Téma: Ma Reggel

adamnagysweetmovie 2012 júl. 16. - 00:09:46 Előzmény olahmiki1959
(8252/8852)
És könyörgöm, ha a tranzakciós adó nagyrészét nagyvállalatok, multik, és a te meg az én bankom fogják kifizetni, akkor vajon nem lesz-e drágább az árujuk, nem lesz-e magasabb a hitelkamat, nem lesz-e kevesebb a beruházás?

Ahogy az új adók idén 2-3%-ban bebikázták az inflációt és jól befékezték a gazdasági növekedést, szerinted mi várható akkor, még egy kicsit megfejelgetjük az adókat 2-300 milliárddal, magánzsebekbõl pártállami zsebekbe (hogy aztán továbbosztható legyen közgépzsebekbe s, de nem folytatom hova tovább)?

Hova tép az infláció? Hova lassul a gazdaság még?
adamnagysweetmovie 2012 júl. 15. - 23:56:23
(8251/8852)
Nyomott áron, persze...
adamnagysweetmovie 2012 júl. 15. - 23:55:54
(8250/8852)
És ki tudott végtörleszteni?
adamnagysweetmovie 2012 júl. 15. - 23:54:43 Előzmény olahmiki1959
(8249/8852)
Egy nap alatt csak te szóltál hozzá? Hmmm, vasárnap.

Nagyon hatékony, csak nem tudok örülni neki, hogy tovább emelkedik az adóteher.

Fizetsz egyszer szja-t, arányaiban a többgyerekes gazdagok még kevesebbet is.
Fizetsz TB-t, nyugdíjadót amirõl 2010 óta azt lehet tudni, az állam semmi gatanciát nem nyújt a kifizetésére.
A magánnyugdíjpénztárakat megszüntették, az önkénteseket nem. Ki tudott és tud még ma is önkéntesben is takarékoskodni? Ki tud magánegészségbiztosítást kötni? Ki tud 10%-on kincstárjegyet venni?

Aztán megkapod a nettót (a minimálbér bérköltségének is csak az 1/3-a a nettó, 2/3 állambácsié 2012-tõl), és kapásból fizetsz Európában rekordméretû ÁFA-t a tejért-kenyérért-párizsiért, pont mint a luxusBMW-ért (persze azután még vissza is igényeled).

Aztán a 12/24 új adónem, a magas alapkamatok és gyenge forint miatt 5-6%-ra pörgette fel a kormány az inflációt, ennyivel kevesebbet ér a sokaknak egy fillérrel sem több nettójuk.

Ezekután bevezetnek még két olyan adót (telefon, sárgacsekk), amit a rokkantnyugdíjas, a nagyon öreg nyugdíjas, a pályakezdõ és tartós munkanélküli is fizet, pont olyan arányban, mint pl. az évi 400 milliós jövedelmû gazdasági géniusz, Pintér Sándor.

Ráadásul a segélyeid egy részét, amin nem BMW-t veszel ÁFA nélkül, az állami biznisz kedvéért Erzsébet-utalványban adják oda neked, amivel nem fizetsz be villanyszámlát, és hiába van a faluban olcsóbb bolt, akkor is a Coopba meg a CBA-ba kell menned, mert az fekszik jól a kormánynál (nyilván mert MAGYAR, nem azért, mert jól oszt vissza).

A jegybank megadóztatása meg csak azt jelenti, hogy amit bezsarol a kormány 2013-ban, azt 2014-ben (vagyis a választások után) vissza kell fizetnie az MNB-nek. Ez egy pénzügyi trükk, hogy átvágjuk a palánkon az EU-t és a magyar választókat.

Szóval lehet örvendezni, hogy tök hatékony ez az új adónem. Az. Csak szociálisan teljesen igazságtalan, Pintér Sándor nem költi el mind a 400 millióját, én-te-és-marikanéni viszont igen - ergo a fogyasztási adó minket nagyobb arányban (ha nem is mértékben) súlyt!!!

Miközben orbán konzervatív becslések szerint is 100 milliárdnyi kárt okozott a pávatánccal idén az államnak, 100-at a gazdasági szférának és a lakosságnak, valamint a mostani csillagászati kamatok jövõre 200-200 milliárd pluszt jelentenek.

Szóval erre kell a több adó és a még sok eszement állami kiadásra, többek között a fülkeforradalomnak hazudott államcsíny kétéves felépítésére, hogy a Kossuth tér, Felcsút Stadion aprópénzeivel ne is foglalkozzunk. Vagy az, hogy verseny nélkül mindent a Közgép nyer, az is biztos olcsóbbá teszi az állami megrendeléseket.

