Téma: Hilal Saral

hanga45 2016 okt. 24. - 19:15:58
(98/1898)
Szerintetek?
hanga45 2016 okt. 24. - 19:14:11
(97/1898)
Miket nem talál az ember, ha egy kicsit kutakodik? :)

Azt is most látom, hogy õ meg a török Matthew McConaughey? :O Én nagyon kedvelem azt a srácot is, de én nem véltem felfedezni közöttük semmiféle hasonlóságot sem (ahogy Kivó és Brad Pitt között sem). Amúgy vajon mi a fenének kell õket bárkihez is hasonlítgatni?
De ha már hasonlítgatnak, nekem jobban tetszene a "Brad Pitt az amerikai Kivanc Tatlitug". :))
hanga45 2016 okt. 24. - 18:57:04
(96/1898)
Ez a lábbeli bejön valakinek? :))

(Úgy döntöttem megoldom én).:)
hanga45 2016 okt. 24. - 18:49:32
(95/1898)
A "sóhajtó mód" természetesen ÓHAJTÓ mód akart lenni. :)))
De jujj, legszívesebben kitörölném azt a kommentet (radír, radííííír!!), úgyhogy valaki legyen szíves és mentsen meg és írjon valamt, hogy ne legyen annyira az oldal tetején... :)))
hanga45 2016 okt. 24. - 18:14:09
(94/1898)
Betette! :))
Nekem is... (A sóhajtó módot a neveltetésem, a korom, a családi állapotom, a vallásom, valamint az esetleges kikorú olvasóink miatt nem ragoznám). ;) (Pfúj, Hanga, szégyelld magad!!!)

Tudom, hogy most a picurkát illene méltatni és attól kellene olvadozni, de sajna nem megy...
Cok tesekkür ederim!! :))
Michonne 2016 okt. 24. - 17:47:00
(93/1898)
Erika abla!

Bizony nem annak szántam, és nagyon örülök, hogy a helyén kezelted;)

És ha már itt vagy, búcsúzóul cukiskodjunk egy kicsit;)
(remélem beteszi)
Michonne 2016 okt. 24. - 17:32:22
(92/1898)
És végül, mert hogy ideje most már eldugulnom..hehe Mary nagyon tetszett amit hoztál, a Hair toborzó jelenete ugrott be:))

A témában ajánlom, hogy aki bírja idegrendszerrel Pedro Almadóvar agymenéseit az nézze meg a Rossz nevelés címû filmjét(Gael Garcia Bernal alapból nagy kedvencem, de itt pláne).
hanga45 2016 okt. 24. - 17:24:12
(91/1898)
Michonne abla! Isteni volt!!! Meg vagyok gyõzve (annak ellenére, hogy tudom, nem ez volt a célod). Az mindenesetre biztos, hogy még egyszer meg fogom majd nézni ezt a sorozatot - de most nem végigrohanva rajta, hanem alaposabban, mélyebben, elgondolkodósabban, külön figyelve azokra a dolgokra, amikre itt felhívtátok a figyelmet többen is.
Michonne 2016 okt. 24. - 17:23:58
(90/1898)
Sírok:)) Török Queer as Folk:))

Úgy érzem egy másik dimenzióban talán:))
Michonne 2016 okt. 24. - 17:18:13
(89/1898)
A gaz (:D) Mustafa elvette az idõmet Kerimtõl:)De ami késik nem múlik, bár mindenki olyan jókat írt a témában, hogy már én is úgy vagyok vele, mint te, hogy inkább kényelmesen olvasgatok, mert nem tudok többet hozzátenni.

A mentõautós is dobogós, de nem az, hanem minden idõk legkiszámíthatóbb és keményen giccses jelenete a végén.
Csak annyit írok, hogy halál-születés pillanat...hiába no nõbõl vagyok a bébi sírás az bébi sírás:)))
hanga45 2016 okt. 24. - 17:10:48
(88/1898)
És óhhh!!! Tényleg én voltam a 100. :) Remélem a nagy szikázásban a biztosíték azért a helyén maradt. :))

Hallottátok, hogy megvette a Duna TV a Kara Sevdát és novembertõl adásba is kerül (reklám nélkül, mint SZH.)? Szerintem nézni fogom. Emir szövegeire külön kíváncsi leszek. :))

Ezek szerint Duna TV rákattant a török dizikre. Nagyon helyes!!! Ennek most örülünk.
Michonne 2016 okt. 24. - 17:07:12 Előzmény Timea Hakmen
(87/1898)
Nagyon szépen megfogalmaztad Timi.
Igen, már én is úgy gondolom, hogy ettõl a befejezéstõl lett hiteles az egész.
Meral Okay meg egy huncut nõ volt (Isten nyugosztalja), mert megírta magának ezt az átlaghoz képest felvilágosult, de mégis igazi áttörést azért nem bevállaló karaktert, nyilván ezzel is üzenve.
És megint csak Õ volt, aki Serdart megalkotta- újfent üzenve- hogy azért õ valójában, nagy totálban nagyon is képben van a nõk, férfiak és úgy általában a társadalom agóniáival és hogy mely út lenne kivezetõ.
Alapvetõen mindent a nézõre bíz, és nem él a szájbarágás oly kedvelt eszközével.
Valóban zseniális.

A youtuben fent van egy két részes CNN TURK studiós beszélgetés Meralal, Melisaval és a két Enginnel, sajnos nincs hozzá fordítás, pedig biztos vagyok benne, hogy a forgatási érdekességeken túl olyan témákat is érintettek, amik minket érdekelnének.
Michonne 2016 okt. 24. - 17:03:37
(86/1898)
Közben analizáltam magam is, és rájöttem miért pörgök annyira én ezen a témán, hát persze mert ez a legtöbb lehetõséget Hilal szapulásra.:-))

Egészségedre;)

(Amit továbbra sem értek, hogy az anyukáról kiderültek miben halványítják Kerim szemében az apa bûnét, de ezt szerintem csak Hialék tudják:-)
Szerintem túl nagy falat volt nekik ez a szál, vagy lustaságból vagy ennyire torz a világképük, nem tudom.

A megoldás az Mary, hogy egy másik síkon kell moziznunk ezeket a remekmûveket, azaz oda kell képzelnünk történéseket :D, én így tettem anno ezzel a sorozattal, és ahogy olvasom ti is a Kuzeyel, másképp nem is lehet kibírni a logikai és erkölcsi bukfenceket:)
Tehát az én befejezésemben a kérdésed, a karakterbõl adódóan és a saját meglátásom szerint rendezõdött:)))
És egyébként nekik sem kellett volna túllihegni, inkább nyomatékosítani, tehát nem a mennyiségre, hanem a minõségre törekedni. Kevesebb anyagi klisé, több beszélgetés, hogy mindenkinek világos legyen az üzenet (már ha ugyanarra az üzenetre gondolunk persze:D).

A féltékenységrõl még pár szó, valóban túl lett már húzva, és én is csak Fatma intelligenciájában és szerelme erõsségében bíztam a kezelés tekintetében.
És nem tudom ki holt tart a sorozattal, de azért a végén elég vicces volt, hogy Fatma oldaláról is újra felmelegítették ezt a szálat, csakhogy meglegyen az 1:1 (az álma a hotelben az angol csajjal…hehe) bár jóval viccesebb formában, és ki is húzva ennek a momentumnak a méregfogát egyszer és mindenkorra.

"Bár nem tudom lehet-e ebbõl statisztikát vonni hogy inkább a nyugati vagy keleti nézõktõl kapott több kritikát ez a kapcsolat?)"

Érdekes statisztika lenne, bár messzemenõ következtetések levonására nem alkalmas, mert néha azonos kultúrkörbõl származó nõk is képesek nagyon különbözõen gondolkodni ilyen kérdésekben.
Nyilván közrejátszik ki hol él, hogyan szocializálódott, hogyan éli társas kapcsolatait, de ahogy Jasszus is írta korábban a megbocsájtás kapcsán, ez inkább egyénfüggõ, azaz kinek milyen az ingerküszöbe, illetve mennyire képes feldolgozni és újratervezni az életét általában véve is, ki mennyire bátor és bevállalós.
Én ezzel úgy vagyok - bármennyire is közhelynek tûnik - hogy az élet hozta, nevezzük buktatók sok mindent képesek felülírni egy emberben, akár komolynak hitt elveket is. A tapasztalás bizonyos esetekben megváltoztat, mert belülrõl sok minden másnak látsz. Nyilván van egy normája mindenkinek, de mégis vigyázni kell a nagy kijelentésekkel, hogy „én ezt meg azt tenném egy ilyen helyzetben”, mert az embert saját magával kapcsolatban is érhetik meglepetések.

Sorozatok
Sajnos nem csak törökök esetében figyelhetõ meg ez a jelenség, tehát hogy jó az alaptéma, de aztán feláldozzák a könnyebb fogyaszthatóság oltárán a mondanivalót. Bizonyára millió egy oka van ennek. Ezért meg kell becsülnünk, ami igazán jó, no és szelektálni, én sem nézek már meg akármit (nyilván idõhiány miatt is, illetve vigyázok az agysejtjeimre... hehe).

A Bulut nem tudom mennyire hard core török viszonylatban, mert szinte alig láttam valamit (mondjuk a Fatmához képest mindenképp), de nagyon ajánlom neked. Elég rövid (29 rész) és szinte eteti magát, az hogy miért, már leírtuk itt korábban;)

Ahogy megemlítetted az állami cenzúrát beugrott, hogy amikor Kara Para Ask-ot néztem olvastam egy fórumon, hogy a török médiafelügyelet büntetést szabott ki a sori elsõ részeiben leadott pár római jelenet miatt, mert túl erotikusra sikerültek, persze az, hogy ugyanabban a sorozatban legalább 3x premier plánban láthatta a nézõ egy ember nyelve kivágását már nem zavarta a felügyeletet, nem aggódtak a nézõ lelki egyensúlya miatt, és õk a túl erotikus tartalom miatt büntettek.
Csókolózás vs erõszak, no ki a nyerõ?... ez a képmutatás csúcsa.
Michonne 2016 okt. 24. - 16:57:58
(85/1898)
Sziasztok,

nem akartam Mustafázni, de mégis.

Mustafa – Apa jelenet:
Maryhez csatlakozva én is úgy vettem le, hogy az apuka ismerve a fiát, és annak természetét fájó, de a lehetõ legtökéletesebb kérdéseket tette fel neki.
Valakinek ezeket is meg kellett kérdeznie, még ha ez kívülrõl durvának és érzéketlennek is tûnt.
Az apa tudta, hogy bármilyen igazság is derüljön ki Fatmá "ügyben", a kapcsolatuk nem tud tovább mûködni.
És nem miattuk, nem a falu miatt, hanem Mustafa miatt. A természete miatt.
A jelenetben én sem éreztem befolyásolást, sõt szinte kérlelte a fiút, hogy gondolkozzon.
Szembesítette azzal, ami várni fog rá, és látta, hogy Mustafa nem fog megbirkózni ezzel a dühvel bármekkora is a szerelme.
SPOILER (Átvitt értelemben ez a belsõ düh volt az, ami végül megsemmisítette õt szvsz) SPOILER VÉGE

Mint ahogy Mary nagyon jól megfogalmazta itt az apa a fia lelki szócsöve volt, belsõ tükre és Mustafa ezért is lett ettõl a szembesítéstõl még dühösebb. Mert tudta, hogy az apjának igaza van.
Magára volt dühös, de ezt soha nem vallotta volna be, és inkább dzsihádot hirdetett.

Erika tényleg jó levezetted Mustafa égei halászfiúból isztambuli börtöntöltelékké válását. Az ok és okozat is szépen lett szemléltetve.
Ebben a sorozatban szinte mindenkin nyomás volt, pozitív-negatív figurákon egyaránt. Többféle szálon és háttérrel, valamint megközelítésbõl lett bemutatva, hogy ki hogyan dolgozza fel az alap tragédiát, vagy épp egyáltalán nem (Vural), illetve, hogy mivé válik általa (ez az egyik legfontosabb momentum).
Mustafában nem volt észlelhetõ eredendõ gonoszság, ezért is kapott többször esélyt, nem csak az íróktól, hanem a nézõktõl is. A kérdés az volt, hogy mennyire lesz képes saját magát formálni, de õ következetesen rosszul döntött (akkor is amikor már tudta az igazságot) és elbukott, de én nem tudom ezeket kizárólag csak a külsõ körülményekre fogni, meg hogy sokkot kapott. Azt elismerem, hogy nem volt könnyû dolga, de pont annyi ideje és választási lehetõsége adódott, mint a többinek, hogy milyen utat válasszon. Még csak azt sem lehet mondani, hogy egyedül lett volna, mert ott volt neki Asu és a szülei is, akiket ugyan lehetett nem szeretni a hozott értékrendjük miatt, de semmiképp nem egy lapon említendõ a Yasaran vonal velejéig romlott értékrendjével.
Mustafa - akárcsak Vural - mindenkit kizárt és végeredményben ez lett a veszte. Egyébként láthattuk, hogy Kerim is milyen húzásokra volt képes, amikor lezárt.
Elõzõ írásomban visszahúzó erõként utaltam a szülõkre, szokásokra, ami igaz is volt, de csatlakozva Mary véleményéhez, olyan szinten azért nem, hogy sors alakító szerepet töltsenek be az életében, mert Mustafa ösztönössége, makacssága miatt nem lehetett ennyire hangsúlyos és komoly súlyuk. Sõt a szülõk is inkább saját magától féltették a fiukat. Ami inkább azt jelentette, hogy valójában nem voltak rá komoly hatással.
Mustafa szerette, tisztelte a szüleit, kezet csókolt, többnyire illedelmes volt, de alapvetõen a döntéseibe nem engedte, hogy beleszóljanak. Kizárólag a saját feje után ment. Rettentõ rossz helyzetfelismeréssel (szvsz minden rossz húzásának ez volt az egyik gyökere) rendelkezett, döntéseit indulatból, de fõképp önzõségbõl, és nem egyéb személy vagy szokások ráhatására hozta, ezért sorsa ilyetén alakulásáért õ felelõs. Tettei súlyát nem jól értékelte magában, vagy nem is fogta fel õket, felelõsséget nem vállalt értük (ezért különösen „haragudtam” rá, mert nagy szája ellenére, alapvetõen gyáva volt).
Véleményem szerint azért õt terheli a felelõsség sorsa alakulásában, mert fentebb említett negatív tulajdonságain tudott volna dolgozni, mégis kényelmesebb volt neki az utolsó pillanatokig áldozatként tekinteni magára, és nem önkritikát gyakorolni.
Az én meglátásom szerint bosszújának mozgatórugója végig az egója és nem az elme állapotának romlása volt.

Sajnálni azért sajnáltam, mert a hajmeresztõ dolgai és reagálásai ellenére én is jobb sorsra érdemesnek tartottam a karaktert. Személyes sértésnek vettem, hogy képes volt újra és újra lerombolni a – most már tudom, csak az álmaimban létezõ, mert egyébként nem volt az – naiv halászlegény képet. De így visszagondolva szerintem csak Firat Celik tökéletesen hozott, kivert kutya tekintete hatott rám és vezetett tévútra:))))

Említve lett a kályha melletti csókjelenet, nekem pl. ott az jött le a színésznõ játékából, hogy Fatmagül a váratlan és ismételten erõszakos fizikális hatás miatt dobta ki a taccsot, nem feltétlenül a Mustafa személyétõl. Egy teljesen evidens testi reakció volt ez tõle trauma feldolgozásának eme szakaszában, de hibásan Mustafa ezt is magára vonatkoztatta, azaz õt nem szereti, õ tõle undorodik, sõt pláne Kerimet szereti (erre gondolni ebben a szituban az abszurditás csúcsa volt szvsz.) Egy percig sem gondolt a lelkem arra, hogy Fatmában mi mehetett végbe (itt enyhén bevillant, hogy egyáltalán felfogta e ez az ember, hogy valójában mit tettek azok a fiúk a menyasszonyával?), kizárólag magával foglalkozott, mintha minden csak róla szólna. Tipikus megnyilvánulása volt ez is Mustafa önzõ mivoltának és rettentõ rossz ráérzõ képességének, ami aztán a hirtelenségével párosulva tovább turbózta a jelenetet és gyakorlatilag majdnem leszámoláshoz vezetett a vízparton.
Hasonló üzenettel bíró jelenet volt, a késõbbiekben a Kerim féle részegen falhoz szorítalak is.
De hûen tükrözte a két ember közti különbséget a szituáció végkifejletét követõ értelmezés és reagálás (másnapi Kerim-Kadir beszélgetés) tekintetében.
Az összehasonlítással nem Kerimet akarom futtatni, hanem csak tényeket közlök.
Ez a két jelenet rávilágítja a nézõt, és ti is írtatok már róla, hogy végeredményben Disney Kerim is csak hús vér ember, és követ el marhaságokat, akár sokadszorra is, tehát nincs garancia, hiszen senki sem tökéletes, emberbõl vagyunk, viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen gerinccel viseltetünk, és mennyit tanulunk a hibáinkból.

Mustafáról még annyit, hogy nekem talán az utolsó, börtönbõl kinyúló akciója volt már egy kicsit túlhúzva az írók részérõl, de az addigi süllyedése - tekintve a már említett fejlõdésképtelenségét- egyenes arányosan haladt a sztorival. De nyilván kellett a dráma a végére.
Timea Hakmen 2016 okt. 24. - 00:36:37
(84/1898)
Igen, én is láttam. Amatõrök, pfff. Ilyenkor pofozkodni illik a nõknek. "Hatszor elalszom rajta, de azért jó." Ez jó. :D Én nem nézem, annyira azért nem vagyunk jóban Kadir abival, hogy ilyesmire rávegyen, fõleg ilyen csupasz képpel, és egy ilyen ronda nevû karakterrel, hogy Alper. De bevallom, néha belenézek egy-egy ilyen kiragadott jelenetbe, amikor ajánlja a youtube. Innen tudom Alperné (Turgutné) kómáját is, de ezek szerint annyira nem szomorkodik miatta a kedves férj.:') Egyébként Kadir sorozatok közül én a Neslihannal közös munkáját szeretném majd egyszer megnézni. Azt nem láttad/láttátok esetleg?

Transzvesztita Necdet. :DDDD Köszi, Mary, feldobtad az estémet. Érzem, hogy ezt a filmet én még megnézem egyszer.:D A Karadayiban is imádom az alakítását, de ezzel, hogy ilyen szerepet is bevállal, most még nagyobbat nõtt a szemben.
maryriddle 2016 okt. 23. - 22:24:07
(83/1898)
Már rég meg akartam nézni hogy létezik-e egyáltalán ilyen témájú török film, (a Törökfürdõn kívül, de az olasz) és igen!!! Sorozat azt hiszem nem, de mozifilmbõl van egy pár és az az érdekes hogy a többség a 2000-es évek elõtt készült.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:LGBT_temal%C4%B1_T%C3%BCrk_filmleri

Találtam egy érdekeset. Fõleg Necdet rajongóknak :-))) https://www.youtube.com/watch?v=mLJTLsUaJ-4 0:40-tõl. Díjat is kapott ezért a szerepért. A fragmani ha valakit érdekel: https://www.youtube.com/watch?v=rnvZiwF_cCY Úgy vettem ki egy színpadi transzvesztitát alakít, akinek az apukája (aki Attila Sinaner) nem nagyon értékeli a gyerek karrierjét.
maryriddle 2016 okt. 23. - 12:59:05 Előzmény Michonne
(82/1898)
Sziasztok!

Na, még egy kis Fahrettin :-) (Közben analizáltam magam is, és rájöttem miért pörgök annyira én ezen a témán, hát persze mert ez a legtöbb lehetõséget Hilal szapulásra.:-))
Elõször is Fahrettin és Hilal kritikából mindenkinek doktori fokozatot valamint Barlang Érdemrend lovagkeresztjét/ Allah szemét indítványozok a vonatkozó barlangi díj bizottságnál.
Michonne a repteres jelenet elemzés zseniális volt. Persze azt én sem gondoltam, hogy ez már a nagy megbocsátás (Engin kiválóan érzékeltette az általad leírt lelkiállapotot) és tudtam sok munka lesz még ebben (vagyis kellet volna lennie...). A baba nem elsõsorban a gyors tempó miatt hatott rám megdöbbentõleg, hanem mert a miért? mivel érdemelte ki egyáltalán az esélyt a papa? kérdésre szerintem nem sikerült Hilaléknak kielégítõ választ adniuk. De te válaszoltál helyettük a kérdésemre. :-) Csak akkor a babát pár nappal korábbi heves tiltakozáshoz képest gyakorlatilag pálfordulásként értelmeztem Kerimnél. Most a te magyarázatod és a 73. bölüm befejezése után (esküvõ elõtti Kerim - baba jelenet) viszont én is belátom, hogy nem volt az teljes pálfordulás, valójában mindig is létezett Kerimnél ez a vágy az apja iránt, csak talán a fájdalom, büszkeség nem engedte korábban elolvasni a leveleket. Tehát nem a papa személye érdemelte ki, mert olyan jó ember, hanem pusztán a tény hogy õ az apja. (Amit továbbra sem értek, hogy az anyukáról kiderültek miben halványítják Kerim szemében az apa bûnét, de ezt szerintem csak Hialék tudják:-))
Szerintem túl nagy falat volt nekik ez a szál, vagy lustaságból vagy ennyire torz a világképük, nem tudom. Hajlok utóbbi felé is, mert apa kérdésben a Kuzey Güneyben is láthattunk tõlük igen érdekes dolgokat :-) (Jaj de kár, hogy te nem nézted végig azt a sorit, milyen jókat tudtunk volna elmélkedni arról is :-)))

A féltékenységrõl. Az nyilvánvaló hogy Kerim féltékenysége nem az a fajta törökös, birtoklós dolog ami többek között Musztafánál megjelent. Akkor értettem meg mélyebben a dolognak a pszichológiáját, amikor maga fejtette ki a dilemmáját, miszerint õ volt az egyik megakadályozója a Fatmagül-Musztafa házasságnak, vagyis Fatmagül boldogságának. A másik, az a fájdalmas irónia, hogy gyakorlatilag Musztafának köszönhetõ a házasságuk Fatmagüllel. Ilyen alapon jobban azonosulni tudtam a bûntudatával, félelmeivel és talán a féltékenységével is. Csak néha tényleg úgy viselkedett szegény mint akinek elmentek otthonról, és bizonyos feltételezései már ugye Fatmagülre nézve voltak sértõek... õ szerencsére kellõ intelligenciával tudta kezelni ezt. Mondjuk a võlegény Musztafa hülyeségeit is hõsiesen tûrte:-)

Hogy miért bocsátott meg Kerimnek, és a Musztafa ellentétet, nagyon jól megfogtad. Lehetséges hogy itt a különbözõ kulturális nézõpontok miatt is vetõdött fel a kérdés. (Bár nem tudom lehet-e ebbõl statisztikát vonni hogy inkább a nyugati vagy keleti nézõktõl kapott több kritikát ez a kapcsolat?) Nekünk fura hogy miért néznek Fatmagülre ferde szemmel a szomszédok, és miért utálták ki õket Ildirbõl, pedig valóban, ezt is figyelembe kellene venni, mint ahogy arra a sorozat is többször rávilágított (pl. Musztafa által), hogy egy ilyen "bemocskolt" nõt feleségül venni abban a kultúrkörben nem biztos, hogy "szalonképes" dolog. Ezért is értékelte Fatmagül amikor Kerim mégis visszafordult a reptérrõl, még ha elõ is adta akkor a mûhisztit. Persze nem akarom ezért egy hõsnek feltûntetni Kerimet, de ebbõl a szögbõl érthetõbb, hogy Fatmagülnél már ez miért volt egy jó pont, - még ha volt is annyira intelligens és önérzetes, hogy végül rájött, õ az akinek semmi szégyellnivalója nincs ebben a történetben.

