8/10
marxengelszleninsz febr. 23. 13:40:53 8/10 Előzmény Shela
(16/16)
Örülök, ha sikerült kicsit érthetőbbé tenni a filmet. Ezek szerint nem hiába olvastam annak idején annyi Mattyasovszkyt :)
Shela febr. 22. 19:24:52 Előzmény marxengelszleninsz
(15/16)
Azt nem írtam, hogy bankszámlára fizetek, de egy köszönömmel mindenféleképpen! Nagyon jól leírta a történteket valóban ezt láttuk, csak azt nem tudom, hogy miért érdekesebb nekem az ön leírása, mint a film? Lehet, hogy ez az a történet ami írott szövegben izgalmasabb, mint filmen!? Még egyszer köszönöm a történet valóban érthető vázolását, így már nem néztem meg hiába.
8/10
marxengelszleninsz febr. 22. 18:57:36 8/10
(14/16)
Nem volt ez rossz film! Egyáltalán nem, bár tény, a készítők nem sok fogódzót adtak a megértéséhez, úgyhogy kell hozzá némi agymunka. Viszont látom vannak, akik fizetnének érte, ha valaki leírja, miről is szólt a film, úgyhogy nemsokára küldöm a számlaszámom :)

A történet "röviden":

A francia titkosszolgálat egy informátor jelentése alapján különítményt küld Barcelonába, melynek feladata az, hogy meghíúsítson egy nemzetbiztonsági kockázattal járó, titkos dokumentumokat érintő tranzakciót.

A dokumentumokat tartalmazó aktatáska szállítója a Colon hotelbe megy, azonban a táskát elővigyázatosságból a feleségére bízza, aki elhelyezi azt egy csomagmegőrzőben. A férfit a hotelben az elhárítás ügynöke megöli, hogy megakadályozza az átadást, megszerezze a táskát és kiiktassa az összekötőt. A táskát azonban nem találja, és sietve el kell tűnnie.
Ezután jelenik meg a szobában Feriaud (Ventura) akit az időközben odaérkező ellenséges kémhálózat ügynöke leüti majd elszállítják (a hullával együtt) egy üzemen kívüli, rozoga külvárosi szülészetre, amely a hálózat ideiglenes központja.

Mivel azt feltételezik, hogy Feriaud is ügynök, ezért megpróbálják pszichikai trükkel kiszedni belőle a táska hollétét. Feriaud az egyik lepukkant kórteremben találkozik a pszichotikus szerekkel szétroncsolt agyú Raphaellel, aki valójában nem más, mint az elhárítás korábban elfogott informátora. Feriaud fogvatartói közben rájönnek, hogy ő csak véletlenül keveredett a történetbe, így másnap elengedik.
Csakhogy Feriaud nem nyughat és kíváncsiságból visszamegy a hotelbe, ahol viszont egy újabb hullát talál. A hulla nem más, mint az elhárítás egyik ügynöke, aki megpróbálta a szobában felkutatni a táskát, és akit a hálózat kiiktatott.

A hálózati egység vezetője - az esőkabátos nő - feltelefonál a szobába, ahol épp Feriaud téblábol a hulla körül. Telefonon utasítja őt, hogy hozza le a táskát. Feriaudnak persze fogalma sincs az egészről, ezért sietve próbál távozni a helyszínről. A kijáratnál azonban már várják az elhárítás emberei, Feriaud megijed tőlük és beszáll a nő kocsijába akivel elhajtanak.
Ettől kezdve az elhárítás meggyőződésévé válik, hogy Feriaud a hálózat embere, és tud a táska hollétéről, ezért megzsarolják a feleségével. Szerencséje van, mert a hotelben épp a meggyilkolt ügynök feleségébe botlik, így végül sikerül hozzájutnia a csomagmegőrző kulcsához és ezáltal a táskához.

