6/10
InteriorLulu márc. 12. 16:12:28 6/10
(152/152)
"A Harmadik típusú találkozások egy kifejezetten intelligens sci-fi, ami egy UFO-látogatás nagyon is realisztikusnak tűnő történetét meséli el."

Ezt a port közli velünk kvázi tényként a film kapcsán írt legutóbbi cikkében.
Intelligens és realisztikus. Hát persze. A mondat szerintem a lehető legtávolabb áll a valóságtól.
Kábé ugyanerre jutott egyébként maga Asimov is annakidején, aki szerint a film bizonyos szempontból ostoba, a speciális effektusok kedvéért feláldozza a józan észt és a racionalitást (lásd ugyanezt a cikket). Teljesen egyetértek vele.

És ahogy látom, az utóbbi pár év hozzászólásainak talán többsége gyakorlatilag teljesen rímel erre. Igen, ez a film bizony elég rosszul öregedett, mai szemmel nézve szerintem nem igazán több egy kétségtelenül mutatós, ám hatásvadász jelenetekkel telizsúfolt jókora blöffnél, egy nagyra felfújt, majd kidurrant lufinál.
És ennek megállapításához még csak nem is kell valóban "mai" szem: húsz éve is így éreztem volna, és azt hiszem harminc évvel ezelőtt is. (A nyolcvanas években viszont nem, akkor még valószínű oda-vissza lettem volna ettől a bizonyos szempontból egyébként valóban úttörő filmtől, nem is beszélve '77-ről. Az, hogy egy Asimov már akkor - mondjuk úgy - tisztán, mert nem a nagyközönség szemével látott, az tök természetes.)

Bornírt, lapos, közhelyes, vontatott, hatásvadász... ilyenek jutottak közben minduntalan eszembe, aztán pedig simán csak nem értem, mit akart Spielberg ezzel az egésszel mondani. Mármint túl azon a célján, hogy amolyan grandiózus hollywoodi köntösbe öltöztetve elsőként tegye igazán megfoghatóvá, átélhetővé az akkor már évtizedek óta tartó és a popkultúrában addigra milló alkalommal feldolgozott - ekkorra már amúgy erősen lecsengőben lévő - amerikai ufóparát. Merthogy ezen kívül szerintem nem sikerült semmi mást tennie.
A filmben nem hogy válaszok nincsenek számtalan olyasmire, amiket pedig saját maga vet fel, hoz be, mutat meg - hosszan lehetne sorolni ezeket a konkrét dolgokat - de igazából még kérdései, érvényes kérdései sincsenek. Állítása is legfeljebb annyi, hogy nem vagyunk egyedül, viszont minden oké, az amúgy teljesen természetes módon (!) antropomorf idegenek minden bizonnyal békés célúak, holott képességeik alapján lehetnének akár végzetesen pusztítóak is...
Lényegében mindössze ennyit bír kipréselni magából ez a nagyszabású csoda.
(Oké, látványban, de főképp fényképezésben, kameraállásokban tényleg invenciózusnak tűnik, tényleg jó még mai szemmel is.)

Még annyi, hogy az pedig egyenesen röhejes, hogy rendezőnk ugyan gyűlöli az általa később leforgatni és betenni kényszerült jelenetet az űrhajó - egyébként a külseje alapján pontosan ilyennek elképzelt, azaz az égvilágon semmi meglepetéssel nem szolgáló - belsejéről, mondván ezzel az elveszíti rejtélyességét, ám maguknak a lényeknek kapcsán semmi ilyen gondja nincs - lásd az egészen részletekbe menően lefestett kinézetüket.
Blindmouse márc. 12. 00:21:22 Előzmény capt.nemo
(151/152)
egy 15 másodperces google keresés megtalálni, de sokan hülyék hozzá. :D :D
Többek közt ezért nem vették még fel velünk a kapcsolatot az idegenek. :D
10/10
capt.nemo márc. 11. 22:51:23 10/10 Előzmény olahmiki1959
(150/152)
ha jól rémlik az eredeti theatrical verzióba a stúdió nyomására raktak be plusz jeleneteket (pl belülről is látjuk az űrhajót, meg talán roy hisztijét a fürdőkádban) ez lett a special.. de Spielbernek nem tetszett és később kivágta meg javítgatott rajta.. de a franc se emlékszik már miket.. talán az AI megkeresi neked pontosan..
olahmiki1959 márc. 08. 16:04:34
(149/152)
Ez mitől "rendezői változat"? - mert azt elfelejtették beleírni az ismertetőbe.
Hosszabb?
Annak idején kihagyott jeleneteket újból beleraktak? Vagy éppen, megvágták néhány helyen?
Ti tudtok erről valamit?
offtopic
Lizus-ka márc. 02. 11:10:57
(148/152)
Valaki állítsa már le ezt az ámokfutót. A Portot nem zavarja, hogy ez a tébolyult minden témához beteszi a sületlenségeit? Máshol ezért már rég likvidáltál volna.
4/10
Révész István 2025 szept. 23. - 23:22:22 4/10
(147/152)
Alig bírtuk végig szenvedni. A végén már tekergettem aktívan. Túl hosszú, az a 2 óra 20 perc, igazából kb. 30 perc történet. A többi rész hulla unalmas, sőt kínosan buta és idegesítő...
1/10
bsand 2025 szept. 14. - 17:44:31 1/10
(146/152)
ez egy mekkora baromság. nem láttam hajdanán, de gondoltam egyszer megnézem, de csak annyira jó, mint a legtöbb spielberg film, hatásvadász jelenetek sora.
10/10
offtopic
capt.nemo 2025 jan. 28. - 02:28:21 10/10
(145/152)
a magadfajtátoktól az 1-es, a lehető legnagyobb elismerése ennek filmnek.. :DD baromi ciki volna a filmre nézve, ha mindenféle jött-ment retardált hülyegyerek 2-esnél többre értékelné.. :)
1/10
slim69 2025 jan. 25. - 18:27:03 1/10
(144/152)
Rohadtul unalmas béna idegesítő foskupac.
1/10
sorozatneked.hu 2025 jan. 05. - 01:00:32 1/10 Előzmény öregvidra
(143/152)
Persze, hogy nem az én eszemnek, mert már felnőtt eszem van, ellentétben veled. És igen, ez az én osztályzatom, amit a filmre adtam. :)
Blindmouse 2024 dec. 30. - 01:29:55 Előzmény Ahoj poplacsek
(142/152)
Mi kisebbek voltunk.. a VHS korszak hajnalán volt ez.. azért nem tartom most sem nézhetetlennek távolról sem.
Ahoj poplacsek 2024 dec. 30. - 00:28:32 Előzmény Blindmouse
(141/152)
ezen senki nem lehetett beparázva, kb 17 lehettem amikor láttam, vontatott, de mégis érdekes filmnek találtam, olyan 8/10-nek, ma ez nyilván lemenne 3/10-re, de nem csesztetem a régi szép emlékeket.
Blindmouse 2024 dec. 30. - 00:10:31 Előzmény öregvidra
(140/152)
Pl maguktól mozgó mechanikus játékok.. meg igazából ez a 27 perces zenés-fényes szintetizátormarhaság amikor megérkeznek az idegenek. ha eszembejut még valami akkor írom.