Hevesen bólogatok a török sorozatgyárról szóló kritikádra is. Én legutóbb a Yeter sorozatomnál tapasztaltam ezt, indult egy családon belüli lelkiterrort feldolgozó történetnek, és lett belõle egy szánalmas, irreális akció-krimi kergetõzés, szórakoztatónak szórakoztató, csak éppen a mondanivaló tûnt el...
Mivel a régi sorozatokat nem ismerem, nem tudom, hogy ez a sorozatipar húzóágazattá válása miatt alakult így, és mert erre van igény,esetleg nem akarják magukat lejáratni "a nyugat" elõtt ezekkel a veszélyesebb témákkal, (gyanítom az állami cenzúra is közbeszól), vagy egyszerûen a kapacitás hiányáról van szó, és talán mindig ilyenek voltak a török sorozatok.
Ezért szeretnék már valami igazán hard-core sorit keríteni magamnak, kíváncsi lennék pl. a gyerekházasságos témára - csak ezeket persze nem feliratozzák.
hanga45 2016 okt. 22. - 22:29:22
(81/1898)
Igen, éppen ezen gondolkodtam én is az elõbb a konyhában. Mert ott valóban ártatlanul ült x hetet, vagy hónapot. :)

Jó derültem én is az utcai vs filmsztár pasis képeken. :))

És jééé, más is bírja rajtam kívül ezt az Emir nevû "szörnyeteget"? :)) Biztos bennem van a hiba, de én egyszerûen nem tudom komolyan venni a "hard core"-oskodásait. Számomra semennyire nem ijesztõ ez a pasi, velem valamilyen okbõl nem sikerült elhitetniûk a készítõknek, hogy ettõl a figurától baromira kellene félni. (Miközben olvasom, hogy sok rajongóból lelkibeteget csinálnak a húzásai.) Még egyszer mondom: biztos bennem van a hiba, vagy túl sok igazán kemény krimit láttam, ezért nem találom kellõképpen félelemkeltõnek.

Az elõbb elfelejtettem Michonne elemzését méltatni, ami szintén baromira tetszett! :)
Összességében mindannyian nagyon jókat tudtok mondani, hihetelen jó meglátásaitok vannak.
maryriddle 2016 okt. 22. - 22:08:53
(80/1898)
Jaa oké, így már értem és részben egyet is értek. A neveltetés hatása is bizonyára benne volt a döntésében, csak én a hímsoviniszta nõbirtokló énjét érzem a leghangsúlyosabbnak a döntésében, ahogy már írtam korábban.

Én még nem néztem végig, de akkor feltételezem hogy Kerim nem kap (börtön)büntetést a végén. Azzal viszont egyetértek, hogy én sem sirattam volna meg ha kap egy kis büntit... De vegyük úgy, hogy a Vural gyilok miatt letölött hónapok a böriben némileg kiváltották ezt:-)
hanga45 2016 okt. 22. - 21:48:38
(79/1898)
Nem, neeeem, Mary! Úgy látom félreérthetõ voltam. :)
Nem a szülei és a kitagadástól való félelme miatt nem állt ki Fatmagül mellett, hanem mert hagyta magát befolyásolni és visszaköszöntött rá a konzervatív nevelés. Senki nem kényszerítette erre, hanem egészen egyszerûen a neveltetésébõl adódóan úgy érezte, hogy ez a helyes. Ha egy Meryem abla lett volna az anyja, biztos vagyok benne, hogy nem így dönt.
Asu esetében már valóban kõkeményen szembe tudott szállni a szüleivel - véleményem szerint mert addigra már tanult a Fatmagüllel történtekbõl. Ekkor már tudta, hogy mekkorát hibázott, hogy az anyjáékra hallgatott. Mustafa szerintem Asuval élte meg a lázadó kort. Azt, hogy végül hajlítgani tudta az anyját, szintén annak a következménye, hogy a sarkára állt és nem engedte tovább, hogy beleszóljanak az életébe.

Azzal, hogy lebeszélték Mustafát Fatmagülrõl, valóban csak jót tettek a lánnyal. Ezzel maximálisan egyetértek. A saját fiúknak viszont konkrétan tönkretették az életét a jó tanácsaikkal. Persze ez így nem igaz, hiszen Mustafa a saját életét cseszerintette el, de hogy nagy szerepük volt benne, az biztos.

Jasszus, az én gyomrom szerencsére bevette, hogy Fatmagül megbocsátott Kerimnek. Én is megbocsátottam volna. Kerim számtalanszor és nagyon kemény munkával bebizonyította, hogy méltó Fatmagül bocsánatára. Ezért nagyon tiszteltem és szerettem én is. A tökéletesen fehérre hipózását a legvégén viszont túlzásnak éreztem. Mint ahogy a "be voltam rúgva, ezért vertem el az asszonyt, de józanul én egy csendes, szelid, kennyérre kenhetõ ember vagyok" magyarázkodást sem tudom elfogadni - annak ellenére, hogy ismerek ilyen embert, és józanul valóban az. De a bûnért - még ha számtalan enyhítõ körülményt kell is figyelembe venni - jár büntetés. Még ha enyhe is, de valamennyi akkor is. Ellenkezõ esetben bármit bármilyen befolyásoltság alatt el lehet követni, mégpedig következmények nélkül, ami nem vinné túl jó irányba ezt a világot.

UI: Jasszus, ismét csak fejet hajtani tudok a nagyszerû elemzésed elõtt!
maryriddle 2016 okt. 22. - 21:06:56
(78/1898)
Nos, én két dolgot szoktam figyelembe venni egy filmben nem kimondott dolgok értelmezésekor: az egyik a színészi játék, a másik hogy az adott szereplõ késõbb/korábbi cselekedetei alapján hasonló helyzetben hogyan viselkedett és ez mire enged következtetni. A Musztafa vs. papa jelenetben (visszanéztem) nekem Firat Celik játéka azt fejezte ki, amit már írtam: elismeri az apja igazságát abban hogy õ már nem tud ezek után Fatmagüllel lenni. A másik ami miatt nem gondolnám, hogy õ a szüleinek behódolva, családi erkölcsök szerint viselkedett, az az Asuval való kapcsolata. Érdekes, hogy itt egy percig nem jutott eszébe a családi a tiltás? Én ellenkezõleg, egy lázadó fiúnak láttam Musztafát, aki a saját forrófején kívül senkire sem hallgatott.
Asunál kitagadta az apja, de õ egy prostituált. Ilyenkor még az amerikai filmekben is kiszokták tagadni a gyereket.:-) Ha Fatmagül miatt is ez a sors várt volna rá, (ami nem derült ki) - mondom ezt az alapján hogy Asu miatt kockázatot vállalt- nem gondolom hogy pusztán a szülõi tiltás elegendõ visszatartó erõ lett volna hogy lemondjon a szerelmérõl. Másrészt a mami végül mégis elfogadta menyének Asut, talán még meg is kedvelte, ami nekem megint az bizonyítja hogy Musztafa, legalábbis az anyját igenis tudta kedve szerint hajlítgatni, mert egyébként meg rajongott a fiacskájáért.

A többieket is kérdezem, ti hogy látjátok? A szülei és a kitagadástól való félelme, vagy a saját erkölcsi dilemmája ("a tisztátalan lány, fujjj") miatt fordított hátat Fatmagülnek?

"Végeredményben a szülõk szerintem csak megelõzték, hogy Musztafa ne bántsa meg még jobban Fatmagült." - Ezt természetesen nem úgy értettem hogy a szülõk Fatmagülre gondoltak egy másodpercre is, csak arra akartam kilyukadni, hogy végül azzal hogy lebeszélték Musztafát, csak jót tettek Fatmagüllel.
Jasszus 2016 okt. 22. - 20:50:21
(77/1898)
Ufff micsoda irományok születtek drága Abláim! :)) Élvezet olvasni!

Réci! Köszi ezt a tradicionális-aranyköpéses oldalt! Imádom! :D (és egy vallomással tartozom - én egy elkötelezett Emír rajongó vagyok, olyannyira, hogy képes vagyok érte, néha-néha még kara sevdába is belelesegetni és ha lenne több szabadidõm de ebbõl a szempontból szerencsére nincs, talán! még nézném is érte...de csak õt, az Õz húst továbbra sem szeretem :)))

Tímea abla!!! cok cok tesekkür ederim!!!! :*:D Azt hiszem "Köszemezek" a hétvégén ;))

Kerim kiszínezése és bûneinek elhalványítása ebben a sztoriban, ha az alkotók szerelmi történetet és happy end-et akarnak akkor valamilyen formában, de törvényszerû. Így is a nézõk egy rétegének a gyomra nem tudta bevenni, hogy Fatmagül megbocsátott az egyszeri, de ugyanakkor egyik legsúlyosabb bûnt elkövetõ Kerimnek (megjegyzem szerintem ez egyéntõl, személyes elvektõl függ, hogy ki mit és kinek képes megbocsátani). No, ha tündérbogár Kerim nem lenne tündér vagy az 50 bölüm hard core Kerimje már nem sokkal a házasságot követõen kibukik akkor finom jóindulattal azt már az elnézõbb közönség sem tudta volna lenyelni és a meghatottságtól egy könnycseppet elmorzsolni. Egyszóval, kényesen kerülték az alkotók, hogy a sorozat bármilyen (fõleg Kerim esetében) hímsoviniszta kicsengést kapjon – és ez egy lávsztorihoz; Fatmagül újraépített álmaihoz lássuk be, ez nélkülözhetetlen. Ezért, nem tudom felróni Kerim kirívóan,toronyháznyi magas erkölcsét – szemben Musztafa padlót surló aljasságával. Ez egy szükségszerû „mosdatás”, nem is inkább nevezzük különbségnek vagy erkölcsi fölénynek.

Ez a sztori elsõsorban (a hangsúlyos szerelmi szálon túl), a bocsánat adásáról és kiérdemlésérõl szól. A folyamatról, hogy akár a legsúlyosabb bûn alól is létezik feloldozás, ha kiérdemelten,megfelelõen vezeklünk érte (jesszus, nem akarok ám itt esti misét tartani :D Ezzel a dilemmával kell megküzdenie mindkét fõszereplõnek, mert az egy dolog, hogy Kerim viseli bûnét, eléri a „feloldozást”, de ehhez vaskosan kell, hogy Fatmagül is megtanuljon! megbocsátani,felülemelkedni és értékelni Kerim vezeklését – ez a folyamat brutálisan nehéz, hogy 2 ember között oda-vissza mûködjön és sikerüljön. Végül is én ebben látom a sorozat vázát,alap „mechanizmusát” – ugyanilyen fájdalom, bûn felülemelkedésén, feloldásán fut(na) Kerim-Fahrettin bey szál is, csak erre a készítõk kevesebb figyelmet szenteltek, nem bontották ki olyan szépen, alaposan, mint Fatmagül-Kerim konfliktus feldolgozását, ezért olyan összecsapott és logikátlan Fahrettin bûnbocsánata, mert ugyanakkor mindenképp pozitív apa-fiú kapcsolat végkifejletét akarták Hilalék kierõszakolni, de a megvalósítás formája mûmájer, esetekben felháborítóra sikeredett. A lelkét hagyták ki a dolognak, a bûn felvállalását, a bûnhõdést, bocsánatkérést, bizonyítást, a bocsánat elérését - ezt meglehetõsen olcsón, spórolósan oldották meg a készítõk. De, ezt az apa-fiú problematikát Michonne, valami istenien kifejtette, szebben nem tudom leírni! ;) Igazi, õszinte! bocsánat elérése így, az életben képtelenség, max. hazugság lenne, de a konfliktus feloldásának a kudarcát „Hilalék” ilyen közvetíteni szándékozott értékek között nem vállalhatták, mert valahol Kerim és Fatmagül megrázkódtatása egy tõbõl fakad, mindkettõjükön a legkiszolgáltatottabb helyzetben követték el a legkíméletlenebb módon a legsúlyosabb bûnt. Így az egyikõjük túllépése, feldolgozása visszajelzés, megerõsítés a másik félnek a megbocsátásba vetett hitnek.

Musztafa bukását is olyan jól kifejtettétek!;) Musztafát a sori elején én is egy „keményvonalas” elveket valló, kissé konzervatív, hagyományos „török gondolkozású” srácnak ismertem meg. Rá a megrögzött, sötét felfogás társadalomkritikájaként tekintettem - aztán valahogy ettõl a tetszetõs koncepciótól eltávolodtak és Musztafát szimpla konfliktus-generátornak ill. két pad közé esett, vergõdõ karaktert láttam. Hanga abla érvelésével engem teljesen meggyõzött! ez eddig a leglogikusabb magyarázat, amit, eddig Musztafa sorsának alakulásáról, lejtmenetérõl olvastam. Valószínûsítem is, hogy a készítõk is valahogy így gondolhatták (már ha adok annyi bizalmat a készítõknek, hogy egyáltalán gondolkodtak Musztafa jelenetein :))
Összességében Musztafát én más irányba vittem volna el. Persze izgii volt magánháborús behasalása a Yasaranoknak, elfojtott leszámolás vágya, okos trükkjei, szerencsétlen lecsúszása...de mennyivel nagyobb elánnal követtem volna mondjuk egy kevésbé Yasaranoktól függõ, kevésbé balhés, a tettek helyett inkább érzelmekben manipuláló Musztafát. Gyilkosságok, cselvetések helyett egy lélektani, fizikális megsemmisülés helyett érzelmi kiégést. (persze nem mondom, hogy ilyen dolgokat nem láttunk, csak így a vége fele a btk. helyett inkább valami pszichológiai könyvet lapozgattam volna Musztafánkkal)
hanga45 2016 okt. 22. - 20:04:18 Előzmény maryriddle
(76/1898)
Valóban nem hangzott el olyan, hogy kitagadnák, ha Fatmagül mellett maradna. De csak azért, mert Mustafa fejében sem fordult meg ilyesmi (sajnos). Asu esetében azonban emlékeim szerint bizony szó volt a kitagadásról. Az apa beszédét ott a tetthelyen én erõs ráhatásnak tekintettem. Férfiasan rávezette, hogyan is kellene errõl az egészrõl Mustafának vélekednie.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a szülõk igenis kõkeményen beleszóltak (vagy bele próbáltak szólni) a felnõtt fiúk életébe, és azt is borítékolom, hogy ha akkor Mustafa Fatmagül mellé áll, abban az esetben is meg lett volna lobogtatva a kitagadás. De mivel Mustafa a családi erkölcsi elõírásnak megfelelõen cselekedett, így ilyesmi föl sem merült anyukában. Ez a fiú olyan nevelésben részesült, hogy engedelmeskednie kellett a szüleinek. Az apja valamivel jobbfej volt, de õt sem kellett félteni. Döbbenetes volt számomra, ahogy az anyában, mint nõben fel sem merült semminemû sajnálat, vagy együttérzés Fatmagül iránt.
"Végeredményben a szülõk szerintem csak megelõzték, hogy Musztafa ne bántsa meg még jobban Fatmagült." Ezzel sajnos nagyon nem tudok egyetérteni. Én úgy láttam, hogy õket kizáróan az érdekelte, hogy 1. mit szólnak majd azemberek, 2. Mustafának nehogy baja essen a mérhetetlen bosszúvágya miatt. Ez utóbbit meg tudtam érteni és el tudtam fogadni. De õk Fatmagüllel a legkevésbé sem törõdtek.

Mellesleg az anya jellemét szintén hûen tükrözte az a jelenet, amikor meghalt Mustafa apja és a fiának azt rikoltozta, hogy õ ölte meg az apját. Itt is hányingerem volt tõle.

"a Yasaranoktól is csak válaszként jöttek a szemétkedések, zsarolások a viselkedésére." De miért is viselkedett úgy a Yasaranokkal? Mert MEGÉRDEMELTÉK, és nekem nagyon tetszett, ahogy tele lett a gatyájuk, ahányszor csak Mustafa felbukkant a színen.

Güney: szándékosan és direkt nem akartam mélyebben párhuzamot vonni, ugyanis semmi másban nem tudtam volna. Güneyt én egy végtelenül sunyi és alattomos alaknak tartottam, akinek a jellemtorzulásában véleményem szerint szintén mérhetelenül nagy szerepe volt az anyjának.
maryriddle 2016 okt. 22. - 17:15:42
(75/1898)
Tökéletesen levezetted a folyamatot és az okokat amik Musztafa bukásához vezettek. Ezeket én is belátom és elfogadom. Soha nem állítottam hogy Musztafát puszta gonoszság és nem a fájdalma vezérli. A miértek mögött az enyhítõ körülményeket azonban továbbra sem találom elegendõnek tettei súlyosságához mérten.
A kulturális okok, konzervatív nevelés, mit szólnak a szomszédok témával kapcsolatban általában elnézõ vagyok. Csak ilyenkor mindig elbizonytalanodom, hogy meddig lehet ez mentség?
Tekintve hogy Musztafa késõbb mégis le tudott szakadni a "tisztátalan lett a menyasszonyom" dilemmáról, nekem mégis azt erõsíti, hogy a döntésében nem annyira a neveltetése és a konzervatív értékekhez való ragaszkodása volt meghatározó - ezeket elég gyorsan maga mögött tudta hagyni Isztambulban (hangosan csipog az álszentség detektor) - hanem az a primitív, hímsoviniszta "férfiúi büszkeség", miszerint az õ tulajdonát, Fatmagült bemocskolták így õhozzá, Musztafához már nem lehet méltó. Szerintem ahhoz, hogy ezt a hülyeséget le tudja vetkõzni, és meglátni Fatmagül fensõbbségét, önmagának is le kellett züllenie, máskülönben lehetséges, soha nem jut el erre a felismerésre.

A szüleinek én vajmi kevés szerepüket látom Musztafa döntésében. (Kb. annyiban mint Handan asszony szerepét amikor lefogadta Güneyt.) Emlékeim szerint a szülõk nem parancsolták meg Musztafának, hogy hagyja el Fatmagült. Az ominózus lebeszélõs jelenetben, én Musztafa apját sokkal inkább Musztafa lelkének szócsöveként érzékeltem. Amikor ilyeneket kérdez: tudna azzal a tudattal élni, hogy a felesége már mással is lefeküdt? tudna egy ilyen nõnel családot alapítani? MEG TUDJA EZT BOCSÁTANI NEKI? én ott nem egy kitagadással fenyegetõ apától félõ gyereket, hanem inkább a fájdalmas beismerés jeleit vettem észre Musztafa arcán. Végeredményben a szülõk szerintem csak megelõzték, hogy Musztafa ne bántsa meg még jobban Fatmagült. (Hozzátenném hogy a késõbbi viselkedése sem azt igazolta számomra hogy Musztafának annyira számítana a szülõi szó...)

A körülményei tették tönkre mint Güney gondolatot én annyiban nem látom teljesen jó párhuzamnak, hogy Güney a szememben Kuzey és Cemre áldozata volt részben, amennyiben elismerjük hogy Cemre nem szerette és menetjegyként tekintett rá, Kuzey pedig nem testvéri jófejség hanem megfizethetlen adósság jegyében vonult börtönbe helyette. A többiben nem hibáztatom a körülményeit (sokakkal ellentétben Handan asszonyt sem) a többi abszolút rajta múlott.
Musztafára ellenben nem tudok semmilyen tekintetben áldozatként tekinteni, tudatosan, közvetlenül ellene sem Kerim sem Fatmagül nem vétett, a Yasaranoktól is csak válaszként jöttek a szemétkedések, zsarolások a viselkedésére. Ezért nem látom õt egyenértékû antihõsnek Güneyel, és ezért nem is vált ki belõlem annyi együttérzést mint Güney.

Akartam még, de mennem kell. Michonne nagyon jó volt, jövök majd még Kerimmel és a bokszzsák papával. :-)
hanga45 2016 okt. 22. - 13:56:52
(74/1898)
Na, akkor Mustafázok egy kicsit. :)

Elõre le szeretném szögezni, hogy nagyon sok mindenben egyetértek a viselt dolgait illetõen és semmiképpen nem szeretnék szentet csinálni belõle. Számomra azonban kétség kívül a legérdekesebb és legellentmondádosabb karaktere volt a sorozatnak. A többiek esetében szinte kiszámítható volt a következõ reakciójuk, nála azonban sosem tudtam, mire készül. (Kerimnél például a jellemébõl adódóan borítékoltam, hogy meg fog bocsátani az apjának. Ami meglepett, hogy a papa felbukkanása után ez szerintem nagyon hamar (túl hamar) megtörtént. Én a helyében még büntettem volna Fahrettin beyt egy darabig. Nagyon olcsón megúszta...)

