Téma: Heti hetes

10/10
kgyuri0 2009 márc. 27. - 16:37:57 10/10 Előzmény CsengoZoli
(3387/14087)
Zolikám!
Sztem annak te lennél a legjobb!
Pártatlan, komoly, felelõs, humiora is van, na szóval...!
CsengoZoli 2009 márc. 27. - 13:09:16
(3386/14087)
Sziasztok!
Csak beugrottam,hogy nem akar valaki miniszterelnök lenni?
SOS!
:P
10/10
kgyuri0 2009 márc. 27. - 10:35:51 10/10
(3385/14087)
Nem kaptál a MaSzoPtól szórólapot, évi100?
Hát nem azt írtad, hogy a postaíládád teletömték fideszes és szoci röplapokkal, s mindkettõ a kukában végezte, vagy keverek valamit?
Ibolykával kapcsolatos véleményed továbbra is várom.
Jobbulást!
10/10
kgyuri0 2009 márc. 27. - 01:11:00 10/10
(3384/14087)
Kuserkám!

Ezt írod:
„No, akkor még béna is vagy ezek szerint... no ez mondjuk nem szégyen, ha valaki nem ért a fórumok hibájához...”

Elárulnád, hogy eme fölhorhgadt hõzöngésednek mi a valós tartalma s értelme?
Miért kellene énnekem érteni a fórumok hibájához? Hát mi vagyok én, számítógépszerelõ, vagy szolgáltató, vagy mi a túró?

Tényleg nemértem, mit akartál kifejzni!
Help me!
10/10
kgyuri0 2009 márc. 27. - 00:58:55 10/10
(3383/14087)
Kedves kuser!

Ha valaki képzetlen, az nem probléma, nem végezhet mindenki magasabb iskolát, szerezhet diplomát.

Ha azonban valaki nem ért valamihez, s indulattal próbálja tudását pótolni, ragaszkodik degenerált elképzeléseihez, nagy hangon, agresszíven letámadja embertársait, az egy tahó.
Ilyeneket én csak és kizárólag jobboldalról látok elõmászni.
Ez van!

Látom, itt meg azzal operálsz, hogy havi 15x kell járni orvoshoz, elõbb meg azt olvasom tõled, hogy 5-ször!

Mi ez az érhetetlen ostobaság?!
Avass már be!
S fõként hogy függ azzal össze, hogy én azt írtam:

„itt a m nagyságára a rendelkezésre álló adatainkból még csak becslést sem adhatunk!..."

(ahol m-mel a havi orvos-beteg találkozólk számát jelöltem, a rendelkezésünkreálló adatok pedig n: az adott orvoshoz rartozó valamennyi beteg, akit a körzetbõl el kell látnia, Az igaz, hogy valamilyen értelemben korreláció van m és n között: ha sokan tartoznak a körzerthez, akkor nyoilván többször van orvos-beteg találkozó, de ennél töbet nem lehet tudni.)

Válasszod kiváncsian várom!
10/10
kgyuri0 2009 márc. 27. - 00:37:42 10/10
(3382/14087)
Ne üvöltözz itt kuser!
Nem vagy otthon!

Légy szíves magyarázd már meg, honnan veszed azt az orbitális, kapitális baromságot, hogy minden biztiosítottnak ötször kell orvoshoz menie navonta!
1/10
issti1 2009 márc. 26. - 22:48:58 1/10
(3381/14087)
Szervusztok, B.István vagyok. 1994-ben végeztem nyelvtanárként. Azóta tanitottam, meg minden. Nagyon szeretem a szép autókat, szép helyeket, szeretek emberekkel találkozni, jókat enni.
Nagyon régóta szeretnék már hires is lenni. A fizetési igény bõven megfelel -eddig sem kerestem többet -sõt!

Ezúton jelentkeznék a megüresedett állásra.

Kérem mihamarabb jelezzenek vissza, mert más ajánlatom is van -máshova is beadtam az életrajzom.

