offtopic
sanderson máj. 26. 19:02:34 Előzmény nefefe
(299/299)
Molnár Piroska is él.
10/10
nefefe máj. 26. 15:50:31 10/10
(298/299)
Hát igen, ez az a magyar film, amit nem lehet megunni, még közel ötven év eltelte és többszöri megnézés után sem… Remek kordokumentum a II. vh. előtti korszakból, mind néprajzi, mind társadalomkritikai szempontból – természetesen nagyon kiemelve a különböző emberek tulajdonságait, szinte karikaturisztikus módon. Sok humor, jó szövegekkel, komikus szituációkkal. Nagyon jók a szereplők, a maguk karakterében mindegyik brillírozik. Sajnos – tudomásom szerint – közülük már csak ketten élnek, Koltai és Harsányi. Kiváló mozi, bármikor érdemes újra meg újra megnézni.
5/10
Brian003 ápr. 09. 15:03:27 5/10
(297/299)
Vegyes érzéseim vannak: szerintem ezt helyesebb inkább (igen groteszk) szatírának hívni, mint vígjátéknak. Az író a saját, nem éppen vidám élményeit fordítja ki, csinál belőlük karikatúrát. Pont a túlzások viccesek, bár az állandó ordibálás, a szerepek túltolása nekem már sok, inkább zavaró. Van benne valami speciális, keserédes, kifordult humor, ami sokaknak rezonál, ha ez nem tetszik, akkor érdemes kicsit karikatúra mögötti társadalomrajzra összpontosítani. Habitustól függően végtelenszer újranézhető, időtlen klasszikus, vagy valami nagyon elborult, nehezen érthető film, ami talán egyszer érdemes látni.
7/10
Scorpion82 márc. 19. 08:08:47 7/10 Előzmény szikla0223
(296/299)
Nem hát, mivel nem a forgatásról beszéltünk alant, hanem a regényt inspiráló valós eseményekről, az író, Rideg Sándor gyerekkori tehénpásztori szolgálatáról Pest és Vecsés határában.

A regényben mellesleg össze sem dől a bakterház.

szikla0223 febr. 22. 23:52:33 Előzmény Scorpion82
(295/299)
a forgatás helye Szalkszentmárton és Dunavecse közt van! ott húzták el daruval az ott lévő bakterházat. Az Édesapám volt ott a vasút részéröl, tehát első kézből tudom. Nem néztél eléggé utána!
Blindmouse febr. 06. 23:54:16 Előzmény Scorpion82
(294/299)
A lenti infók alapján nem nehéz megtalálni azokat a képeket kis kereséssel, még ha a cenzorok ezt nem akarják.

Na akkor lehet tényleg rá kéne szánnom egy délutánt a regényre.
Lehet majd kinyomtatom, és kiülök vele valahova elolvasni. :)
7/10
Scorpion82 febr. 06. 21:06:16 7/10 Előzmény Blindmouse
(293/299)
Közben ahogy nézem, törölték a kommentem, amiben a fotók linkjei voltak. Pedig lehet, más is megnézte volna az igazi "Bendegúz" és a valódi Szabó bakter (úgy tudom, őt tényleg így hívták) egykori szolgálati helyét :) De akit érdekel, az eddigi kommentek alapján már megtalálhatja :)
Amúgy én sokszor rákeresek a kedvelt filmjeim forgatási helyszíneire is. Az összedöntött filmes bakterház, az egykori Csabony vasútállomás helyéről több videó is van a neten. Már csak a kockaköves vasúti átjáró egy kis része van meg, de pár éve néhány rajongó még ott maradt téglákat vadászott a susnyában :))
A regényt először gyerekként olvastam még vagy 30 éve, másodszor meg most nemrég. Mindkétszer meglepődtem, mennyire más jópár dolog benne, mint a filmben. Főleg a vége :)
Blindmouse febr. 06. 11:34:03 Előzmény Scorpion82
(292/299)
Kizárásos alapon. Túl sok őrhely nem volt, ahol a 4-es főutat keresztezi a ceglédi vasútvonal vecsés közelében. :D :D

El kéne már VÉGIG olvasnom a regényt, ezer éve ittvan PDF-ben a gépemen. :D :D
7/10
Scorpion82 febr. 06. 11:00:42 7/10
(291/299)
Hogy biztosan ez volt-e a 196.-os számú őrhely, azt valószínűleg csak MÁV archívumokból lehetne kideríteni. Vagy ha megidéznénk Rideg Sándor "Bendegúz" szellemét a kísértetnótával :D.
A regénybeli leírás mindenesetre illik rá. Pl hogy a svábok erre hozták be Pestre a vecsési káposztát, a kicsit távolabbi szomszédos ház pedig lehetett akár a filmből kimaradt szomszéd, a Szedmák bakterék háza is. 60-ban ezek még simán lehettek ugyanazok az épületek, amik a regény eseményeinek helyszínei voltak 1914-ben.
Blindmouse febr. 06. 00:15:54 Előzmény Scorpion82
(290/299)
Ha valóban ez volt a 196.-os számú őrhely, akkor ez az a hely. :D
Eléggé belemásztam ezért a sejtésért is az internet bugyraiba. de vannak korabeli térképek, ilyenek. :)
7/10
Scorpion82 febr. 05. 23:44:29 7/10 Előzmény Blindmouse
(289/299)
Természetesen úgy értettem, hogy Rideg Sándor bakterháza, hogy a bakterház, ahol szolgált 😀
Blindmouse febr. 05. 16:41:46 Előzmény Scorpion82
(288/299)
Hát nem az ő bakterháza volt, hanem itt szolgált, mint Bendegúz :D
de ELVILEG ez kéne hogy legyen... igen. De ha van valaki aki tényleg bakterházológus akkor megerősíthetné/cáfolhatná.

