Téma: Gladiátor

10/10
yippikaya 2008 aug. 18. - 12:16:48 10/10
(61/521)
A kedvenc filmem.
10/10
mike48 2008 aug. 10. - 19:18:40 10/10 Előzmény Vikke
(60/521)
csatlakozom nagyon jó film a zene kiváló az alakítások is 10/10
Vikke 2008 aug. 02. - 15:22:45 Előzmény madamtünó
(59/521)
Egyetértek tényleg lenyûgözõ film. Nekem külön kedvencem Joaquin Phoenix egyszerûen zseniális, meg persze Russell Crowe is nagyot alakít. A zene nagyon ott van.
10/10
movie.watcher. 2008 júl. 13. - 13:10:19 10/10
(58/521)
az utóbbi évek egyik legjobb történelmi filmje 10/10
10/10
madamtünó 2008 jún. 08. - 10:05:08 10/10 Előzmény Humpy
(57/521)
számomra minden részletében lenyûgözõ és jól megkomponáltan csodálatos film
Humpy 2008 máj. 03. - 21:20:07
(56/521)
Nekem a film eleje tetszett legjobban. Az agg császár és Maximus tartalmas párbeszéde - angolul - itt: http://www.sofaschool.com/gapfill.php?gappa_id=266
eugénia22 2008 máj. 03. - 18:59:02
(55/521)
Nagyon jó film. R.C. is jó benne.
8/10
resti 2008 márc. 15. - 19:01:12 8/10
(54/521)
Amint látják kedves filmezõ barátaim, a legeslegfontosabbat elérte a film, hogy megnéztük, s, hogy véleményt cseréltünk, cserélünk róla.

Szórakozás, igem - irja valaki-, ennyiben kifejezetten üzlet. A film mint eszköz azonban mégiscsak többel rendelkezik, nevezetesen azzal, hogy mûvészetet is lehet vele, általa mûvelni. A teljesen kommersz és a mûvészi között pedig végtelen a skála.
Jó kalauzzal el lehet érni, hogy a csak kommerszet szeretõ embert is el lehet juttatni oda, hogy megértse majd a bonyolultabb összefüggéseket anélkül, hogy unatkozna rajta.

Egyébként pedig igenis, minden filmnek van üzenete, amit nem mondanak ki, hanem a nézõben születik meg a film hatására.

-resti-
* * *
DAHLIA 2008 jan. 10. - 21:12:01
(53/521)
Hát nem tudom de én csak IMÁDOM ezt a filmet!! Ez a Joachim....:) (remélem jól írtam a nevét) Amúgy az eredeti hangokkal sztem jobb a film mint szinkronnal. Nem tudom hányszor néztem már meg... (Én meg pl a Gyûrûk urát kezdtem el 3x nézni mert mindig elaludtam rajta)
damien 2007 dec. 15. - 22:44:48
(52/521)
persze, egy filmet én is kikapcsolódás/lazítás céljából nézek meg, de az, hogy annyira unalmas(számomra), hogy bedobom a szunyát közben, az nc. még az eragonon sem aludtam el, pedig az sem tudott túlságosan lekötni.
10/10
Zitike 2007 dec. 15. - 20:44:08 10/10
(51/521)
Akkor jól csináltad -- lazítottál. :-D

Nem kell rá jobban koncentrálni szerintem, mint amennyire a gyerekek az esti mesére koncentrálnak (vannak közöttük is, akik közben elalszanak). -- A különbség csupán annyi, hogy ez a mese nagyoknak szól.

Én nem tudnék elaludni közben -- annál is inkább, mert egyre kevesebb lehetõség van rá, hogy Vass Gábort ilyen szerepekben hallhassuk. Így aztán számomra ez egy emocionális film, amit nem hagynék ki egyszer se.
efes 2007 dec. 14. - 17:18:36
(50/521)
ez mind szép és jó, annyit azonba hozzátennék, hogy márai 89 éves korában saját kezével vetett véget életének. na, nyilván nem az általad idézett mondatok miatt, de azért ez a tény jó nagy zárójelbe teszi egész életmûvét.

a gladiátor nem rossz egyszernézõs tucatkalandfilmnek, de semmi több. nevetséges bármi mást, többet, pluszt számonkérni rajta, és nevetséges komoly (vagy komolynak hitt) filoszok gondolataival felvértezve kardoskodni mellette vagy ellene. sajáttal, mondjuk, csak úgy, sportból, talán...
damien 2007 dec. 14. - 17:03:22 Előzmény Zitike
(49/521)
kétszer próbáltam megnézni ezt a filmet, mindkétszer elaludtam rajta, szóval részemrõl ennyi elég volt belõle. általában szívesen megnézem a történelemmel is kapcsolatos filmeket, de ez nem jött be.
10/10
Zitike 2007 dec. 14. - 02:23:40 10/10
(48/521)
A fanyalgóknak üzenem:
Ez sodró lendületû, látványos, nagy formátumú film, amely nem vitaalapnak vagy politikai üeznetként készült, hanem a szórakoztatás (értsd: érzelem-kiváltás, mókuskerékszerû napi robotból való kikapcsolás) céljával. Szerintem nem kíván több értéket szállítani, mint maguk az ábrázolt korra jellemzõ gladiátorjátékok. Az élvezeti értékét Ti magatok csorbítjátok azzal, hogy szõrszálhasogató szándékkal, írásban vitatkoztok róla. Ehelyett inkább nézzétek meg még egyszer, de most lehetõleg lazítva, vagy lealább is kevésbé szigorú elvárásokkal!
gemini22 2007 nov. 23. - 19:38:05
(47/521)
Kedves resti!

