Téma: Joker

9/10
Felhőjáték jan. 24. 21:21:46 9/10
(255/255)
"Senki sem születik gonosznak,
még az ördög is egy bukott angyal.."

Bizony én sem, te sem és így tovább... Akkor miképpen válik valaki azzá? Ennek lehetséges módját mutatja be, mert ugye nem gondoljátok , hogy csak úgy és kész? Kell aki inspirál, kell aki csupa jó szándékból fegyvert ad az illető kezébe. Kell egy sérült idegrendszerű ember aki alapvetően jó szereti a mamát és már kész is az átformálódás alapja. Ja, és kell egy társadalom amiben élünk. Persze nem árt hozzá Todd Phillips sem akiről filmjei után (Cool túra, a Sulihuligánok, a Másnaposok-trilógia, és a Terhes társaság.) mondom magamnak akkor most biztos egy MARVEL féle képregényes csili-vilis szórakoztató mozit fogok látni. Majd cseng-bong a kassza mint a Csillag születik után -bevallom már készítettem a skatulyát az úrnak- aztán pestiesen jól fenékre ültem.
Na meg aztán most kapom a verzió verzióját és a színészek akik kiemelkedően jól játszották ezt a szerepet amúgy sem lehet felülmúlni. Kiderült kishitű voltam.


Az élet meg kemény, leordítanak a villamoson ha kedves vagy akkor már buzi is vagy, a gyerekek bizony kegyetlenek, csak gyűrjük magunkba a megaláztatást. Amint kitűnünk a szürkék táborából azonnal kiderül, hogy nem vagyunk a tömeg része útszélre vetnek.
Maradnak napi rutinból az üres postaládák nézegetése, elfordított fejek a liftben. Már az sem bizonyos, hogy pszichopata Joker talán csak a körülmények áldozata, bár egy snittben azt mondja: "... jobb volt nekem bezárva.." amit értelmezhető úgy is, egy elmegyógyintézet megvéd a világ támadásaitól, vagy csak simán félelem az "egészségesek" farkas világa ellen.

Szánni és egyben félni való Joaquin Phoenix alakításában Joker alakja, nyoma sincs benne az eddig megszokott eleve rossz attitűd. Sokkal inkább egy szenvedő , szerencsétlen érzelmileg lelkileg sebezhető Joker látható.
A film nekem azt sugallja, hogy a körülötte levő közömbösség és rosszaság indítja el a gyilkolás ösvényén. Majd a néhány jelenettel arrébb meg a végképpen megőrülő elme
vérgőzös játéktere igazolódik be.
Mert a Joker az egyik leginkább "foglalkoztatott" képregény történet, és talán ez az egyik legizgalmasabb alakja ennek a comics világnak.
Maga a történetvezetés is merőben eltér az eddig megszokottaktól. Van elő történet és személyiség fejlődés is, tisztán látjuk milyen helyzetből hová jut el Joker.

Joaquin Phoenix eddig is bebizonyította, hogy tehetséges színész , ez az alakítás pedig olyan mint egy jól szerkesztett "szonáta" minden momentuma érvényes fals hang nélküli izgalmas dinamikával látható a főszereplő, miképpen jut el a csendes világából az
őrült Joker világába. Játéka a visszafogott néhány gesztusos pillanataiból egy bomlott ember világába kapunk betekintést. Itt már nem képregény történetről van szó sokkal inkább embertörténetről, társadalmi kórképről.
Megmerem kockáztatni nehéz és lélek próbáló alkotás és végignézni ezt a filmet sem sétagalopp.
9/10
Anna Dé 2022 nov. 26. - 02:04:36 9/10
(254/255)
Joaquin Phoenix-nek az ilyen elmebeteg szerepek tökjól állnak. De amúgy is zseniális a fickó. Most megyek oszt megnézek egy pár régebbi filmjét. De hagyok itt egy pontszámot azért. Jól felépített dramaturgia, parádés szereposztás, volt benne egy-két üresjárat, de mindent leszámítva ez egy jó film. 9 pont a részemről.
bsand 2022 nov. 20. - 20:22:53
(253/255)
Kemény film! Joaquin Phoenix alakítása fantasztikusan hiteles.
9/10
InteriorLulu 2022 okt. 23. - 19:01:21 9/10
(252/255)
Messze-messze a legjobb azon képregényes-szuperhősös világban játszódó filmek közül, melyeket idáig láttam. Mondjuk nem túl sok ilyen van, talán úgy 15-20 film, viszont egész biztos, hogy ha mindegyiket láttam volna, akkor is pontosan ezt gondolnám.

