Téma: Ma Reggel

offtopic
kõmacska 2012 júl. 21. - 20:55:52 Előzmény vénasszonyok -nyara
(8512/8852)
Na igen. Ebben az írásban pont az volt a poén, hogy NE embert válasszanak, ne emberre szavazzanak, ne emberben bízzanak... ti meg elkezdtetek dicsérni egy embert. :)
Oké, persze, tök jó szöveg, de itt a lényeg nem az alkotó, hanem az, akire mutat.
offtopic
kõmacska 2012 júl. 21. - 20:51:29 Előzmény -csengõzoli--
(8511/8852)
Nem sokat tudok a katolikus liturgiáról, de egyet igen - hogy az egész mise középpontjában az eucharisztia (szentáldozás) áll. Azt pedig lehetetlen számítógépes játékkal helyettesíteni - aki komolyan katolikus, az el fog járni a misére a szentáldozás miatt, azt nem lehet virtualizálni.
Ez kábé hasonló, mint hogy Bajor Imre sem fog vörösborkapszulát szedni, mert az pont azt nem tudja, amiért õ megissza a vörösbort.
BicskaMaxi 2012 júl. 21. - 17:18:53
(8510/8852)
ó, ez csak egy újabb fricska a keresztények bosszantására, de gyenge próbálkozás. Azt kell tenni, mint amit a Néri Szent Fülöp filmben a kisfiúk a tûzzel... :)
adamnagysweetmovie 2012 júl. 21. - 16:32:14
(8509/8852)
Nem tom, mi volt Nyitrai Zsolt feladatköre, de sztem eleve egy kudarcra ítélt ötlet az egyoldalú, fekete vagy fehér válaszokat tartalmazó nemzeti konzultáció...

Annak fényében meg fõleg, ahogy az elsõ két kanyar válaszaival bántak. Gyakorlatilag önigazolásra citálták, amikor fel lehetett használni, de legtöbbször átléptek rajta.

Én azokból a kérdésekbõl egyáltalán nem ezt a politikai irányt véltem sejteni, ergo válaszolni felesleges, sõt káros.

Ahogy írod, demagóg, hogy az óbudai nyugdíjassal konzultálnak a borsodi segélyezésrõl, miközben az érdekképviseleteket leépítik, ahol lehet, faragják.

Ez nem a kérdések vagy a marketing minõségén múlt, hanem az emberek pótcselekvésnek ítélték, ami 1 milliárd forintba került. Ez nemhiszem, hogy Nyitrai hibája. A menesztése a koncepció kudarcának a beismerése sztem.
offtopic
-csengõzoli-- 2012 júl. 21. - 14:13:30
(8508/8852)
Seven7Crown 2012 júl. 21. - 01:06:13
(8507/8852)
Azt hiszem, hogy a Vezér ném számölt azzal, hogy a basáskodás, és egý ország vezetése nem egy és ugyanaz!
offtopic
Seven7Crown 2012 júl. 21. - 00:51:38 Előzmény olahmiki1959
(8506/8852)
M.Görgy már megbukott. Csak az a kérdés, hogy a népét még lemeddg kínozza O vele? Mlvel az általuk el.... gazdaspáoglpikát nagyon nehéz lesz rendbehozni!
vénasszonyok -nyara 2012 júl. 20. - 22:49:39
(8505/8852)
Ezt a kortársai is megmondták. Már nem emlékszem melyik irodalmár mondta, hogy vannak köztünk jó írók, de zseni csak egy van, Karinthy.
perry 2012 júl. 20. - 22:25:19
(8504/8852)
Amennyiben tudnám a választ annyira okos lennék mint itt néhányan.:)
olahmiki1959 2012 júl. 20. - 22:21:04
(8503/8852)
Ha Karinthynak csak ez az egy írása maradt volna ránk, ebbõl is egyértelmûen megállapíthatnánk, hogy zseni volt.
offtopic
kõmacska 2012 júl. 20. - 21:35:25 Előzmény vénasszonyok -nyara
(8502/8852)
Találtam egy érdekes szöveget, szintén a gonoszság természetrajza lengyelül, ez itt épp a Hamlet átértelmezése:

