10/10
Jyj3 2014 dec. 22. - 08:44:21 10/10
(54902/120522)
3.ik nap..

3. nap 11. 30. vasárnap

Reggeli után Anna gyönyörû történetet mesél: Vihar a hegyen. Emlékeztek a sztorira? Egy nõrõl szól, akinek meghalt a férje és a fia, azóta magányosan, begubózva él. A menyénél és az unokáinál volt látogatóban, akik kérték, menjen hozzájuk, segítsen nekik. De õ nemet mondott, õ a bánatával akar élni. Most haza megy az üres házába, a viharos hegyen át. A viharban megjelenik rég meghalt nagymamája. Ráébred, hogy van szeretet, visszafordul, és megy a menyéhez… Persze ez Anna elõadásában sokkal szebb, és ahogy õ ilyen édes- bús történeteket mesél, mindenki elérzékenyül.

Újabb szép szösszenet. Ezt Annának a nagypapája mesélte, most megosztja velünk: A Himalája tetején van egy szikla. Egy kismadár minden évben odarepül és a csõrét elõször jobbról, aztán balról kifeni a sziklán. Aztán visszarepül. Míg ezt az utat a kismadár minden évben megteszi, addig nem hal ki a szeretet.

Újabb történet a szeretetrõl. A lányról, aki gyûlöli az anyját. Ezért elmegy a paphoz, hogy adjon receptet gyûlölet ellen…
A Savoyai kastélyhoz tartunk, Schlosshofba. Most menjünk vissza idõben 1683-ba. Bécset körülzárták a törökök, és a város éhezett. A védõk arra kényszerültek, hogy – a lovak levágása után – tetõ-nyulakon (cica) és patkányhúson éljenek, szörnyû nélkülözéseket vészeltek át, de nem adták meg magukat. Itt kezdõdött Savoyai - aki úgy nézett ki, mint egy három napos hulla – karrierje. Na, de komolyan!
Savoyai Jenõ, a Habsburgok egyik legnagyobb hadvezére, a törököt kiûzõ háború fõparancsnoka 1663. október 18-án született. Anyja Mazarin bíboros unokahúga, apja hivatalosan a savoyai herceg, a pletykák szerint azonban a Napkirály, XIV. Lajos volt. Anyja egy idõben nagy kegyben állt a királynál, ám késõbb kegyvesztett lett, s Brüsszelbe kellett menekülnie, fiát ettõl kezdve unokahúga nevelte.

Jenõnek - kis termete miatt - Lajos nem adott katonai feladatot, papnak szánta. Savoyai azonban húszévesen elhagyta szülõföldjét és I. Lipót osztrák császárnak ajánlotta fel kardját. 1683-ban részt vett a Bécset ostromló törökök szétverésében, s vitézsége révén hamarosan egy dragonyosezred parancsnoka, 22 évesen pedig már tábornok lett. 1686-ban a Budát felszabadító hadak alvezére volt, s 1687-ben õ vihette meg a nagyharsányi diadal hírét Bécsbe. Tíz év múlva indulhatott elsõ teljesen önálló hadjáratára, s 1697. szeptember 11-én a zentai csatában tönkreverte II. Musztafa szultán hadait, véget vetve a másfél évszázados török uralomnak Magyarország nagy részén. Az 1701-ben kitört spanyol örökösödési háborúban sikert sikerre halmozott az észak-itáliai hadszíntéren, bár a franciák mellett a bécsi udvar hivatalnokai is nehezítették dolgát. A helyzet csak 1703-ban változott meg, amikor kinevezték az Udvari Haditanács elnökének, s ütõképessé formálta a hadsereget. 1704-ben a brit Marlborough herceggel legyõzte a bajorokat, 1706-ban megszerezte Ausztriának Észak-Itáliát, majd 1708-1709-ben Németalföld nagy részét.

