9/10
tesz-vesz 2021 szept. 01. - 21:55:40 9/10
(8/8)
Thuróczy Szabolcs nem jó Kossuth, Adorjáni Bálint az igazi Kossuth. most láttam a videót a szinház.hu utube-ján. Thuróczy tökéletes sukorói oroszlán.
9/10
tesz-vesz 2021 szept. 01. - 12:45:15 9/10
(7/8)
Lendületes, kreatív, igazán hazafias darab, kortárs színházi nyelvezettel, és egy magánéleti válsággal, amivel könnyű azonosulni. És a korrupt magyarkodás mélyére is beleláttat egyszerűen és szórakoztatóan, bár hiányolok valamit, tán egy csipetnyi zsenialitást a magyarkodó, pártos témakörben (talán később meg tudom majd konkrétan fogalmazni, ha letisztul bennem), de mégiscsak élmény volt a végén a nemzeti minikatarzis és szinte a darab egésze is. És a keretes szerkezettel már érthető miért az álmodozó hipnotizálás és miért nem időutazás.

Jó és rossz poénokkal operál a darab, szerencsére a közönséges poénokból csak egy-kettő van, és több a kacagás, mint az elfojtott visszatetszés, több a színvonalasabb geg és mondat, mint az alantasabb humor. (Próbálok leszokni arról, hogy ne zavarjon a nézőtéri nevetés, a nagyon gyenge, méltatlan poénoknál, és egész jól megy), de az igazán vicces poénok feledtetni tudják a hullámvölgyeket. Mert a darab az érzelmi részeknél kissé leül, mintha csak az időhúzás lenne a célja, nekem kicsit felszínesnek, és erőltetettnek tűnik, mintsem valódi drámának néhol, de a darab végén az érzelmi szál ezt is feledtetni tudja.

A színészek nagyot alkottak, érdemes lenne kiírni a teljes szerepneveket a leírásnál, hogy könnyebben beazonosíthassam a színészeket. Örülök, hogy nem a Mucsi-féle verziót láttam a 2021. augusztus 31.-i darabban.

Elza volt a grófné? Vagy a bemondó? A grófné, Amália fiatalkori anyja szürke volt, de hiteles, lehet a szerepének köszönhető az unalmasság. Ezt a hideg a szerepet hitelesen hozta. Bár nézni unalmas.

A Kossuthot játszó, Adorjáni Bálint tökéletes volt a szerepre. kiválóan alakított, élmény volt minden megszólalása.

A darab elején azt hittem, a régi szereposztásokban Stefanovics Angéla játszotta Amáliát, és azt hittem ő a főszereplő
ezért csalódás volt Enyedi Éva, mivel azt hittem lemaradtam Angéláról, aki tényleg üdítő színészi, színházi jelenség.
Éva hozza a kötelezőt. Valahogy Éva orgánumával nem vagyok elégedett, nem olyan jó hallgatni. De a szerepében megállja a helyét.

Elza, Rozi, Panka, nem tudom már, hogy kik ezek a szereplők. De a másik szőke bemondó is felüdülés volt, énekük playback volt, vagy élő? Mert tökéletesen vezényelték le. Nagyon elégedett vagyok a Sárközy zongorással is, Kéménczy Antallal.

Balázs Gábor/Fáncsik Roland jó volt szerepében. Eszembe juttatta Hevér Gábort, az a hang mennyire ideillett volna Balázs Gábornak.

Thuróczy Szabolcsot örülök, hogy végre láthattam színházban. Ül minden poénja. Régen volt Kossuth is? Most a Sukorói Szittya Oroszlan volt.
Quitt László is profin hozza a minimál szerepét Rohács úrként, ahogy láttam korábban másé volt ez a szerep is, és örülök hogy Quitt volt itt velünk.
Terhes Sándor, a román, szintén tökéletes a szerepére, korábban ahogy látom ezt a szerepet is mások játszották. Nem is vagyok kíváncsi másokra ebben a szerepben.

És Béla, a mi Bélánk, nemzeti kincs, ahogy a kapitányunk Dárdai Pál :D Az örökifjú Pintér Béla, a magyar színház életben tartója, már várom, mikor jön a színpadra. Nagyszerűen cigánykodott, beszélt és játszott cigányul a Vérvörösben, és nagyszerűen rakja össze Petőfit is a 21. század gyermekének. Szinte hiteles, mégha "enyhe" karikatúra is. Élmény szintén a játéka. 50 évesen így eljátszani a fiatal, forradalmi Petőfit! Nem látszik a kora, mert ezt is megteheti.

