10/10
Yarner 2012 szept. 03. - 16:27:19 10/10 Előzmény k11zoltan
(41/181)
olvasd el az írásomat/válaszomat a 40-es bejegyzés alatt!
10/10
Yarner 2012 szept. 03. - 16:26:45 10/10 Előzmény pillangókisasszony
(40/181)
ld az írásomat/válaszomat feljebb, a 40-es bejegyzés alatt!
10/10
Yarner 2012 szept. 03. - 16:25:08 10/10
(39/181)
pillangókisasszony, lucikam, k11zoltan, többiek!
Az a ti problémátok, hogy csak a rémisztgetést vártátok, de figyelni már nem figyeltetek oda. A film pedig nyilván nem egy magától értetõdõ darab, egyszerre horror és nem, önreflektív (gyk: önmagát egyben kívülrõl is nézõ, önmagát is kommentáló) meta-film, mûfaji paródia és ironikus tiszteletadás a slasher horror mûfaja elõtt. Teljesen mást kínál, mint egy Fûrész, Halloween vagy akár egy Sikoly film. Na akkor pár útmutató, mit is kellett volna észrevenni:

VIGYÁZAT SPOILEREK!!

- A film fogja a legalapvetõbb tábortûz mellett mesélõs horrorsztorit, ami kb minden slasher alapja: kis csoport fiatal elhagyatott helyen, baljós jelek ellenére, felébreszt valami szörnyûséget és mind odavész - változatos módon, szörnyû szenvedések és rettegés közepette. A csoportban megvannak az archetipikus figurák, és nagyjából azt is lehet tudni, kik fognak elsõre meghalni (már a Sikoly is erre épített) Ezt a sztorit nézzük újra és újra évtizedek óta, minden évben. A gonosz pedig mindig visszatér, ha más nem, más történetben, de a lényeg mindig ugyanaz.

Joss Whedon (forgatókönyvíró) innen indít: az érthetetlen alaphelyzetbõl (kik azok az irányítóteremben és miért csinálják ezt? minden nézõnek forog az agya, elméleteket gyárt a film elsõ felében) lassan kiderül, hogy egy õsi rituálét játszatnak újra a fiatalok manipulálásával, hogy a vérükkel megnyugtassák az alvó Õsi Isteneket, akik máskülönben felébrednek és elpusztítják a világot. Mindez a legmagasabb szinten, állami pénzbõl, nemzetközi összefogással történik, emberemlékezet óta.

A technikusok közönye és az irányítóközpont munkahelyi környezete kifejezetten hátborzongató ellenpontja a darabolós kliséhorrornak. Nem pszichopaták, nem szadisták, nem velejéig gonosz démoni figurák állnak a szörnyûségek mögött, hanem fehér inges technikusok, családdal, gyerekekkel, és egy fontos munkával. Amikor az elsõ gyilkosságnál (addig igazán nem is hisszük a vidámságukat látva, hogy komoly lehet az ügy) lehervad az arcukról a mosoly egy percre és elmormolják a kötelezõ imát az Isteneknek, igazi vérfagyasztó pillanat.

Ugyanakkor van még egy réteg a film mögött - ez pedig a horrorfilm készítés maga: miért követeljük mi, a nézõk újra és újra, hogy elmondják nekünk ezt a történetet? miért akarjuk újra és újra végignézni a szereplõk brutális elpusztítását? Miért élvezzük a szenvedésüket? A technikusok maguk a film alkotói is: széles eszköztárral biztosítják, hogy a film/történet pont olyan legyen, mint amit az arctalan tömeg követel, hogy a szereplõk éppen úgy szenvedjenek és haljanak meg, ahogy azt a mûfaj elõírja.

Még ha szeretnének valami mást is csinálni, a kezük sok esetben meg van kötve: ha zombinak kell lennie (mert most az a trendi), akkor zombi lesz a szörny, hiába vágyna az irányító valami egzotikusabbra.

És igen, mindeközben a film rettentõen vicces is de minden mosoly mögött ott a félelem vagy a keserûség is (zseniális, ahogy a technikusok szopatják az õrült fanatikus benzinkutast, a sellõférfin végén fenyihogtam a röhögéstõl).

Kb. ezért tartom hatalmas filmnek. Úgy tiszteleg a horror elõtt, hogy közben ki is figurázza és megkérdõjelezi a létjogosultságát, beszél az alkotás folyamatáról, de közben egy kerek, élvezhetõ történettel is elõáll. percenként jönnek a mûfaji utalások, idézetek, a szörnyek többsége is utal a mûfaj nagyjaira. Fontos film, de nem a röpke szórakoztatás volt a célja.
5/10
k11zoltan 2012 szept. 01. - 22:38:57 5/10
(38/181)
Sajnos nem jó a film!

Vártam nagyon, de csalódtam benne. Nekem a horror arról szól, hogy legalább 1-2-szer megijedek benne.
Itt? A nagy semmi.
Egy értelmetlen hülyeség lett.

Az imdb az amerikai idiótáknak való, akiknek az agya semmit nem tud felfogni.
Itt az 5.8 reális.

Adok rá egy 5-öst.
10/10
tomcsi95 2012 aug. 31. - 16:13:29 10/10
(37/181)
Fantasztikus film, rengeteg meglepetéssel!!! Eszméletlenül tetszett van benne rendesen fantázia!
Megérdemli a maximális pontszámot 10/10!
10/10
Neovajda 2012 aug. 31. - 00:03:45 10/10
(36/181)
Érdemes csekkolni az imdb-t is (horrorok közt nagyon magas átlagot kapott). Itt sajnos érthetetlenül alacsony a "pontszáma". valószínû, hogy amiatt, hogy nem objektív, hanem szubjektív az értékelés. De mondjuk ezek a fórumok erre vannak. Részemrõl a 2010 utáni horrorok között toplistás. Mind a technikai háttér, mind az alakítások miatt (különösen a gyepvasutas) eleve "minõségi" filmgyártmány, de ha egy picit odafigyelünk, akkor azért olyasmi filót is tartalmaz, amelyet igen nehéz ennyire nyersen-jól kifejezni.

