea Riseborough alakítása érdemli az elsõ helyet és nem véletlenül). Mert lehet, hogy a jelenetek többségét már láttuk valahol, de szemmel látható volt az igyekezet, hogy a történetben ne legyenek bosszantó logikátlanságok, és a cselekmény ne süllyedjen a gagyi színvonalra vagy ne fulladjon nyáltengerbe. Mivel a szó klasszikus értelmében vett sci-fi mûfajnak messze nincs akkora rajongótábora, mint a képregényfilmeknek vagy a fantasyknek, ezért szerintem inkább dicsérni kell az igyekezetet és szurkolni azért, hogy meglegyen a kasszasiker. Ez esetleg a többi producert is felbátoríthatja, hogy belevágjon hasonló vállalkozásokba. A jó sci-fi a filmvásznon pokolian drága mûfaj...
9/10
GéPLovaG X 2013 ápr. 18. - 16:42:28 9/10
(104/428)
Bár nem az én stílusom, de én is imádom a zenét. Mondjuk a a Waking Up kicsit nekem a a Deus Ex: Human Revolution zenéjét juttatja eszembe, legalább is az Icarus c. fõcímdalt. Alig tudok a késztetésnek ellenállni, hogy megnézzem megint. Na majd BD-n.
Kovács kolléga 2013 ápr. 18. - 12:16:44
(103/428)
A Volt egyszer Vadnyugat magyar nyelvû wikipedia-oldaláról ollóztam össze az alábbi szöveget:

A forgatókönyvírók több híres western alapján dolgozták ki a történetet. A következõ felsorolás tartalmazza az ihletadó filmeket, illetve az átvett motívumokat.

Délidõ (1952): A nyitójelenetek hasonlítanak. Fred Zinnemann híres westernjének az elején három bandita (Lee Van Cleef, Sheb Wooley és Robert J. Wilke) várja az állomáson a vezért, akit mellesleg szintén Franknek hívnak. (Ian MacDonald játssza.)

Ben Wade és a farmer (1957): Delmer Daves alkotásában több olyan motívum szerepel, amelyek a Volt egyszer egy Vadnyugatban is megtalálhatók. Így például a seriff és Cheyenne rövid beszélgetése, amikor a banditát Yuma börtönébe küldik. A rosszfiút Davesnél Glenn Ford játssza, aki általában éppúgy pozitív figurákat formált meg, mint Fonda. A Ford által játszott szereplõ az egyik jelenetben elfütyüli a film zenei témáját, ami Leone alkotásában Harmonika alakjára utal. A Ben Wade és a farmer egyik jelenetében éppúgy az emberei akarják megölni a fõszereplõt, mint ahogyan Franket a Volt egyszer egy Vadnyugatban.

Jó fiú és rossz fiú (1961): McBain és az általa megálmodott város, Sweetwater neve ebbõl a filmbõl származik. Bertolucci ugyanakkor azt állította, hogy egyszerûen a térképrõl választott egy városnevet: Sweetwater a valóságban Arizona államban található.

Johnny Guitar (1954): A Joan Crawford által játszott Vienna adta részben az ötletet Jill személyéhez, míg a Sterling Hayden által megformált címszereplõ Harmonika figuráját befolyásolta. A telepesek és a vasút motívuma ugyancsak ebbõl a filmbõl származik.

The Iron Horse (1924): A nyitó, illetve a befejezõ képsorokban a vonat beérkezése mindkét filmben hasonló beállításokban látható.

Shane (1953): Joey és apja vadászatának jelenete erõsen hasonlít McBain és kisfia, Timmy vadászatának jelenetére a Volt egyszer egy Vadnyugatban. A McBain család temetésének jelenete szinte kockáról kockára ugyanaz, mint a Shane-ben.

Az üldözõk (1956): Leone maga sem tagadta, hogy a McBain család lemészárlását közvetlenül megelõzõ, veszélyt éreztetõ képsorok ötlete John Ford filmjébõl származik.

Cowboyháború (1959): Henry Fonda e film végén majdnem ugyanolyan öltözéket visel, mint Leone alkotásában. Ezenkívül a Dorothy Malone által játszott szereplõvel olyan beszélgetést folytat az anyákról, mint amilyen Jill és Cheyenne között zajlik le a Volt egyszer egy Vadnyugatban. Végül a film egyik jelenetében Fonda éppúgy kirúgja egy nyomorék ember mankóját a férfi kezébõl, ahogyan Mortonnal teszi Leone westernjében.

A hét mesterlövész (1960): Charles Bronson éppúgy egy darab fát farag az egyik jelenetben, ahogyan a Volt egyszer egy Vadnyugatban is teszi, csak éppen a motivációk mások.

