Téma: Kenny Lin

Riamara 2021 nov. 05. - 13:49:36 Előzmény bori4
(4527/4727)
Sun csapatát megtizedelte a himlő, aztán mikor rájöttek, hogy a betegség voltaképpen biológiai fegyver volt ellenük, úgy döntöttek, hogy kivonják magukat a forgalomból. Ezt már Sun hazatérésekor sejtették. Később pedig teljesen világos lett számukra. Mint ahogy azt is, hogy ki áll mögötte, és hogy Mimit használták fel a himlő elterjesztésére.
Mimit az öccsével zsarolja Khatun. Viszont a lányt inkább a Sas csapat felé húzza a szíve.
bori4 2021 nov. 05. - 09:42:19
(4526/4727)
Long ballada 40.
Mara, kis eligazításra van szükségem ismét, mert sok minden számomra megint túl homályos, vagy "sötét". Itt az elmúlt részeknél határozottan az volt az érzésem, hogy kivágtak részeket, mert sehogy sem akar gördülékenyen összeállni nekem a történet.
Már ott kezdődtek a problémáim, hogy miért veszett oda Sun csapata, vagy törzse? valami hadicsel áldozatai lettek, de az hogy lehet?
Aztán az is fura, hogy ennyire rá tudott tenyerelni a Khatun a kánra, egy épkézláb embere sem volt, aki vigyázott volna rá? Végül még az egész tábort el is költöztették - ami szintén elég nagy mutatvány lehetett, még a kánné fia is mint egy pincsikutya - szóval látom, de nem értem és nem győz meg esete forog fenn.
Valahogy összeterelték az összes szereplőt Changanba, mivel most már aktuális lett a császár és Changge találkozása... igen ám, de a mama emlékhelyén törtnt drámai jelenetből alig-alig értettem valamit.... Egyrészt ahogy belépett a helyre, mintha nem is a birodalom császára jött volna, elég flegmán fogadták mindketten.... A párbeszédet is nagyon figyeltem, de nem tudtam kibogozni, hogy most akkor ki ölte meg Changge szüleit? és akkor ki is az apja, mitől ez a nagy szeretet C. iránt? Azt beszéltük az elején, hogy valószínű ő az apja, és nagy szerelem volt, amit a megölt trónörökös szakított meg azzal, hogy tán "megerőszakolta" C. anyját??? De persze körülményesen van előadva az egész, szóval nem vagyok biztos, hogy jól értettem.
A rész végén összeültek az érdekeltek, de pont a császár nincs ott.... Hát nem vele kellene egyezkedni, tárgyalni, hogy mi is legyen???
bori4 2021 okt. 31. - 16:48:47 Előzmény Riamara
(4525/4727)
Ezzel kapcsolatban is picit szembecsukva kell nézni az eseményeket, annyira azért egyik sem öreg - mármint a tábornok és Sun, hogy már csatáztak volna együtt...
bori4 2021 okt. 31. - 16:47:34 Előzmény Riamara
(4524/4727)
Ja vagy úgy.... a nénike az ágyas :-D ahhoz képest elég szabadon mozog. Fel sem tűnt a kánnak, vagy az embereinek, hogy nincs otthon????
Valójában nyílván ezekben a sorozatokban sokkal lazábban kezelik a nőket, úgy tűnhet nekünk, sokkal szabadabbak, önállóbbak, mint azidőtáj a valóságban. Nem tudnának valamelyest sem pörgős, eseménygazdag forgatókönyvet tálalni, ha ezeket nem igazítanák a mai ízlésvilághoz.
Nem gondoltam, hogy a kán meg ilyen papucs, csak a fiaival keménykedik? :-DDD
Riamara 2021 okt. 31. - 09:49:58 Előzmény bori4
(4523/4727)
Leyan nagyon dühös volt, és borzasztóan féltette Changget. Ezért csattant el az a pofon.
Mindazonáltal használt a tasli, mert Hao Du egyből sokkal kritikusabb lett apja parancsaival szemben. :D
Ehhez persze kellett Shuyu megjegyzése is. Aki ugyan csak lassan, de biztosan kezd magára találni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egyre barátibb a kapcsolata Hao Duval.
Riamara 2021 okt. 31. - 09:30:19
(4522/4727)
Li Jing, korának egyik legnagyobb tábornoka volt. Először a Sui dinasztiának volt az egyik legfőbb hadvezére, később Du miniszternek sikerül majd rábeszélnie őt, hogy vállalja el a hadügyminiszteri posztot a Tang dinaszntiában.
Sun, bár még személyesen nem találkoztak, de nyilván jól ismerte őt az előző háború idejéből. Hiszen egymás ellen harcoltak.

A Go játék pedig tényleg nagyon érdekes. Én először azt hittem, hogy csak egy bonyolultabb amőba. De nem. Akárcsak a sakkban, itt is minden helynek megvan az elnevezése. A minap láttam egy sorozatot, ahol úgy játszottak, tábla nélkül a Go-val, ahogy a sakkmesterek is szoktak. És olyan koordinátákat használtak, hogy csak lestem.
Riamara 2021 okt. 31. - 09:10:46 Előzmény bori4
(4521/4727)
Valóban a kán felesége, Khatun a hunyó. Mint már említettem, ő az előző császári dinasztia hercegnője. Az Ashila nemzetet pedig a saját törekvései szerint irányítgatja. Anno az előző kánhoz adták feleségül, de aztán a jelenlegi kánnal szövetkezve szép diszkréten eltette láb alól az első férjet. A mostani kánt szintén irányítgatja. Méghozzá azzal a nőcivel együtt, akire rákérdeztél. Úgy tűnik, Khatun választotta ki a kán ágyasává, és akkor láthattuk a kán mellett, mikor azt a törzsi ünnepséget tartották, amikor Sun és Sheer párbajoztak. Ő volt az, aki mindenki előtt megalázta a kán feleségét.
Khatun el is magyarázta, hogy azért volt szükség a színjátékra, mert így gyengének és tehetetlennek tűnt a törzs szemében, és nem vették észre, hogy a háttérből ő mozgatja a szálakat.
bori4 2021 okt. 31. - 08:53:30 Előzmény Riamara
(4520/4727)
The ballada 34.
Ezek a politikai kalandorok úgy látom erősen irányítva vannak és a háttérben a kán felesége mozgatja a szálakat. A rész végén öngyilkosságot elkövető nő a meghosszabbított karja, de ha megvakulok se jövök rá, ki ez a nő.... Vannak egyéb új szereplők is, akiket nem tudok még hova tenni, pl. Le-nek nevezett pasi a fogadóban, aki Sunnal "sakkot" játszik, amit egyáltalán nem értek, mármint hogy mik a szabályok. Mert mintha fél szavakból is értenék egymást, különböző csaták híres fordulatait elevenítik meg(?), de azért egy nomád törzs gyereke mitől ilyen tanult, minden hadművészeti könyvet kivülről ismerhet? Hol tanulta meg vajon???
Ha Du még mindig elég "apa-függő", a kisherdegnő meg hirtelen nagyon is tudatos lett... :)) Azért az a füles nem kellett volna....
bori4 2021 okt. 28. - 17:44:03 Előzmény Riamara
(4519/4727)
Ennek a Wei fiúnak valahogy semmi nem megy jól.... rossz nézni a szerencsétlenkedését. :)
No igen, az áthallások - bezony-bezony ...
Riamara 2021 okt. 28. - 16:50:39 Előzmény bori4
(4518/4727)
Ahogy te is írtad, a történetnek több üzenete is van számunkra, és elég sok az áthallás.
Például mindjárt itt Luoyangban, ahol a sokat szenvedett menekülteket azonnal fel akarják használni a politikai kalandorok, és mindenféle módon igyekeznek lázadást szítani. Már útközben is bajt kevertek, itt a városban pedig mindent megtesznek, hogy felkelés törjön ki.
Ráadásul ugye, megjött a koronaherceg is, akivel csak a baj van. Nem volt valami okos gondolat a császártól, hogy a Wei fiúra bízta őt. Láthatólag képtelen a rakoncátlan kamaszt féken tartani. Csak egy remek lehetőséget biztosított az ellenségei számára.
Riamara 2021 okt. 28. - 16:36:50
(4517/4727)
Sun és a kormányzó kislánya annyira aranyosak együtt. Milyen szép fordulat.
Riamara 2021 okt. 27. - 17:59:02 Előzmény bori4
(4516/4727)
Nem bizony! :)
Ezért csak a legközelebbi problémáig lesz taoista. :D Aztán visszatér alapállásba.