KICSODA RYCHCIK HAMLET-JE?
Hamlet, a mi szegény Hamletünk. Feltételezhetõen az apját meggyilkolták és az anyja újra házasodni készül. Hamlet az áldozat. Milyen kényelmes ezt gondolni! Olyan személyiséget kapott, amely csatlakozhat a megbántottak csoportjához. Sebei mélyek, melyek nem akarnak gyógyulni. Valójában Hamlet vágyik a szenvedésre, emlékezni akar a bûntényre. Ez a bûntény teszi õt hõssé. Az áldozatok, az igazságtalanul bántottak, mindent követelhetnek a világtól. A szeszélyei, vágyakozásai, céljai törvényesek lehetnek, hiszen õ az áldozat. Ha õt bántják, õ is bánthat másokat. A gonosz mindentõl független és gyönyörû. Hamlet világa összeomlott. Ennek a pusztításnak ugyanakkor gyönyörûnek kell lennie.
offtopic
kõmacska 2012 júl. 20. - 20:04:19
(8501/8852)
MONDD, TE KIT VÁLASZTANÁL?

Választás csak akkor lehet, ha van ALTERNATÍVA.

Karinthy Frigyes:
Barabbás

A harmadik nap alkonyán pedig kilépett a bolt keskeny kapuján, és csendesen megindult az úton. Két oldalt füstölögtek a romok. Lent a kiszáradt árok fenekén találta az elsõt azok közül, akik Pilátus háza elõtt kiáltozták Barabbás nevét. Elfeketült nyelvvel vonított a vörös felhõk felé.
Megállt elõtte, és így szólt:
- Itt vagyok!
Az pedig felnézett rá, és zokogni kezdett.
- Rabbi, rabbi! - zokogott.
És a mester szelíden folytatta.
- Ne sírj! Állj fel és jöjj velem! Mert visszamegyek Jeruzsálembe, Pilátus háza elé és új törvényt kérek magamra és reátok, akik Barabbást választottátok, s akikkel ezt mívelte Barabbás.
A nyomorult pedig feltápászkodott és az õ öltönyét megragadta.
- Mester! - kiáltott elfulladva és könnyek között - ó mester, jövök! Mondd meg, hogy mentsem meg magam! Mondd meg, mit tegyek! Mondd meg, mit mondjak!
- Semmit, mondta õ szelíden - csak azt, amit három nap elõtt kellett volna mondanod, mikor Pilátus megállt a tornácon és megkérdezett titeket: „Kit engedjek el hát közülük, Barabbást, a gyilkost, vagy a názáretit?”
- Ó, én bolond! - kiáltott a nyomorult fejét öklével verve, - ó, én bolond, aki Barabbást kiáltottam! Barabbást, aki ide juttatott!
- Jól van - folytatta szelíden a mester - most jöjj hát velem Pilátus háza elé, ne törõdj semmivel, ne figyelj semmire, csak rám, és amikor én intek neked, kiáltsd egész szívedbõl és egész tüdõdbõl: „A názáretit!”; mintha azt kiáltanád: „Az életemet!”
Az pedig követte õt.
És találnak útközben egy másik nyavalyást, akinek Barabbás elvette házát, feleségét, gyermekét és szemeit kiszúratta.
És õ homlokon érinté csendesen kezével és így szólt:
- Én vagyok az. Jöjj velem Jeruzsálembe, és amikor én kezemmel érintelek, kiáltsad: „A názáretit!”; mintha azt kiáltanád: „A házamat! A gyermekemet! A szemem világát!”
Az pedig felzokogott és követte õt.
És találtak még másikat is, kinek lábai és kezei kötéllel voltak összekötve és nyakára hurkolva, õt magát pedig arccal lefelé bûzhödt mocsárba nyomta le Barabbás, tetvek és csúszómászók közé.
Odament hozzá, és megoldotta kötelékeit, és így szólt:
