norton15 2009 jún. 03. - 15:29:02 Előzmény fredi60
(25/25)
Valahol olvastam, de lehet, hogy rosszul emlékszek, és más parázott ennyire, ezért elnézést kérek.

Pontosabban elmenekült, majd visszatért Karthágóba, ahol szuffet lett, majd onnan menekülnie kellett. Aztán a Szeleukidák szolgálatába állt, és egy vesztes csata után innen menekült abba a bizonyos kis-ázsiai országba, ahol megmérgezte magát.
fredi60 2009 jún. 02. - 20:52:33
(24/25)
Kíváncsi lennék, ezt a sátras alagutas ostobaságot honnan vetted???
A béke feltételeként számûzetésbe vonult egy kis-ázsiai országba. Ott lett 19 évvel késõbb öngyilkos (megmérgezte magát) mert a rómaiak a kiadatását követelték az uralkodótól.
offtopic
nihilke 2009 jún. 02. - 20:01:34
(23/25)
gépágyús? akkor már akár tankot is gyárthattak volna. :D de nem tudom, talán a felálláson változtathattak volna.

na, mert aztán egy sátor marha biztonságos. meg aztán az alagútba utána is tudnak menni. valami palota féle kellett volna neki, titkos ajtókkal meg folyosókkal. :D
norton15 2009 jún. 02. - 19:54:17
(22/25)
Gépágyús elefánt?:D

Szép ez a történelemben, hogy "így is történhetett volna". Érdekes az utóélete is, a rómaiak gyilkolták meg, de addigra olyan paranoiás lett, hogy egy sátorban aludt, ami alatt egy alagútrendszer volt, hogy gyorsan elhúzhassa a csíkot.
offtopic
nihilke 2009 jún. 02. - 19:50:22
(21/25)
nekik is tovább kellett volna fejleszteni a módszert. :)
ez meg a "mi lett volna, ha..." tipikus esete. elrontotta. ettõl persze még nem vonom kétségbe, hogy nagy hadvezér volt meg minden. de hát, na.
norton15 2009 jún. 02. - 19:46:13
(20/25)
Jó az az elefánt. A lényeg, hogy egyedül a fején lévõ emberkének volt hajlandó engedelmeskedni, az meg remekül irányította. A baj ott volt, hogy ezek a fránya rómaiak tanultak, és ezért alakították ki a félreállós taktikát, elõtte simán bevált, hát egy ekkora szörny látványa elég sokkoló lehetett.:D De Hannibál tényleg gyõzhetett volna, csak minden ellene fordult.
nihilke 2009 jún. 02. - 19:41:26
(19/25)
szép nagy meg ijesztõ, de makacs és irányíthatatlan. az ellenség serege szépen félre állt, az elefántok meg vagy túlmentek, vagy pedig a saját embereik ellen fordultak. a végeredmény pedig egyértelmû. úgy érzem, nem gondolta ezt át eléggé.
norton15 2009 jún. 02. - 19:35:18
(18/25)
Elefánt szép nagy állat, ijesztõ eléggé.:D A lóval, meg a lovassággal általában az volt a baj akkoriban, hogy nem volt kengyelük. Ezért inkább a gyalogságra lehetett támaszkodni igazán, abban pedig Róma simán megveri Karthágót.
nihilke 2009 jún. 02. - 19:33:36
(17/25)
hádde nem az útvonallal van bajom. miért nem mentek õk is lóval, mint mindenki más? ahogy ma elnéztem, még irányítani sem sikerült az elefántokat normálisan.
norton15 2009 jún. 02. - 19:27:07
(16/25)
Erre csak azt lehet felelni, hogy ez volt az egyetlen esélye. Délrõl várták a consulok a támadást, így onnan nem mehetnek, a tenger felõl sem, Szardínia, Szicília, és Korzika szépen közrefogja Rómát.

