Téma: Ma Reggel

offtopic
Ominózus jelenet 2012 máj. 11. - 22:28:24
(6112/8852)
Horthy Miklós tér Gyömrõn.
Itt tartunk…
adamnagysweetmovie 2012 máj. 11. - 22:21:13
(6111/8852)
Az indulatokat maga Orbán gerjeszti, így ne csodálkozzon, ha az visszaüt rá.
Fõleg hogy ha ilyen uralkodó módjára önkényeskedik, miközben nem sok minden hasznosat tett le az asztalra.
1/10
dantonb 2012 máj. 11. - 21:44:53 1/10
(6110/8852)
Nem anácik közt is kisfiú vagy nem helytartó ,ahhoz ész kéne pl és nem védeni azt ,amit már anácik is feladtak és kihátráltak belõle ,de Te csak gyártod a buta elméleteidet amikbõl csöpög a rasszizmus és a hülyeség.
offtopic
kõmacska 2012 máj. 11. - 21:37:10
(6109/8852)
Amikor láttam, hogy teljesen hiába bizonygatok nyilvánvaló vallási dolgokat, akkor egy darabig azt gondoltam, hogy biztosan "okosabb" vagyok, mások meg "korlátoltak". De most már másként gondolom. Az emberek egyáltalán nem buták. Valamit nem a korlátoltságuk miatt értenek félre. Amúgy is, a vallásban semmi olyasmi nincs, amit nehéz lenne felfogni. A vallás általában nagyon egyszerû, hétköznapi igazságokat mond el. Ha valaki nem érti, annak az az oka, hogy vagy tudatosan hazudik és ferdít; vagy inkább egy emberi felsõbbségnek, hatalomnak, tekintélynek rendeli alá magát, mintsem magának a "vallásnak", vagyis Istennek. A hatalommal rendelkezõknek pedig minden idõben sok érdekük fûzõdött a ferdítéshez és hazugsághoz. Amíg a hatalomnak hiszek (mert mondjuk lusta vagyok magam utánajárni valaminek stb) addig könnyen becsaphatnak.
Hogy mennyire nem kell különösebben nagy ész és mûveltség stb ahhoz, hogy valaki fontos igazságokra jöjjön rá, arra szerintem kitûnõ példa ez a videó: http://indavideo.hu/video/Boldogsagos - ebben egy állami gondozásban felnõtt cigány kovács beszél, és annyira bölcs dolgokat mond, hogy többször is érdemes meghallgatni. Semmi különös külsõ segítségre nem volt szüksége ahhoz, hogy minderre rájöjjön. Még csak a vallásra sem.
1/10
dantonb 2012 máj. 11. - 21:33:42 1/10 Előzmény vénasszonyok_nyara
(6108/8852)
nagyon bárgyú az ,aki ajelenlegi diktatúrát azért védelmezei ,merthát nem gyüjtik össze az interneten bírálókat.nos Rákosi idejében nem volt internet,nem volt még Tv sem,azegyetlen Szabad európát zavarták ,így sikeres lehetett a kritikai hangok erõszakos elhallgattatása.Ez egy dolog ,amásik pedig az hogy Rákosinak nem tudott atyúkszemére lépni Európa,Orbánt pedig ha ilyet tenne rövid úton megbuktatnák méghozzá jogosan.A harmadik pedig az hogyha egy külsõ elnyomó hadseregmint az orosz anno fedezné Orbánt ,akkor még rosszabb dolgokat is megtenne mint Rákosi ,mert jellemileg nem jobb sõt ,és pszichikailag is sérültebb.
Úgyhogy nyugodtan boruldozzál ,mert felszínes gondolkodásod ugysem jogosít fel másra,ráadásul még egy szimpla rugóra járó emberke is vagy erõs rasszista bélyegekkel.
offtopic
kõmacska 2012 máj. 11. - 21:17:49
(6107/8852)
Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem arról álmodott a filozófia. - There are more things in heaven and earth, Horatio, Than are dreamt of in your philosophy.
hamlet dán királyfi története is pontosan ezt a folyamatot mutatja be - amikor valaki szembesül olyan állításokkal, entitásokkal, amik addig nem fértek bele a világképébe. És olyan szorult helyzetben érzi magát, ahol már nem segítene a szimpla tagadás - egyszerûen muszáj utánajárni annak, hogy vajon igazak-e azok az információk, amikhez jutott. és ha a világ már úgyis felborult, akkor borítsuk is fel - ezért õrültnek tetteti magát. Úgy véli, ez majd segít neki abban, hogy nyugodtan vizsgálódhasson és dönthessen.
Nem véletlen, hogy mikor keletkezett ez a darab - akkor a világ addigi rendje éppenséggel teljesen felborult, és teljesen új paradigmákat kellett találni, amik magyarázatot adnak mindarra, amit korábban is ismertek, meg arra is, ami új információként bekerült a köztudatba.