Viszont az elmélkedés arra jó, hogy a bosszú dolgot ejtse, és inkább Sun ideológiáját kövesse. :))
bori4 2021 okt. 27. - 17:51:50 Előzmény Riamara
(4515/4727)
Ez bizony komoly értelmezési különbség - mármint ahogy Te fordítottad volna, meg amit a jelenlegi felirat közvetít... Valahogy nekem Changge egy rámenős, nyughatatlan, erőn felül megoldást kereső személyiségnek tűnt mindig. Ahogy minap irtam is, olyan minden lében kanál. A felirat nekünk "Ne zavarj!" volt a falon, ha jól emlékszem. Itt tényleg aki nem járatos a taoizmusban félreviszi a mondanivalót...
A taoista ezek szerint a békés beletörődést hirdeti, a belenyugvást... Changge nem ilyen embernek van ábrázolva.
Riamara 2021 okt. 27. - 16:19:14
(4514/4727)
Nagyon érdekesek a taoista tanítások is. Habár én másképp fordítottam magamnak azt a párbeszédet Changge és a főnökasszony között. Szerintem a falon lévő felirat az volt: Ne avatkozz bele!
A lány pedig azt mondta, hogy ha nem küzdött volna, akkor a fogadott öccse nem hal meg, ha nem küzdött volna, akkor a kormányzó is életben marad, és ha nem küzd, akkor Sun se került volna bajba, és nem veszítette volna el az édesanyját.
Mert a taoisták úgy tartják, hogy nem kell ellenállni, a világot mozgásban tartó erőnek, hanem a cselekedeteinket kell hozzá igazítani, s harmóniában kell élni vele azért, hogy az életünk erőfeszítésektől és erőszaktól mentessé, építő folyamattá váljon. A taoista bölcs olyan valaki, aki „úszik a tao áramlásában”.
Riamara 2021 okt. 27. - 16:08:27 Előzmény bori4
(4513/4727)
Pont az ilyen gondolatok miatt írtam a kedvcsinálóban, hogy a sorozat legnagyobb erénye a mondanivalója. És ahogy ezt a mondanivalót a rendező és a színészek előadják nekünk.
Adu és a kormányzó önfeláldozása nagyon megrendítő volt. A hercegnő zarándoklata pedig mélyen megindító. Az pedig különösen tetszik benne, ahogy a tetteik hatással vannak a környezetükre, a többiekre. Megadja azt a reményt, hogy ha mi jót teszünk, azzal jobbá tehetjük a világot.
bori4 2021 okt. 27. - 09:40:27
(4512/4727)
Long ballada 27.
Ez a rész tetszett eddig talán a legjobban. Magam is meglepődtem, de nagyon meghatott a hercegnő küzdelme a kis tolvaj életéért, majd a gyásza az elvesztésével... Itt amolyan útelágazáshoz érkezett mindeni, és külön-külön karakterekre hangolva, nagyon lírai volt a megfogalmazása a témának - nagyon tetszett. Azon kívül elgondolkodtató is volt, kivetítve a mai emberek életére, sorsára, akár saját magunkra is - vajon mi tudunk-e váltani, szakítani, felülemelkedni az életünk sztereótipiáin??? Van hogy nem, vagy már későn...
Azon is merengtem, milyen nehéz, szinte elviselhetetlen körülmények közé kerültek emberek, népek a történelem során egy-egy "rendszerváltás" vagy hatalomátvétel nyomán. Nem lehetett könnyű egy nagy birodalom megszilárdítása során bekövetkezett földindulással haladni, nem éhenhalni, migránsként új hazát találni, mert hát évszázadok során volt ott nagy jövés-menés. Ennek fényében megható volt a hercegnő mély humanizmusa, megrendülése az élet számára ismeretlen borzalmai között emberségesnek maradni, valahogy felnőni... Kevés ilyen karaktert mutatnak a sorozatokban, filmekben, pedig ezeknek az embereknek biztos nagy szerepük volt abban, hogy a környezetükben egyáltalán volt túlélője ezeknek a szörnyűségeknek.
Szóval csupa jó pont ezekért a részekért.
Riamara 2021 okt. 25. - 18:27:47
(4511/4727)
Ha már a karaktereknél tartunk. Meg hogy egyik karakter sem egysíkú, szót kell ejtenem Du miniszterről, Hao Du nevelőapjáról. Akinek a sorozat elején a Kígyó nevet adtam. Mostanra már kiderült, hogy ő sem az a mérges kígyó, akinek látszott. Olyan jót derültem rajta a 20. részben, mikor a császár csatába ment. Olyan volt, mint egy kotlós tyúk, akinek elveszett az egyik csibéje. És eszembe jutott, mikor arra okította Hao Du-t, hogy nem szabad az érzelmeire hallgatnia. Miközben ő meg bálványozza a császárát. :D
Riamara 2021 okt. 25. - 18:20:02 Előzmény bori4
(4510/4727)
Nekem is ismerősnek tűnt a színész, de csak a Novoland volt az egyetlen olyan sorozata, amiben láthattam, annak is csak az első részében szerepelt, akkora nyomot meg nem hagyhatott. Ezért úgy vélem, hasonlíthat egy másik színészre.
Amúgy a kán nem Sun apja. Ő csak örökbe fogadta. Még csak nem is a törzsből való. Valahonnan középföldről való. Nem írhattam Tangot, mert akkor még nem Tang királyságnak hívták az országot. Az meg valahogy kimaradt, hogy a Sui dinasztiában mi volt az ország neve.
Riamara 2021 okt. 25. - 18:08:25 Előzmény bori4
(4509/4727)
Sheer is igen érdekes karakter. Mint mondtam, ebben a sorozatban senki sem teljesen fekete, vagy fehér. Ahogy Changgenak is vannak hibái szép számmal, úgy Sheer sem annyira megátalkodott, mint amilyennek tűnik. Olyan, mint aki megrekedt az érzelmi fejlődésben, úgy kamasz szinten. Ez pedig, valamiért rettenetesen idegesíti Sunt. Ezért van olyan sok konfrontáció köztük.
Mimi esetéből pontosan tudta, mire számíthatnának, ha elmondaná, hogy Changge lány. Szóval ez nem fért bele a saját gyerekes játékszabályaiba.
Viszont a tragédia, amit ő generált, majd őt is számadásra készteti, és ő is megindul a felnőtté válás útján. :)
bori4 2021 okt. 25. - 17:44:41 Előzmény Riamara
(4508/4727)
Gondolom, még egy darabig külön utakon , bár Sun már elég egyértelműen a jelét adta, hogy kedveli a lányt. Még kérdezném, hogy a kán unokaöccse amikor rájött, hogy C. nő, miért nem árulja el vajon rögtön a kánnak, hogy a rabszolgája nem férfi??? És az még mindig nem egyértelmű nekem, hogy Sun apja a kán??? Amúgy annyira ismerős a feje, nemrég láttuk valamiben a kánt alakító színészt, de nem ugrik be, hogy miben?
Riamara 2021 okt. 25. - 17:25:54
(4507/4727)
A 24. rész vége igen erős, a folytatás pedig még erősebb. Ugyanakkor bizonyos szempontból ezek olyan részek lesznek, amikor a főhősök átértékelik az eddigi életüket., és új útra térnek.
Riamara 2021 okt. 25. - 12:35:23 Előzmény bori4
(4506/4727)
A tábornok kiszabadítása szerintem is felesleges hősködés volt. Ezt utóbb Changge is belátja majd, és teljesen magába száll. Az a vita kettőjük között nekem is nagyon megmaradt, mivel a lány pont akkor vádolja Sunt túlzott önfeláldozással, amikor nyakig vannak a szarban az ő buzgalma miatt. Így nem csoda, hogy a fiú teljesen kiakadt rá. (amit persze utóbb ő is megbán)
Ebben azért a kán feleségének a keze is rendesen benne volt. Ha ő nem biztatja Changget, akkor lehet, hogy mégsem vág bele ebbe a hülyeségbe.
És ha már a kán feleségénél tartunk. Nem, ő nem Tang hercegnő, hanem az előző Sui dinasztia hercegnője. És ez bizony lényeges szempont. Mert így mindjárt más megvilágításba kerül a nagy segíteni akarása.
Khatun voltaképpen úgy került a sztyeppére, ahogy a Leyan hercegnőt készültek férjhez adni. Vagyis a két ország közti béke jegyében küldték oda túszfeleségnek. Eredetileg a mostani kán bátyjának volt a felesége, tőle van a fia is. Ezért hívja őt a kán az unokaöccsének. Amikor az előző kán meghalt, az öccse megörökölte Khatunt is.
