Hottentottalapaj 2011 nov. 29. - 21:57:37 Előzmény hpt
(6/6)
Én a testvéremrõl sem mindent tudok. Biztos hogy egy sor dologgal meg tudna lepni. Ha a nagyszülei jóban vannak valaki családjával, te komolyan azt gondolod, hogy ismered Halász Judit titkát...? Ugye érzed ennek a komolytalanságát... és nem kell ragozzam tovább? Csak annyit kérek, hátha rájössz a lényegre, még csak meg sem kell kérdezni a nagyszülõket. Nézd meg Törõcsik Mari és Halász Judit karrierjét! Vesd össze a kettõt! Majd gondold újra!
Hidd el nem a kisujjamból szoptam, amit írtam...
hpt 2011 nov. 27. - 00:13:24
(5/6)
Ne haragudj, de ezt nem tudom, honnan vetted. Nagyszüleim jóban voltak a családdal.
Jutkát a gyermekszeretet sodorta el az éneklés felé, nem a színházból való mellõzöttség.
Hogy is mondhatná rá bárki, hogy mellõzték: 84 színházi szerep, 28 tévéfilm, 32 játékfilm, 23 lemez és rengeteg koncertturné.
Ezt a filmet egyébként a férje rendezte, amit tíz évvel korábban is megtehetett volna, nem "Major Tamások" vagy párttitkárok döntöttek errõl.
Arról pedig, hogy nem állt vigyázba a "karhatalomnak", azt mondom, nézz utána édesapjának - Halász Jánosnak. Elég magas beosztású politikus volt, tehát lett volna segítség, ha kell (persze Jutka tehetsége miatt nem volt szükség rá). Errõl nagyapám azt mesélte, hogy annak idején, Judit színrelépésekor, amikor nyilvánosság elé került és még kevésbé volt ismert, ha megkérdezte egyik ember a másiktól, ez hangzott el:

-Hallottad a Halász Jutkát énekelni?
-Ki az a Halász Jutka?
-Na ne viccelj, hát a Halász János lánya
-Igeen, tényleg?

Eltelt húsz év, majd újságolta valaki a másiknak:

-Láttam a múltkor a 11-es buszon a Halász Jánost
-Ki az a Halász János?
-Hát nem tudod? Õ a Halász Judit papája.
-Igeen, tényleg?

Szóval nézz utána, elég szép életutat futott be.
Szép, amiket leírsz és nagyon jó, hogy ilyen érzelmeket vált ki belõled egy film, szerintem is egy remek alkotás, de szerintem nem jó ötlet anélkül nyilatkozni valakirõl a publikumnak, hogy vélt háttérinformációkkal rendelkezel és így próbálsz megfejteni egy olyan embert, akit személyesen nem ismersz.
Ford Mustang 2011 nov. 26. - 17:32:10
(4/6)
Egyetértek.
Hottentottalapaj 2011 nov. 26. - 16:12:37
(3/6)
Hát igen...
Zseniális és keserédes...

Vajon hogy lehet az, hogy egy vidám kis könnyed zenés film, mégis ilyen szomorú? Én végigbõgtem és nem a sztori miatt. Bár sok fájdalom van abban is. 80-as évek végi megkeseredett, lepusztult, pesszimista, "felszabadult" magyar nép és fõvárosa minden fájdalma szinte bele van sûrítve a hangulatba valóban, zseniálisan. Azonban ezért nem sírtam volna. Elmorzsoltam volna egy nosztalgikus könnycseppet, de ennyi. Ha pusztán egy dalos kis vidám gyerekfilm, akkor inkább dúdolgatva szórakoztam volna (bár bevallom ha mélyebb tartalom nincs egy percig sem bírom, pl Tipi-Tapi Dino stb), hiszen ebben filmben is sok gyermeki vidámság, sok jó ötlet (kacsintó Kisherceg, repülõ veterán autó és a áru-dominóként összeomló nagyáruház) van és a gyerekek mitsem vesznek észre abból, ahogy én látom ezt a filmet. Szórakoztató persze a gyermeki aspektusa is de aligha néztem volna emiatt 5 percnél tovább. Miért is bilincselt le mégis? Túl az eleve mély, bár egyszerû kerettörténeten, MAGA JUDIT..!!!
Semmi a sztori, semmik még a dalok is, ahhoz képest, ahogy Judit átüt az egészen. Döbbenetes és felkavaró!

Dalos-vidám gyermekfilmecske, mégis miért zokogtam majdnemhogy végig, és miért potyog a könnyem és torzul az arcom most is ahogy írom?
Mert én tudom Halász Judit igaz történetét..! Élete tragédiáját. Azt amit, ha figyelsz egyetlen pillantása elmond és a filmben sok sok pillantása, arcmimikája, hanglejtése, szavai, könnyei, olyan elemi erõvel adják át tragédiáját, hogy az megfogalmazhatatlan. Olyan mély fájdalom és szomorúság van a többször is elõjövõ könnyein. Szavak nélkül is a szeme és könnyei mindent elmondanak.
Azóta sem sosem beszélt és nem beszél errõl nyilvánosság elõtt. Már minek? Már akkor is, több mind 20 éve sem lett volna értelme. Már akkor is késõ volt...

