10/10
picipc ápr. 21. 09:44:43 10/10
(146/146)
Remek film, amiről sokat nem lehet mondani anélkül, hogy lelőnénk a poént. Látni kellene mindenkinek, aki itt élte le az elmúlt éveket. Akármilyen is a világnézete, akárhogy is szavazott. Mert a művészet képes megszólítani a lelkünket, amikor a világ hazugságokkal tele.
10/10
Verna ápr. 16. 20:24:26 10/10
(145/146)
Előrebocsátom: magyartanár vagyok. Kafkán, Örkényen és még sok minden máson szocializálódtam, kolléganőm nekem úgy ajánlotta a filmet, hogy ha szeretem az abszurdot és a groteszket, akkor mindenképpen nézzem meg. Én nem egy tömegfilmre ültem be, hanem egy olyan műfajra, aminek mi, magyarok és kelet-közép európaiak kiemelkedőek vagyunk. Megértem, hogy csalódás lehetett a film mindazok számára, akik egy laza közönségfilmre ültek be és akik a főszereplőket a Mi kis falunkból ismerik... De szerintem ennek a filmnek nem ők voltak a célközönségei... Mi, kultúraszerető, színházimádó nézők igenis imádtuk - a film millió rétegét, azt, hogy abszolút méltó utóda az örkényi hagyományoknak (nem kevés áthallással), azt, hogy szinte nem is filmet láttunk, hanem igazi színházi színészeket, döbbenetesen jó színészi játékkal. Nekünk abszolút az év magyar filmje.
10/10
Ahoj poplacsek ápr. 13. 16:21:40 10/10
(144/146)
hát nem elcsatangolt a Papa?
6/10
fektom84 ápr. 10. 12:58:22 6/10
(143/146)
Több szempont is megjelent a korábbi hozzászólásokban. Némelyikre reagálok.

Valaki azt hiszi, hogy van egy szándékos analogikus, mások szerint allegórikus kapcsolat a filmben megjelenített "család" és bizonyos országok politikai rendszere között.

Szerintem a film készítőjét illene megkéredezni, hogy ő minek szánta. Volt e szándéka politikai tartalmakra utalni. És ha igen, akkor pontosan mit lát és milyen párhuzamokat akart kifejezni. Akkor az alkotásában kifejezett kapcsolatokról, esetleg a művészi kellékekről lehetne érdemben vitázni. Főleg vele.

Politikai tartalmakra és működésekre szerintem egyébként nem utal, vagy ha utalni akart is, akkor ehhez nem jó eszközt használt.

Távol van az allegória eszközétől is. Az allegória mintaképe számomra, a Bécsi Művészettörténeti Múzeum lépcsőjén látható szobor, ahol Herkules rogyásra kényszeríti a félig ember félig állat kentaurt és ez jó allegóriája a tisztán emberi győzedelmeskedésének a félig emberi-félig állati mivolt felett. Ez allegória. A mitikus szereplők, a küzdelem ábrázolása, az állati és emberi mivolt elvontabb magaslatban is megjelenít egy külön tartalmat. Ott ugyanannak a szobornak van több rétegben, átvitt értelemben is jelentése. A szereplők viszont nem változnak. Magukan hordozzák azt a jelleget, amik egymással szembe fordíthatók absztraktabb szinten is.
Ebben a moziban társadalmi, vagy politikai jelleget magában hordozó szereplő nincs, tehát a film nem használ társadalmi, vagy politikai mondanivalójú allegóriát.

Attól, hogy egy cselekvés, vagy szereplői sajátosság áttehető részlegesen egy másik élő emberre (például politikusra) az nem feltétlenül allegória. Mégis persze valamilyen fajta áthallás lehetséges szereplő és másik ember között. Csak míg az allegória egy szándékos művészi kellék egy tartalom kifejezésére, addig sok áthallás pusztán az emberi psziché olyan mechanizmusainak a következménye, amiket úgy hívunk, hogy előfeszítés, azonosulás, projekció stb.

Az allegória tervezett, kidolgozott, kritériumai vannak, mesterséges eszköz, ami segítségül hívja az emberi psziché mechanizmusait a hatás érvényesítéséhez.

Az emberi psziché áthalló képessége viszont képes működni mesterségesen kidolgozott, szándékolt művészi kellékek és kapcsolatok nélkül is.

