Téma: Ma Reggel

adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 17:48:48
(4452/8852)
HAZAI oligarhacsoportok, mielõtt nemzetközi összesküvést szõnél:) Azt hagyd meg Orbánnak, és ne hagyd, hogy ezzel a "gyarmat" maszlaggal etessen.
Szlovénia, Szolvákia, Csehország, Lengyelország (nem mikor a szélsõjobb uralta és döntötte nyomorba), Észtország. Ezek lehetnének a példák elõttünk.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 17:45:18
(4451/8852)
És nem mondom, hogy Gyurcsány alatt a politika (beleértve az obstrukciót folytató ellenzéket is) az emberek érdekeit szolgálta, ennyire nem vagyok ostoba, feledékeny, megbocsátó.
De 2010-ig legalább hagyták élni a kisembereket is, a kormány leváltható volt és ennyire nem fordult szembe a lakosság nagy részével és az ország józan paraszti ésszel evidens érdekeivel.
A 2010 elõtti hibák kijavítását hírdette Orbán, erre kapott felhatalmazást. Nem arra, hogy mindent az uralma alá hajtson, leállamosítsa az országot és a korábbi rothadási folyamatokat rendszerszintûvé tegye. És ha a fejére olvassák a "minden másképp lesz" ígéretét, akkor gyáván nyócévezzen, magát Gyurcsány hibáihoz mérve. Ez szánalmas, végtelenül az...
Ugyanúgy (sõt, sokkal durvábban) szembefordult választási ígéreteivel, mint Gyurcsány az MSZP kampányígéreteivel 2006-ban.
Mindent elõlrõl kellene kezdeni 2014-ben, bal-jobboldalnak közösen, demokratikus alapokon, a nemzeti minimum konszenzusával, de ez a jelenlegi választási rendszer még egy nagykoalícióra sem hagy esélyt...
offtopic
kõmacska 2012 ápr. 22. - 17:36:00
(4450/8852)
"Orbán a magyar néppel szemben folytat szabadságharcot, szûk pártelit és oligarhacsoportok érdekében." Ebben szerintem igazad van, de majd leírom, amit még gondolok.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 17:31:49
(4449/8852)
Tudod, van az a kifejezés, hogy szobatigris. Ez Orbán, idehaza védi a TEK kommandója, lejt a választási rendszer, úgy érzi, az EU (vitáik ellenére) nem engedi csõdbe menni az autokráciáját, és a külpolitikai megítélésünkre meg tesz nagyívben. Nem szégyellõs, ezt tudjuk.
Ha jobban szorongatnák, nem "Magyarország lenne gyarmat", hanem neki kellene a realitásokhoz igazodnia, és nem fedezhetné hitelekbõl, kizsarolt nyugdíjmegtakarításokból, különadókból, lakossági sarcokból az ámokfutását.
Szlovénia miért virágzik? Mert ott 12 éve nem egymást vegzálják a politikusai. Fico miért lett nacionalistából éltanuló? Mert felmérte, hogy a térségbõl, a magyaroktól menekülõ tõkét magához vonzhatja, ha kiszámítható politikát hírdet, szemben azzal, ahogy korábban, Orbánnak mintát adva politizált.
Sem Szlovénia, sem Szlovákia nem seggnyaló, hanem reálpolitikát folytat, Orbán pedig a népét sarcolva követi saját fantazmagóriáit, nyomorba döntve a kihasználhatókat. Orbán nem a nyugattal folytat szabadságharcot, a hitel érdekében minden követelésüket elfogadja, ami nem érinti az õ "acélszilárdságú hatalmának" alapjait. Orbán a magyar néppel szemben folytat szabadságharcot, szûk pártelit és oligarhacsoportok érdekében.
Kíváncsi vagyok, mikor válik mindez nyilvánvalóvá (bár lehet sokan érzik, csak leírni nem merik), és fõleg hogy mikor merik az emberek mindezt tömegesen elutasítani.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 17:13:26
(4448/8852)
Ez összeesküvéselmélet, nem lehet mögélátni.