Talán az állami pénzeket nem kéne így szórni (gondolok itt a magasabb szja-kulcs eltörlésével kiesõ 300 milliárdra, ami az õsbûnt, a Titanic jéghegyét jelentette a költségvetésnek) , és akkor a fentebb felsorolt kreatív adókat sem kellene kivetni és talán jutna még pénz beruházásösztönzésre, oktatásfejlesztésre, kultúrára, netán (és ez szitokszó) szociálpolitikára, még válság esetén is!
olahmiki1959 2012 júl. 15. - 20:58:22 Előzmény adamnagysweetmovie
(8248/8852)
A tranzakciós adót én nem tartom annyira rossznak, hiszen ha mindenkire vonatkozik, állami és magáncégekre, állami és magán bankokra, sõt a lakosságra egyaránt, akkor megvalósul az egyenlõ teherviselés elve, ha hibákkal, zökkenõkkel, ügyetlenségekkel is. Még úgy is, ha a gyakorlatban valóban, sok esetben az állam az egyik zsebébõl a másikba rakja a pénzt. Ugyanakkor, ha nem állami bankokról és cégekrõl van szó, azért apránként nagyon nagy lehet a bevétel, anélkül, hogy komolyan megterhelne bárkit.
Gondolj bele, 1 ezrelékrõl van szó.
Százezer forintnál ez 100 Ft!
Én a múltkor feladtam egy hivatalos levelet ajánlva, 350 Ft-ot fizettem, pedig egy vékony borítékról volt szó.
Egymillió Ft esetében 1000 Ft-ot kell fizetni, ami nevetséges, lássuk be. Ennyit még egy magánember is kibír.
A nagy pénzintézetek egymás közötti pénzmozgásainál, amikor esetleg milliárdokról van szó, egymilliárd Ft-nál egymillió Ft a befizetés. Egy bank esetében abszolút jelentéktelen összeg.
Úgyhogy ezt például nem kellene cikizni, csak azért, mert Matolcsy találta ki. Én aztán tényleg sokat szoktam õt kritizálni, és nagyon örülnék, ha eltûnne a gazdasági életbõl, rengeteg melléfogása volt már, és attól félek, lesz is még, de a tranzakciós adó önmagában nem rossz ötlet.
Ha nagyon sokan fizetnek egyénekre lebontva nagyon keveset, az a lehetõ legjobb megoldás. Szerintem...
adamnagysweetmovie 2012 júl. 14. - 23:07:13
(8247/8852)
Azért nemcsak õ nyilatkozik hatalmas nonszenszeket.

Hosszan sorolhatnám, még Varga Mihály is símán lemegy kutyába és olyan populista maszlagokat böffent, ami minden szakmaiságot nélkülöz.

Vagy Járai, aki éppen Róna Pétert kergette az õrületbe, hogy az MNB FB-jének összes fideszes tagja rábólintott a tranzakciós adóra, ami a jegybankot sújtja. Pedig minden gazdasági és politikai racionalitás ellene szól, egyedül a fidesz hatalmi-idõhúzó-jövõfelélõ stratégiája szempontjából racionális.

NEM, nincsenek a jobboldalon (legalábbis a kormány tág környezetében) felelõs, a szakmai önbecsülésükért kiálló politikusok. Így nem lehet.....
Mintha abban versenyeznének, ki tud nagyobbat szóló ostobaságot, bombasztikusabbat mondani. Miközben már röhögni sincs ereje senkinek egy Selmeczin, egy Gírón, egy Szíjártón - egyszerûen fárasztóak és iszonyúan paraziták, hogy közpénzen bohóckodnak közszolgálat és munka helyett!!!
offtopic
kõmacska 2012 júl. 14. - 21:10:54
(8246/8852)
A mondatomat én már úgy olvastam vissza: tényleg van itt valami, ami dacol a valósággal.
Bár ez nem olyan jó poén, mint az antropozófus Rudolf Steiner tétele.
http://www.szellemtudomany.hu/vashop.php?cmd=group&gr=2&page=6&book=80&sto=wiew
offtopic
vénasszonyok -nyara 2012 júl. 14. - 20:25:58
(8245/8852)
Egyszerûen nem bírtam.
offtopic
kõmacska 2012 júl. 14. - 20:24:41
(8244/8852)
Szerintem több lehetõség van
A. be lehet látni, hogy Matolcsynak igaza van.
B. meg lehet várni, hogy Orbán felismerje, hogy Matolcsy káros.
C. fel lehet ismerni, hogy Orbán ezt nem ismeri fel, vagy talán nem is érdekli (valamiért).

