Téma: Ladánybene 27

kata3 2014 márc. 08. - 09:52:42
(4/4)
A raszta szív, raszta szív örökké dobog! :-)
Kell egy ház lent az óceán partján http://www.youtube.com/watch?v=1IqBdu8ML7g
Kell egy hirdetés http://www.youtube.com/watch?v=VFxb58I7dcI
kata3 2013 aug. 11. - 16:47:27
(3/4)
A legjobb méreg http://www.youtube.com/watch?v=eT4fXlzJhyg
Jobb, mint az eredeti! :-)
offtopic
kata3 2011 dec. 04. - 23:57:06
(1/4)
Már 20 éves a reggae Magyarországon.
20 évvel ezelõtt, 1991. november 30-án jelent meg az elsõ Ladánybene 27 album a PolyGram-Zebra kiadó gondozásában.
Bodnár Tibor zenekarvezetõ az alábbiak szerint idézi fel az eseményeket, ami már szinte történelem. A reggae stílus magyar történelme: A mai világban nem tûnik nagy szónak, ha egy zenekar kiad egy albumot, de 1991-ben még épp csak oldódott a korábbi MHV (Magyar Hanglemezgyártó Vállalat) egyeduralma. Az egyik elsõ külföldi kiadó a PolyGram volt, aki a hazai zenéket Zebra néven futtatta.

A 80-as évek végén, amikor még csak alakult a kereskedelmi média, csak egy szûk rétegnek adatott meg, hogy lemeze legyen, hogy a TV-ben szerepeljen, hogy dalaik a rádióban szerepelhessenek. Ezért aztán nagyon nagy dolog volt, amikor 1990 nyarán Szigeti Ferenc (Zebra Kiadó) felajánlotta az elsõ album megjelentetését!
Mivel akkoriban az LB27 mûsorának csak egy részét tették ki ska és reggae számok, Szigeti kikötötte, hogy az album stílusa tisztán reggae legyen, legyünk mi az ország reggae zenekara. Bár Feri a reggae pop vonalában gondolkodott – máig is emlegeti, hogy nem írtunk Laid Back szerû Sunshine reggae-t és nem énekeltünk Suzanáról. A Rastafari címû dalunk viszont bejött Neki és látta az 1990-es Tokaji Rock Gyermekei Tábor közönségén, hogy jó úton járunk. Látta az erõt, a lelkesedést is bennünk, ezért is állt elénk a Magyar Rádió folyosóján a lemez ötletével.

Összeraktuk az elsõ hazai reggae albumot, ami csak és tisztán ska és reggae zenékbõl állt! Ilyen nem volt még itthon, sõt a reggae és ska sem volt jelen a hazai zenékben. A UB40 volt az ismert reggae banda, a rádió néha lejátszotta Marley top dalait (Could You Be Loved, No Woman, No Cry, Buffalo Soldier), az akkori disco õrületben a Life is life, a Suzana és néhány Gombay Dance Band és Eddy Grant felvétel okozott képzavart azokban a fejekben, akik legalább nyitottak voltak a reggae-re… A SKA-ról újságban olvastuk, hogy balkáni eredetû zene, mert volt egy bajai banda (Fórum), akik szerbül is énekeltek. Voltak SKA bandák akkoriban (Fals, Skanzelizé, Kabinet Rt.), akik a brit ska vonalán mozogtak, zászlaikon a Madness, vagy a Bad Manners üzenetével.

Mi is ebben a reggae nélküli világban nõttünk fel, ne felejtsük, hogy az internet is évekkel késõbb jelent meg, ezért az autentikus jamaicai zenékért jamaicába kellett utaznunk, de ez már egy késõbbi történet.
Megszületett az elsõ reggae banda, az elsõ reggae album és ezzel egy kis rést ütöttünk a falon a reggae, a roots reggae számára!
20 év telt el azóta, ma már minden elérhetõ a netrõl, vannak reggae és ska mûsorok rádiókban, mûködik a sound system kultúra, vannak roots reggae és ska bandák, MC-k, énekesek, ismerjük a DUB rejtelmeit. Több jamaicai banda járt már Magyarországon és a Reggae Camp nyaranta csokorba fogja a „Massive”-ot!
Hosszú és rögös út volt ez idáig, de még csak a felénél járunk...