8/10
ARCHDEVIL aug. 10. 17:48:15 8/10
(44/44)
Jó film, de még egyszer nem nézném meg. Nem az a polc, ahol a Legbelső félelem és a Ha ölni kell helyezkedik el (vagy mondjuk David Gale élete, régen láttam már).

Az alapmondat a filmben az, amikor valaki mondja, hogy: nem tökéletes a jogrendünk, de nincs ennél jobb. Szerintem ez elég véleményes. 12 full laikus kezébe adni ilyen súlyos döntési kényszert... akik előítéletek alapján döntenek, nagyon kemény téma.
9/10
Filmekmindig máj. 20. 15:50:06 9/10
(43/44)
Az utolsó jelenetben az ügyésznő egyedül ment el a fsz-höz (rendőrök nem latszódtak), mindenki gondoljon amit akar jellegű a film vége. Fickó vallomását (szarvas) nem lehet mivel cáfolni a gyanút leszámítva. Ügyész, ügyvéd kerdezherett volna többet a tanúktól. Stb. Az esküdtszék rendszere a világon a legostobább! Egy ideig látni párhuzamot a Tizenkét dühös ember c. filmmel,bár itt ugye egy kakukktojas van köztük nem csak a vádlott helyzete kérdéses. Amúgy dramaturgiailag rendbe van. Sajna a fsz. olyan csávába került amiből a többiek miatt nem szabadulhatott.
9/10
8/10
Cukros csirkecomb máj. 14. 23:01:48 8/10 Előzmény Mf7hd
(42/44)
Hm... a kontinentális Európában meg elég megkörnyékezni 1-2 bírót, akik amúgy magasan képzettek, viszont a morális tartásukat nem teszteli soha senki. Nekem tetszik, hogy az USA-ban a közösségért végzett szolgálatnak tekintik az esküdtszéki feladatot, és megvannak a szigorú feltételei az ebben való részvételnek. Azonban ha egy bíró szakszerűen veszi végig a rendelkezésre álló bizonyítékokat, akkor azzal egész biztosan nem foglalkozott volna, hogy

a vádlott mennyire jó ember, vagy hogy felelőtlen dolog volt-e aznap éjjel magára hagyni a lányt. Ez valóban csak az esküdteket érdekelheti, és az ügyész rá is ment erre a két szempontra. Csodálom, hogy az ügyvéd nem tiltakozott, és a bíró nem állította le ezeket a próbálkozásokat.

A film felvet kérdéseket, ezért érdekes, de a karakter-kidolgozások valóban elnagyoltak, sablonosak. Naná, hogy a pap (aki szabadidejében ügyvéd, vagy fordítva) morálisan is és a végkifejlet szempontjából is a legrosszabb tanácsot adja. Jó pap és jó ügyvéd nem ilyen tanácsot adott volna. Jó pap a lelkiismeretére figyelmeztette volna a srácot, és a jó ügyvéd is azt tanácsolta volna, hogy a lehető leghamarabb adja fel magát. Egyúttal próbált volna egy hatékony védekezési stratégiát is kidolgozni. Ráadásul látnia kellett, hogy a fickót mardossa a lelkiismerete, és sejthető volt, hogy le fogja buktatni saját magát.