Jelige: "miniszterelnök, S.O.S"
9/10
ondok 2009 márc. 26. - 22:11:58 9/10
(3380/14087)
valóban ,ahogy írtam nekem nem olyan komplex agondolkodásom mint neked ,viszont fel szoktam fogni ,amit írnak ,és egyben példát is írtam rá az autóbiztosítás kapcsán ,hogy sajnos neked nem sikerült:)
9/10
ondok 2009 márc. 26. - 22:08:58 9/10
(3379/14087)
kár ,hogy akonkrétumokra csak ennyit tudsz produkálni,pl arra sem mondtál semmit ,ha nem jártak jól az orvosok avizitdíjjal ,ami a simlis Alkotmánybíróság szerint nem befolyásolta a költségvetést ,akkor miért követelték a szavazás után ,hogy akormány adja mégis oda azt apénzt,amit avizitdíjból szedtek be?
Hogy ki fecseg üresen,és hosszan azt meg aki veszi afáradságot ,símán láthatja ,hogy lényegi kérdésekre egyszerûen nem válaszolsz ,nemcsak nekem ,de Kgyurinak sem pl.
a linkelgetésrõl meg annyit ,hogyha eddig linkeltem bizonyítékot ,hát akkor az "nem volt mérvadó",viszont ha te olyat linkelsz ,hogy hol keresse valaki akkor az bizonyíték szerinted,ill. akár a kurucinfo is mérvadó lesz hirtelen.Úgyhogy rájöttem ,hogy meghagyom nektek alinkelgetést gyarmatlakóval ,mert én nem fárasztom magam vele. lám most is olyat erõsítesz ,amitõl még a Fidesz is elállt ,mert Veres anno kimutatta,hogy sokkal nagyobb összeget szednek be a háziorvosok ,mint ,amit elvesztettek akkor.De ez nektek nem számít .Akkor ki is atorzító? He?
Arról sem hallottál ,hogy rengeteg nyugdíjas beszélgetni jár arendelõbe ,hiszen meleg van ,ingyen van.Amint bevezették a vizitdíjat ezek eltüntek arendeklõkbõl,beindult egy egészséges szemléletváltás ,ahogy Bokros mondta itt nemcsak a 300 Ftról volt szó ,hanem tisztázva lett ,hogy ki is veszi igénybe aszolgáltatást ,mert jelenleg is fizetjük a cehhet csak el van kenve ,hogy ki és mikor .Ezért aztán Csáky szalmája az egész.aki ezt tagadja ,és ellenzi aváltozást az a torzító és populisták által félrevezetett ember ,akinek keserû lesz az ébredés.
9/10
ondok 2009 márc. 26. - 20:08:57 9/10
(3378/14087)
Még valami:
"Na látod ez az értelmetlen kötözködés, amit te csinálsz... igen van másfajta biztosítás, amit nem magadra/saját tárgyaidra kötsz és? És? Nem errõl volt szó? Akkor most miért hozod szóba?"
Nekem nem ilyen komplex a gondolkodásom ,én mint egyszerû lélek,ha autóbiztosításról van szó ,akkor a kötelezõre gondolok ,minthogy volumenben az a legnagyobb .és mint tudjuk ,ott nem az kap kártérítést ,aki szerzõdött ,hanem a károsult ,míg az egészségügyben a szerzõdött kapta volna aszolgáltatást.
Nehéz ezt felfogni?
9/10
ondok 2009 márc. 26. - 20:01:49 9/10
(3377/14087)
Bevallom kicsit rátapintottál alényegre ,hogy a hosszúság miatt biztos van ,aki nem olvas alaposan át téged.én is volt ,hogy gyorsolvasó módszert alkalmaztam.
Nade ha csak az írásod elejét olvassuk ,akkor köszi ,hogy ilyen precízen alátámasztasz,én ugyanis egy nagyságrendi különbséget(10X-es)írtam kapásból ,namost Te bár elvileg cáfolsz,levezeted ,ha valakik 5x,azaz kb. hetente járnak orvoshoz,akkor még ez sem irreális.nade legyünk nagyvonalúak ,és legyen a 20000 Ft 30e vagy akár 40ezer,akkor is kenterbe van vágva ez a destruktív blöff ,amit a Fidesz annak idején szajkózott,és amit itt Te érdekes módon ismételgetsz ,anélkül ,hogy konkrét háziorvosi praxist folytatnál.Ez már akkor is ki lett pukkasztva,most is kipukkadt.Elég csak arra utalni pl ,hogy az eltörlés után miért sírtak a visszapótlásáért ,ha nem volt jelentõs tétel?Sõt sokan már aszavazás elött (Orvosok!!) védték.

Nos miután egyik irányban ennyire objektív voltál ,avégét egy nagyon "reális" adattal szárod ,hogy akomcsi rendszer adósságát sikerült megtízszerezni.Tájékoztatásul :a rendszerváltáskor az adósság 20 milliárd dollár volt.Akkor ezek szerint most 200 milliárd dollár,azaz kb 40 billió Ft lenne.:))
Más kérdés ,hogy nem értem ,hogy ez miért érv arra ,hogy ne változtassunk az állami egészségügy rendszerén ,és miért kellett a reformokat megfúrni?
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 13:36:57 10/10
(3376/14087)
Kedves kuser!

Ne arra adj url-t, hogy hogyan kesessem Google-lal, hanem ha te megtaláltad, a megtalált forrás url-jét!
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 13:30:02 10/10
(3375/14087)
Semmi gond!
Várom.
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 13:24:52 10/10
(3374/14087)
Megint megvicceltél:

Bejön egy Google kereesés eredménylapja, a keresett kulcs: "noRmat", VAN ITT MINDEN, MI SZEM-SZÁJNAK INGERE, DE A VIZITDÍJ BEVEZETÉSE ELÕTTI TB-TÁMOGATÁS RENDJE NUKU!!!
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 13:20:55 10/10
(3373/14087)
Kedves kuser!