De enélkül is érthetõ számomra. Orbán kínált egy pozíciót Vajnának, hogy "hatékonyabbá kéne tenni a nézõit vesztett filmipart."
Vajnának nem voltak etikai aggályai, hogy minek a szétverésében vesz részt, mert nem ismerte, a magyar film milyen sikereket ért el 2000 óta nemzetközi szinten (ez furcsa, de nem ezek a filmek érdeklik, egy Török Feri-Hajdu-Pálfi-Fliegauf-Kocsis-Kenyeres-Nemes (még vagy 10-et sorolhatnék) csak névrõl ismerõsek, a filmjeiket nem látta.

Vajna azt sem mérte fel, hogy MO-on egyre fogy a fizetõképes kereslet, aki moziba tud járni. Míg egy átlag magyar film 2-3000 nézõt csinált, a neten volt hogy 30ezren szedték le. Ezzel sosem korrigáltak, mikor "lesújtó nézõszámokról" beszéltek.

Lehet jobb közönségfilmeket és profibban összeillesztett mû-mûvészfilmeket készíteni, és betiltani a netes letöltést (netadó?), az emberek jó része sajnos nem fogja megengedni magának a mozijegyet, és csak a kultúra közönsége vész el méginkább. Bár ki tudja, ne legyen igazam.

Vajna sztem ezt nem pártpolitikai, hanem szakmai feladatnak fogja fel és amellett a legnagyobb hazai stúdió is az övé, úh. bõven megéri neki, hogy kulcspozícióba üljön be (a filmalap filmjei, a nemzetközi produkciók nagyrésze nála forog majd).

