10/10
offtopic
grosz_i 2021 jan. 16. - 18:17:31 10/10
(3/3)

Katie Fforde (*London Nagy-Britannia 1952. szept. 27. - leánykori neve: Catherine Rose Gordon-Cumming) brit írónő - férje 1972-től Desmond Fforde

Három gyermeke van: Guy, Francis és Briony, és csak a legkisebb gyermeke megszületése után kezdte meg az írói karrierjét. A műveit a férjezett nevével jelenteti meg. Unokatestvére, a szintén író, Jasper Fforde.

1952-ben született London Wimbledon városrészében, ahol a gyermekkorát is töltötte. 1972 óta házas, a férje Desmond Fforde, az egyik unokatestvére szintén ismert író: Jasper Fforde.

A házasságukból 2 fiú és egy lány született. Csupán a legkisebb gyermeke megszületése után kezdett írni, első műve az 1995-ben megjelent regénye: Living Dangerously (Veszélyesen élni). Műveiben számos önéletrajzi vonatkozású történetet is feldolgoz, amit romantikus környezetbe ágyaz. A „Going Dutch” regénye 2007 júniusában felkerült a Sunday Times top 10 bestseller listájára.

Alapítója a Katie Fforde Bursary - ösztöndíjnak, mellyel fiatal tehetségeket támogat az első könyvkiadás-szerződés eléréséig. Hosszú éveken keresztül tagja volt a Brit Romantikus Regényírók Szövetségének, 2009 - 2011-ig annak 25. elnöke. Majd az első Nemzeti Novellák Hete (National Short Story Week) védnökének nevezték ki.

2009-től a német filmgyártó Network Movie a ZDF megbízásából a regényeit megfilmesíti, és a szombat esti főműsor időben sugározza. A filmek forgatási helyszíne: New England, USA.

Katie Fforde a családjával Stroudban, Gloucestershire-i grófság dél-nyugati részében él.

10/10
grosz_i 2020 okt. 06. - 19:37:24 10/10
(2/3)
Katie Fforde - Ugrás a boldogságba 8. epizód (Sprung ins Glück) 2012

A Hudson-völgyben, a Winley ménesben felüti a fejét egy lovakat veszélyeztető vírus, ezért George Foster felkeresi a lányát, Kayt, hogy segítséget kérjen tőle. Kay ugyanis állatorvos és George meg van győződve, hogy a lánya az egyedüli személy, aki az ő esetében, a ménese érdekében még segíteni tudna. Az apa ugyanis a ménestelepet nemrég átépítette, modernizálta és most senki sem akarja a lovát a ménestelepre bízni, ami számára megoldhatatlan pénzügyi gondot jelent.

Kay az otthoni ménes telephelyére be sem tette a lábát azóta, ahogy az egykori barátja Eric West -, amikor ő az állatorvosi tanulmányai céljából Amerikába ment - viszonyt kezdet a mostohahúgával, Alisonnal, majd felségül is vette, ugyanis úton volt a baba. Kay bár habozik, de mégis eleget tesz az apja kérésének, hazamegy. Otthon a mostohaanyja, Esther a fiatal nőt éppenséggel nem kitörő örömmel fogadja. Esther, akinek a kapcsolata sosem volt jó a mostohalányával - attól tart, hogy a lány Alison házasságát Kay feltűnése csak veszélybe sodorhatja.

George Foster útban a saját kocsijával egy banki tárgyalásra, szívrohamot kap, és meghal. A végrendelet felnyitásakor Esther azt veti Kay szemére, hogy az apja hirtelen szívhalálának ő lenne az okozója. Az örökség három részre oszlik: egy-egy harmada Esther, Kay és Alison tulajdona lesz. Kay a mostohaanyja vádaskodását nagyon is a szívére veszi -, hiszen ő sem értett igazán szót a mostohaanyjával. Éppen ezért elfogadja a féltestvére, Alison kérését, csupán addig marad, amíg nem tudja kontroll alatt tartani a lovak vírusos megbetegedését, és együtt Eric-kel megoldják, hogy a ménes tartása újra jövedelmező legyen.

Kay egykori kedvenc versenylovát, a Racert elkülönítik, azzal kell ugyanis Ericnek a közelgő tekintélyes, nagy nyereményeket jelentő lóversenyen a legjobb helyre befutnia, így a magas ősszegű díjjal a ménesbirtokot fenyegető anyagi helyzetet azonnal meg lehetne oldani. Ilyen megfontolásból szerződtetik George Fostert, az egykori neves díjugratót, Jake Garbert trénerként. Jake, Eric és Kay között az elején folytonos vita van. Amikor viszont Eric autóbalesetet szenved, Kay kénytelen lesz lovasként beugrani helyette.

Ugyanakkor röviddel a torna előtt Racer lebetegszik. Kay kideríti, hogy az állatot minden bizonnyal tiltott szerrel beinjekciózták, és amikor ebből a szerből egy ampullát megtalál Jake Garber dolgai között, alig akarja elhinni, hogy a férfi keze is benne lenne a dologban. Az előző éjszaka ugyanis igen közel kerültek egymáshoz. Ahogy szembesíti a büszke férfit a gyanújával, Jake csalódottan közli Kayvel, úgy érezte a nő időközben azért ennél jobban megismerhette….

Röviddel később tisztázó megbeszélésre kerül sor Kay és a mostohaanyja, Esther között. Beismeri, hogy az ő és Alison részesedése miatt már tárgyalásokat folytat Rupert Stone-nal, aki már régebben is érdeklődést mutatott a ménes megvásárlására -, de erről Alisont nem tájékoztatta. A Racer versenyen való részvételének szabotálásához viszont nincs köze. Elnézést kér a korábbi magatartásáért is, az indokolatlan szemrehányásokért is, amivel Kayt megsértette.

Majd kiderül, hogy Stone Henry Butcher, a Fosterék egyik lóápolója, akit lefizettek, hogy megakadályozza Racer indulását a lóversenyen, ő a tettes. Kay mégis tud indulni a versenyen, és győz is Racerrel. Esther úgy dönt, elköltözik New Yorkba, hogy a lánya Alison a férjével és közös gyermekükkel egyetemben a saját elképzelésük szerinti életet élhessék. Kay és Jake számára is megkezdődik a közös életük egymás oldalán.

7/10
Bubus53 2017 febr. 08. - 18:09:22 7/10
(1/3)
Csesszék már meg, meddig ugrálnak még a boldogságba?