- Ismerlek téged. Te költõ voltál, aki a lélek rajongó repülését hirdetted: Jöjj velem, és amikor intek, kiáltsad: „A názáretit!”; mintha ezt kiáltanád: „A szabadságot! A léleknek és a gondolatnak a szabadságát!” Az pedig megcsókolta az õ saruját és csak a szemével könyörgött, mert a szája még tele volt sárral.
És így mentek tovább, és egyre több béna és sánta és nyomorult bélpoklos csatlakozott hozzájuk, akiket Barabbás tönkretett. És mindegyik külön-külön zokogva verte mellét és könyörgött neki, hogy intsen majd, ha kiáltani kell: „A názáretit!”; mintha azt kiáltanák: „Békesség, békesség! Békesség e földön!”
Estére pedig megérkeztek Jeruzsálembe, Pilátus háza elé.
Pilátus a tornácon ült és estebédjét költötte Barabbással, a gyilkossal. Kövéren és fénylõ arccal ültek ott, nehéz borokat ittak, és drága ételeket ettek arany edények fenekérõl: skarlátpiros palástjuk messze világított.
A názáreti pedig, élén a sokaságnak, mely követte õt, a tornác elé járult és felemelvén átszegezett kezeit, szelíden szólni kezdett:
- A pászkák ünnepe nem múlt még el, Pilátus! Törvény és szokás, hogy húsvétkor egyikét az elítélteknek elbocsátod, úgy, ahogy a nép kívánja. A nép Barabbást kívánta, engem megfeszítettek - de vissza kellett térnem halottaimból, mert láttam, hogy a nép nem tudta, mit cselekszik. E sokaság mögöttem megismerte Barabbást és most új törvényt akar. Kérdezd meg õket újból, amint a törvényeinkben meg vagyon írva.
Pilátus pedig gondolkodott, aztán vállat vont, és kiállván a tornác szélére, csodálkozva nézett végig a sokaságon és szólt:
- Hát kit bocsássak el már most, Barabbást, vagy a názáretit?
És akkor õ intett nekik.
És ekkor zúgás támadt, és mint a mennydörgés, zengett fel a sokaság.
És a sokaság ezt kiáltotta: „Barabbást!”
És rémülten néztek egymásra, mert külön-külön mindegyik ezt kiáltotta: „A názáretit!”
A Mester pedig halovány lett és megfordulván végignézett rajtuk. És külön-külön megismeré mindegyiknek az õ arcát, de e sok arcból egyetlen arc lett az esti homályban, óriási fej, mely ostobán és gonoszul és szemtelenül vigyorgott az õ arcába, véres szemei hunyorogtak és szájából büdös lé szivárgott és torkából úgy bömbölt rekedten: „Barabbást!”; mintha azt hörögné: „Halál! Halál! Halál!”
Pilátus pedig zavartan lesütötte az õ szemeit és mondá neki: „Te látod...”
Ó pedig bólintott fejével és csendesen felmenvén a lépcsõn, kinyújtotta kezeit a hóhér felé, hogy kötözze meg.
1917. január
olahmiki1959 2012 júl. 20. - 19:20:47
(8500/8852)
Az, hogy Nyitrai Zsoltot menesztették, valami erjedésfélét kezd talán mutatni. Én nem hiszem, hogy Nyitrai Zsolt alapjában véve rosszat akart volna, de hogy eléggé szerencsétlenül nyúlt a dologhoz - nemzeti konzultáció - az biztos.
Én kitöltöttem és visszaküldtem a kérdõívet, nagyjából azzal a megjegyzéssel, hogy egy pesti ember számára ezek a kérdések, amelyek speciálisan bizonyos vidéki régiókra vonatkoznak, nem nagyon megítélhetõek, és fõleg, nem átláthatóak, nem értelmezhetõek. Nem ezek az igazi, mindennapi problémákra vonatkozó kérdések, és megoldások.
természetesen tudom, hogy a néhány százezer kérdõív között semmiféle hatása nem lesz a válaszomnak, mint ahogy annak sem, hogy nagyon sokan a saját, magánéleti gondjaikról írtak a minisztériumnak, a kérdõív ürügyén.

