FElepHánt 2011 máj. 18. - 17:22:19
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

HÉTKÖZNAPI ÕRÜLETEK Réthly Attila KE MFK Mohácsi osztály

Zelenka komédiája jelenlegi csökött létezésünk abszurd körképét adja, veszett iramú, sistergõen szellemes bravúr-darab. Réthly Attila érthetetlen módon szétdarabolja a cselekményt, noha túlzott átdíszletezés egyáltalán nincs, - a sok zenével súlyosbított lomha váltások állandóan megtörik a derekasan kidolgozott jelenetekben sûrûsödõ feszültséget.
A jövõ évet már teljes egészében nagyszínházi gyakorlaton töltõ osztály koncetrált energiákkal állja ezt a tehertételt is, összeségében erõteljes játékkal állítja elénk napjaink röhejes panoptikumát.
Sikerült megoldani a generációs hiányokat: Keresztény Tamás korkedvezményes nyugdíjas anyukája károgó zsörtölõdésével zúzza szét kisfia önbizalmát, hát csoda, hogy Béli Ádám-nak csak az örök lúzer szerepe marad... Legfeljebb fizetett kukkolóként jut zsebpénzhez és másodlagos gyönyörökhöz, míg életrevalóbb szomszédai exhibicionista kéjekben dúskálnak. Boross Anna sikoly-áriákkal jelzi, mennyire kielégítõen voájõrködik a szexuális biokellék, elégedetten meg is jegyzi: "jó a srác"... Lábodi Ádám-ot kreatív szelleme vezeti a porszívó-csõtöl, a balesetveszélyes mosdókagylón át a kezesbárány próbababáig, mely pygmalioni metamorfózissal végül életre is kel. Vitányi-Juhász István, mint dizájnos fõnök mindössze pedofil, késõbb puccos hygiéniai asszisztensként, /takarítónõ/, azért a köznapibb szex jótündéreként is bemutatkozik.
Lift-zenéket gányol össze, élesen kikel az internet korában idõszerûtlen szerzõi jogok ellen, miközben sikerrel pereskedik a saját jogdíjáért. Porogi Ádám a hölgyek bálványa, igazi szabadsághõs, aki - velünk együtt - sírja vissza a komcsi rendszer szûrt levegõjét, amikor csak "nagyon ellenzékinek kellett lenni, meg egy kicsit szenvedni" és ah!, a lányok máris...
Az összegubancolódó történések egyszer katartikus szépséggé tisztulnak: a hebrencs szobrászlány csodálkozó áhítattal forgatja körbe a hajdani bemondót, aki zengzetes orgánumával taglalja a szocializmus csehországi építésének sikereit. Lovas Rozi és Formán Bálint, a naturális közeg határait a titkok magasába tágítva, álomszép párjelenetben sejtetik a kapcsolatukban bújkáló rejtelmes költõiséget.
Béli Ádám úgy téblábol az eszeveszett zûrzavarok között, mint Pierre Bezuhov a borogyinói csatatéren, nagyszerûen érzékelteti a teljes leépülés stációit. Az utolsó lépés, hogy kényszer-Houdiniként, postai csomagban adja föl magát, hátha Csecsenföldön még kell valakinek.
A hétköznapi abszurditások tébolyában derekasan helytállt a kiváló együttes, jól jött ez a kis tréning a rájuk váró színházi õrületek elõtt.