Na, de térjünk vissza Mustafához.
Konzervatív szülõk (különösen anyuka) nevelték nagyon konzervatív gondolkodásra. A lakóhelyük egy viszonylag kis település (falucska?), ahol mindenki ismer mindekti, megy a pletyka ezerrel, ha valaki hibát vét, a falu nagyon könnyen a szájára veszi és ki is közösíti az illetõt. A falusi erkölcsrendészet kíméletlenül lecsap a vétkezõkre. (szerintem Mustafa egyébként ezért reagált olyan hevesen a vizes ruhás Fatmagül látványára - féltékenykedésrõl ekkor még szerintem szó sem lehetett, hiszen nem is volt potenciális veszélyforrás. Itt inkább a "mit szólnak a faluban, ha így meglátnak?" volt a legfõbb probléma.) Egy ilyen közegben esett folt a menyasszony becsületén. Ugye Mustafa elõször úgy tudta, hogy egy ember ment végig a menyasszonyán. Nem sokkal késõbb pedig jött a kitalált mese, hogy az illetõ férfinek már régóta viszonya volt Fatmagüllel, és hogy Fatmagül valójában egy ribanc. Mustafa ott hibázta a második hatalmasat, hogy ezt bevette, mivel korábban látta õket az eljegyzésen beszélgetni. (Az elsõt akkor, amikor a kórházban ahelyett, hogy vígasztalta volna a lányt, mellette lett volna, inkább cserbenhagyta). Miért is hagyta cserben? Mert az anyja folyamatosan azt tolta neki, hogy ezt a lányt így már nem veheti feleségül, mert már nem érintetlen és különben is mit szólnának a faluban. A konzervatív nevelés megtette hatását, az amúgy is lelkileg romjaiban heverõ Mustafát sikerült rávennie a kedves mamának, hogy dobja el a lányt. Mivel Mustafa nagyon szerette és tisztelte az anyját (véleményem szerint nem kicsit tartott is tõle), engedett a nyomásnak - miközben majdnem beledöglött õ is, mert nagyon szerette Fatmagült.
Szóval azon az éjszakán (hajnalon) összetört minden álma, nem sokkal késõbb ráadásul azt hazudták neki, hogy Fatmagül és Kerim viszonya már egy ideje tartott és az tulajdonképpen nem is erõszak volt, mert Fatmagül is akarta és így játszották ki, hogy összeházasodjanak. Azért ez nagyon durva hazugság volt, és ha nekem valaki ilyent mesél a võlegényemrõl, én is nagy valószínûséggel kiborulok, és lehet, hogy el is hiszem (ahogy Kerim is a leveleket). Ekkor jött az elborult agyú gondolat, hogy megöli mindkettõt és így indult útnak Isztambulba.
Az i-re az tette fel a pontot, amikor Kerim rátört a Yasanar házban és szembesítette azzal, hogy mekkora hibát vétett, hogy elhagyta Fatmagült, a lány ugyanis ártatlan volt, ráadásul hazugság volt az egész, mert pont, hogy õ nem nyúlt a lányhoz, ellenben a Yasaran srácok és Güney igen. Ez egyébként az egyik kedvenc jelenetem volt. Mustafa ekkor tudta meg a valóságot (újabb hatalmas sokk!), majd pedig kénytelen volt beismerni, hogy Kerim mennyivel különb ember nála. Szerintem ezen a napon és ezektõl a felismerésektõl bomlott meg az agya úgy rendesen. (Még egyszer mondom: nem mentegetni akarom, csak megértem.)
Rálõtt Selimre, aztán (látszólag) hagyta magát pénzzel megvesztegetni: ezt azt hiszem már kielemeztük - gyarló az ember, szeretett volna kicsit könnyebben élni, stb. Viszont ezzel a tettével sikerült magát még jobban megutálnia (mert azért érezte õ nagyon is, hogy ez nem volt helyes, ráadásul meghasonult önmagával, mert õ korábban azt gondolta magáról, hogy nagyon is erõs és bátor és eltökélt, erre egy pénzzel teli táska látványára sikerült lemennie kutyába.) Ráadásul egy szerencsétlen véletlen gyilkost is csinált belõle... Véleményem szerint Mustafának innentõl a legnagyobb problémája önmagával volt és ez vezetett az elméje teljes elborulásához.
A Kerimmel történt beszélgetés és ráébredés után határozta el, hogy visszaszerzi Fatmagült. Itt már tudta, hogy hatalmas hiba volt a cserbenhagyás (mellesleg szerintem ezt a kórházban is tudta és az égõ háznál is, csak ugye az anyja általi nyomás...). Jóvá akarta tenni, de jött a következõ döbbenet: Fatmagül nem fogja feloldozni a hibájáért és nem hajlandó megbocsátani neki, el is zavarja a házuktól. Majd késõbb egy újabb sokk: nem, hogy nem bocsát meg neki, de már nem is szereti õt, sõtmitöbb megveti és gyûlöli és elhányja magát tõle(!), ellenben Kerimbe beleszeretett. Puff... Hol a pisztolyom???

Mustafa sorsának alakulásáért én elsõsorban a kedves mamát tudom felelõssé tenni (nem hiába kérte Fatmagül bocsánatát a halálos ágyán. Volt is miért!!).
Az már más kérdés, hogy szerintem sem lett volna ez egy felhõtlen és boldog házasság és szerintem sem illettek össze Fatmagüllel.

Mustafa késõbbi ámokfutását (Kerim lelõvése, Fatmagül elrablása, stb.) én a fentiek miatti elborult elmeállapotának következményének tudom be. Ott õ már totálisan nem volt önmaga. Güneyhez (KG) hasonlóan õ sem volt alapvetõen rossz ember, csak a körülmények tették azzá és süllyedt egyre mélyebbre. Olyan dolgokat tett, ill. olyan tettekre kényszerült, amikért önmagát is megvetette, emiatt idegileg teljesen tönkrement. Egy rossz döntésre és egy aljas hazugságra ráment az õ, és az egész családjának az élete.
Nem felmentem, csak megértem és sajnálom. Ennek a történetnek számomra kétség kívül õ volt a legnagyobb vesztese.
Timea Hakmen 2016 okt. 22. - 13:28:41
(73/1898)
Megnéztem azt a jelenetet, ó;)), és már a 7. bölümben, micsoda tempó ez! Asszony közben kórházban, kómában, ccc...
(A Kis Günesisek látom eladták a céget :))
Michonne 2016 okt. 22. - 01:05:25 Előzmény maryriddle
(72/1898)
Igen, egy idõben emlegették Serenay mellett Asli Envert is, mint lehetséges partnert, de aztán elhalkultak róla, Serenayról azt hozták a „lapok”, hogy az elsõ bölümök elolvasása után nemet mondott a szerepre, viszont a napokban azt olvastam valahol, hogy mégis gondolkodik rajta… szóval csak a szokásos nagy semmi és pletykaszint minden. Én már csak akkor hiszek el bármit is, ha látok egy ütõs promot (mint ahogy a héten is…hehe)
Esetleg Dr. Engin véletlenül (hát perszeee) tûdön szúrhatná sztetoszkópjával jövõbeni szerelmetes párját, ahogy az épp a kórházi liftbõl esik ki…vagy vmi hasonló ínyencség is megteszi kezdetnek…jáájj dráááámának:))

A linkelt filmre meg…váááá most látom, hogy képes voltam úgy rákérdezni, hogy láttátok e? holott kint is csak tegnap volt a premi……szokás szerint figyelmetlen voltam.
Btw engem is érdekelne;) és persze, hogy nem gondolunk rosszra;)
Majd lesem, hogy van e hozzá online link, vagy esetleg letöltési lehetõség, ill. sub, és ha találok, akkor
sikítok.
Michonne 2016 okt. 22. - 01:02:22
(71/1898)
Sziasztok,
hmm lányok dobáljátok itt a magasabbnál magasabb labdákat…ajaj szuper vélemények, meglátások,

Lukrécia 14:20 as kommentjéig jutottam délután, majd kihasználva a csöndes idõszakot a munkahelyemen gyorsan írtam pár gondolatot, elküldeni már nem tudtam, most jutottam géphez és látom Mary még rátettél egy lapáttal:) és ezzel engem is újabb gondolatokra ébresztettél, de azt már nem írom ebbe bele.

Eleve csak random belekaptam pár témába a teljesség igénye nélkül.
Ahogy én láttam, ahogy rám hatott. Tehát nem biztos, hogy így is volt, nem szent írás:)
ha esetleg átrágtátok már ezeket korábban elnézést.

A Fatmagül – (Beren) negatív felhangokat anno én is olvastam, és be be villannak a Jasszus által is leírt épületes érvek Fatma ellen…már akkor is jót mosolyogtam rajtuk:)

Látom Fahrettin Bey, stílusosan, mint visszatérõ bumeráng (:D) egyértelmûen kiérdemelte a barlang bokszzsákja címet. Adjatok csak neki!
Jellembeli hiányosságainak felsorolását, már én sem fokoznám, hiszen tökéletesen megfogtátok a lényeget vele kapcsolatban. És számomra is felfoghatatlan, hogy a részrõl részre visszatérõ sírdogálás, és önsajnáltatás mellé-közé-alá-fölé, hogy a francba nem fért el egyetlenegy fránya mea culpa sem ….
Úgy érzem, hogy a török futószalagos írók és gyártók nagy része rettentõ kényelmes helyzetben van, mert bár beemelnek ugyan neccesebb, mélyebb körüljárást igénylõ témákat a sorozataikba (ebben különböznek talán a latin és egyéb más szappangyártó nagyhatalmaktól), hogy „legyen ugye mondanivalója” (látszólag), de a kidolgozására már nagy ívben carnak, hiszen nem a valódi erkölcsi útmutatás a céljuk, hanem véleményem szerint kizárólag csak a drámagenerálás, illetve az „úgy csinálunk mintha”. Csak a felszínt kapargatják, pedig a lényeg beljebb van. Mondjuk ennek ábrázolásához talán több is kell, mint ami a Hilal alkotógárdában valaha is benne lesz.

(azért van abban valami édes báj, hogy az õ topikjában (muhahaha) szidjuk mint a bokrot)

A Kerim-Fahrettin turbo egyesülés:
Emlékeim szerint az elsõ „baba” Kerim szájából akkor hangzott el, amikor felhívta telefonon, hogy találkozzanak a repülõtéren, mielõtt az öreg meg a hugica visszatérnek messzi földre.
Megértem, hogy sok mindenki számára gyorsnak tûnhetett ez a reakció, nekem viszont „ez” a baba még nem „az” a baba volt.
Az apa újbóli eltûnése miatt érzett pánik egy olyan folyamatot generált a fiúban, ami által az évekig jelen lévõ nagyon erõs és jogos dühét képes volt felülírni az évekig elfojtott szülõ utáni vágya szinte percek alatt (ebben az esetben irreleváns, hogy milyen szülõrõl van szó).
Kerim most vagy soha pillanata volt ez, egy nagyon hosszú út legeleje.
Számomra ez inkább a gyermek Kerim reakciója és „babája” volt.
Egy jövõnek reményt adó múltbéli kiáltás, csupán egy jelzés, hogy „kapsz még egy esélyt”.
Az apának viszont jóval több lett, mint reménysugár ezt aláírom.
És ezt az érzést a reptéri jelenet még jobban megerõsítette bennem, hiszen ekkor még jól érzékelhetõ volt a fiú távolságtartása és fájdalma baba ide baba oda.
Mert nem eszik azért olyan forrón a böreket sem, hiába a könnyek és az összeborulás, ha a felnõtt Kerim „baba-ját” azért Fahrettinek tartalommal is meg kell ám tölteni, és itt már nem lesz elég csak a gyermeki vágy. Nekem errõl szóltak fõképp ezek a jelenetek nem a gyorsan jött és kapott megbocsájtásról.
Fontos azt is megemlíteni, hogy ez már az anya levele utáni idõszak, azaz Kerim tudta, hogy ezzel a lépéssel nem csak az apjának, hanem magának is esélyt adott, hiszen az anyukája esetében ezt már nem tehette meg. A tudat, hogy vele azért még sikerülhet, akármilyen is volt itt még akkor ez az apa, felolvasztotta a dermedtségét.
De valóban a „baba” szó elhangzása ebben a szituációban és idõben kicsit félrevezetõnek hatott, és sokan úgy érezhették, hogy Fahrettin jött, látott, gyõzött, pedig nem.
Az más kérdés, hogy aztán Hilalék mennyire nem tudták megfogni a kibontakozást.
Sõt, mint láthattuk semennyire és rosszabbnál rosszabb szülõ megoldás kliséket húztak elõ a kalapból, azaz munkát szerzek, házat veszek, pénzt adok, védelmet ajánlok és majd érzelmet kapok cserébe... Ja persze, mert ez csak így megy.
Egyetértek veletek innen már lejtmenet volt ez a szál szerintem is. Elcseszték, ahogy csak lehetett:(
Pedig volt benne potenciál, még úgyis, hogy elsõsorban nem ez volt a fõszál, viszont annál fontosabb.

Kerim szála alapvetõen is nagyon fontos volt, és mellesleg engem jobban le is kötött, mint Fatmagülé. Természetesen Fatma támogató voltam végig, de az õ történetvezetése, onnan, hogy a doki kezébe került erõsen kiszámítható volt, túl sok meglepetést nem is okozott, úgy oldotta és dolgozta fel a karakter a traumát, mint a pszichomókusok álma. Ezért bár jó volt látni a gyógyulási folyamatát mégis a Kerim karakter belsõ harcai sokkal jobban hatottak rám és több gondolatot ébresztettek bennem.

És akkor be is fordulnék a féltékenység utcába, és virtuálisan behúzok itt is egy jobb egyenest a kedves szülõknek. Szerintem a néha érthetetlen, irracionális féltékenysége is inkább a folyamatos lelki bizonytalanságából eredeztethetõ, és nem a vehemensebb, altesti ésszel gondolkodó hím „enyém a nõ” felfogásból, hiszen az alap személyisége és a jól érzékelhetõ érzelmi intelligenciája alapján, nem lett volna szabad felszínre törnie ilyen erõteljes oldalának. De a pánikos rettegése az elhagyás, elvesztés picike kis gondolatára is (a per alatt is egy dolgot kért Fatmától „ne válj el tõlem” ergo ne hagyj el.) mindent felülírt. És persze ehhez hozzájön még az apja és anyja „szerelmi” sztorija, amivel hibásan párhuzamot húz, és képtelen elvonatkoztatni. Nehezítette a helyzetét, hogy némely szituban Fatmától is kevés ingert kapott, illetve nem olyan formában, ami visszabillenthette volna a valóságba. (Félre értés ne essék Fatmagült természetesen nem hibáztatom, és nem hiányolok tõle semmit, hiszen az õ útja ezen a téren pokoli nehéz volt).
A leveles dolog valóban kilógott a sorból, mert azt talán még Kerim doki nénije is benyalta volna…..:)) ejjj Mukaddes…:)) persze ha azt is jobban megbeszélik, nem csak úgy kutyafuttában akkor talán nem menekül el K. a nem létezõ sebeit nyalogatni… btw tipik példája volt ez is a részhúzó szappanoperás megoldásoknak. Egyik bonyodalomból a másikba, míg el nem érünk százig.

Mustafa: róla nem írnék sokat.
Sajnáltam, sõt egy esetben meg is könnyeztem õt (bármennyire is direkt hatáskeltõ volt a jelenet).
Sajnáltam azért, mert nem tudott ember maradni az embertelenségben.
Persze nála is rengeteg visszahúzó erõ volt természetesen, szülõk, tradíció követés, stb., de amin igazán elcsúszott az a már Kerimnél is említett érzelmi intelligencia, csak nála a hiánya. És véleményem szerint, ha nem történik az ami, és Fatmával összeházasodnak, eme hiányosságai ugyanúgy elõjöttek volna ezeregy más szituációban életük során (mint ahogy az Asuval meglévõ kapcsolatában is megmutatkozott). Finoman fogalmazva, és senkit meg nem sértve, de Fatma érzelmileg és értelmileg is erõsen felette volt szerintem, és bár szépek voltak együtt, de nem egymáshoz valók.
Mustafa fejlõdésképtelen volt, és Fatmagül - kemény arculcsapás következtében ugyan - de tökéletesen észlelte ezt, és nem a szívére, hanem az eszére hallgatva képes volt elengedni õt, akkor, amikor még õ maga is alig állt a lábán. Erõs jellem, erõs nõ.

És hogy miért a hitvány tettben részt vevõ, vitatható Kerim, és nem a hibája ellenére, de szerelmi szállal kötõdõ Mustafa kapott esélyt a lánytól?

Amikor elõször találkoztak Isztambulban õk ketten a patak parti háznál, már ott eldõlt minden. Viszonylag gyorsan belõtte Fatma az irányvonalat Mustafának, és kristálytisztán kifejtette és nem csak neki, hanem a nézõknek is, hogy miért.
Nem az volt a mérvadó Fatma döntésében, hogy ki hogy viselkedett vele a tragédiája elõtt, kinek milyen volt a múltja, renoméja, kötõdése hozzá, hanem az hogy ki hogy viselkedett vele a tragédiája után. Ki maradt mellette, és vállalta fel õt, megalázva, lenullázva, sebekkel teli. Abba most nem mennék bele - mert a végkifejletet ebben az esetben nem befolyásolta-, hogy persze Kerimnek is kellett azért az elején nyomásgyakorlás a felvállalás terén, de a lényeg, hogy õ volt az, aki végül maradt.
Így véleményem szerint erre az egy momentumra és az akkor még nem feltétlen teljesen tudatos bizalomra lehet felfûzni az egész jövõbeni Fatma-Kerim megbocsájtás szálat, illetve a lassú de annál erõsebb szerelem kibontakozását, és ez által jobban megérteni, netalántán még azonosulni is a lány döntésével, választásával.
(Az nyilván nem volt opció, hogy egyiket sem választja, mert a török sorozatokban nem ismerik az egyedülálló nõ jelenséget:D)

Egyébként Firat Celik játéka lenyûgözött szinkronostól mindenestõl, nem tudom másban milyen, de ebben engem meggyõzött.

Kerim kimosdatásával kapcs. lenne még pár gondolatom, de a fejem ráesik a klavira, szóval ezt és pár szösszenetet Tímeának a Buluthoz azt hiszem holnapra hagyom.
maryriddle 2016 okt. 21. - 23:28:02
(70/1898)
Uccsó, de csak mert Emír :-) De inkább belinkelem az egész oldalt, ha van idõtök nézegessétek török dizifanok garantáltan találni fognak sorikból is visszaköszönõ poénokat :-) https://www.facebook.com/Turkmemes
maryriddle 2016 okt. 21. - 23:22:54
(69/1898)
Még egy :-))))
maryriddle 2016 okt. 21. - 23:14:32
(68/1898)
A nap végére egy kis humor, Hanga abla múltkori filmsztárok vs. utcai török pasik kérdésére reflektálva :-)
hanga45 2016 okt. 21. - 20:42:22
(67/1898)
Nagyon jó felvetések és kb. ilyesmi reakció(k)ra (mert biztos lesznek még vélemények) számítottam. :) Egyébként sok-sok olyasmi van bennük, amikkkel én is egyetértek.
Bár nem készültem Mustafa védõügyvédjének lenni, de Mary abla, a felvetéseid arra késztettek, hogy még mélyebben eltöprengjek ezen a fiún és úgy döntöttem, ha már - Récitõl hallott információk alapján rajtam kívül még senki nem próbálta meg megérteni, urambocsá' felmenteni - megpróbálkozom a lehetetlennel és...és...és... ma éjjel megvarrom a taláromat, megírom a védõbeszédemet és a holnapi nap folyamán szóra emelkedek. :)))
maryriddle 2016 okt. 21. - 20:22:07
(66/1898)
Ééés még valami. Amikor Musztafa lelõtte Selimet, oké megértettem hogy onnantól kicsit behúzta fülét-farkát, (bár nem teljesen, akkor veszítette el a szüzességét is:-)) de a pénzt miért fogadta el azoktól akiket gyûlölt és kis szultánkodott belõle?
maryriddle 2016 okt. 21. - 20:06:21
(65/1898)
Még néhány kiegészítés.
Kerim és az apja témakörben. Egy kérdés: ti úgy érzitek hogy játszik bármilyen szerepet Fahrettin papa pénze Kerim hozzáfûzõdõ viszonyában? Mert én tényleg nem vettem észre ilyesmit, de lehet figyelmetlen voltam. Igaz hogy én lovagoltam a legtöbbet ezen a nagy kibékülésen, de ezzel nem Kerimet akartam lehúzni, csupán az a problémám, hogy egy hatalmas forgatókönyvírói bakinak látom olyan dologgal felmenteni (próbálkozni) a papa bûnét ami igazából csak súlyosbítja a helyzetét. Nyilvánvaló hogy ezt nem gondolták végig az írók. De a lényeg, hogy Kerim (szerintem) õszintén megbocsátott, mert abban találta meg az enyhítõ körülményt az apja számára hogy a szeretetlenség üldözte a kengurukhoz meg a szörfdeszkákra szegénykét. De ha egyszer már kibékültek, szerintetek innentõl kezdve is erkölcstelen (vagy minek nevezzük ezt) elfogadni a segítségét? Mert nekem akkor lenne fura, ha úgy fogadná el, hogy közben még mindig köpködné az apját.