Az, hogy Matolcsyt eltüntették az IMF tárgyalások környékérõl, az szerintem egy kifejezetten jó húzás volt. Matolcsy már elég nagy blamázst okozott a CNN interjúval, ahol inkább nevetségessé vált, ahelyett, hogy egy komolyan vehetõ gazdasági szakember benyomását keltette volna.
A külsõ megjelenésrõl nem beszélek, de azért borzasztó, hogy még ebben sincs szerencsénk. Egy jóképû, jó megjelenésû, magabiztos fellépésû ember helyett odaküldtük õt. No comment, ahogy mondani szokták.

Ha az IMF tárgyalások jól végzõdnek, akkor talán megnyugszanak kissé a kedélyek, és akkor bármi megtörténhet. Még az is lehet, hogy hosszú távon jól jövünk ki a dologból.
Ebben kell reménykedni.
adamnagysweetmovie 2012 júl. 20. - 18:51:49 Előzmény perry
(8499/8852)
Talán nagyobb szükség volna strukturális változásokra, mint az alkotmányozásra volt.

A költségvetés fenntarthatatlan, vagy megszorítanak, vagy kiadást csökkentenek és átstrukturálják a ktgvetés szerkezetét, elvetik belõle, ami pazarló és a beruházásélénkítõ lépésekre csoportosítanak át.
Nem?
adamnagysweetmovie 2012 júl. 20. - 18:45:39 Előzmény olahmiki1959
(8498/8852)
És azt ne feledd el, Miki, hogy pont a jogállam ilyen mértékû semmibevétele az, ami megakadályozza azt, hogy a gazdaság beindulhasson, hogy a bankok hitelezhessenek és a vállalatok beruházzanak.

Szóval lehet a kisember legyint a jogállamra, de attól még megérzi annak hiányát a tárcáján is.
Pedig elég bajunk lett volna a gazdasági válsággal megbírkózni, kár volt még erre rápakolni egy bizalmi válságot is...
adamnagysweetmovie 2012 júl. 20. - 18:40:20
(8497/8852)
Azért ne menjünk el amellett (bár nem fogok vitába bonyolódni), hogy Polt Péter ügyészsége az UD Zrt koncepciós pere (ahogy a bíró ezt rájuk olvasta) után ismét pofára esett, hogy úgy keverte "alapos gyanúba" Gyurcsányt, hogy késõbb mégsem találta azt alaposnak.
Nem mentegetni akarom Gyurcsányt, mert nekem gyanús az az ügy ettõl függetlenül, és tudjuk ezeket a gazdasági visszaéléseket baromi nehéz feltárni.
Amúgy halkan jegyzem meg, oligarhaügyekben (föld, közbeszerzés) ezen az alapon is soktucat eljárást lehetne most is indítani...

De hogy egy jogállamban egy ügyészség nem vádolhatna meg valakit a nyomozati szakaszban, az egyszer biztos....
Ahogy egy jogállamban a médiahatóság sem legyinthetne bírósági ítéletekre...
Ahogy egy jogállamban az AB sem hozhatna a bírók nyugdíjazása ügyében 3 hónap késéssel határozatot, a magánnyugdíjak ügyében meg tudjuk, hogy jártak el.

Szégyen ez a nemzeti együttmûködésnek csúfolt megfélemlítés-szervilizmus, lássuk be.
adamnagysweetmovie 2012 júl. 20. - 18:30:52 Előzmény olahmiki1959
(8496/8852)
A fidesz mintha szándékosan élezné a társadalmi feszültségeket, hogy a jobbik bázisát fenntartsa...
Mert így van a fideszre szükség, mint rendcsinálókra.

Sajnos én úgy látom, a fidesz létérdeke a jobbik fenyegetésének fenntartása, és pontosan így tesz, ilyen hangulatot generál a közéletben, a gazdasági életet ezért teszi bátran tönkre, adóztat fogyasztási alapon és osztja el a jövedelmeket azok felé, akik rá sem szorulnak.

Ezen lehet vitatkozni, én így érzem, ezerrel önti az olajat a tûzre valami miatt a fidesz, amíg ki nem csúszik a kezébõl egyszer a gyeplõ....

Az emberek biztosan a pénztárcájuk alapján érzik jól/rosszul magukat, de kérdés, bevállalnak-e ennek fejében egy autoriter hatalmat, mint teszem azt a Horthy-korszak. Ez nagy kérdés, én nem szeretnék ilyen országban élni, más meg igen.

De ha jól értem a szavaid, Orbán egyetlen esélye, ha a szabadságharcos-pávatáncos pénzszórás után végre a gazdaság fellendítésével foglalkozna. Ehhez kétségtelen jó lépés lenne, ha kötnének egy olyan megállapodást az IMF-fel, ami fegyelmezi a matolcsista hagymázas álmokat, de nem blokkol egy gazdasági növekedést. Az IMF jelenlegi hitelezési gyakorlata és a kiszivárgott elõzetes tárgyalási paraméterei erre engednek következtetni.

A kockázat, ha Orbán elkezd páváskodni, és a saját holdudvara gazdasági-hatalmi érdekeit nem engedi korlátozni, még racionális mértékben sem. Szerintem ennyire nem lehet süket. Persze lehet, elhúzza még hónapokig a megállapodást, de ezen az úton akkor sem mehet tovább a gazdságpolitika...

