Téma: Hetiszakasz

olahmiki1959 2014 ápr. 27. - 18:10:13
(1/1)
Kicsit csalódtam az elsõ adásban.

"Zsidókról, nemcsak zsidóknak
Kultúra, szórakozás, gasztronómia, vallás, tudomány, történelem" - ez állt az elõzetes ismertetõben.

Nem vagyok zsidó, pontosan ezért ültem le nyitottan, és érdeklõdéssel a képernyõ elé.
Sajnos, kultúráról, szórakozásról, tudományról gyakorlatilag egyetlen szó sem hangzott el a mûsorban - persze, ha ez egy hosszabb sorozat lesz, akkor mindezekre sor kerülhet, - ellenben a vallásról, az ahhoz kapcsolódó szertartásokról, hagyományokról igen, - és ez tetszett is, - bár a kívülállók számára érthetetlen héber kifejezések, magyarázat nélküli hivatkozások nehezítették meg a megértést.
A zsidó ünnepekben, szertartásokban való jártasság nem az átlag-nézõk sajátja, itt tehát szívesen vettem volna egy bõvebb magyarázatot, tájékoztatást a könnyebb megértés érdekében.
Viszont az egész mûsor tulajdonképpen a holokausztról szóló megemlékezés jegyében telt el, amit azért érzek kissé elhibázott koncepciónak, mert ezek a hetek, hónapok, sõt, az egész 2014-es év amúgyis ennek a tragédiának van szentelve, tv mûsorokkal, kerekasztal beszélgetésekkel, játék-és dokumentumfilmekkel, cikkekkel, tanulmányokkal, visszaemlékezésekkel, tehát egy zsidó kulturális magazinban - szerintem - egyéb témákról is szó eshetne.

Remélem, a többi adásban sikerül megtalálni egy egészségesebb arányt az aktuálpolitika, és a hagyományõrzõ kultúra között.

A mûsorban bemutatott "zsidótojás" receptje és elkészítése viszont egyszerû és praktikus, rögtön meg is csináltuk.
Pirítóskenyérre halmoztuk, paradicsomot szeleteltünk mellé, finom volt, és laktató.

Várom a többi adást...