Szóval Ámerika gyarmatosítási tervei nélkül is símán mûködik a személyes motiváció Vajnánál. Hogy Orbán miért int be Clintonnénak, a Velencei Bizottság legfontosabb kéréseinek stb? Nos mert megteheti, mert meneküljön csak az a külföldi tõke, mit számít, ahogy dantonb írta, legalább piacot teremt a Közgépnek és más hazai oligarchacsoportoknak. Orbán úr nem szégyellõs, nem érdekli hogy neki és ezáltal az országnak is milyen a fejlett világban a megítélése, ha a hazai hatalmát biztosítva látja. Amerika nyilván nem fog hadatüzenni nekünk, ahogy az EU sem biztos (sajnos), hogy csõdbe engedheti menni ezt a népnyúzó, autoriter rezsimet.
És Orbán nem fél a hazai hatalomvesztéstõl. Úgy megbuherálta (rosszhiszemûen továbbtorzította, mikor az arányosítás mellett kardoskodott ellenzékben) a választási rendszert, hogy csak hatalmas népszerûségvesztés esetén kéne félnie a megbukástól. Így jöhet az ötkulcsos áfa, maradhat az egykulcsos szja, lehet sárgacsekkadó és mobiltelefon-internetadó, lehet tartósan magas a munkanélküliség, mert nem félnie sem a választási vereségtõl, sem (a szakszervezetek ellehetetlenítése, egyes vezetõk furcsa meghunyászkodása miatt) az elsöprõ, elkeseredett tömegek utcára vonulásától. Egyenlõre.
offtopic
kõmacska 2012 ápr. 22. - 16:38:32
(4447/8852)
Oké, mindent értek, amit írtál, és egyáltalán nem baj, hogy hosszú, mert ehhez értesz.
De nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy mi lehet Orbán Viktorban, ami miatt ez a hollywoodi pénzmogul simán beáll mögé? Mi lehet Orbán Viktorban, ami miatt Hillary Clinton személyes kérésére (Iványi Gábor kapcsán) is magasról tett? Mert én emlékszem, hogy amikor itt egy német turistabuszt (a saját hibájukból) elsodort egy vonat és sokan meghaltak, Medgyessy személyesen kért bocsánatot Németországtól (pedig a német sofõr hibája volt a baleset). Tricsilliárd hasonlóan behódoló gesztus megszoktatta velünk, hogy mi "alázatos szolgák" vagyunk. De a helyzet nem ez, és Vajna tud valamit, amit te nem. Természetesen veled sohasem fogják közölni, téged meg mindenki mást továbbra is a nyomorult szolga állapotában tartanak, sõt, egyre durvábban fognak azzá tenni. Pedig nem vagyunk azok.
Énszerintem emögött van valami szellemi pozíció, amirõl Vajna tud. És azért támogatja Orbánt mert õ az egyik fontos kapocs abban, hogy ez a szellemi pozíció átcsússzon mások kezébe. Mire Orbán rájön, hogy lóvá tették, már késõ lesz. Pontosabban már most késõ.
olahmiki1959 2012 ápr. 22. - 13:48:34
(4446/8852)
Arról, hogy téged töröltek a portról, nem én tehetek. Elég jó a memóriám, de annyira sajnos nem, hogy megjegyeztem volna, miket írtál nekem válaszként. Arra emlékszem, hogy a szokásos, idõnként meglehetõsen alpári stílusú, az embereket személyükben támadó, helyesírási hibáktól hemzsegõ írás volt, de nem ez a lényeg.
Akik régebb óta neteznek, és jobban ismernek téged, azok mondták, hogy te évek óta írogatsz ide. Egy ember személyiségérõl, képességeirõl nagyos sokat elárul, hogy az idõ múlásával képes-e fejlõdni, a tapasztalatokat magába szívni, azokból építkezni.
És mindenkinek egyöntetû, egybehangzó véleménye szerint tenálad az égvilágon semmiféle fejlõdés nem tapasztalható, semmilyen területen. Illetve annyiban, hogy még elvakultabb, még meggyõzhetetlenebb, még rosszindulatúbb lettél az évek alatt.
Ráadásul annyira nem tudsz uralkodni az indulataidon, hogy ezzel a rengeteg írással a hátad mögött, még mindig eléred, hogy idõnként törölnek innen, mert elviselhetetlen a stílusod.
Csengõre azért ne hivatkozzál, pláne ne velem kapcsolatban, mert nekem semmi közöm õhozzá, nem ismerem, egyszer írtam néhány mondatot a védelmében, annyit, hogy nem látom be, miért kellene õt törölni a portról, miután - szerintem - nem adott okot rá. Azóta elkezdted nyomni azt a dumát, hogy én az õ fegyverhordozója lennék, meg hasonló baromságokat.
Úgy látszik, másoknak is feltûnik az a rengeteg ostobaság és gyalázkodás, amiket összeírsz, nagyon sokáig hagyják, aztán elérkezik egy pillanat, amikor megelégelik, és törölnek.
Ezért ne rám haragudj, hanem magadra. És tanulj belõle.
Természetesen nem fogsz, annyira már én is megismertelek...
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 11:31:55
(4445/8852)
És ugyanilyen mellébeszélés nem a jelen problémáival vagy a jövõ irányaival foglalkozni, hanem elmútnyócévezve válaszolni.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 11:19:23