A hipózás vs. aljasítás témáról még. Valóban én nem Kerim felemelésével párhuzamosnak értelmeztem Musztafa lehúzását, mert itt a két karakter nem olyan szerves részei egymásnak mint a KG-ban a testvérpár, nem Kerim - Musztafa a sorozat címe. Csak egy kósza gondolat volt tõlem hogy Kerim pozitívumainak kihangsúlyozására még esetleg rásegíthet Musztafa még sötétebb megvilágításba kerülése, de nem ezt gondolom elsõdlegesen Musztafa aljasítása mögött. Ráadásul az õ degradálását nem látom olyan 180 fokos fordulatnak, mint ahogy pl. amikor az eleinte jófiú Güneybõl csináltak egy testvérgyilkos mocsadékot. Ugyanis ha belegondolunk a nõrablás és lövöldözés az elsõ évadban sem állt olyan távol Musztafától! A második évados akcióit én inkább azért éreztem eltúlzottnak, mert addigra már olyan mélyen volt, hogy a legkisebb gondja is nagyobb kellett volna legyen mint a szerelem, ezért nem éreztem logikusnak hogy miért tetézi még a problémáit további bûncselekményekkel, (pár évtized büntit megúszott volna nélkülük) fõleg miután az elsõ elrablás után rá kellett már volna jönnie, hogy Fatmagül nem hogy szerelmes belé, hanem egyenesen hányingere van tõle...
maryriddle 2016 okt. 21. - 18:27:55
(64/1898)
Hát akkor Musztafázzunk, Kerimezzünk kicsit :-))
Kerimnek a szememben egyetlen bûne van, az pedig hogy tétlenül maradt az erõszaknál. (Vannak ezenkívül is hibái, de azokat én nem bûnként értékelem) Ebben egyetlen enyhítõ körülményt látok, hogy drog hatása alatt állt. Nem értek a dorogokhoz, de mint hogy Kerimet úgy ismerjük, aki alapvetõen egy rendes, ártalmatlan gyerek volt az eset elõtt, (ezért sem használnám az õ esetében a hipózás szót) és a birkás jelenetben a nõi nemhez való hozzáállása is megnyilvánult párhuzamban az erõszakólókéval, ezért elhiszem hogy belõle a szer tényleg egy olyan szörnyet hozott elõ, ami nem õ valójában. (Fatmagül is úgy fogalmazott az egy másik Kerim volt.) Szerintem egyébként ezt a drogos témát felesleges egy Hilal sorozatban tudományosan vizsgálni, Hilalék ezt az enyhítõ körülményt találták számára jobb híján, mert különben nem lehetett volna lávsztori. Tudom, hogy ilyen alapon a többiek bûnét is lehetne enyhíteni. De úgy gondolom, hogy a késõbbi viselkedésük, az események hatása által elõbújt jellemük visszaigazolja, hogy ki az akiben eredendõen ott volt ez a szörnyeteg, és ki az akiben nem.
Kerimmel szemben Musztafát a kezdetek kezdetekor már egy baromként ismertük meg, aki leordítja a menyasszonya fejét, mert vizes ruhában ment végig a falun és bepukkad, mert hozzámert egy férfihoz. Nos, nekem ez már nagyon árulkodó volt az õ alapjellemérõl. De még nem volt egy szörnyeteg, ez igaz. Aztán jött a cserbenhagyás. Nos õ nem egy szinte ismeretlen lányt, hanem a menyasszonyát, a szerelmét(!) hagyta cserben, akkor, amikor a legnagyobb szüksége lett volna rá. Erre én semmilyen mentséget nem találok bocsi. Ha csak nem fogadjuk el mentségnek, hogy annyira hímsoviniszta és önzõ barom valaki, hogy ezért megundorodjon a szerelmétõl. De ugye nem?:-) A nõkhöz való viszonyában pedig a árulkodó momentum volt még az Asuval való kapcsolata. Azért ne feledkezzünk meg róla, hogy Musztafa még nõverõ is. Csak úgy költõi kérdés szintjén, egy tudatos nõverõ sokkal jobb, mint egy tudatmódosított nemi erõszakban cinkos? És mi garantálja, hogy ha Fatmagült feleségül veszi, idõvel nem kapott volna õ is a pofonokból?
De hagyjuk a mentségeket. Ami a legfontosabb számomra, amit te úgy fogalmazol meg Hanga abla, hogy "Persze, megbánta - oké. Próbálta jóvátenni - oké." Nekem ez utóbbi a döntõ különbség kettejük közt. Mert egy bûn alól csak is akkor lehet feloldozást nyerni, - mint ahogy Kerim el is nyerte Fatmagültõl - ha megbánom és jóváteszem. És talán abban egyetérthetünk, hogy ebben azért magasan Kerim teljesített jobban. Igaz, hogy Musztafa aligha tudta már jóvátenni, de arról, hogy "hirtelen felindulásból cserbenhagyta" a megerõszakolt menyasszonyát és erre ráment az egész élete, szerintem csak és kizárólag õ tehet, és ezért nem is tudom sajnálni érte igazán. Mert törvényszerû volt hogy erre rámenjen az élete? Rajta kívül álló okokból történt? Nem. Senki sem kérte, hogy menjen el Isztambulba bosszúálllóskodni, hogy lõje le Selimet, és ezzel aduászt adjon a Yasaranok kezébe, hogy megölje Vuralt és újabb aduászt adjon, hogy kihasználja a szerelmes Asut, és addig alázza a már õ gyerekével várandós feleségét amíg az annyira be nem sokall, hogy maga adja a rendõrség kezére a gyereke apját... Kerim lelövése, Fatmagül elrablása (és ki tudja mit akart még vele tenni) meg nálam végképp kicsapta a biztosítékot és innentõl kezdve utáltam meg egyenesen ezt a karaktert. Megkérdezhetem, hogy te ebben milyen mentséget találtál számára?

Lukrécia: Az elsõ és második évadot Kerim megítélésem nekem annyiban változott, hogy az õ elsõ évados disney herceg Kerimbe szerelmes voltam, a második évados Kerim a féltékenységi rohamok, hisztijei egyéb kis hülyeségei által azonban kicsit vesztett számomra ebbõl férfi bájából, és rájöttem, hogy inkább meghagyom Fatmagülnek :-) Emberileg viszont ezért nem csökkent a szememben, forgatókönyv szempontjából még úgy gondolom hogy kellettek is ezek a hibák és ezért sokkal realisztikusabb és emelkedik nálam Kerim fölé a tipikus török fõhõsöknek.
Azért hogy elfogadta Fahrettin papa segítségét nem hibáztatom. Egyrészt nem a pénz miatt bocsátott meg neki, hanem a már bocsánatot nyert apjától kapott dolgokat nem utasította vissza. Másrészt ahogy már sokszor írtam, Kerim más, õ nem egy Mahir Kuzey superhero erkölcsbajnok hanem egy átlag ember. És az átlag, családalapítás elõtt álló fiatalemberek 99%-a szerintem nem utasította volna vissza ilyen ajánlatot.

Hogy miért bocsátott meg Fatmagül, szerintem elég egyszerû a válasz: mert beleszeretett Kerimbe. . Hány olyan nõ van, aki nem egy hibát elkövetett hanem folyamatosan hibákat elkövetõ férfirõl nem tudnak lemondani. Ehhez képest szerintem Fatmagül esetében soha nem beszélhetünk arról, hogy önmagát alázná ezzel a szerelemmel. Nagyon is tisztában volt õ a dilemmával, meg is küzdött vele, nem egy elvakult szerelmes, önbecsülés nélküli lányról beszélünk, ellenkezõleg. Végül mégis érdemesnek találta rá Kerimet a bocsánatra. Szerintem nem véletlenül és nem érdemtelenül. Ha az áldozat meg tudta bocsátani, és ennek miértjeinek bemutatásában azért elég jó munkát végeztek Hilalék, én kívülállóként nem rugoznék tovább ezen, el tudom fogadni és tiszteletben tartani Fatmagül döntését.
hanga45 2016 okt. 21. - 13:50:46
(63/1898)
Micsoda megfigyelés! :))) Nekem amúgy leginkább most a Kara Parában tûnt fel eme testrésze - bár valóban a Fatmagülben is volt jó pár totálkép ezekrõl a nagyon szép kacsókról.
Mivel alapvetõen jófej és nagylelkû ember vagyok, és mivel feltételezem nem szívesen válnál meg tõle, így fájó szívvel bár, de lemondok róla. Nekem úgyis ott van Kivanc szõröstûl-bõröstûl tokától bokáig, vele vigasztalódom a továbbiakban (is). :))
Timea Hakmen 2016 okt. 21. - 13:39:17
(62/1898)
Merhaba!

Engin Akyürek kezeinek gazdája jelentkezik. Én láttam meg elõször! Cöhh!

Mary, nem, én se nézem Tonhal bey-t, annyira azért nem jött be, hogy felirat nélkül idáig vetemedjek. Bár a szír téma engem is érdekelne, de én is csak átfutottam, és nem tudom, hogy ez a szál mennyire meghatározó a történetben.

Jasszus, igen, elvileg a tv2 töröltette az indavideós részeket, de ha eredetiben szeretnéd mégis hallgatni Mehmet Giray hangját, a googledrive-on megtaláló (még) http://csodalatos-szazad-kosem.blogspot.hu/p/blog-page_84.html Csak az a gond, hogy ezek közül nem mindegyik HD minõség.
Na, örülök, hogy így elnyerte a tetszésed a sorozat meg Mehmet Giraykám, mondtam én;)) Nekem a sok intrikus vagy talpnyaló közül, õ éppen a politikai érdektelensége és romantikussága miatt volt egy üdítõ karakter, eleinte, khm.... Kösemmel kapcsolatban én is végig ezt éreztem, nem is volt jól megfogható tulajdonsága, ezért volt baromi nehéz dolga Berennek. A kis vadóc Anasztázia után (én imádtam) ez az alázatos teremtés nekem nagy csalódás volt, de sajnos késõbb a "kegyetlen de lelkiismeretes" szultána paradoxonban sem sikerült úgy lavírozniuk szerintem, hogy mégis egy kedvelhetõ, erõs, a történelmi alakhoz (vagy legalább egy hõsnõhöz) méltó karaktert hozzanak ki belõle...

Michonne, örülök az írásodnak, mert én még rengeteget agyaltam ezen a befejezésen. Én végül arra jutottam, abból kiindulva, hogy egy több ponton is ennyire zseniális sorozat, amely ilyen fontos témákat pedzeget, egyszerûen nem engedheti meg magának, hogy egy hollywoodi karaktermosodává váljon. Ezért hajlok én inkább a kifacsart társadalomkritika felé. Nyilván az átlag drámahagyomány alapján lett volna a(z) (el)várható befejezés, ha Mustafa keze által következik be a tragédia (én végig erre készültem), aztán mehetett volna az életfogytiglan gumiszobába/ zöldségcsináló terápiára. Úgy a "rossz" bukásával mégis lett volna egyfajta fél igazságszolgáltatás vagy legalább valami példastatuálás a történetben. Így azonban teljesen elmaradt mindenféle emelkedettség meg katarzis. De hát az életben hányszor következik be az "erkölcsi igazságszolgáltatás"? Ez a sorozat szerintem nem akart minket ilyenekkel áltatni. Emiatt érzem utólag úgy, hogy Mustafa, Bulut papa vagy Asiye happy endje nem valami hollywoodi karakterfejlõdést akar sugallni, hanem azt, hogy az életben ezek az önzõ, másokon átgázoló emberek érvényesülnek, nem a Narinok. (Már úgy gondolom, hogy amikor a szereplõk szinte meg sem hökkentek rajta, azzal a nemierõszakot és nõverést sem bagatellizálták el valójában, pusztán az "ál-elbagatellizálással" fejezték ki, hogy kb. mennyi joga lehet arrafelé egy nõnek...)
Nekem ezért lett végül ezzel a befejezéssel sokkal inkább tragikus és fájdalmas, de közben zseniális, mintha mindenki megbûnhõdött volna, mert igazából EZ a valódi tragédia és kritika: hogy gyakorlatilag nem igazán történik változás, visszatérünk a kiindulóponthoz, ami nem nagyon szolgál mással, mint kilátástalansággal és szomorúsággal.
Ebbõl adódóan én Narint nem csak példának, hanem ellenpéldának is érzem. Egy olyan karakternek, akin keresztül az is jól leképezhetõ, hogy ezeknek a nõknek miért nem kell, és nem szabadna ennyit tûrniük. Mert az önmagunk semmibevétele és a zsarnokság táplálása ugyanolyan rossz, mint maga a zsarnokság. Csak azért nem tudtam ezért hibáztatni, mert egy 18-19 éves lányról van szó, (amit néha elfelejtettem a szerephez kissé túlkoros színésznõ miatt:)) akibe egész életébe azt sulykolták, hogy neki semmi beleszólása nincs a saját életébe, és emberszámba se vette senki, még a szülei sem..., de Serdar "felvilágosult feminista" anyja is csak Mustafa karmai közül akarta kiragadni a Harun-házassággal, hogy Narin mit gondol, érez senkit nem érdekelt itt igazán. Zseniális, hogy Serdar - egy férfi török sorozatban! - teszi fel a kérdést, hogy tényleg ennyi a legtöbb, amit az ottani lányok várhatnak az élettõl? Hogy feleségül menjenek egy ilyen kis Harun formához? A sorozat végkicsengésébõl az derült ki, hogy sajnos lehet, hogy igen…
hanga45 2016 okt. 21. - 13:31:05
(61/1898)
Drága Réci!
Mustafa karakter és színészi játék általunk történõ megítélését kérdezted. Nálam - talán nem meglepõ módon, mert én mindig picit formabontó vagyok - csillagos ötös. Jellemileg valóban nagyon (irreálisan) letoprongyították, de én addigra már annyira megkedveltem, hogy szörnyülködés helyett csak szomorúan csóválni tudtam a fejemet. Mondhatnám úgy is, hogy nem ismertem rá, hiszen a korábbi viselkedése szöges ellentéte volt a késõbbinek, ami aztán a végkifejlethez is vezetett. A halálának módja is tetszett. Olyan tökös Mustafás volt. Amúgy nem tudom, miért is akarták ennyire megutáltatni velünk ezt a karaktert a harmadik harmadra. Velem nem sikerült. És mivel bírtam a fickót, így a tetteire is igyekeztem mindig magyarázatot találni, ezért én még akkor sem tudtam rá igazán haragudni, amikor rálõtt Kerimre, vagy amikor elrabolta Fatmagült. (Valamelyikõtök nagyon jól írta, hogy a számunkra szimpatikus színészekre hajlamosak vagyunk ugyanazért a tettért kevésbé haragudni, hamarabb megbocsájtani, mint a kevésbé szimpatikuséra. Ez rám hatványozottan igaz).

Kerim kihipózását viszont én nem tudtam annyira engedékenyen fogadni. (Mondom, hogy formabontó vagyok.) :))
Sajnos a 79. bölüm végéig nem sikerült kikapcsolnom az agyamból azt a tényt, hogy ha õ nem veszi észre és nem kapja el Fatmagült azon az éjjelen, akkor ez az egész nem történik meg. És hogy nem állította meg a 3 barmot. Pontosan azért nem tudom elfelejteni, mert az õ jelleme toronymagasan kiemelkedett a többié közül. Ha a varázsgomba ellenére annyi kontroll mégis volt benne, hogy õ nem vett részt az erõszakban, tehát azért valamiféle fék még ilyen állapotában is mûködött benne, akkor nem értem, hogy hagyhatta, hogy a többi görény ezt tegye a lánnyal.
Ugye Mustafa egyik legnagyobb bûne, hogy cserbenhagyta Fatmagült. Nos, Kerim ún. "cserbenhagyása" (bár kettõjük között akkor még nem volt semmi kapcsolat, csak Kerimnek tetszegetett) az én szememben sajnos legalább akkora súllyal bír. És én emiatt a tettéért még a varázsgomba-hatással sem bírtam kimosdatni. Persze, megbánta - oké. Próbálta jóvátenni - oké. Mustafa is megbánta, és neki utána tényleg az egész élete ráment arra a hirtelen felindulásból és nem kevés szülõi ráhatással elkövetett cserbenhagyásra.

Szerintem nagy vitát indítottam most ezzel. :)))

Ja igen: Kerimünk valóban kb. 3 nap alatt megbocsájtott a papának és utána kicsit vonakodva bár - de simán elfogadta tõle a pénzt, mûhelyt, házat, satöbbit. Ezzel ugye nincs semmi gond.(?)
Tudom, hogy most nagyon rosszindulatúnak és genyának tûnök Kerimmel szemben (akit egyébként nagyon szerettem! Csak nem annyira elfogultan.), de ez azért van, mert kevesellem (hmmm...) a végén kapott büntetését, és emiatt azóta is háborog picit a lelkem.
Tovább nem boncolgatnám a témát, mert nem akarom elspoilerezni a végét azon kedves abláim miatt, aki még nem tartanak ott.

Na, akkor utánam a vízözön... :))
maryriddle 2016 okt. 20. - 00:13:54
(60/1898)
Még egy dolog, Récia említetted hogy Kerim még a ráncigálós fogvatartós események után is képes azt gondolni hogy Fatmagül szerelmes Musztafába. Amennyiben itt a leveles dologra gondoltál, lehet furi lesz tõlem aki végig ezen lovagoltam, de én most megértettem Kerim kétségeit. Az õ helyében lehet nekem is megfordult volna a fejemben ha egy ilyen találok és még azt hiszem hogy szemembe is hazudnak a dologról. Az orvosi kezelés szükségességét persze nem vonom kétségbe.:-)
maryriddle 2016 okt. 19. - 23:46:21
(59/1898)
Szia, Jaj, de jó volt ezt mástól is olvasni. Nem akartam már megszállottnak tûnni ezzel a Fahrettin papa témával, (pedig az vagyok) de engem is folyamatosan hergel és hergel az öreg, meg Hilal is vele. Ez nekem is rohadtul hiányzik hogy kicsit ostorozná már önmagát. De nem, õ áldozat. Esküszöm, ha a múltjában egy kicsapongó, nemtörõdöm alakként lenne ábrázolva, könnyebben megbocsátanék neki, de a mártírképétõl és modoros jófejeskedésétõl egyenesen rosszul vagyok.
Reménykedtem egy ideig benne hogy ha már egy ilyen undorító múltú apukát beemelnek a történetbe, legalább kidolgoznak egy jó apa-fiú kapcsolatot (az talán a sorozathoz méltóbb bölümhúzás lett volna talán, mint pl. Musztafa ámokfutása). De szó sincs ilyesmirõl. Ezzel a kapcsolattal én ebben a formában egyszerûen nem tudok azonosulni, és fõleg nem értem, hogy Kerim hogy jutott el a tömény megvetésbõl pár napon belül az apázásig??? Mert a forgikönyv nagyon azt akarta érzékeltetni számomra, hogy szinte áldozattá emelõdött a papa, mert kiderült nem szerette a rossz asszony ez kergette el a kontinensrõl, és ebbõl indul ki elõször Kerim empátiája az apuka felé. (???) És ez valljuk be, hogy ez egy undorító húzás Hilaléktól. Én tényleg nem tudom, hogy ennek a három nõnek tényleg ennyire torz fogalmai vannak az erkölcsrõl, vagy csak szimplán nem gondolják rendesen végig ezeket a dilemmákat?
És ami a legidegesítõbb a papában, hogy nekem az érzésem, hogy õ tulajdonképpen meg akarja vásárolni Kerimet. Csak anyagiakban illetve a magánnyomozós akcióval próbál kompenzálni, de egy normális apa-fiú jelenetet még nem igazán láttam (illetve volt egy próbálkozás, de az is Fahrettin papa önsajnálatába fulladt... forgott a gyomrom a 70. bölümben is, amikor meséli, hogy TUDTA õ hogy nem szereti a lány, de azért feleségül vette, szegény õ,...) vagy legalább csak azt, hogy lenne valami kedvelhetõ személyisége. De ez csak játssza a 007-est, szórja a pénzt, meg vigyorog a háttérben, mint aki annyira végezte a dolgát. Látszik is, hogy nagyon meg van elégedve magával. Bûntudatnak, szégyenérzetnek a szikráját nem láttam rajta soha.... Néha az az érzésem, hogy õ Cemre apja. :-)))

Selimet viszont én mostanában megint bírom. :-) Olyan kis béna hogy már-már aranyos. De még pozitív tulajdonságokat is fedeztem fel benne. ;-)

Húúú... Fatmagül ellenszenves véleményekkel még nem találkoztam. Ez mondjuk meglepett.... De így egyre jobban értem már, hogy miért is Cemre a nõideál a török sorozatnézõk szemében:-))))
Jasszus 2016 okt. 19. - 18:23:23
(58/1898)
huuuuu és persze a várva várt Kivo-Tuba fragi!:DD lányook én olyan jót nevettem rajta és miután elolvasgattam irományaitokat már gurultam a nevetéstõl, mint az a bizonyos kisgömböc :'DD Tuba arckifejezésérõl, egyébként én is elõször azt szûrtem le, hogy Kivo elõl menekül egy lóval (ilyet):DD Fene tudja, de elég laza volt, azon a megbokrosodott lovon :D
De nagyon várom már, hogy induljon ez a dizi, mert ha a fragmani ennyi "sötét szellemet" csalogatott elõ a Barlangból, akkor mi lesz itt kérem egy egész két két és fél órás résznél?! :D
Tuba rövid haját én nagyon bírom! Bár magam is a hosszú hajúak táborát erõsítem, de annyira nõies, dögös tud lenni egy jó kis rövid frizura - és Tubának nagyon jól is áll, bár bevallom ebben a fragiban olyan napközis kisfiús, de hát aki lóhalálában siet, annak mégis hogy állna a frizkója??Megbocsátom neki ;)
Jasszus 2016 okt. 19. - 17:52:52
(57/1898)
Sziasztok!! : ))

Jöttem gyorsan sokat. :D Igaz csöndesen de aktívan nézem ám a Fatmagült, igaz kicsit lassúcska tempóban a 66 résznél járok és hát pörög itt a történet elég szépen, bár már én is észrevettem „dizi-húzós” bölümöket.
Kerim papa, tudom már lejárt lemez, meg kiveséztük, de mellette egyszerûen én sem mehetek el szó nélkül…ha készíteni kellene egy top10 legirritálóbb török sori klisék listát, a „ szeretett feleség által kikényszerített múltbéli bûneiért vezeklõ bukott, de mégis remek apa” tutiii, hogy dobogós helyezést érne el nálam. Fahrettin beyt nem szabad hosszú távon néznem, mert azt a hihetetlenül álságosan jóságos képét legszívesebben lefejelném.:) (neeem ám távol áll tõlem az erõszak bármilyen formája;) de…..lehet rosszul emlékszem a soriból vagy elkerülte figyelmemet vagy épp varázsgombával kínálgatott Selim de én még nem hallottam,, hogy úgy komolyan ez az ember elismerte volna, hogy õ egy raklap apa, elcseszett egy gyermekkort és megérti ha a fia ezért nem bocsájt meg, de legalább megadatott neki, hogy a fia szemébe nézhessen és úgy kérhessen bocsánatot. Helyette, mint egy ragasztó, mindenhol ott volt, szervezkedett, mint egy jótündér, bizonygatta mennyit szenvedett,milyen szörnyû volt az élete, mennyire megviselte hogy az asszony más férfit szeretett,pedig õ csak szerelemmel tudott erre a savanyú némberre gondolni – és ezen hihetelenül szörnyû okok arra sarkallták hogy a világ egyik legtávolabbi pontjára (huuuu totálisan megérthetõ okok miatt) a saját gyermekét hátrahagyja, sõt! még az öngyilkosság után se kereste fel a fiát! Majd random módon Mukkades levelére megjelenik több évtized után és még beleáll Meryem ablába (ahelyett, hogy hálás lenne), hogy fedje már fel Kerim anyjának a „titkát” – még az sem számít ha Kerim anyaképe összetörik – csak a múltbéli bûne megbocsáthatóvá, ne adj isten még nemes cselekedetnek is tûnjön….fújj, nem folytatom : )) Naa nekem õ a „legmocskosabban kimosdatott” karakter…

Kerim hipózása különösebben nem szúrja a szemem. Valójában õ mindig ilyen kis jófej fickó volt. Az õ egyetlen bûne, az erõszakban való bûnrészesség és az a bizonyos pénz elfogadása….de késõbb még ezt a hibát is elvették tõle és kiszínezték rózsaszínûre. Szerintem én ezt anno fel is róttam, féltem is, hogy az egyszerû Kerim Ilgaz félistenné emelkedik de! aztán szerencsére nem tapasztaltam több ilyen erõszakos „múlt-korrigálást”. Sõt! az 50. bölümök körül még hard core Kerimmel is megismerkedhettünk.
Viszont… Hilal asszony ténykedése (Fahrettin bey leszámításával) tagadhatatlanul Musztafánk jellemére hatott a legtorzítóbban. Nekem már sok amit ezzel az ipsével lemûveltetnek, meg olyan mondvacsinált, ahogy genyóskodásával kívánják kitölteni a részeket. Ahogy visszatekintettem a lecsúszására, jelenlegi tetteire már-már a képtelenség határát súrolja, hacsak nem komoly személyiség zavarral küzd szegényem, de erre utaló jeleket a sori elején meg nem láthattunk. Marad a Hilal-kór dialízise.;))
Ó! és a kedvencem Szelim! Õ mégis mi a fenéért van még a sorozatban?! : )) Atyavilááág és én még egy idõben meg is dicsértem, hogy igen ez az!! török vörös démonunk most végre az asztalra csap! hááát nem :)) nagyon nem :D Szelim konkrétan minden szituációban sunyiskodik és bambul. Ha meg Erdogan trollkodik vagy cinikusan beszólogat, akkor kéjesen vigyorog és adja alá a lovat (no, persze nem Tuba lovát ;)
Még egy kis szösszenet a Fatmagülrõl – plusz élményként az adott bölüm után, mazsolázgatni szoktam a hozzászólások között és hát huuu…hogy mennyien tartják Fatmagült ellenszenvesnek!!!!! az ok: túl hideg, állandóan sír, bénán csókolózik Kerimmel :DDD Ebbõl nekem az jön le, hogy legtöbben nem is a témája, erkölcsi mondanivalója egyéb okosságok miatt nézik ezeket a sorozatokat, hanem a „forever ask-ért”. Azért, az ilyen nézõi igények kielégítése miatt, érthetõ hogy egyre nehezebben készülnek értelmes sorozatok.

