lukenukem 2024 dec. 31. - 12:53:14
(1/1)
szeretem a krimiket, és reggae kultúrát is, így a jamaicán játszódó filmeket, sorozatokat előszeretettel szoktam megnézni eredeti nyelven. mindig érdekes, hogy mennyire beszélik a saját dialektusukat (patwa vagy patois), és a brit angolt bizonyos szituációkban, vagy társadalmi csoportokban. elsősorban ezért kezdtem bele. természetesen eredeti nyelven, nem lehet jól magyarra átültetni. ezért eszembe nem jutott volna a bob marley életrajzi filmet szinkronizáltan megnézni.
a sorozat egy krimi, egy jamaicai nyomozó nyomozása, aki sokáig londonban élt, majd hazatért. ebben családi okok is vannak. de mindvégig megmaradt renitens nyomozónak, aki nem különösebben tud kijönni senkivel se. kifejezetten klisé. a társa egy meleg nyomozó, ami legalább ekkora klisé, de az érdekessége inkább abból fakad, hogy jamaica egyáltalán nem elfogadó ország a melegekkel szemben. hát még a trans-emberekkel, és milyen filmszerű... pont a főszereplő huga is kitaszítottként nőként éli az életét, révén fiúnak született. legalább az elfogadás, megértés érthető, vagy csak mert londonban szocializálódott. viszont a fehérekkel szembeni előítélet előjött, erről viszont ki is derült, hogy londonból vitte haza. annyira nem meglepő, a legtöbb jamaicai fehér gazdag.
maga a nyomozás vastagon korrupcióval átszőtt, sok érdekeltséget megmozgató, sok szereplőn át történő szervezetbűnözés, amiben még a scotland yard is benne van. rétegről rétegre bontják le a szálakat, és egyre nagyobbnak, bennfenktesebbnek leírva az esetet. ez a dinamika igen jól működik, bár számomra nem volt olyan egyszerű követni az összefüggéseket. ahhoz sok volt a név, jelentősebb játékidő vagy fontosabb szerep hiányában. ez erősen rányomta a bélyegét. a pálfordulások nem voltak túl hitelesek, ahogy a bizalom kérdése sem. ugyanakkor ami egyértelműen idegesített az az érzelgősség! nem azért mert stílusidegen lenne, hanem mert hiteltelen! a meleg karakterek mindenen megsértődtek, miközben ők maguk mindenkitől titokban tartották a kapcsolatukat. és hiába ismerték egymás munkamorállját, sértőnek találták, hogy munka, a nyomozás miatt mentek be a kórházba, nem meglátogatni és az egyik karakter hogyléte felől érdeklődni. ez engem kifejezetten zavart. egy hivatását végző elhivatott ember, nem érzelgősködik, amikor munka van! vagy csak sok amerikai zsaru filmet láttam már... a tinédzser lány karaktere, akiről úton-útfélen mondták, hogy milyen okos... hát én folyamatosan azt éreztem, hogyha ő okos, akkor milyen lehet ott a többi?? egyébként tipikusan viselkedett, forgatta a köpönyegét amennyire csak lehetett, csak ettől nem okos, hanem számító. ahhoz meg kell némi ész, de nem kell okosnak lenni. több amúgy buta embert ismerek, aki a végtelenül manipulatív, és remekül értenek hozzá, hogy embereket megvezessenek! számomra fura volt, hogy egybemossák.
szerintem a legtöbb embernek, ismerve a hazai homofób társadalmunkat nem fog tetszeni. nekem ez a része kifejezetten tetszett, hogy bemutatta jamaica ezen arcát is, mert ezzel nem nagyon lehetett találkozni még filmeken. gengszterkedéssel, korrupcióval, már millió film foglalkozott, ami a szigeten játszódik, de a melegek, és transzneműek életével és megítélésével egyáltalán nem találkoztam még! nyilván nagyon lesulytó képet fest.
alapvetően elment a sorozat. nekem a jamaicai vonal, és a jamaicai lmbtq társadalom bemutatása miatt kifejezetten érdekesnek hatott. de a zene egyáltalán nem nyerte el tetszésemet. persze tudni kell, hogy a reggae nem egy népszerű műfaj jamaica-n. az egy letűnt műfaj, mint nálunk a rock n roll. vannak még igen fantansztikus képviselőik, sőt sokan, főleg nagy öregek, és jópár fiatal is, de már közel se olyan népszerű a helyiek között. így érthető, hogy alig szólt reggae. de inkább a krimi vonal az ami kevésbé működött jól. sajnos. aki jó krimit akar nézni, annak nem különösebben ajánlom. elsősorban annak ajánlom, aki érdekes krimit szeretne nézni! és bepillantást egy távoli kis ország életébe. annak viszont mindenképpen. és leginkább eredeti nyelven. mert bár a patwa nem volt olyan nagyon jellemző, de sok karakter szájából csak azt lehetett hallani. nagyon ízes beszéd!