Téma: Kim Nam-gil

76 babika 2011 szept. 26. - 09:36:07
(22767/65967)
Tea Koreában a dátumok 2000 év folyamán hátrálnak. ez sok imádásrecept részét képezte miközben remélte, hogy a jó illatok el fogják érni a mennyei isteneket. Teát mutattak be Koreában, amikor buddhizmust hoztak be Kínából, és késõbb a koreai teaszertartást idézte elõ , melyik Koreának több mint 3000 van.

Eredetileg teát használtak szertartásos célokra vagy a hagyományos füvekbõl készült gyógyszer részeként . Fess zöldre teát, ahogy azt használják Kínában és Japánban az egyetlen fajta teát nem szívják magába Korea . Nagy számú tea, ami gyümölcsökbõl készült, a levelek, a magok vagy a gyökerek élvezettek. A tea öt ízét megkülönböztetik Koreában: édesség, savanyú, sós, keserû és csípõs.
76 babika 2011 szept. 26. - 09:23:17
(22766/65967)
A SÁMÁN ÉS A FIÚ

Élt egyszer egy sámán, aki ravaszságban, hazugságban és csalásban mindenkin túltett.
Míg a többi sámántól csupán annyi tellett, hogy a rossz szellemet elûzze, ez a sámán felfalta, és elpusztította õket.
- Mit ér, ha csak elûzik a rossz szellemeket? Ha életben maradnak, bármikor elõjöhetnek! Ezért én összerágom, és felfalom õket. Ha a gyomromba jut egy rossz szellem, menten elpusztul!
A ravasz sámán azzal dicsekedett, hogy azért képes ilyen csodás dolgot véghezvinni, mert "tisztelt uram"-nak szólította a Föld Szellemkirályának veséjét, melyet megevett.
Ez a sámán, valahányszor elment valamelyik házhoz szertartást tartani, elõször varázsigéket mormolt egy ideig, aztán énekelt, és táncolt, majd miután mindezeket a ceremóniákat elvégezte, kést rántott elõ, és az egész házat végigkutatta, hogy a rossz szellemet megtalálja. Eközben vagy a kerítés tövébõl, vagy a fal aljából, vagy valamilyen szögletbõl egy vörös papírdarabot rántott elõ. Ebben a vörös papírban lakozott a rossz szellem.
A sámán a papírdarabot egy ideig a markában tartotta, varázsszavakat mormolt, majd fura hangokat hallatva, a papírból apró, ember formájú vöröses tárgyat vett elõ. Ez a vöröses figura volt a gonosz szellem.
Ilyenkor a sámán ezt kiáltozta:
- Halljad szavaim, te elvetemedett, kóborló rossz szellem! Úgyis keserû ez a földi élet, ne kínozd még te is a jóravaló emberek életét! Szokga-csalli, vanga-csalli,* tüstént semmisülj meg az én gyomromban!
Ezzel bekapta a "rossz szellem"-et, és megette.
A csodálatot keltõ szellemidézésnek nagy híre támadt mindenfelé.
- A sámán felfalja a gonosz szellemet!
- A rossz szellem nem akart elpusztulni, és hangosan sírt!
- A sámán elpusztította rossz szellemet, mire az egész ház népe megkönnyebbült!
Az ilyenfajta szóbeszédek csak növelték a sámán tekintélyét.
Egy nyáron, mikor Pák Csám Csiék egyetlen leánya hirtelen megbetegedett, és már jóformán a halálán volt, valaki azt ajánlotta, hozzák el a csodatevõ sámánt, és próbálják megidézni a rossz szellemet. Pák Csám Csi hajlott a szóra, és másnap magával hozta a sámánt.
Aznap este, hogy Pák Csám Csi a sámánt elhívta, Dori, Pák Csám Csiék fiatal kaszás legénye, aki szénával megrakodva érkezett haza a sötétség beálltakor, a ház mögött arra lett figyelmes, hogy egy ember görnyed az öreg fa alatt, és valamit a földbe temet. Dori óvatosan visszahúzódott, és ahogy jobban szemügyre vette, a guggoló emberben a sámánra ismert.