ÓÓÓ és persze a vacsorám és a napi Kösem adagom nélkül sem alhatok el nyugodtan:) Bár, amilyen tempóban, eldarabolt részekben sugározzák..hááát még ezt is nézem egy jó darabig. :DD De mire kapcsoltam, hogy logikusabb lenne felirattal néznem, erre pont törölték. Hát, ez a karma vagy szemmel verés, vagy szerencsétlen szerencsém.:D
De! ezt a technikai akadályt leszámítva egyáltalán nem bántam meg, hogy ebbe a soriba belevágtam! Sõt! ez egy nagyon korrektül, gyönyörû kivitelezéssel, meglepõen jó történet bonyolítással összerakott sorozat...ééééés Kadir Dogulu *-* azok a kifejezõ, mélybarna szemek *-* hát én teljesen odavagyok a fiatalemberért,nagyon bejött (csak sajnos nem a szobám ajtaján:D (Neslihant meg utálom :DD Érdekes, de sorozatbeli karakter alapján, viszont Sahin bátyót jobban bírom - neki azért vannak ambíciói, céljai,elvei- ami egy birodalom (milyen birodalom! az egész világ!:D uralmát jelenti addig Mehmet drágám pusztán egy oszmán szultánáért epekedik..lófütty :))
Érdekes, de Iszkender egyszerûen semmilyen érzést nem vált ki belõlem, nem is értem rajta mit esznek az asszonyok.
Ami negatívumot találtam a sorozatban, az maga Kösem. Most, hogy nézem már megértem miért tört bele ebbe Beren bicskája. Olyan mintha a készítõk maguk sem tudták volna eldönteni, milyen legyen Kösem jelleme. Alapból akkora a jellem-differencia Anasztázia és Kösem között, mintha két külömbözõ nõrõl lenne szó (több idõsebb ismerõsöm, abban a hiszemben nézi is a sorozatot, hogy Kösem egy új nõ, Anasztázia helyett - õszintén szólva, ha nekem se lett volna háttér információm török sajtóból, hogy váltás lesz, elõször én is csak pillogtam volna, hogy hee??) Beren által alakított megkomolyodott, jóformán angyallá magasztosult, ártatlanka, jólelkû Kösem, aki a háttérben azért ide-oda keverget a szulátánák között sajnos, nagyon engem sem tudott meggyõzni. Szóval tartom magam ahhoz, hogy itt nem Beren játékával van gond elsõsorban, hanem magával Kösemmel, mint jellemmel.
hanga45 2016 okt. 19. - 16:39:47
(56/1898)
Elbõgöm magam...:)))

Nem is olyan rövid az a Tuba haj. És ha jól látom növesztgeti megint. Még egy pár centi és tudnak neki hajhosszabbítást csinálni. Amúgy szerintem volt annyi esze, hogy amikor levágatta, elrakta a lenyisszantott haját.

Vacsorafõzés on. :)
hanga45 2016 okt. 19. - 09:57:45
(55/1898)
Az a nagy helyzet, hogy nekem is rémlik valami Engin kezérõl. Mindegy, szerintem csináljunk egy felhívást, hogy jelentkezzen a gazda. Aztán vele majd leboltolom. :)) (De kis vicces lenne, ha az enyém lenne! :))) )

Mankos, szóval az átlag török nem jópasi. Ezt szomorúan hallom. Pedig már éppen a disszidálásomat fontolgattam.
hanga45 2016 okt. 19. - 08:30:22
(54/1898)
:)))))))))
Igenis, értettem, kedves Ria. :))) (Ezek szerint nem tetszett a Réci, pedig szerintem sokkal egyedibb, mint a Ria). ;))

Azt hiszem én vagyok itt a leghardabb rajongó és KÖSZI a pillanatképet! :)) Cok güzel (ve cezur)!! :)) Lerántotta Tubát, mint Böde Dani a norvégot. (És az nem lehet, hogy ez a haj csak paróka, ami egyben van azzal a kalappal?)

Most folytatnom kell a dolgozás-imitálást. ;))
hanga45 2016 okt. 19. - 08:21:38
(53/1898)
"lekenték" :))) Nem kenték le, Miamiban Tugay abinál tengette a forgatás elõtti utolsó napokat, ott színesedett meg ilyen szépen. A barnaság elõtt vörös volt az arca, amit néhány "jóindulatú"(!) "rajongója"(?) borvirágnak nézett, amikor (már Isztambulban) lekapták a paparazzik egy étterem elõtt.
Amúgy nekem olyan Robinsonos feje van most. :)

Mellesleg titkon én is remélem, hogy nem lesz nagyon jó fiú, és nem egy nyál sorozatot csinálnak. Nagyon megnézném már csibésznek, aki természetesen azért a végére nagy jellem átalakuláson esik majd át és imádni lehet. (Én bérgyilkosnak is imádnám.) :))

Enginünk sorozatáról én is hallottam, és sajnos ez is érdekelne. Nagyon megkedveltem ezt szemébenazegészszíve fiút. A múltkor ugye egyezkedtünk, hogy kinek mije kellene. Nos, én cserélnék, ha lehet. Az orra helyett a szép kezét kérném. :))
maryriddle 2016 okt. 19. - 00:27:24
(52/1898)
Ja, hogy úgy:-) Oké, elfogadom ezt a magyarázatot, valószínûbb (de nem jobb) mint az enyém, nagyon bennem volt még a bérgyilkos Kivanc kép:-)) Egyébként jól látom hogy õt is jól lekenték az ayyapimos módi szerint, mint Õzit, vagy csak a sok bodrumozástól ilyen napbarnított Kivancunk?:-))

Szia Michonne, jó hogy jöttél. Az Engin sorit már én is fel akartam hozni. A doki bácsiként még vonzó volt elképzelni, a szívmûtött leányról viszont nem halottam, ejj... Én még a Kis Günesis színésznõt olvastam lehetséges partnerként... hát nem tudom melyik lenne a kisebbik rossz... Igaz, hogy még nem láttam egyiket se semmiben, de olyan magyaros jóindulattal vagyok feléjük:-) Viszont Serenay azért is adok egy esélyt, Zerrin Tekindor ide-oda, ezt a filmet meg fogom nézni, ha elérhetõ lesz, ez a téma nagy kedvencem volt még diákleány koromban:-) (Ne gondoljatok semmi rosszra...se jóra:-))

Hanga abla, én érdeklõdtem már a témában egy Törökországba gyakran járó ismerõsömtõl. Tõle azt hallottam, hogy a magyarokhoz viszonyítva több a csúnya is, viszont sokkal több a jóképû legény is, (míg kevés az átlagos) már persze akinek bejönnek a fekete hajú, szemû, szakállas emberkék, mert Kivancból nyilván nincs sok (egyébként, bár õ nem néz sorozatokat, de Kivancot ismeri, és azt mondta, hogy neki amúgy színei ellenére törökös vonásai vannak). Elõnyként hozta még fel, hogy nem nagyon kopaszodnak és kevesebb a túlsúlyos férfi, mint nálunk. A nõkrõl már nem volt ilyen jó véleménnyel:-) ((Biztos azért választanak sokan magyar asszonyt. Ugye Tímea?:-))
Michonne 2016 okt. 18. - 23:16:54
(51/1898)
Tímea,
kicsit megkésve reagálok a Bulutra.

Tisztességes török hõsnõk: valószínû csekély török-sorozatos kitérõim alatt még mindig nem szoktam hozzá a jelenséghez és ahhoz sem, hogy az írók nem kultiválják a kegyes hazugságot, pontosabban nem mindig:) Akkor persze kevésbé aggódtak Narin renoméja miatt, amikor az elsõ tárgyaláson tisztán és jól érthetõen hazudott eskü és Atatürk faliképe alatt:) (jó persze tudom, hogy nem ugyanaz a szitu, és csak viccbõl értetlenkedek itt, mint Serdar doki..:)) )

Addams Family (:D) : egyetértek a megítélésükben, bár az anya legalább az elején próbálkozott, és a Mardin környéki kultúrkört tekintve már ez is több volt, mint meglepõ. Az apa bénasága viszont kritikán aluli.
És persze Mustafa szülei sem ácsingózhattak az év szülei címre, több más mellett, pl. ahogy a fiúk epilepsziáját kezelték (sehogy), ezzel is erõsítve a crazy Mustafa teóriát a környezetben, pedig az „õrültségének” semmi köze nem volt a betegségéhez, viszont gyógyszeres kezeléssel legalább a rohamokat megspórolhatták volna szerencsétlennek. Kedvesek.

„Ennél a pontnál jöttem rá, hogy Mardinban (nem csak ott) nem az a legnagyobb gáz, hogy a férfiak nem tisztelik a nõket, hanem az, hogy a nõk sem tisztelik saját magukat.”

Teljesen igazad van, és nyugati fejjel, gondolkodással ezeket az ön- és utód sorsrontó momentumokat nehéz felfogni és tolerálni. Ha nem tud a társadalom ebbõl kilépni, akkor esélyük sincs.

A vége és Hatun mama:
Érdekes volt, pláne annak fényében, hogy az egész történet egy nagy társadalomkritikának indult, aztán az utolsó bölümökre nagy karaktermosdatásba fulladt, és itt nem kifejezetten csak Mustafára gondolok. Persze az is lehet, hogy egészen nyakatekert módon éppen így sikerült igazán kritikusra.

Hatun akció….. nehéz kérdés és erkölcsileg is erõsen vitatható, még ha a „gyerek nem tehet semmirõl, ezért ne szenvedjen” jelszó is motiválta.
És azon túl, hogy én éreztem a karakter belsõ harcát, a fel nem fogható ellentmondást, hogy anyaként ne a lánya megerõszakolóját, hanem az unokája édesapját lássa Mustafában (nagyon hiteles volt a jelenetben szvsz a színésznõ), mégis elképesztett az anya ilyen fokú beleavatkozása. Egyébként tökéletes bemutatása volt ez a török családi hierarchiának, mármint, hogy ezt egyáltalán megtehette.
És az, hogy Narin hol volt ebben a történetben – pláne 3 hónappal S. halála után- azt már tényleg csak Allah és az író tudhatja…
Mert hiába a közös családi fotók a végén (persze Narin nem szerepelt egyiken sem…), ha máris visszaköszönt a sorozat elsõ felében érzékelt tompa állapota a lánynak.
A döntés jogát vették el tõle sokadszorra.
Így Narin történetvezetésével ráfejeltek a Serdar sokkra, és némileg átalakult szereplõkkel ugyan, de mégis visszatértünk a kiindulóponthoz. A végén a hollywoodi körkép a többi szereplõ élete alakulásáról pedig még erõsebben kidomborította Narin boldogtalanságát.

Amennyiben az író célja az volt, hogy bemutassa az emberfeletti túlélõképességét, példát állítva ezzel az azon a vidéken élõ, hasonló cipõben járó nem kevés nõnek, azt mondom sikerült. De mit ér a nagy túlélés, ha utána csak az érzelmi vegetáció marad? (Jó persze rengeteget kapott minden szinten S-tõl, no de mégis…).
Ezért számomra végtelenül szomorú lett a vége, és több tekintetben nem sikerült elmozdulni, ahogy ezt az ott uralkodó jelenlegi társadalmi normák is alátámasztják. Messze még az igazán áttörõ változás, függetlenül a vágytól.
hú de hosszú lettem megint és sok újat nem is írtam, sorry.

Hanni és az Emmy
Számomra is érthetetlen, hogy bizonyos sorozatok még csak a jelölésig sem jutnak. A junkien minden évben téma is ez a jelöltes poszt alatt. A Hanni és sok arra érdemes sorozat/színész mellett egyébként a nagy kedvencem a 7 évados SOA (Sons of Anarchy) is mindig így járt, bosszankodtam is eleget miatta. Válasz persze nincs a miértekre, de az jól látható, hogy bizonyos sorozatoknak bérelt helyük van a jelöléseknél, ha kell ha nem, a nyerésrõl nem is beszélve.
Ezért én is feladtam már egy ideje és nem foglalkozom vele.

Hugh filmjét felírtam a listámra köszi.
Michonne 2016 okt. 18. - 23:11:27
(50/1898)
Sziasztok,

Lányok, bevallom én szakadtam ezen a modern akció westernre hajazó autóból lóra és nõre ugráson, de most aztán pláne, ahogy olvasom Réci (leánykori nevén Lukrécia) felvetését… szinte magam elõtt látom, ahogy repül a kalap a parókával együtt a nagy török nemzeti vágtán…:) tudunk mi ha akarunk, na!:)

Egyébként Tuba a privát képein tetszik rövid hajjal, de ebben a promoban +10-et rátesz az biztos, egyetértek Mary.

Kivancnak jót tesz a szõr.
A többi majd kiderül, pontosabban remélem Erika és - aki még nézi - bõszen hogyvoltozik itt és akkor én is képben leszek;)

Lehet írtatok már róla:
Engin következõ projektje szappanoperás magaslatokban jelenleg, azaz mindenki mond mindent, a legutolsó infóm, hogy a TIMS-el írt alá és doki bácsi lesz talán, oldalán egy szívmûtött, vagy szívtranszplantált (?) jánykával, aki akár Serenay Sarikaya is lehet, ha végre elnyekergi a színésznõ, hogy vállalja e a szerepet, vagy sem.
Egyébként ezt látta tõle valaki? https://www.youtube.com/watch?v=0SBQ_eifsq8
/allergiások figyelmet felhívom, hogy a fenti link nyomokban Zerrin Tekindort tartalmaz..:)/

Erika, kb. én is így vagyok a sorozatokkal, bõség zavara, és nálam nem csak török vonalon, de semmire sincs idõm.
Csak az vigasztal, hogy ha itt az idõ lesz mit néznem a cociális otthonban..:)
hanga45 2016 okt. 18. - 21:29:08
(49/1898)
Marycim, hát meee megvadult alatta a ló. Azé ugrott rá, hogy megmencse az életét. :)) Nekem legalábbis ez jött le. És nem elgázolni akarta, hanem véletlenül majdnem összeütköztek. Ettõl vadult meg a nyihaha. :)
hanga45 2016 okt. 18. - 21:20:57
(48/1898)
Nocsak... Ez a sorozat sem tûnik rossznak, a felütés elég megrázó. A Kis Günesi és a Királynõ is hasonlóan drámaian indult. A Günesit kb. a 3. része óta nem nézem, így arról nem tudok nyilatkozni, viszont a Királynõ vége a drámai kezdéshez képest hatalmas csalódás volt számomra (akkor is, ha tudom az okát).
Örömmel fedeztem fel Safiye mamát is.

És ez a szép kékszemû Onur Tuna sem rossz... ;)) De nem leszek kapzsi, õt meghagyom akkor Marynknek. :))
Segítsetek, hol láthattam én ezt a srácot? Az mondjuk megvan, hogy nem a sarki benzinkúton (sajna). :)

Lányok, Törökországban honnan a fenébõl van ennyi szép pasi? Mankos, Téged kérdezlek, akirõl tudom, hogy többször is megfordultál ott: az utcán is ilyenek szaladgálnak? Van ezekre a félistenekre lecsap a filmipar és utcai látnivalónak megmaradnak a görbeorrú fekete hajúak és szakállúak és szõrösek? :)) Tényleg döbbenetesen jó a felhozatal szinte minden soriban.

Hallottátok, hogy feliratozni fogják Icerde-t is? Ha ez így megy tovább és ennyi jófej fordítócsapat fog ennyi jó török sorit hozni nekünk, kérvényezni fogom a korhatár elõtti rendkívüli nyugdíjaztatásomat. Talán akkor lesz majd idõm végignézni õket, ugyanis szinte mindegyik érdekel(ne). Kösem is a várólistámon van, szerencsére elég nagy a tárhely a laptopomon, így egyelõre parkolópályára tudom állítani az öszes megnézendõ sorim közé. Egyelõre... :)) És akkor még a felirat nélküli, ámde jónak tûnõkrõl nem is beszéltem (mint például ez a fenti).
Benim güzel (ve cesur!) askim dizijének már megvan a mappa, amibe majd lementem az összes bölümöt. Remélem annak a fordítására is rácuppannak majd sokan (gakorlatilag biztos vagyok benne). :))

Drága Lukrécia, ha nincs ellene kifogásod,én átkeresztelnélek Réci-re. :) Ez rövidebb.
Szóval kedves Réci, nekem tetszik Tuba frizuja. Különösen az egymásra (és -ba) eséses résznél. :)) Nekem a KPA-ban mostanában túl konzervatív. Akkor tetszett nagyon, amikor különbözõ kendõkkel fogatták át. Volt néhány ilyen rész, amikor erre voltak rákattanva Basakék. :) Remélem az eredetileg tervezett 39 részt meg fogják toldani majd még egyszer ennyivel (mert hogy ennyire sikeres lesz), és addigra talán Tuba haja is visszanõ. ;)) Inshallah... :)
maryriddle 2016 okt. 18. - 20:56:17
(47/1898)
Ó, köszi nem is tudtam. Most csak nagyon átfutottam hogy mondjak valamit (késõbb majd még tüzetesebben megvizsgálom) de egyetértek veled, fõleg ami a vayy, vayy részt illeti.:-) Meggondolom még azt az e ex vagy nem ex dolgot.:-))) Sajnos színészként annyira nem ragad magával, és az ördögi dörmögésével még mindig nem tudtam megbarátkozni :-( Egyébként 194 cm. A Filintában meg a feje alapján nem nézett ki ilyen magasnak, de itt már ezekben a szûk nadrágokban látszódtak hogy mennyire hosszú virgácsai vannak, hûûha. Érdekes, hogy Kerimben pont ez tetszik, de Tonhal úron (ezen besírtam:-))) meg pont nem. Azt azért becsülöm benne hogy filmográfiáját elnézve úgy tûnik kikerüli a szappanoperákat, nem tudom hogy tudatosan-e vagy csak még nem csaptak le rá (eddig) egy ilyen szereppel, ami fura egy ennyire rendben lévõ fiatalembernél.
Te egyébként nézni fogod ezt? ;-) Az elején jól láttam, hogy szír menekültek láthatóak? Egy ilyen vonatkozású sori mondjuk lehet hogy érdekelne.... ha lenne rá idõm....
maryriddle 2016 okt. 18. - 20:37:43
(46/1898)
Okééé. Valaki elmagyarázná nekem ezt az elõzetest?:-)) Elõször azt hittem, hogy Kivanc el akarja gázolni szegény pacit és a nõt, de aztán minek ugrott rá? Elromlott a fék? Vagy nééé? Kivanc amúgy szerintem se rossz ilyen kis vademberesen:-), legalább is sokkal jobban bejön így mint a ficsúrós öltönyös promóképeken. A nõci... Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem az elejétõl kezdve az volt az érzésem, hogy kicsit túl érett Kivancunkhoz, nem a kora miatt, hanem a kisugárzása... és most együtt látva õket még inkább ez a meglátásom...
Timea Hakmen 2016 okt. 18. - 20:22:25
(45/1898)
Én úgy tudom, hogy egyébként tiszta 'a' hang csak a magyarban van, egy fonológustól hallottam, hogy a külföldiek füle nem tudja különböztetni az o-tól, és kimondani se nagyon bírják. De bénák... (Nem mintha nekünk annyira menne az angol 'ham'-ben ejtett 'ae':)) A spanyollal én is kacérkodtam, de aztán rájöttem, hogy a pösze sz-t nem tudom röhögés nélkül kimondani :D A katalán amúgy szerintem még szebb.

