Téma: Fitzcarraldo

4/10
The Cortez 2025 aug. 17. - 22:39:59 4/10
(11/11)
Akár az Aquirre testvérfilmje is lehetne a hasonló főhelyszín, Klaus Kinski főszereplése, illetve a botrányoktól, balhéktól hangos, őrült, kaotikus forgatás miatt, amelynek hangulatából semmi sem érződik a kész műben, mivel ez szintén unalmas, vontatott, eseménytelen, álmosító, ráadásul még feleslegesen, indokolatlanul hosszúra nyújtott is. A kalanddráma a megszállottságról szól, pont mint az elhúzódó felvétel (tényleg áthúzták azt a hajót a hegyen!). A moziban fontos hangsúlyt kap a természet, a rendező pedig faszán mesél képekkel. Kinski egy pozitívabb, szimpatikusabb figurát alakít, szokás szerint jól, viszont Claudia Cardinale nem sokat tesz hozzá az egészhez. Az alapsztoriban komoly szerepet játszik az opera, ennek megfelelően időnként befigyelnek operanyekergések.
Ivy00 2019 dec. 10. - 00:41:59
(10/11)
Herzogot meg Kinskit mintha egymásnak teremtették volna (egyformán megszállottak?). Ezt a filmjüket is nagyon szeretem, de a kedvencem mégis a Woyceck.
riverside61 2019 dec. 08. - 22:45:24
(9/11)
Korrekt, respect
gabroca 2018 okt. 05. - 07:50:08
(8/11)
Grandiózus, érdekes film, hát nem lettem volna a stáb helyében, az biztos....csak ha valami nagy kalandra vágynék...Caruso ottléte Manausban kétséges kicsit. Mindenképpen nagy film egy nagy rendezőtől.
csabaga 2014 márc. 29. - 15:43:54 Előzmény frenchbullie
(7/11)
Mivel Kinski valóban elmebeteg volt,így nem volt nehéz...:)
akos63 2014 márc. 29. - 10:58:15
(6/11)
Az lehet, hogy a fõszerepet Nicholsonnak szánták, de aki meg is kapta, az Jason Robards volt. A Legkedvesebb ellenségem címû dokumentumfilmben be is mutatják a harangtornyos jelenetet, ahol Robards partnere Mick Jagger. Aztán Robards megbetegedett, hazaküldték gyógykezelésre, Jaggernek meg a Stones-szal lett elfoglaltsága. Így került a képbe Kinski, akinek Herzog eredetileg is a fõszerepet szánta. Csakhogy addigra már olyan veszett híre lett Kinskinek az állandó dühkitörései és a stáb terrorizálása miatt, hogy félõ volt: nem tudják összeszedni a filmre a pénzt. A megkezdett, de megrekedt projektbe már könnyebb volt beszervezni Kinskit. Aki persze most sem tagadta meg önmagát. A magán show-ja olyan jól sikerült, hogy a statisztáló indián törzs vezetõje felajánlotta Herzognak, hogy ingyen és bérmentve elteszi Kinskit láb alól. Ebbõl a történetbõl is lehetne egy jó kis filmet rittyenteni!
Szeretem a megszállott emberekrõl szóló filmeket. Az a közös bennük, hogy egy csak nekik fontos cél érdekében hajlandóak kockára tenni a teljes vagyonukat, a karrierjüket, az életüket, miközben a környezetük értetlenségét, ellenszenvét is el kell viselniük. Aztán elképzelhetõ a megszállottságnak másféle forgatókönyve is (természetesen szigorúan elméletben): mondjuk, egy nagy hatalmú ember a saját hobbijának az emlékmûvét építteti mások pénzébõl a saját kertje végébe, miközben a környezete értetlenségét, ellenszenvét kell elviselnie. Persze ez annyira szürreális, annyira életszerûtlen lenne, hogy egyetlen producer sem áldozna rá egyetlen fityinget sem...
frenchbullie 2011 márc. 16. - 10:25:23 Előzmény verdeleth
(5/11)
Üdv! Én nem is tudtam volna Nicholsonnal elképzelni ezt a filmet, annyira Kinskire illett a szerep. Annyira benne ült a tekintetében az a szinte tébolyult, emberfeletti elszántság, amivel végül megvalósította a tervét. Bár, azért nem teljesen az lett a végeredmény, aminek tervezte:-) Amit pedig Herzog látványban összehoz... arra nincs is szó! Persze, ezt már a Nosferatu óta tudom!
kocamama 2007 dec. 06. - 19:26:36
(4/11)
Jó film, Kinski és Herzog találkozásai általában bejönnek.
efes 2007 okt. 31. - 14:13:12 Előzmény verdeleth
(3/11)
kinski herzog "arca" legfontosabb filmjeiben, az aguirrében, a woyceckben, a nosferatuban és ebben (meg több, ezekhez képest jelentékteleneben is), így nem meglepetés. de e négy film miatt szokás herzogot nagyra tartani, joggal. valóban, a fitzcarraldo tán a legfontosabb ezek közül, szerintem is.

mi más jelképezheti jobban a klasszikus és sokszor megénekelt mûvészsorsot, mint operaház építése a semmi közepén, amely semmi ráadásul a föld legburjánzóbb vegetációja. ja, nagyon nagy film.
verdeleth 2007 márc. 12. - 00:04:07
(2/11)
Az Aguirre után a kedvenc Herzog-filmem. A helyszin és a történet is hasonló, csak más korban, és Kinski hasonlóan zseniálisan alakit.Nem tudom Herzog miért nem õt választotta elsõnek fõszereplõnek, (Jack Nicholson visszamondta) de a lényeg, hogy vele készült és igy lett zseniális.
zoltán 2006 aug. 11. - 14:12:01
(1/11)
A film szuper. Herzog egyik legnagyobb dobása. Grandiózus film több évig tartó forgatással. A hóbortos operarajongó merész vállalkozása Kinski alakításában nem is sikerülhetett volna jobban.