A legnagyobb igyekezettel megpróbáltalak követni, de szomorúan konstatálom, hogy össze-vissza beszélsz.
Ha gondolod, aludj rá egyet ismét nyugodtan papírral ceruzával végigszámolod, aztán holnap visszatérünk rá.
Szerintem a vizitdíj bevezetése elõtt a TB normatív támogatást adott, azaz lehet, hogy még más formában is nyújtott támogatást, de az biztos, hogy ez a normatív benne volt:
egy orvosnak n páciense van(annyian jelentkeztek be nála a tb-kártyáik leadásával)
átlagosan x Ft normatív fejpénzt kapott (szerinted ez a 153Ft!) a havonta kapott normatív tb-hozzájárulás tehát n*x (itt n az orvos összes lakhely szerint illetékes páciense, lehet köztük makkegészséges erõmûvész, aki legközelebb 30 év múlva fog mgjelenni az orvosnál, a havi juttatásba mégis beleszámít).
A vizitdíj bevezetésével ha az orvos egy hónap alatt m orvos-beteg találkozást bonyolít le, akkor ezért m*300 Ft bevétele lesz (itt a m nagyságára a rendelkezésre álló adatainkból még csak becslést sem adhatunk! Lehet egy adott hónapban járvány pl., esetleg nagyon hideg, vagy meleg, idõjárási front stb. ) még egy faktorral meg kell szorozni nem 300m, hanem 300m*φ, ahol φ kisebb 1-nél, ui nem minden orvos.-beteg találkozó vizitdíj köteles( a φ-t sem tudjuk mgbecsülni!).
Próbáld az állításodat ebben a modelben megfogalmazni, különben, biztos, hogy nerm foglak mgérteni. És más sem!)
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 12:59:29 10/10
(3372/14087)
Megint megírom, eltûnt(?), hogy rákattintottam az általad adott címre, a tözsdefórum nak egy Google által rögzített "pillanatfelvétele" jött be.
Nem MagyarHírlap, nem is vizitdíj, ellenben irodaház bérletek reklámja.
Ha más forrást nem tudsz, akkor ennyi?!

Egyáltalán, ahogy elnézem az állítólagos url-t, hát nyilván egy újabb vicc tõled!

Már az imént is feltûnt milyen vicces vagy!
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 12:17:13 10/10
(3371/14087)
Ahogy így elnézem az állítólagos url-t, te nyilván viccelsz (ezzel is, amilyen vicces kedved van!)
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 12:14:24 10/10
(3370/14087)
Rákattintottam a címre, amit megadtál.
A tözsdefórum google által tárolt pillanatfelvétele jött be. ijesztõnk ijesztõ, de nem tûnik MagyarHírlapnak, de még csak támába se vág (Nem akarok iodaházat béreln!)

Ha más forrást nem tudsz megadni, akkor nnyi!?
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 12:08:48 10/10
(3369/14087)
Nem értem!

4287-ben én arról beszéltem, hogy az orvosok "betarottak" a reformintézkedéseknek, pl azzal, hogy nem voltak hajlandók egy vizitdíj bezsákolásáért 3 havi gyógyszeradagot felírni(mert inkább 3 vizitdíjat akartak legombolni.
Ne beszéljünk el egymás mellett,ha már belekezdtünk.
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 12:04:43 10/10
(3368/14087)
Kedves kuser!

„Ez a fele a kb. 300 ft-nak, tehát azt jelenti, hogy minden egyes embernek minden második hónapban orvoshoz kellet volna mennie, ha ugyanakkora a bevétel.”

Nem, mert a 153 ft a bejelentkezett betegek számával szorzódik(pl akkoris, ha valaki akár évekig nem megy orvoshoz).
A 300 ft vizitdíj pedig az orvos-beteg találkozások számától.

Ha te azt gondolod, hogy én ugyanazt mondom, mint OV, akkor ez csak azt mutatja, hogy vagy el sem olvasod, amit írok, vagy egyáltalán nem érted, de ha mégis egy kicsit is, akkor félre is(érted).
Csakis 4135 alatti megállapításomat támasztod alá(Õs patkány terjeszt kórt…)

Az általad adott forrást megpróbálom megnyitni.
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 11:47:10 10/10
(3367/14087)
Megismételjem neked a 4287-et, hogy arra tudj válaszolni?
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 11:44:14 10/10
(3366/14087)
Kuser kedves!

„Fokozzuk még a viccet, még nem röhög mindenki”

Ettõl a kötõszótól , kérlek, kímélj meg. Én megigérem, nem röhögök. Ne érezd magad kötelezve, hogy ez a 7i7 fóruma.

Egyszerûlenne nekem válaszolni:
Meg kellene mondanod, honnan veszed, hogy: 1.) 153 ft; 2.) az idõsebb, betegebb, alacsonyabb iskolai végzettségû bejelentkezett páciensek után a vizitdíj bevezetése elõtt kevesebbet térített a TB.
3. Hogy a bejelentkezett páciensek darabszáma után fizetett normatíva volt egy az egyben az a juttatás, amit a vizitdíj bevezetésével elvontak.

utolsó bekezdésed:
„Akárhogy számolok akkor vannak egálba a számok, ha kb. minden egyes ember legalább kéthavonta meglátogatja az orvos.
Ettõl persze többször kell menni, mert a 300 ft nem kétszerese a 153-nak. (Arról nem is beszélve, hogy a 300 ft-nak csak egy részét kapták vissza. No, tehát már lassan ott járunk, hogy minden embernek minden hónapban meg kellett látogatnia egyszer az orvost. Jó, biztos volt ilyen, de hogy mindenki. az egy kicsit erõs.)”