Az 1712-25-ös diétán honosságot (indigenatus) nyert, azaz kitüntetésként magyar nemességgel ruházták fel. 1714-ben Németalföld helytartója lett. Két év múlva, amikor a Porta megszegte az 1699-es karlócai békét, ismét a török ellen indult, visszafoglalta az utolsó jelentõs török erõsséget, Temesvárt, 1717-ben pedig elfoglalta Belgrádot, ezzel a török végleg kiszorult Magyarországról. Ezután ismét Németalföld élére került, de inkább a bécsi Belvedere palotában élt 1736. április 21-én bekövetkezett haláláig.
Pártolta a mûvészeteket és a tudományt, kora legnagyobb elméivel - Leibniz, Montesquieu - levelezett, Rousseau támogatója volt, hatalmas könyvtárat és képtárat gyûjtött, pompás kastélyokat építtetett, többek közt Ráckevén. Lovas szobra a budai Várban található.

Na, most már pontosan tudjuk ki volt Savoyai, nézzük meg a kastélyát! Várunk a bejáratnál, Feri áll a fagyöngy alatt, de hiába szabad a csók, nincs egy hölgy sem a közelben.
10/10
Jyj3 2014 dec. 22. - 08:42:46 10/10
(54901/120522)
3 folyt

Találkozunk a Stephansdom-nál, megyünk egy gyorsétkezdébe. Az egyik pincérnõ igen morcos, Anna meg sem eheti a levesét, mert elviszi a tányérját. Feri bezzeg jól kijön a másik pincérnõvel; távozáskor még puszilkodnak is. A változatosság kedvéért most is rántott húst eszünk, de most sertéshúsból.

Viszont valami hiányzik. Senki sem mondja, de mindenki érzi. Mindig ilyenkor, az utolsó együtt töltött estén szokott Anna egy adventi vacsi-meglepit csinálni. Ahol csak mi vagyunk, és az estét meghitt szeretet tölti meg. Ez már olyannyira hagyománnyá vált, hogy csalódottak vagyunk, hogy most elmarad. Persze érthetõ. Hogy lehetne meghittséget varázsolni egy gyorsétterembe? Gazdag és elegáns a császárvárosi advent, csak a lelke hiányzik.

Vacsi után lehet még sétafikálni, vagy Sanyával hazamenni, a szállodába. Teli hassal jól esik az alvás.
10/10
Jyj3 2014 dec. 22. - 08:42:02 10/10
(54900/120522)
2 folyt

Városnézés következik busszal és gyalog. Szovjet hõsi emlékmû (inkább ápolják, nehogy visszajöjjenek az oroszok). A Hofburg egyik oldalszárnyában lakott Ferenc József, a másikban Sisi. Sisi részében tornaterem és fürdõszoba is volt. Az udvarban azt suttogták, biztos valami csúnya betegsége van a királynõnek, mert mindennap fürdik. Természetesen a Stephansdom sem marad ki nézelõdésünkbõl.

Aztán irány az Ilona, a magyar vendéglõ. Itt kapunk egy finom puncsot és utána aki akar, ehet echte wiener schnitzel-t krumplisalival. Kicsit vicces, hogy mindezt egy magyar vendéglõben, de itt a legjobb – Olga szerint. Valóban finom. A többiek sétálgatnak, vagy visszamennek a hotelbe.

Annára nem ismerünk rá, egész délutánra szabad programot ad. Legközelebb ½ 6-kor találkozunk a Stephansdom-nál.
Addig azt csinálunk, amit akarunk. Mi, jó páran elmegyünk a Szent Péter templomba. Itt elõször egy keresztelõt nézünk meg, majd egy csodaszép karácsonyi koncertet. Cseh kórus énekel, gyönyörû hangjuk van és az akusztika is fantasztikus. A második részben goszpelt nyomnak. Frenetikus. A Happy day-t végigtapsoljuk.