Nem kell bocsánatot kérnie a "tanáros stílusért", nem éreztem kioktatásnak. :) Természetesen én is magamból indulok ki, és közben elfelejtem, hogy pl. egy átlagos amerikai mozinézõnek valószínûleg kevesebb ismerete van az ókor történelmérõl, mint egy magyar gimnazistának, márcsak az oktatási rendszerek különbségei miatt is. Ha így nézem, akkor valóban jobb lenne, ha a hollywood-i filmgyárak is törekednének a történelmi hitelességre, hogy ne alakuljon ki az emberekben hamis kép arról, milyen volt a múlt. :)
Asys 2007 nov. 18. - 15:26:36
(46/521)
Nincs tökéletes film!Ez ,,csak" közelíti azt,nagyon!:-)
Asys 2007 nov. 18. - 15:24:20
(45/521)
Bárki bármit mond: a Gladiátor 1000 év múlva is nagy film lesz!A zenéjére pedig nincs jobb szó:GYÖNYÖRÛ!Lisa Gerrard:Now we are free...;-)
8/10
resti 2007 nov. 17. - 21:50:08 8/10
(44/521)
Kedves Gemini22!

Igaza van.
Ha végigböngészi a hozzászólásaimat, pontosan ezt fedezheti fel bennük.

A többiek hozzászólása is pontosan azt segiti, hogy megértsük a film üzenetét.

Vagyis, egy ilyen történelmi témájú, ám nem történelmi hitelességû film szerepe (ha már elkészitették), hogy üzenjen (mellesleg mindegyik filmnek van valamilyen üzenete), s ezt az üzenetet mi vegyük. Legyen rá "antennánk"!

Ugyanakkor a kivánságok minden egyes hozzászóló részérõl jogosak.

Szeretnénk, s azt kivánjuk, hogy igyekezzen a Hollywood-i filmes birodalom lehetõleg minél jobban megközeliteni a történelmi valóságot a történelmi témájú filmjeikben. Legyen hû. Miért? Mert sokan vannak, akik csak a moziig jutnak el, s a megfejtés már fölösleges utánajárás a számukra.

Feltéve, de nem megengedve, hogy éppen ez a céljuk, akkor ez lehet a legrosszabb helyzet. S, hogy ne legyünk becsapva, magunknak kell elvégezni a válogatást, s erre a gyerekeink figyelmét is felhivni, amig lehet.

A tömegével elénk dobott filmek befejezése általában úgy készül a bevált amerikai recept szerint, hogy az a nagytöbbség számára a megnyugvás érzését hozza. (Nem feltétlenül happy end.) Valószinû, hogy azért, mert nem akarják sokkolni a végkövetkeztetéskor. Gondolom.

Ez persze hamis, s nem életszerû abban az értelemben, hogy az életben nem vagy csak jó és vagy csak elfogadhó a befejezés, hanem sajnos olykor kudarc is. Ezt csak kevesen veszik bele a filmjükbe.

A Gladiátort is meg lehet fejteni, amint a példa mutatja, és már ez is fejleszti az intellektust.

Bocsánat a kicsit tanáros stilusért!
-resti-
gemini22 2007 nov. 16. - 23:00:45
(43/521)
Én szeretem ezt a filmet, nem a történelmi hitelességéért nézem. Bármennyire is szeretem a törit, megbocsáthatónak tartom, ha egy fikcióban nem ragaszkodnak a valósághoz. Egy játékfilmhez nem lehet, vagyis nem szabad úgy hozzáállni, hogy na ez most jó nagyot hazudik errõl vagy arról, ez-az nem is így volt stb. Nem dokumentumfilm, hanem egy szórakoztató mû, aminek még esetleg jó üzenete is van. :)
8/10
resti 2007 nov. 16. - 22:36:56 8/10
(42/521)
Az általános butitásnak sokféle útja lehet.
A "Kenyeret és cirkuszt!" - modern változata az egész filmgyár.

Kodály Zoltán mondja egy helyen: "Csak mûvészi érték való a gyermeknek."

Nyilvánvaló, hiszen, ha nem lesz mihez mérnie késõbb a moziban látottakat, a rádióban hallottakat, akkor minden jó lesz neki. Butitható lesz. Csak annyit kell tudnia, hogy megértse a reklámot és aszerint cselekedjen.

Ezért nem mindegy, hogy hogyan kalauzoljuk a gyerekeinket ebben a média- és fogyasztó világban.
Együtt megyünk-e vele a moziba, beszélgetünk-e róla utána.
Vagyis alapvetõen ez egyszerû, csak törõdni kell vele.
-resti-