Szóval azokkal értek egyet, akik szerint egyszeri megnézésre OK, de összességében elnagyolt volt a film. Eastwoodtól valóban láttunk már sokkal jobbakat.
kritikus intrikus 2025 nov. 07. - 16:35:18
(41/44)
ezzel a baromsággal egyetlen baj van, hogy Clint bácsi rendezte, és ezután egy ilyen középszer sablonos szartól is minimum egy nagy durranást vár a többség, pedig kb csak annyit ér amit az ember a reggeli klotyón merengés közben összefirkál egy vázlat füzet végébe...
Ha nem veszem bele hogy a műfajnak már 30 éve is voltak sokkal súlyosabb történetei, pl Nicholsonnal a "Becsületbeli ügy" még önmagában is egy bárgyún sablonos marhaság félbehagyott sztorival, logikai bukfencekkel.
Én 1 óráig bírtam aztán bezártam a böngészőt, még háttérzajnak is gyenge...
10/10
trev 2025 nov. 03. - 11:52:09 10/10
(40/44)
Eastwood megint megcsinálta. Nagyon jó film, amely úgy feszegeti a nyugati értékrend morális válságát, hogy közben nem moralizál, csak tükröt tart. (valaki emlegette korábban itt a Marvel-filmeket, ami nem is akkora hülyeség, mint alternatíva, tekintve, hogy azokban ugyanúgy ott a morális felelősség felismerése, de a következmények vállalása nélkül). 10 pont, nem is kérdés.
3/10
tesz-vesz 2025 ápr. 28. - 15:31:54 3/10 Előzmény József Futó
(39/44)
Nem szimpatikusak a szereplők, a főhös sem, semmi emberi nincs bennük, kivéve az ex nyomozót. egyszerűen nem jó nézni az egész filmet. a történet se úgy alakul, hogy bármiféle felemelő lenne benne, ez igaz a Schidler listájára is, de az mégis egy tökéletes, zseniális film; és a karakterfejlődése miatt egyedülálló is.
3/10
tesz-vesz 2025 ápr. 28. - 15:28:39 3/10 Előzmény Bagira82
(38/44)

a törvény teljes erejével lecsap rá az ügyész, pedig korábban lehetősége lett volna mentesülni a szigor alól, így sokkal nagyobb büntetésre számíthatna, ha megtörtént lenne ez az eset, aminek valószínűsége sokkal kisebb mint a lottóötösnek úgy érzem.

3/10
offtopic
tesz-vesz 2025 ápr. 28. - 15:26:09 3/10 Előzmény InteriorLulu
(37/44)
azért van újratöltve mert vannak különbségek, és az igazság itt is győzedelmeskedik a végén, csak nincs szájbarágva.
ahogy írtam is, statisztaként viselkednek a szereplők. nincsenek megírva rendesen, ezért is van logikai ugrás
7/10
rajdi 2025 márc. 26. - 00:31:16 7/10
(36/44)
A film nem rossz, de nem annyira jó, mint a mondanivalója. Azt veszem alapul inkább a pontozásnál.
9/10
InteriorLulu 2025 márc. 14. - 14:08:51 9/10 Előzmény tesz-vesz
(35/44)
A 12 dühös ember arról szól, hogy közülük egyvalakinek kétségei támadnak, így az esetet újból és újból megvitatják, miközben szép lassan mindenről ami addig egyértelmű és fekete-fehér volt, kiderül, nem az, ahogy bizonyos előítéletek is sorra dőlnek, míg végül a kezdeti általános meggyőződés át nem fordul pont az ellenkezőjébe - mondhatni győzedelmeskedik az igazság.
Ez a film egyáltalán nem erről szól.
Így aztán természetesen nem igaz, hogy a "12 dühös ember újratöltve" lenne.
Katarzist, katarzisélményt pedig nem is szándékoztak adni az alkotók, pont hogy nem az volt a cél, ez tökegyértelműen lejön.

Ami a logikai ugrást illeti (a másik hsz-ed kérdése), az olvtárs szerintem arra gondolhatott,
SPOILER
amikor valóban csak úgy a semmiből következve (amúgy közvetlen a két helyszínen való körbenézegetés jelenetei után) a tárgyaláson az esküdtek hirtelen a közös, egységes álláspontjukat jelentik be. Egészen addig ugyanis 6-6 volt az állás, ráadásul legalább ketten kimondva is hajthatatlanok voltak a nem bűnösséget illetően. Ez a megmagyarázatlanság speciel nekem sem tetszett.
9/10
Bagira82 2025 febr. 10. - 11:56:18 9/10
(34/44)
Valaki magyarázza el a végét köszi 🥺
9/10
József Futó 2025 jan. 25. - 12:12:05 9/10 Előzmény tesz-vesz
(33/44)
Hogy milyen szubjektív ez! Szerintem igen jó film (8/10), érdekes morális dilemmával, már ha van az embernek lelkiismerete. Arra is rávilágít, milyen elavult dolog az USA-ban jogi jártasság nélküli laikus emberek (esküdtek) kezébe adni a bűnös-nem bűnös döntést. Jól van megcsinálva, minden perce lekötött!
3/10
tesz-vesz 2025 jan. 23. - 16:49:09 3/10 Előzmény Gaddemon
(32/44)
milyen logikai ugrás?
3/10
tesz-vesz 2025 jan. 23. - 15:57:58 3/10
(31/44)
A 12 dühös ember újratöltve, borzalmasan rossz és unalmas film, semmiféle mondanivalóval, és semmiféle katarzissal.