Bizonyára feltűnt, hogy Sun kicsit sem bízik Khatunban. Figyelmeztette a lányt is, hogy vigyázzon vele. És mi tagadás, abban hogy Sun és Sheer között annyira megromlott a viszony, nem csak a kán, hanem Khatun is rendesen benne volt.
Sun édesanyja rabszolgaként került a sztyeppére. Nem feleség, csak szolgáló. Ugyanakkor túsz is. Rajta keresztül tudja a kán és Khatun egrecíroztatni Sunt.
A kán táborát fővárosnak írták? Hmm... Ugyanakkor tényleg van egy város szerű városuk, ami régen a Sui dinasztia központja volt. Most nem jut eszembe a neve, de később fontos helyszín lesz. Eddig nem mutatták, csak egyszer emlegették, mikor Changgee azt hazudta a kormányzónak, hogy onnan származik.
bori4 2021 okt. 25. - 09:48:12 Előzmény Riamara
(4505/4727)
Long ballada 24. rész után
Igen-igen, a konfliktusok csúcsrajártak. Nagyon mérges voltam Changgere, totál megértettem Sunt, amikor kifakadt a túlmozgásos, állandóan igazságot osztani akaró C-re.... Elég sok bajt okozott már a fiúnak, mióta összefutottak, és mindig "kéznél" is van, amikor meg kell a lányt mentenie. Értelmetlen, felesleges áldozatokkal áró akciója volt a tang tábornok kimentése, aki ráadásul súlyosan sebesült is volt, messzire nem jutott volna, aztán kamikázé módjára feláldozta magát.
Szeretik a kínai forgatókönyvek ezeket a fiús lelkű lányokat, szép számmal nézhetők a sorozataikban, minden pasin túltesznek az 1,50 cm magasságukkal, no de okosak :))) Én most valahogy nem tudtam Changgével egyetérteni, olyan minden lében-kanál kezd lenni.
A kán felesége szintén tang? Milyen fővárost emlegetnek ahol a kán sátra áll? - ez is a puszta, nem? A néma asszony, aki a kánnét szolgálja szintén feleség volt? - most kiderült, hogy Sun édesanyja.... Akkor mégiscsak a kán fia Sun?
Riamara 2021 okt. 23. - 12:23:12
(4504/4727)
Long Ballada 17-19. része amolyan kellemesen cuki hangulatú volt, mintegy elaltatva a nézőt, hogy most már aztán minden rendbe jött. De mögötte már felsejlik a következő konfliktus, amit aztán csúcsra járatnak rendesen.
Changge, miután lefektette a szabályokat, beilleszkedett a Sas csapat életébe. Mindössze két kikötése volt, hogy nem engedi bántani a gyengéket és ártatlanokat, és hogy nem támadhatják meg Tangot. Az előbbivel nincs is probléma, mert Sun is kiáll az emberekért, viszont a Tang elleni hadjárat nem tőle, hanem a kántól függ. Márpedig a kánnak már régi terve, hogy elfoglalja Changant. S mivel Tang császára még mindig a lázadókkal van elfoglalva, így ez a hadjárat nagyon rosszkor jön neki. (Egyébként a 17. részben már látni lehetett, hogy a koronahercegből közben császár lett) Changge persze nem hagyja annyiban a dolgot.
Persze a másik hercegnő is pont ezt az időpontot választja, hogy haza jusson. Ami előre sejthetően, nem lesz egy könnyű menet.
Riamara 2021 okt. 20. - 18:42:28
(4503/4727)
A Long Ballada 17. részében sok minden fény derül. Changgee lassan beilleszkedik az új csapatba. Leyuan is otthonra lel a takácsok között. Mostantól Hao Du-nál sem kell nagyítóval keresni a jópontokat, mert innentől minden részben egy kicsit többet látunk meg a jó oldalából.
És megjelenik a harmadik hősnő is, Mimi. Aki a hercegnőkkel ellentétben csak egy hétköznapi leányzó egy sivatagi országból. Mégis sikerül fontos szereplővé kinőnie magát.
bori4 2021 okt. 20. - 18:05:51 Előzmény Riamara
(4502/4727)
Ez nem volt nagyon hangsúlyozva eddig - mármint, hogy Hao Du-ban ekkora megfelelési kényszer munkálkodik. Így, hogy világos lett, hogy örökbefogadott legény, sokkal érthetőbb. Keresem neki a jópontokat, figyeled ugye? :))
Azt a gellert kapott nyílvesszőt sokat mutatják - nem is értem, miért nem gondoltam rá, amikor láttam az esetet. No, ez is a helyére került.
A sztyeppei életre és C. beilleszkedésére nagyon kiváncsi vagyok, mindig is vonzott a a nomád népek élete, kulturája, pláne összehasonlítva a fejlettebb közigazgatásban jóval előbbre járó "városi" pogárokéval, az egymást legyilkoló császári dinasztiák intrikus, udvari életével összehasonlítva. Az ilyen tipusu sorozataik nálam a nyerők... :))) Csúcs volt a Novoland ezért.
Riamara 2021 okt. 20. - 17:16:14 Előzmény bori4
(4501/4727)
A kormányzó önfeláldozása szükséges volt. Nem tudták tovább tartani a várost. Segítség nem jött. És ahogy a többi városnál látni lehetett a türkök nem kímélték a polgárságot. Akit nem öltek meg, azt elvitték rabszolgának. Ezért kötött alkut Sunnal. Az életéért cserébe, nem nyúlnak a város lakóihoz.
A feleség öngyilkosságát viszont én sem tartottam helyesnek. Főleg, hogy a kislányát ott hagyta egyedül. De vannak ilyen emberek, csak én nem tudom megérteni őket. Szerencsére a hercegnők nem ilyenek. Ők inkább századszor is felállnak, és folytatják a küzdelmet.
Hao Du-ban hatalmas a megfelelési kényszer. Az apja azt mondta, hogy a hercegnőt meg kell ölni. És bár közben a lelke mélyén már csodálja a lányt, de az apja parancsát akkor sem bírálja fölül. Ő nem a miniszter édes fia, csak örökbe fogadták. A családi háttere sem valami előkelő. Ezért igyekszik mindent megtenni, amit kér tőle.
Sun élete viszont új értelmet nyert, mivel kényszeresen igyekszik megvédeni Changget. Ami ugye, a lányt ismerve, nem könnyű feladat. Figyelemmel kell lennie a büszkeségére, arra hogy voltaképpen ellenségek, arra hogy lányból van. Ezért folyamodik olykor kissé körmönfont módszerekhez. :))) Mint mikor a városiak előtt megszégyenítette, hogy az emberek ne higgyék őt árulónak, és erre szolgál a kemény kiképzésnek tűnő hozzáállása is.
Akkor ott a bástyán nem akarta őt lelőni. A nyíl gellert kapott a lány nyilától. Ezért izgult utána, hogy vajon mennyire sebesülhetett meg. :D
Changge saját magától fog rájönni, hogy a türkök is éppolyan emberek, mint a hanok. És szép lassan egyre több barátot szerez.
bori4 2021 okt. 20. - 15:53:23 Előzmény Riamara
(4500/4727)
Long ballad 16. rész után
Nem lehet panasz a lassuságra, váratlan drámai fordultokban sűrű részek követték egymást. A kislegényt nagyon sajnáltam. A lányok sorsának alakulása is bővelkedik izgalmakban, lehet mondani, hogy hercegnő létükre megismerhetik a névtelen hétköznapi - sőt rabszolgaélet kínjjait.
Bevallom a kormányzó házaspár önkezű halálát nem egészen értettem, miért is volt rá szükség, kissé túlzónak, érzelemkorbácsolónak tartottam... főleg az asszony, hogy hagyhatta el a kislányát???
Szörnyű a "kedvenc" színészem viselkedése, mennyire érzéketlen még mindig Changee sorsával szemben, ahogy még a sas táborba is utánküldi a kémét... Már valójában nem is emlékszem, miért ilyen kérlelhetetlen a sorsát illetően.
A sas főnök tulajdonképpen egyszer lelőtte a lányt a mellvéden ugye, aztán meg egyszer a támadóját ölte meg... csupa ellentmondás szegény feje, nem könnyű szerep.
Elég keménynek tűnik Changgevel a táborban, vagy beilleszkedik, vagy meghal. Gondolom innen indul egy új világnézetre való átállása majd C-nek, a teljes "behódolásig" tán... :)

Riamara 2021 okt. 15. - 17:39:30
(4499/4727)
Long Ballad 12
Nem volt semmi, ahogy Changge kinyíratta az áruló katonai kormányzót a medve csapat vezetőjével. :D
Első nézésre kicsit bonyolultnak találtam a tervét. De aztán beláttam, hogy csak úgy tudta elaltatni a gyanakvásukat, ha halottnak hiszik őt. Persze ehhez kellett az összjáték. A testőr fiúból sem néztem volna ki, hogy ilyen jól tud alakoskodni.