Ez totális értelmetlenség: Ha a z elvont támogatást úgy lehetne tekinteni, hogy az a fele volt a vizitdíjból befolyt összgnek, akkor a támogatás is az orvos-beteg találkozók darabszámától függött, s nem az orvoshoz bejelentkezett páciensek számától. Így viszont minden eddig leírt állításod („számolásod”) légbõl kapott.
CsengoZoli 2009 márc. 26. - 11:18:43
(3365/14087)
Már megint ez a többesszám :)
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 11:17:38 10/10
(3364/14087)
Egyébként én is ismerek kisnyugdíjast közelrõl, akinek rendszeresen kell gyógyszert szednie. Nála az volt a helyzet, hogy az orvos a hivatkozott fennálló rendelkezésnek fittyet hányva nem volt hajlandó egyszerre háromhavi adagot felírni, agitáció során azthazudva, hogy az külön adminisztációs kötelezettséget róna rá. Különös módon, amint a vizítdíj megszûnt azonnal már természetesen lehetséges lett a háromhavi gyógyszeradag feklírása. Úgy hogy ne tessenek nekem jönni hátulról mellbe!

Az Orvosi Kamara jelenlegi fideszes elnöke (ûÉger dr!)a létezõ legzoknibb orvosi diplomával rendelkezõ személy ,messze földön. Pedig ez nem semmi!
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 10:49:30 10/10
(3363/14087)
Igérem, ha akad egy kis szabadidõm, okvetlenül megsasajnállak titeket!
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 10:48:17 10/10
(3362/14087)
Kedves kuser!

„A fejenként járt (elvett) normatív támogatás alapösszege 153 ft volt. Végzettség kor stb. szerint emelkedett. De most vegyük azt, hogy csak iskolázatlan, "haldokló" betegek jártak a rendelõbe”

Azt hiszem, rosszul gondolkodsz:

Ha a normatív támogatás x ft, akkor minél egészségesebb, fiatalabb a páciens, annál kevésbé nõhetett, a páciens iskolai végzettsége nyilván nem befolyásolta, az orvos paraméterei annál inkább. A „haldokló” betegekért az orvos töbet kellett kapjon így azzal, hogy „nagyvonaluan” úgy számolsz, mint ha „kuláns” lennél, inkább „szûkkeblû” vagy.

ha 200e-t elosztasz 300-zal, akkor a kapott eredmény valóban 666 pl. nálunk 10 munkanap alatt a rendelõben megfordult betegek száma lehetett, így nálunk, az orvos bevétele ebbõl máris háromszorosa a 200 e-nek, azaz 600 ezer.

Ha valóban az elvont pénz csak az állandó(az orvosnál bejelentkezett) betegszámnak egy átlaggal való szorzata volt(ez nem biztos!), akkor ez az átlag biztos nem 153ft. becsüljük csak 250-re, így kétszáz regisztrált beteg esetén 50 ezret jelent.

Kérdés: Honnan vetted a 153-as adatot? Nekem már ez is gyanús. Ahogy kezeled, az kifejezetten helytelen. Abban sem vagyok biztos, hogy a vizitdíj elõtt elvont juttatások így egyértelmûen kiszámíthatók lennének, észszerûen végiggondolva az általam már említett orvosi személyi paramétereken kívül hatással kellett rá lenni a praxis paramétereinek is.
CsengoZoli 2009 márc. 26. - 10:18:51
(3361/14087)
Bocs:
Vitatkozni,pedig addig lehet,míg nem hulyezzük le azt, aki mást gondol,mint mi.
CsengoZoli 2009 márc. 26. - 10:13:37
(3360/14087)
Köszönjük,hogy leereszkedsz hozzánk hulyékhez és tájékoztatsz a nagyvilágról !
Ez részedrõl egy kultúrmisszió :) ,de én nem kérnék belõle,mert sajnos mindezt teljesen szubjektív érvek mentén teszed.
Eleve,olyan,hogy a jobboldaliak hulyék,ilyen nincs.
Normális ember nem hulyéz le kb 2 millio embert, egy nagyon egyszerû oknál fogva: tán az a 2 millió ember nem egyforma.
Azonkívül engem titulálsz elvakultnak,miközben olvasd vissza én hányszor írtam,hogy a baloldaliak milyenek? Segítek,egyszerse!
Nem én szoktam itt többesszámban írni!
A magad által gyártott elméletekrõl meg már ne is beszéljünk.
Elhiszem,hogy te ezeket komolyan gondolod,csak ez egy a világot objektíven szemlélõ ember számára nevetséges dolog.
Vitatkozni,pedig addig lehet,míg a másik nem hulyezzük le azt, aki mást gondol,mint mi.
Innentõl kezdve fölösleges szájtépés.
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 10:04:59 10/10
(3359/14087)
HELESBÍTÉS:
nem "egyszer döntöttem", hanem "egyszer sem döntöttem"
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 10:03:35 10/10
(3358/14087)
Egy újabb értékes áés figyelemreméltó érvelés tõled!

