Téma: Kilenc

olahmiki1959 2012 okt. 31. - 01:36:22
(126/146)
Érdekes, a hûtlenség fogalma alatt gyakorlatilag mindenki szexuális hûtlenséget ért.
Talán jogosan, hiszen a mindennapi életben talán ez az a történés, ez az a dolog, amely mindegyikünkkel elõfordulhat, és ezzel találkozhatunk a leggyakrabban, ismerõsök, barátok, családtagok, vagy akár mi magunk is elkövethetjük, akár a valóságban, akár csak gondolatban.
Mi a hûtlenséggel a legnagyobb baj, miért érint meg bennünket a legjobban, legmélyebben, miért érezzük a legfájdalmasabbnak, a legtragikusabbnak, ha velünk történik, ha minket vernek át, ha minket csalnak meg, ha minket néznek hülyének, ha a mi érzéseinkbe gázolnak bele?
Mert az csalt meg bennünket, akit a legjobban szerettünk, vagy a mai napig szeretünk, amikben megbíztunk, akivel olyan élményeket, emlékeket éltünk át, amilyeneket senki mással, aki elõtt megnyíltunk, akikkel megosztottuk a legintimebb, legbensõbb titkainkat, gondolatainkat, akire feltétlen bizalommal néztünk, akivel biztonságban éreztük magunkat.
És ha ez az ember megcsal, átver bennünket, akkor úgy érezzük, hogy egy világ omlott össze bennünk.
Mindent meg tudunk bocsájtani, ezt nem.
A hûtlenséget, az árulást, a hát mögötti sumákolást, a bizalom kijátszását sehol senki nem bocsájtja meg, aki elárulja a szeretteit, a munkatársait, a kollégáit, a katonatársait, a csapatát, a közösséget, ahová tartozik, annak a világ különbözõ részein akár még halál is lehet a büntetése.
Vannak dolgok, amit úgy gondolunk, hogy csak azzal a szeretett másikkal élhetünk át, bizalmasan, szenvedélyesen, teljesen odaadva magunkat, a testünket, lelkünket, a személyiségünket, a gondolatainkat, a gesztusainkat, azt, hogy például az intim pillanatokban olyan arcunkat láthatja a másik, amely arcunkat senki más, olyan gesztusainkat, szavainkat, megnyilvánulásunkat, kitárulkozásunkat, amely mindenki más számára rejtve marad.
Ha ebbe gázol bele valaki, arra nincs bocsánat, nagyon nagy szerelem, és érzelmi kötõdés kell ahhoz, hogy egy ilyen ballépést az ember meg tudjon bocsájtani, vagy túl tudjon lépni rajta.
offtopic
Ezüstliliom 2012 okt. 30. - 22:58:34
(125/146)
Kár személyeskedned. Azt meg fõleg nem értem, miért érzed sértve magad, hisz nem csak férfiakról beszéltem. Talán találva érezted magad?
offtopic
Vinogradov 2012 okt. 30. - 22:49:48
(124/146)
Oly boldog vagyok, Ezüstliliom, hogy te erkölcsi fennsõbbséged dicsfényében ragyogva igazságos ítéletet mondsz a férfinem fölött.

Mily nemes és mily nagyszerû ítélet ez!

Ah, boldog lehet minden férfiú, hisz általad már eleve megítéltetett: ki hûtlen, "levesbe meend", ki hû, az talán már rászolgált megbecsülésed morzsáira.

Mily szép s egyszerû is így az élet e földtekén!
offtopic
Ezüstliliom 2012 okt. 30. - 21:57:33 Előzmény Vinogradov
(123/146)
Nézd! Nem Neked szólt a hangnem, hanem annak, hogy védelmedbe vetted a hûtleneket. Igen, elég nagy bûnnek tartom. Számomra is sokat mond, hogy mások (pl. Te) nem tartják annak. Ez elég szomorú. És nem, ebben nem alkuszom meg. Ha ezen múlna, inkább egyedül élnék. Nem hiszem, hogy hûtlenkedésre lehet harmonikus párkapcsolatot építeni.

A szakértõséget pedig a filmszakmára értettem, nem a párkapcsolatokra.
offtopic
Vinogradov 2012 okt. 29. - 22:28:40 Előzmény Ezüstliliom
(122/146)
Én itt hsz-ek óta szenvedek, te meg egyetlen szóban összefoglalod a lényeget: "szubjektív". Igen - úgy érzem, ez a gondolkodás messze túl van a szubjektív megítélés objektív határain. Már ha van értelme ennek a hangzatos szóösszetételnek. :)
Vinogradov 2012 okt. 29. - 22:23:05 Előzmény 4427
(121/146)
Köszönöm!

