Téma: Jókai Anna

10/10
Johann 2013 dec. 02. - 22:06:51 10/10 Előzmény Johann
(6/6)
Véletlenül sem szeretném "kisajátítani" Jókai Anna itteni fórumát, azt azonban még feltétlenül ideírom, hogy elõzõ bejegyzéseim óta volt szerencsém látni a darabot és e személyes élmény alapján is csak ajánlani tudom! A szentendrei, 30-i premierre jutottam el végül, Jókai Anna is ott volt, megható volt a közös meghajlás a végén (az elõadás után a szereplõk õt is felinvitálták-kísérték a színpadra). December 7-én, azaz most szombaton Újpesten is látható lesz az elõadás (ld.: http://ujkk.hu/1/index.php/ady/102-szinhaz/620-jokai.html ). Nem ígér könnyû esti szórakozást és önfeledt kikapcsolódást, de annál több katarzist és továbbgondolást. Kár kihagyni.
S még egy kis kedvcsináló hozzá: http://www.youtube.com/watch?v=E58Ks80uqMQ
10/10
Johann 2013 nov. 26. - 21:49:36 10/10 Előzmény Johann
(5/6)
A nagy érdeklõdésre való tekintettel (lényegében az összes jegy elfogyott 30-ára) tartanak egy "elõ-premiert" is a bemutató elõtti napon, tehát most pénteken (november 29-én), ld. kép!
Örülök, hogy most már a port.hu is mutatja ezt a két elõadást! Ki tudja, egyszer talán még a Klauzál Ház mûsora is (újra) megjelenik itt...
10/10
Johann 2013 nov. 17. - 15:32:06 10/10
(4/6)
Jókai Anna Fejünk felõl a tetõt címû színmûvét mutatják be Ivancsics Ilonáék Kõváry Katalin rendezésében e hónap végén, november 30-án Szentendrén, a PMK-ban (lásd kép). Sajnálom, hogy mindebbõl itt, a port.hu-n semmi sem látszik.
Szeptemberi elõadásuk, a Paraszt Dekameron elõtt Ivancsics Ilona elmondta: Jókai Anna személyesen is megtekinti a premiert, mi több, vállalta, hogy az elõadás elõtt néhány szót is szól a közönséghez!
Kivételes alkalom lesz tehát, nem érdemes kihagyni. További részletek: http://iiszt.hu/?page=14
10/10
Johann 2013 jún. 24. - 10:34:14 10/10 Előzmény zampano
(3/6)
Attól tartok, ezzel a hozzászólással csak magadat minõsítetted.
Jókai Anna vallásosságát nincs okom kétségbe vonni, de a másik általad idevetett jelzõt határozottan cáfolhatom! Többször is volt szerencsém élõben hallgatni Jókai Annát, kifejezetten értelmes dolgokat szokott mondani, nyilvánvalóan nagy életbölcsességgel rendelkezik.
Egyébként velõs megjegyzésedbõl nem teljesen egyértelmû számomra, hogy vélsz-e oksági kapcsolatot e két jelzõ között. A biztonság kedvéért szeretném leszögezni, hogy nincs! Régen (több száz éve) tisztázott félreértés, hogy a hit (a vallás) és a tudás (a tudomány) egymás ellentétei volnának. Nem azok, hiszen elõbbi ellentéte a hitetlenség, utóbbié pedig a tudatlanság. Ténykérdés, hogy a legnagyobb tudósok többsége istenhívõ volt, még a XX. században is: Einsteintõl kezdve Heisenbergen át Szent-Györ­gyi Al­bertig.
Egy író (egy alkotó mûvész) kapcsán felvethetõ lenne, hogy mély, esetleg dogmatikus alapozottságú hite (vallásossága) bizonyos értelemben korlátozhatja mûvészetét. (Elvi síkon is vitatható ez az álláspont, de most csak a konkrét példára szorítkozom.) Jókai Anna esetében ez a vádpont is azonnal megdõl(ne): aki ismeri pl. 2007-es Godot megjött címû misztériumjátékát, tudja, hogy a szerzõ egyáltalán nem marad a keresztény tanítás szûken vett keretei között; ebben a mûben ugyanis több szereplõ korábbi életeirõl is szó esik, azaz a szerzõ világképében helyet kap a reinkarnáció is... A példák és érvek sorolhatók lennének, de azt hiszem, ennyi elég lesz. A Kossuth- és Magyar Örökség-díjas Jókai Anna nem szorul rá, hogy ennél tovább foglalkozzam egy ilyen méltatlan kritikával.
zampano 2012 dec. 23. - 23:24:19
(2/6)
Buta, vallásos nénike.
far vik 2012 dec. 23. - 20:28:52
(1/6)
Mint a mesekönyvbõl egy öreg tyúk... Kot-kot-kot... A vízcsapból is folyik, persze most 80. De amit mond, azzal nem lehet vitatkozni. Isten éltesse, még 10 év múlva is saját lábán jöjjön be a sztúdióbeszélgetésekre!