Ez pedig a wiki szövege:
"Kuhn megfigyelése szerint ez a mindennapi kutatási gyakorlatot irányító tudásrend a fejlõdés egy bizonyos pontján válságba juthat. Nem egyszerûen az anomáliák száma okozza ezt, hiszen a tudományos gyakorlatnak természetes része az anomália: tények, amelyeket – még – nem tudunk megmagyarázni. A normál tudományos idõszakban azonban a tudósok bíznak abban, hogy elõbb vagy utóbb minden elõkerülõ anomáliát meg tudnak majd magyarázni a paradigma keretein belül. Válság akkor jön létre, amikor ez a paradigmába vetett bizalom meginog – például azért, mert olyan "tényt" kell megmagyarázni, ami a korábbi paradigmában esetleg nem is számított ténynek.
Hogy új paradigma van a láthatáron, azt nem könnyû felismerni – hiszen az a normál tudomány álláspontjáról nézve gyakran látszik sarlatánságnak....Ilyenkor a tudósok körében heves harcok támadnak, lázas keresés indul meg: ilyen idõkben kerülnek elõ a tudományterület alapjaira vonatkozó – egyébként mindig is jelen lévõ – filozófiai problémák. Válság idején azonban a tudósok számára is fontossá válnak e kérdések.... Kuhn így ír könyve Bevezetésében: "Mindegyik tudományos forradalom elkerülhetetlenné tette, hogy a közösség elvesse a hagyományos tudományos elméletet egy vele összeegyeztethetetlen másik kedvéért, következésképpen mindegyik megváltoztatta a tudományos vizsgálódás számára hozzáférhetõ tények körét és azokat a kritériumokat, amelyek alapján a szakma eldönti, hogy mi tekinthetõ értelmes problémának és mi jogos problémamegoldásnak." http://hu.wikipedia.org/wiki/Paradigmav%C3%A1lt%C3%A1s
zampano 2012 máj. 11. - 21:02:12
(6106/8852)
Mesélj...:)
Valami történt veled, amit nem tudtál beilleszteni a korábbi "modelledbe"?
Könnyen lehet, hogy nem vagy eléggé természettudományosan vagy orvosilag képzett, hogy megmagyarázd magadnak az átélt jelenséget. Erre gondoltál már?
Tanulni, tanulni, tanulni...és kevesebbet spekulálni.
offtopic
kõmacska 2012 máj. 11. - 20:55:44
(6105/8852)
Ez ahhoz kapcsolódik, hogy a valóság nem egyenlõ azzal a képpel (modellel), ami a fejedben létezik róla. A valóság tõled független. De nem vagy képes másként megismerni, csak úgy, hogy modelleket alkotsz róla. És ezt a modellt használod addig, amíg bele nem ütközöl valamibe, ami semmiképp sem illeszthetõ ebbe bele. Ekkor két dolgot tehetsz - vagy tagadod annak a bizonyos ténynek, entitásnak a létezését, amibe beelütköztél - vagy elkezdesz töprengeni egy olyan modellen, ami megmagyarázza azt is, amit eddig ismersz, meg azt az ismeretlen újat is, amivel szembetaláltad magad, és amire nem találsz magyarázatot. Vagyis megváltoztatod a valóságmodelledet.
Ezt nevezik a tudományban PARADIGMAVÁLTÁSNAK. Egy ember általában csak akkor hajlandó a valóságmodelljét megváltoztatni, ha egy külsõ körülmény rákényszeríti, leginkább egy trauma. Addig könnyebb TAGADNI azt, ami nem fér bele a valóságmodelljéba.
zampano 2012 máj. 11. - 20:41:55
(6104/8852)
És? Ez semmenyiben sem kapcsolódik a vallásokhoz, egyházakhoz, amelyeknnk megvan a történetük, hittételeik, intézményrendszerük. Vizsgálható, kritizálható mindegyik. És közben nagyokat lehet kacarászni azon, hogy mennyi hülyeséget adtak be szegény, egyszerû embereknek.
offtopic
kõmacska 2012 máj. 11. - 20:37:21
(6103/8852)
á, nem jól írtam - SZOLIPSZIZMUS. Itt a párbeszéd:

