Téma: Hacktion

sithlord 2011 dec. 20. - 18:51:14
(270/670)
Szakmai szemmel nézve sajnos azt kell, hogy mondjam, katasztrofális a sorozat, egy teljesen irreális képet mutat az informatikáról. Szépnek szépek a képernyõkön látszó flash-es vagy java-s cuccok, de a valóágtól igencsak messze vannak (megnézném, melyik Linux kommunikál ilyen jóízûen hol parancssorban MAGYARUL, hol pedig grafikusan, mindezt persze egy idõben). Az meg már csak a ráadás, hogy olyan szépen reklámozzák az almás gépeket, márpedig magára adó informatikus (gondolom ez vonatozik a hackerekre is) nem fog gyári gépet vásárolni a munkájához, hanem inkább összerak magának egy olyat, ami ténylegesen megfelel minden kívánalmának.

A színészek viszont nem rosszak és ha elvonatkoztatunk az informatikától és szimplán csak mint filmet nézzük, szerintem elég élvezetes.
Hottentottalapaj 2011 dec. 20. - 18:24:33
(269/670)
150 Mb/s -t akartam....
Hottentottalapaj 2011 dec. 20. - 15:30:08
(268/670)
Az utóbbi rész megtekintése után megértettem hogy egyáltalán nem szempont a készítõk számára, a szakmaiság. Hiszen pl az hogy a hekkergyerek berendel 2x 151 Mb/s vonalat (ami Magyarországon otthonra nem érhetõ el), meg 3 db 3 terrás vinyót, ha jól emlékszem (ami tavaly, amikor a sorozat készült még nem létezett a piacon, legfeljebb tesztlaborokban, még most sem nagyon lehet hozzájutni), bár mondjuk tudható volt elõre hogy lesz hamarosan (tehát akkor mégiscsak sci-fi sorozat? :-) ). Aztán a képernyõkön ugráló ablakok és üzenetek is elég gázosak, de sebaj, ettõl még mindig tetszik továbbra is a sorozat. Szerintem príma a mûvészi rész; rendezés, zenék, színészek.

A katonai aspektusokhoz nem tudok hozzászólni, bár voltam egy évet sorkatona, valamikor régesrég, de nyilván a hírszerzésnél minden egész más, csak spekulálni tudok róla, egyszerû munkásparaszti eszemmel, ahogy eddig is itt.
De az nonszensz, hogy letartóztat a titkosszolgálat egy embert, tökéletesen teljesen szakszerûtlenûl.
Eleve hogy mentek ki hozzá? Kosztümben berohan az örnagy, kis dulakodás majd kiütik egy sokkolóval szerencsétlen csajt... Ez nem így megy. Még a zsaruk sem így mennek ki, nemhogy a hadsereg elitje. Ezt legfeljebb akkor ha 100%-ban biztosak abban, hogy egy teljesen független ártatlan civili. Azonban nem voltak ebben biztosak, hiszen nem tudták, nem tudhatták, hogy milyen kapcsolatban van a Kezelõvel. Aki ugyebár fegyveres bûnözõ terrorista. És ha egy zsoldos elit kommandó védte volna a kiscsajt? Akkor kosztümben az örnagy, egy kispisztollyal lelövöldözi õket? Nem életszerû. Nem viccbõl mennek ki nagy osztagok egy-egy emberért, akirõl nincs biztos infójuk, hogy hogy reagál, ki védik. Mindig inkább sokszoros túlbzitosítás van.
Közben elgondolkodtam azon is, hogy ez a két kommandósuk van és slussz passz, nincs váltás, nincs tartalék, nincs õrség. Nagyon sok katonaságnál alapvetõ jellemzõ hiányzik. Persze nem tudom, lehet hogy a titkosszolgálatoknál így van. De hogy még egy folyamatosan kamerák elõtt ülõ õr sincs, az már nonszensz. Egy kiemelt titkos nemzetbiztonsági osztagnál könyörgöm.
És meg lehet csinálni, azt amit a hekker fickó megcsinált, lefegyverez egy titkosügynököt és egyedül a bázisukon túszdrámát csinál... ugyan már... Röhejes. Nem reális. Nem is azért, mert lehetetlen, hanem azért mert ki a jó isten merné ezt megcsinálni? Még a legtökösebb bûnözõ is 5-x meggondolná, hogy szembeszáll bent a darázsfészek közepén a darazsakkal. Hiszen nem tudhatja hogy a szomszéd helységben nincs-e 30 db felfegyverzett elit katona, tehát ehhez vagy nagyon bolondnak kell lenni (akkor viszont nem vagy csúcs hekker), vagy profi 007-es szinû ügynöknek (ez végülis még kiderülhet a srácról)...