Nyilván mert a Joker színtiszta dráma, még inkább mert karakterdráma, mert nincs benne semmilyen akció, agyatlan akció meg pláne nincs, és mert nincs benne egyetlen kurva szuperhős sem. Főleg olyan nincs, aki egy másodpercig is valami kibaszottul nevetséges latexruhában kóricálna.
És mert Phoenixnek a legapróbb arcrezdülését is csont nélkül elhiszem.
10/10
Sindelar 2022 okt. 17. - 18:49:20 10/10
(251/255)
Egyedül a faék egyszerűségű jobberek nyomják a píszít orrba-szájba. Egy film, amely leplezetlenül felfedi a kapitalista pénzügyi "elit" romlottságát, az igazságtalanságokat, a kirívó és indokolatlan mértékű egyenlőtlenségeket - és azt, hogy az egymással egy csónakban evező emberek, akiknek az érdekeik teljes mértékig megegyeznek, ahelyett, hogy vállvetve küzdenének az őket kifosztó rendszerrel szemben, egymást bántják, egymáson próbálják levezetni a frusztrációikat -, erre a jobberek máris vonyítani kezdenek és píszískednek.

És még ahhoz is gyávák, hogy bevallják, hogy az oligarcha, milliárdos, szupergazdag gazdáik tomporát nyalják csontig, így elkezdenek terelni mindenféle baromságokkal, amiknek semmi köze a filmhez. Nem volt itt semmiféle fehérellenesség - a főszereplő is fehér és a kapitalista rablórendszer rablófosztogatásának áldozatai is többségében fehérek -, nem volt itt semmiféle "lmbtq" (ami egyébként nem "lmbtq", hanem lgbtq; legalább a gazdáid által a szádba rágott mantrát tanulnád meg rendesen), nem volt itt semmiféle BLM. Csak a píszí jobberek próbálnak (sikertelenül) gyáván terelni, hogy ne a hulladék gazdáik által elkövetett gaztettekről essen szó, hanem a saját maguk által unásig ismételgetett baromságokról, amiknek az ég egy adta világon semmi köze a látott tartalomhoz.

Ez egyébként jellemző a faékegyszerűségű jobberekre. Míg a baloldal alapjövedelemről, az árplafonok széleskörű alkalmazásáról, erős köztulajdonról, négy napos munkahétről stb. beszél és valósítja meg őket szép sorjában - Belgiumban pl. nemrég vezették be a szocialisták a négy napos munkahét lehetőségét -, a jobberek, hogy píszí módon tereljenek, mindenféle kreténségekkel próbálnak terelni, hogy ne a lényegről és a film tartalmáról legyen szó, és annyira szánalmasak, hogy még ebbe is "lmbtq'-t meg "fehérellenességet" vizionálnak. És nem veszik észre - vagy észreveszik, csak ebben is píszískednek -, hogy pont ők erőltetik állandóan ezeket a témákat, miközben a film is teljesen másról szól. Szó nincs itt fehérellenességről, szexuális irányultságokról, csak a píszí jobberek próbálnak terelni, és erőltetik pont ők azokat a témákat, amelyekről azt hazudják, hogy a többiek erőltetik.

Az meg külön vicces, amikor a faékegyeszerűségű jobberek beszélnek liberalizmusról. Amikor pont a jobberek ragaszkodnak a szabadpiaci dogmákhoz. Bármikor bármilyen kezdeményezés felmerül, amely kicsit is jó lenne a tömegeknek, máris nyüszítenek, mintha a piacok valami vesta szüzek lennének, amikhez nem lehet hozzáérni, és sivalkodva ragaszkodnak az úgynevezett szabadpiachoz - azaz szabadrabláshoz. A jobboldal szabadpiacpárti, liberális, a baloldal ezzel szemben szabályozáspárti, szociális.
10/10
zoltanfi 2022 okt. 08. - 00:59:50 10/10 Előzmény Sindelar
(250/255)
Szerintem te vagy faék egyszerűségű, hogy több millió embert le "faeékegyszerűzel". A "jobberek" teljesen joggal kiáltanak farkast (bár most szerintem is indokolatlanul). Ha megnézed az elmúlt évek holivúdi filmjei, akkor magad is láthatod, hogy a politikai korrektség, a piszi gyakorlatilag tönkretette a filmipart.