Szerintem inkább itt ez utóbbiról van szó és magától érvénybe lépő mechanizmusokat tud indítani a film. Direkt tervezett allegórikus, vagy analogikus kapcsolatot nem lehet kimutatni. Akik áthallásokat vesznek észre, szerintem főleg abból indulhatnak ki, hogy van bennük egy csomó elnyomásélmény és elő vannak feszítve arra, hogy az ilyet észrevegyék. A film is azt hordozza nekik, mint amit megélnek a valóságban. Nade a valóságról tudjuk, hogy az főleg olyan, mint amilyennek látja a szemlélő, és sokszor nem attól függ, mint amilyen a valóság. Attól viszont persze, hogy valaki szubjektíve sokkal rosszabbul éli meg a valóságot, mint mások, a szenvedése nagyon is valódi.

Természetesen sajnálom azokat, akik rosszul érzik magukat a társadalomban. Nekem is van néha elnyomásérzésem ilyen-olyan helyzetekben (ez talán az élet velejárója, már csak azért is, mert hierarchiában élünk és dolgozunk, az autoritás egyszerűen megkerülhetetlen az emberi civilizációban), és tudom nem működik tökéletesen minden, de biztonságérzetem is tud lenni. Hogy van az életnek olyan része, ami viszont ettől függetlenül rendben van.

Én tehát azt mondom, hogy ez a film számomra az ami, nekem nem szól politikáról, vagy társadalmi berendezkedésről.

Amit magáról a filmről gondolok, vagy amit vele kapcsolatban éreztem:

Nos, nekem szegény lány megkínzatása az elején ellenállást hozott elő. Nem tudtam azonosulni azzal, ami vele lélekben lezajlott. Bennem olyan erős lelki ellenállást gerjesztett a bántalmazás, hogy egy másik székből ülve néztem a megadását. Bennem az kerekedett felül, hogy "Rohadj meg, te szemét!" és lehet megdöglöttem volna szomjan vagy éhen, de akkor se csinálom azt, amit rám akar kényszeríteni. (Mondom persze ezt most, aztán ha a helyzetben lennék, lehet hogy úgy csinálnék ahogy a lány, de alapvetően inkább úgy érzem, hogy több bennem az akár az életem árán is megőrzöm aki vagyok, mint a szerepjátszás).

Ez egy szinkronhiány volt köztem meg a főszereplő között, de ettől még nézhető.

A kedvenc jelenetem az volt, amikor becserkészték már az informatikust és ez elkapó bántotta őt, mire a nő felpofozta. Ott nagyon sok tartalom egybeért: kapott hatalom a büntetésre, a papa által kitalált kúszó-mászó könyörgés a bocsánatért, és a lány ezt a hatalmat és bocsánatkérést egy jó ügyre használja fel. A lelkiismeretével küzdő férfi megérti, hogy kibújhat a papának játszott szerepéből és ugyanazt, amit tőle tanult egy igazabb dologért játszhatja el. Vezekelhet és szüksége is van rá. A lány pedig helyesen bánik a hatalmával. Az egy nagyon nagy jelenet.

A film végi esemény csak részben feloldozó. Az, hogy megszabadulnak a papától körülbelül az egyharmada annak a rekoverációnak, amire szerintem szükség van (egyébként szokatlanul brutális, ahogy kivégzik az öreget. Talán lehetett volna valami jobb mód is a hatalma megdöntésének). A lány elmegy, majd visszatér. Ezt nagyon sajnáltam. A világ egy csodálatos hely. Még egy sötét eseményeket feldolgozó film is lehet felszabadultsággal végződő. A lány helyébe: mentem volna a Rendőrségre és mondtam volna hogy "kérem engem elraboltak, volt egy életem, egy albérletem, egy munkám, szeretném ha segítenének, hogy visszakapjam az életből, ami az enyém!" Azt nem tudom elhinni, hogy valaki aki egyébként többé-kevésbé rendesen felnevelkedett, és harmincon túl van, az hogy nem vágyik erre azok után, hogy megküzdött a legnehezebb elemekkel... Sok szónak a vége, hogy sokkal pozitívabban is befejeződhetett volna a film, és az semmit sem vett volna el a film törzsrészében bemutatott dolgokból.