bocsánat az elírásokért és a szűkszavúságért, nincs sok időm.
Edmond Dantes 2020 nov. 09. - 16:54:10 Előzmény tesz-vesz
(6/8)
Bekeidoben a Szkeneben,most sehol.
http://pbest.hu/repertoar/kaisers-tv-ungarn/
9/10
tesz-vesz 2020 nov. 08. - 23:04:44 9/10
(5/8)
hol tudnám ezt megnézni most?
virata 2012 dec. 10. - 18:41:49 Előzmény elszabó
(4/8)
Telt ház, nem lehet jegyet kapni, a közönség megelégedve jön ki a nézõtérrõl. Ez az egyfelvonásos telitalálat mind a szöveget, mind pedig annak elõadását illetõen, a színészek mindegyike kiemelkedõt alkot. Percenként jönnek a poénok és kacagunk a véleményét egymásután változtató tv-rendezõn, a pojáca bemondónõn, a hiú Petõfin és a szerelmi ügy miatt csatát lekésõ hõs tábornokon, voltaképpen mindennapi saját magunkon. Kinevetjük a hatalmát rögvest kihasználó politikusokat, a nemzetieskedõ ostobákat és a hazug demagógokat. Fergetegesen vidám bohózat, de amikor a történelmet meghazudtolva a magyar seregek gyõznek Schwechátnál, elszorul a szívünk, és elõjön az õszinte honfibú. Ezt csak Pintér Béla tudja velünk megtenni...
kertes
10/10
elszabó 2011 dec. 04. - 10:53:51 10/10
(3/8)
Az öröksége felvételéhez szükséges banki kódot keresve Baráznay Amália (Enyedi Éva) az anyja holtteste mellõl a hipnotizõr boncmester segítségével 1881-bõl 1848-ba repül vissza. Forradalom és szabadságharc? Akárcsak napjainkban? A közszolgálati Kasers TV-t Petõfi Sándor (Pintér Béla, hihetetlenül jól maszkírozva) éppen nemzetivé szervezi át, számos kirúgásokkal. Sõt, a Himnuszt is optimistábbá formázza: remek zenei geg! Kossuth (Thuróczy Szabolcs, szintén tökéletesre hasonítva) régi barátját, gróf Baráznay Ignáczot (Mucsi László) nevezi ki a történelem szerint elvesztett, de Kossuth hite szerint nekünk álló schwechati csata tábornokává. Aki éppen szökni készül Szidóniával (Stefanovics Angéla), Amáliával terhes felesége elõl (Szamosi Zsófia). Az egész wirtschaft finanszírozása persze Rohácsy úr (Quitt László) pénzének lenyúlásával történik. Szóval találóak mind az aktuálpolitikai hasonlatok, mind a nemzeti karakter ábrázolásai (ki áruló, ki talpnyaló?), mi meg csak sírva nevetünk. A Társulat is minden részletében kitûnõ! Pintér Béla ismét zseniális! Nem fogy ki sem a szuszból, sem a mondanivalóból. Örülök, hogy a kortársa lehetek...
6/10
FElepHánt 2011 okt. 17. - 14:05:24 6/10
(2/8)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

KAISERS TV, UNGARN Pintér Béla Szkéné
De hol van Pintér Béla?!? Szúrósszemû, izgága nemzeti költõnk képében ugyan izgalmas alakítást nyújt, de a darabból nagyon hiányzik annyira imádott groteszk, kegyetlen, ironikus és mindig élesen lényeglátó szelleme. Történelmi arcképcsarnok enyhe paródiaként, hûtlenségi sztori a délceg katonaéletben. Hiába ötletes az 1881-es és a 48-as TV-stúdió, az élõ közvetítés a schwecháti csatából, valahogy elunjuk az egészet.
A társulat természetesen most is ragyogóan helytáll. Szalontay Tünde nekigömbölyítve is megcsillantja extrém humorát, Szamosi Zsófia, a régi nemzetibe illõ szerepét érzékeny eszközökkel hitelesíti. Quitt László megkapja obligát karakter-telitalálatát, de Thúróczy Szabolcs-nak csak a színtelen komolykodás jut. Mucsi Zoltán nem illik ide, sem jellemábrázoló, sem komikai képességei nem jutnak szóhoz sablonos szerepében. Börleszkfigura a
heves lendüklettel operáló Friedenthál Zoltán, Stefanovics Angéla naprakészen hozza elbûvölõ színészi egyéniségét. Zenei ötletben nincshiány, Kéménczy Antal zongoráján pompásan szól optimistábbra hangolt Himnuszunk.
Az elõzõ három remeklés után, / Soha vissza nem térõ, Szutyok, Tündöklõ középszer/, visszalépés történt ugyan, de ez nem csökkenti a következõ produkció iránti várakozást.
6/10
oszizambo 2011 okt. 12. - 13:10:45 6/10
(1/8)
A darab egy kicsit hosszú, nem a szokásos 90 perc, és a közepén kicsit elfáradt, leült, de dicséretére legyen mondva, a végére újra felpörög. Mucsi Z-nek, még pipáznia sem kellett, nem, hogy egy doboz cigit elszívnia.