Bravo 10/10.
1/10
pillangókisasszony 2012 aug. 28. - 02:58:33 1/10 Előzmény lucikam
(35/181)
Végre valaki!Teljesen egyetértek!
8/10
zerrik08 2012 aug. 25. - 12:59:16 8/10
(34/181)
A horrorfilmeket nehéz megcsinálni , szóval én ezt a jó kategóriába sorolom, nekem tetszett. Végre valami ami nem hétköznapi horror hanem van benne fantázia és a történet is rendben volt. Kicsit sok volt a ''lenti'' jelenet az elején és a közepén.Egyszer érdemes megnézni! 8/10
10/10
borpet5 2012 aug. 25. - 00:16:55 10/10
(33/181)
Hat emiatt be kellett regisztralnom ide. Ez a film zsenialis!
A szar tucat horrorfilmeket egyben kifigurazza es iszonyat humorral turbozza. En neha beszartam a rohogestol.
Akinek nem tetszik tenyleg ajanlom az undorito japan kislany gyilkosos horrorfilmeket...
1/10
lucikam 2012 aug. 24. - 21:55:13 1/10
(32/181)
Nem bírom ki, hogy ne írjak megint hozzá. Aki meg ebben még értelmet is lát!? OMG!!! Semmi értelme nincsen ennek a raklap szarnak. Bûn volt ezt megcsinálni, kiadatni.
1/10
lucikam 2012 aug. 24. - 21:53:02 1/10
(31/181)
Ritka egy szar volt. Egy pontot adtam rá. Ekkora egy faszságot még nem láttam. Úristen, mi volt ez a szar? De most komolyan!!!

Törlöm is le!
pop3 2012 aug. 23. - 14:30:30
(30/181)
Valami mérhetetlenül szemét, ultragagyi fosság ez. Már így is túldicsértem és kár a karakterért. Törölni, beszántani, sóval behinteni.
1/10
pillangókisasszony 2012 aug. 22. - 19:57:08 1/10
(29/181)
Baromság amit írsz.De már így is túltárgyaltuk.A jövõben kímélj meg.
10/10
Tadi 2012 aug. 22. - 19:29:32 10/10
(28/181)
Végre aki érti a filmet és jól összefoglalta a dolgokat :DD :PP
10/10
Tadi 2012 aug. 22. - 19:28:20 10/10
(27/181)
Ez is poén volt a filmben -.-"
[SPOILER] Mert amikor már ott ültek a végén és kb tudták hogy meg fognak halni és akkor beszélgettek és akkor a Dana mondta " azt hiszem Curtnek nem is volt unokatestvére .. " és ezt az után mondta amikor már kiderült minden szerintem nem tudod mi az "irónia"..
10/10
tomcsi95 2012 aug. 22. - 16:47:12 10/10
(26/181)
Fantasztikus volt!!! Elképesztõ fantáziával és rengeteg meglepetéssel amire nem is számolhatott volna a nézõ!! IMDB - vel abszolút egyetértek!!!
1/10
pillangókisasszony 2012 aug. 22. - 14:41:49 1/10 Előzmény Tadi
(25/181)
Ugyanolyan jogunk van véleményt alkotni,mint bárki másnak.Ez nem rajongói oldal.Lehet írni hideget,meleget.
Fogadok,ha neked nem tetszik egy film,odamész fröcsögni a topikjába és nem csak pozitív véleményalkotás végett szoktál feljönni ide.
Bármilyen meglepõ,van,akit ez a film NEM szórakoztatott.
1/10
pillangókisasszony 2012 aug. 22. - 14:31:22 1/10 Előzmény Tadi
(24/181)
Azt mondták,hogy Curt unokatestvéréknek a háza.De a végén azt mondja a srác vagy lány,már nem emlékszem,hogy Curtnek nincs is unokatestvére...
Egyébként kétlem,hogy direkt lennének komikusra véve a jelenetek.Egyszerûen ilyen bénán sikerült,és pár fanatikus rajongó megmagyarázza,hogy márpedig direkt van...Ahha,persze...
Amúgy egy kis modort tanulhatnál.Azért mert te ebben a bélsár filmben találtál értelmet,attól még ez egy nagy baromság.
Ismerem a fajtád.Tipikusan az,aki azt hiszi magáról,milyen nagyon okos...
Ahogy visszaolvasol,láthatod,nem vagyok egyedül azzal,hogy nem tetszik,és hogy értelmetlen...De persze szerinted akkor mi mind hülyék vagyunk,igaz ? :)
Köszönöm a "magyarázatot."
10/10
Singaporeflash 2012 aug. 22. - 14:18:27 10/10
(23/181)
Sõt, bekerült a kedvenc filmjeim közé, nekem ez abszolút többször nézõs. Ennyire okos, mély-értelmû és tartalmas horrorra egyáltalán nem számítottam - nagyon csípõs és szúrós volt az iróniája is, ami csak emelte az értékét szerintem.
10/10
Singaporeflash 2012 aug. 22. - 14:12:58 10/10
(22/181)
Eszméletlen jó film! Összeesküvés-hívõknek kötelezõ, õk érteni fogják:-)