Dorinak furcsa ötlete támadt. Megvárta, amíg a sámán eltávozott, aztán lopva a fa alá surrant, és a fa gyökerei alól egy papírcsomagocskát kapart elõ.
Dori a kezébe vette, és megnézte, mit talált, s látja, hogy a vörös papírban malátapépbõl gyúrt, ember formájú kis figura van.
Dori ekkor rájött a sámán turpisságára, elszántan megette a malátapépbõl gyúrt figurát, s helyette trágyából egy hasonló, ember formájú figurát gyúrt, becsomagolta a vörös papírba, majd a fa alá ment, és ugyanoda rejtette, ahol találta.
Másnap Pák Csám Csi házába beállított a sámán; egy ideig varázsigéket mondott fennhangon, aztán táncolt és énekelt, majd elõrántott egy nagy kést, és hozzálátott a rossz szellem kereséséhez.
Akkorra már nagyszámú nézõsereg gyûlt össze. Dori is a bámészkodók közé vegyült, és feszült figyelemmel nézte a sámán mozdulatait.
A sámán hirtelen, mint amikor a szél meglebbenti a hosszú szoknya alját, ide-oda futkosott, és a ház mögött álló nagy fa alá szaladt.
- Gyere elõ, te elvetemedett gonosz szellem! A fa szelleme nem fogad be többé téged! - kiáltozta nagy hangon, s a földbõl egy vörös papírdarabot kapart ki, a papírból pedig apró, ember alakú figurát vett elõ, és elmondta a szellemûzõ varázsszavakat:
- Szokga-csalli, vanga-csalli, tüstént semmisülj meg az én gyomromban!
Szájába vette a figurát, és fogát csattogtatva, beleharapott.
De nagy öklendezés közben azon nyomban kiköpte, amit a szájába vett. A közelben álló emberek orrát trágyaszag csapta meg.
Ekkor elõállt Dori, és ráförmedt:
- Én ettem meg a malátapépbõl gyúrt rossz szellemet! Te pedig edd meg a trágyából gyúrtat!
Aztán megköszörülte torkát, s elejétõl a végéig elmesélte mindazt, amit elõzõ este látott.
A sámán pedig úgy elillant onnan, mint egy pórul járt patkány, azóta sincsen se híre, se hamva.

Koreai mese.
76 babika 2011 szept. 26. - 09:20:00
(22765/65967)
A RIZSLEPÉNYT EVÕ BUDDHA

Volt egyszer egy szegény legény, aki más hajlék híján egy elhagyott kolostor zugában élt.
Egy reggel, amikor a legény száraz gallyat gyûjtött a hegy tövében, ismeretlen asszonyt pillantott meg, aki fateknõvel a fején kaptatott a hegyi ösvényen.
A legény nagy hirtelen egy Buddha szobor mögé rejtõzött, és onnan figyelte az asszonyt.
A gazdagon öltözött asszony lerakta a fején cipelt teknõt, egy csomó rizslepényt tett a Buddha szobor elé, majd mélyen meghajolt, és így esedezett:
- Könyörgök hozzád, mindenható Buddha! Magtárunkban ott dohosodik a rizs, pénzes ládánkban megrozsdásodik a pénz, mégis olyan nagy a mi aggodalmunk, mint a The-szán,* mert nem találunk férjet egyetlen lányunknak. Kérve kérlek, adj lányomnak rangos családból való, tehetõs, eszes võlegényt. Hallgasd meg a kérésem, mindenható Buddha!
A legény, az asszony könyörgését hallva, alig tudta visszafojtani kitörõ nevetését, s mivel mindenekelõtt attól tartott, hogy hangosat kordul a gyomra, hamarjában elemelte a rizslepényeket, és jóízûen megette.
A gazdag házból való asszony egy idõ múlva körülnézett, s nem tudott hová lenni a csodálkozástól.
A rizslepény eltûnt az utolsó szálig!
