never4get2 2008 jún. 15. - 23:58:19
(10/110)
Felháborító, hogy a jó filmeket ilyen kései órában tûzik mûsorra. Fõmûsoridõben meg minden szutykot vetitenek ami még azt sem érdemli meg, hogy bekapcsoljam a tv-t. Azért is megnézem ezt a filmet! És szégyen, hogy ide jutott a kereskedelmi csatornák színvonala :(
Deore LX 2008 jún. 15. - 23:51:20
(9/110)
Kiváncsi vok a filmre:), egyike azoknak a filmeknek melyben De'Niro is szerepet kapott, de még nem láttam :D. Bírom a fickót és eddig nem csalódtam a filmjeiben:). És az eddigi hozzászólásokból ítélve is jó lesz :D.
abracadabra 2008 jún. 15. - 21:57:31
(8/110)
Jó lenne nem elaludni :-D, nagyon érdekel..ezért adják késõn, hurrá a kereskedelmi televízióknak :-/
Gabriella54 2008 jún. 15. - 21:32:28
(7/110)
Ilyen szépen nem tudok fogalmazni, de kiváló film, remek alakításokkal!
Ha egy picit is utánanézel Olaszország történelmének, látszik, hogy Emília tartomány ,amióta létezik a szó, hogy baloldaliság, mindig baloldali volt! És a szó nemes, értékeket õrzõ értelmében!
hidegen 2008 jún. 15. - 10:32:23 Előzmény Marimama
(6/110)
Én is középiskolásként láttam a hetvenes években. Hmm...:) Azon kevés filmek közé tartozik (sõt talán az elsõ azok között), amelyet a mai napig eltudok mesélni az elejétõl a végéig, és egyike volt azoknak a mûveknek amelyek meghatározóak voltak egy 15 éves kamasz (filmes) ízlésvilágának kialakulásában.
perry 2008 jún. 15. - 08:52:35 Előzmény Marimama
(5/110)
Bertolucci Az utolsó tangó Párízsban sikerére építve kapta meg a lehetõséget a Huszadik század
forgatására. Akkor mikor Pasolini társadalmi vitát indított a milyen a nép kultúrája.
Akkor mikor a fogyasztói társadalom egyre inkább "urbanizálta" a paraszti társadalmat is.
Eredetileg ezt a felszívódást akarta Bertulocci ábrázolni.
A történet Emilia tartományban játszódik melynek
parasztjai egy szocialista kommunista társadalmi
kultúrában éltek és azt is védelmezték.
A film még is arról szól , hogy lehet egy fogyasztói társadalomban egy olyan sziget mint Emilia, hol hagyományos kultúra fontosság elsõbbséget élvez a fenn nevezett kultúrával szemben. Ezt a kultúrát pedig nem szabad, nem lehet eltékozolni.
A film attól életteli, hogy egy paraszt család "kézzel tapintható" drámáját kiséri el 1945 tõl.
Õk hús-vér emberek szeretnek, gyûlölnek és fel
vannak ruházva mindazzal ami egy ebben a társadalmi miliõben élõ családot jellemzi.
Lírai szerelmi és brutális szexuális aktusokat is láthatunk a filmben egy család tagjainak fogantatását és elmúlását generációk harcát, jó és rossz embereket.
Társadalmi haragot bûnt és bûnhõdést, népítéletét, egy mikróközösség mindennapjait.
A filmben nagy hangsúlyt kap a fasiszta ideológia hatása az emberekre, kiket milyen módon formál, változtat meg, miképpen veszti el emberségét , humanitást egy "romboló" ideológia függvényében.
Bertolucci életmûvében két motívum visszatérõen megfigyelhetõ: a szexualitás és a mûvészetek köre. A szexualitás devinás formákban is megmutatkozhat: lélektani mozgatórugó A megalkuvóban, ösztönös az Utolsó tangó Párizsban címû filmben, homoszexualitás A Holdban, vérfertõzés a Forradalom elõttben, szadizmus a Huszadik században. Az esetek többségében ezek a szexuális anomáliák összekapcsolódnak valamilyen erõszakos cselekménnyel, elsõsorban gyilkossággal. Ily módon a szexualitás nem marad meg valamiféle színezõ motívumnak, hanem a drámai szerkezet részévé válik. Dramaturgiai jelentõsége van a mûvészeteknek, társmûvészeteknek - színház, zene (opera), tánc -, ami nyilvánvalóan összefügg az olasz kultúra iránti affinitásával. Ez a kötõdés megfigyelhetõ például a Partnerben a Forradalom elõttben és az A Holdban.
Bertolucci korszakos rendezõ, és a Huszadik század kult film lett, az is tény , hogy a 90' s években készült filmjei már egy kissé amerikanizálódott rendezõt mutatnak, de ennek ellenére a mester filmjei a mai napig erõs társadalom kritikát és mély drámaiságot hordoznak.
Marimama 2007 szept. 06. - 21:08:45
(4/110)
Gimis koromban láttam A FILMET, nagymama koromban is borzongva emlékszem vissza rá. Egyedülálló volt...nem tudok hozzá hasonló jó filmet mondani.
tódor 2007 febr. 20. - 15:28:16 Előzmény Brambilla
(3/110)
majd nem tökéletes...
a vége egy kicsit gyerekes volt... (vonat és az öreg taták), ha úgy let volna vége hogy a kis srác ül a padon és a 2 öreg lökdösiegymást akkor ma lett volna a GYÖNYÖR, így csak azonban gyönyör
Brambilla 2006 aug. 31. - 15:28:55 Előzmény testor23
(2/110)
Egyszerûen hibátlan!
testor23 2006 febr. 26. - 21:17:28
(1/110)
Nagyon tetszi afilm és valahol a magaménak érezem mert egyszerüen ez a mai világ ban is müködik valamilyen szinten ha nem állsz ki amunkád ért halott ember vagy