Mikor kijövünk a templomból, kigyúlnak az adventi fények. Mintha a Musikverein kristálycsillárjai világítanának felettünk (állítólag 500 kg-t nyomnak ezek az utcai óriások). Más utcák színjátszó, csillagdíszes fényfüggönybe öltöznek, megint másokat piros gömbök díszítik. A világítás alatt emberáradat. A boltok zsúfolásig vásárlókkal, akik vásárolnak, vásárolnak és még mindig vásárolnak. Mintha ingyen árulnák a holmikat. Pedig piszok drága minden. (Vagy csak a Forint gyenge?) Az adventi vásárok pultjai elõtt sorok kígyóznak. Az utca tele magyarokkal, talán otthon már senki sem maradt?
10/10
Jyj3 2014 dec. 22. - 08:40:44 10/10
(54899/120522)
Folytatom a 2.ik nappal az adventi kirándulás naplóját.

2. nap 11. 29. szombat

Reggeli után a Belvedere kertjében nézelõdünk. Savoyai Jenõ herceg, a sikeres hadvezér és mûvészetbarát Lukas von Hildebrandttal építtette magának a Belvedere nevû nyári palotát – akkor még Bécs városkapui elõtt.
A barokk palotacsoport két kastélyból áll (Alsó- és Felsõ-Belvedere), ahol mára az osztrák mûvészet remekei – a középkortól napjainkig – találtak otthonra.
Olga elpletykálja nekünk, hogy rossznyelvek szerint Savoyait minden nõ kikosarazta, ezért bosszúból szfinxnek faragtatta meg õket. (Jó páran nemet mondhattak, ha a szfinxek darabszámát nézzük.

Itt az idõ, mehetünk a Musikvereinbe. Ez az a hely, ahonnan az Újévi Koncertet közvetítik. Szuper, ide is eljutottunk! Ha nem is az Újévire, de hát így is érdekes. Különösen, amiket kísérõnk mesél. Megtudjuk, hogy a koncertre a Bécsi Filharmonikus Zenekar bérli a termet. És nem is csak egy elõadás van, január 1-én, hanem van elõadás december 30-án és 31-én. Még, ha szánnánk is némi pénzt, hogy megnézzük a koncertet, nem biztos, hogy összejönne. Elõször regisztrálni kell a zenekar honlapján, majd január 23. után sorsolnak, ki a szerencsés, aki megveheti jegyét a koncertre. A jegyár potom 30-940 € között mozog. Az 1744 ülõhelyre cirka 100 ezren jelentkeznek. Ja, és a helyek felére a repi jegyesek tartanak igényt. Ne adjuk fel a reményt, van 300 állóhely is! Azt hiszem, én inkább az otthoni fotelt választom, ott a balett betéteket is láthatom. És ti?

Belépünk az Arany terembe. Nem véletlen a neve, minden aranyban tündököl. Pont olyan, mint a tévében, csak a virágok hiányoznak. Az épületet Ferenc József megbízásából egy dán építész, Theophil Hansen tervezte neoklasszicista stílusban. Az ókori görög templomra emlékeztetõ épület 1870-ben készült el. Az Arany terem mintegy 49 m hosszú, 19 m széles, és 18 m magas. Lendületes akusztikája Hansen megérzésein alapul, mert akkortájt még nem léteztek építészeti akusztikai tanulmányok. A helyiség téglalap alakú és minden,- az erkélyrészek és a márványnak tûnõ szobrok is – fából készültek és üreges szerkezetûek, így visszaverik a hangot. A terem mennyezete fölött is légréteg van; alul pedig pince. Ebbe a pincébe vitték le a székeket, ha bált rendeztek az arany teremben. Az ablakot külsõ folyosóról lehetett kinyitni. Ma már légkondi van. A legviccesebb az, ahogy a fûtést megoldották: odavezényeltek egy századot, akiknek masirozni és lehelni kellett, hogy felfûtsék a helyiséget (Ez ám a tökéletes rezsicsökkentés!)

Az eredeti történelmi orgonát átépítették 2011-ben. Mi az eredeti sípokat látjuk, mögötte van a ma használatos orgona.
A számtalan kristály csillár tündökletessé varázsolja a helyiséget.