A raktárépület emeletén tervezett tranzakció viszont nem megy simán, mivel amikor Feriaud látja, hogy a feleségét nem hozták el, kidobja a táskát az ablakon, amely a raktárépület előtti parkolóban landol.
A hálózat ugrásra kész emberei azonnal megpróbálják megkaparintani, de az elhárítás kíméletlenül lemészárolja őket. A hálózat két ügynöke, az "orvos" és az esőkabátos nő is ott leli halálát.
Az elhárításnak végül sikerül megszereznie a táskát.

A nagykövetségen érthetően nem örülnek a még mindig teljesen fogalmatlan Feriaud szűnni nem akaró igazságkeresésének, amivel az ügy kínos részleteit próbálja kiteregetni. Figyelmeztetik, hogy felejtse el az egészet és tűnjön el a városból. Feriaud azonban nem nyughat, mindenáron ki akarja deríteni, mi is történt valójában.
Ez lesz a veszte; az elhárítás egyetlen lövéssel kiiktatja.

Lehasználó febr. 22. 17:37:18
(13/16)
A lepkés Öreggel végigcsinálták ugyanezt,csak neki volt annyi esze,hogy hülyének tetesse magát.
7/10
szigiri febr. 22. 11:31:34 7/10 Előzmény apoa
(12/16)
Abba valóban érdekes belegondolni, hogy feltehetően 1977-ben forgatták a filmet, ami pár évvel volt csak a Franco-rezsim 1975-ös bukása után. Barcelona jóval ezután lett turisztikai központ, akkor kábé egy franciának valami olyan egzotikus helyszín lehetett, mint most mondjuk Isztambul vagy Észak-Afrika valamelyik városa.
7/10
szigiri febr. 22. 11:10:40 7/10
(11/16)
MIvel nekem nem voltak elvárásaim, és csak leragadtam a film előtt a tévét kapcsolgatva, így behoznék pár szemszöget, amit én láttam ebben a filmben (hogy legyen itt egy olyan is, akinek alapvetően tetszett a film, bár nem gondolom, hogy ez lenne a francia filmművészet csúcsa).
Nagyon nyomasztó film és szerintem a célja pont azt volt, amit sokan kritikaként fogalmaznak meg: semmit nem tudunk meg annak a háttérről, hogy mibe keveredett a főhős, ki kivel van, mi vagy ki mozgatja a szálakat. Valószínű nem is fontos, mert a lényeg az, hogy milyen egyszerűen és csúnyán kikerülhetnek a kezük közül a dolgok. Az egész alaptörténet kicsit olyan, mint Hitchcock filmjeinek a magja: egy hétköznapi ember belekeveredeik valamibe (vagy a véletlen, vagy tévedés miatt, vagy csak nem az elvárt közönyös magatartást tanúsítja), ami aztán nem a boldog vég felé mozog, hanem inkább egy Kafka novellába csap át. Jelentős különbség ebben a filmben, hogy a szokásos jó-rossz oldal, és szövetségesek sem jelennek meg

(a feleség kívülről figyel és aztán csak a problámákat (f)okozza, az őt megmentő szimpatikus nő a közepén meghal, fogalmunk sincs ki lőtt le kit és ki ki ellen hadakozott, azt sem hogy mi volt a bőröndben)

. Ezen feleül pedig a végletekig van fokozva benne a bizonytalanság és a gyanú, a kétely. Olyan mintha minden hotel recepciós, minden taxis, minden hivatalnok be lenne szervezve és tudná mi történik, csak nézők meg a főhős nem.

Kedvenc jelenetem, amikor ül a hotel halljában és türelmetelnül várja az aktuális telefont. Már a vidáman nevetgélő külföldiek is gyanúsak.
Nekem nagyon tetszett az a mellékszereplő párocska is, akikkel a második hullához ment fel a liftben. Többször előfordulnak a filmben, beszállnak a taxiba utána, majd a végén őket látjuk az aktatáskával. Lehetséges, hogy ők lettek a következő balekok Fériaud után? És lehet a korábbi halottak is csak hasonló balekok voltak?