A mai filmek 99%-a az lmbtq propagandát nyomja, és a többi liberálisnak mondott trendi őrületet. Ma már egy középkori angol királynőt is négernek ábrázolnak, a szláv gyökerű mitológiai fantasykban szintén színesbőrűek ugrálnak. Minden filmbe beleteszik a kötelező homoszexualitást, és igen sokszor a fehérellenességet is. Ez kész elmebaj.
Szóval a holivúdi filmipar, az amerikai médiavilág többsége a szélsőliberális - progresszív, elveknek akar megfelelni.
Ezek az elvek kulminálták a BLM őrjöngést, gyújtogatást, gyilkolást. Ami tkp. egy fehérellenes rasszista baloldali mozgalom.
Ezek után meg lehet bocsátani a MH cikkírójának a felfogását. Bár szerintem is totálisan téved, és ebben a Joker alkotásban semmilyen fehérellenességet nem próbáltak belecsempészi. De érthető a kritikáján az alapja. (Ha még erre a filmre nem is igaz.)
kistroglodita 2022 szept. 23. - 21:15:27
(249/255)
Ez gyakorlatilag a Taxisofőr remake-je, csak az egy értelmiségi film, ez meg a képregények szintjén filozofál meg pszichologizál.
KalaposMuther 2022 szept. 23. - 19:59:29 Előzmény DUNAWÖLD
(248/255)
A DC alapsztoria ezt megköveteli, de maga a társadalom is a saját ellenségei éjjenzi csak nem képes észrevenni. Hatalmas társadalomkritika és Jokert és megérthetjük.
5/10
Choose Spice 2022 aug. 21. - 18:35:13 5/10 Előzmény Choose Spice
(247/255)
Hol lehet itt értékelni? 5/10
5/10
Choose Spice 2022 aug. 21. - 18:31:52 5/10
(246/255)
Gyengus.
8/10
danek87 2022 jún. 26. - 21:01:38 8/10 Előzmény Kritikauktikus
(245/255)
Mert a törpén kívül mindenki megalázta legalább egyszer
2/10
Kritikauktikus 2022 jún. 26. - 19:21:41 2/10
(244/255)
Túlhájpolt film. Semmi érzelmet nem váltott ki az unalomon kívül. A percenkénti cigizés baromi idegesítő volt, pedig aztán magam is szívom. 2 csillagot kap, de csak azért, mert a kis törpét nem nyírta ki. Egyébként a másikat miért is?🤔
10/10
Sindelar 2022 jún. 21. - 08:03:22 10/10
(243/255)
Úgy látszik, a jobberek tényleg ennyire faék egyszerűségűek, hogy már ebbe is fehérellenességet meg heteroszexuális-ellenességet vizionálnak, csak hogy ne a valós problémakörökről legyen szó. :D A főszereplő egyébként fehér, és vonzódik a nőkhöz, szó sincs ilyen témákról a filmben. Az "elit" minden társadalmi érdeken átgázol, legyen az fehér, fekete, heteroszexuális, homoszexuális, biszexuális stb, közösek az érdekeink velük szemben. A filmben felvázolt világban még egy normális közegészségügyi rendszer sincs - ami a lavinát elindítja -, az emberek pedig, bár addig öntudatlanul szunnyadtak, és egymást szekálták, bántották, holott teljesen egy csónakban eveztek, összekovácsolódnak, miután az "elit" bohócnak nevezi őket. Ilyenkor persze az "elit" és a szolgalelkű fullajtárjaik szokás szerint mártírkodnak, ahogy Marie Antoinette sem értette, hogy az éhhalál szélén álló tömegek miért akarják a guillotine alá, majd a meszes gödörbe hajítani.
gmanarts 2022 ápr. 09. - 23:13:10 Előzmény DUNAWÖLD
(242/255)
Nem értem, a tömeg éljenzi a gyilkost, mit magyarázzak bele?
1/10
DUNAWÖLD 2022 ápr. 08. - 02:15:07 1/10 Előzmény gmanarts
(241/255)
A tömeg éljenzi a gyilkost. Ebbe mit magyarázol bele?
1/10
Mitlattam 2022 márc. 27. - 23:13:26 1/10
(240/255)
Borzasztóan vártam és legalább akkorát csalódtam... Egy fél évszázados színész játssza Joker eredetét és Jokerré válását. Itt inkább tűnik egy idiótának, mint egy valódi őrült-zseni gonosznak... fúj
6/10
kettyo 2022 márc. 24. - 13:58:42 6/10 Előzmény gmanarts
(239/255)
Hát igen, eléggé "occupy the Wall Street" kompatibilis arc :)
gmanarts 2022 márc. 24. - 13:27:38 Előzmény kettyo
(238/255)
Sok mindent bele lehet vetíteni a filmbe, neki ezt sikerült. Tény, hogy vannak balos arcok is, akik meg hősként, irányt mutató prófétaként ünneplik a bohócot.
6/10
kettyo 2022 márc. 18. - 12:25:02 6/10 Előzmény DUNAWÖLD
(237/255)
Mondjuk nem ma láttam de ezen a filmen én amúgy nem éreztem fehérellenességet vagy bármilyen rasszizmust. A magyar hírlap cikket amúgy egy elmebeteg írta, olvasva is átjön hogy zavarodott a pali.
6/10
kettyo 2022 márc. 18. - 12:11:22 6/10
(236/255)
Az hogy van amúgy hogy Bruce még kiskamasz, Joker meg már középkorú? Én úgy hittem mindig hogy ők hasonló korúak.