10/10
Tereus 2009 aug. 06. - 21:11:27 10/10
(52/252)
Elég sûrûn járok moziba, és ritka ha szinkronizált filmmel találkozok. De mindig örülök neki.:) Magyarként az élvezhetõbb (még ha itt-ott el is szúrják - akkor is több jön le a filmbõl, mintha angol lenne).

Ennek a topiknak a filmrõl kellene szólnia, nem a szinkronos/feliratos vitáról. Mint írtam több filmnél is megoldhatnák, hogy a közönség választhasson. Az biztos, hogy nagyon sokakat visszatart a mozitól az, ha feliratosan adnak csak egy filmet (feliratos: értsd angolul (vagy más idegen nyelven) beszélnek benne, jogos volt a hallássérültekre vonatkozó megjegyzés, de amiatt feliratot tenni a hangtól független kérdés, mi pedig leginkább arról beszélünk). Tegyük fel, h vki (és elég sokan vannak ilyenek) nem perfekt angol, szívatás elkérni tõle több, mint 1000 Ft-ot, hogy filmnézés helyett olvasson. És akik tudnak, sõt akár jól is tudnak angolul még õk is meggondolhatják rendesen, hogy kiadnak-e ezért pénzt.
Értem, és elfogadom a másik oldal véleményét, de akik annyira fanatikusok, és olyan jól is értik az angolt, hogy minden egybõl jól lejöjjön, és semmit se rontson a film élményén a nem anyanyelv, õk vannak kevesebben.
Még egyszer kiemelném, hogy én a választás megoldása mellett voksolnék (bár ez nem szavazás). Ennek nyilván anyagi hátrányai vannak (de ennyi pénztért sztem beleférne - ráadásul sztem többen mennének moziba)...
(volt, aki mai szinkront szidta - talán mert manapság nem moziba készülnek a szinkronok, ha így lenne, lehet maradna a színvonal)

Holnap este megyek megnézni:) - csak hogy legyen már valami a filmrõl is:P
7/10
offtopic
Marcipáncica_ 2009 aug. 06. - 19:28:13 7/10
(50/252)
Nem néztem semmit sem féle.
Volt egy idõszak a magyar mozizásban amikor szinte minden filmet szinkronizálva adtak le. Ehhez képest mostanában nagyon sok feliratos van. Az viszont tény, hogy bizonyos mûfajokban (pl. animációs) szinte kivétel nélkül szinkronizálnak. De nem jelenteném ki hogy "mainstream" (miért is nem jó ez magyarul?)szinkronizált.
TraceR 2009 aug. 06. - 18:16:57
(49/252)
Szerintem valamit félrenézhettél, mert a tendencia inkább az, hogy a mainstream filmek igen nagy százaléka szinkronizálva kerül a mozikba (a hype-os filmek 100%-a) és gyakorlatilag egy olyan mozi van csak, ahol feliratozva is meg lehet nézni ezeket (MOM).
7/10
offtopic
Marcipáncica_ 2009 aug. 06. - 17:19:48 7/10
(48/252)
szia.
ebben tök igazad van.
de ha megfigyeled, a tendencia lassan már az hogy
egyre több film feliratosan kerül a mozikba.
nyilván emögött több ok is van, de sajnos nem olyan
"emberi" tényezõk mint amit Te írsz, hanem fõleg anyagi és egyéb okok...
viszont ennek eredménye képpen úgy gondolom hogy 10-bõl 8-at tuti meg tudsz lesni feliratosan. :)
mc.
pepea 2009 aug. 06. - 16:53:29
(47/252)
Sziasztok!
Nem is értem, hogy miért nem szeretnek feliratokat? Nem is gondoljátok Hallássérültekre? Hallássérültek csak felirattal tudjanak filmeket nézni! Szomorú vagyok, hogy egyre kevesebb lett "feliratos" filmek, mint régen. Szinkronos sokkal drágább mint feliratozás! Jó, megmondom öszintén, én is hallássérült vagyok!
Aki nem szereti feliratost, nézzenek nyugodtan szinkronost, nem is vagyok szinkronos-ellenes, csak én nem hallok "hangokat". :( Csak felirattal tudok nézni! Igazán van benne jó "poén" hangok, aki tudjanak nevetni, mi nem, ezzel nincs gond, csak felirat legyen, tudjuk miröl szól a film! :)
Tisztelettel: Pepea
fordjee 2009 aug. 06. - 15:37:49
(46/252)
Ezen a felirat dolgon én is hitetlenkedek mindig, nem hiszem el, hogy olyan nehéz egy fekete háttér mögött futtatni a feliratot. Biztos nagyon bonyolult és drága lehet úgy megcsinálni.
Amúgy szerintem nem az az igénytelen, aki tévében ilyen filmet néz, hanem aki hagyja, hogy így menjenek le a filmek. Aki ezt mûsorra engedi. Az egy igazi igénytelen állat.
7/10
offtopic
Marcipáncica_ 2009 aug. 06. - 13:22:50 7/10
(45/252)
"Komolyan, aki tévébe filmet néz az eléggé igénytelen."
akkor büszkén vállalhatja az emberek 98%-a az igénytelenséget.
jók az ilyen kategórikus kijelentések....
7/10
Marcipáncica_ 2009 aug. 06. - 13:19:49 7/10
(44/252)
A feliratozás engem speciell baromira zavar.
1. ha az angolt próbálom meg hallgatni, akkor idegesít ha alatta a felirat eltér tõle.(és bár hiába nem figyelek rá,de azért mégiscsak látom)
2. ha a feliratot figyelem nem teljes értékû maga a "film-nézés"
3. és baromira fel tud bosszantani amikor világos háttér elé beteszik a fehér feliratot, fõleg amiatt a tény miatt, hogy a mai világban még mindig nem tudják megoldani ezt a technikai minimált!!