Ha csak ez alapján az alakítása alapján jegyeznénk meg Fergie nevét, akkor szerintem nagyon lehetne szeretni. Komolyan - ebben a filmben tökéletesen a helyén van a karaktere és meglepõen jól, szenvedélyesen és zsigerbõl játszik. Sõt, még a betétdala, amit õ szerzett is remek.

Csak az a Black Eyed Peas, csak azt tudnám feledni... :)

Marlon Cotillard viszont fantasztikus - neki vagy nincs rossz filmje, vagy még egyet sem láttam. Emlékszem, mikor életemben elõször találkoztam vele Tim Burton "Nagy hal" c. mozijában, ahol csupán csak mellékszerepet játszott, de már ott éreztem, hogy ebben a lányban annyi minden van, hogy nem lehet, hogy csak ennyit lássak tõle. Aztán jött a Hosszú jegyesség bosszúálló angyala, a nagy szerelem a Szeress, ha mersz-szel, a Piaf megrendítõen erõs és lélekbemarkoló portréja (a legsokszínûbb alakításával!). Aztán jött az Életem a levegõben, a Fekete doboz, a Fair play. Megdöbbentõen erõs volt a Közellenségek elsõ részében, tökéletesen illett Woody Allen Párizsába is és még a Nolan-féle Batman-trilógia harmadik darabjában is fantasztikusan jó karaktert hoz.

Most meg a Nine-ban kápráztatott el...

Egyébként Marion egyike azoknak a színésznõknek (Clotilde Hesme, Audrey Tatou, Ludivine Sagnier, Virginie Ledoyen, Christia Theret stb.) akik annyira megszerettették velem a francia film nagyjából tizenakárhány éves legújabb újhullámát. :)
offtopic
Vinogradov 2012 okt. 29. - 21:59:33 Előzmény Ezüstliliom
(120/146)
Kedves Ezüstliliom!

Nem akarlak én semmivel befolyásolni - csak leírtam, hogy gondolom. Nem vagyok szakértõ, mert ebben a dologban nem is lehet "szakértõnek" lenni. De ha nekem, férfiként, nem lett volna számos megalkuvásom bizonyos dolgokkal a párválasztás terén, ma sem volna barátnõm. És pláne nem volna harmonikus párkapcsolatom.

Az viszont valamit jelez felém, hogy a baráti jótanácsot befolyásolási szándéknak, a hûtlenséget pedig a világ legborzasztóbb és leghalálosabb bûnének tartod.

De nem akarlak megmagyarázni semmiképpen.

Éld a saját életed, járd a saját utad!
Ezüstliliom 2012 okt. 29. - 14:26:18
(119/146)
Igen, természetesen szubjektív. Ezért is hangoztattam, hogy nem szakértõi vélemény.
Ezüstliliom 2012 okt. 29. - 14:25:33
(118/146)
Ugyanmár! Már had döntsem el én, kinek adok esélyt párkapcsolat szempontjából és kinek nem! Túl rövid az életem ahhoz, hogy csélcsap férfiakra pazaroljam, akik összetörik a szívem. Tehát részemrõl mehetnek a levesbe. Az meg, hogy megváltoznak... Bocs, de nevetnem kell. Az ilyen férfi/nõ nem változik, maximum pár hónapra/évre erõt vesz magán.
euTanázia 2012 okt. 29. - 13:48:03
(117/146)
Ahol nálad a mérce kezdõdik, az bizony nagyon szubjektív, az általam látott világ ennél sokkal összetettebb, bár magam sem vagyok szakértõ.
Nincs is ezekkel semmi baj, mind a saját utunkon megyünk.:)
4427 2012 okt. 29. - 08:00:27
(116/146)
Gratulálok a mini-elemzéshez. Én is így látom. Azzal a különbséggel, hogy a film elõtt azt sem tudtam, hogy ki az a Fergie. Most viszont megjegyeztem. Ugyanis nevéhez fûzõdik a film egyik legfergetegesebb jelenete.
http://www.youtube.com/watch?v=foqgaD6-ERI&feature=related
Bár Marion Cotillard sem semmi:
http://www.youtube.com/watch?v=UlQ5d9bEYH8&feature=related
(a változatosság kedvéért, ez, ugye, nem a filmben látható módon)
Vinogradov 2012 okt. 29. - 07:00:53
(115/146)
Wow*...

http://www.youtube.com/watch?v=7C7ZvC6ZVOU

_______

*Nem is olyan rég még örültünk, ha egy fanvideoban megjelent egy adott film pár általunk kedvelt jelenete. Most meg elárasztják a netet a minõséginél minségibb munkák. Ez is fantasztikus... :)
offtopic
Vinogradov 2012 okt. 28. - 21:57:29
(114/146)
Akkor nyitot kapukat döngettem - bocsáss meg. :)
offtopic
Vinogradov 2012 okt. 28. - 21:53:53
(113/146)
Kedves Ezüstliliom!