2 szobor volt, a kétalakost 56-ban kicsit elrendezték, aztán az új már csak egyalakos volt..
Blindmouse febr. 02. 13:12:39
(287/299)
Sőt. 1960-ból fotó is van a helyszínről fortepanon, miután odahelyezték az integető elvtárs szobrát. :D
Blindmouse febr. 02. 12:56:36 Előzmény Scorpion82
(286/299)
Régi térképeken ha megnézed pl az arcanum-oldalon, keresztúr területe kb a mostani gyorsforgalmi vonaláig húzódott, ergo a keresztúri határ az Vecsés mellett volt.. De még 60-as évekbeli légifotón is látható a helyszín.
Az meg egész konkrétan megvan, hogy az író pontosan a Bp-Cegléd vonalon a 196. számú vasúti őrhelyre volt elszegődtetve.
7/10
Scorpion82 febr. 02. 12:43:03 7/10 Előzmény Blindmouse
(285/299)
Köszi a pontosítást. A pontos helyét nem tudtam, csak a regényben a Patás lova Vecsés határában döglik meg ( a filmben csak a "város határát" említi), és a bakterházban az egyik csendőr is a Vecsésről induló vonatról érdeklődik az egyik jelenetben. Amíg utána nem néztem, én is azt hittem, hogy valahol messzebb vidéken, mondjuk az Alföldön játszódik a sztori, bár ahogy írod is, Ferihegy környéke is még vidék volt akkoriban.
Blindmouse jan. 19. 17:18:03 Előzmény Scorpion82
(284/299)
Elvileg ez az a bakterház volt, ami helyileg ott volt, ahol az üllőí út legvégét keresztezi a ceglédi vonal jelenleg.
Pestszentlőrinc is egy pici falu volt kb.

Csak 1914-ben még nemannyira volt kiépülve a környék, mint 1950 után a nagybudapest létrejöttekor, vagy manapság.
7/10
Scorpion82 jan. 19. 14:29:11 7/10 Előzmény APBT
(283/299)
Ezt írod:

"Maga a sztori gyenge, a színészek ripacsok, mindenki karakter alkoholista és fogyatékos.
Nem éppen a legszebb módja a vidéki élet, vagy egy bakterház életének bemutatására.
Viccesnek sem vicces."

A szomorú igazság az, hogy abban nem is volt sok szépség azoknak, akik akkoriban, az első világháború táján és a két világháború között, benne éltek. Ehhez elég például Móricz Zsigmondot olvasni, egyből elolvadnak a romantikus nádfedeles paraszti ábrándok a "régi romlatlan szép világról". Elképesztő nyomor, butaság, babonák, bántalmazás, alkoholizmus, gyilkosságok, stb. Rideg Sándor semmiben nem túlzott, mikor megírta az Indul a bakterházat, hanem nagyon is az akkor létező (fél)vidéki valóságot mutatta be humoros formában, Bendegúz figuráját saját magáról mintázva. Ráadásul a filmmel ellentétben a regény és az azt inspiráló események nem is a "mélyvidéken", hanem Pesthez közel, Monor és Vecsés környékén játszódtak (a regényben konkrétan meg van említve, hogy Varga Pista cipészműhelye Monoron van, a Bakterház meg valahol Vecsés határában, és Ferihegy is többször említésre kerül).

Mindezt csak azért tartottam szükségesnek leírni, mert nagyon sok romatikus illúzió tartja magát a régi magyar vidéki világról. Aki akkor tehette, menekült belőle, az embertelenségből és a kvázi-feudalizmusból, csak a konszolidált kádárizmusban, a hétvégi telkes világban kezdett ez kicsit megfordulni. Ezért volt kezdetben nagy támogatottsága a kommunizmusnak is, mert emberibb életkörülményeket ígért a béreseknek, zselléreknek, melósoknak, akiket kb. állatként kezeltek nem csak az arisztokraták, hanem (mint ahogy a regény és a film is bemutatja) a jobb módú parasztok és állami hivatalnokok is.

10/10
Jucus999 2025 dec. 11. - 15:10:59 10/10 Előzmény eugénia22
(282/299)
Elég gyér ízlésed van, ha nevetni tudsz azon a blőd filmen.
10/10
Jucus999 2025 dec. 11. - 15:05:08 10/10 Előzmény deadscott
(281/299)
Másnak lehet, hogy az a "hulladék", ami neked tetszik. Lehet, hogy van akinek nem tetszik, de a "hulladék" szó elég szánalmas, és nem egyáltalán nem ide illő.
10/10
Jucus999 2025 dec. 11. - 15:01:40 10/10 Előzmény APBT
(280/299)
Hatalmas film. Azoknak nem tetszik, akik az ócska kereskedelmi adók csatornatöltelékein hülyültek el, vagy a finomkodó humortalan széplelkeknek. A "ripacsok" pedig nagy színészek. Haumann, Csákányi, Pécsi Ildikó, Horváth Teri ripacsok? Szegény Olvasztó Imre alakítása is nagyon nagy volt, és autentikus. Kíváncsi lennék, hogy neked mi a vicces?