szóval azt mondom: legyen a film szinkronizált, aztán aki akarja megnézi angolul is.

és mielõtt megrugdosnak a szinkron-ellenesek: igen, baromira el tudják néha rontani, engem is zavar, de a fentiek miatt kb 60-40%-ban mégis a szinkronra szavazok.

amúgy a filmet még nem láttam, de ami késik nem múlik! mielõbb megnézem, aztán írok érdemi kritikát is.
9/10
Újvállalkozó 2009 aug. 06. - 13:12:15 9/10
(43/252)
Szerintem meg legyen választás kérdése. Mivel magyarok vagyunk sokkal jobban értjük a filmet szinkronosan és több idõnk marad élvezni a filmet. A poénokról nem is beszélve, ami náluk vicces pl a történelmük vagy nyelvtanuk miatt, az nálunk nem az. Ha nem beszéled anyanyelven az adott nyelvet,akkor sok energiát elvesz a felirat olvasása vagy a szövegértés. Tehát elsõként jó a szinkron...utána meg nyelvtanulás céljából ajánlott eredeti hanggal is megnézni.
kmaate 2009 aug. 06. - 10:07:28 Előzmény Magnolia1
(42/252)
Egyetértek, egyáltalán nem kellene semmit szinkronizálni. Nem véletlen választották azt a színészt, aki játsza, soxor a hangja miatt is, miért jó, hogyha én rábeszélek magyarul és nem õt halljuk? Ennél már csak a lengyelek hangalámondásos mizériája rosszabb, hát mi értelme van annak? Aki nem tud angolul vagy nem tud olvasni, az tanulja meg az egyiket és élvezze az eredeti filmet.
OFF: Most komolyan, mi marad meg egy filmbõl, ha 1. szinrkonizálják, 2. 4:3-asra vágják, 3. tele rakják reklámmal, 4. a filmet is megváják. Komolyan, aki tévébe filmet néz az eléggé igénytelen.
Magnolia1 2009 aug. 06. - 08:25:09
(41/252)
Nem akarok hülyeséget mondani, mert nem vagyok benne biztos, de azt tudom, hogy nagyon sok országban (pl. az északiakban, mint Svédország) szinte egyáltalán nincs szinkron, mindent feliratosan néznek, és ha jól tudom, még a tévében is. Nézzük csak meg az õ angol tudásukat és hasonlítsuk össze a miénkkel. Ott felszállsz egy "bkv" járatra és a buszvezetõ ugyanúgy beszél angolul, mint svédül...
Nálunk sokszor olyan bûn rossz a szinkron, hogy sírni tudnék, pedig régen szinte 100-ból, ha egyet elszúrtak. És itt most nem csak magukról a szinkron hangokról beszélek, hanem a hangmérnöki munkákról is. Mikor egy tömött étterem közepén beszélget két ember és körülöttük az ég világon semmilyen zaj nincs... nagyon gáz. Ugyanilyen a tengerparton álló pár, akik mögött zéró tengerzúgás, sirályok, v. bármi... Futószalagon megy már az egész és soxor tojnak a minõségre.:-(