Az újévi koncertre 1980 óta hagyományosan az olaszországi San Remo városa küldi a koncertterem díszítéséhez felhasznált virágokat. Idén változtattak a hagyományon, megvásárolják a virágokat. Azon viszont nem változtattak, hogy a virágokat a közönség leszedheti, és ki mennyit bír, hazaviheti.

Az újévi koncerten leginkább Ifj. Johann Strauss és apja, Johann Strauss darabjai hangzanak el. A 2015-ös koncert karmestere Zubin Meta lesz.

Átmegyünk a kisterembe, ez a Brahms terem. Gyerekelõadásokat is szoktak itt rendezni. Olyankor hátul ülnek a szülõk, elöl kiveszik a székeket, ott szaladgálhatnak a gyerekek, miközben hallgatják a zenét. Nevelik a jövendõ koncertlátogatókat.
Vehetünk jegyet is a ma esti koncertre, az aranyterembe. Zsóka és Laura él is a lehetõséggel. (Elsõ sorban ülnek, a színpadon.) Csak 2 jegy volt már...
10/10
Jyj3 2014 dec. 22. - 08:38:20 10/10
(54898/120522)
Jó reggelt!
10/10
Éva Vidéki 2014 dec. 21. - 22:08:36 10/10
(54897/120522)
Én is szeretem nézni ahogy táncolnak, hallásom nincs sajnos.

Jó éjt.
10/10
Jyj3 2014 dec. 21. - 21:57:02 10/10
(54896/120522)
Mind a 3 nagyon jól táncol. Különleges a koreográfia. De nehezen írom le, valóban Junsu a legjobb a 3 közül.
Neki a táncában van egy olyan plusz, hogy ha nem is viszi véghez a teljes mozdulatot, akkor is ott van..

A nagy tv-n, jó minõségû DVD-n lehet igazán látni az apró eltéréseket.
De ettõl még Jaejoong is meg Yuchun is szuper.
Az énekhangja viszont nem az övé tetszik nekem a legjobban.
De hát ez ízlés dolga..
Nagyon sokat hülyéskednek.
Nekem jön naponta vagy 30-hírlevél róluk, alig gyõzök belenézni.
Valóban úgy tûnik, nem féltékenyek egymás sikerére, és jól megvannak.
10/10
Éva Vidéki 2014 dec. 21. - 21:47:18 10/10
(54895/120522)
A szobával kapcsolatban azt akartam írni amit a Szilvi is írt.
Azt olvastam, hogy saját bevallásuk szerint Junsu tud a legjobban táncolni közülük. Innen kezdve direkte így néztem, de nem látok közöttük külömbséget. Mindhárman nagyon könnyeden táncolnak. Jó nézni Õket. És megfigyeltem, hogy a helycseréknél ahogyan elmennek egymás mellett, mindig megfogják egymást, ha engedi a koreográfia. Tényleg szerethetik egymást. Jól összeillenek mindhárman.

Szilvi:http://azsiaekkovei.hu/kdorama/love-rain
7/10
szilvia333 2014 dec. 21. - 21:42:22 7/10
(54894/120522)
Ma még én sem jutottam gép elé,jóformán átaludtam a délutánt úgy hogy neki állok a GD 14-es részének.
További szép estét mindenkinek!!!!!!
10/10
Jyj3 2014 dec. 21. - 21:38:40 10/10
(54893/120522)
Megnéztem a listáját, épp kérdezni akartam, hogy van e valamelyiknek felirata..

Az én portom is lassúbb a megszokottnál, azt hiszem inkább holnap folytassuk.