- Ez igazán különös! Úgy látszik, a mindenható Buddha meghallgatja a kérésem, ha megette a rizslepényeket - suttogta az asszony, és elégedett ábrázattal hagyta el a kolostort.
A gazdag ház asszonya másnap, harmadnap is hozott rizslepényt magával, s könyörgött Buddhához. Az éhes legény mindannyiszor telerakta bendõjét.
Telt-múlt az idõ, és egy napon, vagy fél hónap múlva, a gazdag asszony, imáját befejezve, keserûen panaszkodott:
- Úgy látszik, a mindenható Buddha is tud könyörtelen lenni! A rizslepényt nem utasítja el, a kérésemet viszont nem hallgatja meg.
Ekkor a legény gondolt egyet, és mély hangon megszólalt a Buddha szobor mögött:
- Miféle meggondolatlan beszéd ez? Egy hónapja sincs, hogy ide jársz imádkozni, s máris a kérésed teljesítését hiányolod? Valóban kapzsi teremtés vagy!
A gazdag asszony, aki ijedtében majd elájult, és maga is túlzottnak tartotta panaszát, így szólt könyörögve:
- Szánom-bánom bûnömet, nem cselekedtem helyesen. Csak még ez egyszer kérek bocsánatot! - s oly mélyen hajtotta meg magát, hogy az orra csaknem a földet súrolta.
A legény ekkor feddõ hangon újra megszólalt:
- Hallgasd, amit mondok! Úgy tudom, sokat ütlegelted a szegény emberek hátát, és úgy gyûjtötted pénzedet és vagyonodat, s még azt várod, hogy néhány rizslepényért jó võt szerezzek? Micsoda zsugori lélek vagy!
Buddha szavait hallva, az asszony így gondolkozott:
"Tyûha, azt hittem, hogy a mindenható Buddha csak akkor segít, ha rizslepényt kap! A mi házunk minden zuga tele van földi javakkal! Mivel vétettem a mindenható Buddha ellen, szigorú büntetésben lesz részem! Ezért ki kell õt engesztelnem áldozatokkal!"
Attól fogva a Buddha nemcsak rizslepényt kapott, hanem finomabbnál finomabb ételeket: disznócsülköt, frissen sült halat, ízes gyümölcsöket és olajban sült omlós, cukros süteményt.
Így telt el megint fél hónap, s akkor a legény így szólt a Buddha elõtt térdeplõ, imádkozó asszonyhoz:
- Hallgasd, amit mondok! Mivel látom, hogy kérésed szívbõl jön, én, a mindenható Buddha, segítek rajtad. Holnap reggel menj ki a folyó partjára, s egy nem éppen fiatal, horgászó legényt találsz ott. Ne is kérdezd, csak vidd magaddal, s add neki vagyonod felét és a lányodat! Ha megfogadod tanácsomat, házadba boldogság költözik. Ha nem engedelmeskedsz, megbüntetlek!
Az asszony vidáman, táncoló léptekkel tért vissza a faluba.
Másnap reggel a gazdag ház asszonya kiment néhány szolgájával a folyó partjára, és ott egy nem éppen fiatal, horgászó legényt pillantott meg. Se szó, se beszéd, magával vitte, és menten nagy lakodalmat csapott annak rendje, s módja szerint. Buddha tanácsára a legénynek adta fele vagyonát is.
Így házasodott meg a szegény legény, aki más hajlék híján egy elhagyott kolostor zugában élt.
Az újdonsült anyós, aki a turpisságot nem is sejtette, jártában-keltében egyre azt hajtogatta, nagy kevélyen dicsekedve:
- Tudjátok, milyen ember a mi vejünk? Olyan, akit a mindenható Buddha küldött az égbõl!

Koreai mese.
76 babika 2011 szept. 26. - 09:16:27
(22764/65967)
우리는 우리가 모르는 것에 대해서는 모르는 만큼 비례해서 더 두려워한다.
Mindentõl csak olyan arányban félünk, amennyire tudatlanok vagyunk velük szemben.