Mary, amúgy eredetileg hozzád indultam ide, mivel rám erõszakolta a youtube Huspy puppy Onur Tuna, általad már promotált sorozatának elsõ részét, és belenéztem, és...khm... ha még nem tetted, szerintem csodáld meg te is az exed(?) mert a sorozat sem tûnik nagyon borzalmasnak, (- ahhoz képest, hogy én nem szeretem az ilyesmit), de a lényeg, hogy Tonhal Bey meg tényleg naggyon vayy, vayy benne. (Az elsõ percekben borotválatlanul is megtekinthetõ, már kíváncsi voltam rá, hogy csak azért takargatja-e magát mindig annyi szõrrel, mert nélküle egy csecsemõképû nyikhaj, de kiderült, hogy nemis. Bár szakállal azért cukibb). https://www.youtube.com/watch?v=yuNdrv5Nz5I
hanga45 2016 okt. 18. - 19:42:32
(44/1898)
Sziasztok! :)))

Néééééztem, lementettem, kikockáztam, stb. :))))))))) Mielõtt belestem ide, én is pont azelõtt láttam. :)
Kivanc gyönyörû. Ennyi. Pont. És micsoda kis kaszkadõr!!! ;))
Imádom. De ezzel nem mondok Nektek újat.
Állítólag november 10-én lesz a premier. Húúú, de várom!!!

Az a helyzet, hogy momentán nem is nagyon érdekel más. Fatmagúlon :)) már rég túl vagyok, most KPA van terítéken. 26. bölümöt kezdtem fél órája, de szomorúan kezdem megállaptítani, hogy mintha nem kötne már úgy le. Most vagy laposodik, vagy én fásulok. Ez a sorozat is addig volt igazán izgis nekem, míg csak kerülgették egymást.
maryriddle 2016 okt. 17. - 21:03:51
(43/1898)
Reszát, Fatmagúl :-)) Én egy orosz szinkronba futottam bele múltkor õk is Fatmagúlt mondtak, nem is tudtam hogy az ü ilyen egzotikus hang. Muszafa egész jó, jobb mint a török szinkron. Jut eszembe meghallgattam Firat Celiket,.... hát az eredetinél is jobb a spanyol szinkron:-)) De alig van külföldies akcentusa. Kár hogy nem derült ki miért fosztották meg az igazi hangjától szegényt.
maryriddle 2016 okt. 12. - 16:48:43
(42/1898)
Hahaha,nagyon jó:-)) Az egész sorozatot szimbolizálja a kép, már csak Handan asszony hiányzik a papuccsal meg persze Cemre :-)
Timea Hakmen 2016 okt. 11. - 18:26:49
(41/1898)
Köszi. Láttam, hogy valami szörnyû bajuszképzõdményt növesztget, de nem tudtam, hogy legalább egy szerep miatt. Engem érdekelne a sorozat, mert kedvelem a fõszereplõket is, de most nincs idõm rá. Azért majd ránézek Mustafa sehzadémra meg a bajszára, hátha kiderül, mit tud annyira, hogy egy éven belül már a harmadik szuper- - potenciális - sikersorozatban tûnik fel.
maryriddle 2016 okt. 10. - 15:02:44
(40/1898)
Sziasztok! Azt szeretném megérdeklõdni, hogy ti a Fatmagül 70. bölüm megnézését hogyan oldottátok meg? Mert youtube-on csak két részletben találom az epizódot, a felirat viszont egyben van.

Ja és a Bergüzar- Halit sori érdekel valakit? Mankost tuti nem:-)) Nagyon kemény a fragija. Nem tudom miért, de nekem nevethetnékem támadt Halit elszánt fejétõl a pacin, pedig a Seherében jól állt neki a ló. Tímea felhívnám a figyelmed, hogy a Kösemes Musztafa herceged is szerepel benne, úgy érzem ezt a bajuszt meg kell mutatnom: https://www.kanald.com.tr/vatanim-sensin/oyuncular/boran-kuzum
maryriddle 2016 okt. 06. - 11:25:46
(39/1898)
Részemrõl albarlangban egyáltalán nem gondolkodtam, mert már a legelsõ részben is csak köpködni tudtam Musztafát, a 3. bölümben pedig végérvényesen egy pondróvá degradálódott a szememben. Güneyel ellentétben õt abszolút a saját sorsának alakítójának látom amiben Kerimnek közvetlenül nincs szerepe, nem õ kérte meg, hogy fordítson hátat Fatmagülnek, míg Kuzeynek és Cemrének elismerten volt némi tudatos negatív ráhatása Güney életére. Szóval teljesen más a helyzet, felesleges is párhuzamot vonni a két férfi között. Szerencsére itt a fõszereplõknél tökéletes munkát végeztek, és semmiféle álszentség, mosdatás, eszményítés gyanúja nem merül fel, szerintem itt nincs mit leleplezni. Meg igazából a többi karakternél is, egyedül Musztafa az, akinél úgy érzem kicsit elszaladt a ló Hilalék fantáziájával... Szóval ha esetleg úgy tûnt hogy Hilalban keresem a kifogást Muszafa mentségére és Kerim kárára, akkor tisztázom kell hogy nem, itt most totál a világos oldalon állok én is, pusztán azon tanakodtam hogy vajon mi járhatott ezeknek az asszonyoknak a fejében. De mint általában szerintem itt is elég prózai lenne a magyarázat: valamivel ki kell tölteni a bölümöket:-)
maryriddle 2016 okt. 05. - 20:20:04
(38/1898)
Mankos, nézem, vagy hát nézném én nagyon szívesen (utoljára a 78.-at láttam), de sajnos a Fatmagüllel is alig haladok mostanában. De csak azért élvez prioritást, mert nem akarom ezt is annyira elnyújtani, a Karadayinál meg már úgy megszoktam, hogy kb. több mint egy éve társam.

Fatmagül:
Musztafánál azért nem érzem következetesnek ezt a cselekedetét, mert õt egy büszke, kivagyi menõgyereknek láttam az elején, olyannak akit ha elhagy az asszonya, bizonyára agyonlövi a pasit, és esetleg lekever egyet a nõnek, de hogy õ a szerelemért könyörögne, erõszakoskodna, megalázná magát azt nem néztem ki a jellemébõl. (Fõleg, hogy az eset elõtt õ még abban a feltételezésben élt, hogy Fatmagül házaséletet él Kerimmel.) Azért sztereotip törökök közt is van különbség, az én kategorizálásomban (csak a sorozatokra értve) legalábbis az egyik az egyszerûbb, mezei hímsoviniszta (ilyen mondjuk Sami papa és Musztafát is ide soroltam korábban) a másik pedig pszichopata vagy szociopata fogvatartós, elrablós õrült típus (mint mondjuk Emír, vagy az említett Bulut sorozat Musztafája).
Tudom hogy Musztafa se volt normális sosem, de az eddigi nemnormálissága inkább "csak" "kulturális" velejárója volt a személyiségének, ez a mostani psycho, suttogós, "Mi fájna a legjobban Kerimnek?" kérdésekkel rémisztgetõs Musztafa viszont nekem egy teljesen más kategória, már inkább egy kisarkított szappanopera-szerû, mint emberi karakter. És ez nem igazán tetszik. Miért kell minden török sorozatba egy ilyen beteg elméjû egyébként??? Így is elég volt a számláján ahhoz hogy elkárhozzon, már a legelejétõl kezdve, ezért érzem túl soknak amit csináltak vele Hilalék, szerintem a Vural gyilkosságnál esetleg Kerim lelövésnél nyugodtan leállhattak volna. De ha már ennyire nem tudták kihagyni a psycho-szálat, én Erdoganból sokkal inkább kinéztem volna ilyesmit, neki már az elsõ évadban is voltak eléggé ijesztõ, perverz megnyilvánulásai, míg Musztafánál nem emlékszem ilyesmire.
Kerim felemelését nem a KG-s, mosdatós értelemben mondtam. Nagyon jól felépítettnek és következetesnek tartom a karakterét (talán az apás-szál egy kicsit fura), nálam kiérdemelte a bocsánatot Fatmagültõl és a nézõktõl is, úgy gondolom nincs szüksége semmilyen külsõ mosdatásra. Csak mivel egy Hilal mûrõl van szó eszembe jutott, hogy esetleg még a Muszafa kontraszttal is rá akarnak tenni egy lapáttal a nézõk szimpátiájára? De csak egy eshetõség volt arra vonatkozóan hogy ugyan miért mocskosítják már ennyire ezt a Muszafát. A legvalószínûbb indokot igazából a bölümhúzásnak tartom... Be kell vallanom, bár a szerelmi-szál, a Yasaran fiúk gyötrõdése továbbra is nagyon tetszik, de érzek egy kis csalódást a második évaddal kapcsolatban az elsõhöz képest. Eddig azért szerettem nagyon ezt a sorozatot, mert tényleg viszonylag mindennapi, realisztikus problémák és jellemek szõtték a cselekményt, mindent hihetõnek tartottam, ezekkel az akciókrimis, lövöldözõs, elrablós, rendõr elõl bujkálós epizódokkal viszont a Fatmagül is kezd beleesni abba a hibába, amibe sikersorozatok 99%-a, vagyis hogy felesleges hülyeségekkel próbálják nyújtani a sorit és fenntartani a nézõk érdeklõdését, emelni a pulzusszámokat. Csak hogy az ilyen akció vonalnak szerintem pont nem a Fatmagül rajongók a célközönsége... Ilyen szempontból még mindig a TSZ az a sorozat, ami mert "unalmas" lenni és mégis minimális cselekménnyel, gyilkosságok, lövöldözések, maffiózok, sivító szirénák nélkül is érdekes és élvezhetõ tudott maradni majdnem 80 bölümön keresztül.

Ó, és még egy kis Yeter meg bulvár. Még mindig nem jutottam el az évadnyitóig, szerintem a Fatmagül befejezésééig nem is fogok. De nagy hír, hogy Pelin Karahan terhes. 4 hónapos, szóval az már kezd majd látszani nemsokára. Na most ezt vagy beleszövik a sorozatba és jön az újabb Harmanli baba (elképzelhetõ mert ugye az évad végefelé volt egy olyan jelenet, ami arra engedett gyanakodni, hogy végre felavatja Yekta az új házban a hálószobát) vagy kiírják a nõcit, és más lép fõhõsnõi posztra... merthogy Jasszus, drága Yektád eddig is bõ háreme úgy látom még egy taggal bõvült, a változatosság kedvéért most egy vörös asszony a legújabb kérõ, aki nagyon vigasztalta Yektát a fragiban.
maryriddle 2016 okt. 04. - 20:37:04
(37/1898)
Jó estét!

Jasszus, szerintem is fantasztikus volt ez az Icerde kritika:-) olyannyira, hogy rávettél, adjak neki én is egy esélyt a szapulásra. Mindenben egyetértek!
Elõször is, a zenéje! Te jó Allah!!!! Annyi pozitívumot eddig még a leggagyibb szappanoperáról is el tudtam mondani, hogy legalább a zenéje jó, fõleg az Ayyapim azért nem szokott ilyen téren spórolni, de ez? Kb. egy délutáni tv2-õs amerikai akciólimonádénak is gyenge lenne.
Ami a színészeket illeti...A nõcik tényleg annyira jellegtelenek, hogy nem pazarolnék rájuk több szót, mindent elmondtatok. Catagay... Bocsánat a rajongóktól, de az alapján amit láttam engem nem gyõzött meg a fiú. A Kuzey hasonlítgatásokat nem csodálom, ugyanis dettó ugyanazzal az eszköztárral (fõleg mimika, hanghordozás) próbálja (hangsúly a próbálján) elõadni ezt a karaktert, ahogy anno Kivanc Kuzeyt az elsõ évadban (+ egy kis õzikés merevséggel) Annyi, hogy nem tikkel és nem dadog. Megfordult a fejemben, hogy direkt majmolja, vagy szebben fogalmazva, talán Kivanc a színészpéldaképe? (Azt tudom, hogy barik igazából) A legjobb viszont tényleg a bunyózási technikája. Ne mááár!!!:-)) Hirtelen a film+-on éreztem magam, csak hogy amíg az amcsik az ilyen filmjeikben legalább harcmûvész "színészeket" castingolnak, addig errõl a Cagatayról lerí hogy igazából tuti valami kis finom úrigyerek aki életében nem ütött meg senkit. Annyira látszott hogy mp-rõl mp-re megkoreografált, betanult volt az a jelenet, és annyira profi, hogy az már nevetséges kategória. Ezt inkább ne erõltessék szerintem.:-))
A másik fiúra kevesebb idõm maradt, de annyiból amit láttam,szerintem nem rossz, nekem az õ alakítása sokkal jobban bejött, és a karaktere is érdekesebbnek tûnik, bár lehet hogy az eleve fura arcszerkezete tehet róla.
És végül Nazif papáról, is írnom kell néhány szót:-(... Maga a karakter tényleg egy vicc, ezt már a frizurával is megalapozták, de az egész kiállása, a hentessége, Cetin Tekindor enyhén szólva eltúlzott játéka + a körülötte lévõ arcok élén a maszkfejû csávóval, tényleg már-már szürreálissá teszik a karaktert. Egyáltalán nem vehetõ komolyan, ha nem tudnám mi ez, azt hinném valami maffiózó film paródiát vagy török Torrentét néznék. Nem is értem, hogy ezt tényleg komolyan gondolták? Kerim apját sokkal jobban el tudtam volna képzelni erre a szerepre, vagy a tesóját, Sami beyt:-), õ úgy is olyan hentes alkat:-) Cetin Nazif papa szerintem is túl "cuki" erre a szerepre.
Összegezve: úgy érzem nem nekem való ez, meg idõm sincs rá. De ha nézitek, továbbra is szívesen olvasom a véleményeket, ha lesznek KG-s párhuzamok, szóljatok;-)

Fatmagülben a 66. bölümnél tartok. És máár megint Musztafáról szeretnék pár szót szólni. Nem tudom mi van velem, lehet hogy félreismertem magam, vagy kivilágosodtam, vagy mi, de egy fikarcnyi szánalmat se tud kelteni bennem már ez a karakter, még akkor se ha élet-halál között kidobják az útszélére elvérezni. De õt már nem akarom piszkálni. Sokkal inkább Hilalt és a bûntársait. Ugyanis úgy gondolom, hogy megint egy Güney típusú bûncselekménnyel állunk itt szemben. Eddig tetszett a Musztafa karakterben, hogy tényleg nagyon emberi volt, egy rossz döntés/jellemhiba indította a lejtõn, amelyen újra és újra rossz döntéseket hozott a saját jellemhibáiból, de mindig következetes és nem eltúlzott maradt. Amit most csinál, viszont szerintem már túlzás és indokolatlan. Nem annyira mint Güneynél, mert Musztafa élete legalább tényleg tönkrement, de minek tetézi még szándékosan a problémáit??? A lövöldözés még legalább sunyiban ment, de Fatmagül elrablása kb. Güney láblövése szintû hülyeségnek tartom. Ez szerintem nem vall rá, ennél azért jóval okosabb karaktert ismertem meg korábban. Szerintetek nem lehet benne valami itt is, hogy Musztafa aljasítása részben Kerim jellemének még magasztosabb megvilágításba kerülését is szolgálta?

Ja még belenéztem megint a Burak Denizes soriba, nézzem hol tart vajon a lávsztori? Hát kb. ugyanott. Az ürestekintetû leányzó úgy látom azóta is csak rebegteti a szempilláit és sóhajtozik mintha egy istenségre látna. Burak Denizemet meg ilyen trendinek és gagyinak látnom még mindig fájdítja a szívem. Remélem ha bejön a Dirilis, a Viasztestekkel...párdon, No:309-cel és a Kara Sevda segítségével megbuktatják a soriját. Ugye milyen jó indulatú vagyok:-)) De csak mert egy normális sorozatban akarom õt látni, és visszakapni a fésületlen bongyori hajat és azt a hülye arcot, amit az ÉK-ban láttam tõle, de van egy olyan érzésem, hogy rálépett a szépfiúság felé vezetõ útra õ is. :-(((
Timea Hakmen 2016 okt. 02. - 16:14:26
(36/1898)
Helló! Hát, rég volt már, de utánanéztem neked. Mehmet Giray hõsszerelmesi karrierje úgy a 12. bölümig tart, szerintem õt addig érdemes figyelni, legalábbis nálam a 13. résztõl kegyvesztett lett a karakter, meg onnantól kezdve nem igazán tudtak már mit kezdeni vele a forgatókönyvírók sem, többnyire csak téblábolt a sorozatban.

Iskender komolyabb hõsszerelmesi karrierje a 5. bölümig tartott, utána egy ideig kb. csak bólogatott a szultánnak meg a titokban sóhajtozott Kösem után, aztán eltûnt egy idõre. Az idõsebb Iskender a 16. bölüm végén robban be a sorozatba. Onnantól gyakran feltûnik, és fontos szerepe lesz. Kb. a 27. bölümtõl lesz "sötét oldalas", de nem sokáig tud az lenni.

A felnõtt Dilruba a 21. bölümtõl látható. Az elején nála is a szerelmi szál dominál (elhált, könnymentes nászéjszaka a 24. bölümben!), majd az évad utolsó részeiben válik egy tényleg máglyára kívánkozó riheronggyá.
(Elõrebocsátom, ha esetleg Öykü színésznõvel problémád lenne, óvatosan nézd. Nekem Cemreként elment, de Dilruba alakítása közben néha komolyan úgy éreztem magam, mintha egy elsõs színitanodás - mert a színmûvészetire nem vették fel - kislány produkcióját nézném...)

Még Beren alakításért szerintem a 28. bölümbe érdemes belenézni:
https://www.youtube.com/watch?v=q-4km9KDRKQ (Nagy spoiler!)
Jasszus 2016 szept. 30. - 15:29:58
(35/1898)
Merhaba!! :)

Huuu, hogy a Kara Sevda nem „námbörván”?! Haaahaaaaaa :DDD Most ebben a minutumban hízott a májam legalább 10 kilót.:))(Biztos vagyok benne, hogy Hilal ablánk ezért is mixel össze, mindenféle zöldséget két és fél órában..) Belekukkantottam a poén kedvéért a szezonnyitó részbe, de atyaavilááág szappan bugyogott a monitoromon keresztül..el is kapcsoltam :D

Icerde – No, hát elõbb meg is néztem az elsõ bölümöt, szóval írok is gyorsan egy-két benyomást. Így „melegében” hááááát olyan fura, vegyes érzéseket keltett bennem a történet. Azt meg kell valljam, hogy nálam ez a sztori különösen nehéz helyzetbõl indult: hatalmas elvárásokkal, de talán mindenkinél aki ismeri és szereti Uluc Bayraktar rendezését. Végül is nem lett nézhetetlen, tucat-gagyi, hozza is az elvárt színvonalat ..de! valahogy nekem hiányzott egy olyan nehezen megfogható, de jellegzetes feeling, ami pl. az Ezelt vagy Karadayit körüllengi. Pedig, nagyon jó rendezés, operatõri munka meg miegymás (ehhez nem értek:))meg látszik, hogy elég sok meló van a dologban, újítások, dinamikusabb stílus, de valamiért hiányzott az a „Valami” ami beszív, hogy még 100 bölümön át kövessem lelkesedéssel ezt a „tesó-tusát”.

Baromi nagy negatívuma ennek a sztorinak, hogy itt aztán ne keressük a Karadayi szintû színészi játékok színvonalát, de csak színészeket se. Fõleg nõi vonalon….a 2 fõszereplõ fiatal csajszi annyira jellegtelenek („Nazif papa” lánya”) és idegesítõek (a mosolygós szomszédlány), hogy a vége felé összekevertem az arcukat:)) (szerintem a nõi szereplõkön kívánták megspórolni a készítõk, Nazif papa fodrászának gázsiát----- nem sikerült)
Huu és ha már itt tartunk - Nazif papa (igazságtalan, hogy így hívom, pedig megfogadtam, hogy míg ezt a sorozatot nézem Nazif papa emlékét mélyen eltemetem magamban, hogy mindenféle befolyásoltságot elkerüljek) szóval Nazif papa….aki Celal baba a helyi kebabos maffiózó (semmilyen szer befolyásoltsága alatt nem állok ez vérkomoly! : ) szabadidejében henteskedik (mégis mi mást csinálna egy maffiózó?!) és embereket számoltat el, azon a kedves hangján fura elnyújtott szavakkal és egy hentesbárddal…….és nem folytatom, mert most sírok valahol itt legbelül :’(( Ez nagyon nem Nazif papa szerepe… teljesen karakteridegen tõle ez a figura vagy egyszerûen annyira túlbonyolították, annyira karizmatikus,jellegzetes Mario Puzo alakot szerettek volna alkotni, hogy valahogy fordítva sült el, ez az egész…Nem tudom. Kár.
(huuuu de nézzétek Nazif gengszter papa segédjét!!! : OO most ez igazi arc vagy maszk?Elképesztõ ilyen "figurát" hol találtak :OO
http://www.fragman-tv.com/resim/540x350/t/photo/haber/3557-icerde-seyithan-ozdemir-minik-kimdir.jpg )

De a lényeg, ami mindenkit izgat az a bizonyos tesó szál. Igen a testvérek itt is egymást fúrják (pontosabban majd fogják), mint abban a legendás mûben ;)) deee ezen túl azért nagyon más a két szituáció. Mivel itt mellõzöttebb a lélektani búvárkodás (egyenlõre!) inkább az akcióra, körülményekre hegyezi ki a hangsúlyt, annyira nem is lehet ölre menni, hogy Mert vagy Sarp fiúnak van-e igaza (még), mert itt nem a „jellemére” vezetik vissza, a szereplõk tetteit, jófej vagy rosszfejségét, hanem a körülményekre, átélt szörnyû eseményekre. Ezek a tragédiák, pedig mindkét esetben megérthetõek. Meg azért sem tudok errõl még nagyon írni, mert elméletileg a testvérek nem is ismerik egymást, pontosabban még egymás létezésérõl sincs tudomásuk. Gondolom, ezt a késõbbiekben bontják ki az ellenségek-testvérek dilemmakört,deee akkor nagyon szaftosan ;))
A srácokkal egyébként nincs különösebb problémám. Valahol, mindkettõjüket meg lehet érteni, de úgy kb, ennyi, egyikõjük sem váltott ki különösebb érzéseket, mert eddig kicsit olyan „semmilyenek”, felszínes, sótlan karakterek.
(Egy kis személyeskedés, Cagatay fiú külsõleg nekem sem „gyere be”, még így se hogy tar frizuval próbálták komolyabbá tenni, az alakítása meg kólával elmegy ;)) de ahogy verekedik :DDD Mahir Kara hozzá képest cica-harcos.)