Riamara 2021 okt. 15. - 17:33:36
(4498/4727)
Sokan húzták a szájukat a képregényes megoldások használatától, mondván, hogy spóroltak a harci jelenetekkel. Én viszont szellemesnek találtam az ötletet. Ráadásul így nem kellett feljebb vinni a korhatár karikát a véres jelenetek miatt.
Riamara 2021 okt. 15. - 15:55:06 Előzmény bori4
(4497/4727)
Nem fogják mutatni a koronázást, Mindössze annyi lesz, hogy az egyik résztől már császárnak szólítják. Úgy rémlik, úgy három-négy rész múlva.
Riamara 2021 okt. 15. - 15:52:41 Előzmény bori4
(4496/4727)
Nem "állam", Ezek tartományok. Ahol most vannak, az egy észak-nyugati tartomány a határ mentén. Több városból áll. A tartomány központja Shu városa, ahol a kormányzó is lakik. És igen, valóban minden tartománynak volt egy sima kormányzója, meg egy katonai kormányzója. Ez az ókori Európában is így volt. Az egyik békeidőben kormányzott, a másik a hadi ügyekért volt felelős.
Abban a tartományban, ahol Changge előzőleg volt, szintén így volt. Ott a nagybátyja volt a kormányzó, és az a fiatalabb tábornok, aki aztán segített neki megszökni, ő volt a katonai kormányzó. Nyilván nekik valami külön elnevezésük volt kínaiul. A császári halottkémben például Katonai megbízottnak fordították a titulust.

A türk nép viszont egészen másképp működik. Ott ugye törzsek vannak, és az összes törzs felett uralkodik a kán. Eddig mutatták a Farkas, a Medve és a Sas törzset (később is csak érintőlegesen látjuk majd, egy nagy ünnepségen, a többi törzs főnökét) Mindegyiküknek van egy nagy tábora, hozzá tartozó földekkel, és saját csapata, saját zászlóval és jelvénnyel. De mindnek a kán parancsol. Most például azt a parancsot kapták, hogy foglalják el Shu városát.
bori4 2021 okt. 15. - 10:47:28 Előzmény Riamara
(4495/4727)
11. rész után - hálás köszönet a térképért és a háttérért, de nekem továbbra is kissé zavaros ez a sok "állam", hogy amit így nem látok külön a térképen. Gondolom, akkor a birodalom egy-egy része volt mindkettő, ahol most a Changge próbál szerencsét...
Azt sem tudom követni, hogy vannak kormányzók, meg mellette (vagy felettük) katonai kormányzók, szóval elég kacifántos adminisztráció lehetett. Mintha még nem lenne császár, csak koronaherceg a nagybácsi.... Egyáltalán mutatják a koronázást??
A törzsi belharcok is nehezítik az "életem", meg ki-kicsoda mellettük - nagy a kever-kavar bennem, na...
Riamara 2021 okt. 10. - 20:35:57
(4494/4727)
Long Ballad 10. rész
Ahhoz, hogy ez, és a következő részek érthetőbbek legyenek, egy kis történelmi háttér:

A Tang-dinasztiát Li Jüan, uralkodónevén Kao-cu alapította 618-ban, aki korábban a Szuj-ház tábornoka volt. A birodalom fővárosa Changan volt. A parasztság megnyerése érdekében csökkentette az adó- és robotterheket, s egyenlősítő földosztást hajtott végre.
626-ban egy véres családi dráma után Li Jüan fia, Taj-cung lett a császár (626–649), akit a dinasztia egyik legnagyobb uralkodójaként tartanak számon.

Szóval mindössze 8 évvel vannak túl egy dinasztia váltáson. Így az ország még elég megosztott, és nem csak a sorozat elején látott családi trónviszály miatt, hanem mivel az új kormányhivatalnokok bizalmatlanok a régi dinasztia tisztviselőivel szemben is. Nem beszélve a Szui család életben maradt tagjairól.
Shu tartomány kormányzója, Gongsun Heng is egy ilyen régi tisztviselő Viszont a katonai kormányzó már az új gárda tagja.
Mikor Changge befurakodott hozzá, azt állított, hogy az ő családja is a Szui dinasztiát szolgálta. (végül is nem hazudott, hiszen a nagybátyja épp ebben a városban volt tábornok, és harcolt azokkal a türkökkel, akik most ismét megtámadni készülnek a tartományt. :D )
Riamara 2021 okt. 10. - 16:44:01 Előzmény bori4
(4493/4727)
Azért jól otthagyták a fiúk a hercegnőt a pácban. Mind a kettő Changgeval volt elfoglalva, az fel sem merült bennük, hogy Leyannak esetleg baja eshet. :))
A keresésben meg tök bénák. Különösen Shuyu. Ott megy el a kocsi mellett, de annyi esze nincs, hogy belenézzen. :D
bori4 2021 okt. 10. - 16:04:37
(4492/4727)
Hatalmasat nevettem a 9. egyik jelenetén... lovasok üldözik Sunt, aki szintén lóháton igyekszik és egy bambusz erdőben vannak. Miután hallja a közelgő üldözőket gyorsan leugrik a nyeregből és egy FA mögé húzódik, az üldözők ellovagolnak mellette, nem látják.... Na és a ló mit csinált közben, hogy ne lássák???? :))
Aztán pár perc múlva megint lóháton továbblovagol Sun.... :)
Remélem ettől a rémes embercsempésztől hamarosan megszabadul a kis hercegnő. Tényleg olyan aranyos, sete-suta, totál naív....
Riamara 2021 okt. 08. - 16:20:02
(4491/4727)
A 8. rész minden pillanata aranyat ér, kezdve Changge és Shuyu beszélgetésétől a csapdán át, a látványos túszcserés jelenetig. És akkor még nem is szóltam arról, ahogy összeáll Hao Duval, majd megmenti a várost.
Riamara 2021 okt. 08. - 16:10:58
(4490/4727)
Leyan szimbóluma, a nyúl. Ami ugye nem csak a gyávaságot szimbolizálja, hiszen a mesékben a nyúl sokszor átejti a nálánál erősebbeket.
A nyúl motívum még sokszor előkerül a történet során, ilyen-olyan szituációban :))
Riamara 2021 okt. 08. - 16:02:12
(4489/4727)
Long Ballad 7-8
Közben Leyan is jó nagyot lépett előre a fejlődés útján. A "Kis Nyuszi" ahogy Changge gyermekkorában becézte, nem átallotta kóstolgatni Hao Dut. Pedig néhány hete még attól is frászt kapott, ha a pasi ránézett. Hiába, a szeretet hatalmas erőt ad. Márpedig ő mindenáron segíteni akar a barátnőjének.
(Amúgy nagyon kifejező a színésznő játéka, nem csak az érzelmeit, de sokszor még a gondolatait is le lehet olvasni az arcáról)
Riamara 2021 okt. 08. - 15:53:04
(4488/4727)
Long Ballad 7-8. rész
Itt már megmutatkoznak Changge erősségei. Például, hogy mennyire nem haragtartó. Shuyu rálőtt, ő ennek ellenére, kétszer is a megmentésére sietett.
Mindent, és mindenkit a helyén kezel. A nagybátyjára haragszik, mert azt hiszi megölette a szüleit, de ugyanakkor tiszteli is. Mint ahogy Du minisztert, vagy Hao Dut sem gyűlöli, holott meg akarják ölni. Hao Dut is csak azért cseszte le, mert az fontosabbnak tartotta a küldetését (vagyis az ő elfogását) mint megállítani a hazaárulást.
Ugyanakkor a kormányzó hiába a nagybátyja, azonnal szembeszállt vele, mikor megtudta, hogy áruló.
Hálás Sunnak, amiért mindig a segítségére siet, de mostanra már leesett neki, hogy a pasi az ellenség táborába tartozik. (Mondjuk később ezt az ellenség dolgot is felül fogja bírálni :D )
bori4 2021 okt. 07. - 15:10:23
(4487/4727)
Köszönet a "hézagpótlásokért" - eddig volt kicsit ismerős a terep... innen nekem totál új lesz.