A másik nagyon nagy gondom ez a gyilkolászás illetve fenyegetés vele. Lehet hogy a Hezbollahnál, vagy a Al-Kaidanál és hasonló helyeken így megy egy ügynök "elbocsátása", hogy likvidálják, de szerintem még USA-ban sem pláne nem Magyarországon. Ezt szerintem nagyon elfuserálta az író, mert ez is életszerûtlen és komolytalan...

De én csak spekulálok, nem értek hozzá...

A leszbis jelenetet nem kommentálnám, szerintem felesleges volt. Így is meggyengült az örnagycsaj karaktere már, hiszen többször is elbizonytalanodott már az elõzõ részekben is, ebben is... Holott a belépõje egy kíméletlen gyilkológép, késes, stukkeres, szuper elitkatonáé volt... Tehát kissé inkonzisztens a karaktere szerintem. De még nem zavaró, mert jól játszik nagyon és gyönyörû. Ki kell mondjam, akármilyen fájdalmas, de jobb mint a Szonja ebben a szerepben...

De mûvészileg szokás szerint rendben rendben volt ez a rész is szerintem, szórakoztató volt, nekem tetszett így is...

Nem tudom a kulisszatitkokat, de lehet hogy ilyen fluktuatív sorozat lesz; folyamatosan tûnnek el viszonylag hamar szereplõk és jelennek meg újak, miközben a sztori folytatólagos. Ez lehet egy koncepció és végül is újszerû.

Szerintem Daemon és Betti is fel fognak még tûnni. Sorozatokban amúgy nem ritka, hogy így lebegtetnek egy-egy szereplõt, nem is mindig szándékosan, hanem kénytelenek, mert az illetõnek más dolga van, nem ér rá, nem vállalja stb stb
naxa 2011 dec. 19. - 21:51:36 Előzmény Hottentottalapaj
(267/670)
Köszi a válaszokat! :)

Rendes (/igazi, stb.) hekkerekrõl én is hasonló hozzáállást várnék el, mint amit leírsz, úgyhogy ez megnyugtat.
1/10
offtopic
Mr.Niceguy 2011 dec. 19. - 19:59:02 1/10
(266/670)
jajj, nyilván nem úgy értendõ amit írtam, hogy egyszerre van nálad 10000 bankkártya. egyébként egy adatbázisban szépen, rendezetten lehet tárolni ezeket az infókat és sorban felhasználni õket. ha valaki ügyesen csinálja, az áldozat addig nem jön rá, hogy gáz van, amíg le nem emelték a pénzt a számlájáról.