Igaz annyi csúnya dolgot felsoroltam, de egy dolog mégis fix, mint a traffipax, hogy ennek ellenére a következõ bölümbe muszáj belelesnem, mert az utolsó 5 percben a készítõk villantottak egy akkora ütõs fordulatot (neeem lövöm le,bár lehet kiszámítható:), hogy megmentették az összes elõtte lévõ kínos Nazif papás, meg unalmas kerekarcú csajos jeleneteket, hogy kénytelenül is nyomtam egy halk hûûûháát a végére.
Végezetül link ahol, angol felirattal megtaláltam a dizit, részletekben (ahogy látom már a 2. bölümöt is fordítják), de lehet valahol már egy jobb minõségû fordítás is megjelent csak vaksi voltam:
https://www.youtube.com/channel/UCiOTVX8hf9T5bcxuDj8SANw
maryriddle 2016 szept. 29. - 22:44:48
(34/1898)
Hallottátok a nagy hírt? A No:309 címû sori, - aminek ráadásul a férfi fõszereplõje szerintem úgy néz ki mint egy viaszbábú - lemosta a Kara Sevdát a szerdai nézettségi listán??? Na lehet még sem ok nélkül tört el a nyáron Millink alatt a szék a sori nézése közben...
Sírós nászéjszaka? Ki fog ríni és miért? Amúgy láttam a KS-ben Burak csajozik, úgy hogy közben van egy gyereke? Úgy tûnik nagyon bevadult Hilal ablánk...

Kenan, Kenan bey... én tényleg elhatároztam hogy követni akarom ennek az embernek a munkásságát, erre milyen hírek jönnek, hol Buraknéval hol Gyöngy asszonnyal hozzák hírbe. (Elõbbinek legalább kevésbé látványosak a plasztikai mûtétei....)

A Lekváros kenyeres sorit akkor te nézed Jasszus? Nekem nincs idõm rá, de a Kuzey Güney párhuzamok hallatán most kissé felvillanyozódtam, szóval jöhetnek az infók, kritikák róla ;-)
hanga45 2016 szept. 26. - 14:48:11
(33/1898)
Most csak egy gyors berohanásra futja tõlem, abláim!
Ezúton szeretném megkövetni Cagatay Ulusoy nevû kedvelt színészemet, akinek rendszeresen rosszul írom a nevét. (Szánom-bánom bûnöm, a török nevek sajna nem az erõsségeim.) Kivoét viszont tudom és jól!!! :))))

Mary, örülök, hogy sikerült kicsit Fatmagülöznöd. Mustafa valóban nagyon elveszítette már a kontrollt önmaga fölött, szerintem õ már sajnos igazi pszichiátriai eset lett. Nagyon sajnáltam, mert alapvetõen nem volt õ rossz fiú, csak egy adott helyzetben hirtelen felindulásában rosszul döntött, aztán hagyta magát a szülei által befolyásolni, és ez elindított egy lavinát, amit már nem tudott megállítani, nem tudott meg nem történtté tenni, és ettõl aztán bekattant.
maryriddle 2016 szept. 26. - 09:33:21
(32/1898)
Ja még a Dayihoz egy halk megjegyzés: Orhan jól néz ki! :-)
maryriddle 2016 szept. 26. - 09:30:36
(31/1898)
Jó reggelt!

Jöttem egy gyorsra, mert valószínûleg hétvégéig megint nem lesz idõm semmire.
Na, végre tudtam töröközni, jó sokat Fatmagülöztem (62. résznél tartok), keveset dayiztam, viszont egyáltalán nem Yetereztem még. Egyébként 12. lett az évadnyitó, még az Engin Öztürkös sori ismétlése is megelõzte, vicces... de legalább nem húzzák, nyúzzák a végtelenségig majd, amíg tényleg egy szánalmas akció-krimi-thillerré nem silányul szegény sori.

Fatmagüllben azt hiszem Musztafánál tartottunk utoljára, hogy mennyire sajnáljuk szegénykét? Hát, sajnálom, de az én szánalmam az 58. bölüm után végleg elszállt, már nem tud meghatni Musztafácska önsajnálata. Eddig igazán megértõ voltam vele. Fatmagül elhagyását és az Asu verést betudtam az említett fáról való lemászássa közben szerzett sérülésének. A Yasaranok pénzének elfogadása miatt mindannyian felmentettük. Vural kinyiffantása nem volt szándékos, még szinte sajnáltam is érte. Viszont most elõször láttam igazi gonoszságot a hideg kék szemek mögött. Vural miatt bûntudata volt, de Kerimet hidegvérrel meggyilkolta volna? Jobban haragszik Kerimre mert szereti Fatmagül, mint Fatmagül megerõszakolójára? Na, ez az a tipikus törökös Musztafás atitûd, ami miatt csúnya véget kívánok ennek a karakternek.

Kellemesebb vízekre evezve. Michonne egyébként a Kerim mint jugoszláv táncdalénekesen a mai napig röhögök:-) A kötött kardigánjai se sokkal jobbak:-))

Kedvenc sorimnak én még nem merem kikiáltani, itt is megjelentek már a bölümhúzós epizódok (Rahmi és a lapát esete, Özge stb.), viszont a legjobb lávsztori címet már most megkapja tõlem. És itt nem elsõsorban az úgynevezett kémiára gondolok. Az is van, de ennél a szerelemnél tényleg sikerült megvalósítani azt, amit a KG-ban is erõltettek volna, vagyis a szexuális feszültségen túlmutató "magasabb rendû" szerelem megjelenítését, (hoppá, lehet hogy még se vagyok annyira pornórajongó romlott nyugati nõszemély?) persze itt a téma is megköveteli. Valamint nagyon sok szerelmes sorozatból hiányolom ezt a felépítettséget, a szerelem kialakulásának folyamatának bemutatását, ezért nem is tudok általában azonosulni az elsõ pillanatra falling love majd 70 bölümön keresztül csúnyagonoszok által akadályozott nagy szerelmekkel.
És most mondok valami meglepõt: Kerim Mustafa mániájának mibenlétét azt hiszem kezdem megérteni. Itt nem csak a "törökös féltékenységrõl" van szó. Hanem Kerimnek egyrészt bûntudata is van amiatt, hogy a Fatmagül és Musztafa közös jövõjét részben õ akadályozta meg, és nem tudhatja hogy Fatmagülnek ezt mennyiben sikerült feldolgoznia. Most, hogy ezt kimondta már jobban értem és jogosabbnak tartom a bizonytalanságát.

A többiekrõl is pár szó.
Kadir Abi annyira cuki!!! A Kadir - Meryem szál nekem százszor kedvesebb mint sok fiatal csilli-villi, trendi lávsztori.
Selimet azt hiszem megkedveltem.:-)) Ezt a közömbös nyugalmat mindig is irigyeltem bizonyos emberektõl.
Fahrettin papa továbbra se a szívem csücske. A múltját leszámítva sem találták el ezt a karaktert.
Mukkadesz meg továbbra is szörnyû és zseniális és lenyûgözõen pofátlan:-)

Dayikával a 78. bölümig jutottam. Szóval Mahir kabadayinak állt? Ez mit jelent nála? Megmenti 4 gyerek életét, és megakadályoz egy nemierõszakot. :-)))
Songül NO COMMENT.

Na most hirtelen ennyi gondolat. Jövök majd ha tudok. Hoscakal!
Timea Hakmen 2016 szept. 25. - 23:06:01
(30/1898)
Igen, az lesz az. ;)

Naná, hogy ismerem a Duolingot! (Mindig is huszonvalahány nyelven beszélõ zseni akartam lenni (elárulom: nem jött össze:)). Majd próbáld ki a magyar nyelvtanulást angol nyelvûeknek, nagyon vicces. :D
Te amúgy ilyen komolyan töröközöl? Én is eléggé beleszerelmesedtem, a szókincsének gazdagságát persze nem tudom megállapítani, de dallamra a legszebb nyelvnek tartom, a nyelvtana meg egyenesen szórakoztató (mondjuk nekem a mondattan amúgy is egy perverzióm). Ha nagyon hegyezem a fülem, a mondatszerkezeteket, igeidõket, személyragozást már viszonylag jól kihallom a sorozatokból (és olyankor úúúgy nõ az egóm), de ahhoz már sajnos túl lusta vagyok, hogy a nyelvtani ismereteimet szótári tudással is feltöltsem, így meg is rekedtem ezen a szinten, brühh.

Delibal: Oké, legyen. Majd max. hunyorgok, mint Burak, ha Songült mutatják.:)) Vagy inkább befogom a fülem, mert a igazából a nyávogása az, ami nagyon irritál a kisasszonyban...
hanga45 2016 szept. 25. - 20:44:25
(29/1898)
Köszi, Mankos! :D A te további felvetéseiddel én is teljes mértékben egyetértek, csak már tényleg nem akartam ennyire mocskoskodni. :D
ÉS! Mivel igen nagy már itt is a nézettségünk, hadd jegyezzem meg, hogy ezt a szót ("hadd") így kell írni. Nem pedig úgy, hogy "hagy", vagy "had". A felszólító módokkal is gondok vannak. Amúgy van helyesírás ellenõrzõ a feliratozó programokban is, úgyhogy tényleg nem nagy gond manapság már helyesen írni. Tudom, hogy sok mindenkinek ez nem megy, nekem például van olyan diplomás ápoló kolléganõm, akinek a helyesírása alapján még az is fura, hogy egyáltalán az érettségije sikerült. :)

Az éjszaka királynõje fordítása amúgy ugyanannak a csapatnak a munkája volt, mint most a Dirilisé. Azért ilyen jó ez is. :)

Olvastam a múltkor, hogy más vizekre eveztél. Remélem azért a turkish dizik is érdekelnek még. :) Én lassan kidodom a tévénket, mert azt egyáltalán nem nézem. Most már gyakrolatilag csak a török filmmûvészet érdekel. (Bár gondolom te sem a tévében evezgetsz). :)

Tímea, úgy döntöttem, megadom magam Kösemnek. :) A blogspoton fellelhetõ feliratos részek a csapat munkái, ugye? Mert én azokat álltam neki letöltögetni. Így ismeretelnül is nagyon szimpi a 16 éves, önszorgalomból törökül megtanuló fordító. :)
Errõl jutott eszembe ez az oldal (amit már ezer éve meg akarok mutatni nektek): https://www.duolingo.com/
Ezt ismeri közületek valaki? A HVG Tech ajánlása alapján keveredtem ide és tényleg nagyon jó önszorgalmú nyelvtanulós oldal. Törökül is (és számtalan egyéb nyelven) lehet rajta tanulni és nagyon jókat írtak róla a felhasználók. Én is vettem pár török leckét, annyi a gond, hogy nem közvetlenül magyar a "tanár", hanem angol. Szóval a feladatok angolul vannak írva, a szavak megfejtése szintén angol nyelvû, de én például egész jól boldogultam így is vele. Picit verdestem is mellkasomat, hogy én angolul tanulok törökül. :D Próbáljátok ki, mert tényleg nagyon jó. :) Most éppen hanyagolom picit, mert a kettõ együtt idõben nem megy: sorozatnézés + nyelvtanulás.

Timea, szerintem próbáld meg félretenni a Songül iránti ellenszenvedet és nézd meg Delibalt. Én anno sokáig Hürrem miatt tologattam a Királynõt, de végül nekiveselkedtem, és nagyon jól tettem, mert így ismertem meg Murat Yildirimet. Mondjuk Hürrem baromi ócskán játszott, de ez a fiúcska feledtette ezt velem. Szerintem Te is fókuszálj csak Catagayra (amúgy Songül nem volt rossz a filmben. Nekem például eszembe sem jutott, hogy Õ SONGÜL). :)
Timea Hakmen 2016 szept. 25. - 18:26:14
(28/1898)
Nem annyira gáz a Kösem szinkronja (csak pont a kedvenc szereplõimét szúrták el:)) Törökország egyik legszebb hangú férfija, Kadir Dogulu kapott egy ilyen minimaxos mesefigura szinkront, a rekedtes, boszihangú Halime szultánám meg kb. a világ legtündibündibb óvónénijének csilingelõ hangján szólal meg), de én általában az eredeti hanggal nézzünk filmeket mozgalom támogatója vagyok, így most is a feliratra szavazok. Nagyon jó a fordítás, pedig nem egyszerû szövegkönyvrõl van szó, ráadásul törökbõl fordítja egy 16 éves leányzó, aki úgy tudom, csak úgy hobbiból tanulta meg a nyelvet.

Utánanéztem a szemcerkának. A fáraók kezdték el szenezni a szemüket, elvileg azért csinálták, hogy védjék a naptól, homoktól, másodsorban meg mert egy valamire való metroszexuálisnál ez alap volt. (Coming out: én egyébként csípem a szemcerkás kalózokat.:$)

A Medcezirbe én nemrég belenéztem Murád szultánom miatt, sajnos nem jött be, de ez inkább az én hibám, mint a mûé, (nekem túl anti-török) ráadásul Catagay fiú itt még pelyhedzeni se pelyhedzett, de egy tisztességes bajuszt, szakállt se láttam benne. A Delibalt meg Songül miatt nem vagyok hajlandó megnézni.

Iskender szerintem kopaszon nézett ki jól (pedig egyébként a hajasokat preferálom), meg szakállal, ami eltakarta azt az ellenszenves németes arcélét. Amúgy 32 éves a színész (egy tízest szerintem simán letagadhatna - ez nem dicséret), és úgy láttam a Medcezirben is elõfordult.
hanga45 2016 szept. 25. - 13:41:42
(27/1898)
Miauuuu!!! :)) Így jár, aki korán örül... Elég foghíjasan találtam feliratokat a sorihoz. A 28-as bölümig megvan mind (ezen nagyon fellelkesedve írtam az elõbb, amit írtam), aztán némi szünet, majd 45-51-ig megint megvan, aztán ismét szünet. :( Na, nekiveselkedek majd még egyszer a vadászatnak. :)

A Kara Sevdát MÁR nem nézem, a Kara Para Askot meg MÉG nem. :) Tényleg nem szemétkedésbõl írtam, de az a 77-es Karaday valóban ütõs volt. Talán nem kellett volna erõltetni a dal lefordítását. Úgysem értettünk volna belõle egy szót sem, de így sem. :D

Mindenkinek szépséges vasárnap délutánt kívánok! :)
hanga45 2016 szept. 25. - 12:17:49
(26/1898)
Nnna, nem bírtam ki délutánig, és úgy tûnik, sikerrel járok Medcezir angol felirattal kapcsolatban. Szerencsére vannak még jófej és nem irigy emberkék, akik megosztják a nyilvánossággal az srt fájlokat. :)) Akit hozzám hasonlóan érdekelne és nem akarja az amara-ról egyesével letöltögetni, annak szívesen elküldöm mail-ben (hogy nektek már ne menjen el ezzel az idõtök.) Remélem nem csalódok a sztoriban, ha már ennyit "melózok" vele. :))
Ahogy nézem, ez is elég sikeres sorozat volt, röpködtek érte a pillangók. Belekezdünk. :)) (Velem tart valaki?)
hanga45 2016 szept. 25. - 11:47:39 Előzmény Timea Hakmen
(25/1898)
Ezt a szemceruzást én is észrevettem már többször és én sem értem. (Jelen esetben talán azért, hogy még füstösebbnek tûnjön az ábrázata?) :) Sokszor feltûnt már az is, hogy nem csak szemcerka, hanem rúzs is van a férfi színészeken. Ez meg aztán végképp kiábrándító. :)
A nõkön pedig alapkövetelmény a méteres mûszempilla. Ami egyébként nagyon szép, csak nem egészen korhû pl. egy Dirilisben. Pár éve én is rakattam fel magamnak, csak a kontaktlencsém ki- és berakása közben volt picit zavaró. De kacérkodom a gondolattal, hogy ismét megcsináltatom, mert téynleg nagyon tetszik.

Kösemmel kezdtek egyre jobban felizgatni. :) A Fatmagült is a Ti ráhatásotokra kezdtem el nézni és azt sem bántam meg, úgyhogy nagyon érik már a dolog ezzel a sorozattal is. Szinkronosan érdemes nézni, vagy inkább felirattal? Én már annyira hozzászoktam az eredeti hangos, feliratos változatokhoz, hogy a múltkor letöltöttem egy amerikai, szinronnal és felirattal is elérhetõ változatú filmet, és inkább az utóbbi változatban néztem. :)

Icerde engem is érdekel(ne), pláne, hogy én még bírom is ezt a Catagay gyereket. A Delibalban nagyon tetszett. Ez a Medcezir sorozat is izgatna, látta ezt esetleg valaki közületek? És vajon van hozzá angol felirat? Délután szerintem nekiállok feltúrni ez ügyben a netet. :)
Timea Hakmen 2016 szept. 24. - 23:28:45
(24/1898)
A Cengiz Coskun nevet én csak azért jegyeztem meg, mert olyan szép csengése van. .:)) Lehet, hogy tévedtem, de a magyar fan site-on csak úgy olvadoztak tõle az asszonyok. Na, mondom, itt az én uram megint nem rúg labdába, ha ez a férfiideál. Ja, igen, láttam, udvarhölgy volt Kivanc mellett.;) Ott még csak 19 volt Kivanc, hát persze, hogy jobb most, de a 2000-es évek eleje szerintem amúgy is a fiatal hímnemûek divatjának egyik legsötétebb korszaka, nem csak Kivancé. :D
Még ezt a valamiért állandóan kormos arcú, mongol képû legényt akartam megmutatni: http://www.oyunculari.org/wp-content/uploads/Screenshot_7.png
Az meg van, hogy ez a színész a Gümüsben Gyöngy divattervezõ cuki nagyképû fõnökét alakította??? Valószínûleg még õ se emlékszik már erre a szerepére, de csak a differencia miatt mutatom: http://www.bugazete.com/images/upload/bar%C4%B1%C5%9F-ba%C4%9Fc%C4%B1.jpg Jajj, remélem az uramat nem vadítják el ennyire! :(
Egyébként ez a szemceruza használat mi? Egyeseken van, másokon meg nincs. Van valami jelentõsége, vagy csak vannak ilyen piperkõc harcosok is köztük?

Jasszus, nocsak-nocsak, Ekin Koc?;)) Férfiúi vonzereje sajna nálam nem játszik, de ugye hogy nem rossz színész a fiú? A kis körülmetéletlen (ohh:')), szûz (ohh:')) félénk szultán gyerek eleinte nekem is megmelengette a szívem... de aztán... ha Mehmet Giray fen vagy, szerintem te is hamar meg fogod utálni :D
Na, igen, a Giray tesók;) Szegény Sahinnak én annyira, de annyira drukkoltam végig, hogy legalább pár napra elfoglalhassa a trónt. :D Õ volt számomra a sorozat Puding uramja :')
Jajj, és Iskenderhez mit szólsz? Csak mert tesóm (meg sokan mások...) tõle olvadozott... Szerinted is pontosan úgy néz ki, mint valami szörnyûséges osztrák fiúbanda énekese a 80-as évekbõl???

Igen, erre gondoltam én is, ez is szempont lehet a Kösem sikertelensége mögött. Nekem, akit a mindig jobban izgattak a Koppányok meg Görgeyk, mint az Istvánok meg Kossuth-ok, talán épp az tetszik, hogy nem annyira árad belõle az a melldöngetõs, rózsaszínszemüveges nacionalizmus, viszont a nemzeti érzelmû törököknek meg lehet, hogy már-már eretnekség ez a sorozat. (A Szulejmánt be is akarta perelni anno a kormány a szultán nõügyeinek ábrázolása miatt. :DDD) Bár az MNO sznob újságírója már fél bölüm után vádaskodott, hogy mennyire másképp látják a törökök a történelmet..., ehh... holott, - biztos sok a ferdítés/szépítés, de - Ahmed egyáltalán nem igazán egy jó és igazságos, népét szeretõ uralkodóként lesz feltüntetve; ellenkezõleg, egy határozatlan, önimádó kis gizdagyerek, akinek egy sikeres hadjárata se volt, de már Szulejmánhoz hasonlítgatja magát és Kék mecsetet épít magának. Persze akinek 27 évesen 23 gyereke van, arról szerintem könnyen meg lehet állapítani, hogy inkább a háremre, mintsem a dívánra irányulhatott a figyelme ;)))
A 2. évados nagy idõugrással kapcsolatban: elképzelhetõ, hogy Kösemet nem tartották elég erõs és vonzó karakternek, hogy egyedül vigye a hátán a show-t (van is benne valami), fõleg miután az összes ellenlábasát eltüntette az útból, egy méltó ellenfelet kellett neki találni, és az ki más lehetne mint a szultán.

Az Icerdébe én belenéztem, elsõsorban Nazif papa miatt, és elsõsorban Nazif papa (haja) miatt kapcsoltam ki gyorsan. :( Nem tudom, talán Cetin Tekindor bácsi szerintem már túl idõs és túl cuki egy ilyen maffiózó szerepre, nekem nem tetszett. A sorozat meg túl akciódús. Viszont töredelmesen beismerem, hogy a Catagay legény nekem bejön amikor hajas.:$ (Talán azért nem néztem még meg egyetlen mûvét sem, mert félek, hogy ki fog derülni róla, hogy borzalmas színész. Ugye az? :(()

Ó, Lukrécia én nem is üdvözöltelek, bocsánat. Hosgeldin! Én is bírom a macsekokat (még ha õk valamiért gyûlölnek is engem), a Frakk pedig a kedvenc magyar rajzfilmem, és természetesen Lukrécia volt a favorit, szóval külön örülök ennek a névválasztásnak. ;)
hanga45 2016 szept. 24. - 17:42:58
(23/1898)
Basszus, meg kellet néznem, ki is ez a Cengiz Coskun. :)))
Jaaaa, hogy Turgutunk lenne a machomen (vagyis õ hivatott annak lenni) a Dirilisben? ;) Nekem eddig fel sem tûnt (lám, még a nevét sem tudtam). Neeem, nem állt el tõle a lélegzetem. Nekem õ egy a szõrösök-bõrösök közül. :)) (Húú, kikapok most a fanoktól szerintem). Nála még Ertugrul is bejövõsebb, pedig õ aztán tényleg nem az a kimondott szépfiú. Mégis van benne valami. Múltkor mutattam nektek egy filmjét, abban még jobban megfogott.
Amúgy most akadt a szemem elé egy kép errõl a Cengizrõl, amin Kivoval a legszebb férfimodell versenyen éppen egymást támasztják, és a nyakában egy "second" feliratú sál van. Tehát akkor õ lett a második? Érdekes, õ fiatalon például jobban nézett ki, ellentétben Kivóval, aki az én nézetem szerint így érettebben sokkal, de sokkal szebb, férfiasabb, mint ifjú korában. Kivo modellfotóin például kimondottan viszolyogni szoktam. Szerintem arra a korszakára õ sem túl büszke - de ez csak az én megérzésem.

