Téma: Helen Mirren

kessy6 2007 máj. 21. - 19:28:37
(4/24)
A Holgy elkepeszto......DCI Jane Tennison........bravo,kar,hogy otthon nem vetitik a sorozatot.
kessy6 2007 ápr. 28. - 22:07:17
(3/24)
Egyik kedves baratom rovid eletrajza rola.
De erdemes a konyvet is elovasni.....intelligens,okos,es nagyon jo humora van......
kessy6 2007 ápr. 28. - 22:04:50
(2/24)
Helen 13 éves korától kezdve csak színész akart lenni. 18 évesen jelentkezett és felvételt nyert a National Youth Theatre-be.

Kezdeti szerepeiben gyakran mutatkozott lenge öltözetben, ami akkoriban még nem volt megszokott. Elsõ jelentõs filmszerepében, az 1969-ben készült „Age of Consent”-ben egy elvált, Ausztráliába menekült festõ múzsájaként teljesen meztelenre vetkõzött a kamera elõtt. A Royal Shakespeare Company tagjaként több szerepében hasonló alakításokkal rukkolt elõ, így például az 1974-es Lady Machbethben. Egy angol újságíró „Stratford szex-királynõjévé” kiáltotta ki. A ’70-es évek közepén a londoni West End-en Csehov „A sirály” címû drámájában végre összhangba hozhatta intelligenciáját érzékiségével – írta a kritika – és ez vált védjegyévé. Mégsem bánja ma sem korai szerepeit. „A végén úgyis a munka eredménye, az alakítás számít.” Alakításai pedig sorra kiválóak voltak és így lassan a szakma nemzetközi képviselõi is felfigyeltek rá.

1984-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb nõi fõszereplõnek járó díjat a „Cal” címû filmben nyújtott alakításáért, ahol egy brit katona özvegyeként beleszeretett abba az ír férfibe, aki a férje halálát okozta. Ekkor még a tengerentúlról nem érdeklõdtek iránta. 1985-ben a „White nights” címû film forgatása során megismerkedett Taylor Hackford rendezõvel, aki élettársa, majd 1997-tõl férje lett. Közös gyermekük nem született, mert Helen inkább szabad és független akart maradni, de saját bevallása szerint ezt õ mindig is így gondolta és nem bánja, hogy nem szült gyereket.

A férfiak által dominált világban érvényesülni próbáló középkorú nyomozónõ szerepére 1990-ben kérték fel. A „Prime Suspect” az egyik legsikeresebb angol tévésorozat lett, amelyben a Jane Tennisont megtestesítõ Mirrent alakításáért három egymást követõ évben, 1991-93 között BAFTA díjjal (British Academy of Film and Television Arts) és 1996-ban Emmy díjjal is jutalmazták. Elsõ Oscar jelölését a legjobb nõi mellékszereplõ kategóriában kapta 1994-ben a „The Madness of King George” címû filmért. Következõ Emmy díjat a „The Passion of Ayn Rand” címû tévés produkcióért kapta, míg második Oscar jelölése – ismét a mellékszereplõi kategóriában – csak 2001-ben jött a „Gosford Park” címû filmben megformált házvezetõnõ szerepéért.

A lázadást, a polgárpukkasztást, a megbotránkoztatást meg nem vetõ színésznõt 1996-ban a Commander of order of the British Empire (közismertebb nevén CBE) kitüntetéssel jutalmazták, azonban õ visszautasította a díjat. Mikor 2003 júniusában egy magasabb kitüntetéssel, a Dame Commander of the British Empire (DBE) kínálták, egy hétig gondolkozott a díj elfogadásán. Kollégái egyhangú tanácsára hallgatva átvette a kitüntetést Prince Charles-tól.
kessy6 2007 ápr. 28. - 11:34:42
(1/24)
Korunk egyik legnagyobb es legtehetsegesebb szinesznoje!
Nincs olyan,amit ne tudna eljatszani.
Bar a filmvilag csak "nemreg" fedezte fel,addig is Anglia unnepelt szinhazi szinesznoje volt.
19 evesen nagy szinesznoket megszegyenitoen jatszotta Cleopatrat,kesobb pedig Shakespeare legtobb darabjanak foszerepet.
An incredible treasure......