Riamara 2021 okt. 07. - 13:53:00 Előzmény bori4
(4486/4727)
A kán birodalma több törzs szövetségéből áll, ezek egyike a Sas törzs, aminek Sun a főnöke. A rivalizálás Sheer és közte már évek óta tart, és maga a kán gerjeszti. Gyermekkorukban ugyanis nagyon jól elvoltak egymással, de ezt sem a kán, sem Sheer mamája nem nézte jó szemmel. (de róla majd később)
Riamara 2021 okt. 07. - 13:44:36 Előzmény bori4
(4485/4727)
Sun azt szeretné, ha a lány elmenne vele a sztyeppére, és akkor akarja elmondani neki, hogy tudja kicsoda. De mivel Changge nem akar vele tartani, így elválnak, és még sok idő eltelik, míg kiderül, aminek ki kell derülnie.
Riamara 2021 okt. 07. - 13:34:39 Előzmény bori4
(4484/4727)
Yout én biztos inkább tartománynak fordítottam volna, hiszen Tang része, a kormányzó pedig az előző trónörökös rokona. Nyilván találkozott már Changge-val, de akkor még lány gyerek lehetett, így nem ismerte fel azonnal. A tábornok pedig nagy valószínűséggel még sohasem találkozott a hercegnővel. Attól, hogy az apja tábornoka volt, nem biztos, hogy személyesen ismerték egymást.
Riamara 2021 okt. 07. - 13:29:24 Előzmény bori4
(4483/4727)
Mi tagadás Ashile Sun családja is elég problémás. A nevelőapja, olyan tipikus keleti uralkodó, aki a legkeményebb és legtehetségesebb örököst akarja. Sunt feladattal küldte Changanba. Az volt a dolga, hogy viszályt szítson a trónörökös és a testvére között.
Ha még emlékszel, hivatalosan azért mentek Tangba, hogy megkérjék az egyik hercegnő kezét. Viszont egyik herceg sem akarta a lányát a sztyeppére küldeni. Ezért ez lett az a bizonyos utolsó csepp a pohárban, amitől kitört a trónviszály.
Aztán Sun még rátett egy lapáttal, amikor különböző rágalmakat terjesztett a győztes hercegről. Most meg ugye elment Youba, hogy rávegye a kormányzót, hogy lázadjon fel az új trónörökös ellen.
A cél pedig nem más, mint a Tang Birodalom meggyengítése. Akkor pedig a türk kán megindíthatja a hadjáratot. Ami a következő részekben be is következik.
Riamara 2021 okt. 07. - 13:17:55 Előzmény bori4
(4482/4727)
Hao Du tényleg az egyik legjobb karakter a sorozatban. Én nagyon szerettem. Idővel a lányok is megkedvelik. :D
Riamara 2021 okt. 07. - 13:13:17 Előzmény bori4
(4481/4727)
Wei apuka az előző koronaherceg tanácsadója volt. És első mérgében jól elküldte a pokolba az önjelölt császári trónörököst. Aztán meg volt róla győződve, hogy a herceg kivégezteti, de ő ehelyett küldött neki zellersalátát. Így aztán Wei apuka átgondolta a dolgot, és behódolt.
A Wei fiú egy elkényeztetett aranyifjú volt eddig. A puccs után viszont igen kényes helyzetben találta magát. Így most, az eddig megvetett Hao Du parancsolgat neki.
És bizony jól látod, Wei Shuyu nem szerelmes Leyan hercegnőbe, ő Changget szereti. Csak azért lőtte ki a nyilat rá, hogy megelőzze Hao Dut. Attól félt, ha az orgyilkos lő, akkor a lány meghal.
bori4 2021 okt. 07. - 08:33:33 Előzmény bori4
(4480/4727)
Meddig lesz ez a kettősség? - a pasi már tudja, Chengge még nem tudja, hogy a pasi tudja....szóval meddig huzzák, ugye nem sokáig???? :-DDD
bori4 2021 okt. 07. - 08:30:50 Előzmény bori4
(4479/4727)
Ez alapján mégiscsak ismerniük kellene a lányt, nem???? Totál zavaros nekem...
bori4 2021 okt. 07. - 08:29:50 Előzmény bori4
(4478/4727)
Na itt volt az, hogy most ismerik, vagy nem Chenggét????
bori4 2021 okt. 07. - 08:28:47
(4477/4727)
A kormányzó tábornoka ismerősnek tűnik... lehet, hogy az első részekben még a koronaherceg tábornokaként láthattam a palotában???? A puccs után jöttek is a csapatokkal????
bori4 2021 okt. 07. - 08:27:05 Előzmény bori4
(4476/4727)
Qin hercegéről, a nagybácsiról, az államcsícs előkészítőjéről már szót ejtettünk...
You állam az most Tang része, vagy egy külön ország? Ha tang helytartója van, akkor gondolom a birodalom része... és ha jól értettem, a jelenlegi kormányzó is császári család tagja, mert amikor megérkezik hozzá Chengge, bácsikámnak szólítja.
Ugyanakkor mintha még sose találkoztak volna, arcról nem ismeri fel a korábbi koronaherceg lányát???
bori4 2021 okt. 07. - 08:22:36 Előzmény bori4
(4475/4727)
Családi viszályok, féltékenykedések miatt járja a "világot" Ashile Sun? Az emberét itt a táborban a bátyja elfogja és az üzenetét sem biztos hogy eljuttatja a kánnak... amolyan testvér-viszály dúl itt? Az sem egyértelmű számomra, hogy az a bizonyos Sas törzs kiféle-miféle, mit is akar??? És főleg mit akar a kán ott a sztyeppén?? :)
bori4 2021 okt. 07. - 08:18:53 Előzmény bori4
(4474/4727)
Hao Du, ahogy említetted volt egy igazán izgalmas figura.... Nem kis része van ebben a színésznek. Magas pasi, láthatóan fölé helyezkedik a többieknek, de van benne valami egyszerre vonzó és taszító, amikor a képernyőn van. Most ő a buldog, aki Chengge után kajtat az apja parancsára.
bori4 2021 okt. 07. - 08:14:49
(4473/4727)
Ballada
Most vagyok a 6. rész után - röpke összegzés a továbbmenetel előtt
Helyesek, de úgy nézem, a hercegnő jobban ragaszkodik a fiúhoz, mint az őhozzá. Miért is lőtte le Chenggét ott a függőhídnál? Ingatag jellem és befolyásolható??? Ha jól emlékszem Wei herceg fia, de nem világos hogy ki mellett áll ez a család...
Riamara 2021 okt. 06. - 20:54:07
(4472/4727)
Mindig remekül mulatok azokon a jeleneteken, amikor egy sorozat készítői kikacsintanak más sorozatokra.
Hogy miről jutott ez most eszembe? A Jun Jiu Linget nézve ( Ez az a sorozat, amiben a Goodbye my Princess hősnője játssza a főszerepet) ugyanis akkorát nevettem, amikor megcsinálták a szentjánosbogaras jelenet újabb változatát. A főhős tesz egy költői megjegyzést a rajzásról, mire a lány közli, hogy remek gyógyszert lehet készíteni belőlük. Zhan megcsóválja a fejét, mondván Jiu Ling nem egy hétköznapi nő. Majd bemutatja, hogyan viselkedne más lány, és leutánozza, ahogy Xiaofeng anno rácsodálkozott a szentjánosbogarakra. A lány pedig egy hamisítatlan Xiaofeng kacagással nyugtázza a dolgot.
Riamara 2021 okt. 05. - 18:08:27
(4471/4727)
Szintén történelmi személy volt Fang Xualiling , meg a Wei fiú papája is.
Riamara 2021 okt. 05. - 18:07:45
(4470/4727)
Úgy tűnik a Tang dinasztia nagyon vonzó témája a filmeseknek. Lassan mi is egész jól kiismerjük majd magunkat rajta :D
A Balladában egyébként több híres történelmi személy is szerepel.
Du Ruhui minisztert például sok sorozatban szokták emlegetni, mint a főminiszterek mintapéldáját.
Riamara 2021 okt. 05. - 17:48:14
(4469/4727)
Changge apja meghalt, habár az ő sírját tényleg nem mutatták. Az, hogy vajon tényleg az ő lánya-e, végig lebegtették. a császár tagadta.
Ugyanakkor végig úgy tekintett rá, mint a saját lányára. És Changge anyját is nagyon szerette, és mélyen gyászolta. Nem véletlen, hogy olyan szép mauzóleumot kapott.