ez is egy szakma és mint ilyen, fõleg a pénzrõl szól. valamilyen szinten persze a kihívás is közrejátszik, de abból aligha élsz meg, hogy döngeted a mellkasod, hogy "húúúú, én aztán betörtem ide". az pedig részletkérdés, hogy a "hekker" is használja-e azokat az eszközöket, amik pl egy bankkártyalopáshoz kellenek vagy sem.
Hottentottalapaj 2011 dec. 19. - 18:17:15
(265/670)
Az emberek megsajnálásáról és a kisstílû lehúzásokról.
Egy magára adó hekker, afféle Robin Hood. Általában nem elvetemült emberek. Hiszen tanultak, képzettek, intelligensek. Ezért célpontjaik soha nem kisemberek, átlagemberek, csakis gazdagok, milliárdosok, állami intézmények, bankok és hasonlók, azaz az elit... Piti lerántás komolyabb hekker körökben nemhogy nem érdem nem eredmény, hanem szégyen... Ha csinálnak is néha, muszájból, megélhetési okokból, mélyen hallgatnak róla...
Hottentottalapaj 2011 dec. 19. - 18:12:53
(264/670)
Sok érdemirõl nincs link. Viszont van sok vakítás...
A profik nem szeretnek a lámáknak adni tippeket, mert csak bekavarnak, felhívják a figyelmet bénázásukkal egy-egy technikára. A legújabb megoldások nem lesznek fenn sehol, tehát a legnagyobb melók sem, mert a hekkerek sem teszik fel, és a zsaruk illetve bankok sem, hiszen nekik meg blamázs, ill, az alább már kifejtett okokból.
De azért van választék bõven, gugli és wiki a barátod..
pl http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_computer_security_hacker_history
Hottentottalapaj 2011 dec. 19. - 17:47:05
(263/670)
Értelek. Nagyjából egyetértünk.
Nem gondoltam hogy erre a technikára gondolsz. Szóval hogy ennyire apró adagokban.
Csinálták már, de ehhez is belsõ ember, belsõ infó kell. Másfelõl pedig félisten kell legyél, vagy 2000 klónra lesz szükség hogy több tízezer számláról kicsiket vásárolgass, kártyával, méghozzá a captcha-k miatt... Valaha a hõskorban lehetett erre írni egy szép kis appletet, ami egy adatbázisból vette az adatokat, belépegetett helyekre, de akkor még mondjuk magyar webshopok nem nagyon voltak, akkor meg azért volt macerás...
Elvben ok, amit írsz, de gyakorlatban már szerintem lekésett róla, aki ilyenen agyal, esetleg valami nagy apparátussal, hiszen azt nem csináltja a kártyázós, hogy egy éven keresztül apránként csinálgatja, mert lejárnak, letiltják stb a kártyák, ezt egyszuszra lehet csak, s ha egyazon banknál vannak a számlák 10 000-eket is észrevesznek, legfeljebb annyira nem hamar.
Ezt nem kártyás buli, úgy szokták, hogy a belsõ ember rést hagy, a hekker bejut (úgy hogy lehetõleg ne látszódjon hogy segítik), már elõre van fejlesztve egy applet, ami máar a belsõ ember segítségével ki van tesztelve. Az applet egy éjszaka alatt belépeget a számlákra és csapolgat egy gyûjtõszámlára, amit folyamatosan x-enként utalgat el... (az utolsó néhány tranzakció nyilván már blokkolva lesz, de az elsõ n*x átmegy) Lehet vele 100 millát talán szedeni, de ez is régi dolog.
De kártyával webshopolással nem valósítható meg...
Akárhogyis ez nem hekker meló. A hekker dolga legfejebb, a bejutás és az adatok megszerzése lehet ebben független a végkifejlet sikerétõl pénzért, és aztán kiszáll a képbõl; a többi már kártyacsalók dolga, olyat magára adó hekker nem csinál. Pont ezért el is húztam a szám a sorozatban a bankautomatás jelenethez. Pláne még viccesen irreálisan naiv is volt, hogy lerak egy komplett automatát. A valóságban legfeljebb az van hogy valahogy "megfejelik", feltesznek egy kvázi elõ-automatát egy meglevõre, de azt irtózatosan profin kell csinálni...
naxa 2011 dec. 19. - 16:14:42
(262/670)
A sajtómajmolásommal kapcsolatban egyébként igazad van. :D
naxa 2011 dec. 19. - 16:06:06
(261/670)
Igen, szerintem ezt az ATM-közeli trükköt mindenki ismeri. Mióta bemutatták a spektrumon, még én is. :)

Ennek ellenére még mindig megsajnálok embereket, akik nem takarják el a kezükkel a PIN-kód beírásánál a billentyûzetet, nem tapogatják végig az összes gombot, hogy azonos hõminta legyen rajtuk...

Az ujjaimat sajnos én sem tudom úgy mozgatni, akárhogy takarom, hogy ne lehessen a kilátszó részeik mozgásából következtetéseket levonni, pedig szeretnék megtanulni rá valami módszert.
naxa 2011 dec. 19. - 16:00:58
(260/670)
Hekker - Sajnos mióta ez a kifejezés létezik, bár nem igazán örülök a felhajtásnak körülötte, nem túl egyértelmû, hogy ki milyen értelemben használja. A szájbarágós különbségtétel a "krekkerrel" szemben azért nálam él, jobb híján.