Viszont késõbb volt pár ilyen sikeres megkerülés, pl Dzsingisz kán kikerülte a Nagy Falat.:) Vagy amikor a németek megkerülték a Maginot-vonalat. Hannibálnak az volt a balszerencséje, hogy télire ért az Alpokhoz, és hogy egyáltalán ott egy hegylánc volt.
nihilke 2009 jún. 02. - 19:22:35 Előzmény Lordwolf17
(15/25)
aha, jó. de akárhogyis nézzük, ez az elefántos dolog nem volt egy nagy ötlet. azt akkor ott elszúrták. ezen nincs mit szépíteni.
offtopic
pozsizsuzsi 2009 jún. 02. - 13:43:23 Előzmény Beelax
(14/25)
Meg a nagyon jókhoz is, szortírozni kell. :P
Ugek 2009 jún. 02. - 13:40:07 Előzmény Lordwolf17
(13/25)
Még nem láttam! Remélem nem a "bóvli" feldolgozás! Tisztelettel, s aggódva várom a vetítést! Talán nem csalódom (így vagyok a Dzsingisz Kánnal is)! Miért most -úgymond töltelék idõben- vetítik mindkettõt? Talán minden szempontból mindkettõ korhû és hiteles? Bár így lenne!
Lordwolf17 2009 jún. 02. - 07:44:50 Előzmény nihilke
(12/25)
Nilke látszik,hogy töri órán nem figyeltél, az Alpokon sikeresen átkelt, igaz kevés elefántja maradt meg,de hogy Cannai ütközetben megverte a rómaikat-ami nagy érvágás a rómaiak számára -ez mind köszönhetõ , hogy Hannibal kiváló stratéga volt. A punok egészen Róma kapujáig jutnak el Capuáig.
Azonban Hannibalt azért verték meg a rómaiak, mert megszállt városok emberei nem adtak további katonai támogatást de õk védelmet kértek Rómával szemben, amit a hadvezér teljesített.
Eközben Hannibal további seregét szétverték és megszállták Hispániát Rómaiak- igy kénytelen volt visszavonulni Hannibal aki ennek következtében békére törekedet volna Rómával. De Róma a háború választotta-
Zama-nál szétverték a punokat
nihilke 2008 nov. 11. - 20:09:41
(11/25)
ritka hülye ötlet volt ez az Alpokon való átkelés. pláne hóban. na és elefántokkal? nem is értem, hogy jutott eszébe. és tessék, mi lett a vége? hogy azt a szépséges Karthagot jól lerombolták:( szemetek.
mindenesetre nekem fogalmam sem volt, hogy *spoiler** az elefánt szereti a sört is meg a bort és, ha már be van b*szva, elég megpiszkálni a bokáját és már rohan is:D
wdat 2008 nov. 11. - 09:55:51
(10/25)
Nincs meg valakinek dvd-n ,vagy bárhogy :((
Rég nem láttam ilyen igényes mûsort,ez olyan amit többször is megnézel és nem unod meg.
doomsnight 2008 nov. 11. - 08:59:20
(9/25)
Meglepõen jó dokumentumfilm volt. Nem hittem volna, hogy ilyet pont az RTL Klubon fogok látni.
Még ilyet!
norton15 2008 nov. 10. - 20:58:23
(8/25)
Mert ez ertéelklub, itt semmi sem logikus.:)
Napicram 2008 nov. 10. - 20:29:07
(7/25)
Felesleges-e vagy sem az egy másik kérdés...

Az én kérdésem viszont az, hogy mért nem lehet ilyen mûsort (bár nem tudom mennyire jó- még nem láttam) ha nem is fõmûsoridõben, de mondjuk 9-kor leadni?!? Össz-vissz 1 óra az egész... mért nincsenek érdekes dok.filmek ilyenkor és mért hiszik azt szegény szerkesztõk, hogy ezek senkit sem érdekel??
Beelax 2008 nov. 10. - 19:26:04
(6/25)
Mellesleg ezzel csak óvatosan.
Az angoloknak érzékük van a szar dokumentumfilmekhez.
De biztos vannak kivételek :)