Az A. esetben kérdés, hogy Matolcsy mégis kikre gondol, amikor ezt az ötszáz éves ugrást valóságként írja le? (Név szerint...)
A B. esetben kérdés, hogy ha Orbán eddig nem látta be, hogy Matolcsy egy nemzeti csapás, akkor mitõl látná be ezek után?
A C. esetben kérdés, hogy milyen jövõképet vázolok fel önmagamnak (és az országnak) Matolcsy helyett... tehát mi a reális jövõ a fantazmagória helyett?
olahmiki1959 2012 júl. 14. - 20:06:37
(8243/8852)
Én csíplek téged, de ezt a poént kihagyhattad volna...
olahmiki1959 2012 júl. 14. - 20:04:59
(8242/8852)
Amikor nem egy humorista, nem egy szenzációéhes publicista, hanem egy felelõs pozícióban lévõ kormánypárti politikus - mint Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter - tesz egy ilyen fantazmagóriáktól, túlzásoktól hemzsegõ, minden realitástól elrugaszkodott nyilatkozatot, akkor kormánypárti körökben, a miniszterek között, akár Orbán és legszûkebb körének bizalmas beszélgetései közepette, nem merül fel senkiben sem, hogy ezt az embert esetleg el kellene távolítani, mielõtt teljes gazdasági csõdbe és katasztrófába viszi az országot?
(Az esetleges elmeorvosi vizsgálat lehetõségét sem kizárva?)

Az már csak egy mellékes kérdés a részemtõl, hogy a 2030-ban állítólagosan bekövetkezõ jólét ígérete vajon hány olyan embert tölt el reménnyel, aki esetleg az éppen most esedékes számláit sem tudja már kifizetni, vagy azon gondolkodik, hogy holnap krumplifõzelék, vagy inkább grízes tészta legyen-e ebédre...

Az életkorokat már meg sem említem. Aki most 30 éves, az akkor lesz kb. 50, aki most 50 éves, az akkor kb. 70 lesz. Az ötvenéves embert baromira nem érdekli, hogy 70 éves korában - esetleg - jobban fog élni, mint most... A közben eltelõ évtizedekkel mi van? Azokat senki nem adja vissza neki...

Ez az egész úgy baromság, ahogy van, Orbánnak pedig minél hamarabb fel kellene ismernie, hogy ez az ember egy kibiztosított kézigránát, aki minden nappal, amit a pozíciójában tölt, egyre nagyobb és egyre nehezebben helyrehozható károkat okoz mindnyájunknak...
offtopic
kõmacska 2012 júl. 14. - 19:42:35
(8241/8852)
offtopic
kõmacska 2012 júl. 14. - 19:30:44
(8240/8852)
"Orbán miért ragaszkodik ennyire Matolcsyhoz, ehhez a jobb és baloldali szakemberek által egyaránt szuper-tehetségtelennek tartott miniszterhez"

Talán ezért: http://www.origo.hu/gazdasag/20120712-matolcsy-2030ra-gazdag-es-boldog-orszag-leszunk.html "ÚGY DÖNTÖTTÜNK, ELÉRJÜK AZT, AMIRE ÖTSZÁZ ÉVE NEM VOLTUNK KÉPESEK: fejlett, gazdag és boldog európai nemzetté válunk (...) DÖNTÉSÜNK SZERINT a 2025 és 2035 közötti idõszakban kell elérnünk a felzárkózást"

Matolcsy eldöntötte, hogy izomból eléri azt, amire ez az ország ötszáz éve nem képes: itt 2030-ra boldog és gazdag európai ország lesz. És ha úgy döntött, akkor úgy is lesz....

Nos, lehet így dönteni. Én is dönthetek úgy, hogy 2030-ra felfedezem a rák ellenszerét. Aztán majd legfeljebb nem úgy lesz, na bumm.

De dönthetek úgy is, hogy ma nem hazudok és holnap se fogok lódítani.
Ez olyan döntés, ami könnyebben teljesíthetõ, átlátható és számon kérhetõ.