10/10
Tereus 2009 aug. 05. - 22:02:01 10/10 Előzmény dixie
(40/252)
Magyarországon vagyunk. Alapvetõnek kellene lennie, hogy egy moziban magyarul beszélõ filmet adnak. Nem mondom, hogy ne legyen eredeti nyelven feliratosan is adva, erre is van igény, de a többség sztem nem erre kíváncsi (és ez nem csak angol tudás kérdése).
Én örülök, hogy szinkronizált lesz, bár a feliratosakkal sem szokott bajom lenni...
Lex00 2009 aug. 05. - 20:01:47
(39/252)
Nemértem. A felirat olvasás az nem magyarul tudás kérdése ? :D
10/10
szvobi95 2009 aug. 05. - 19:19:36 10/10 Előzmény dixie
(38/252)
Azért szinkronizálják, hogy ne keljen egész film alatt olvasni azoknak akik még nem tudnak profin angolul! Mellesleg amikor a Gettó Milliomost néztem, a kiírt szöveg egy része mindig lemaradt. Azt is el lehet rontani :D. Aki angolul akar filmet nézni az még örüljön is hogy van a Mom-ban.
dixie 2009 aug. 05. - 10:48:45
(37/252)
De mi a gyíknak szinkronizálják alapból? Már tényleg csak a MOM-ban lehet csonkításmentes filmet nézni? Még csodálkozunk hogy az ország nagy része még angolul sem tud... Pfff.

A nyomorék szinkron bõven elég lenne a DVD kiadáshoz...
offtopic
Crazy Horse 2009 aug. 03. - 12:55:50 Előzmény Zsütz
(36/252)
off:
El kell hogy keserítselek, a Stonehenge már nem áll.
Chevy Chase-ék európai vakációja óta, sajnálom:

http://www.youtube.com/watch?v=DewEKz9TzmM

;)
nihillus 2009 aug. 03. - 11:07:09 Előzmény Zsütz
(35/252)
Ez a Stone Hange amit emlegettél mi akar lenni? Csak nem a Stonehenge? Az a nagy kõkör ami Angliában van? Mert ha igen akkor köszönettel tartozom neked. Szereztél nekem pár kellemes percet, mialatt kiröhögtem magamat a helyesíráso-
don.
10/10
Tereus 2009 aug. 01. - 15:57:34 10/10 Előzmény sipka
(34/252)
Kobra parancsnok mehetett volna a rajzfilmbõl/képregénybõl megszokott maszkjában (maszkjaiban), nem tudom miért kellett újat kreálni. Reménykedjünk, hogy azért sikerül jól megformálni a szerepet, és lesz annyira feledhetetlen, mint a rajzfilmben volt...
Várom a filmet - már csak pár nap:P
7/10
offtopic
Marcipáncica_ 2009 júl. 27. - 10:30:02 7/10 Előzmény sipka
(33/252)
azok a kis ugráló izmocskák az állkapcsán.... nyammmm :)