- Uralkodunk az anyag fölött, mert uralkodunk a lélek fölött. A valóság a koponyában van. Fokozatosan meg fogod ezt tanulni, Winston. Nincs semmi, amire ne volnánk képesek. Láthatatlanság, súlytalanság - mindegy. Ha akarnék, úgy lebegnék a padló fölött, mint a szappanbuborék. De nem akarok, mert a Párt nem akarja. Meg kell szabadulni ezektõl a tizenkilencedik századi elképzelésektõl a természet törvényeit illetõleg. A természet törvényeit mi csináljuk.

- De nem! Még ennek a bolygónak se vagytok urai. Mi van Eurázsiával és Keletázsiával? Még nem hódítottátok meg õket.

- Lényegtelen. Akkor hódítjuk meg, amikor jólesik. S ha nem, mit számít? Kirekeszthetjük õket a létezésbõl. Óceánia a világ.

- De a világ maga is csak egy porszem. S az ember reménytelenül parányi! Mióta létezik? A föld évmilliókig lakatlan volt.

- Ostobaság. A föld olyan idõs, mint mi, nem idõsebb. Hogy lehetne idõsebb? Minden csak az emberi tudaton keresztül létezik.

- Azt hiszed, hogy nem tudunk kettõs csillagászati rendszert alkotni? Aszerint, ahogy éppen szükségünk van rá, a csillagok lehetnek közel vagy távol. Azt hiszed, hogy matematikusaink nem tudnák megcsinálni? Megfeledkezel a duplagondol-ról?

Winston összezsugorodott az ágyon. kell lennie valami módnak, amellyel be lehet bizonyítani, hogy téves az a hiedelem, hogy tudatunkon kívül semmi sem létezik. Nem bizonyították-e be már régen, hogy ez tévedés? Még nevet is adtak neki, már elfelejtette, hogy mit. O'Brien szája szögletében halvány mosoly bujkált, amikor lenézett rá.

- Már mondtam, Winston - szólalt meg -, hogy a metafizika nem erõs oldalad. A szó, amelyet felidézni próbálsz, a szolipszizmus. Azonban tévedsz. Ez nem szolipszizmus. Ha úgy tetszik, kollektív szolipszizmus. De az más dolog, sõt: épp az ellentéte. De mindez lényegtelen - tette hozzá megváltozott hangon. - A valódi hatalom, a hatalom, amelyért éjjel-nappal küzdenünk kell, nem a dolgok, hanem az emberek fölötti hatalom. - Szünetet tartott, és egy pillanatra ismét olyan arcot vágott, mint a tanító, aki valamelyik sokat ígérõ növendékét faggatja: - Hogyan érvényesíti a hatalmát egyik ember a másik fölött, Winston?

Winston elgondolkodott.