A filmet én se vetíteném le középiskolásoknak. Nálam felnőttel nézhető kategóriát kapna. 18-as karikát. Azt azért, mert emberek verik benne egymást és szándékos károkat okoznak. Jó ha van kéznél egy 18 évét betöltött épeszű ember, aki elmagyarázza, hogy amit most látott a gyerek, na az a rendellenes, és hogy ilyen a valóságban nincs. Ha mégis van, akkor Rendőrségre kell menni, mert ilyet nem lehet csinálni.

Egyetlen pontszámmal értékelni nehéz.
Az ilyesfajta filmeket egyébként nem szeretem, de a magyar filmek kategóriában mégis jó. A lelki tartalmak változásai szépen észrevehetőek a párbeszédekből. Tudjuk mikor mozog másik síkon a szereplő. Megértjük egy másik énjét is. Jól követhető. A változás szinkronban van a cselekménnyel. Jó a párhuzam.
Mégis a forgatókönyv vége sokat elvesz számomra az egészből. A realitástól ha lehet mégtávolabb kerülünk, mint eddig voltunk. Ezen kívül pedig mivel én nem szeretem az ilyen valóságtól amúgy is elrugaszkodó filmeket, nálam csak 6-os.
atis840 ápr. 06. 12:17:52
(142/146)
Ez a film rendszerelleneseknek való inkább?
movieisdead ápr. 06. 09:31:53
(141/146)
Ez egy igen sz*r film. Sztori=10/1, színészi játék=10/2, dramaturgia=10/1, hatásvadász index=10/10. Akinek mindezek ellenére tetszik, hát egészségére!
10/10
gumisember ápr. 05. 09:44:33 10/10 Előzmény artad
(140/146)
nem értheti mindenki a dolgokat
offtopic
Sz. Péter ápr. 05. 09:05:17 Előzmény Lilik
(139/146)
Ne etesd a trollokat. ;)
artad ápr. 05. 01:29:41 Előzmény Lilik
(138/146)
De akkor sem értem, hogy mi volt ebben a filmben jó. Főleg úgy, hogy kb 130 hozzászólásból 125-ben az van, hogy ez a legjobb magyar film.
Lilik ápr. 04. 19:32:49 Előzmény artad
(137/146)

Pedig a történelemben sokszor visszaköszönt már ez a deprimáló "betegség" . Gondolom feltűnt, hogy az '50-es évek közegét párhuzamba állították a mai pártállam berendezkedésével. És ezek bizony elmebeteg rendszerek!

10/10
Tündérlala Hercegnő ápr. 04. 00:42:38 10/10
(136/146)
Zseniális film, gratulálok mindenkinek, aki részt vett a megalkotásában!
artad ápr. 04. 00:06:05
(135/146)
Hihetetlen, hogy ez a szellemi fogyatékos agybetegség ennyi embernek tetszik....
offtopic
Lizus-ka ápr. 03. 21:06:01
(134/146)
Elnézést, igazad van.
10/10
Ahoj poplacsek ápr. 03. 20:01:42 10/10 Előzmény Lizus-ka
(133/146)
kevered a Tavaszi széllel
10/10
Szila73 ápr. 03. 17:45:52 10/10
(132/146)
Nagyon tetszett. A magyar filmek mezőnyében különösen jó szerintem!
Lizus-ka ápr. 03. 15:29:12
(131/146)
A Refresher cikke szerint az eletedmozija.hu platformon lesz látható péntek estétől vasárnap éjfélig.
Sz. Péter ápr. 03. 00:25:40 Előzmény tesz-vesz
(130/146)
Ezt inkább nem spoiler-ezném el.
Nézd meg a filmet. Megéri.
tesz-vesz ápr. 02. 15:14:13 Előzmény Sz. Péter
(129/146)
és a filmben milyenek a családtagok?
Sz. Péter ápr. 02. 14:21:22 Előzmény tesz-vesz
(128/146)
Ennél a filmnél a rajongás - mint áthallás - nem opció.
Valószínűleg azért, mert azt észérvekkel nem is lehetne megmagyarázni. ;)
tesz-vesz ápr. 02. 11:52:58 Előzmény lancze
(127/146)
szolgalelkűség vagy rajongás? azért trumpot is megválasztották. lehet érthetné egy amerikai is, csak Rozi játsza a demokratikus választópolgárt a többi gyerek az asztalnál meg a "szolgalelkű" rajongót