Aki megölte Liberty Valance-t (1962): A Lee Marvin által játszott Liberty Valance és emberei olyan köpenyeket viselnek, mint Frank és bandája Leone alkotásában. A film választási jelenete meglehetõsen hasonlít a Volt egyszer egy Vadnyugat árverési jelenetére.

Az utolsó napnyugta (1961): A Kirk Douglas és Rock Hudson közötti párbaj erõsen emlékeztet Frank és Harmonika végsõ leszámolására.

Párbaj a napon (1946): A Lionel Barrymore által játszott figura ihlette Morton alakját Leone filmjében.

Django (1966): Jill figurájának egyik ihletõje a Django nõi fõszereplõje Maria, akit Loredana Nusciak játszott. A filmet rendezõ Sergio Corbucci jó barátja volt Leonénak.

A nem western mûfajú filmek közül állítólag Luchino Visconti A párduc (1963) címû filmeposza hatott Leonéra. Mellesleg Claudia Cardinale és Paolo Stoppa mindkét filmben szerepelt.
Kovács kolléga 2013 ápr. 18. - 12:12:16
(102/428)
A Volt egyszer egy Vadnyugat - ami a filmtörténet egyik legnagyobb hatású filmje - ugyanúgy jelenetek sokaságát emelt át más filmekbõl, mint a Feledés (a nyitánya például egy az egyben rímel a Délidõ cselekményére). És ez a tény egyáltalán nem csökkenti az értékét.

Ahogyan a Gladiátor sem lesz rosszabb film attól, hogy sok elõdjétõl koppintott.
Csonger 2013 ápr. 18. - 11:11:21
(101/428)
SPOILER

Amit leírtam a Holdról, azt mind átemelte a Feledés. Tehát nem csupán egyetlen momentumot.

Ha csak egy momentum lenne (nevezetesen hogy a fõhõs rájön, hogy õ egy klón), akkor említhettem volna a Hatodik napon-t vagy a Szigetet is. De itt a Hold-ból jóval többet átvettek ennél.
Kovács kolléga 2013 ápr. 17. - 22:20:23
(100/428)
Csak elmentem a moziba, és egyáltalán nem bántam meg. Jó film, megéri az árát.

9/10

Bármibe lefogadom, hogy azok, akik leszólták a filmet, a nyáron majd azon fognak csatázni, hogy ki tud jobban elájulni az új Superman-filmtõl (annak ugyanis a nagy Krisztofer Nolen is ott szerepel a stáblistáján, tehát kizárólag remekmû lehet).
offtopic
eIemes 2013 ápr. 17. - 21:30:47
(99/428)
nincs pénzed mozira, vagyis... te is avi-ban nézted?
10/10
Gaben26 2013 ápr. 17. - 21:16:29 10/10
(98/428)
azt kell hogy mondjam hogy az elöttem szóló elmondott mindent ez egy fantasztikusan jó film a látvány a story.....nekem nagyon át jött sõt még az asszonynak is tetszett pedig nem egy nagy scifi rajongó :)
10/10 Tom Cruise nagyon jó színész ...... sajnos mindig lesznek IQ bajnokok akik Film+ os Zs kategóriás filmekhez vannak szokva és leszólják ......
aki szereti a scifit neki tetszeni fog
aki nem érti az nézzen mónika show és a többi sz*rt
....:)
10/10
jmisi31 2013 ápr. 17. - 21:08:49 10/10
(97/428)
Megint hsz-re adom a fejem, pedig nincs értelme vitázni a sok értelmi képességekkel nem megáldott mozirajongó fenoménnal, így újabb saját véleményt alkotok...

1. Aki szereti a sci-fit, annak tetszett - ha mást nem a képi- és a zenei világa -!
2. Aki nem értette, az inkább nézzen Tom és Jerry-t vagy Hupikék Törpikék rajzfilmet!
3. Majdnem minden sci-fibõl(Hold, Mátrix, Függetlenség Napja, stb...) vett egy kis elemet, amiket nagyon jól gyúrtak össze a készítõk, de én az utóbbi sci-fik közül csak a Hold és a Pitch Black címû filmeket tudnám elé helyezni!!!
4. SPOILER gyanús...

Mivel a hajóról lekapcsolták deltaálomban levõk egységét, attól az még vette a "fõhajó" és a NASA közti adást, hisz abban volt eleve a fekete doboz(nem kell belekötni, hogy az mért nem az irányító "fõhajón" volt)!!!