76 babika 2011 szept. 26. - 09:15:28
(22763/65967)
용서란 죄수를 석방하는 것과 같은데, 여기서 죄수는 바로 당신자신이다.
Megbocsátani azt jelenti, felszabadítani egy rabot, mikor a rab te magad vagy.
76 babika 2011 szept. 26. - 09:13:21 Előzmény Maryu
(22762/65967)
Hát,Maryu ez az egyik kedvenc képem jól bele választottál./KNG/.
76 babika 2011 szept. 26. - 09:08:22
(22761/65967)
Hát azt hiszem hogy ezt a szép összeállitást nem lehet megunni,annyira meghatározza Bidám és Misil kapcsolatát a filmben,nagyon jó vidi.
76 babika 2011 szept. 26. - 09:04:32
(22760/65967)
Anna nagyon jó kép,te mindig a legjobb képeket halászod ki,nagyon édes rajta./KNG/.
76 babika 2011 szept. 26. - 09:03:02
(22759/65967)
Anna egyet értek lehetne a fórum indulója ha mindenki bemeri vállalni a pikáns részeket is a versben.
76 babika 2011 szept. 26. - 09:00:19 Előzmény kriszti97
(22758/65967)
Szia Kriszti,nagyon jó a vers amit írtál,nagyon találó,és vicces,szerintem tök jó lett.
76 babika 2011 szept. 26. - 08:58:21 Előzmény Cilia
(22757/65967)
Szia cilia,nagyon aranyos a vidi,csak kár hogy nagyon rövid,de szerintem KNG mindig viccel,nem lehet nála tudni mikor gondolja komolyan,láttam egy olyan szülinapi rajongói össze jövetelt,ahol imitálta hogy leveszi az alsó gatyáját,de nem tette pedig a csajok ugy vísítottak,KNG mindig viccel.
76 babika 2011 szept. 26. - 08:54:04 Előzmény kje
(22756/65967)
kje ez a kép nagyon tetszik,nagyon aranyosak rajta.
76 babika 2011 szept. 26. - 08:52:34 Előzmény ani.net54
(22755/65967)
Szia de jó ezt meg hogy találtad,még nem is láttam,de szerintem még sokat nem is láttam még,köszi,nagyon klassz.
76 babika 2011 szept. 26. - 08:48:16 Előzmény ani.net54
(22754/65967)
szia hát motorozni jó is, én mindennap ,avval megyek,dehát az ennyém nagyobb robogó,de a szabadság érzés rajta,fantasztikus érzés.Szerintem sokkal jobb mint egy kocsi.
76 babika 2011 szept. 26. - 08:45:29 Előzmény Ellana
(22753/65967)
Jaj de jó angyalos kép,nekem is van de az nem ilyen,élethû,mint a tiéd./KNG/.
76 babika 2011 szept. 26. - 08:42:58
(22752/65967)
Szerintem nem õ énekli de nagyon hasonlít rá.
76 babika 2011 szept. 26. - 08:40:50
(22751/65967)
Szia ha itt a háton cipelésrõl beszéltetek,szerintem,szeretetbõl,és szokásból viszik egymást a hátukon,törödésbõl.
76 babika 2011 szept. 26. - 08:32:56
(22750/65967)
kje,köszi a tájékoztatást de ez a vonat olyan gyorsan megy,nem ugy mint a miénk,hogy nálunk ez nem is lenne jó.Jó lenne rá jegyet venni, mert olcsóbb,mint a miénk,és kulturáltabb is,de ez felgyorsul,és már az Országunkból is ki ment.
76 babika 2011 szept. 26. - 08:29:42
(22749/65967)
Szia Anna,sajnos a mai,játékodnál ,nem leszek mert aludnom kell,két éjszakázás uttán,majd este felé be pillantok.
kje 2011 szept. 26. - 08:26:55
(22748/65967)
Ennek a vonatnak az a neve, hogy "Hallyu" vonat és a turistákat hurcibálja Dél-Koreában mindenféle nevezetességekhez és forgatási helyszínekhez. Veszünk rá jegyet ? :-)))