Riamara 2021 okt. 05. - 17:35:43 Előzmény bori4
(4468/4727)
Nem, a Changan hosszú napjában, Xuanzong Tang, a kínai Tang -dinasztia hetedik császára volt, 713 -tól 756 -ig uralkodott. 43 éves uralkodása volt a leghosszabb a Tang -dinasztia idején.
bori4 2021 okt. 05. - 17:31:23 Előzmény Riamara
(4467/4727)
"Szóval az az államcsíny, amit láttunk, nem csak arra szolgált, hogy megszabaduljon a testvérétől, hanem arra is, hogy elfoglalja a trónt." - visszatérve a jelenlegi sorozathoz, akkor Li Jiancheng koronaherceget tényleg az öccse Li Shimin ölte meg? Ő a nagybátyja Changgenek, de gyanítottuk, hogy esetleg az apja is.... És ahogy olvasom ő lesz itt pillanatokon belül Taizong császár.... Hmü, jó nagy kavarás van. Nem emlékszem viszont, hogy láttuk volna a koronahercreg holttestét, csak az anyja koporsójánál járt titokban Changge.... Vele akkor mi van?
bori4 2021 okt. 05. - 17:17:59 Előzmény Riamara
(4466/4727)
Ő volt a Changan hosszú napjában is az öreg császár, nem?
Majdnem minden sorozat, amit láttunk a tang idején játszódott...
Riamara 2021 okt. 05. - 15:33:49
(4465/4727)
Taizong a Tang Birodalom egyik legnagyobb, és legjelentősebb császára lett. Hozzá mérték a többi uralkodót. Uralkodása volt a Tang Dinasztia "aranykora".
Riamara 2021 okt. 05. - 15:28:56
(4464/4727)
A Wikipédia ezt írja róla:
599. január 23-án született, apja Kao Cu kínai császár volt. A hivatalos történetírás szerint apja, a Tang-dinasztia első uralkodója, még életében átadta neki a császári hatalmat, azonban vannak arra utaló jelek, hogy valójában államcsínyről volt szó, ami során megölette testvérét és lemondatta apját a trónról.
Szóval az az államcsíny, amit láttunk, nem csak arra szolgált, hogy megszabaduljon a testvérétől, hanem arra is, hogy elfoglalja a trónt.
Riamara 2021 okt. 05. - 15:25:08 Előzmény bori4
(4463/4727)
Azért nem volt érdemes mutatni őfelségét, mert néhány rész múlva már Taizong lesz a császár. A császárrá koronázásának nem kerítenek túl nagy feneket, lévén végül is itt nem róla szól a történet, hanem a fiatalokról. Így csak mellékesen derül majd ki, hogy már elfoglalta a trónt.
bori4 2021 okt. 05. - 15:17:19 Előzmény Riamara
(4462/4727)
A 4. rész fog jönni.
Ez is olyan sorozat, amiben csak beszélnek a császárról, de soha nem látjuk??? :)
Riamara 2021 okt. 05. - 15:04:51
(4461/4727)
Hol tartasz a Balladában?
Riamara 2021 okt. 04. - 13:50:42 Előzmény bori4
(4460/4727)
Az az igazság, hogy Streisand ennél a számnál (na meg több más dalnál is) olyan magasra rakta fel a lécet, hogy azt gyakorlatilag nem lehet überelni. :D
bori4 2021 okt. 04. - 10:36:53
(4459/4727)
Érdekességként - Memory
A show-biznisz az egekig repíti az ilyen tehetségeket, nem mondom hogy érdemtelenül..
De valami hiányzik nekem belülről a hangjából, főleg az alsóbb hangoknál, nagyon elszürkül. (Kb. a világhírű Dimas is számomra ha nem koloraturban van éppen, teljesen jellegtelen lesz a hangszíne...)
Ahányszor Barbara Streisandtól hallom ezt a számot, a fejem teteje bizsereg, Zhoutól nem bizsergett :)))
https://www.youtube.com/watch?v=We7_5jKJufg&list=RDC-x1l6mqTwU&index=6&ab_channel=%E6%B9%96%E5%8D%97%E5%9B%BD%E9%99%85%E9%A2%91%E9%81%93
(Kb. 40 mp-et előre kell tekerini, sok a szöveg...)
bori4 2021 okt. 04. - 10:04:25 Előzmény Riamara
(4458/4727)
Kicsit beleástam magam a karrierjébe, a kezdetekbe....
https://www.youtube.com/watch?v=C-x1l6mqTwU&ab_channel=sbrenn
Számtalan díjai közül az egyik a "Legjobb férfi énekesnő" (2017.) ... :)
Riamara 2021 okt. 03. - 18:22:14
(4457/4727)
Vagy egy másik kedvencem tőle, egy duett az Ezeréves szerelemből. Ennek az az érdekessége, hogy a Long Ballada másik főszereplőnője játszik benne.
https://www.youtube.com/watch?v=rE3724MEgtY
Riamara 2021 okt. 03. - 18:07:18
(4456/4727)
Ami az angyalhangú énekesfiút Zhou Shent illeti, ő énekelte a Song of Glory legszebb dalát is.
https://www.youtube.com/watch?v=IGR8YZZj2GU
Nagyon szeretem a dalait. Egy másik kedvencem tőle:
https://www.youtube.com/watch?v=6fKGsYMaIJs
Riamara 2021 okt. 03. - 17:00:09 Előzmény bori4
(4455/4727)
Igen, azt taglaltuk, hogy Change mamája először a másik herceg nője volt. És hogy mindig is őt szerette. És hogy kihallgatta, amikor a férje a szerelme ellen ármánykodott, ezért figyelmeztető levelet küldött neki. Ekkor robbant ki a merénylet. Ami voltaképpen egy megelőző merénylet lett, afféle önvédelem.
Azt is beszéltük, hogy anyukát biztos nem a herceg ölte meg, ahogy a lánya hitte. (Erre később ő maga is rájön majd)
A sorozat zenéje nagyon jó. Ez a dal pedig különösen szép. Minden főszereplő zenei témáját szeretem.
bori4 2021 okt. 03. - 15:20:10 Előzmény Riamara
(4454/4727)
Az még felrémlik, hogy beszéltünk a felnőtt korosztály két hercegéről... mintha itt az elején látottak nem is úgy történtek volna és a koronaherceg apa, nem is biztos, hogy apa, és a nagybácsi herceg tán sokkal több és nem ő lázadt itt fel .... ezekre emlékszem.
Ez a dal amit openingként említesz a részvégeken felcsendült, olvadozok tőle, annyira gyönyörű....
.... és ez a FIU énekel, gyönyörű szopránban :)
https://www.youtube.com/watch?v=UGCXbVHxgrc&ab_channel=YOYOROCK%E6%BB%BE%E7%9F%B3%E7%A7%BB%E5%8B%95-%E6%AD%A1%E8%BF%8E%E8%A8%82%E9%96%B1-
Riamara 2021 okt. 03. - 14:10:38 Előzmény bori4
(4453/4727)
A Sunt alakító Leo Wu pedig még nagyon fiatal. Csak most nőtt ki a kamasz szerepekből. Még ott a tojáshéj a fenekén. :D
Viszont tagadhatatlanul tehetséges. És a tehetségét azért sikerült itt is megcsillogtatnia.
Riamara 2021 okt. 03. - 14:03:40 Előzmény bori4
(4452/4727)
Leyan hercegnő karakterének nagyon jó íve van. Az ő jellemfejlődése talán a legnagyobb a történet során. (Pedig a sorozat 49 része során egy sereg szereplőt kell majd menet közben átértékelni. :D)
De mind közt a leglátványosabb, ahogy a félénk kislányból a megmérettetések hatására egy határozott, erős nő válik.
bori4 2021 okt. 03. - 13:44:30 Előzmény Riamara
(4451/4727)
El is kezdtem ismét, bár ugye első nekiugrásra azt hiszem 6 részt már láttam. Kettőt már leis pörgettem, sok mindenre emlékeztem, de sok mindenre nem természetesen. Az rögtön beugrott, hogy a férfi főszereplő nem nagyon tetszett - és ez most sem enyhült :) - de említetted, hogy majd "férfiasodik", ahogy halad a történet előre..... :) Szerencsére az afektálás sem vészes, bár az első részben a két lány beszélgetéseinél húztam a szám, hogy jaj ebben is....
Riamara 2021 okt. 02. - 21:27:11
(4450/4727)
Elkészült a Long Ballada teljes magyar felirata.
Most is csak azt tudom elmondani róla, amit az első nézés után mondtam.
Nagy kedvencem volt a sorozat. Nem is tudom, hogy láttam-e már ilyen sorozatot, ahol szinte minden karakter ennyire szeretni való volt.
Az elején még tartottam tőle, hogy a szokásos bosszúállós történetet kapjuk, így kellemesen meglepett, mennyire pozitív volt az egész kisugárzása.
Emellett persze kellőképpen izgalmas és fordulatos is volt, és a humort sem nélkülözte.
