Téma: Helen

Elena* 2012 jan. 11. - 22:37:20 Előzmény makakozs72
(10/10)
írtam privát üzenetet, és köszi!:)
8/10
makakozs72 2012 jan. 11. - 09:43:17 8/10
(9/10)
Ilyen fajta érintettségem szerencsére nincs, csupán érdekel a dolog. Persze, értekezhetünk, kérlek valamilyen elérhetõségedet akkor hozd a tudtomra, reagálni fogok.
Elena* 2012 jan. 10. - 21:55:02 Előzmény makakozs72
(8/10)
Értem, és köszönöm a kimerítõ választ! Te egyébkét valamilyen kapcsolatban állsz a depresszióval? Mármint akár érintettként (pl. családtag) vagy ápoló/orvosként? Mert ennek a filmek annyi aktualitása volt számomra, hogy azt gyanítom, egy rokonom elég közel áll ahhoz, hogy depressziós legyen, talán már az is. Pár kérdés erejéig felvehetném veled a kapcsolatot magánüzenet formájában? Nem probléma, ha nem!
8/10
makakozs72 2012 jan. 10. - 10:46:31 8/10 Előzmény Elena*
(7/10)
Ezek a kiváltó okok a depressziós ember számára akár az élet természetes velejárói is lehetnek; néhány rosszabb nap, átmenetileg fokozottabb stressz helyzet, kisebb-nagyobb csalódások, de akár az õsz beköszönte, a rövidülõ nappalok is elõidézhetik. Ezeken az egészséges ember idõvel saját erejével átlendül, a depressziósat viszont beteggé teheti. Tehát a betegek tüneteinek megjelenéséhez nem feltétlenül van szükség igazi megrázkódtatásokra. Mathilda esete egy kicsit bonyolultabb, ott egyfajta gyermekkori, feldolgozatlan poszttraumás sztresszrõl lehet szó, ami egyébként egy genetikusan(agyi biokémiailag) normál embert is a padlóra küldhet. Nála ez talán a depresszióval vagy a bipolaritással párosul. A bipolaritásra utal a periodikus szexuális szabadosság.Szomorú tény, hogy az öngyilkosok kb. 90 százaléka depressziós. A Melankólia tényleg nagyon kemény, a rendezõje von Trier maga is súlyos depressziós. Egyébként a Helen szerintem nagyszerû film, két csodálatos nõi fõszereppel.
Elena* 2012 jan. 09. - 22:32:17
(6/10)
Még az jutott eszembe, hogy
*SPOILER*
ott volt Mathilda a filmben, akinek az édesanyja öngyilkos lett, kislányként õ talált rá az anyjára, szóval olyasmi trauma érte, ami egész életében azt az érzést keltette benne, hogy miatta történt. Ez feldolgozhatatlan maradt számára, és vezekelni akart, bûnhõdni,ezért feküdt le mindenkivel amíg el nem jutott újra és újra az öngyûlöletig. Szóval az egy lekövethetõ, durván fogalmazva érthetõ megnyilvánulás volt. De Helennél... értem, hogy biokémiai folyamat, de nagyon nehéz elképzelni, megérteni, hogy minden oké, szép család, anyagi rendezettség, jó munka, amit szeret, szeretõ rendes férj, jó barátok, és akkor semmi sem jó. Lehet, hogy túlságosan "kocka" vagyok, de mindennek kell, hogy oka legyen. Ha csak annyi is, hogy az anyja nem szerette kiskorában, de akkor is. :)
*SPOILER VÉGE*
Elena* 2012 jan. 09. - 22:10:04
(5/10)
Köszi a választ, közben utána néztem, de ahány oldal, annyi magyarázat (egyes esetekben tagadása a depresszió létezésének). Viszont abban nagyjából közösek voltak, hoyg említették a kiváltó okokat. Általában valamilyen traumát (enyhébbet, gyengébbet), de minden lapon írták. Na, akkor most legyünk okosak:)
Nem tudom elképzelni ezt az állapotot, remélem, soha nem is kell megtapasztalnom... viszont köszönöm az ajánlásokat, de nem fogom megnézni ezeket a filmeket. Már a Helen is iszonyatosan leterhelt lelkileg, ha nem muszáj, nem keserítem magam ilyen elszomorító, tragikus filmekkel. :)
8/10
makakozs72 2012 jan. 09. - 14:59:35 8/10 Előzmény Elena*
(4/10)
A depressziónak pont az a lényege, hogy nincs semmi külsõ kiváltó oka, tisztán agyi biokémiai folyamatokról van szó. Ebbõl több dolog is következik. A beteg az akaraterejével hiába küzd ellene, másrészt önmagában pszichoterápiával nem gyógyítható, a jól beállított gyógyszeres kezelés a tünetmentes állapot kulcsa. Ezt egyébként sokan nem értik, és más filmek kapcsán is a depresszió külsõ, kiváltó okainak bemutatását hiányolják. Ajánlom a figyelmedbe Az órákat, vagy a Melankóliát, ahol szintén egy szó sincs ezekrõl a külsõ tényezõkrõl.
Elena* 2012 jan. 07. - 23:47:03
(3/10)
Nagyon figyeltem, de végül nem derült ki, hogy mi az oka a depressziójának? létezik, hogy "csak úgy" egyszerûen semmi sem jó, és minden összeomlik odabent? Engem a végére már nagyon idegesített Helen vergõdése, de ez egyrészt valószínûleg a film "jógságára" utal, hiszen valószínûleg azt akarták érzékeltetni a vontatottsággal, hogy milyen embert próbáló dolog próbálni kitartani egy olyan ember mellett, akit soha nem érthetünk meg, nem tudjuk mg az okát miért sír állandóan, miért akarja megölni magát, másrészt meg azért, mert én nagyon két lábbal a földön álló ember vagyok és képtelen vagyok igazán megérteni, hogy hogyan veszítheti el valaki ennyire a lába alól a talajt. És ha már elveszítette, miért nem kér segítséget, hiszen annak láthatóan Helen is tudatában volt, hogy súlyos problémái vannak, hogy ISMÉT depressziós.
A végét meg borítékoltam, sajnos az nagyon kiszámítható volt. Ashley Judd remek volt, 10/6-ot adok a filmre.
9/10
convar 2011 dec. 11. - 22:28:16 9/10
(2/10)
Tipikusan az a film, amibe egész 1xûen nem lehet belekötni, mert hibátlan. És ennek van normális eleje, közepe, vége. (Lehet hogy ennek nem kellene olyan nagy szónak lennie de én mostanában annyi filmbe botlottam bele aminek van nem volt vége vagy ha volt inkább ne lett volna :D) Persze, egy kicsit vontatott, de egy ilyen drámánál még ez sem baj. Hagyni kell a dolgokat kibontakozni.

És Ashley Judd fantasztikus benne!!! De meg kell hagyni, Lauren Lee Smith is pazar alakítást nyújtott.

Ilyesfajta komolyabb filmekre fogékonyak számára kötelezõ darab.

9/10
Zizu82 2011 aug. 20. - 20:31:08
(1/10)
Nagyon, de naaaagyon elvont. Értem, hogy a betegséget mutatja be, de nekem akkor sem volt normális story-ja. Húzták, mint a rétestésztát. Nagyon kellett figyelnem, hogy el ne aludjak rajta. Ashley Judd viszont egészen jó. 5/10