Eeszembe jutott a Kolorádó Kid: amikor Krajzer kijön a börtönbõl, elmegy egy kocsmába, a pincér azt kérdezi: A nagy házból? Azt feleli: Ja, nagy idõ. A pincér: Terv van? Krajzer: Terv... az mindig van. Ez egy ilyen ország. Tervezgetõs.

Mindenesetre megjegyzem: 2030-ra Matolcsyval elérjük azt, amire ötszáz évig nem voltunk képesek.... mert úgy döntött.
olahmiki1959 2012 júl. 14. - 18:40:34
(8239/8852)
Mai hír:
"Elfogták Portik Tamást, az olajmaffia-ügy kulcsszereplõjét"

Erre a hírre néhányan a baloldalon alaposan leizzadtak ebben a nagy kánikulában...
offtopic
kõmacska 2012 júl. 14. - 17:43:24 Előzmény -csengõzoli--
(8238/8852)
- Vallása?
- Ateista, de nem gyakorlom.
olahmiki1959 2012 júl. 14. - 15:50:14 Előzmény adamnagysweetmovie
(8237/8852)
"Egy olyan választási rendszerben nagyon kicsi az esélye, ahol 52%-kal lehetett 67% mandátumhoz jutni és amit még SOKKAL torzabbá tett azóta a Fidesz!!!!"

Ebben még igazad is lehet, de a korrektség kedvéért azért meg kell jegyezni, hogy ezt a választási rendszert NEM a Fidesz hozta létre, ez - ha jól tudom - a rendszerváltás óta érvényben van.

Az, hogy az ebben rejlõ lehetõségeket a Fidesz kihasználta, és él, sok esetben talán visszaél vele, az egy valós probléma. Nekem mindig az volt a véleményem, hogy talán jó lett volna, ha a Fidesz 2010-ben csak "simán" nyer, nem pedig kétharmaddal, mert akkor nem tudta volna megváltoztatni az Alkotmányt, és akkor rengeteg problémát, melléfogást, feszültséget megspórolhattunk volna.

Mindegy, a "mi lett volna ha" kérdéseknek nem sok értelme van, a kialakult helyzettel kellene valamit kezdeni. Én a magam részérõl nem sok esélyt látok a nagykoalícióra, ezt idõnként bedobja valaki, Orbán személyiségétõl szerintem távol áll az, hogy a nyolc év után végre-valahára, nagy nehezen megszerzett miniszterelnöki pozíciót kiadja a kezébõl, abban sokkal inkább látnék rációt, hogy Matolcsyt kellene valahogyan eltávolítani, és nagyon kemény munkával helyrehozni azt a rengeteg baklövést, kárt, melléfogást, amit okozott.
Ha valaki egyszer meg tudná magyarázni mindnyájunknak, hogy Orbán miért ragaszkodik ennyire Matolcsyhoz, ehhez a jobb és baloldali szakemberek által egyaránt szuper-tehetségtelennek tartott miniszterhez, az biztosan sok mindenre rávilágítana.
Mert én a magam részérõl erre még nem tudtam rájönni...
offtopic
-csengõzoli-- 2012 júl. 14. - 10:55:13
(8236/8852)
:)
vénasszonyok -nyara 2012 júl. 14. - 09:56:26
(8235/8852)
És egy nagykoalíció a LIKUD párttal?
adamnagysweetmovie 2012 júl. 14. - 07:48:50
(8234/8852)
Szerintem a Bajnai-kormány (az utóbbi 12 év egyetlen értékelhetõ teljesítménye) megmutatta, milyen az, ha a politika kicsit sarokba van szorítva és kicsit, csak kicsit nem mûproblémákat generál, nem egymást cseszteti, hanem valósakat próbál megoldani.

Megint mondom: nagykoalíciónak ARÁNYOS választási rendszerben van komolyabb esélye, ahol 2-3 párt is kiegyenlített erõvel rendelkezik, és még 2-3 is bejut a parlamentbe.
Egy olyan választási rendszerben nagyon kicsi az esélye, ahol 52%-kal lehetett 67% mandátumhoz jutni és amit még SOKKAL torzabbá tett azóta a Fidesz!!!!!! Van esélye, csak matematikai, mint a magyar futballválogatottnak szokott lenni a selejtezõkörök vége felé...

Egy olyan választási törvény, ami kifejezetten megnehezíti új párt alakulását, miközben jobbközépen egy hatalmas ûr tátong, miközben nincs liberális párt, holott lábbal tapossa az állam az egyének jogait és a jogállami normákat. Ahol egy civil mozgalomnak alig van esélye párttá alakulni, miközben a civil szféra baromi gyenge.