Azt hiszed, nekem élvezet nyilvánvalóságokról gyõzködni olyan embereket, akik értelmetlenebbet játszanak mint amilyenek?
De még egyszer döntöttem úgy, hogy fennhájázóan mgfosszam a táesaságomtól õket.
CsengoZoli 2009 márc. 26. - 09:50:47
(3357/14087)
Jó,szerintem hagyjuk,mert kezdesz teljesen megborulni.
Már nem is tudom,hányadszorra írod,hogy a jobboldal hulye.
Így nincs mirõl vitatkozni.
Ha így gondolod rendben van,beszélgess Ondokkal!
4/10
offtopic
meszag 2009 márc. 26. - 08:43:42 4/10
(3356/14087)
:DDD
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 01:05:47 10/10 Előzmény CsengoZoli
(3355/14087)
Megint rosszul emlékszel, sohasem vitatkoztam azért, hogy én nem átáltalánosítanék, egyszer pont azt közöltem veled, hogy az általánosítás képessége igen fontos, anélkül az ember nem tudna fogalmakat alkotni, végsõ soron nem tudna gondolkodni.
Milyen jól stimmel, látod, egyébként magam más irányból közelítve szintén ezt bizonygatom: a jobboldal bizonyos értelemben nem tud gondolkodni. Lám, így kerek a világ!

Tényleg érdekes az a mániákus vehemencia, amellyel a jobboldaliak részint az „általánosítás” ellen tiltakoznak, részint az „azonos mércével való mérésért” rinyálnak.
Szerintem általánosítani szabad, sõt néha szükséges, csak az ember következetesen és logikusan tegye.
10/10
kgyuri0 2009 márc. 26. - 00:55:26 10/10 Előzmény baviki
(3354/14087)
Hát ez nem Igaz!

Csak egy jobbos lehet ennyire zokni agyilag!

Haggyá mán ezzel a horgászással, szerencsétlen barátom:
De tudod, mi az, hogy Értelmezõ szótár?
Nem voltam rest utánanéztem:
Magyar Értelmezõ Kéziszótár, Akadámiai kiadó, Budapest, 1987:

horgászik tn és (ts ige) (Kedvtelésbõl ill. sportként) horoggal halászik.

(Pont úgy, ahogy én is mondtam neked!)

A következõ 1799-es hsz-oddal elszóltad magad, a kontrázást már elmagyarázta neked ondok, de azt is megnéztem:
kontráz tn ige 1. zene: Dallamot (mély hegedûn) ütemesen kísér; 2. ját. Kártyában kontrát mond be.; 3. biz. [tilde]valakinek: állítását megerõsíti; 4. Kontrafékkel fékez.

A [tilde] valakinek azt jelenti, hogy a tilde (vízszintes hullámvonal) helyébe írandó a szó, ez tehát így olvasható: “kontráz valakinek”
Ennyit rólad meg a tudásodról
Nyíilván te egyedül a kártyás értelmét ismeered, ami jól jellemez téged!
9/10
ondok 2009 márc. 26. - 00:31:09 9/10
(3353/14087)
Na ha nem hiteles akkor elõ a farbával és tessék megcáfolni ,hogy melyik adat nem igaz ,de úgy általában hangulatot kelteni ,és a hazudozással saját magunknak ,az országnak ártani politikai érdekekbõl egyenes folytatásaként a hídfoglalásnak ,a brüsszeli mószernak. Ez biza egy aljas politizálás,és talán ezért nem fogadják Orbánt a jelentõs politikusok,mert Ti nem tehettek róla ,hogy beveszitek az uszítást ,mert Ti olyanok vagytok ,hogy egy éve még a 300 Ft-ot is szükségtelennek találtátok ,ma meg a megszorítások szükségességét is elismeritek.Ti vagytok a nagy "nép".Ti vagytok azok ,akire hivatkoznak a politikai kalandorok és gazemberek,hogy azért kell elõre hozott választás ,mert a következõ kormánynak ez nagyon fenséges nép ez majd "erõs felhatalmazást" fog adni,hogy megcsinálja ,amit kell.Én meg azt mondom ,hogy a következõ 20 Ft-os elvonásig lesz ez a felhatalmazás erõs ,aztán egycsapásra meg fog szünni .Ezért aztán sajnos a népet nem lehet eléggé "alulértékelni" ,ahogy már mások elöttem is tudták.
CsengoZoli 2009 márc. 26. - 00:25:36
(3352/14087)
Na,metró téma részemrõl lezárva,anno annyit írtam,hogy 20éve tervezik és építik,amiben tévedtem,mert már 37 éve tervezik.
Ezt elismerem!
A többi meg lényegtelen, sose lesz kész,de említettem már,hogy ezt nem írom az mszp számlájára, a fidesz alatt se készült volna el.
Ezvan,ennyit tudunk,jó éjt! :)
CsengoZoli 2009 márc. 26. - 00:19:54
(3351/14087)
Ez jó,amit ide belinkeltél,csak kb annyira hiteles,mint a kurucinfó megállapításai.
Bocs,de nem mérvadó egy cég,sajátmagáról kiadott nyilatkozata :)
Ja,és már az elején röhögtem,hogy aszondja: "összköltségvetés 517 milliárd forint, és nem 600" :P
515+35 mondjuk az még mindig nem 600,de azé ne viccelõdjünk már a szavakon :)
(Az elõbb az RTL híradóra hívatkoztam,gondolom õk is jobboldaliak)
9/10
ondok 2009 márc. 26. - 00:15:34 9/10
(3350/14087)
Ennél nagyobb hazugságok is szerepelnek az Echo és Hír Tv uszító Hiradóiban.
CsengoZoli 2009 márc. 26. - 00:13:17
(3349/14087)
A híradóban szerepelt,bár az igaz,hogy lehet csak az,hogy ki fogják fizetni,nem tudom a tényleges teljesítés megtörtént-e,de biztos a dolog,ugyanis ellenkezõ esetben a Bamco leállt volna az építkezéssel.
A terv,hogy majd visszapereljük :P
Aha,valószínûleg :)
9/10
ondok 2009 márc. 26. - 00:12:12 9/10
(3348/14087)
"
Hírek