- Úgy, hogy szenvedést okoz neki - felelte.
offtopic
kõmacska 2012 máj. 11. - 20:34:21
(6102/8852)
Tökmindegy mit gondolsz, mert a világ nem a fejedben létezik, hanem egy tõled független objektív valóság. Nem igaz a szillogizmus (ld. az 1984-ben levõ párbeszédet Winston és O'Brien között).
zampano 2012 máj. 11. - 20:30:22
(6101/8852)
A te hited szerint. Más meg mást gondol.
offtopic
kõmacska 2012 máj. 11. - 20:28:26
(6100/8852)
Nem a vallás a megoldás, hanem Jézus Krisztus megváltó áldozata, a vérével elnyerhetõ bûnbocsánat. Arra mindnyájan rászorulunk.
zampano 2012 máj. 11. - 20:07:24
(6099/8852)
"marhahús árán vitatkozva gyilkoljuk egymást, ahogy itt a fórumon is."

És az mennyivel volt jobb, amikor különbözõ keresztény felekezetek hívei gyilkolták egymást (hugenották vs. katolikusok)? Vagy gondolj a kereszteshadjáratokra! A vallás semmire sem megoldás.
BicskaMaxi 2012 máj. 11. - 19:54:16
(6098/8852)
Azért, mert Isten nélkül ide jutunk, hogy mindenkinek megvan a maga saját igazsága, aminek nevében egymásnak esünk. Mert más az igazság neked, nekem és a többieknek, ha mindenki saját magából indul ki. Kell, hogy legyen, egy objektív, tõlünk független abszolút igazság, amire (Akire) alapozva el tudjuk dönteni, hogy mi a helyes és mi a helytelen, mi az erkölcsös és mi nem.
Nekünk keresztényeknek ebbõl a szempontból „könnyû” dolgunk van, mert megismertük, hogy az egyedüli Igazság nem „mi”, hanem Ki, egy Személy, Aki „az Út, az Igazság és az Élet”.

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte”. Ebben az egyedüli Igazságban, Isten szeretetén keresztül kellene néznünk egymásra, és akkor minden göröngyös kisimulna, és minden olyan egyszerû lenne.
De amíg mindenki a saját kicsinyes, korlátolt és önzõ igazát keresi, és meg van róla gyõzõdve, hogy az egyedüli igazság csakis az övé lehet, addig az igazság és az erkölcs mindig relatív lesz, és a marhahús árán vitatkozva gyilkoljuk egymást, ahogy itt a fórumon is.
offtopic
kõmacska 2012 máj. 11. - 18:14:05
(6097/8852)
Nahát, akkor a legjobb helyen vagy. A port, az ország legnagyobbb kulturális fóruma majd leszoktat az elõítéletekrõl. Itt megismerhetsz egy csomó "zsidó" és "cigány" fórumtársat, és rájöhetsz - tök mások, mint amilyennek az "Orbán-média" beállítja õket.
offtopic
vénasszonyok_nyara 2012 máj. 11. - 17:57:45
(6096/8852)
nem tehetek róla, de tele vagyok elõítélettel:
szeretem a zsidókat és
-mûveltnek,
-intelligensnek,
-érzékenynek,
-tehetségesnek,
-muzikálisnak tartom õket.

Tudom, hogy ez egy csúnya általánosítás részemrõl. És tisztában vagyok vele, hogy nem szabadna egy egész népcsoportot általánosító kifejezésekkel illetni." Mea culpa" érte.
Viszont azt hiszem a nagy író és gondolkodó Konrád György gondolatai is alátámasztják érzéseimet:

"A zsidók nem lesznek utcaseprõk, mert a sok évezred alatt felhalmozódó intellektuális tõke tovább öröklõdik az utódokra. Az érzékenységet, az alkatot és valószínûleg intelligenciánk természetét is összeadjuk abban a génkoktélban, amik a gyerekeink. Hordozható örökség ez, és bárhol mûködtethetõ."
drProktor 2012 máj. 11. - 17:20:24 Előzmény BicskaMaxi
(6095/8852)
Én régebben nagyon szerettem Dosztojevszkijt,
megleptél, hogy úgy vélted ideillik.

