anonymus75 2023 szept. 24. - 13:03:22
(3/163)
Egy valóban precízen megírt, kifinomult, intelligensen reflektáló film a mai kétpólusú Magyarországról. Erősen megmondó, nyílt politikai állásfoglalásokkal, melyek nem kímélik és nevén nevezik az éppen regnáló politikai elitet. Hosszú (2,5 óra) és lassú film; kicsit túl kell élni a film elejét, de szükséges, hogy teljes képet kapjunk a történetről és a szereplőkről. Egy idő után a film viszont magával ragad és sodródunk benne, ahogy a mai életünkben is. Hiszen ennél aktuálisabb mozifilm ma nem létezik. A szereplőknek, ahogy a mai magyar embernek is a saját útjukat kellene járniuk, a hosszabb-rövidebb életüket megélni, kiteljesedve a párkapcsolatokban, barátságokban, családokban, munkában, szabadságban - ám a napi politika, a közbeszéd tönkreteszi, lezülleszti ezeket a kapcsolatokat, viszonyokat; akadályt képezve, hogy pl. a fiatalok megéljék a fiatalságukat, a szabadságukat (pl. ne tüntetésekre kelljen járniuk, vagy aggódniuk kelljen a jövőjükön), hogy ne legyenek az aktuálpolitika miatt feszültségek a barátok, családok, munkatársak között. Nem véletlen hogy Olaszországban is díjazták ezt filmet, hiszen ott is jelentős politikai, társadalmi megosztottság van. Mégis elsősorban arról szól a film, hogy hogyan is működnek idehaza nálunk most a dolgok. Magyarországi látkép, "anziksz". Olyan ez mint néhány jobb ARC plakát, 150 percben. Ilyen magyar mozifilmet még biztosan nem látott senki. A korábbi, az adott korról éles kritikával élő filmeket vagy a túlságosan is átlátszó propagandagépezetek működtették, vagy olyan burkolt mondanivalók, parabolák, hogy kijátsszák a cenzúrát. Persze van ebben is "áthallás" - de itt, ma és most mondják ki, hogy milyen nagy baj van; és ez nem véletlen. Ráébreszti a nézőt, hogy változtatni kell (Föl kéne támadnia a tengernek!), mert nem szabadna így működnie a világunknak!
Reisz Gábor így alkot (legyen szó szövegírásról, zenéről, rendezésről): Alapvetően abból dolgozik ami zavarja a világban és valamin változtatni akar - keresi a bonyodalmat vagy konfliktust, saját magával vagy a világgal.
Politika, de nem ellenzéki vagy kormánypárti film; nem akarja szánkba rágni, hogy valójában mindkét oldal ugyanolyan rossz. A átlagemberekkel foglalkozik, akiknek mérgezi az életét a politika.
Nyilvánvalóan ez nem egy közpénzen támogatott, független film; amit szerencsére felkarolt egy forgalmazó és minden nagyobb vidéki moziban fogják játszani. A világot nem fogja megváltani, de sok embert el fog gondolkodtatni. És végre nem egy vígjátékkal kell bemutatni a hazánkat - amin 50 év múlva ismét kínkeservesen röhögni kell.
Ez a film jól megmutatja, hogy szerény pénzből (szinte költségvetés nélkül), de kiválóan megírt forgatókönyvvel, érzékeny alkotókkal, elhivatott stábbal, akár még mobiltelefonnal is lehet jó filmet készíteni (a dogmafilmektől Ridley Scottig) - csak legyen aki felkarolja a végeredményt -, és akkor a siker nem marad el. Ez is egyfajta reflektálás a világunkra. Bátorítsa ez a film a mai ifjakat, hogy alkotni, gondolkodni érdemes, még akkor is ha nem adnak kellő teret hozzá.
9/10
Ahoj poplacsek 2023 szept. 12. - 14:47:07 9/10 Előzmény Judit Bayer
(2/163)
Bemutató dátuma: 2023. október 5.
Judit Bayer 2023 szept. 11. - 15:55:34
(1/163)
Mikor és hol lehet megnézni?