(4444/8852)
És egy komminkációs trükkel már erre a stílusra terelõdik a vita. Erre mondom, hogy aki nem a tartalomról vitatkozik, az rosszhiszemûen jár el. Ez sajnos, tisztelet a kivételnek, majd mindenkire igaz itt a fórumon:(
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 11:17:17
(4443/8852)
Ez így oké, én sem akarok mindig a kulturáltság látszata mögé bújni.
De ha indulatosan és személyeskedve válaszolsz, akkor rögtön adott a kibúvó, hogy miért ne gondolkodjanak el a tartalmán, csak a stílusán.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 11:13:56 Előzmény kõmacska
(4442/8852)
És végül a kérdésed tartalmi részére válaszolva:)
Nem tudom, a provinciális, elszigetelõdõ politikának, és az ezt elfedõ gyûlöletkommunikációnak milyen kultúrpolitika feleltethetõ meg.
98-2002 közt a fidesz a nemzeti giccsel próbálkozott, ami baromi drága "mûfaj" (normális kosztümös filmet a 60s évek óta nem forgattak). Mivel elhasaltak 2002-ben, és most válság is van, Orbán a populáris kultúrára szavaz, ez látszik pl a köztévé Marslakósításában, Csiszár Jenõ nemzeti sójában, az F1 közvetítési jogainak felvásárlásában. Ezzel több embert "igényeit" lehet kiszolgálni, csak éppen nem kultúra... És ebbe a koncepcióba hozták be Vajnát is, amibe jól passzol.
És a tömegkultúra nemcsak olcsóbb, hanem naturálisabb is, mint a nemzeti giccsparádé, tehát még alkalmasabb a tömegek figyelmének elterelésére, a politika iránti apátia cinikus fenntartására.
1/10
dantonb 2012 ápr. 22. - 10:52:26 1/10
(4441/8852)
Elvileg igazad lehet,de maradjunk a földön.Tiszteletre méltó fáradozásod,amivel hirdeted az igazságot nem sok embert gyõz meg ,mert ha fel tudnák fogni ,akkor nem szopnák be a hazugságokat olyan könnyen.a Fidesz veled szemben óriási elõnyben van itt a Fórumon is,mert az emberi ösztönökkel operál( Bûnbak,kifosztották az országot ,nem leszünk gyarmat,zsidók ,cigányok stb stb)
Namármost hogy én is kendõzetlenül kimondom az igazat ,méghozzá mindenkinek a saját szintjére és kommunikációs kultúrájára lefordítva,mert itt sajna nemcsak egyetemi tanárok vannak,akiknek megfelelõ stílusban Te irogatsz(bár így is elmebeteg lettél egy privilegizált nick véleménye szerint).Ezen kívül meglehetõsen dühít a hazudozás és a hülyeség.Hogy ezt saját szempontjaim szerint állapítom meg az igaz,csakhogy mindig meg is írom hogy miért hazudnak és miért ostobák.Ráadásul aki normálisan fogalmaz ,nem személyeskedik az ugyanúgy kapja meg tõlem a választ is.Ennél többet elvárni egy szubjektumtól nem lehet.
1/10
dantonb 2012 ápr. 22. - 10:41:04 1/10
(4440/8852)
Kb mint mikor Néró felgyújtotta Rómát,nincs új a Nap alatt.
1/10
dantonb 2012 ápr. 22. - 10:31:12 1/10
(4439/8852)
na most láthatod hogy abuzgalom elnyeri méltó jutalmát,az persze más kérdés,hogy így vitázni nem korrekt.Hogy amire válaszolsz az a hozzászólásom törölve lett,pedig a tied ,amiben "szerény képességezezel,frusztrációzol" nyugodtan itt maradhat egyoldalúan.Ez már sokaknak feltünt,hogy csak csengõt kell dícsérni és máris meglesz a jutalom,miközben pl az õt ért VISZONT elemzések valahogy mindíg eltünnek.Az õ és fegyverhordozói személyeskedései maradnak ,míg aválaszok ki vannak kozmetikázva.dehát egy ilyen nagykaliberû ember mint te ezt nem veszi észre,hanem élvezi gyümölcsét ,mert szüksége is van rá.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 08:51:02 Előzmény kõmacska
(4438/8852)
Ja és a Vajna-féle, filmszakmai konzultáció, részvétel nélkül kiépített csatornát is demokratikusabbá kellene tenni, hogy ténylegesen bevonják a filmszakmát annak a mûködésébe is, mert most eléggé az az érzés, hogy alkotóként te nem vagy partner, hanem függelmi viszonyban vagy és örülj, ha kapsz támogatást és húzd meg magad. Ez nem egy alkotói légkör, bármennyire is jószándékú Vajna stábja (amit nem vitatok).
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 08:42:55
(4437/8852)
A 2. bekezdés végérõl lemaradt: és így maradt legalább pénz a magyar filmben, nem kell a teljes szakmának felhagynia a foglalkozásával (csak kb a felének), szemben sok más érdekképviselet nélkül maradt mûvészeti ággal, ahol viszont teljes az összeomlás.
Uf, befejeztem. Bocs a hosszért.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 08:39:55 Előzmény kõmacska
(4436/8852)
Vajna egyébkét a Korda tulajdonosa, ezért nem függtelen. Némileg összeférhetetlen.