Azt gondolom, azért, hogy minden nagysága mellett is különösen a morális,
teológiai jellegû szentenciáit nem kell(nem szabad) egy az egyben szó szerint elfogadni.

Pl: „Isten nélkül is lehet szeretni az emberiséget.
Hát ezt csak egy takonypóc állíthatja így, én nem tudom felfogni.
Könnyû az élet Rakityinnak. Azt mondja nekem ma: „Inkább az ember
polgári jogainak kiterjesztésén fáradozz, vagy legalább azon,
hogy ne emelkedjen a marhahús ára; ezzel egyszerûbben és
közvetlenebbül tanúsítod szeretetedet az emberiség iránt,
mint holmi filozófiákkal..."

Azért ebben nincs logikai érvelés, ez egy indulati ex-katedrális kijelentés,
mert miért ne lehetne Isten nélkül szeretni az emberiséget? Már,
ha szeretni kell egyáltalán?
A következõ mondat is inkább csak szenvedélyes: Rikityin valami féle aktivista,
aki gyakorlatilag akar jókat tenni. Ezt lehet elvetni azzal,
hogy különbözõ filozófiák igenis hasznosak lehetnek az emberiségnek,
de amit az esz. 1,szem, ellenvet, az – lássuk be – marhaság:
„Isten nélkül te magad fogod fölverni a hús árát. . „
(Ugyan miért, ha egyszer istentelenül akarja alacsonyan tartani?)
Aztán a kinaiak iderángatása se túl épületes.

Elõször az ember általában Dosztojevszkijt szereti,
én pl. elég késõn fordultam inkább Tolsztojhoz, az igazán tökéletes.
Persze T,.. is ír marhaságokat, de még mennyire, de nála
jobban elválik a „szuper” részektõl, s ezért hamarabb el tudja az olvasó különíteni.
Seven7Crown 2012 máj. 11. - 16:44:03
(6094/8852)
Rózsi nénit bírtam, amikor bejelentette, hogy 10%-al csökkentik a tananyagot, a kötelezõ érettségi tantárgyak számát megdobják, és a a kötelezõ oktatási korhatárt, pedig leszállítják 16 évre.
Persze így nem kell annyi tanárt kifizetni, Orbánnak pedig tökéletesen megfelel az az elhülyülõ társadalom, amelyik akkor csápol, ha M.Gyuri adót emel, és csupán annyit kell tenniük, hogy behúzzák rá az x-et!
Ehhez valóban nem kell sok ész.
A 2/3-d, pedig úgy nézem vevõ arra, hogy majmot csináljanak belõlük!
Seven7Crown 2012 máj. 11. - 16:33:26
(6093/8852)
De persze Balog Zoltán produkciójára is büszke lehet Orbán, aki 2006-ban a fasiszta színpadon mórikálta azt az idióta agyát mint az Emberi jogi kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke.
Persze, amikor megkérdezték tõle, hogy egy ilyen pódiumon miért prédikált, akkor rögtön tagadni kezdett, csak hát akkor szívott nagyot, amikor szembesítették az õt leleplezõ felvételekkel!:P

De a fidesz sem gondolta, hogy ez a színpad olyan rossz hely lenne, mert a Vezér is pofázott ott(nem is egyszer a bandájával), úgyhogy ezek után kár bizonygatni, hogy mi zsidók vagyunk a hibásak a rasszizmus miatt.

A baloldali médiáról, pedig csak annyit szeretnék mondani, hogy elõbb nézze meg a kormány, hogy az Echo tv, és a Hír Tv mit mûveltek, és mûvelnek, de azt se felejtsék el, hogy amíg az agyon szidott Gyurcsány nem küzdött ellenük, addig a Médiatanács megtesz mindent a pl.a Klub Rádió ellen, és a Heti-Hetes ellen is!