Régebben én is hajlamosabb voltam keményen ítélni emberi hibák és bûnök tekintetében - kérlelhetetlen és drákói, sõt, lykurgos-i szigorral csaptam le. Az embernek adott esetben magában kell csalódnia, hogy megtanulja, hogy "ne ítélj, hogy ne ítéltess". Ez nem parancs ott sem, ahol elhangzik. Csak jó tanács.

Nem szoktam megítélni embereket, csak emberi cselekedeteket, pontosan ebbõl következõen.

Az, hogy "pondróság" megcsalni a házastársunkat, nem lehet kérdés. Az, hogy az pondró, aki ezt elköveti, már sokkal inkább az. Az meg, hogy "mehet bele a levesbe", számomra elfogadhatatlan hozzáállás. Az emberek tudnak és képesek változni - legalább annyira, ahogy bûnt is képesek elkövetni. Ilyenek vagyunk, emberek vagyunk. Viselnünk kell a felelõsség terhét, de képesek vagyunk fordítani a sorsunkon. Aki hátat fordít és nem bocsát meg soha, az valószínûleg nagy hibát követ el.

(Ahol szó esik arról, hogy "ne ítélj, hogy ne ítéltess", ott az is elhangzik valahol, hogy adott helyzetben "hetvenhétszer hétszer" megbocsátani sem botorság.)

Nem akarlak természetesen Téged sem bántani: el tudom képzelni, hogy sok sötét és negatív példát láttál magad körül, amelyek megérlelték benned ezt az ítéletet. De egy idézetet azért, ha megengeded, megosztanék Veled: "s ezt az emberiséget, hisz ember vagy, ne vesd meg."

Ha pedig ember vagy és nem vetheted meg az emberiséget, akkor ezt az egyes emberrel pláne nem teheted meg.

Fentebb Pilinszkynek azt a megfogalmazását idéztem, hogy szûkség van a "figyelem" bizonyos "iskolázottságára", ahhoz, hogy igazán nyitott szemmel járjunk a világban. Ez az üzenet egyikünk számára, így számodra sem lehet irreleváns...
J.Heller 2012 okt. 28. - 20:10:15
(112/146)
Persze, hogy nem lehet összehasonlítani az almát a liliommal. Más kor, más mûfaj, de a férfiak annyira szeretnek gyengén az erõs nõk karjaiban erõt találni. Hát ennyiben hasonlít. A többi meg tényleg hasonlíthatatlan.
Ezüstliliom 2012 okt. 28. - 19:03:42
(111/146)
Ja! És lehet akármilyen sármos/"elbûvölõ", az nem változtat a pondróságán. Sosem bírtam a Casanova tipusú pasikat. Ha egyszerre több nõvel kavar, mehet a levesbe. Sok férfiban csalódtam, mikor nõs létükre nekem kezdték csapni a szelet. És akkor persze jön a tipusszöveg, hogy "lelki válságban" vannak. Önzõ barmok! És a feleségük, akit megcsalnak egy fiatal pipivel, az miben lesz, ha megtudja??? Majd ha ráérek egy kicsit, sajnálom õket.:/
Ezüstliliom 2012 okt. 28. - 18:47:13
(110/146)
Nekem a hozzá hasonlók mind pondrók. Önzõ és hazug volt, mindenkit kihasznált, senki érzéseivel nem törõdött, de õt azért mindenkinek sajnálnia kellett.:/
Vinogradov 2012 okt. 28. - 18:20:23
(109/146)
Más kor, már mûfaj, más viszonyok, más filmes kultúra és alkotói hozzáállás. A Szindbád valóban óriási, egyetemes filmtörténeti értékû alapmû, ez pedig nem. De más súlycsoportot képviselnek, így semmiképpen nem hasonlítgatnám össze õket.
J.Heller 2012 okt. 28. - 17:44:31
(108/146)
Én nõ vagyok, túl életem delén. El kellett ezt a kort érnem, hogy bölcsen megértsem a fõszereplõ lelkét. Szindbád-feelingem volt, míg néztem. Ez sem volt rossz, de a Szindbád ebben a mûfajban verhetetlen. A trió: Krúdy, Huszárik, Sára remekmûvet alkotott. A színészekrõl már nem is beszélve.
offtopic
Vinogradov 2012 okt. 28. - 16:15:18
(107/146)
Lehet, hogy nagyon-nagyon fogsz haragudni rám azért, amit most írok, de semmi rossz szándék nincs bennem, amikor megkérdezem: lehet, hogy Daniel Day-Lewis szubjektíve csak nem volt elég elbûvölõ számodra ahhoz, hogy elviseld a "pondróságát"?

Szerintem a karakter nem pondróbb "pondró", mint a filmtörténet más "szoknyapecér"-figurái. De komolyan... :)