De. Annyit fûznék még hozzá, hogy a film örülhet annak, hogy Vajnával megõrizte valamennyire integritását. Az MMKA rendszerét mindenképp ki kellett csinálni, így legalább brutálisan ledózerolták, nem lassan lehetetlenítették el.

És Vajna elérte, hogy Szõts Géza kezébõl kivegyék a politikailag direktben motivált támogatásokat, ami az elsõ évben Vidnyánszkynak, Káel Csabának és Koltay Gábornak becélzott filmtámogatásnak látva holtvágánynak tûnt, komoly nemzeti giccsgyártással fenyegetett.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 08:21:29 Előzmény kõmacska
(4435/8852)
Ha nyeglén akarnék válaszolni, azt mondanám: parasztvakítást akar, hatékonyan.

De ennél összetettebb, egy jól mûködõ filmIPARI rendszert akarnak vele kiépíttetni. Engem sem a francia blockbusterek, sem a dán típusú "12 szekvenciás forgatókönyvû" mûvészfilmek nem hoznak lázba, mert mind a két irányt mûvinek érzem (csak a dánoknak van LEGALÁBB tartalma).
Vajna erre alkalmas személy, mert a film, mint IPAR oldalával tisztában van, és nem is a leggagyibb Amerikai pite-filmeket állította elõ a tengerentúl (nekem a Jákob lajtorjája a kedvencem).

De.

A vádemelés nélkül (!) kriminalizált és szétvert elõzõ struktúra szinte maximális mûvészeti szabadságot biztosított, de éppen ezért sok esetlegességet is tartalmazott. Ha igazán eredetit, újszerût akarsz létrehozni, azt nem lehet a fentebbi agyonszabályozott, tucatnyi forgatókönyvolvasó szakértõ által uralt rendszerben létrehozni.
Ráadásul a film természetébõl fakadóan nem vászonra vitt irodalom vagy színház, nem történetmesélõ logikai lánc, ahogy azt Hollywoodtól az elmúlt 100 évben megszoktuk. Hanem eredendõen vizuális mûvészet, és egy festõ sem szokott hosszas forgatókönyveket írni a képei megfestése elõtt. Persze eltúlzott a példa, de a dolog természetét sztem megragadja.
Ahhoz, hogy itt Mo-n valaki igazán érzékeny, összetett, a történelmi folyamatainkra és jelenlegi társi ellentmondásainkra reflektáló filmeket készítsen, illetve ilyeneket felügyeljen, nem hiszem, h. elég Vajna és Divinyi Réka fõforgatókönyvíró-ellenõr praktikussága és jószándéka.