Ha neten utánanézel, sikersztori persze az élete. Díjak, lemezek, sikeres gyermek-színész-énekesnõ vagymi.

Emberek! Halász Judit MINDEN IDÕK EGYIK LEGNAGYOBB SZÍNÉSZ TEHETSÉGE VOLT amint kijött az fõiskoláról.

Szupertehetség volt és extrém szépség. 100 évente van egy ilyen.
Az egész szakma pontosan tudta ezt. Sztárnak ünnepelt primadonnának született.
Lehetett volna a másik Törõcsik Mari. Sõt szerintem szebb volt és tehetségesebb (de ez már ízlés dolga)
Volna...

Miért nem lett az? Miért lett egy leginkább mellõzött, hébe-hóba néha néha nagy kegyesen filmbe meghívott, és színházban középszerepeket játszogató, megtûrt közép-színésznõ?
Aki aztán kínjában legalább gyermekdalokban találta meg magát és azzal ért el sikereket.
Azért kérem szépen, mert nem feküdt a szó minden értelmében a rendszernek. Nem volt lelkes talpnyaló, nem volt pártaktív. Nem volt hajlandó a karrierjéért feláldozni az önbecsülését, emberi tartását, nem alázkodott meg soha.
Bár morálisan õ gyõzött, de cserébe azt kellett elviselje, hogy nem lett az, ami lehetett volna... és nemhogy nem az õ hibájából, hanem a helyes, korrekt attitûd "jutalma" lett ez a "karrier"...
Judit nem énekesnõ. Egy színész zseni, aki mellesleg kiválóan énekel, mivel az alapkövetelmény egy igazi tehetséges elit mûvésztõl ugyebár...
Egy színésznõ, egy méltán sztár karrierje 25 éves koráig be kell induljon, különben lekési. Ez sajnos egy ilyen kemény szakma. Már azok is akik 30 körül futnak be, holott lehetett volna hamarabb, keseregnek, bánják. Hiszen a színésznõnél nagyon fontos a fiatal és szép korszaka kiaknázása.

Az Ismeretlen Ismerõsben talán valahogy kicsit kárpótolni akarja a szakma, hiszen akkor 89-ben már nem a Major Tamások és a párttitkárok döntöttek életrõl-halálról a filmszakmában. Akkor már szabad filmezés volt, csak akkor már Halász Judit 45 éves, gyermek énekes "sztár" volt. 25 évet késtek...
Mintha aztán lavinaként zúdította volna rá a szakma a "kárpótlásokat" díjak szerepek borították el az utóbbi 20 évben. Vajon tudták-e kárpótolni, vajon tud-e felejteni ezektõl Judit visszanézve életére, vajon tud-e igazán boldog, elégedett lenni?
Talán most már igen. De akkor 89-ben még a seb sajgott, és teljesen érthetõen...

A pontos részleteket persze én sem tudom, hogy mi történt a 60-as években. Ki-milyen ajánlatokat tett neki, ki-mit várt el, követelt meg illet volna meg tõle. Mit kellett volna áldozzon és feláldozzon, hogy õ is az élvonalban legyen és évi több "nagy" filmet csinálhasson, csúcs-fõszerepeket kapjon csúcs színházakban. Nem tudom. Ezt csak õ tudná elmesélni. Talán egyszer el is fogja, ha lesz hozzá ereje.

Halász Juditot Karádival, Tolnay Klárival, Domján Edittel, Rutkai Évával, Udvaros Dorottyával, Kováts Adéllal (és lehet ne még sorolni persze) említem együtt, sajnos ugyebár nem karrier, hanem tehetség és egyéniség tekintetében.

Mindez az élettragédia ott van a filmben Judit szemében és könnyeiben, elképesztõ erõvel. Az elsõ pillanattól sír végig... Hiszen ha ezt átgondolod, nincs elég könny. Azért nem lehetett igazán sikeres nagy színésznõ, mert merészelt megtartani az önbecsülését, emberi tartását. Elmenni nem akart az országból mert szereti a hazáját; meg amúgy sem egyszerû. Ld pl Psota esetét..

Nem tudom megmondani tehát pontosan, hogy mit is ad ez a film valójában, bár szórakozást igen; de vajon boldogságot, vagy reménytelen pokoli szomorúságot, hogy igazság nincs ezen a világon...
gg630504 2011 nov. 26. - 13:55:56
(2/6)
Zseniális.
Viola Erzsébet 2009 szept. 08. - 10:23:47
(1/6)
Várom ezt a filmet, idekapcsoltam az m2-re,
9:50-kor kellett volna kezdõdnie a filmnek a mûsor szerint, már 10:22 van, de valami egész más mûsor megy helyette.
Ezek szerint már nem is vetítik le? Sajnálom :(