Nekem nem volt világos, hogy te milyen értelemben beszélsz róluk.

Abban egyébként igazad van, amikor arra utalsz, hogy a filmben is pl. összemosódik a 15 évvel ezelõtti világ a maival, ahogy ezeknek a kifejezéseknek a kapcsán is talán így van.

Végül, néhány valódi hekk esetrõl ha megszórnál minket linkekkel, amelyeket nem piti dolognak, hanem az igazinak, stb., tartasz... tudnánk, mire kell gondolni. :)

Nem tudom, mindig vannak hírek kínai-usa viszonylatban, pár konkrétumnak örülnék, hogy valós viszonyítási alapot kapjunk Tõled, így helyesebben értelmezhessük a szemlélõdésed.
1/10
offtopic
Mr.Niceguy 2011 dec. 19. - 15:51:09 1/10
(259/670)
már megint túl nagyban gondolkodsz. 10000 kártya esetén ha csak kártyánként 10000 ft-tal számolunk, akkor is 100 milla a "nyereség".

az sms értesítõ okés, az adott esetben automatikus, de az a gáz vele, hogy csak a vásárlás után kapod meg. egy okosabb emberke meg nyilván nem a saját címére kéri kiszállíttatni a neten megrendelt csomagot. sõt, ha van esze, pl bolti átvételt kér és nem maga megy érte, így mire a rendõrség foglalkozna az üggyel, már rég nála van a csomag. de ez csak egy lehetõség a sokból.

foglalkoznak a kisebb ügyekkel, persze, elméleti síkon, hivatalból. ez kis hazánkban tudjuk mit jelent.

és szerinted a bankok felsõvezetõi csak úgy hagyják magukat zsarolni? nem csak a rendõrséghez tudnak fordulni, ha érted mire célzok...

figyi, az hogy pl a román kártyacsalók többsége idióta, nem jelenti azt, hogy ne élne és virulna ez a "mûfaj".

azt mondd meg nekem, miért is kellene menekülniük, amikor úgy is lehet csinálni, hogy gyakorlatilag ne üldözzék õket...

egyébként meg az ilyen "akciók" során használt programokat és kütyüket is elõ kell állítani, szóval van "némi" köze a hekkerkedéshez(persze ez a fogalom is eléggé tág, de ne menjünk bele).

amúgy elfelejted, hogy a legtöbb ember idióta, így pl egy telefonhívás során is kiszolgáltathat olyan adatokat, amiket egyáltalán nem lenne szabad.
2/10
offtopic
Niquist 2011 dec. 19. - 15:43:28 2/10
(258/670)
Nem tudja véletlenül valaki, hogy hol tartanak legközelebb intenzív hacker tanfolyamot?
Jelige: „oklevél nem szükséges”. ;)
Hottentottalapaj 2011 dec. 19. - 15:14:10
(257/670)
Ez mind oké persze, csak a hülye nem tudja (remélem nem nézel annak)

Amúgy a napi limitet nem beállító júzernél van ellenõrzési szint még, tehát ha történetesen van 10 milla a számláján (kb 10 000-bõl egy a sansza) és véletlen pont a csibész kezébe akad, szerinted egyszuszra, le is vásárol neten 10 millióért webshopokban hifit, kvarcórát, meg Xboxot? Lol... (más kérdés ha okosan áttolja egy pókerszobán, de ezt is embertelenül figyelik, tehát ezt is csak úgy tudja, ha embere van egy webkaszinónál)

Egy kártyát egyszer süthetsz el, mert még ha napi limit történetesen nincs (amit persze nem tudhat a tolvaj, tehát túl nagyot nem haraphat bele, mert nem reszkírozhat több visszautasítást), az már elég valószínûtlen, hogy sms/tel/emil értesítõ sincs egyúttal. A gazdagabbak ezeket NAGYON nem felejtik el mellesleg...