Ilyen zárt környezetben várjuk el a politikától, hogy a Fidesz szabaduljon meg az orbáni tendenciáktól, hogy az MSZP ne egy Fidesz-tükörpárt legyen, hogy az LMP felelõsebben politizáljon, ne kamikázeakciókkal szórakoztassa a médiát?? Hogy a politika ne önmagával foglalkozzon és aki hatalmon van, ne a pénzlenyúlást tekintse elsõdleges kormányprogramjának?

Amúgy igen, ha leváltják a fideszt 2/3 nélkül, akkor sem lehet nélküle kormányozni az országot, mert egy olyan blokkolórendszert épített ki, mint Basescu elnök Romániában. Az lenne a megoldás, hogy akkor orbáni-pontai módszerekkel, a jogállammal visszaélve kifüstöljük a fidesz-kádereket? Vagy hogy tehetetlenül vergõdne egy baloldali kormány, és 4 évi helybenjárás következik?

Nyilván a megoldás egy kiegyezés lenne, és el kellene tünnie a közéletbõl az olyan embereknek, mint Orbán, Kövér, Matolcsy, Polt Péter, Szalay Annamária, Balsay, Harrakghsx, és semmiképp nem kaphatna kormányzati szerepet Gyurcsány.
Nyilván ez lenne a megoldás, de az esélye csupán matematikai. Én már jó 15 éve (és láthatod, még így is naív vagyok) nem foglalkozom a magyar fociban matematikai esélyekkel, sosem szoktam abban bízni, hogy a 80. percben hirtelen bepakolunk az olaszoknak 3 gólt a semmibõl... Ahhoz úgy kell játszani, és nemcsak az utolsó meccsen...
olahmiki1959 2012 júl. 14. - 00:25:09
(8233/8852)
Ha ez a nagykoalíció tényleg komoly ötlet, és nem csak egy jól hangzó bulvárhír, - egyébként régebben egyszer már kérdeztelek errõl, és akkor eléggé szkeptikusan nyilatkoztál, aztán lehet, hogy a történelem beéri az embert, és olyan dolgok is megvalósulhatnak, amiket elõtte teljes képtelenségnek gondoltunk, - szóval, ha ez komoly, akkor azért kíváncsi lennék, hogy a gyakorlatban hogyan valósulna meg.

Ki, milyen pozíciót, posztot kérne, vagy követelne magának?
Meddig lennének kénytelenek fogcsikorgatva együttmûködni, és mikor jönne el az a pillanat, amikor mindent felrúgnának, és kijelentenék, hogy "ezekkel " egy percet sem bírnak ki tovább?
A külföld, az EU és a pénzügyi szervezetek hogyan fogadnák egy ilyen koalíció hírét,?

A magyarországi média jobb és baloldala milyen cikkeket, tanulmányokat jelentetne meg, és továbbra is az lenne-e a gyakorlat, hogy a baloldali média a jobboldali kötõdésû kormánytagokat bírálná és kritizálná, míg a jobboldali média ugyanezt csinálná a baloldali kormánytagokkal?

A DK milyen szerepet kérne magának? Gyurcsány Ferenc elérkezettnek látná-e az idõt arra, hogy az elõtérbe lépjen, és fontos politikai tényezõ legyen?

Orbán maradhatna-e miniszterelnök, vagy megindulna-e egy elképesztõ vetélkedés ezért a pozícióért, mondjuk Orbán, Gyurcsány, Mesterházy, és Bajnai között?

Ha meg esetleg egy közgazdászra gondolnának miniszterelnökként, mint a szakértõi kormány megtestesítõjére, akkor kik jöhetnének számításba?

Róna Péter, Bokros Lajos, Békesi László, Veres János, Oszkó Péter, Matolcsy György (õ biztosan nem), valamelyik közismert bankár, vagy nagyvállalkozó, vagy kicsoda?

A magyar embert ismerve, sajnos azt kell mondjam, már az elsõ néhány lépésnél megbukna az ötlet, mert semmiben és senkiben nem tudnának megegyezni.

Az LMP és a Jobbik is kormánytényezõ szeretne lenni? Ha igen, hogyan tudna ez az öt vagy hat politikai erõ kijönni egymással?

És végül: mi hasznunk lenne nekünk, egyszerû állampolgároknak ebbõl az egészbõl?...