Nyugodtan áldozd fel az imperialista sorozatodat, szerintem nem fogod megbánni. :) Engem kimondottan felüdített a sok szerelmi tipródásos sorozat után.

Szívbõl örülök, hogy kedvesed felépült és jövõ héten már ott fog nyargalászni a többiekkel. :) Megpróbálok én is gyorsítani és ma el is kezdtem nézni a 20. bölümöt angolul, hogy minél hamarabb utoljérjem az éppen aktuális részeket, és mire megérkezik a mi hõsünk, ne legyen elmaradásom.

Mintha Turaner bey-t is felfedezni vélném Dirilisben. Õ is nemrég tûnt fel a sorozatban, de még nem néztem meg, hogy tényleg õ-e az. (Ezt így kell írni?) :))

És Mary, IGEN, Fahrettin bey is szerepel. Õ a törzsfõ(nök). Nagyon jó karaktert alakít, itt szívbõl kedvelem, ellentétben Kurt Seyit és Kerim papájaként. Itt most Seref (és Ergogan) faterja. :))

Genyóskodás: on.

Ma nézelõdtem Youtube-on, és belebotlottam Karadayi magyarra "lefordított" 77. bölümjébe. Gondoltam belekukkantok, mi újság Mahirral. :)) Nos... én eddig azt hittem magyarból perfekt vagyok, de rá kellett jönnöm, hogy ezek szerint nem. Erre legfõképpen annál a dalnál ébredtem rá, amit Ayten énekel a mulatójukban. Konkrétan egy sort nem értettem belõle (de több egyéb mondattal is így voltam.). Tényleg nem akarok senkit megbántani és nagyon nagyra értékelem, aki egy sorozat, vagy film fordításába vágja a fejszéjét. Le a kalappal mindenki elõtt. De ilyesminek szerintem csak az álljon neki, aki egy kicsit konyít is az adott nyelvhez.

Genyóskodás: off.

És hogy visszakunkorodjak Dirilishez, ez a sorozat pont a nagyon jó magyar fordítás miatt is kiemelkedõ a többi közül. :)

Tanulság: Dirilis jó magyarul, a többit nézzük inkább angolul. :))
Jasszus 2016 szept. 24. - 17:20:26
(22/1898)
Hahóóó drága Barlang! :)

No, én is megérkeztem : )) Elõször is Lukrécia naagy naagy örömmel üdvözöllek a világ eme kis sötét szegletében ;)) :* Milli ablát nagyon sajnálom, hogy távozott :((( de már pedig a fekete macskák igenis szerencsét hoznak és kész!! ;)) ( Amúgy is imádom a macskákat;))
Sorozatok terén, a legelfuseráltabb órarend ide vagy oda, de próbálok lépést tartani. Fatmagül a jelenlegi favoritom, igaz a finálétól azért én szégyenletesen messze vagyok, de a saját tempómban élvezem és haladok vele. Sõt, így a végkifejlettõl távolabbról is kimerem jelenteni, Erika ablához hasonlóan, hogy nálam is valahol a török sorozatok legfelsõbb polcán foglal helyet ez a mû (Hilal S. ide vagy oda). Sajnálom is kicsit (nem kicsit nagyon), hogy valahogy ettõl a klasszikus, lélektani vonaltól eltávolodott a jelenlegi „dizi-trend” inkább egy pénzzel telenyomott komédiás vagy hányódós szerelmi történeteket feldolgozó lehangoló vagy rózsaszín szappanoperák felé…. Persze, nem köpködni akarom a „yeni-dizi repertoár palettát, mert jelenleg sajnos nem tudom nagyon követni, meg persze akadnak még gyöngyszemek ( Tényleg! Icerde sorikába belekukkantott valaki??? Hûûûûûû meg Hóóóó :O :) Pedig nagyon utálom ezt a Cagatay Ulusoyt :)) – Sok hozzászóló Kuzeyhez hasonlította a karakterét, már csak ezért is jobban bele kell mélyednem : )
Jaa, és esténként ahogy tudom, figyelemmel követem a Kösemet : ))) (bár fogalmam sincs mennyi mindent vághatnak ki belõle) deee eddig nagyon bejövõs! :)) Ekin Koc cooook tatli! Megnézném még egy két soriban. Ohhh és a Giray testvérek…nyammm nyammm ;)) No, de nagyon elkanyarodtam az esztétikai látvány irányába...
Azért az látszik, hogy ez nem egy olyan történelmi aranykort jelenít meg, mint a Szulejmán (vagy talán az Ertugrul is)! Talán ez is oka lehet, hazájában a sikertelenségének?? (Megjegyzem szerintem nálunk is egy Mátyás királyról szóló sorozat nagyobb népszerûségnek örvendene, mint egy Vak Béla - „kegyetlen” Ilona sztori.) De, nagyon jó látni, hogy ezt így bevállalták, a "döglõdõ" nagyhatalom tüneteit túlnyomó pozitív ferdítés nélkül, értem ezt a szultán alakjára is aki egy szimpla hús vér fiatal srác és nem egy Allah küldötte földi próféta.
És egy kis üröm az örömben (vagy fordítva) a második évadban azért egy jelentõs idõugrás lesz és már egy uralkodó felnõtt szultánt fogunk kapni..ez kicsit fáj a pici szívemnek, mert végül is Kösem sajátságos egyeduralmát (a gyermek, trón várományos helyett) ugrották át, vágták ki a készítõk?!! Pont, a legizgalmasabb korszakot. neeee :((( De a töris ismereteim azért hiányosak ezen a téren, lehet rosszul tudom. :))
Ertugrul dizi Cagdas bey jeleneteit fix, hogy követni fogom, sajnos nem merek belekezdeni (pedig megérdemelné a sorozat) de egyszerûen nincs rá jelenleg kapacitásom. (De Cagdas mûvész úrra persze van, tövbe tövbe Tímea abla kérlek ne gondolj semmi rosszra ;))
Timea Hakmen 2016 szept. 24. - 14:34:02
(21/1898)
Elvileg még ezen a héten van táppénzen uram, aztán mehet Allah akbar!-ozni a harcmezõkre. Hát, nehéz helyzetbe hozott, mert mivel nincs túl sok idõm, eredetileg csak a Kösem utánra terveztem Dirilist és normálisan akartam nézni, de úgy se bírom ki, hogy ne kövessem a 3. évados ténykedését, így én is úgy érzem, kénytelen leszek nekilátni és feláldozni érte valamelyik nyugati, imperialista sorozatomat. :(
Ezek után mondja valaki, hogy nem vagyok önfeláldozó, rendes s hû asszony!

Az ausztrál fiú a hollywoodi állkapcsával sajnos az én ízlésficamos ízlésemnek is túl jóképû, és én is arra szavazok, hogy nem kivós. A Cengiz Coskun nevezetû félisten alkattól akkor neked sem áll el a lélegzeted? A Dirilis fan oldalak alapján pedig õ a sorozat szépfiúja(?).

Csemetédnek én is gratulálok. Vayy, elsõre? Ritkán hallani ilyet, nagyon ügyes lehet. Én kb. végtelenedik nekifutásra csinálnám meg, így inkább bele se vágok. :')

Köszi Mary, már láttam mostoha sógoromat, Bugra színész úrnak köszönhetõen szerencsére mindig jól értesült vagyok a BFF-jérõl. :)) A haj alap, de örömmel látom az arrogáns mosolya, hunyora is a régi, semmit sem kopott, ez csodálatos. És milyen menõ autókája van!
(Legalább a Kösemes pletyik nem igazolódtak be, viszont az asszonykájából szultána lett.)
maryriddle 2016 szept. 23. - 21:12:40
(20/1898)
Neeem, visszavonom, így több kép alapján nem Kivós, esetleg az arcformája meg az orra. Hát szemrevaló fiatalember, tény, de mint ilyen nem az én ízlésem :-) Látom templomos legény, de akkor ezek szerint megtér(?):-) (Jaj, olyan vicces lenne, fõleg mai viszonyok közt ha vmelyik magyar csatorna leadná ezt a sorit:-))) És ha jól láttam Fahrettin bey is szerepel benne, nem lehet hogy az õ balkézrõl született porontya az AUSZTRÁL fiúcska????

Ezt fõleg Tímeának küldöm:
https://www.youtube.com/watch?v=-zmzM0lqHHM :-)) Boszporuszi Burakunk és haja új sorozattal jelentkezek, Seref hadnagyunk/Erdoganunk asszonyának társaságában. Ez fura egyébként, mert valami olyasmit olvastam, hogy ez a sori az elõzõ sorijuk a Rengarenk folytatása új címmel, amibõl azért lépett ki Erdónk mivel neki a Dirilis 3. évadában van jelenése? Tehát csak úgy nyáriszünetre bevállalt egy sorit?
hanga45 2016 szept. 23. - 19:55:26
(19/1898)
Óh, Lukrécia, akkor tényleg itt a helyed közöttünk! (Fatmagül). :))
Nagyon tetszett, majdnem befutott a leglegleg közé, de ha hajszál híján is, végülis lemaradt nálam Kuzeytõl. De tényleg csak egy icipicivel. Kuzey óta sorozatot nem faltam így, mint ezt. Nagyon sajnáltam, amikor vége lett, néztem volna még hónapokig (úgyhogy Mary, ne kapkodj vele!). :)

Majd ha mindenki a végére ér, kielemezzük.

Köszönöm csemetém nevében is a gratulációkat. :) Kicsit izgultunk, mert városkánkban elég rossz hírek terjengenek arról, hogy kinek hányadikra sikerül átmenni. Elég rossz a statisztika, amit már a helyi újságban is szóvá tettek. Többen is huncutságokat gyanítottak (szándékos buktatások pénzbeszedés céljából és ilyesmiket csiripeltek a verebek). De nekünk elsõre sikerült minden, így nem hiszünk többé az ilyen mendemondáknak. :))

Ez a fiúcska egy új szereplõ a Dirilisben, Reshad Strik a neve. 35 éves és ausztrál. Szerepelt jópár amerikai és ausztrál filmben és sorozatban, majd 2013-ban felfedezték és elcsábították a török dizisek és ekkor indult a török filmes karrierje. Jelenleg családjával Isztambulban él és virul.
Szerepelt Jessica Simpson egyik klipjében is, 1:53-tõl érdemes nézni (2:01-nél lehidaltam). A mellékelt képen mutatom, mit is láttam. :)) https://www.youtube.com/watch?v=irxZsKBTXCQ

Lukrécia, szõr-bõr nincs, õ nem annak a csapatnak a tagja. :) Most még rossz fiú, de késõbb állítólag jó lesz, viszont kicsit belekuksiztam a gugliba, és szomorúan láttam, hogy csak az elsõ évadban szerepel. Legalábbis a török wikipédia alapján. Fogalmam sincs, hány részes az elsõ évad, de kb. a 16. bölümben bukkant fel, így sajna szerintem nem sokáig gyönyörködhetek benne. Remélem terveznek helyette behozni valaki félistent, mert ugyan jó a sztori, na de a szemnek is kell valami (legalábbis az enyémnek). Mary, szerinted tényleg Kivos? Érdekes, én nem vettem észre közöttük hasonlóságot. :) De lehet, hogy te látod jól és az én szemem csal. Többi ablám? Szerintetek is típushasonlóság esete áll fenn? Szavazásra bocsátanám a kérdést! :))

Apropó, Baris rajongóknak nem kellene lassan elkezdeni nézni Dirilist? Hogyan leszünk így képben, kérem szépen, mire õpudingsága belovagol? :)) Errõl jut eszembe: Timejám, mit tudni a drágáról? Hogy van? Gondolom azért nem vagy itt közöttünk mostanság, mert ápolgatod a zuradat. :)

Az elõbb elfelejtettem elnézést kérni azoktól a kedves barlangtársaktól, akiknem a privát levelére még nem válaszoltam. Ezúton üzenem, hogy FOGOK! (mármint válaszolni). :))
maryriddle 2016 szept. 23. - 15:29:01
(18/1898)
Selam! Én is itt vagyok, ne küldjetek be a csellengõkbe. Rengeteg dolgom volt ezen a héten is, Fatmagüllel csúnyán elmaradtam, Dayit ezer éve nem néztem, írogatni meg pláne nem volt idõm, de végre magányos hétvégém lesz és török maratont fogok tartani orrvérzésig. Hangabla sarjadnak Tebrikler! Szõrös bõrös úriember kicsoda? Egy kép alapján nem tudom, kicsit olyan Kivós vonásai vannak, nemde? Nekem a fintorgós bácsi szimpibb.
hanga45 2016 szept. 23. - 13:56:31
(17/1898)
Kicsit eltünedeztem, elnézéseteket kérem, de mindenféle esemény volt itten nálunk. Névnap, szülinap(ok), ilyesmi. Éséséséssss, ami a legfontosabb: egyetlen sarjam ma sikeresen megszerezte a jogosítványát. :) Így plusz egy fõvel nõtt azon személyek száma a családban, akik engem furikázni fognak majd ide-oda. :D

Kedves Lukrécia, sok szeretettel köszöntelek én is körünkben, ebben a kis bûnbarlangban. Érezd jól magad nálunk! :))
Köszönöm én is az ajándékot. :)

Lányok, örömmel jelentem, hogy kivégeztem Fatmagült (még a múlt hét végén). Sajnos Milli már nincs a körünkben, így vele már nem tudom megvitatni a látottakat. :(( (Tényleg, Lukrécia, Te esetleg nem láttad?)

Nagyon-nagyon tetszett, bár a végén volt némi hiányérzetem. (Csúnya és mocsok készülök megint lenni.) Egyelõre nem mondom meg, miért, mert fogalmam sincs, hogy abláim hol tartanak. Majd megvitatjuk, ha mindenki bevégzi.

Dirilist kezdtem el folytatni azóta. Nos, én azt hittem, ebben a szõrös-bõrös sorozatban nem fogok kedvemre való jópasit találni... és tévedtem. :))
Õhozzá mit szólunk, kislányok? ;)
Nem is akárki a kisfiú, hollywoodi berkekben is megfordult a drága. Huppsz.
Timea Hakmen 2016 szept. 17. - 20:14:06
(16/1898)
Vayyy! Ez már több, mint amit a legheteróbb rab is el tudna viselni! Nem is csodálom, hogy magánzárkába kellett zárni szegényt.
maryriddle 2016 szept. 17. - 20:01:41
(15/1898)
Én úgy tudom, a KS a Dirilissel megy egy egyszerre és mindig a Dirilis az elsõ (egytévés háztartásokban mi kemény harc dúlhat a távirányítóért szerda esténként!). Szóval nem lesz önbizalomhiányos az a sori, ami bepróbálkozik ebben az idõsávban.
maryriddle 2016 szept. 17. - 19:47:51
(14/1898)
Jááájjj. Basak tervezés?:-)) Láttam most egy másik fragit amiben mondja hogy hamile, vagyis akkor nem csak valami szimbólum az a babakocsi. Na már most Hilalnál egy házas, de házasságon kívül teherbe esett fõhõsnõ??? Nem lesz ennek jó vége... Ez az asszony már megint döntögeti itt a tabukat kéremszépen.

Timea, áhháá értem már miért lett ilyen undok a nõi nemmel szemben a kis nyunyókám :-))
Timea Hakmen 2016 szept. 17. - 18:46:07
(13/1898)
Most komolyan, ilyen szemtelenül tökéletes hajkoronával és szemöldökívvel, vastagon felkent alapozóval bemerészkedni egy börtönbe?! Minden elismerésem, ez aztán a bátor legény!
Jasszus 2016 szept. 16. - 22:28:08
(12/1898)
Huu köszönöm a kávét a tegnapi vadbuli után egy kis lelket rázott belém, de elnézve ezeket a kara sevda fragikat szerintem Hilal múzsánk török kávéját írre cserélhette.. Ezeken a hatásvadász mûvészi, de a "pór népnek" felcsigázóan ható fragikon már csak röhögni tudok. Hilal anyánk az biztos nem bízza a véletlenre, hogy a nézõk továbbra is kitartsanak Õzi mellett (hiszen a szingapúri vagy szöuli vagy Allah tudja milyen díjátadót is Õ nyerte meg a sorozatnak ;))) Arra viszont nagyon kíváncsi leszek, hogy ha elindul egyáltalán valaha is valamelyik beharangozott hiper szuper Nagy sorozat, bemerik e tenni a kara sevda idõsávjába (valószínûleg nem) de azért kíváncsi lettem volna egy ilyen közvetlen "dizi-war" kimenetelére. Ahhh Yektánkban nem csalódtam, mind hajzat, mind szemöldök fazon terén legalább rajta látszik a lelki válság valamilyen jele, nem mint a börtön fodrász, öri bari õzikéjén :) No de hogy mûugró olimpikon sem lesz szegény Yektánkból az is biztos... persze örülök hogy nem fejest ugrott (az hozzá nem illene) de egy hasason jobban derültem volna :))
maryriddle 2016 szept. 16. - 19:01:56
(11/1898)
Na hogy a topik témájáról is essen egy kevés szó, valaki megmagyarázná nekem ezt a Kara(dayi) Sevda fragit?
https://www.youtube.com/watch?v=oUIIndXndtA Mi az a (70-es évekbeli dizájnos) babakocsi??? Burak ahhoz képest hogy milyen szomorú, azért elég jól belõtte a séróját.
Bezzeg drága Yektánk, Jasszus láttad milyen elhanyagolt? Gyûrött ing, kócos fürtök, rendezetlen szakáll, bozontos szemöldök:-((
https://www.youtube.com/watch?v=0FJlKqpy9Y8
maryriddle 2016 szept. 16. - 12:16:56
(10/1898)
Örülök, hogy ilyen szép számmal összegyûltünk a barlangavató/szülinapi/keresztelõ bulin. A másnaposoknak hoztam egy kis török kávét :-)

Lukré Szia! Tudtad te, hogy mivel kell jönni, tortával biztos a belépõ a barlangba. Hosgeldin!
Michonne 2016 szept. 16. - 08:37:33
(9/1898)
Hát persze hogy elférnek új tagok, légy üdvözölve Lukrécia!

A tortával engem tuti levettél a lábamról:)

Erika,
én is boldog szülinapot kívánok neked.

Tímea,
Köszönöm a múltkori Bulutos levezetésed, tökéletes volt. Írni is akartam, de jelenleg elraboltak az ufók, horror idõszakom van, de igyekszem jönni:)

Szép napot kívánok mindenkinek!
Michonne 2016 szept. 16. - 08:28:31
(8/1898)
Sziasztok,

Noná, hogy én is itt;)köszönöm az invitálást.

A biztonság kedvéért hoztam pezsgõt, ha véletlenül a raki elfogyna.

Kalandra fel!
Timea Hakmen 2016 szept. 15. - 20:19:05
(7/1898)
Merhaba ablalar! Beugrottam én is aláírni a jelenléti ívet.
Köszönöm a meghívást és a rakit!
hanga45 2016 szept. 15. - 17:41:56
(6/1898)
:)))))))) Kicsi hával ("h") is jó leszek ám, nincsenek itten kérem nagy igények.
Buliban benne vagyok! :)) (Röstellem, de rakit még soha nem ittam, csak Ouzot odaát a szomszédság Göriben).

Jajj, ez mekkora, Jasszus!!! :))))

Amúgy köszi a szülinapi jókívánságokat! (Ezt is megüljük, ha összeülünk!) :))
maryriddle 2016 szept. 15. - 17:31:32
(5/1898)
Kiáltvány: Hanga45 nevezetû barlangtag kérésére az átkeresztelkedését indítványozom. Ezentúli megnevezése: Hanga45, Hanga, Hanga abla. Szenté avatott Jasszustól kérjük az átkeresztelkedés engedélyét megadni valamit szenteltvizet, amennyiben nincs a raki is megteszi.
Köszönjük!
maryriddle 2016 szept. 15. - 17:28:01
(4/1898)
Hoztam rakit meg ropit. Burak Õzit hajának beszerzését inkább Mankosra bízom.
Hoppszi, nem is tudtam, hogy kiszivárgott ez a home videóm, ajjajjj...
Jasszus 2016 szept. 15. - 17:12:53
(3/1898)
Üdvözlet, drága abláim! :)

A sötétség,még sötétebb árnyalattal új barlangba költözött! Indítványozom, hogy egy yeni rakitól átáztatott, zsíros kebabbal felszolgált, Õzi haját szétborzolt, Hilal rendezte "barlang-avató" vad buli megtartását ;)) Csak a sok rakitól és DJ.T.Isikli által pörgetett müziklerikre nehogy a végén ilyen fantasztikus táncot ropjunk:
https://www.youtube.com/watch?v=WrTw2N3SIcY&list=RDWrTw2N3SIcY#t=1

Jó buliiit abláib ;*
hanga45 2016 szept. 15. - 16:26:15
(2/1898)
:)) Herkese Merhaba!

Látok valami sorsszerûséget abban, hogy szeptember 15-én pontban 15 órakor alakult ez a topik. Csak nem tudom, hogy mi az. Valaki esetleg jártas a számmisztikában? :))

Mary stílszerûen elbúcsúzott az elõzõ helyszíntõl (örök szerelem nekem az a nóta és a klip), én pedig most hasonlóan stílszerûen bedodnám az indulónkat, csak hogy legyen mire egységesíteni ismét az erõinket (mert hogy az indulók erre valók): https://www.youtube.com/watch?v=ROLti8AoIDI
maryriddle 2016 szept. 15. - 15:00:02
(1/1898)
Nahát, hogy ennek a remek rendezõasszonynak még senki sem indított topikot, ez nem maradhat így. Ezennel megnyitom az Új Barlangot Hilal Saral tiszteletére.