Szerettem mindig megnézni az openinget :D Nem csak a csodás zene miatt, hanem mert jól összeszedték a legemlékezetesebb jeleneteket.
Riamara 2021 szept. 29. - 18:24:22 Előzmény bori4
(4449/4727)
Én is sajnáltam, hogy már az elején belengették a főgonoszt, így nem hagytak helyet a találgatásnak. Ezért aztán a fősodor nem is lett annyira izgalmas, mint a mellékszálak. Az eunuchok mesterkedéseit, és a császár machinációit sokkal jelentősebbnek találtam. Ebben talán tényleg szerepet játszhatott az is, hogy Chang herceg jóval kevésbé tűnt veszélyesnek.
Engem Chu Chu "agyassága" egyáltalán nem zavart, de az tény, hogy An herceg játéka volt a legjobb.
bori4 2021 szept. 29. - 10:35:41
(4448/4727)
The imperial coroner végére értem.
Nem a legrosszabb emlékű sorozatok között marad nálam, de nem is full ... Volt ami tetszett benne, volt amitől kirázott a hideg, általában véve kiszámítható, amolyan langyos időtöltés lett számomra. Elég hamar rájöttem, hogy a Mester, a herceg tanítója a hunyó. Igen gyenge lett a teljesítménye a végére; még jóindulatú tanítóként, fontos hivatalnokként el tudtam fogadni, de pártütőként, hamis trónkövetelőként gyengus volt. A vége ezért nem annyira maradt izgalmas, és a becserkészési huzi-voni sem tartogatott hatalmas meglepetést - nyilvánvaló volt, hogy hercegünket az isten sem győzheti le. :)
Pici homály azért vele kapcsolatban nekem martadt, nevezetesen ő valóban a császári család sarja valamiképpen? Talán az őt megtestesítő színész játéka tetszett a legjobban, bár a végére a forgatókönyv miatt már kissé sablonos lett... A halottkém karaktere, megtestesítője is sajnos számomra borzalom volt.
Volt pár fordítási értelmetlenség is, vagy félreértés... pl. az hangzott el a végén, hogy a eunuchot kivégezték, holott azt láttuk, hogy öngyilkos lett...
Kép: világos ugye??? :) - egy gyöngyszem a fordításból
Riamara 2021 szept. 28. - 18:42:34
(4447/4727)
Jun Jiu Ling - egyik szemem sír, a másik nevet.
Ugyanis kiderült, hogy a sorozat rendezője az a Xie Ze, aki a Luoyangot is készítette, azt a sorozatot, amit kinéztem magamnak a következő fordításomként. :) Tehát, amíg a Jun Liuling be nem fejeződik, addig nyilván nem kezdik el a másik filmjét bemutatni.

Viszont azóta megkedveltem ezt a történetet is. Immár a harmadán túl elmondhatom, hogy igen tetszik. A hősnő továbbra is nagyon szimpatikus, a főhős pedig roppant szeretni való. Bár a történet nem kifejezetten újszerű, viszont a megoldások nagyon is azok. Egyik-másik fordulattól rendesen kikerekedik a szemem. A karakterek is elég árnyaltak.
Riamara 2021 szept. 17. - 21:37:56
(4446/4727)
A videót lefelejtettem :))
https://www.youtube.com/watch?v=KZ7Zdoby_E8
Riamara 2021 szept. 17. - 21:05:22
(4445/4727)
Jun Jiu Ling - Itt muszáj megemlítenem a főhősöket is. Mert vicces módon, a lánynak négy férje is lesz. Az egyik, akivel a történet elején házasodik össze. És bár a császár parancsára veszi el, tényleg szereti a lányt.
A másik a doktor valódi lányának volt a vőlegénye, aki egy igen kapós tudós pasi. (Mellesleg rém szimpatikus is)
A harmadik a rokon család egyetlen fia, akihez azért megy hozzá, hogy meggyógyítsa.
És természetesen ott a negyedik, a valódi szerelme, akit gyermekkorától ismert, de mivel a fiú katonának ment, így évekre elváltak. És mire Zhan visszatért, a lánynak már holt híre volt. De ő nem hiszi el, hogy meghalt, így a dokilány után ered. Csakhogy a hercegnő túlságosan szereti őt ahhoz, hogy magával rántsa őt is.
Szóval a főhős nem egy virágfiú, viszont roppant dögös. (Nagyon örülök, hogy kikerült a gonosz hős skatulyából) A karaktere is a kinézetéhez passzol, igazán lehengerlő. És még a humora is jó. A tehetsége pedig kétségtelen. Engem igen gyorsan elbűvölt. :D
Riamara 2021 szept. 17. - 20:47:45
(4444/4727)
Habár sokszor megfogadom, hogy nem színészek után megyek, amikor egy új sorozatba belenézek, azért ezt sohasem tudom megállni.

Most például A Goodbye my Princess főszereplőnője kezdett bele egy új, kosztümös sorozatba.
A címe: Jun Jiu Ling (Ez a hősnő neve)
Itt merőben más karaktert alakít, mint az impulzív, szókimondó Xiaofeng.
Jiu Ling az előző császár okos és művelt lánya, akinek megengedték, hogy mesterétől orvoslást tanuljon.
Csakhogy az édesapja meghalt, és az új császár igyekszik megszabadulni a gyermekeitől. Így a lányt hozzáadja a testőrparancsnokához. Az esküvőből azonban tetemrehívás lesz. Mert a lány az egész násznép előtt vádolja meg nagybátyját apja meggyilkolásával. Szó-szót követ, és egy tőr is előkerül, miért is a hercegnőt börtönbe vetik. A császár pedig kiadja a parancsot a likvidálására.
A lány mestere azonban résen van, és kimenti őt a börtönből, de ezzel a tettével a saját lányát áldozza fel.
Majd átoperálja a hercegnő arcát, így Jiu Lingből - Jun Zhensen, az orvos lánya lesz. A doktor megfogadtatja vele, hogy bármi is történjen, életben marad, és igazságot szolgáltat. Majd elküldi őt vidékre, a lánya rokonaihoz.
Így indul a történet, kicsit a Long Balladára hajazva. Már csak azért is, mert itt is egy roppant szimpatikus hősnő kalandjait követhetjük 40 részen át. És itt sem a bosszú, hanem az igazság és a segíteni akarás hajtja előre a főszereplőt.
bori4 2021 szept. 17. - 16:04:55 Előzmény Riamara
(4443/4727)
Maradjunk annyiban, hogy egy nagyon trehány, nézőket kissé lenéző, komolytalan munka (forgatókönyv) volt ez..... sok bosszuságot okozva. Furcsa, hogy a sorozatgyáraikban ilyesmi is jól megfér, van rá temérdek idő, pénz stb..... Korábban már "régi kínai motorosok" figyelmeztettek minket, hogy a rengeteg sorozatuk között óhatatlanul sok a szinvonaltalan, de hát nehéz kiszűrni mindjárt az elején.
Riamara 2021 szept. 17. - 15:05:38 Előzmény bori4
(4442/4727)
Én is úgy döntöttem, hogy ez a forgatókönyvíró sem lesz a kedvencem a jövőben. A történetben volt pár túlzás, és logikátlanság. A karakterek pedig az ízlésemhez képest, elég egysíkúak voltak. A karakteridegen fordulatokat meg nem igazán kedvelem. Shen anyuka fura változásait, Jin Ling herceg hirtelen jött gyűlölködését, vagy itt a végén a régens tesze-toszaságát, nem igazán tudtam értelmezni.
Egy orgyilkosból nyilván nem lehetne régenshercegné. De azt a nászéjszaka óta mindenki tudta, hogy az ágyas honnan jött. Ha akkor kegyelmet kapott, akkor most, hogy leleplezett egy, a császárság elleni összeesküvést, elfogta a tettest, megmentette a régenst, akkor most miért is kellett halálra ítélni?
Ezt hatalmas logikai bukfencnek találtam. És így visszatekintve, az sem értem, hogy mikor a Mester bevállalta a merénylet bűnét, akkor ugyan miért nem mondta meg a neveltjeinek, hogy ki volt az ő főnöke?

Az utolsó részből, egész jelenetsorok voltak értelmetlenek. Nem csak Rangidős és a fiú tűntek el. Hová tűnt Lige egész családja, és a háza népe, a nehéz pillanatokban? Miért nem álltak mellé?
És hová tűnt Lige, miután megitta a mérget? Elpárolgott? Alig hinném, hogy Sao Bao vagy a szolgálója segített volna neki az öngyilkosságban.