vissza
AMI IGAZ, AZ IGAZ - TÉNYEK A 4-ES METRÓRÓL

2009. március 20.

Az elmúlt napok pontatlanságból eredõ, vagy szándékos csúsztatásaira reagálva a DBR Metró Projekt Igazgatóság összegyûjtötte azokat a kérdéseket, amelyek újra és újra elõkerülnek, de az azonnali és teljes körû tájékoztatás ellenére is szinte mindenhol máshogy jelennek meg. A DBR sohasem állította, hogy a leggyorsabban és a legolcsóbban építi a világ legjobb metróját, de ennek az ellenkezõje éppúgy nem igaz. Magyarországon évtizedekig nem épült metró, sokáig hiányzott a megfelelõ szakértelem, a vártnál lassabban zajlott az elõkészítés, de a jelenlegi szakembergárda kezeli a mûszaki nehézségeket, és a kivitelezés mára mindenhol jó ütemben és magas színvonalon halad, függetlenül attól, hogy egyes cégek irreális követelésekkel lépnek fel.

Nem igaz, hogy a világ legdrágább metrója épül. Egyes metróépítések olcsóbbak, mint a budapesti (amit drágítanak a változatos talajviszonyok, az öreg épületekkel zsúfolt felszín, a Duna jelenléte stb.), egyesek drágábbak. Nemcsak Rómában és Athénban, de - többek között - Franciaországban, Angliában, Németországban, Japánban vagy az Egyesült Államokban is épült a közelmúltban drágább metróvonal, ha a kilométerenkénti átlagárat vesszük figyelembe, aminek szempontjából a 4-es metró a középmezõny felsõ harmadába tartozik (ha lehet ilyet mondani, a 20-as skálán 12-es). Ha objektíven példákat említünk, akkor nem csak az interneten „elrettentõ példaként” köröztetett madridi vagy mallorcai példa létezik. (Elõbbi esetben egyébként egy metrókocsik nélkül, meglévõ hálózati elemek összekötésével épült, nettó áron számított beruházás árait tüntetik fel, utóbbi esetben pedig egy olyan kisteljesítményû tengerparti turistajármûrõl van szó, amelyet átadása után beázás miatt azonnal be kellett zárni.)

Nem többszörözõdött meg a büdzsé és nem 600 milliárdból épül a metró. Jelenleg a Kelenföldet a Baross térrel összekötõ, 10 állomásból áll elsõ szakasz épül, melynek összköltségvetése 353 milliárd forint. A második, a Baross teret a Bosnyák térrel összekötõ, további 4 állomást magában foglaló tervezett második szakasszal együtt lett az összköltségvetés 517 milliárd forint, és nem 600, ahogy azt sokan hangoztatják. Gyakran látnak napvilágot az elsõ szakasz tíz évvel ezelõtt tervezett költségvetését a két szakasz együttes és jelentõs plusztényezõkkel kibõvült árát összehasonlító fejtegetések. A jelenleg tervezett összköltségvetés már tartalmazza az elmúlt évek inflációját, benne vannak a kapcsolódó felszíni beruházások, a jármûtelep és a szerelvények költségei, illetve ez már tartalmazza az európai uniós tartalékkereteket is. Teljesen nyilvánvaló, hogy a mostanihoz hasonló, a tartalékkeretet messze túllépõ, irreális vállalkozói többlet-követelések drágítják a beruházást, éppen ezért tárgyal folyamatosan a DBR, és a Fõváros, illetve a BKV érdekeit képviselve, az adófizetõk pénzét védve még ultimátumok mellett is csak olyan követeléseket fogad be, amelyek mögött valós teljesítés vagy tényleges kár van, és azt a kivitelezõ a megfelelõ dokumentációval alá is tudja támasztani.