Hát a mai szuperhősös filmekhez képest igen, tudományosabb. :)

Viszont azt a jelenetet a mai napig imádom amikor áll csőri a teherautóban az országúton, megjelenik mögötte a fényszóró fénye, ami egyszercsak elkezd emelkedni. :D :D
10/10
öregvidra 2024 dec. 29. - 16:16:21 10/10 Előzmény Blindmouse
(139/152)
... melyek azok az irgalmatlanok?... gondolom, egy Nolan film mellett még mindig sokkal tudományosabb...
Blindmouse 2024 dec. 29. - 12:28:22 Előzmény öregvidra
(138/152)
Igazából az a "baj" a filmmel hogy nem szépen "öregedett".. akkoriban lehet nagyot ütött, de mai szemmel nézve tele van irgalmatlan hülyeségekkel már..

Persze anno be voltunk tőle parázva.. meg kétségtelen hogy a filmtörténelem emlékezetes darabja. De sokaknak annyi jön le hogy ez szar.. aztán megnéznek valami szuperhősös filmet repkedő emberekkel. :D
10/10
öregvidra 2024 dec. 29. - 10:09:29 10/10 Előzmény sorozatneked.hu
(137/152)
...ezek szerint nem a te eszednek való... Azért adtál egyest, mert nem értetted meg, ez te osztályzatod, s nem a filmé...
3/10
lucashood6 2024 szept. 08. - 09:48:02 3/10
(136/152)
Spielberg talán legrosszabb filmje.Nem véletlenül mellőzik a tv társaságok.Talán mélyebb a színvonal mint a 2. Indiana Jones film.
1/10
sorozatneked.hu 2024 jún. 30. - 22:02:42 1/10
(135/152)
1/10

Én most láttam először, de mindig sokat hallottam róla, no meg ugye Spielberg neve. Na már most, ekkora f*shalmazt már rég láttam ismert rendezőtől. Az, hogy egy Asylum film nézhetetlen, már megszoktam, de ez...nem tudtam végig nézni rendesen, pörgetnem kellett a 10. perc után folyamatosan. A csalódás nem megfelelő szó ennek a borzalmas élménynek a kifejezésére.
5/10
cinemad 2024 jún. 28. - 20:58:00 5/10
(134/152)
Bizonyára akiknek ez a film az első sci-fi élmények közé tartozott, azoknak meghatározó és maradandó. Mivel én most láttam, nem tudom beleélni magam abba, milyen lehetett a 70-es évek végén megnézni. Most elég béna. Nem technikailag, azzal nyilván elnéző vagyok és amúgy sincs ezzel gond. Inkább a történet és a szereplők miatt. A film jelentős részében ugyanis mindenki infantilisan vagy félcédulás módjára viselkedik. Mivel azóta sok a témával foglalkozó film készült, így újdonságot manapság már nyilván nem tud hozni. Tiszteletből adom az 5 pontot, mert ha nem lennék tisztában a klasszikus mivoltával, akkor valójában rossznak minősíteném ezt a filmet, melynek valódi története, hogy főhősünk Roy már olyan idegalapra kerül az asszony és a két kölök folyamatos nyavalygásától, óbégatásától, hogy először vulkánt épít a nappaliban, aztán amikor ez sem segít, inkább elmegy az idegenekkel, mert más módon messzebbre nem menekülhetne otthonról...
Rainwalker 2024 máj. 19. - 19:48:37 Előzmény Cisco
(133/152)
Elég komolytalan... Az bizony, te vagy. Visszaküldenélek mondjuk a középkorba egy diktafonnal, vagy egy polaroid fényképezőgéppel. Lehet, hogy megégetnének. És egy kétkezes kardot, meg sem tudnál emelni, nemhogy harcolni vele órákig. És ugyanaz a faj vagyunk. Ha érted ezeket...