SPOILER vége

5. Tom Cruise szerintem nagyon jó színész, sajna az elsõ filmjei ráragasztották a nyálas szépfiú szerepét, de ne feledjük... MI 1-4, Jack Reacher, Különvélemény, Világok Harca!!!!
6. Aki képes ezt a filmet a Prometheushoz hasonlítani... hagyjuk már azt a filmet!!!
7. A film jó két órás, mivel kisgyereket nevelek, nincs pénzem mozira, de nekem így is nagyon bejött és átjött az egész film mind történetileg mind a hangulata... egyszóval TÖKÉLETES nekem!!! Nagyon kevés film van, amit kétszer néznék meg egy napon belül, de ezt egyedül, majd a barátnõmmel és szüleimmel együtt is megnéztem és már zenéje is megvan...

Tudom, hogy ez egy fórum, ahol mindenkinek lehet véleménye... és nem is szólok le senkit, de ennek a filmenk több volt az önálló megvalósítása, mint egyesek IQ szintje!!!
systemseven 2013 ápr. 17. - 20:50:01
(96/428)
"Sajnos" a Daft Punk nevet nyugodtan ki lehet húzni a zenekészítõk sorából itt a port leírásánál. Anthony Gonzalez (M83) és Joseph Trapanese (társszerzõ) készítették ketten. Trapanese besegített Gonzaleznek az "orkesztrálásban", mint ahogy tette ezt a Tron Legacynál is - onnan jöhet a Daft Punk bekeverés. A zene tökéletes, filmet még sajnos nem láttam.
9/10
offtopic
Bigpapa 2013 ápr. 17. - 20:45:56 9/10
(95/428)
Ilyet is rég csináltam, megvettem a film zenéjét CD-n :))))) A Waking Up címû szám olyat szól a kocsiban, hogy kész :)))), na meg az Oblivion feat. Susanne Sundfør. Hatalmas. Ahogy hallgatom, kedvem lenne beülni újra a moziba és csak bámulni ki a fejembõl :) Rég volt ilyen..
Utoljára a Támadás a fehér ház ellen-t néztem meg 2x moziban. Az elõtt a TED-et 2x, Paul-t 2x és az Elrabolva 1-et 3x :)))
2/10
ProgramSeeker 2013 ápr. 17. - 18:32:37 2/10
(94/428)
Nem tetszett :( Pedig imádom a sci-fit. A látvány 10 pontos, szuperül néz ki minden (elképesztõ a kéglijük :)), de a sztori eléggé egyszerû lett. Kicsit olyan Függetlenség napja, Csillagok háborúja 4. epizód (a lövöldözéses résznél), meg valamilyen katasztrófafilm összegyúrva. Sokkal izgalmasabbra is meg lehetett volna ezt csinálni!
mrchapel 2013 ápr. 17. - 18:20:30
(93/428)
Nagyon tetszett a film. Jó történet, jó szereplõk, tán a karakterek lehettek volna kicsit "élesebbek", mindent egybevetve remek szórakozás. A mozi tömve volt még a premier után több mint 1 héttel is, így sejtettem, hogy jó a film fogadása a közönségben.

Engem is kicsit a Hold c. filmre (remekmû) emlékeztetett, de valóban csak egyetlen ötlet erejéig. Ami különösen tetszett a vizualitásban, az a drónok megoldása és az alattuk futó hanghatások :)

Filmzene tekintetében is jól teljesít, a betétdal jó, hogy a végére van bevágva egy Bourne jellegû stáblista megoldással.

Nálam abszolút respekt az alkotóknak, csak ajánlani tudom mindenkinek.
9/10
GéPLovaG X 2013 ápr. 17. - 15:34:28 9/10 Előzmény Gabeee
(92/428)
Vezeték nélküli kapcsolatról hallottál-e már? :D

A film szerintem nagyon jó volt. Többet kaptam a pénzemért mint vártam és ez legfõképpen a történet miatt van. A látvány is a helyén van természetesen, de sajnos a trailerek a cselekmények és a látvány nagy részét elsütik, legalább is sejtetik mi lesz, de még így is tudott meglepetést okozni a film és ennek örültem igazán. Nem mondom, hogy idén ezt a scifit vártam a legjobban, de ezután a többieknek legalább ezt a színvonalat hozniuk kell.
eIemes 2013 ápr. 17. - 14:03:29 Előzmény Csonger
(91/428)
*** NE OLVASD TOVÁBB ***

amit leírtál, az a hold kerete, bár ennél több.
a feledés ebbõl egyetlen momentumot emel át.
eIemes 2013 ápr. 17. - 14:01:59
(90/428)
OFF

miért b-kategória a hold?
eIemes 2013 ápr. 17. - 14:00:18
(89/428)
A prométeuszt szóba se hozd mert felforr az agyvizem, az egy zs-kategóriás film.

*** NE OLVASD TOVÁBB ***

A moon-ból átemelt egy ötletet (talán túlságosan is), de a sztori fõ vonalait semmiképp.