Nem állt, vagy áll le a 4-es metró építése. Mind a tíz állomás építése elõrehaladott (40-50%, helyenként 80-90%-ban elkészültek) és a teljes beruházás is hozzávetõleg 40%-os készültségû. A déli alagútépítõ pajzs is betört 2009. március 16-án a 4-es metró leendõ Szent Gellért téri állomására, ahová északi párja már január közepén megérkezett. Ezzel a 7,5 kilométeres elsõ szakasz alagútjainak fele elkészült és a budai oldalon véget ért az alagútépítés. Ha minden a tervek szerint alakul, az állomás és a hozzá kapcsolódó peronalagutak teljes belsõ falazata elkészül március végére, majd az ilyenkor szokásos néhány hetes karbantartást követõen az elsõ pajzs várhatóan áprilisban elindulhat a Duna alatti szakaszra, amelynek végén a Fõvám téri állomás valószínûleg már zökkenõmentesen fogadni tudja majd a pesti oldalra érkezõ pajzsokat. Természetesen ez annak függvénye, hogy a BAMCO konzorciummal 115 millió eurós többletkövetelése ügyében április közepéig folyamatosan zajló tárgyalások milyen eredménnyel zárulnak. Felelõtlenség most megjósolni, hogy a reális megegyezés, vagy a szerzõdésbontás fog megtörténni, illetve azok hogyan hatnak majd a költségekre, illetve a véghatáridõre. Az Etele téri pajzsindító aknát, a jelentõsen elõrehaladott készültségû Szent Gellért téri állomást és az alagutakat építõ konzorcium mellett számos nagy kivitelezõ végez színvonalas munkát számos másik állomáson. A tavaly nyári BAMCO leállás sem jelentette a metróépítés leállását, ahogy azt sokan elõszeretettel hangsúlyozták.

Nem függesztette fel az Európai Unió a döntési folyamatot. A finanszírozás a támogatás nélkül is biztosított jogilag, az a Magyar Állam és Fõváros közös feladata 79 és 21%-os arányban. Az Európai Unió fejlesztési bankja, az Európai Beruházási Bank (EIB) egyébként már két alkalommal is megítélte a rendkívül kedvezményes kölcsönt, elfogadva a szakmai számításokat, eredményeket. Az EIB jelenleg is finanszírozza a beruházást a 2005-ben mind az Állam, mind a Fõváros által megkötött hitelszerzõdés alapján. A pályázat a 353 milliárd forintba kerülõ elsõ szakaszra vonatkozik, amelyre mintegy 220-250 milliárd forintnyi támogatást remél a Fõváros az Európai Unió Kohéziós Alapjából az euró-forint árfolyam függvényében. Noha számos tényezõt, jövõbeli kedvezõ hatást igen nehéz számszerûsíteni, a tavaly júliusban a Fõváros honlapján is nyilvánosságra hozott tanulmány alapján „nyereséges" a haszon-költség arány (B/C), hiszen 1 fölötti (1,18), azaz elviekben megfelel a projekt az EU által elõírtaknak, azaz támogatható. 2008. augusztusában a pályázati anyagot a Fõváros az NFÜ-n keresztül benyújtotta Brüsszel felé, majd õsszel ezt az anyagot az ECORYS átvilágította. A brüsszeli bizottságtól eddig két alkalommal érkezett kiegészítõ kérdés (októberben és decemberben) melyben a költséghaszon elemzés tekintetében kért felvilágosítást, különös tekintettel a rendszerfejlesztési terv összközlekedési modellezésére, valamint a korábbi szerzõdések, illetve közbeszerzési eljárások kapcsán kért további információkat az európai versenyjog miatti megítélhetõség céljából. Eljárásjogi szempontból ilyen esetekben a döntési idõ értelemszerûen a válaszok benyújtásáig tartó felfüggesztés eredményeként kitolódik. A kérdésekre a szakértõk közremûködésével adott választ az NFÜ kiküldte Brüsszelbe, jelenleg várja a Fõváros a döntést, amely valamikor nyár elejére prognosztizálható.

De sorolhatnánk. Ugyanígy nem úszott vízben a Gellért téri állomás, pusztán a többi mélyépítési helyszínhez hasonlóan szivárgott a talajvíz a 36 méter mély, Duna parti állomásba, amelynek - továbbá a Mûegyetem CH épületének állagmegóvásának - érdekében a DBR felgyorsíttatta a kivitelezõvel a belsõ falazatépítési munkálatokat. A szivárgás és az épületmozgás is konszolidálódott azóta. Vagy a hírekkel ellentétben nem szállított tavaly illegálisan földet az egyik kivitelezõ alvállalkozója, a belsõ vizsgálat során azonnal be tudta mutatni a lerakóhelyre vonatkozó érvényes engedélyét. Ahogy a tavaly nyáron talált metródokumentumok sem a DBR kezelésébõl kerültek hanyagul egy vidéki szeméttárolóba. Az épületek a felelõtlen riadalomkeltés ellenére is biztonságban vannak a jól átgondolt építési technológiáknak és a napi 24 órában folytatott megfigyeléseknek köszönhetõen. De nem kellett a hírekkel ellentétben visszabetonozni az alagutat sem, ami egyébként is fizikailag lehetetlent felvázoló helyzetkép volt. A Fõvám téri peronalagutak sem mesterséges szigetrõl épülnek jóval drágábban, sõt a független szakértõi vélemények alapján a Feneketlen tó sem a 4-es metró beruházás miatt kezdett el apadni. Ezek sajnos mind-mind olyan valótlan híresztelések voltak a közelmúltban, amelyek sajnos folyamatosan és teljesen alaptalanul, mindenféle objektivitást nélkülözve kérdõjelezték meg a szakemberek hozzáértését, egyértelmûen megnehezítve a jelenlegi gazdasági körülmények között éppen az adófizetõk érdekeit szem elõtt tartó tárgyalásokat.