hát nem egy Gran Torino.

Csak az időt veszi el az életből, de semmit nem ad, a színészek többsége mintha statiszta lenne, az esküdtek beszélgetéseiből látszik leginkább. Lehetett volna ez egy érdekes történet, de nem lett belőle semmi. Tucatfilm. Még esős napokra se ajánlom, mert hangulata sincsen, akkor már inkább nézzük meg mégegyszer Robert Downey Bíróját. annak van hangulata, atmoszférája. Az egy jó film.

5/10
Ferenc Nith 2025 jan. 19. - 23:19:45 5/10
(30/44)
Imdb kritika alapján néztük meg, ahol egy pozitív történetet ígértek. Hát, ez nem az. A film egy nagy ígérgetés, végig várjuk a katarzist, de a befejezés szégyentelen, gagyi, összecsapott, értékelhetetlen. Kihagyott cizzer.
7/10
lucashood6 2025 jan. 17. - 17:06:21 7/10
(29/44)
Jó film,jó történet,jó színészek.
7/10
offtopic
sexykex 2025 jan. 13. - 18:46:55 7/10 Előzmény Szíriusz
(28/44)
Bocs, de az álomvilágot felejtsük el. A kommunizmusból nyílegyenes út vezetett idáig. A nép, az istenadta nép ezt választotta. Én viszont épp elég öreg vagyok ahhoz, hogy feleslegesen ne izgassam fel magam.
Szíriusz 2025 jan. 13. - 13:07:25 Előzmény sexykex
(27/44)
Igen, a "normális" szó kulcsfontosságú mindenben. Normális ország / társadalom / kormány. Alaposan átgondolt - kidolgozott, stabil törvények. Előítélet mentesség, tolerancia, tisztesség, empátia, emberség, jogbiztonság. Ezek mentén irányítani, ezek mentén élni, de jó lenne nálunk is!
8/10
magicvoice 2025 jan. 12. - 20:15:35 8/10
(26/44)
Jobb volt, mint amire számítottam. Ez a film is olyan, mint általában az esküdtes filmek, de van benne egyetlen csavar, ami egy csomó társadalmi és emberi problémát vet fel. Ezt járja körül a film sok szempontból, és a legvégén a megoldás onnan jön, ahonnan nem is számítanánk rá.
7/10
offtopic
sexykex 2025 jan. 12. - 13:41:22 7/10 Előzmény Szíriusz
(25/44)
Igen, a filmben így van, de én a magyar viszonyokra gondoltam elsősorban. Sőt, ha van normális nyomozás, akkor bárhol máshol a világon úgy történhetett volna, ahogy írtam.

Megjelenik a helyi vagy országos médiában, hogy baleset történt, keresi a rendőrség az elkövetőt. A helyszínből és az időpontból az emberünk rájött volna, hogy őt keresik. Ha mégsem, akkor a szerviz jelentett volna, amiket ilyen esetben valószínűleg értesítenek.
Ha sokat szeretnénk okoskodni, akkor a BTK büntető tételei és a bírói gyakorlat is megérne egy misét, mert helyenként elképesztőek. De, mivel már a törvényekkel is baj van, túl messzire vezetne. Régen voltak az isteni törvények és az emberek igazságérzetét kielégítő, sokak által elfogadott törvények. Manapság vannak a politikusok törvényei, amit a parlament összetétele szerint összevissza módosítgatnak.