És azt csak remélem, hogy nem kezdenek el osztogatni a választások elõtt, hogy ezzel kompenzálják a döglõdõ gazdaságot - mert az az általad is veszélynek mondott demagógia, szavazatvásárlás.
olahmiki1959 2012 júl. 20. - 15:49:51
(8495/8852)
"Te gazdasági bajokról írsz, én politikaiakat látok"

Az lehet, és valószínûleg igazad is van, csak ha egy pillanatara az "egyszerû ember" szemszögébõl nézed a dolgokat, azokat baromira nem érdeklik a szimbolikus politizálás szegmensei, nem látják át a politikai összefüggéseket, a háttérben zajló folyamatokat, csak az érdekli õket, - teljesen jogosan, hogy ki tudják-e váltani a gyógyszereiket, és be tudják-e fizetni a havi számláikat.
Amikor egy országban gazdaságilag úgy-ahogy rendben mennek a dolgok, és viszonylag könnyû az élet, abban a pillanatban kevesebb a feszültség, jobb a közérzet és mindenki más színben látja a világot,

Annak idején, amikor hosszabb-rövidebb ideig Nyugat -Európában dolgoztam, ottani viszonylatban nem túl nagy fizetésért, ugyanakkor a hazai átlag többszöröséért, egész más volt kiülni egy teraszra egy süti meg egy kávé mellé, és nézni a délutáni napsütésben a téren fel-alá sétáló embereket, a szaladgáló gyerekeket, és jó volt látni azt a derût, a a nyugalmat, ami egy német vagy egy svájci ember arcán tükrözõdött, akin láttad, hogy nincsenek napi gondjai.
És azt megtapasztalni például, hogy bemehetek egy mûszaki üzletbe, és nyugodtan válogathatok a videók meg a hangszerek között, akkor, amikor egy videó itthon még csillagászati összegekbe került.
Ha ezt el lehetne érni nálunk is, egybõl sokkal egyszerûbb lenne az élet.

A sokat szidott, és manapság egyre többet dicsért Kádár-rendszernek ez volt az egyik óriási, mai napig tartó eredménye, hatása? Nem tudom, mi a helyes kifejezés.
Az embereknek nem voltak anyagi gondjaik, beálltak egy bizonyos életszínvonalra, és élték az életüket.
Igaz, hogy nem volt sajtószabadság, bár a sorok között nagyon sok mindent ki lehetett mondani, nem lehetett szabadon utazni, bár pontosan ezért mindenki megbecsülte magát külföldön, mert értéke volt a 3 évenkénti utazásnak, többek között hozzánk sem jött annyi bûnözõ a volt Szovjetunió köztársaságaiból, csecsenek, ukránok, és mások, bár ez most nem téma, csak megemlítettem.

Orbánék politikája nem érdekli az embereket, - sajnos, vagy szerencsére, - az összes kritikát, amiket mostanában hallok, kizárólag a rossz anyagi körülmények, az elszegényedés miatt fogalmazzák meg.

Ezt kéne felismernie a kormánynak, és ebbe az irányba elmenni, illetve ezeket a problémákat megoldani. mert ha ez továbbra is fennmarad, akkor elõ fog jönni óhatatlanul a legtisztább populizmus, akkor már nem lesz érdekes az Alaptörvény, a Szent-korona tan, a határon túliak helyzete, a szép szólamok, akkor annak fognak hinni, és arra fognak szavazni, aki jobb anyagi körülményeket, gyarapodást, könnyebbséget fog nekik ígérni.
Borzasztó demagóg a példa, de úgy tudom, a hitleri Németországban hihetetlenül prosperált a gazdaság, gyakorlatilag nem volt bûnözés, és mindenki üveges szemekkel ment a Vezér után, akinek mindezt köszönhették.
Tudjuk, mi lett belõle.
Én nem gondolom, hogy oda juthatunk, egészen más most a geopolitikai helyzet, de az biztos, hogy jól hangzó ígéretekkel meg lehet téveszteni az embereket. Ami egyértelmûen a Jobbik malmára fogja hajtani a vizet.
És akkor nem virtuális, hanem valóságos fenyegetéstõl kell majd tartanunk.
Na, azt nem kellene megvárni.
offtopic
kõmacska 2012 júl. 20. - 15:47:45
(8494/8852)
Mindenki szíves figyelmébe ajánlom, milyenek azok az emberek, akik nem tudnak megbocsátani, akik nem tudnak felejteni, akik képtelenek másra, mint a gyûlöletre, akik figyelmébõl minden más kiesik, és csak a bosszúra koncentrálnak.... õk nem adnak hozzá a világhoz semmit, viszont mindent elvesznek, amit csak lehet. Azért veszik el, hogy elpusztítsák; õket magukat nem táplálja a világ, de ne tápláljon mást se... õk nem boldogok, de ne legyen boldog más se; õk nem élnek, de ne éljen más se....
offtopic
-csengõzoli-- 2012 júl. 20. - 15:09:47
(8493/8852)
MOndjuk ez is igaz..