Budapest, 2009. március 20.

DBR Metró Projekt Igazgatóság
9/10
ondok 2009 márc. 26. - 00:09:17 9/10
(3347/14087)
Hol olvastad ,hogy kifizették ? A helyi Témában?:) Április 13-ig adott határidõt a Bamco ,de már ki is fizették!Gratula.)Akkor ezek után kérzezed ,hogy miért írok többesszámot ,pedig teljesen ésszerû ,hiszen az agymosottak táborának szövegét lököd:))
CsengoZoli 2009 márc. 26. - 00:05:26
(3346/14087)
"drukkoltok"?
MIvan? Van még itt valaki rajtam kívül? :)
CsengoZoli 2009 márc. 26. - 00:02:32
(3345/14087)
Igen kifizették!
Szerényebbnek kéne lenned,ha még ezt sem tudod :)
9/10
ondok 2009 márc. 26. - 00:01:57 9/10
(3344/14087)
Jobbulást magadnak kívánj ,mert a hülyék betegezik a másikat ,ha alulmaradnak a vitában ,akkor ilyen béka segge alá mennek ,mint Te.Ráadásul semmi eredeti szellemesség nincs benne.:))
9/10
ondok 2009 márc. 26. - 00:00:19 9/10
(3343/14087)
Egyszerre válaszolok ,mert annyira töményen(más szempontból meg hígan) írsz.Napersze Orbán elõre tudta ,hogy fél év múlva a Bamco 35 milliárdot fog követelni,sõt már 98-ban tudta ,amikor elfûrészelte a beruházást.És mond csak picinyem ? ki is fizették már a 35 milliárdot? ,mert az lenne a jó nektek propagndát csinálni ,nyilván annak drukkoltok ,hogy kifizessék.
Egyre újabb meglepetéseket okozol ,hogy ilyenekrõl nem tudsz ,hogy Orbánt csaknem minden európai jelentõs politikus lealázta.Kivéve a hasonszõrû Berlusconit ,aki mint tudjuk bûnözõ,és az õ kampánymódszereit majmolta :Orbán Hajrá Magyarország!=Forza Itália!
talán szerényebbnek kéne akkor lenni,ha még arról sem tudsz ,hogy kampány idõszakban orbánék különgépen 30 milkóért kiutaztak államköltségenátvenni valami diplomát ,és görcsösen szerveztek valami találkozót Bushal,ami jól jött volna kampányban ,de sajnos az elnök "nem ért rá" .Vagy ,amikor itt járt Sárközi,és az elõre egyeztett beszélgetés ,amit egy órára teveztek meglepetésre 5 perc alatt véget ért.És sorolhatnám Tony Blairt stb:Orbánt minden européer politikus egy kártékony populistának tartja .(amegjelenése is röhejes csak zárójelben.Átlátnak rajta mint a szitán.
CsengoZoli 2009 márc. 25. - 23:48:23
(3342/14087)
Jobbulást kívánok! :P
9/10
ondok 2009 márc. 25. - 23:47:27 9/10 Előzmény baviki
(3341/14087)
Ne menj bele túl komplikált dolgokba ,ahogy már kgyuri is tanácsolta neked.Mert valóban ,aki kontráz az valakinek ellentmond ,de az nem zárja ki ,hogy egyidejûleg meg mást alátámasszon ,mondjuk önmagát ,ha két nicken fut egy topicban:)Arról nem is beszélve ,hogy zeneileg a fõmotívumot pont hogy a kontrás emeli ki :)). Szóval jobb ha nem filozófálgatsz.
CsengoZoli 2009 márc. 25. - 23:45:05
(3340/14087)
És,hogy alázta meg?
Kiváncsi vagyok.
CsengoZoli 2009 márc. 25. - 23:44:30
(3339/14087)
"Nektek"?
Egyedül ülök a gépnél!
Nekem nem mondott semmit a Kövér!
Pedig most beszéltem vele negyed órája! :)
A viták szerintem is természetesek,ezt senki sem vitatja,de csak nálunk kötnek olyan szerzõdéseket,amikre hívatkozva aztán a beruházó fenyegetõzik leállással.
Vicc! Ja,és annyira szuper a szerzõdés,hogy bár mindenki kikérte magának,meg irreálisnak nevezte a kért összeget,de azért csak kifizették nekik, aztán majd visszapereljük :)
Hát szerintem a Franciák a mai napig ezen röhögnek :)
35 milliárd forint plussz...te jó ég!
A fidesz meg egyébként azt jelezte,hogy a metró építést pont ezek miatt a plusz követelések miatt állítaná le.
Hát énmá nemtom, szerintem úgyse épül meg soha,de ha mégis,akkor az elõbb említett sors vár rá.
9/10
ondok 2009 márc. 25. - 23:39:14 9/10
(3338/14087)
Busht nem Orbán buktatta meg ( Orbánt ugyan lealázta néhányszor Bush,amikor az elõszobájában kuncsorgott), ez egy erõltetett marhaság ,de amit én írtam ,annak egy szavát nem tudjátok cáfolni.