Én nézek 1-2 rész filmet,ma még nem moziztam.
További jó beszélgetést nektek.
7/10
szilvia333 2014 dec. 21. - 21:36:07 7/10
(54892/120522)
Éva,elkérhetném a Love Rain felirataidat ???
Ázsia ékköveirõl sem lehet letölteni csak az elsõ részt,pedig még nincs December 25-dike.Akkor ugyanis semmit sem lehet majd Január elsõ napjaiig letölteni D-addicts-ról szerver fejlesztés miatt.
10/10
Éva Vidéki 2014 dec. 21. - 21:34:24 10/10
(54891/120522)
Láttam még a No Breating filmben is Lee Jong Sukkal. Nagyon jó volt a King of High Scool sorozatban, ebben fõszerepet játszik. Egy középiskolai tanulót akinek a saját bátyját kell helyettesíteni. Még talán most fordítják. És most játszik egy kosztümösben The King's Face.
10/10
Jyj3 2014 dec. 21. - 21:33:38 10/10
(54890/120522)
Nem akármilyen házban lakhat.. elvégre Korea legjobb musicál énekese..de látni a mozgásán is, hogy a vérében van a tánc is.
Én korábban õrá nem sok figyelmet fordítottam a másik kettõ JYJ-s mellett, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, vagy kevésbé figyelni rá..
10/10
Jyj3 2014 dec. 21. - 21:28:18 10/10
(54889/120522)
141.221 Azt hiszem ehhez nem kell komment-csak gratuláció...
7/10
szilvia333 2014 dec. 21. - 21:27:14 7/10
(54888/120522)
Jó nagy a szoba belmagassága,bõven elfér benne az a kis fácska ))))))))))
10/10
Jyj3 2014 dec. 21. - 21:27:00 10/10
(54887/120522)
Biztosan írtad, csak most nem ugrott be..
Talán kettõ az, amelyik nem ilyen elõkelõ helyen szerepel az én listámon, de a többivel egyezik az ízlésünk.
Mondjuk nálam 1 az abszolút 1 helyezett, de ez nyilván való..

És eléggé változik a sor, mert ha olyan sorit nézek, akkor bekerülget egy egy új kedvenc is.
És nálam sok van..
10/10
Jyj3 2014 dec. 21. - 21:20:35 10/10
(54886/120522)
Egy aranyos hír. Jaejoong Junsunak a szülinapjára 4 m magas fát ajándékozott..

[TWITTER] 141.221 Kim Junsu Twitter frissítés: Jaejoong születésnapja és karácsonyi ajándék Junsu 8D
[TRANS] Jaejoong-nim tartotta a születésnapi ajándék ígéret! Azért jöttem, hogy lássam, mi felfordulás volt, és õk felállításakor ginormous 4 méter magas fa!
Köszönjük Jaejoong-sama !!! Hehe Ez egy meleg end-of-the-évre szezon hála neked! heh
7/10
szilvia333 2014 dec. 21. - 21:20:00 7/10
(54885/120522)
El is olvastam a Love Rain ismertetõjét,de egy kis bajban vagyok.Az van kiírva hogy a sorozat teljes(D-addicts) de csak az elsõ rész feliratát lehet letölteni.
Vagy már kezdek vakúlni ???

http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_113442_0.htm
10/10
Éva Vidéki 2014 dec. 21. - 21:18:26 10/10
(54884/120522)
Már megírtam: Nekem igaziból 3 kedvencem van, akik között nem tudok rangsort felállítani: Kim Hyun Joong, Lee Joon Ki és Jang Keun Suk. Közvetlenül utánnuk Lee Hong KI és Kim Jung Hoon. Õk is csak azért, mert kevésbé tudnak táncolni. Viszont szinésznek és énekesnek nagyon szeretem Õket is. Mondjuk én csak a filmjeik alapján és a riportokból tudom megítélni, de nekem emberileg is Õk jönnek be. Õk a 2. helyezet, szintén nem tudom a rangsort felállítani. Kim Soo Hjun, Kim Jaejoong, Pak Yoochun, Kang Ha Neol, Ji ChangWook, Lee MinHo is kedvencek.
7/10
szilvia333 2014 dec. 21. - 21:10:13 7/10
(54883/120522)
Love Rain. A címmel már találkoztam,de még nem olvastam el a tartalmát .... Pótolandó mulasztás !!