Mit értett Peng Cheng azon, hogy : - Hamarosan?
bori4 2021 szept. 17. - 10:06:36 Előzmény Riamara
(4441/4727)
Gratulálok és köszönöm a kiváló fordítást, sok munkád van benne... amit lehet, Te kihoztál belőle most is. A vége - hát igen.... sajnos ez is nagy csalódás lett nekem, de hogy őszinte legyek, már kb. a jó felétől nem az izlésemnek való lett. Nagyon vontatott, idegen, hihetetlen meseszerű elemekkel tűzdelt, ugyanakkor életidegen gigabosszún alapuló sztorira épülő - szokásos cukros mázas, már-már giccses diszletek között.
Most már többször előfordul, hogy nagyon izgalmasnak, érdekesnek induló sorozatok a végére szinte nézhetetlenné válnak....
Ami a konkrét eseményeket illeti: azt jóelőre éreztük, hogy Lige nem uszhatja meg a bérgyilkos szervezet tagjaként töltött éveket, eseményeket. Itt akkor azt láttuk, hogy megoldotta a Régens óriási dilemmáját, átsegítette magát a túlvilágra... De hova lett a Rangidős és a kisfiú?
A végére a maradék családja azért megkerült, hihetetlen hűséggel járt "haza" a régens vacsorázni....
Amúgy én azt sem értettem, hogy mi lett Wang kisasszonnyal???
Riamara 2021 szept. 16. - 12:47:25
(4440/4727)
Song of Glory 53. befejező rész
Bár sokan, és sokszor próbálták megfejteni, vajon miért is így lett vége a sorozatnak, ...nem igazán sikerült.
Nekem is van rá egy elméletem.
Szerintem az író és a rendező nem tudtak megegyezni a végét illetően. :D
Véleményem szerint az író logikátlan, és teljesen karakteridegen befejezést választott. A rendező pedig azzal próbált segíteni rajta, hogy igyekezett sejtelmesre venni a történéseket. Ettől pedig aztán, végképp értelmezhetetlenné vált.
Riamara 2021 szept. 15. - 15:30:24
(4439/4727)
The Song of Glory 52. rész
Eredetileg úgy gondoltam, hogy a két utolsó részt egyszerre teszem fel. De miután lefordítottam a végét, inkább másként döntöttem.
Szerintem ugyanis, itt az utolsó előtti résszel, kellett volna befejezniük a sorozatot. Így kerek egész, némileg nyitott véggel. A néző pedig saját fantáziája és belátása alapján hozzágondolja a megoldást.

Az utolsó 53. rész, teljesen logikátlan és értelmezhetetlen. Ez nem csak az én véleményem, hanem annak a sok száz hozzászólónak is, akik a Youtubon hangot adtak az értetlenségüknek. Senki sem tudta kitalálni, mi is járhatott az író fejében.
Így jó előre szólok, hogy azt csak saját felelősségre ajánlom megnézni. :D
Riamara 2021 szept. 13. - 16:25:51
(4438/4727)
The Song of Glory 51. rész
Lige akcióba lendül. Rangidős eltűnése miatt a gyanú hamarosan Wan kisasszonyra terelődik. Lige pedig csapdát állít.
Riamara 2021 szept. 11. - 20:02:15 Előzmény bori4
(4437/4727)
Én Dr. Csonton edződtem, úgyhogy nekem kicsit sem furcsa Chu Chu stílusa. :))
Boneshez képest ugyanis kifejezetten érzékeny és visszafogott. :))
Riamara 2021 szept. 11. - 19:56:25 Előzmény bori4
(4436/4727)
Chu Chu mamája nem szülés közben halt meg. Ezt csak azért mondta a nagyapa, mert ha kitudódik az igazság, akkor mindannyian hatalmas bajba kerülnek.
Ők ugyanis kivágták a babát a halott anyja hasából. Ami ugye még most is elég drasztikus megoldásnak hat, abban az időben pedig ördögtől valónak tartották.
Riamara 2021 szept. 11. - 19:44:45 Előzmény bori4
(4435/4727)
Jing úr azért küldte el a fiát An herceggel, hogy vigyázzon rá. Jing úr meg van ugyanis győződve, hogy a gyilkosságok és a hamis pénz mögött a régi lázadók maradékai állnak. Azok a lázadók, akik véleménye szerint, megölték An herceg papáját. Chu Chura is emiatt gyanakszik. Úgy véli, hogy a lány szándékosan csalta An herceget délre. Jing Yinek pedig az a dolga, hogy mindezt derítse ki.
Leng You pedig pont azért ment velük, mert ő meg Chu Chut védi, mivel megsejtette, mit tervez Jing úr.
Így most az a helyzet áll fenn, hogy mindenki, mindenki után szimatol. :)

És akkor erre jön még ráadásnak az a házassági huzavona. Amit ugye Jing úr talált ki. Meglehetősen önző indokból. Tisztában van vele, hogy a fia fülig szerelmes a Leng lányba. Ő viszont nagyon nem szeretne Leng tábornokkal rokonságba kerülni. Ezért próbálja rátukmálni a lányt a hercegnő fiaira. (Láthatólag kevés sikerrel) Hozzáteszem Leng You is inkább a Jing fiúhoz vonzódik.
bori4 2021 szept. 11. - 15:52:52 Előzmény Riamara
(4434/4727)
Aha... de ezek szerint a két fiú ezt nem tudja. Viszont az eltűnt férj bizonyára ...
A képen az öreg úr Jing Yi apja? miben mesterkedik??? Eddig úgy tűnt, hogy An herceg és Jing Yi jó barátok, de lehet, hogy nem is annyira???
Riamara 2021 szept. 11. - 15:36:58 Előzmény bori4
(4433/4727)
A hercegnő mama egyáltalán nem szeretné ezt a házasságot. Leng nagybácsi igen nagy hatalmú tábornok, és a hercegnő (bármennyire is kedveli Leng Yout, vagy hiszi azt, hogy a fiatalok szerelmesek egymásba) nem akarná, hogy a két család egyesüljön. Pláne nem úgy, ahogy a császár akarná, miszerint a tábornok fiú vegye el a tábornok unokáját.
És itt értünk el ahhoz a ponthoz, amit Chu Chu is kiszúrt. Mármint hogy az ikerfiúk kicsit sem hasonlítanak egymásra. Na ezt aztán hercegnő mamánál senki sem tudhatja jobban. Ugyanis az egyik gyerek tényleg nem az övé. Ez volt az ő második nagy titka. Ami most kipattanni látszik. Hiszen nem csak Chu Chunak szúrt szemet a dolog. A főeunuch is szimatot fogott. Mivel most nekiálltak siettetni a házasságot, csak idő kérdése, mikor derül ki, mit és miért tett anno a hercegnő. Abból pedig jó nagy baj lehet.
bori4 2021 szept. 11. - 15:31:41 Előzmény bori4
(4432/4727)
Nekem nagyon morbid volt, hogy Chu Chu vizsgálta a saját anyja csontvázát - amúgy ezektől a boncolási jelenetektől, mivel elég vizuális vagyok kezdek viszolyogni, mai szemmel nézve totál hihetetlen és visszataszító....
Korábban a nagyapa azt mondta, hogy szülés közben halt meg, amit már akkor sem értettem, na de most Chu Chu kiderítette, hogy megölték még szülés előtt. A halott anya hogy tudott szülni?????
bori4 2021 szept. 11. - 15:25:10
(4431/4727)
Chu-Chu és Leng csevegéséből kiderül, hogy a halottkém kislány fejlett antropológus is.... szerinte An herceg és Junli parancsnok nem is testvérek. Leng szerint pedig de, ráadásul ikrek... Na van itt gumicsont bedobva rendesen :)
Riamara 2021 szept. 11. - 15:24:40 Előzmény bori4
(4430/4727)
Igen, a régens időt akar adni Ligenek, hogy kinyomozza ki állt a császári özvegy és Wan mögött. Ugyanakkor ő legalább biztonságban lesz a börtönben. :)
bori4 2021 szept. 11. - 15:21:09 Előzmény bori4
(4429/4727)
Ez mondjuk világos beszéd.... De fenséges anyuka, nagynéni is ezt akarja???
bori4 2021 szept. 11. - 15:14:52 Előzmény Riamara
(4428/4727)
The imperial ....
Már a 15. rész után vagyok..
Belegabalyodtam itt abba a kérdéskörbe, hogy ki-kihez is menjen férjül-feleségül. Mit is akar végeredményben a császári hercegnő mama, mit szeretne az az öreg miniszter és a neje.... Meg hogy ki-kinek is a gyereke, unokája??? :-DD