A sok kicsi sokra megy elv persze jónak, kevésbé kockázatosnak tûnik, csak éppen sok sebbõl vérzik; pl az egyik bibi az, hogy egy kártyáról vásárolgat a csaló mondjuk legfeljebb 1-2 millért (többért nem nagyon fog tudni leginkább idõszûke miatt), aztán tiltják, aztán el is kell addni a motyót, kb a feléért tudja okosba-gyorsba, s mindezért 3-5 év börtön jár... egyetlen buliért már ugyebár...
Minden feljelentéssel foglalkoznak a zsaruk és a bankok is saját nyomozókkal! Ha valaki nagyon amatõr pl ip-alapján percek alatt, a bank nyomozók megfogják. Aztán a másik nagy tré ebben, hogy minél több tett, annál több rés a pajzson, exponenciálisan nõ a támadási felület, a bukás esélye, hiszen a nagy számok törvénye vissza is hat... és bizony a törvény elõtt pedig halmazat, sokszoros elkövetés, akár életfogyt is lehet belõle, pár "ártatlan" gombnyomásért.... Ugyanott van a tolvaj, a semmiért, mintha egy jó nagyot csinálna meg.

A jó nagy húzás azért is jó, mert van egy felsõ tolerancia, mint már írtam, ami már jellemzõen, nem kerül nyilvánosságra. Ez már egy nagy elõny. (amellett hogy tehetõsebb lesz a bûnözõ) Nem beszélve arról, hogy zsarolni is lehet vele a bankot... Pl szépen megkérni, hogy ugyan vonja már vissza a feljelentést, mert egészen véletlenül tálalva lesz az ügy nevekkel (hiszen nagy bulikban, mint írtam, mindig van belsõ ember)...

Ezért írom, hogy profik ilyesmit nem csinálnak. Piti igen és buknak is meg mit a legyek, az utóbbi 5 évben pl a románok nagyon ráálltak a kártyázásra, 90%-uk meg is bukott, több ezren guggolnak...
Piti butaság.

A túl kicsibõl is ügy van és súlyos büntetés érte. És nincs az a sok kicsi sokra megy, amivel reálisan össze tudsz csipkedni annyit, amiért megérné...
Nagyra megy minden profi, pláne a diplomás hekkerek, és igen, legyen akár botrány belõle, százmilliókért már megéri menekülni, kockáztatni stb stb. Vágod?

Amúgy amirõl beszélgetünk nem hekker mûfaj, hanem piti kártyacsaló bûnözõi. A hekker egy ilyen képletben, legfeljebb annyit csinál hogy egy komolyabb brigádnak, komolyabb pénzért kihoz pár 10 000 kártyaadatot. De mellesleg azt is inkább belsõ emberek csinálják manapság...

Fene tudja, a legjobb nem bûnözni. Ha valaki neten akar könnyû pénzt szerezni, vannak sokkal kevésbé törvénybe ütközõ dolgok. Volt is egykét sugallat már a sorozatban. Pl az internetes kaszinók... ;)
1/10
offtopic
Mr.Niceguy 2011 dec. 19. - 14:51:30 1/10
(256/670)
épp arról beszéltem, hogy a rendõrség aligha fog komolyabban foglalkozni azzal, hogy kipucolták joli néni számláját, amin volt mondjuk pár százezer forint. viszont ha több tíz-száz millát nyúlnak le valahonnan, annak komoly visszhangja van a médiában és nem elég, ha azt mondják, "jó, folyik a nyomozás, kapcsojjaki". ennek tükrében kérdezem, akkor melyik is a kockázatosabb? na ugye.

napi limit? igen, lehetne, de ezt be kellene állítani, a userek többsége nem teszi meg, a bank meg miért tenné. telefon? hát persze, magyarországon arról híresek az ügyfélszolgálatok, hogy õk hívogatnak téged...

