Téma: Fyodor Bondarchuk

norton15 2009 ápr. 16. - 20:23:18
(1/1)
Fjodor Bondarcsuk a filmes Bondarcsuk család (Inna Makarova felesége, Natalja, Irina Szkobceva felesége, Jelena lánya, és maga Fjodor) tagja. Mások talán ismerõsebben cseng Szergej Bondarcsuk neve, aki az apja volt (Borisz Godunov, Szerjozsa, és a Háború, és béke rendezõje). Szergejnek nemrég került elõ egy elveszett, félkész mûve, a Csendes Don (Quiet Flows the Don), amit Fjodor fejezett be, és vágott meg. Szergej és Fjodor közt az apa halála elõtt néhány hónappal nagyon elmérgesedett a viszony, nem is beszéltek egymással egyáltalán.

Fjodor két évet leszolgált az afganisztáni háborúban is, amit szerencsésen túlélt, és még egyben is maradt. Õ az elsõ rendezõ, aki errõl a háborúról filmet készített (9 rota a címe), ami orosz földön teljes siker lett 2005-ben, Oscarra is jelölték. A filmben õ maga is szerepel, mint az Ukrán (Khokhol), szerintem egész jó volt a szerepében.

Azóta Az államtanácsosban láthattuk, illetve még sok más orosz filmben is, amik az elsõ 9 rotához hasonlóan el sem jutottak ide. A következõ filmje egy feldolgozás lesz, a Sztrugackij-fivérek által írt sci-fi, a Lakott város.
A cselekmény 2157-ben játszódik. Egy diák ahelyett, hogy a vizsgáira készülne, kalandos ûrutazásra indul, s ennek során a Szaraks bolygón köt ki. A Szaraks bolygón az otthonitól teljesen eltérõ társadalmi körülmények uralkodnak: „külsõ és belsõ ellenségekre” vadásznak mindenütt, nemrég ért véget a pusztító háború, de már készülõdnek az új konfliktusra, mindenütt fegyverek és katonák láthatók. A bolygó fölött az Ismeretlen Atyák Tanácsa uralkodik, akiket csak a hatalom megtartása érdekel.
Mégis, ebben a zord világban találkozik Makszim egy igaz baráttal, és élete elsõ nagy szerelmével.

Bondarcsuk ebben a filmjében is szerepel, mint az egyik negatív szereplõ. A film monumentalitását bizonyítja, hogy 7000 (!) statiszta volt ott a forgatásnál.

Figyelnünk kéne az ilyen tehetségekre, mert Bondarcsukon látszik, hogy az (több díjat is nyert Oroszországban, és Európában jól ismert a neve). Az apja sem volt akárki.