Kísérleti jellegű film volt szerintem, a rekaciókat figyelve nem vagyok benne biztos , hogy a kísérlet sikerült. :)

Azt már olvastam, hogy a rendező és a forgatókönyvíró pont azért választotta Lino Venturát, hogy azzal keltsen feszültséget, hogy egy olyan színészt tegyenek a szerepbe, akihez az a kép kötődik, hogy mindig kézben tartja az eseményeket, mindig nyer és ha kap is ütéseet, de alapvetően ő irányítja a filmeket. Tehát a szerepe azért is lóg ki a sorból, mert épp ez volt a cél. De gondolom ez elég kevés embert vígasztalt, aki Ventura miatt ült le a film elé.

Külön érdekesség: a film utolsó jelenetét abszolút rejtett kamerával vették fel, tehát a nyílt utcán összeesett Lino Ventura a barcelonai járkelők pont úgy mentek el, ahogy a filmben egyedül sdródott a főhős. És hát azt is tegyük hozzá, hogy ha a főhős ugyanígy elmegy a film eleján a gyanús eset mellett, akkor nem keveredett volna bele semmibe.

Shela febr. 22. 10:45:40
(10/16)
Ennek a filmnek a mondanivalója talán a totális érdektelenség lehetett, ami a nézőre nézve is tanulságként szolgál, hogy nehogy megnézze még egyszer ezt a filmet véletlenül.
olahmiki1959 febr. 22. 05:31:32
(9/16)
Az első hozzászólásomban azt írtam, hogy Lino Venturát még soha nem láttam rossz filmben.
Sajnos, azt kell mondjam, hogy változtatnom kell a véleményemen, ez ugyanis egy totálisan értelmetlen, elvarratlan szálakkal teli film volt.
Kár érte...:)
3/10
kabat febr. 22. 01:05:24 3/10
(8/16)
9.2 és Lino Ventura után többet vártam! Nagy csalódás volt.
7/10
offtopic
apoa febr. 21. 23:31:25 7/10
(7/16)
Mint kordokumentum érdekes, amúgy....
Barcelonában már akkor is sárga-fekete taxik voltak. Megvolt már a drótkötélpálya.
Shela febr. 21. 23:16:48 Előzmény szlovákiai
(6/16)
Lino Venturával lettünk megvezetve, hát megjártuk.
szlovákiai febr. 21. 23:14:19 Előzmény olahmiki1959
(5/16)
Én is csak Lino Ventura miatt néztem meg. Kár volt az időért, amit e film nézésével töltöttem el.
szlovákiai febr. 21. 23:12:27 Előzmény Shela
(4/16)
Igaza van. Legalább azt megtudtam, mit jelent a cím - a pizsamás manus a lepusztult kórházban a lepkéhez beszélt, ami a vállán volt. Csak azért néztem meg, mert Lino Ventura játszotta a főszerepet.
Shela febr. 21. 23:00:11
(3/16)
Ez a film csak jól felidegesített, borzalmasan sajnálom az elvesztegetett 95 percet amit rászántam. Fizetnék érte, ha valaki leírná, hogy miről szólt ez a film. Végig vártam, hogy hátha kiderül valami a végére, hát nem derült ki semmi. Ha valaki jót akar magának nézzen meg e helyett egy másik filmet, ha adnák még egyszer.
DUNAWÖLD febr. 21. 17:05:57
(2/16)
A Julia- Fellini- filmben csalódtam. Elvont , meztelen a király - típusú, túlnehezített,bárgyúra sikeredett művészkedés.
Nem adom fel, vannak régi filmek, amiket nem szabad kihagyni.
Hátha ez is az.
olahmiki1959 febr. 21. 14:33:14
(1/16)
Erről a filmről soha nem hallottam, de ha Lino Ventura a főszereplő, akkor érdekes lehet. Őt még soha nem láttam gyenge, vagy rossz filmben. Kíváncsian várom...:)