Egyszerûen azt hiszem, az volna az igazságos, hogy ketté kellene osztani a Vajna által felügyelt évi 5milliárdot, és egy olyan mûhely is létrejöhetne, ahol az elmúlt 10 év (ami a magyar filmmûvészet 110 événe hagyományán és önkormányzatiságon alapult) nagyon is újszerû, a világon talán leghaladóbbnak számító szellemisége tovább élhetne. És ezt a csatornát is hatékonyabbá kellene tenni, hogy ne 1-2 millió forintból kelljen szívességi alapon filmeket csinálni és amennyire lehet, a kijött munkák színvonala is garantált legyen (ez az MMK alatt azért elég hullámzó volt).
Én a megoldást ebben látom, egy Vajna vezette forgatókönyv-alapú közönségfilm és uniformizált mûvészfilm-istállóval és egy másik, szabadabb, mûvészileg kísérletezõbb csatorna megteremtésével.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 07:54:41 Előzmény dantonb
(4434/8852)
Ezek egy része lehet igaz, de pont a közmédia jó példa:
Korábban az ORTT-t a pártok felosztották egymás közt, egyes közmédiák a jobb, mások a baloldalhoz tartoztak, és mindenki saját kerettel garázdálkodhatott (igen Szalai Annamária is), ami egy eszetlen és korrupt rendszer volt, és a pártok nem fogtak össze, hogy pártoktól eltávolítsák a közmédiát, ahogy pl. Angliában.
Erre kampányba veszi a Fidesz, hogy ha õ kerül hatalomra, megreformálja az eddig (nagyrészt miatta) reformálhatatlan viszonyokat. És mit csinál? Bevezeti a közszférában az indoklás nélküli felmondást, a közmédia nyakára ültet jópár politikai szervezetet (a Médiatanácstól az MTVA-ig, ezeket a kontraproduktív sáskahadat nyilván fizetni kell, és nem közmunkapénzt keresnek), csoportos tisztogatásokat hajt végre és kézivezérlésûvé teszi a riportereket.
Hát az összes többi területre is igaz ez. A Fidesz bûne, hogy a rendszer korábbi, 10 évig kezeletlen fogyatékosságait rendszerszintûvé tette, hangsúlyozom, MINDEN TERÜLETEN. És hogy ezt a primitív ösztönökre ható gyûlöletkampányát erõlteti rá az országra, hidegháborús légkört teremtve. Szerintem nem a bal- és jobboldali emberekkel van itt a baj, és nem egymást kéne basztatnunk, mert ez PÓTCSELEKVÉS, hanem ezzel a kormányzati szerepfelfogásban, a kiépült hatalmi struktúrában rejlõ veszélyeket kellene észrevennünk és egyemberként elutasítanunk.
Mert ez bizony a közös bûnünk lesz, ha ez így marad. És azzal sem vígasztalom magam, hogy az orbáni szisztéma ha kiépül, leválthatatlanná merevedik és felszámolják a nyílt ellenállást, akkor itt nyugi lesz. Nem látom bennük azt a szellemi kapacitást, hozzáértést, bölcsességet sem, ami legalább egy élhetõ autokráciához szükséges lenne. Itt rövidtáv van és túlélési harc, a politikának alárendelt gazdaság összeomlásáig... Ezt látja a jobboldali közgazdász szakma, ezért kiált megújulásért.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 22. - 07:33:49 Előzmény dantonb
(4433/8852)
És emiatt kell ez selmeczi-szijjártó gyûlöletbeszédet súroló (finom voltam) kommunikáció, hogy ezekrõl elvonja a figyelmet. Napról napra mérgezik a közállapotokat.
De sztem itt a porton nem kéne ezt élezniünk egymás közt, láthatod, hogy senki nem szoktott orbániádákat trillázni, Zampit kivéve, dehát az õ rajongását sokan paródiának olvassák.
Nekem nagyjából elég, hogy közzéteszem a kormány mocskos, elhallgatni vágyott húzásait, mert sztem ez közérdek, mégha ahogy tálalom, azzal lehet(ne) jobbról vitatkozni.
Hogy Orbán mennyire szánalmas, arra a legjobb példa, ahogy a teljesen vállalhatatlan (mind morálisan, mind szakmailag) magyarfutball iránti imádatát ráerõlteti egy országra. Komolyan, ennek semmivel sincs több értelme, mint Rákosiék vasgyárainak, gyapotültetvényeinek...