egy névhez nem túl nehéz lakcímet társítani, ami köszönhetõ az online telefonkönyveknek és a közösségi oldalaknak.
Hottentottalapaj 2011 dec. 19. - 14:33:01
(255/670)
Nahh jól ráhangoltunk a mai részre. Szerintem elõbb-utóbb visszatér a topszli hekkergyerek és debellácska is... :)
Hottentottalapaj 2011 dec. 19. - 14:26:45
(254/670)
Amúgy meg általában még kérnek valami plusz adatot, pl lakcím, ami ugye nincs a kártyán...
Könnyû naivan elképzelgetni ezeket, de a valóság egész más. Valaha tényleg könnyen lehetett ilyesmikkel komolyabb pénzeket is keresni, hekker ismeret nélkül is. Ma ez a balfék pitik próbálkózásainak színtere, akik sorra meg is buknak, és üres marad a zsebük, a semmiért ülnek éveket.... Profi hekker manapság csak team-ben, csak belsõ emberrel dolgozik. Nem lehet másképp komoly dolgot csinálni...
Hottentottalapaj 2011 dec. 19. - 14:23:26
(253/670)
Nem írtam ellentmondót, mivel azt írtam "valamit lehet"... azonban egyezzünk ki benne: nagyon nagyon piti...
az a "valami" valójában nagy semmi... Komoly kiberbûnözõ szerinted több év börtön demoklész kardját majd bevállalja hogy vegyen egykét svájci karórát...? De ha bele is nyúlsz egy olyan számlába, amin nagy lé van, ahhoz sem férsz hozzá így, mert napi limitek vannak, illetve nagyobb összegnél telefonos ellenõrzés stb...
1/10
offtopic
Mr.Niceguy 2011 dec. 19. - 14:20:03 1/10
(252/670)
"Mit kezdesz egy név/kártyaszám adattal? Jó valamit lehet, de messze nem annyit mint mikor jelszavaid is vannak."

pl internetes vásárlás esetén nincs szükség pin kód megadására, bõven elég az a pár adat, ami a kártyán található...

egyébként meg a több kisebb "visszaélés" célravezetõbb, mint az egy nagy, ugyanis nincs akkora visszhangja.
Hottentottalapaj 2011 dec. 19. - 14:06:15
(251/670)
Ha hekker team csinálta, akkor a hír az lenne, 10 000 ügyfél adatait leszedték egy bankból it-támadással, majd szépen meg is csapolták a számlákat, a kár mondjuk 20 millió euró. Akkor azt mondanám: na igen... ;)

Azonban az érem másik oldala, hogy az ilyen lerántásokat titkolják a bankok, hiszen tennéd-e oda a pénzed, amelyik bankot így ilyen könnyedén ilyen sokkal lehúzták..? Tehát ezeket az okosságokat általában a közvélemény nem tudja meg. 100-ból ha egy bulit, ahol már a lóláb nagyon kilóg, vagy esetleg a kétségbeesett nyomozók kínjukban nyilvánosságra hoznak valamit, mert bottal ütik a nyomát a team-nak...

Szóval a meszokott jellemzõ média- illetve hatósági és intézményi titkolódzás, hazudozás miatt, nem tudhatjuk, hogy eme ügyben pölö nem lehet-e hogy anyagi kár is volt-e... (ha igen, akkor komoly profi csapattal állunk szemben, ami az oroszoknál van néhány....) Az esetek többségében az ügyfél meg sem tudja hogy húzták a számláját, mert a bank visszateszi rá a lét, és a biztosításából fedezi azt. Vagy ha meg is tudja, mert idõ elõtt észreveszi a hiányt, a bank ilyenkor kártalanítja, sõt néha még rá is dob neki valamit, hogy nehogy elmeneküljön más bankhoz...

Bankot kb 10 éve már csak úgy "utcáról" senki nem tör fel. Komoly védelmük van. Esetleg szomáliai takarékszövetkezet szintû helyeket, ahol viszont a helyi igazgató/IT-s stb nyúlt le mindent és hozzáférsz pár ezer dollárhoz, szóval nem érdemes...

CSAK HA BELSÕ EMBERED VAN ÉS TUTIBIZTOS INFÓ ÉS TIPP... A magányos kalandozás, portyázás ideje már rég lejárt... lehetsz akármekkora zseni, nem tudod megcsinálni illetve olyan költségekkel talán (de az is lutri), hogy abból eleve gazdag vagy és fölösleges 5-10 év börtönöket kockáztatni...